Флиртът на Сърбия с Русия: кой печели и кой губи?

Русия и Путин се ползват с изключителна популярност сред сърбите – не само в Сърбия, но и из цяла бивша Югославия.

© Sputnik, Ройтерс

Русия и Путин се ползват с изключителна популярност сред сърбите – не само в Сърбия, но и из цяла бивша Югославия.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Димитър Бечев е старши сътрудник към Атлантическия съвет (САЩ) и преподавател в Университета на Северна Каролина (Чапъл Хил). Специализирал е в Института по икономика в Лондон и в университета "Харвард", САЩ. Работил е като директор на софийското бюро на Европейския съвет за външна политика, професор в токийския университет "Хитоцубаши" и преподавател в "Оксфорд".


През последните години сякаш бяхме позабравили за Евразийския икономически съюз (ЕИС). Ето че съседна Сърбия ни даде повод да си го припомним.


На 25 октомври, при посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в Белград, нашата западна съседка подписа споразумение за свободна търговия с постсъветския блок. С този акт Сърбия подчерта още веднъж, че въпреки преговорите за членство с Европейския съюз, връзките с Русия (която поема 80% от сръбския стокообмен с ЕИС) са приоритетни.
Нещо повече - визитата на Медведев съвпадна с провеждането на шестдневно военно учение с участието на сръбската армия и руски части.


В рамките на "Славянски щит - 2019" Русия разположи в Сърбия противовъздушен зенитно-ракетен комплекс "Триумф" (С-400) и батарея самоходни ракетно-артилерийски комплекси "Панцир-С". Президентът Александър Вучич демонстрира познания по руски език: "Бoльшое спасибо" - обърна се той с разтреперан глас към военните от Руската федерация, докато телевизионните камери снимаха. След това каза на зрителите, че се надява ракетите – които, както стана ясно, са били транспортирани през българското въздушно пространство – да останат в страната колкото се може по-дълго.


Откога е така


Залитането към Москва не е от вчера. Споразумение за свободна търговия с Русия има още от 2001 г., когато все още съществуваше т.нар. Федеративна република Югославия (Сърбия и Черна гора). За съжаление на сръбската страна, то изключваше някои важни отрасли като автомобилостроенето и по тази причина колите "Фиат", сглобявани в Крагуевац, нямаха безмитен достъп до руския пазар. Заради вноса на руски природен газ и суров петрол търговското салдо е традиционно на червено – по същия начин, както и в обмена между Русия и България.


Свободната търговия и фактът, че сръбският земеделски износ не е обект на руски санкции, само отчасти компенсират дефицита. Новото споразумение с ЕИС едва ли ще промени кой знае какво.


Военното сътрудничество между Сърбия и Русия се разгърна от 2013 г. насам. Русия, а също така Беларус, предостави безвъзмездно техника и оборудване: изтребители МиГ-29, танкове Т-72, бронетранспортьори и т.н. Сърбия дори се включи като наблюдател в Организацията за колективна сигурност - нещо като военно-отбранителен пакт под егидата на Москва. Но от това не последваха отстъпки за покупка на въоръжение, каквито Русия прави за пълноправни членове като Беларус или Армения. Ако Вучич действително желае С-400, той ще трябва да ги плаща на пазарни цени, както направи Турция. А разбира се, подарените МиГ-ове ще бъдат ремонтирани и обслужвани от руския военно-промишлен комплекс, така че в крайна сметка няма да излязат безплатни за Белград.


Дружбата с Кремъл


Приятелството с Кремъл носи солидни дивиденти на Вучич. Русия и Путин се ползват с изключителна популярност сред сърбите – не само в Сърбия, но и из цяла бивша Югославия. Митът за братята славяни, готови да подкрепят сръбския народ срещу коварния Запад, се подхранва всекидневно от медиите в Белград – таблоиди, телевизии, интернет портали – които са лоялни или са под директен контрол на властта.


Проучвания на общественото мнение сочат, че гражданите смятат Русия за основен финансов донор за Сърбия на равно с ЕС (в действителност Москва е далеч зад Брюксел, а дори и страни като САЩ и Япония). Това обаче не е никаква пречка пред Вучич. Неговите връзки с Путин, на които станахме свидетели по време на възторженото посрещане на руския президент в Белград миналия януари, "помпат" имиджа му на лидер.


Сближението с Русия има и геополитическа логика. Москва поддържа Вучич по отношение на Косово. Дипломатическата кампания, с която Белград се опитва да накара различни държави по земното кълбо да оттеглят признаването на косовската независимост, се ползва с руска подкрепа. В същото време Путин загатна, че ще одобри евентуална сделка между Белград и Прищина, ако те самите успеят да се договорят. Така Русия, която не е на масата за преговори в Брюксел с посредничеството на Върховния представител по външна политика на ЕС, намери пролука да прокарва влиянието си по важна тема на сигурността в Европа.


Няма избор "Русия или ЕС"


Факт е също така и това, че Вучич не е поставен пред избор "Русия или ЕС". Сърбия води преговори за членство от 2014 г., но не е подложена на натиск да се присъедини към западните санкции, наложени на Москва във връзка с анексията на Крим и конфликта в Украйна.


Забавянето на процеса по разширяване на Евросъюза допълнително намалява европейското влияние. Неотдавнашното вето, наложено от Франция по отношение на старта на присъединителни преговори със Северна Македония и Албания, е знак за сръбското ръководство. Дори и Сърбия да се дистанцира от Русия, дори и да направи компромис и да признае Косово, членството в ЕС не й е гарантирано.


Затова Белград ще продължава да работи с "външни сили", включително Китай, който инвестира в местната икономика, Ердоганова Турция и страните от Персийския залив, откъдето също идват пари към Сърбия.


Като млад сподвижник на "войводата" Воислав Шешел Вучич громеше титовизма и югокомунизма. На по-зрели години влезе в ролята на прероден Тито, балансиращ между Изтока и Запада.


Тази политика крие някои рискове за България. Конкретен пример е т. нар. газопровод "Балкански поток" (познат по-рано като "Турски поток 2"). В сръбската си част той е наполовина собственост на "Газпром" – друг знак на близост между Белград и Москва. Това може да се окаже в разрез с правилата на ЕС, както беше и случаят с проваления Южен поток.


Сърбия не е член на Евросъюза, но е обвързана с т.нар. Енергийна общност, една от чиито цели е хармонизацията с европейските регулативи в газовата сфера. С други думи не е изключен правен спор, който да забави изпълнението на проекта. България инвестира в мащабен инфраструктурен проект, без да са разчистени всички въпросителни по него. Може да се окаже така, че нашата страна няма да има възможност поне известно време да транзитира руски газ и по този начин да не реализира приходи и съответно печалби от "Балкански поток". Геополитиката често удря по джоба.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Който с Русия се е сприятелил,
  нищо в живота си не е спечелил.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  "Факт е също така и това, че Вучич не е поставен пред избор "Русия или ЕС"

  Както казва народа: От два стола, че на земята.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  "Москва поддържа Вучич по отношение на Косово. "

  То и аз съм на страната на Сърбия, по отношение на Косово, но това не ми пречи да съм против предоставянето на плацдарм на Русия на Балканите от същата тая Сърбия.

 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Вчера и Гърция обяви огромно находище на газ южно от Крит. Турски пАток 2 много лесно може да стане Източносредуземноморски пАток 1.
  По-добре да си е български отколкото на Газпром.

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Разстроено

  "Тази политика крие някои рискове за България. Конкретен пример е т. нар. газопровод "Балкански поток" (познат по-рано като "Турски поток 2"). В сръбската си част той е наполовина собственост на "Газпром" – друг знак на близост между Белград и Москва. Това може да се окаже в разрез с правилата на ЕС, както беше и случаят с проваления Южен поток."

  Бечев се обади за да ни посочи къде е опасността за България! Разбира се в Сърбия която гледа към Русия и прави съвместни учения и газопроводи! За агресията на Турция в Сирия нито дума! Ето вече 20 дена минаха оттогава но нито един дълбок анализатор тип Бечев не се е престрашил да обели и дума по въпроса!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Весело

  Който с Русия се е сприятелил,нищо в живота си не е спечелил.
  —цитат от коментар 1 на Michael Jordan


  Затова пък ние спечелихме безплатна царевица от САЩ!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#6] от "Julian Mall":

  Ние спечелихме европейският пазар. И сръбската икономика от 3 пъти по-голяма от българската в момента е 1,5 пъти по-малка. И ще става все по-малка. В момента Сърбия и Македония са ни като колонии. Внасяме евтини суровини и изнасяме скъпи преработени продукти.

 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#1] от "Michael Jordan":

  “ Който с Русия се е сприятелил,
  нищо в живота си не е спечелил.”
  ——
  Въх, божкее! За тази очевидна безсмислица 4 ранобудни плюсчета дотука само...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vova Josei-ki":

  То за това руснаците ги подържат , щото е само на думи и реално нищо няма да произтече от това... Косово няма как да бъде сръбско никога вече , освен ако сърбите не станат мнозинство или Сърбия вземе , че забогатее като катар и косоварите сами поискат да се върнат , не че ако сърбите станат богати ще ги искат да ги хранят .

 10. 10 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 734 Весело

  Много приказки за шепа земя около шумадийската круша, ръководена от длъгнестата конкубина на Владимирович.

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4865 Неутрално

  Печелят руските и сръбските КОРУМПЕТА

  Губят руските и сръбските ПЕНСИОНЕРИ и ТРУДЯЩИ СЕ

  Това винаги е било резултатът от флиртът на

  РУСКИТЕ ВЛАСТ ИМАЩИ КОРУМПЕТА с КОРУМПЕТАТА от поредната малка

  васална държава, нарочена за ИЗТОЧВАНЕ ОТ русийката.

 12. 12 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 618 Разстроено

  Има и по-зле от нас... не, че тове ме успокоява...

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Защо се излагате със сайтове от типа на Свободна Европа!?

 14. 14 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Хахаха - тоя Бечев преди години участваше в разни форуми и коментираше македонските теми. Сега вече е на западни хранилки, а това, че е професор е може би нещо съществуващо в само в неговата глава. Впрочем същия вече сборува и македонскиот язик:

  https://www.youtube.com/watch?v=x4SeezvZ3cs

  И тоя като какъв коментира отношенията Сърбия - Русия ? Колко компетентен е ? Но чуйте му македонския език и се смейте.

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3825 Весело

  " Митът за братята славяни, готови да подкрепят сръбския народ срещу коварния Запад, се подхранва всекидневно от медиите в Белград – таблоиди, телевизии, интернет портали – които са лоялни или са под директен контрол на властта."

  Не е нужно човек да се напряга да се връща назад във времето, за да си припомни воплите на Вучич и борбата да спечели инвестицията на Фолксваген на всяка цена, като ключова за развитие на сръбската икономика...Така че опре ли работата до пари и евра, отношението към " коварния Запад" се превръща именно като към " славянски брат - освободител", точно по подобие на руското - и там любовта към еврото надмогва всяка омраза към " гнилия Запад"......

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Сърбите се прецакват жестоко и задълго!!!!
  Нелек и неприятен път им желая към евразия!!!!

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#13] от "svoboden":
  Друго си е ТАСС, нали дрОгарю старшинка...???
  ЖАЛКАР!!!

 18. 18 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 522 Любопитно

  Никой не печели - нито Русия,нито Сърбия...

 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Що за примитивизъм е да търсиш под вола теле при едни вековни близки връзки между две страни? Това са две славянски православни народа с близък манталитет. Всяко руско дете знае къде е Сърбия, за разлика от щатските, дето даже не знаят, че това е държава. Защо трябва да насъскват, да ги скарат, да натрапят максимата “искаш ли да си с нас, ругай Русия”? Ако това е поведение не в междудържавен, а в междучовешки аспект, за него има една дума, ама нея модераторите я трият!

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 140 Неутрално

  По една или друга причина САЩ не са им давали достатъчно грантове, за да успеят да корумпират сръбските ръководители. Логично е САЩ да увеличат грантовете, за да обърнат тенденцията.

  niki
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 140 Неутрално

  Русия не е бомбандирала Сърбия.

  niki
 23. 23 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 140 Неутрално

  Не Русия раздели Югославия и не беше Русия, която превърна Сърбия в регионална територия. Не беше Русия, която откъсна Косово от Сърбия.

  niki
 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#22] от "niki":
  Но в интерес на истината пияндето Елцин не направи нищо, за да попречи на тези варварски бомбардировки! Само вдигна малко пара в полутрезво състояние и това беше.

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 140 Неутрално

  До коментар [#15] от "samoedin":

  Фолксваген няма нищо общо с геополитическите интереси на САЩ. Самият ЕС не е щастлив от вмешателството на определени кръгове в САЩ в Европа. Германия им показа как трябва да

  niki
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  България поддаквайки на Русия си създава проблеми:
  1. Пуска руски ракети в Сърбия, насочени срещу НАТО без да е ясно дали ще бъдат върнати
  2. Изгражда и заплаща газопровод, който изцяло зависи от волята на Газпром
  3. Задържа конкурентни връзки максимално
  4. Играе срещу интересите на ЕС при преговори с Русия
  5. Не иска компенсации за монополните цени (при налично решение на съда), като същевременно се отказва от 1 милиард договорирани приходи
  За Белене няма смисъл дори да се споменава...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  Сърбите си купуват фабрика на Девети септември.

 28. 28 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  щом е замесена Русия губят абсолютно всички, в дългосрочен план

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  "Русия и Путин се ползват с изключителна популярност сред сърбите – не само в Сърбия, но и из цяла бивша Югославия. Митът за братята славяни, готови да подкрепят сръбския народ срещу коварния Запад, се подхранва всекидневно от медиите в Белград – таблоиди, телевизии, интернет портали – които са лоялни или са под директен контрол на властта."

  Ами това е картината, само липсва "подкрепата" и на православната църква, а как върви Сърбия икономически, как живее народа, за какво са им въобще противоракетните установки, да не би да се готвят за война с Косово, с нас или с НАТО, на кого (от управляващите де) му пука
  Загубена работа и показва едно много важно нещо, колко е добре, че не сме и ние в този кюп, не че няма родни мераклии, които икат да сме там.

 31. 31 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#22] от "niki":Но в интерес на истината пияндето Елцин не направи нищо, за да попречи на тези варварски бомбардировки! Само вдигна малко пара в полутрезво състояние и това беше.
  —цитат от коментар 24 на султана глаушева


  Както и Александър Трети не попречи на варварското нападение на крал Милан в България.
  Всичко се връща.

 32. 32 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Не е добре да се злорадства, но пък по някога е просто приятно :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 33. 33 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  "Русия и Путин се ползват с изключителна популярност сред сърбите – не само в Сърбия, но и из цяла бивша Югославия. Митът за братята славяни, готови да подкрепят сръбския народ срещу коварния Запад, се подхранва всекидневно от медиите в Белград – таблоиди, телевизии, интернет портали – които са лоялни или са под директен контрол на властта."Ами това е картината, само липсва "подкрепата" и на православната църква, а как върви Сърбия икономически, как живее народа, за какво са им въобще противоракетните установки, да не би да се готвят за война с Косово, с нас или с НАТО, на кого (от управляващите де) му пукаЗагубена работа и показва едно много важно нещо, колко е добре, че не сме и ние в този кюп, не че няма родни мераклии, които икат да сме там.
  —цитат от коментар 30 на tsvetko_51


  Най-голямото страшилище за Сърбия винаги са били българите. Един единствен път сърбите са били наши съюзници и то един месец след като сме били съюзници тази паплач напада България в гръб.
  През всички събития на Балканския полуостров от Съединението до края на Втората световна война Сърбия многократно е спасявана от всички Велики сили. Благодарение на президента на САЩ Удроу Уилсън едва успяваме да се спасим като държава след Ньойския договор. Сърбия и Франция настояват цялата територия на България да бъде разпределена между съюзниците на Антатата на Балканите.........които пък са били спуквани от бой от Българската армия по всички фронтове на Първата световна война

 34. 34 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Путин и Кремъл са виновни за бедите и бедствичта в ЕС , Германия , Англия , САЩ , БРЕКЗИТ , Тръмп , Орбан , Ердоган, Референдумите , бежанците , Жълтите Жилетки , изнасилванията, преследванията на секс малцинствата , ИД и също така за мизерията и бедността в Либия , Сирич , Украйна , Грузия , Сомалия , Ирак , Чили , Хаити , Балканите и Африка !

 35. 35 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Какъв флирт, бе мило, това е вековна любовна история. Освен това са тройка с Макрон.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 36. 36 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#34] от "Boris Romanov":

  Не ти се получава, пробвай с Окупацията на Полша заедно с Хитлер, нападението над Финландия, клането в Катин, окупацията на България 1944, Берлинската стена, Унгария 1956, Пражката пролет, ГУЛАГ, мизерията в бившия соц-лагер, СССР, "износът на революция", комунизмът в България и т.н. да не ставам подробен :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4445 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Ние сме, за съжаление в много подобно на Сърбия положение. И Баце се опитва да се сниши (подобно на ментора Му Тато) и да седи на дори три стола (като добавим Ердоган). Това е и причината да сме само "уж" член на ЕС и на НАТО!

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4445 Неутрално

  До коментар [#5] от "Julian Mall":

  Анализирайте! Ще четем с удоволствие как плюете Запада и колко добре се живее в Русия!

  Единствено Сърбия май ще е по-зле от нас в Европа, защото русоробите в Сърбия са повече!

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4445 Весело

  До коментар [#13] от "svoboden":

  Те се излагат и с русороби от типа на svoboden! 🤣😂

 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4445 Весело

  До коментар [#23] от "niki":

  Вярно! Милошевич смали Сърбия до днешната и територия!

 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4445 Неутрално

  До коментар [#34] от "Boris Romanov":

  Путин и Кремъл са виновни за липсата на мозък в черепа на Борис Романов!

 42. 42 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 522 Любопитно

  [quote]Но в интерес на истината пияндето Елцин не направи нищо, за да попречи на тези варварски бомбардировки! [/quote]
  И,какво трябваше да направи Елцин?!?Да изпрати Ту - 160 ("Белият лебед","Blackjack")да бомбардира,...какво...?!?Или,кого...?!? Интересно,...Милошевич и компания трябваше ли да бъдат спрени?!?

 43. 43 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2400 Любопитно

  До коментар [#19] от "султана глаушева":


  ...Защо трябва да насъскват, да ги скарат, да натрапят максимата “искаш ли да си с нас, ругай Русия”? ...
  —цитат от коментар 19 на султана глаушева


  И защо, Русия си е изпросила, да я ругаят? Защо, когато контактуваш с руснаци по-продължително време, няма начин да чуеш от тях: "Ти мразиш руснаците!"
  Защото аз мога да бъда благодарен на руснаците от 1876-та, но това не ме задължава да съм благодарен на сегашните руснаци!
  И още! Кой има по-голям дял за освобождаватето на България?
  Дедите на Путин; дедите на Навални; дедите на Чикатила или дедите на Порошенко?

 44. 44 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Чикатила
  —цитат от коментар 43 на Vova Josei-ki


  Чикатило

 45. 45 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  Интересни отношения с евразийския съюз. Безмитно за сръбски зеленчуци може, но не и за автомобилите, произведени в Сърбия. Каква братска справедливост.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 46. 46 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Аз пък си мислех че дедите на българите имат най-голяма заслуга за Освобождението на България. Екзархия, международно признание на цариградската конференция от 1876, участие в руско-турската война, Съединение 1885, 5 воини след това и т.н.

 47. 47 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Да гният сърбете, ние ще се по-добре така!

  Не можеш да се зовеш българин и да си с рашистите и техните сръбски подлоги!

 48. 48 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Рутин заявява, че ще се съобрази с решението на самата Сърбия по отношение на Косово, това е хитър ход. Той не им налага някакво решение, както го правят чиновниците от Брюксел. ЕС налага на Сърбия да признае Косово, без да им обещава каквото и да е. Така че поведението на Белград не трябва да очудва никого, особено брюкселските зелки.

 49. 49 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#48] от "proza":

  Таратанци, Путин им обещава доставки на оръжие, а ЕС нищо не е длъжен да им обещава.
  Съдбата сами си я решават и като гледаме нещо не се справят добре. Ние също се справяме зле когато играем по свирката на руснаците

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 50. 50 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Тъжното, в случая е, че стандарта в Сърбия, е горе-долу както при нас, с тая разлика, че те близо 20 години воюваха, а освен това и нямат валутен борд.

 51. 51 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#50] от "Легионер":

  Т.Е. 10 години, не 20.

 52. 53 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 765 Любопитно

  Натовска страна пропуска през небето си карго с руски ракети, които може да бъдат срещу ...Нато

 53. 54 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#50] от "Легионер":

  преди 30 години сърбите имаха по-добър стандарт от нас, но тогава леко се дистанцираха от Москва.
  Колкото по-далече от Русия толкова по-добре :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 54. 55 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4865 Весело

  Тъжното, в случая е, че стандарта в Сърбия, е горе-долу както при нас, с тая разлика, че те близо 20 години воюваха, а освен това и нямат валутен борд.
  —цитат от коментар 50 на Легионер


  Ха-хаааааа

  Айде тогава ти, и другите СЪРБОМАНГОВЦИ
  емигрирайте в Сърбия, като стандарта им е "като нашия"
  Ще имате екстрата да живеете в ЕВРАЗИЙСКО ГАСУДАРСТВО
  с "като нашио стандарт" ха-хаааааа

  Кеф ви ЦАРИБРОД, кеф ви ПИРОТ, кеф ви КРИВА ПАЛАНКА.....

  Ама не ви стиска....

  Що ли ?!?!?!

  ха-хааааа

 55. 56 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#6] от "Julian Mall":Ние спечелихме европейският пазар. И сръбската икономика от 3 пъти по-голяма от българската в момента е 1,5 пъти по-малка. И ще става все по-малка. В момента Сърбия и Македония са ни като колонии. Внасяме евтини суровини и изнасяме скъпи преработени продукти.
  —цитат от коментар 7 на Да вярваме на истината


  Не сте докрай честен, колега. Ако от България се отрежат парчета еквивалентни процентно на Косово и Черна Гора, и после се побомбардира София, кой знае какво ще стане с българската икономика...

  Макар и аз смятам, че ако Сърбия беше влезнала едновременно с България и Румъния, днес щеше да е вече поне на нивото на Словакия.

 56. 57 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#54] от "GMO VACCINES CHEMICALS":
  ... а колко пъти са прелитали над територията на страната (през последните две седмици) руски транспортни военни самолети носещи военно оборудване? - ето ти друг потенциален източник за създаване на предпоставки за "възникване и разпространение" на удобни за някои (неудобни за други) на така наречените фалшиви новини и за съответните онлайн и офлайн и манипулации и инсинуации (вкарване на така наречените "патрончета истини" във всяко едно новинарско съобщение за тези събития). А за последните 20 години приятелски икономически взаимоотношения между Русия и Сърбия и за подписването на спогодби с Евразиския икономически съюз - в какъв аспект да се разглеждат, в икономически, политически или и в двата вида (и кое по-точно доминира в тях?) и т.н....

 57. 58 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4865 Любопитно

  Не сте докрай честен, колега. Ако от България се отрежат парчета еквивалентни процентно на Косово и Черна Гора
  —цитат от коментар 56 на patilanskomeze


  Айде по-напред, ей тъй, заради едната честност

  да се дадат на България ПАРЧЕТА еквивалентни процентно на

  ПОМОРАВИЕТО - ОТ ЦАРИБРОД ДО НИШ,

  ВОЙВОДИНА - бивша УНГАРСКА ТЕРИТОРИЯ,

  ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ

  СЛОВЕНИЯ

  БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА

  ХЪРВАТИЯ

  ЧЕРНА ГОРА......

 58. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Ех, той авторът си е атлантист по душа и призвание, не се очаква да е пределно обективен. Но си заслужава сръбският опит да се проучва и следи. При условие, че Евроатлантика се обръща към себе си и започва да се чисти от източните навлеци. Макитата и шиптърите угаснаха като свещи. Нас ни цакат почти за всичко. Скоро ще спрат и лелеяните от Боко европодаяния. Май вече почнаха да ги спират. Сърбите явно са по окомуш, но те са и по-смели и по-дръзки и по-предприемчиви. Вън от ЕС правят по-висок жизнен стандарт. И по-развита икономика. "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде!"

 59. 60 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#58:"Hawaii"][/quote]

  Аз съвсем ясно говорих за Сърбия, вие цялата Юглославия намесихте, и то доста патетично.
  Все едно аз да говоря нещо за Русия, и вие да почнете да обяснявате за СССР.
  Или да говоря за Австрия, а вие да намесите Австроунгария, и т.н.
  Надявам се поне се почуствахте добре, ендорфини, еуфорийка, това онова.

 60. 61 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#55] от "Hawaii":

  Аз не съм либерастче, като теб! Да си прочел да хваля сърбите, зда ме обиждаш? А сърбоманго ще вакаш на баща си!

 61. 62 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 293 Весело

  Откога пък руснаците пак станаха Славяни ?!
  Нали през 2015 се осъзнаха като Викинги, бре ;)
  Тия не могат да решат какво са :)))

 62. 63 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Никоя, близка с Русия, държава Не може да прокопса!
  Кремъл е като вампир!
  Приятелите на Русия са бедни - винаги!
  Дори и с много нефт и газ в недрата си.

 63. 64 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Никоя, близка с Русия, държава Не може да прокопса!
  Кремъл е като вампир!
  Приятелите на Русия са бедни - винаги!
  Дори и с много нефт и газ в недрата си.

 64. 65 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4865 Неутрално

  До коментар [#55] от "Hawaii":Да си прочел да хваля сърбите,
  —цитат от коментар 61 на Легионер


  Хвалиш ги, и още как !!!!

  Сравняваш ги с нас, въпреки, че отдавна ни дишат прахта...

  Няма никаква база за сравнение между Сърбия и България.

  Ние сме МНОГО ПРЕДИ ТЯХ и с МНОГО НАД ТЕХНИЯ СТАНДАРТ.

  Иди в ЦАРИБРОД, ПИРОТ, НИШ, КРИВА ПАЛАНКА, ЗАЙЧАР.....

  и ще видиш с очите си нещица, дето тук и в ЛОМСКО няма да ги видиш....

  Това СЪРБОМАНИТЕ СТЕ БЪЛГАРОМРАЗЦИ !!!!

  И ако това те обижда - обиждай си се, не пречиш на никого....

 65. 66 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4865 Неутрално

  [quote#58:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 60 на patilanskomeze
  Аз съвсем ясно говорих за Сърбия, вие цялата Юглославия намесихте, и то доста патетично. Все едно аз да говоря нещо за Русия, и вие да почнете да обяснявате за СССР.Или да говоря за Австрия, а вие да намесите Австроунгария, и т.н.Надявам се поне се почуствахте добре, ендорфини, еуфорийка, това онова.[/quote]

  Душа,
  СЪРБОСЛАВИЯ си беше империя на БЕЛГРАДСКИЯ ПАШАЛЪК
  с официален език в нея - СРЪБСКИЯ.

  Точно както СССР беше РУСКАТА ИМПЕРИЯ под друго име
  С официален език - РУСКИЯ.

  И двете вехти империи бяха като ВАМПИРИ за нациите в тях.

  Сега, четем, че са се гушнали и си гукат.

  Само дето са в ОБРЯЗАН ВИД И ДВЕТЕ....

 66. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 68 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Любопитно

  До коментар [#5] от "Julian Mall":Анализирайте! Ще четем с удоволствие как плюете Запада и колко добре се живее в Русия! Единствено Сърбия май ще е по-зле от нас в Европа, защото русоробите в Сърбия са повече!
  —цитат от коментар 38 на vassilun


  Аз пиша за турската заплаха от времето на тройната коалиция от 2006! А такива умници като теб имат наглостта да ме наричат русороб, руско мекере и тем подобни! А такива като Бечев и подобните му които са си глътнали езиците когато става въпрос за Турция и заплахата която представлява за България реваншистката и политика за възраждане на Османската империя какви са според теб? Истински българи, патриоти, свободни интелектуалци които не робуват на патриотарски клишета или обикновени продажници които не смеят да закачат Турция да не би някой нещо да им се скара!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 68. 69 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 320 Неутрално

  А този с вапцаната косичка Бечев (даваха по бтв преди 3-4 дни...един надъхан балон..)....той като какъв е в ситуацията...на хонорар ли е...или ей така....за спорта..?))))

 69. 70 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Лошото е, че Сърбия пак започва да работи за втора Югославия. След ветото на Макрон, предлага на Македония и др страни от ЗБ зона на тясно икономическо и пр сътрудничество, така щели по лесно да се интегрират с ЕС. Дано макетата не се подведат!!

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 70. 71 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#70] от "Алф":

  Така, ама македонците, изключайше сърбендите, не искат и да чуят за подобен гетоизиран съюз...колеги, никой не иска да се качи на потъващ кораб...

 71. 72 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това сърбите за сега само флиртуват,проблема им ще е много по-голям ако стане както в Територията.При нас повечето политици са на руска хранилка и ние сме далеч по-зле от комшиите на Запад.Нито декомунизация,нито лустрация,нищо.Трябваше един хубав военен преврат тип Пиночет и сега определено щяхме да сме много по-напред.Партията -майка си смени "пола" от комунисти станаха капиталисти,парите които откраднаха през периода 82-88г. ги изпраха и сега пак те управляват.Всичко що беше кадърно и работливо се изнесе "навън" и в Територията останаха само "обслужващия" червената олигархия планктон,мързеливците и циганите/те май и те намаляха/.Малкото нормални които останаха са далеч недостатъчни да променят каквото и да е в тази "държава".

 72. 73 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3768 Весело

  До коментар [#14] от "krf54523578":Хахаха - тоя Бечев преди години участваше в разни форуми и коментираше македонските теми.
  >>>>Така е. И аз го познавам задочно от двадесетина години, когато Бечев пишеше активно под псевдоним в "Македония" на дир.бг. Никога не се е отличавал с особена симпатия към Сърбия ( може би по причина на македонския въпрос ) и към Русия, но чета с интерес анализите му в Дневник. Между другото, модераторите успяха да го напъдят от нашия форум преди няколко години, защото се опитваха да го учат какво е " да се пише по темата и какво не".:)

 73. 74 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3768 Весело

  ".....През последните години сякаш бяхме позабравили за Евразийския икономически съюз (ЕИС). Ето че съседна Сърбия ни даде повод да си го припомним. На 25 октомври, при посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в Белград, нашата западна съседка подписа споразумение за свободна търговия с постсъветския блок...."
  >>> Тук ще спомена една неотдавнашна новина, подписването от Сингапур на споразумение за свободна търговия с постсъвестския блок. Кой ще спечели от този...флирт:), може да прочетете на:
  Singapore-Eurasian Economic Union FTA Opens Up Asia For Russian Businesses
  October 10, 2019, Chris Devonshire-Ellis
  Singapore’s recent signing off a Free Trade Agreement with the Eurasian Economic Union is poised to provide a new, significant outlet for Russian outbound investment into Asia...
  https://www.russia-briefing.com/news/russian-investments-asia-using-singapore-optimum-base.html/
  п.п. Малко за автора на горния анализ: Chris Devonshire-Ellis is the Founder of Dezan Shira & Associates and Chairman of the firms International Board of Equity Partners & Directors.
  He is now based mainly in Europe, however has a 30 year career in Asia, including 25 years living in China. He advises multinational corporations and foreign governments on their investment strategies for China and Asia,...Over the past 25 years he has facilitated several billion euros worth of investment into Asia on behalf of his clients. Chris was ranked one of the top ten most important consultants in China by Accountancy Age Magazine in 2011, and ranked 1st in influence by Asia Law in 2015.

 74. 75 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  Кой печели? Никой.
  Кой губи? И двете страни.
  Стар руски обичай.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 75. 76 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  Вчера и Гърция обяви огромно находище на газ южно от Крит. Турски пАток 2 много лесно може да стане Източносредуземноморски пАток 1.По-добре да си е български отколкото на Газпром.
  —цитат от коментар 4 на Да вярваме на истината

  До коментар [#4] от "Да вярваме на истината":
  Така е, ама Баце трябва да пререже лентата на големи и дебели тръби на границите с Гърция и Румъния и просто вземе кинтите от Европа и Америка по тия трасета.
  Вместо това той налива кинти, суха пара от бюджета в тръба, която ще е ползва само Газпром по трасето, без значение кой се води собственика.

 76. 77 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3768 Неутрално  До коментар [#75] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":
  Не съм явно такъв голям познавач на.. старите руски обичаи:), но виж една карта от началото на 2019. Тя показва, кои страни имат вече споразумения за свободна търговия с ЕИС и кои водят преговори за подписване на такива. Сингапур го споменах, а ето и Сърбия ще бъде оцветена не с оранжево, а със синьо. Израел бил също близко до подобно подписване след дълги преговори. Виждат се Иран, Индия, Турция и Египет:

  https://bit.ly/34oqJfq

 77. 78 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 471 Неутрално

  С отметката, че сърбите имат самочувствие като нация, и нямат никакъв проблем да са приятели с някого, а в един момент да му покажат среден пръст, когато не им е изгоден - ами покажете ми една страна, която да е прокопсала от дружбата си с Русия.

  Русия няма приятели, а само интереси. Техният Петър Първи го беше казал, и съвсем правилно. А дружбата с тях е малко да те потупват по работо, докато те душат бавно ...

 78. 79 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#1] от "Michael Jordan":“ Който с Русия се е сприятелил,нищо в живота си не е спечелил.”——Въх, божкее! За тази очевидна безсмислица 4 ранобудни плюсчета дотука само...
  —цитат от коментар 8 на Gretel  Въх, божкее, а за твоята « умна « констатация - 48 минусчета, до тук само . Ами нормално е - бой по чугуна !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 79. 80 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Защо се излагате със сайтове от типа на Свободна Европа!?
  —цитат от коментар 13 на svoboden  А ти предпочиташ сайтове от РИА « Новости «, а ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 80. 81 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  С отметката, че сърбите имат самочувствие като нация, и нямат никакъв проблем да са приятели с някого, а в един момент да му покажат среден пръст, когато не им е изгоден - ами покажете ми една страна, която да е прокопсала от дружбата си с Русия. Русия няма приятели, а само интереси. Техният Петър Първи го беше казал, и съвсем правилно. А дружбата с тях е малко да те потупват по работо, докато те душат бавно ...
  —цитат от коментар 78 на nodjinn


  Да, Америка е пълна с приятели. И въобще не те душат - ти доброволно им снасяш няколко милиарда за самолети, които може да получиш след няколко години. Само дето не е ясно какво ще стане ако не ги получиш, но пък затова са приятелите - да им даваш кинтите, пък каквото стане.

 81. 82 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  С отметката, че сърбите имат самочувствие като нация, и нямат никакъв проблем да са приятели с някого, а в един момент да му покажат среден пръст, когато не им е изгоден - ами покажете ми една страна, която да е прокопсала от дружбата си с Русия. Русия няма приятели, а само интереси. Техният Петър Първи го беше казал, и съвсем правилно. А дружбата с тях е малко да те потупват по работо, докато те душат бавно ...
  —цитат от коментар 78 на nodjinn


  Да, Америка е пълна с приятели. И въобще не те душат - ти доброволно им снасяш няколко милиарда за самолети, които може да получиш след няколко години. Само дето не е ясно какво ще стане ако не ги получиш, но пък затова са приятелите - да им даваш кинтите, пък каквото стане.

 82. 83 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  С отметката, че сърбите имат самочувствие като нация, и нямат никакъв проблем да са приятели с някого, а в един момент да му покажат среден пръст, когато не им е изгоден - ами покажете ми една страна, която да е прокопсала от дружбата си с Русия. Русия няма приятели, а само интереси. Техният Петър Първи го беше казал, и съвсем правилно. А дружбата с тях е малко да те потупват по работо, докато те душат бавно ...
  —цитат от коментар 78 на nodjinn


  Да, Америка е пълна с приятели. И въобще не те душат - ти доброволно им снасяш няколко милиарда за самолети, които може да получиш след няколко години. Само дето не е ясно какво ще стане ако не ги получиш, но пък затова са приятелите - да им даваш кинтите, пък каквото стане.

 83. 84 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4394 Неутрално

  До коментар [#77] от "тулса":

  Обикновено избягвам участие в надвикванията на тема Русия, особено в комбинация със Сърбия, но в случая виждам и възможността за една далеч по-стратегическа държавна политика от страна на западните ни съседи, а именно темпорални съюзи с "потенциалния противник" който е готов да инвестира купувайки политическо значение. Чрез подобни инвестиции повишават цената си за бъдещи преговори за влизане даже като асоциирани членове в ЕС.
  Засега американската дипломация е под силното влияние на стратегията на Пентагона за Западните Балкани. Там имат подкрепата на Хърватия и Словения, но инвестициите в Босня, Косово и отчасти Черна Гора не носят особено добър ефект без решаване на въпроса с главния проблем, Сърбия. Правят се стъпки към предлагане на финансиране, отчасти поради известно неудобство от разрушенията по бомбардировките по времето на Клинтън, Германия също има свои неудобни моменти и най-вероятно ще поддържа Сърбия в един следващ момент на приобщаване към Европейската Общност , ако не Съюз. Сумарно погледнато, ограниченото съюзяване по икономически и военни въпроси "Главния Враг" създава конкурентност в наддаванията за бъдещето на Сърбия.

 84. 85 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3768 Весело

  До коментар [#79] от "niksan1": 48 минусчета, до тук само . Ами нормално е - бой по чугуна!
  >>>> Та вашата малко ....сичкото КЕЧ-строй се на баламатума!:)

 85. 86 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2480 Весело

  До коментар [#77] от "тулса":

  Всички трябва. Весь мир в азиатския съюз.
  Зер Китай се разраства в....бивша руска посока.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 86. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3768 Неутрално  До коментар [#86] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":
  Зер Китай се разраства в....бивша руска посока
  >>> какво е това.. руска посока и какво е бивша? По-скоро центъра на световната икономика и даже американските геополитически интереси се измества от Близкия Изток към Тихоокеанския регион. Китайците извяват сдържано задоволство от това, че санкциите на щатите и на ЕС имат благоприятна роля за тяхната икономика, която се възползва от ситуацията с Русия. Коприненият път много добре го виждам на схемата, като само Украйна, Грузия, България и за мое учудване и Азърбайджан все още се съпротивляват.
  п.п. Не знам дали целият свят ще отиде в Азия, ама Азия може да се разпростре по...целия свят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK