Ритуалният сблъсък между Хелоуин и Будителите

Ако искаш – скачай в ледените води за кръста. Ако искаш – размахвай тиквен фенер.

© Анелия Николова

Ако искаш – скачай в ледените води за кръста. Ако искаш – размахвай тиквен фенер.Текстът е препечатан от "Дойче веле".


"Trick or treat" - скандират децата, дегизирани като страшни същества. "Пакост или лакомство", както го превеждат на български. В смисъл: дай ми лакомство, за да не ти направя пакост.


По съвършено непрозрачни за мен причини, в България този безобиден англосаксонски обичай вече от години се натъква на преградния огън на Будителите. (Тук навярно трябва да се направи едно дъъълго отклонение за древногръцките му корени, за историческото му възникване в днешния вид някъде през 16-и век в Британия и Ирландия и за неговото поамериканчване през 20-те години на миналия век. А също така и за съпротивата на други култури срещу този обичай. В Германия например много домакинства изрично оповестяват, че ще раздават сладости не на Хелоуин, а на Свети Мартин, каквато е местната традиция.) Тъй или иначе, за широки народни маси в България Хелоуин очевидно изглежда като някаква заплаха, като агресия срещу "родното". И съвсем естествено му се противопоставя календарно най-близкото: Денят на народните будители.
Защо е този сблъсък?


Всъщност, за съвременния бит и душевност на български народ "Пакост или лакомство" сякаш изглежда по-уместно от будителството. Защо ли си мисля, че и в националната политика, и на сегашните местни избори част от електората скандира точно това край вратата на своите потенциални избраници: Или ми дай лакомство, или ще ти направя беля. Пък и в целия прагматичен съвременен свят е горе-долу така: милиарди хора искат лакомство и плашат онези политици, които не им осигуряват достатъчно. И все повече политици обещават какви ли не лакомства, за да успокоят призраците, които бродят в тъмната нощ наоколо.


И обратно. Колкото и на думи да тачат своите народни будители, много днешни българи всъщност се вълнуват по-скоро от чалгата. Нека не повтарям тук общите места за срива на образованието и образоваността, на добрите нрави и на просвещенските ценности. Тъжната истина е, че рейтингът на лакомствата е доста по-висок от този на знанието. И когато многобройни групи патриотично настроени българи се възправят срещу Хелоуин, облечени в народни носии, сякаш никой не се сеща, че автентичните народни будители, хора като Раковски, Каравелов или Левски, демонстративно се обличат алафранга. А не в носии.


Просто ритуал. Нищо повече.


В крайна сметка обаче драматичният сблъсък между Хелоуин и Будителите е просто приумица на хора с разколебано самочувствие. Обичаи и традиции има какви ли не, по цял свят. (В България рейдовете на кукерите и коледарите доста приличат на обиколките в страшни костюми и със светещи тикви по Хелоуин.) Човек може да харесва или да не харесва испанската корида, православното вадене на Богоявленския кръст или баварския Октоберфест, но всички те (а и много други) са просто народни празници за разтуха на населението. Да, някои са архаични или примитивни, други са агресивни и опасни, но в крайна сметка си остават просто ритуали. Които не се намират в нещо като Олимпийски игри или световна надпревара помежду си. Тъй че ако искаш – скачай в ледените води за кръста. Ако искаш – размахвай тиквен фенер. Но не превръщай това в политически въпрос и не натрапвай на хората ценността на едното или на другото.


Честит Хелоуин, честити Будители, честити Вси светии!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 289 Весело

  Точно така. Хелоуин мине и замине, а Будителите ще останат вечно. Няма как да си българин и да не си харесваш празникът на Будителите.

  /всъщност по едно време - 90-те - не беше ли на 8 ноември?/

 2. 2 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Какви будители са тези отрепки, те не знаят срещу какво
  протестират. Това е един безобиден празник, който е любим
  на децата( и не само). Никой не го политизира или му придава религиозен
  характер.
  Единственият проблем за мен беше, че измръзнах защото беше много
  студено и имаше сняг, но все пак го преживях.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Правилно. Никой да НЕ натрапва ценностите и начина си на живот на другите.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  Няма сблъсък, има присъствие, съжителство

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Прав си - няма противопоставяне - журналистите нарочно наливат масло в огъня, че печелят от скандали (като не могат от друго). Народните будители и Хелоуин нито си пречат, нито се припокриват. Все едно да четеш западна литература и да си против нашата - само на идиоти може да им хрумне такова нещо, та в този ред на мисли как Хелоуин протестърите не са забранили чуждата литература, музика, кино... бяла и черна техника, автомобили, интернета и прочие.

 6. 6 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#2] от "dream_er":

  Какво точно се празнува на този празник?

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3778 Неутрално

  "Човек може да харесва или да не харесва испанската корида, православното вадене на Богоявленския кръст или баварския Октоберфест, но всички те (а и много други) са просто народни празници за разтуха на населението. Да, някои са архаични или примитивни, други са агресивни и опасни, но в крайна сметка си остават просто ритуали."

  Така може единствено да разсъждаваш за бита, традициите и обичаите на държави и народи, които имат сравнително кратка история, образувани са благодарение на волята на великите сили сравнително скоро или съществуват само благодарение на някакви конюнктурни обстоятелства - Косово например! България има претенцията да е дала духовността и културата на съвременна Европа, самото име Европа е тракийско, огромна част от новооткритите тракийски артефакти свидетелстват за наличието на сложни духовни и ценностни разбирания и космология на предците ни, за които първичните нужди далеч не са били основна цел и смисъл на съществуване в битието, в чиито център е вярата във отвъдния живот, точно като Христовата вяра сочи възкресението като цялостно осмисляне и цел на човешкия живот, та на този фон да слагаш борбата за кръста до едни противни и стряскащи образи и да казваш, че двете стояли все на една и съща плоскост, свидетелства за доста плитки личностни и ценностни хоризонти.....Доста по - плитки и повърхностни дори спрямо " първия човек", който все го сваляме от клона или го вадим от пещерата, облечен в животински кожи с бухалка в ръката......

 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Баси глупостите.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2699 Любопитно

  До автора: Според местната християнска традиция, Вси светии е на друга дата, ама карай да върви. Пък в България тези дни има друго събитие —надявам се автора да не поздравява хората по улиците с ”Честита Архангелова задушница” 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  България е едно нищо, плюнка, пълна нула в световен мащаб. И това не е
  от вчера.
  Какво е това самочувствие, какво е това изхвърляне.
  Това ти го казва някой, който от 20 години живее в
  "байбъл белта", където хората са поне 10 пъти по-религиозни
  и много по-напред от вас "въвзишените въздухари".

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 11. 11 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Под Хелоуин сатанистите и прочее вещери разбират "Hell will win", което е отчасти ябълката на раздора.
  Основното зло обаче е създаването на търпимост към сатанизма и представата за безобидността му у подрастващите.

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#11] от "balgariez":

  Големи глупости си написал. Хелуин е келтският празник Samhain. Веднага след него следва славянски езически за почитане на мъртвите, който после се приема от църквата като задушница.
  Поинтересувай се западните славяни тези дни какви празници извън свтските имат.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Оставете децата да се забавляват.
  Който мисли, че това застрашава българските празници и българщината, нека да отиде да тропне едно хорце и да се успокои.
  На тези които казват също "те не ни празнуват българските празници, за да им празнуваме ние тяхните" и др. комплексарски изказвания ще им кажа да отидат и да ги рекламират тези наши празници по света, а не само да мърморят в стил "тези нас уважават ли ни".

 14. 14 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":

  А ти, генераторе на гедерийски умности, позаинтересувай се каква роля има точно този ден за вещерството от незапомнени времена и какви точно маски "е прието да се носят" него ден в съвремието ни и защо. Будителю ти наш...

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2699 Любопитно

  До коментар [#14] от "balgariez":

  А ако знаеш маските на кукерите какво символизират и защо се носят ...😂😂😂 😉
  Айде, лек ден.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  "Ритуалният сблъсък между Хелоуин и Будителите"

  Фактологическо погледнато не би трябвало да има сблъсък въобще, защото единият празник (чуждият) е на 31 октомври, а другият (български) е днес на 1 октомври.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Обяснението за сблъсъка е просто. /Както един наш премиер и гласуващите за него /.
  Гербудителите не понасят тикви. Интересно защо?

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Весело

  Честит Хелоуин, честити Будители, честити Вси светии!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  Некои хора си нямат работа. Ако не е Хелоуин, ще мразят Дядо Мраз, мартениците, дисниленд или каквото друго е интересно на обществото. Какво да се прави - един се кефи от това, че децата му са си намерили още един повод за забавление, друг изпитва душевен оргазъм от това да пречи на другите да се забавляват.

 20. 20 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#18] от "penetrating":
  Чисто прагматично, важно е да има повод да се напием. То тук и без повод го правим, така че няма драма.

 21. 21 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  в България Хелоуин не е религиозен празник, а ден за макарад. Хубво е да има един такъв ден, иначе ще трябва всеки ден да гледаме разни маскирани :) Така поне е един ден :)

  Противопостявянето идва от редиците на едни политици, да не посочвам с пръст. Те си търсят измислени поводи да се идентифицират, защото с нищо реално не могат.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#12] от "DDR":

  Точно така, Хелуин има келтски корени, езически празник е бил в началото. След това църквата в Ирландия го приема под своя форма и след това този празник се предава на британците, а от там и на американците и по целия свят.

  За мен това е детски празник. Поне в България е така. Вчера не видях нито един възрастен да го празнува, само деца имаше които обикаляха улиците и къщите / блоковте на хората.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Весело

  До коментар [#16] от "Иво":

  1 ноември * разбира се.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 319 Неутрално

  "Ритуалният сблъсък между Хелоуин и Будителите"Фактологическо погледнато не би трябвало да има сблъсък въобще, защото единият празник (чуждият) е на 31 октомври, а другият (български) е днес на 1 октомври.
  —цитат от коментар 16 на Иво


  Всяка година едно и също се спори.
  Някои хора нямат интерес да се развива държавата по западен модел и затова са против Хелоун и други подобни празници.

 25. 25 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":Точно така, Хелуин има келтски корени, езически празник е бил в началото. След това църквата в Ирландия го приема под своя форма и след това този празник се предава на британците, а от там и на американците и по целия свят.За мен това е детски празник. Поне в България е така. Вчера не видях нито един възрастен да го празнува, само деца имаше които обикаляха улиците и къщите / блоковте на хората.
  —цитат от коментар 22 на Иво


  Има и много възрастни които са маскирани, но те не събират бонбони. Ходят на заведение и се забавляват.

 26. 26 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Некои хора си нямат работа. Ако не е Хелоуин, ще мразят Дядо Мраз, мартениците, дисниленд или каквото друго е интересно на обществото. Какво да се прави - един се кефи от това, че децата му са си намерили още един повод за забавление, друг изпитва душевен оргазъм от това да пречи на другите да се забавляват.
  —цитат от коментар 19 на ivanpopov


  Същите хора споделят и постове във фейса против празника. Поне ас на бълтгарски че ако бяха на английски щяха да изложат държавата.

 27. 27 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Оставете децата да се забавляват.Който мисли, че това застрашава българските празници и българщината, нека да отиде да тропне едно хорце и да се успокои.
  —цитат от коментар 13 на grem


  А вие водите ли децата си на хорце? Не? Защо? Няма къде ли? Не вярвам. Ама ги водите на халоуин. И в училище им организират хелоин, и в мол-а също, но не им организират хорца. Не може да "оставяте" децата да правят каквото си искат, трябва да ги научите да знаят защо го правят. Защо? Защото някой от известно време налива пари, за да го има хелоин. Затова и хората се съпротивляват. Не е въпросът в забавлението, макар, че смъртта не е забавна и да ѝ се присмиваме е тъпо, понеже всички така или иначе ще умрем. Хелоуин не е забавление, това е реклама, маркетинг и консуматорство. Това е все едно да празнуваш Коледа като свинско погребение, вместо Рождество, като раждането на Спасителя. Същото и с Будителите.

 28. 28 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 588 Неутрално

  "По съвършено непрозрачни за мен причини, в България този безобиден англосаксонски обичай вече от години се натъква на преградния огън на Будителите."

  Странно е, че авторът на публикацията мълчи по въпроса за сблъсъка между "този безобиден англосаксонски обичай" и например църквите в Германия. Там мненията срещу Хелоуин са още по-крайни.

  Това си е един мрачен езически обичай и макар и облечен в симпатичната опаковка на празник за децата, е нормално да има съпротива срещу него от християнските общества.

  Аз не позволявам на децата ми да участват в подобни псевдо-празници, само защото другите го правят.

  http://rodenivbg.com
 29. 29 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Правилно. Никой да НЕ натрапва ценностите и начина си на живот на другите.
  —цитат от коментар 3 на Боян Таксиров


  Никой не задължава хората да празнуват тези празници.
  Ако беше задължително разбирам да се води натрапване, но празниците в България се празнуват избирателно.

 30. 30 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Повече бих приветствал да си правим октоберфест вместо хелоуин :) Дайте да работим за октоберфест!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 31. 31 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 319 Неутрално

  [quote#27:"Лео"][/quote]

  Никой не налива пари за да има този празник.
  Нали ние българите искаме да се развиваме по западен модел.
  Съвсем нормално е да приемем тези празници.

 32. 32 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Айде ганьовци, покажете си българщината баш на празника на будителите.

 33. 33 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Аз не знам да има какъвто и да е било "сблъсък", но щом многоуважаемата редакция на Дойче Веле е решила така, така и ще го приемем. Те са Светлината и Извора на премъдрост.
  Снощи не видях нито престрелки, нито палежи, дори и спорадични юмручни схватки не видях.

  Panta rhei....
 34. 34 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Нови времена-поява на нови традиции. На мен не ми пречи. Друг е въпросът, че някои съзнателно ми "набиват" чуждото начало, небългарското, в този ден. Подобно на деня на Св. Валентин. Но хората ги харесват!

 35. 35 Профил на САМУИЛ
  САМУИЛ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всяко чудо за 3 дни.... Стига да няма медийна натрапчивост почти не ме дразни. Да , срещнах няколко объркани същества . Същото отношение имам и към гейпарада и хулиганите по пътищата Не ми е приятно нелицеприятно и не културно движение по улиците и обществени места..

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#25] от "eminem9876":

  В моя квартал не съм виждал такива възрастни, но може и да има такива в центъра.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Весело

  До коментар [#20] от "victortrt":

  С повод е по-вкусно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Весело

  До коментар [#30] от "bludniq_sin":

  В София от поне няколко години има отбелязване на Октоберфест, но не е точно като в Мюнхен. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Антизападна истерия!
  Раздразнението от Хелоуин идва от антизападничеството на бившите камунистъй, днес праваславние путинистъй.
  Антизападна истерия! - нещо като против рокендрола, дългите коси и късите поли - щом не са тръгнали да репресират децата за тиквените фенери, значи има някакъв прогрес.
  Виж, ако беше нещо сАвеЦко, нещо праваславно-путиняшко - колко хубаво щеше да е, а, другари праваславнъе-камунистъй!
  Но, видите ли - милеем за БЪЛГАРСКОТО! - макар да го цепехме на "добруджанска", "тракийска" и "македонска" ... "нации", макар Пиринския край с репресии на народната милиция да беше "омакедончен".
  Антизападна истерия и нищо друго, азиатска злоба и безсилие!
  Няма нищо българско в дивата омраза към Запада....
  Напротив - най-българското нещо е стремежът за равняване с най-напредналите, идентификация с най-прогресивното и насмешка към назадничеството, към вехтото, отживялото и примитивното.
  Но тук не става дума дори за това - Хелоуин е само повод за веселба, за купон и за оригиналничене у децата ни - а те са оригинални и изобретателни чешити и само търсят повод за изява.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 41. 41 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Извинявам се за минуса - по погрешка, не нацелиха плюса. Точно така е, както си написал.

 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  “Всъщност, за съвременния бит и душевност на български народ "Пакост или лакомство" сякаш изглежда по-уместно от будителството.”
  =====/
  DW застава ли зад публикациите на българската си секция? Да се бяха заинтересували какъв е имиджът на медията им в момента в БГ! Но не само от този форум. Поради публикации като горната, поради твърдения като цитираното, дето слага на една нога будителство с вещерски маскарад и “мотивира” силно децата към духовното!

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#38] от "девети дан":

  Да живее Тангра, брат! Да живеят кукерите! Сега чуждопоклонниците на православното християнство се пребройте, теб вече те преброих.

 44. 44 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 689 Весело

  Джамбаска , Бялата Златка и агент Абел Урумофф да организират патриотичен протестен автопоход пред Американското посолство под надслов “ Спасете децата от разврата “ “Тричай куче , спаси тиква “. Волен ще се самозапали в знак на протест , а джамбаска облечена като нестинарка ше го прескача.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 45. 45 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#42] от "султана глаушева":

  Духовното православие 500 години е ратайствало на исляма, изгонило Левски от църквата, после го обесило; заклеймило Ботев, Раковски и всички вдигнали оръжие срещу исляма. Мога само да пл*я на такова духовенство от синьоносковци и чернодрешковци.

 46. 46 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#27] от "Лео":

  до апартамента ми има една зала дето всяка вечер тропат хорца. Който иска има къде да отида, ако има повече желаещи, ще се намери кой да им вземе парите. Сега не е като по ваше време, да се ходи по партийно решение

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 47. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  "България има претенцията да е дала духовността и културата на съвременна Европа, самото име Европа е тракийско, огромна част от новооткритите тракийски артефакти свидетелстват за наличието на сложни духовни и ценностни разбирания и космология на предците ни, за които първичните нужди далеч не са били основна цел и смисъл на съществуване в битието, в чиито център е вярата във отвъдния живот, точно като Христовата вяра..."

  Не знаех че България има подобни претенции и едва ли не света, поне по-старата част от него, трябва да ни благодари за тези неща.
  Доколкото си спомням, христянството не е възникнало в България, а е прието като официално, наложено е не без съответните доста груби мерки. Що се отнася до кирилицата, не са нейните автори българи и да, имаме принос за разространяването на християнството и кирилицата на изток, но това не се отнася за Европа, такава каквато е била по това време.
  С това ни най-малко не омаловажавам дейността на нашите будители, но най-вече тя има значение за нас самите, за опазване на език и вяра, за подготвяне и работа в нашето, а не европейското възраждане, което се е състаояло доста по-рано
  В този смисъл и като се има предвид, че и нашето Трето царство е възникнало по силата на международни споразумения между великите сили, както разбира се и благодарение на дейността на много наши далновидни хора, та известна скромност повече ще ни приляга, особено съотнесена към днешните ни относително скромни постижения.
  А иначе какво, не е ли вярно, че чалгата е с най-много почитатели в страната, а не написаното от Паисий или други по-съвременни будители.
  Та дори само изречението: "О неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин.." някак не намеква за голямо величие.

 48. 48 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Весело

  До коментар [#7] от "samoedin":
  "обичаите на държави и народи, които имат сравнително кратка история, образувани са благодарение на волята на великите сили"

  По русофилската и твоята дефиниция България е оразувана благодарение на волята на великата сила Русия. По твоята деефиниция всички нащи съседи видимо са си образували държавите сами, защото нямат паметници по своите пощади на някаква велика сила, която да ги е образувала.

  подпис
 49. 49 Профил на Тодор Александров
  Тодор Александров
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Ами хайде да огледаме арабите какво празнуват, евреите .. онези жълтурковци дръпнати и те празнуват вероятно, нека празнуваме и ние .. така в общи линии всеки ден ще е празник - мечта за повечето българи на които само им дай да празнуват нещо без значение какво - празник да е ...

 50. 50 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Да се правиш на разчупен и разкрепостен на гърба на децата НЕ е лицемерие, а много по-лошо - абсолютна безотговорност! Едно е да обясниш на едно дете каква сила е познанието и колко добро можеш да направиш, като го разпространяваш. Но за това трябва да разкажеш на двтски език за търпението и всеотдайността на Левски, дето е тръгнал от колиба на колиба да разяснява, че България е била държава, а не турски вилает, да го заведеш до университета, да му покажеш братята Евлоги и Христо Георгиеви, дето са дали парите си за построяване на университет, а не да купуват футболни отбори, за още толкова други неща. Защото на тези години се посяват семенцата и това, дето Иванчо не е научил, Иван никога няма да научи. Друго е да го облечеш във вещерски костюм и да го оставиш да се тъпче на корем със сладки неща. И да твърдиш, че хелоуин бил “детски оразник”, “карнавал”, а тези, дето го отричат са задръстеняци и хейтъри, е безотговорно , направо престъпно отношение спрямо децата!

  Мърфи е оптимист!
 51. 51 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Весело

  До коментар [#42] от "султана глаушева":
  "дето слага на една нога будителство с вещерски маскарад"

  Не, никой не прави това, защото просвещението и забавлението са различни сфери на човешките прояви. Не може да поставяш заедно науката и обичаите. Тези празници имат само някакви случайни календарни събпадения.

  подпис
 52. 52 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#50] от "султана глаушева":

  и как едното изключва другото?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 53. 53 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  фашизоидите търсят повод да се присламчват към някаква широка група,
  след което се обявяват, че те са единствените истински носители на ценност "?",
  характерна за групата и внушават, че всеки който не се идентифицира като тях е враг :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 54. 54 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Весело

  До коментар [#50] от "султана глаушева":
  "Едно е да обясниш на едно дете каква сила е познанието и колко добро можеш да направиш, като го разпространяваш."

  Да обясниш на едно дете как с кукерска маска разпространяваш познението.

  подпис
 55. 55 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Лакомство или пакост звучи малко като едни неотдавнашно времена дето едни искаха да те застраховат щото ако не го направиш лошо ти се пише. Явно е ОК децата да се учат на такова мислене според някои хора.

 56. 56 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#50] от "султана глаушева":
  Няма да открием как се разпространява познанието, защото това е известно от хиляди години - писменост, образование, публичност, научен обмен, научен дебат, независима проверка на откритите факти....
  Но не се сещам как народните обичаи могат да имат отношение с науката.

  подпис
 57. 57 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 282 Гневно

  До коментар [#50] от "султана глаушева":

  Точно : )

 58. 58 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#52] от "GMO VACCINES CHEMICALS":
  Ти сериозно ли? Естествено, че едно хлапенце ще предпочете джумбуша, джабулата. Духовното иска усилие, първо да просветиш себе си и кураж и алтруизъм, да просветиш другите. Как ще го облечеш като вещер, ще го тъпчеш със сладкиши и ще му предаваш тези ценности в един и същи ден, пардон? Резултатът ще бъде тюрлю гювеч с много захар!

  Мърфи е оптимист!
 59. 59 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#45] от "Deaddark":
  DW, вижте си клиентелата! Прочетете какво е написал, аз нямам какво да добавя!

  Мърфи е оптимист!
 60. 60 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иван К":
  Да не се повтарям #58

  Мърфи е оптимист!
 61. 61 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Е то не беше ли вчера... подробности.
  Сега разбирам защо савецките другаре пускаха портокали и банани в края на декември - да си подсладят хората и да забравят Коледата :)
  Но е добре и милиционери да има.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 62. 62 Профил на Indiana Jones
  Indiana Jones
  Рейтинг: 283 Любопитно

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Ти наистина ли се имаш за потомък на... траките?!!!
  За 1300 г. “съществуване” на “българската” “държава”, само който не е минал през тези земи, не си е хвърлил семето тука. Интересно ще е да се види, какво ще покаже едно масово генетично изследване...
  Вярно - баси глупостите, дето си написал!

  Think different!
 63. 63 Профил на Indiana Jones
  Indiana Jones
  Рейтинг: 283 Разстроено

  До коментар [#27] от "Лео":


  Още един, дето е “итрЕщЕл”...

  Think different!
 64. 64 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Да обясниш на едно дете как с кукерска маска разпространяваш познението.
  —цитат от коментар 54 на Иван К

  Кой изобщо говори тук за изборът между костюма на скелет и кукерска маска. Едното не е алтернатива на другото, а двете са си лика-прилика, т.е. еднакво отвратителни поради тясната си връзка с мистицизма и вещарството.

  http://rodenivbg.com
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":
  ""Ритуалният сблъсък между Хелоуин и Будителите"
  Фактологическо погледнато не би трябвало да има сблъсък въобще, защото единият празник (чуждият) е на 31 октомври, а другият (български) е днес на 1 октомври. "

  Точно++++++++
  Сблъсъка го провокират списвачи като този, залагайко го в заглавието.
  Не зная колко са му платили за локумите, но са си хвърлили парите на вятъра.

 68. 68 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#27] от "Лео":

  "Не е въпросът в забавлението, макар, че смъртта не е забавна и да ѝ се присмиваме е тъпо, понеже всички така или иначе ще умрем. Хелоуин не е забавление, това е реклама, маркетинг и консуматорство. Това е все едно да празнуваш Коледа като свинско погребение, вместо Рождество, като раждането на Спасителя. Същото и с Будителите."
  ++++++++++
  Не знам защо са ви написали толкоз много минуси.......явно са останали мъртъвци от снощния празник.

 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#41] от "Deaddark":

  Няма проблем, аз никога не обръщам внимание на минусите и плюсовете на коментарите тук. Те са без никакво значение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#62] от "Indiana Jones":

  Много си прави за това Индиана. Толкова различни народи са минали (а, някои от тях са и останали) през нашите български земи, че е просто нелепо когато някой твърди, че видиш ли той е трак, прабългарин или славянин.

  Нашият народ е създаден въз основа на смесването на много различни други народи и племена. Или с други думи етногенезиса на българския народ е смесен.

  Апропо, същото е положението и с останалите европейски народи в голямата си част.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Весело

  До коментар [#50] от "султана глаушева":

  Точно така, забрани на децата да ползват всичко западно, да не гледат детски филмчета - че Смърфовете, Ариел, Билбо, Алиса - все вещери и вещици. Окачай на децата една торба с корав леб и половин глава лук и ги пращай ратаи на чорбаджията, да ги гърчи ангария цял ден. Евала ник - още не сте отвикнали от хомота от игото (както е казал Вазов).

 72. 72 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Весело

  До коментар [#58] от "султана глаушева":

  А да размажеш с дикани главите на 4 000 деца е просвещение според вас, така трябва да се отнасяме с децата. Утре децата няма да имат право да играят на стражари и апаши. Даже децата не трябва и да играят - като прережат пъпната връв, да му пушат кредит, да учи и като проходи да почва да бачка, че кредит има да изплаща.

 73. 73 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Пак ли спорове бе дявол да го вземе? Вчера хлапетата ( и не само те ) се забавляваха маскирани, днес почитат будителите. Какъв е проблема? Защо всеки повод за забава трябва да се превръща в повод за раздор. А пък тия, много вярващите православни, ми се ще да ги питам, като са толкова вярващи, защо празнуват Коледа с католиците, а не с православните? Както правим ние, не особено вярващите. Стига вече превземки, стига вече противопоставяне. Който иска да празнува Хелоуин да го празнува, който иска Св. Валентин, който иска Трифон Зарезан, важното е да има усмивки и добро настроение.

 74. 74 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Весело

  До коментар [#59] от "султана глаушева":

  Към фактите не се добавя, добавя се към тоталитарните ви утопични из(безс)мислици.

 75. 75 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Весело

  До коментар [#66] от "von_seeckt":

  Библейски пояс - толкова инаторелигиозни католици, като путиноправославните им събратя.

 76. 76 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#73] от "zle_platen_trol":

  Комунетата са свикнали да разпореждат кое трябва и кое не - за тях има само един избор - техния избор; всички други са лоши, врагове, демони. У форума си личи.

 77. 77 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#10] от "dream_er":
  Омръзнаха м такива фукльовци като тебе да си избиват комплексите, говорейки за "българите". В България, както и във всяка друга точка н света има прости, има умни, има крадливи има и честни хора. Това че твоя свят е материално и интелектуално незадоволен е в следствие на собствената ти морална нищета... И казвам "морална нищета", защото само подобни хорица си позволяват да обобщават по твоя начин.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 78. 78 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#2] от "dream_er":Какво точно се празнува на този празник?
  —цитат от коментар 6 на Калник


  Ти само с повод ли пиеш?

 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Името на нашият континент Европа НЕ са го дали траките, а гърците!

  https://www.britannica.com/story/where-does-the-name-europe-come-from

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 80 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Напротив - най-българското нещо е стремежът за равняване с най-напредналите, идентификация с най-прогресивното и насмешка към назадничеството, към вехтото, отживялото и примитивното.
  —цитат от коментар 40 на Торбеш


  По тази логика би трябвало да гледаме към примитивните ритуали от 16 век с насмешка, не да се равняваме с тях. Ама и Вие не разбирате какво искате да кажете...

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Какво общо има едното с другото?

 82. 82 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#80] от "Лео":

  А към примитивните ритуали от преди две хилядолетия как трябва да гледаме?
  Hey, teacher - leave the kids alone!

 83. 83 Профил на rgt23626120
  rgt23626120
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Хелуйн е просто един голям купон, защо ги намесвате будителите??

 84. 84 Профил на rgt23626120
  rgt23626120
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Най големия кошмар за Бай Ганю е - Негър Гей с живеещ в България да празнува Хелуйн или Св Валентин!.... 2019 година сме ...

 85. 85 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1052 Весело

  Каквато статията, такива и коментарите под нея - слаба ракия! Не може да има противопоставяне между един веселяшки празник на келтите, преписан от църквата за да си мислят техните 80%, че има нещо общо с християнството и един официално признат ден за почит към народните будители. Пак повтарям, денят на народните будители не е празник, той е ден за изразяване на почит към делото им и ден за размисъл, но ф-нимавайте, не преди избори.

  Та по въпроса и аз в момента размислям дали по икиндия да направя шопска салата или сух таратор. Проблемът е в това, че шопската пие гроздомицин, а тараторът винаги иска заарска.

  73! Go Go
 86. 86 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1180 Весело

  До коментар [#27] от "Лео":

  Направи си деаца и ги води където искаш, ние си имаме грижата за нашите ...

 87. 87 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#85] от "Go Go":

  +++
  Абсолютно, още повече, че 90% от църковните празници са бивши езически. След като църквата не е могла да принуди новопокръстените да не ги празнуват, просто ги е направила църковни.
  Много се съмнявам и 0.01% от празнувалите снощи хелоуин да са го приели като нещо по различно от забавление за децата ...

 88. 88 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#70] от "Иво":

  славяните даже не са един народ а много народи с близки езици

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#88] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Точно така, много народи (племена) населяващи големи територии. Те затова са разделени от историците на три групи: Западни, Източни и Южни.

  Апропо, същото е тюрксите народи.

  Както и германските.

  И даже арабските.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#62] от "Indiana Jones":

  Има такива изследвания, не са масови но си има и съответната методика. За България са много интересни изследванията от гледна точка на тезата, че българите са славяни. Ами...не са. Само около 17% са от тази хаплогрупа, като цяло преобладаващата хаплогрупа е характерна за ....това за домашно, да не развалям изненадата. Едно уточнени —по хаплигрупа не може да се определи етнос (това за тези дето си мислят, че дна изследванията определят и етнос —не, не е възможно)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 91. 91 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Да празнуваш Хелуин в България е като да празнуваш мексиканския празник Денят на мъртвите, бразилския карнавал в Рио, карнавалът във Венеция - лошо няма всеки да си празнува каквото иска. Тъжното е когато децата не познават нито българските традиции, нито история. За това вина носят техните родители и учители.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 92. 92 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#91] от "Darcas":

  Всъщност, по-скоро е като да празнуваш Нова година ( не Рождество Христово ), защото е лишено от всякаква религиозност/мистичност. И наистина не разбирам какво празнуването на Нова година на би попречило да си празнуват хората Васильов ден, ако имат такова желание. А който иска може да после да отскочи до Македония и да празнува Коледа още веднъж :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 93. 93 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Абе естествено, че Хелоуин ще празнуваме, а не Денят на Будителите.
  Току виж някое дете се позаинтересува какви са тези будители и прочете за Ботев, Паисий, Каравелов, Вазов...
  Че като нищо ще се почувства гордо от богатата ни история, от прекрасната литература, която имаме. А както ДВ учи, от националната гордост и богатата история е само една крачка до патриотизма и (не дай си боже) десните идеи, а това Е КАТАСТРОФА!!!
  Не трябва в никакъв случай да познаваме историята и култирата си, защото кой знае какви идеи могат да ни дойдат. Трябва да отричаме всичко българско - даже и приносът към световната култура - и да се концентрираме върху истински важните неща. Като дебата дали математиката е расистка, защото всички математици били предимно бели - което се случва в някои училища в Сиатъл(не е шега) и програмите трябва да се осъвременят.

  Затова никакви народни будители - само либералните будители начело с Андреев, Дичев, Смилов и другите титани.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 94. 94 Профил на Чушкопек
  Чушкопек
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Спорът за или протви Хелоуин е глупав и архаичен. Всеки има свободната воля да празнува и прави това, което му е присърце (стига да не пречи на другите, разбира се).
  Тоталитарните времена, когатп някой друг решава вместо тебе (дежурният партиен секреатар) за необратимо в миналото, слава богу.

  Иначе традициите са си супер, но мястото им е в музеите и книготе.
  Най-хубавото на традициите, че може (и трябва) да бъдат нарушавани, променяни, развивани. Те са тази плоска част на стъпалото от стълвицата на човешкото развитие, която ни държи стабилни и в развновесие, докато не преминем на следващото стъпало. Иначе и досега щяхме да си живеем в пещери, да ловуваме с копия и стрели (щото такива са били традициите). И няма що да се цупят декоративните патриоти и любители на народни носии, щото и те не не ходят в тях (потурите даже нямат "дюкян" за бързи нужди), нито подкарват магаренца и не си перат дрегите в реката. Всъщност последното не речено : като решат да си мият топките в реката, никой не им пречи да го правят.

  Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
 95. 95 Профил на Georgi Popov
  Georgi Popov
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Така планирано, си продаваме душата и броим годините кога ще се затрием напълно. То да беше самоХелоуин и Свети Валентин - ами имаме мажоретки в гватдейски униформи, нямазвания в МВР а комисари, няма запасняци а резервисти, дори планинските военни части станаха алпийски (само дето не станахме Швейцария на Балканите). Жалка картинка в Деня на будителите!

 96. 96 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 564 Неутрално

  "......... културата на съвременна Европа, самото име Европа е тракийско, огромна част от новооткритите тракийски артефакти с......
  —цитат от коментар 7 на samoedin


  На какъв език са говорели траките? А писмеността им? Тя каква е била?

  Македонците страшно обичат да светят с отразена светлина. Да не заприличваме на тях.

 97. 97 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#93] от "dgd":

  "...даже и приносът към световната култура..."


  Какъв е българският принос към световната култура?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 98. 98 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2265 Весело

  Джамбаска , Бялата Златка и агент Абел Урумофф да организират патриотичен протестен автопоход пред Американското посолство под надслов “ Спасете децата от разврата “ “Тричай куче , спаси тиква “. Волен ще се самозапали в знак на протест , а джамбаска облечена като нестинарка ше го прескача.
  —цитат от коментар 44 на Vrijheid


  Най-хубавият коментар! +++++++

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 99. 99 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":Пък в България тези дни има друго събитиe
  >>> Както чета, утре е Архангеловата задушница тази година( тя се пада в събота ).
  В друга тема споменах за общото и различията между Деня на Мъртвите в Мексико и Хелоуина в съвремения му комерсиализиран и доста американизиран вариант.

 100. 100 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  До коментар [#90] от "DDR":по хаплогрупа не може да се определи етнос
  >>>> При някои етноси това не е чак толкова трудно. Например евреите, спазващи своите традиции при сключване на бракове или при други, доста капсулирани народи.
  Славянството на българите е по-скоро в културно-езиковото измерение, а и православието е един друг народоопределящ (до скоро поне ..) елемент.
  Смесицата между католическата вяра на покръстените мексиканци с древните езически обичаи на разните там местни индиански племена е дала и съвремения техен Диа де лос Муертос. При Хелоуина келтските обичаи са придобили доста различен, комерсиален смисъл сега(в щатите и в някои други страни). Разните простотии - филми на ужасите,вече традиционно излъчвани около Хелоуина са само един пример за различията между ...мексиканския вариант на нашата Архнагелова задушница и него.
  Оказва се, че не само у нас имало определено неприемане на Хелоуина, макар и местните традиции да показват общи корени. Ето как е във Финландия:
  https://bit.ly/36jpnUO
  Karkki vai kepponen? Trick or treat?
  Многие жители Финляндии осуждают празднование Хэллоуина – этот праздник считается заимствованным, чересчур американским и неподходящим для финнов. На самом деле, Хэллоуин просто продолжает традицию отмечать окончание жатвы, которая была еще у древних кельтов. Народы, населявшие некогда Британские острова, в начале третьего месяца осени праздновали Самайн (Самхейн) – окончание сельскохозяйственных работ. Был такой праздник и у финнов, и назывался он Кекри. Изначально он не был привязан к какой-то определенной дате, и его отмечали с окончанием уборки урожая в период с 29 сентября по 6 ноября

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK