Какво ще реши Радев за Гешев

Едно е ясно отсега: решението, което Радев ще вземе за Гешев, е критичен тест

© Юлия Лазарова

Едно е ясно отсега: решението, което Радев ще вземе за Гешев, е критичен тестТекстът е препечатан от "Дойче веле".


След като Иван Гешев, единственият кандидат за поста главен прокурор, бе избран от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), пред него остана само едно препятствие: указът на президента. Според чл. 129, ал. 2 от Конституцията: "Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение."


Какво ще каже Радев?
Едно е ясно отсега: решението, което Радев ще вземе за Гешев, е критичен тест. Защото ще остави отпечатък върху целия му мандат. Президентът има следните ходове: да подпише указа за назначаването на Гешев; да върне решението на ВСС; да "бави топката". Нормативната уредба не споменава изричен срок, в който той да подпише указа. В този трети сценарий президентът може да поиска промени в конституцията, засягащи мандата и правомощията на главния прокурор.


Към момента вторият вариант изглежда най-вероятен. Индикация за това е освобождаването на Борислав Цеков като член на Правния съвет към президента. Това стана, след като Цеков изненадващо заяви, че процедурата по избор на главен прокурор е показала "високо ниво на прозрачност", и оспори тезата, че няма преклузивен срок, в който държавният глава трябва да подпише указа.


Президентът Радев вече заяви, че ще вземе решение в "обозрим срок". Това най-вероятно означава, че няма намерение да протака. А и при това мнозинство в парламента няма особен смисъл да се инициират конституционни промени. Почти сигурно е, че те ще бъдат "отстреляни".


Президентът не е длъжен да аргументира решението си. Но с оглед на политическото напрежение и полярните оценки, които предизвиква кандидатът Гешев, е важно Радев да се обоснове. Какви биха могли да бъдат неговите аргументи, в случай че видим втория вариант?


Сред възможните доводи могат да бъдат притесненията, изразени в обществото по адрес на Гешев. Мнозинството от симпатизантите на ДБ и Борис Бонев споделят тези притеснения. А преди втория тур на местните избори и Мая Манолова се солидаризира с тях. Възможно е също така Радев да се позове на атмосферата на страх, в която протече заседанието на ВСС. Може да спомене и мускулестите мъже, протестирали в защита на предизвестения победител.


Любопитното е, че основната опозиционна сила БСП не се обяви срещу избора на Гешев. Г-жа Нинова дори посочи, че "не е работа на партиите да се бъркат". Това може да означава, че кандидатът Гешев е съгласуван с БСП. По-вероятно обаче е БСП да не иска да застане директно срещу кандидата, за да развърже ръцете на президента. Така решението на Радев няма да изглежда като направено под партиен диктат.


Вместо в прав текст да се солидаризира с протестите, заради което неизбежно ще бъде обвинен в пристрастност, по-рационално и по-вероятно е държавният глава да се аргументира с негативните оценки за Гешев, дадени от редица юристи. Сред тях са председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, бившият съдия в съда в Страсбург Здравка Калайджиева, съдия Нели Куцкова, Фондация "Български адвокати за права на човека", и др.


По гнева им ще ги познаете


От ВСС вече намекнаха, че ако президентът върне решението, те ще препотвърдят Гешев. Тогава Радев ще бъде принуден да се съобрази с повторното решение на ВСС. Така повелява конституцията.


Според съдия Куцкова обаче чл. 129, ал. 2 от Конституцията подлежи на тълкуване. От една страна, съществува прецедентът с кандидатурата на Бойко Рашков за главен прокурор, която бе върната от президента Петър Стоянов. Тогава процедурата започна отначало, с нови номинации. От друга страна, е налице пресният пример с председателя на ВАС Георги Чолаков, който бе "върнат" от президента Радев, но ВСС просто го прегласува. Юристите от "Правосъдие за всеки" също призовават президента да сезира КС за тълкуване на въпросната разпоредба.


Но в тълкувателно решение на КС от март 2002 година се казва, че "ВСС има оперативна самостоятелност" "да прегласува повторно" кандидатите за постовете на тримата големи. От което излиза, че в прерогативите на ВСС е както да започне процедурата отначало, така и само да препотвърди кандидата.


Конституционният съд е малко или повече изразител на специфичната констелация на политическите интереси в страната. В този смисъл, дори да се стигне до тълкуване, КС едва ли би издигнал "китайска стена" пред единствения кандидат.


Що се отнася до политическите последици от евентуално решение на Радев срещу Гешев, това при всяко положение ще раздели политиците и обществото. Тук бих казал така: по гнева им ще ги познаете. Тези, които ще оспорят решението на президента, са същите, които очакват Гешев да се вихри в техен интерес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Няма абсолютно никакво значение, какво ще реши.

 2. 2 Профил на Stupid American
  Stupid American
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Във всяка нормална държава, такъв като Гешев щеше да си даде отвод още на втория ден, след като вижда, че не е обединяваща фигура.

  Но какво говоря? Толкова прост човек като Гешев никога нямаше да е прокурор в нормална държава...

 3. 3 Профил на wpk2-psk
  wpk2-psk
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Заглавието трябва да е какво ще реши БСП и да го каже Президента

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Е па на Гешев толкова ли му е трудно да се извини и да се оттегли преди да стане късно и неудобно?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Олигарсите чакат със затаен дъх. А подопечните им протестиращи се молят на президента като последна надежда.

 6. 6 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Ще го върне. Третият вариант, който е описан, е малко вероятен, макар и да би бил най-неприятен за за поддържащите Гешев.

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Във всяка нормална държава, такъв като Гешев щеше да си даде отвод още на втория ден, след като вижда, че не е обединяваща фигура.Но какво говоря? Толкова прост човек като Гешев никога нямаше да е прокурор в нормална държава...
  —цитат от коментар 2 на osq38626526


  Здравейте, днес регистриран другарю. В нормална държава приватизаторите и контрабандистите отдавна щяха да са в затвора и нямаше да ги е страх от някой новоназначен главен прокурор.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Зеленочорапият каскет не решава нищо- той е прост/о вентрилоквист на една решетка и едно плешиво, злобно, степно джудже без Душа!!!!

 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Във всяка нормална държава, такъв като Гешев щеше да си даде отвод още на втория ден, след като вижда, че не е обединяваща фигура.Но какво говоря? Толкова прост човек като Гешев никога нямаше да е прокурор в нормална държава...
  —цитат от коментар 2 на osq38626526


  Kъде е посочено, че гл. прокурор трябва да е обединяваща фигура, т.е. да обединява интересите на жертвите и престъпниците?

 10. 10 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Във всяка нормална държава, такъв като Гешев щеше да си даде отвод още на втория ден, след като вижда, че не е обединяваща фигура.Но какво говоря? Толкова прост човек като Гешев никога нямаше да е прокурор в нормална държава...
  —цитат от коментар 2 на osq38626526

  Ободряван е от колегите си, има подкрепата на управляващите, има подкрепата на съдийската колегия, има подкрепата а на европийските служби.
  Но щото тебе не те кефи ТРЯБВА да си направи отвод... Това поведение е точно толкоав нелепо, колкото предложението на Радан Манолова и Игнатов да се откажат, щото четвъртия бил пич.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 11. 11 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако обича автора да не дава Куцкова за пример и да търси съвет. Знаем и нейните съдебни решения как са в конкретна полза въпреки доказателствата, закона, практиката и решенията на ВКС.

 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Който Трябва вече е решил за Гешев, Заю може само да подпише първия път или да сбере кураж за втория.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1407 Любопитно

  Какъв критичен тест за Радев са гласували милиони
  против Гешев 1000 излизат
  Президента трябва да служи на тези кото са ги избрали

 14. 14 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Дали ще му стигне куража да "бави топката"?
  Мнооого съмнително, ама ако София "падне", може и да се осмели.

 15. 15 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Олигарсите чакат със затаен дъх. А подопечните им протестиращи се молят на президента като последна надежда.
  —цитат от коментар 5 на Jumbo Jet


  А бихте ли назовали поне 2-3 осъдени олигарси от Цацаров ?
  С влезли ефективни присъди :)

  И мислите, че Гешев ще "скочи" срещу тези, които го избраха .
  Предпочитам да кажа, че сте наивен , а не ........

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Заглавието трябва да е какво ще реши БСП и да го каже Президента
  —цитат от коментар 3 на wpk2-psk


  Любопитното е, че основната опозиционна сила БСП не се обяви срещу избора на Гешев. Г-жа Нинова дори посочи, че "не е работа на партиите да се бъркат" Поредно "измъкване на Нинова " ! "Острието на БСП " /уж бивше /застана с "гола гръд " начело на поредните протести срещу Гешев и то 1 седмица след официалната му номинация ! Това говори КАКВО - че Нинова си има "индивиди за мокри поръчки " - първо беше Милиончева , която изпрати за награда в Брюксел , а сега Костинбродската , която вече "няма какво да губи "! Интересно на нея пък какво е било обещано .?
  Колкото до КС - не вярвам да се стигне до "сезиране " тъй като неговият ПРЕДСЕДАТЕЛ - небезизвестният 3 - поколение потомък на БКП, зовящ се БОРИС ВЕЛЧЕВ - на името на дЕдо си / също бе избран за ГЛАВЕН ПРОКУРОР от раз и като единствен кандидат през 2006 г !

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Подписвайки указа, Радев ще демонстрира и на кьоравите онова, което разумните хора в тази страна отдавна знаем: че един е центърът на властта и той не е от двете страни на Дондуков.

  Радев получи поста си на тепсия от Бойко Борисов, чрез издигането на нелепата партийка и стругарка от с. Драгана. Вече знаем, че Гешев не е кандидатът на Бойко, който изпитва страх от него. Гешев не е и кандидатът на БСП - той е на задкулисието, представлявано от Сарая.

  Разбира се, Радев може да бави, да връща, но резултатът ще е един и същ - центърът на властта не търпи своеволия и импровизации.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Дали ще му стигне куража да "бави топката"?Мнооого съмнително, ама ако София "падне", може и да се осмели.
  —цитат от коментар 14 на Лелка


  За вас е най лесно да сте големи куражлии. Просто от вас нищо не зависи.

 19. 19 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Дали ще му стигне куража да "бави топката"?Мнооого съмнително, ама ако София "падне", може и да се осмели.
  —цитат от коментар 14 на Лелка


  Бавенето на топката означава нещо много повече, от жеста на връщане. Да, наистина е нужен кураж. Не съм сигурен, че го има.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1427 Весело

  От всички възможни варианти, най-неудачния е да се бави топката - нещо като брекзит мна местна почва.

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  След като е стигнал дотук Гешев ще бъде налаган с всички сили...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Stupid American
  Stupid American
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Kъде е посочено, че гл. прокурор трябва да е обединяваща фигура
  —цитат от коментар 9 на von_seeckt


  В едно нещо, наречено интелект.

 23. 23 Профил на Stupid American
  Stupid American
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Олигарсите чакат със затаен дъх..
  —цитат от коментар 5 на Jumbo Jet


  Ех, един е Недялко, но много сте неговите "пророци".

  Всеки ден по ново материалче за "олигарсите", без разбира се "пророците" Недялкови дори да знаете какво значи думата. Във вашите очи е просто "богат човек" и, разбира се, в духа на добрите комунистически традиции, богатите трябва да се мразят. Освен ако не се наричат Делян Пеевски. За него - нищо.

 24. 24 Профил на Stupid American
  Stupid American
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ободряван е от колегите си, има подкрепата на управляващите, има подкрепата на съдийската колегия, има подкрепата а на европийските служби.
  —цитат от коментар 10 на olexander


  Туй за европейските служби е интересно.... Малко попресолихте манджичката, като че ли?

  Да не забравите, че и дузина агенти на ДС, позиращи за учени и те го подкрепиха.

  Аз ще кажа едно - откакто Гешев е заместник главен, а и преди това, няма НИТО ЕДИН осъден знаков политик, бизнесмен или мафиот.

  Пък вие се преструвайте, че всичко в тая държава е супер.

  Такива фигури трябва да са БЕЗУПРЕЧНИ, с БЕЗУПРЕЧНА репутация пред ВСИЧКИ. Това, че подчинените му ги е страх от него и пишат дитирамби, както всички знаем, е абсолютен фалш. И ти го знаеш, нали? Ама мижай, мижай още. То полезно.

 25. 25 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Всички в кюпа ги тресе страхът. А да кажат нещо против Гешев, а да им спретнат една милиционерска постановка. В момента царува прокуратура/диктатура. Ако не си с тях им попадаш на мерника.

 26. 26 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 688 Весело

  Радев получи поста си на тепсия от Бойко Борисов, чрез издигането на нелепата партийка и стругарка от с. Драгана.
  —цитат от коментар 17 на Norman Granz


  И освен това те шиба с пожарникарския маркуч по
  червената кратуна, наби ти два чембера, хвана те
  здраво за ушите, връчи ти бюлетината на червената
  фуражка и те довлече до урната. А там, гъмжило от
  твои съпартийци - дъбейци. Прави са мнозинството
  колеги от форума, че си освен червен и много елементарен.
  Между другото, като всички вас.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 27. 27 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  [quote#23:"osq38626526"][/quote]

  Що,ти да не си влюбен в Баневи,Арабаджиеви,Стайкови?Или,според теб,те честно и законно са натрупали парите си?Ами взимай един плакат и отивай да протестираш против задържането им.Явно и арестите им не обединяват обществото.

 28. 28 Профил на Stupid American
  Stupid American
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#23:"osq38626526"]
  —цитат от коментар 27 на mvu02435512
  Що,ти да не си влюбен в Баневи,Арабаджиеви,Стайкови?.[/quote]

  Това са дребни риби. А на колко ги осъдиха, я ми припомнете?

 29. 29 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Само не мога да разбера, защо Президента трябва да се навира между шамарите, заради кефа на една групичка кресльовци.

  Нито го знам къф е Гешев, нито ме интересува.
  Но след като са го подкрепили неговите хора, съдиите и ВСС - защо Президента да тръгва срещу тях?!
  Защо Боко не тръгне срещу Гелев?
  Защо неговия Министър на Правосъдието не тръгне срещу Гешев?
  Нали уж има разделение на властите - защо Президента да се ангажира?

  Ако трябва да се ангажира със всяко спорно назначение - къде ще му излезе края?
  Трябва да почне от министрите - спомняте ли си Цецка Цачева за Министър на Правосъдието?
  В България е бъкано с неподходящи хора на високи длъжности. Като си избираме дебили да ни управляват - така ще е.
  Трябва да се сърдим на себе си, а не да чакаме Президента да се занимава с кадруване.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 295 Весело

  Нищо няма да направи, no cojones!

 32. 32 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  Това са дребни риби. А на колко ги осъдиха, я ми припомнете?
  —цитат от коментар 28 на osq38626526

  А,ясно!!Само да питам,предишните глав.прокурори по едри риби ли задържаха?Имаше ли против техният избор спонтанни митинги от стотина човека?Те разделяха ли обществото?А на колко ще ги осъдят ще отговоря когато излезе съдебната присъда.

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Преди балотажа няма да прави нищо. а след това ще почака да види докъде ще им стигне парата на протестиращите, после консултации с политиците... и после ще реши. На Deutche Welle много им се иска да върне защото това им е последната надежда. Но пРезидента се съобразява със своят интерес а не с техният.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Радев ще бави топката докато мине балотажа, за да се излъже някой противник на Гешев да гласува за кандидатите на БСП, а след това ще го пусне.

 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  И при трите варианта, плешо фуражката ще остане едно незначително червено недоразумение, без значениекой от тях ще избере.
  —цитат от коментар 30 на С С К


  Зеленочорапият каскет не решава нищо- той е прост/о вентрилоквист на една решетка и едно плешиво, злобно, степно джудже без Душа!!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Показателно е , че никога не ви трият . Затова събирате 100 човека. Успех ! На Гешев разбира се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на Stupid American
  Stupid American
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А,ясно!!Само да питам,предишните глав.прокурори по едри риби ли задържаха?
  —цитат от коментар 32 на mvu02435512


  Николко. И? Каква е идеята точно? Щом те са били безхаберници и некадърници, нека всички да са такива, това ли е вашето предложение?

  А на колко ще ги осъдят ще отговоря когато излезе съдебната присъда.
  —цитат от коментар 32 на mvu02435512


  Тоест, твърдението ми НИТО ЕДИН не е осъден е вярно, нали така?

 37. 37 Профил на Stupid American
  Stupid American
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Успех ! На Гешев разбира се
  —цитат от коментар 35 на дерибеев


  Успех в каква точно дейност?

 38. 38 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Подписвайки указа, Радев ще демонстрира и на кьоравите онова, което разумните хора в тази страна отдавна знаем: че един е центърът на властта и той не е от двете страни на Дондуков.Радев получи поста си на тепсия от Бойко Борисов, чрез издигането на нелепата партийка и стругарка от с. Драгана. Вече знаем, че Гешев не е кандидатът на Бойко, който изпитва страх от него. Гешев не е и кандидатът на БСП - той е на задкулисието, представлявано от Сарая.Разбира се, Радев може да бави, да връща, но резултатът ще е един и същ - центърът на властта не търпи своеволия и импровизации.
  —цитат от коментар 17 на Norman Granz


  Точно така е. Човекът на Тиквата беше Пацо Терасата, но той беше отстрелян рязко. И Гешев, който уж нямаше да е кандидат на 99 % според него, беше активиран от Сараите с предложение, на което не може да се откаже. Ако встъпи в длъжност, догодина лично ще надене прангите на Боко и ще разчисти терена за новите олигарси, близки до Русия и Доган, които в момента заграбват активите на преследваните и арестуваните от прокуратурата бивши такива...

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 39. 39 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  [quote#36:"osq38626526"][/quote]

  Така,обяснявам бавно.В България съди съдът.Прокуратурата обвинява и внася обвинителен акт,тя не съди.Какво ще реши българският съд по тези дела,още никой не знае.А идеята ми е,че за разлика от Гешев,който обвини няколко знакови фигури забогатели по време на прехода,предишните и това не свършиха,но против тях нямаше протести.

 40. 40 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  По отношение на избора за гл.прокурор вече няма значение. Радев ще решава с изключена съвест - ще направи това, което му кажат че ще е най-изгодно за него.

 41. 41 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  Ако встъпи в длъжност, догодина лично ще надене прангите на Боко и ще разчисти терена за новите олигарси, близки до Русия и Доган, които в момента заграбват активите на преследваните и арестуваните от прокуратурата бивши такива...
  —цитат от коментар 38 на POWERWOLF


  Два въпроса,ако разрешите.1-Това какво ще стане след година ,някоя циганка от женският пазар ли го предрече,или имате собствена кристална топка?2-Според вас преследваните и арестувани олигарси са чисти,честни ,почтени и законопослушни граждани и злата прокуратура иска да им отнеме имането, или как?

 42. 42 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И да го върне указа на ВСС, кво от туй?

 43. 43 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1037 Весело

  Ами то е ясно още отсега, че въпросният въздухоплавателен пенционерин ще вземе точно това решение, което ще му изяде втория мандат! Ама то си е за него и за неговата булка! Честито!

 44. 44 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#39] от "mvu02435512":

  Съдът (независимият) съди според събраните от прокуратурата доказателства. Качествени доказателства — има присъда, недостатъчни и оспорими доказателства — няма присъда. Но за специализирания съд нещата стоят по друг начин — осъждат този, когото прокуратурата посочи, независимо от доказателствата.

 45. 45 Профил на Stupid American
  Stupid American
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#36:"osq38626526"]
  —цитат от коментар 39 на mvu02435512
  Така,обяснявам бавно.В България съди съдът.Прокуратурата обвинява и внася обвинителен акт,тя не съди.Какво ще реши българският съд по тези дела,още никой не знае.А идеята ми е,че за разлика от Гешев,който обвини няколко знакови фигури забогатели по време на прехода,предишните и това не свършиха,но против тях нямаше протести.[/quote]

  Знакови фигури? Айде бе? Знакови фигури са министър-председатели, министри от политическия спектър. Знакови бизнесмени са Черепа, Ковачки, Пеевски, Кирил Домусчиев. А не селски кредитни бизнесмени, ясно?

  В смисъл, ти сериозно ли си вярваш, че Гешев няма да протектва някои хора? Ама с ръчичка на сърцето кажи.

 46. 46 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Заглавието трябва да е какво ще реши БСП и да го каже Президента
  —цитат от коментар 3 на wpk2-psk


  Както БСП, така и Румен Радев са на работа при Путин. Той каквото каже....

 47. 47 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Е па на Гешев толкова ли му е трудно да се извини и да се оттегли преди да стане късно и неудобно?
  —цитат от коментар 4 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Човек се извинява, ако направил нещо незаконно или неморално.
  Гешев няма причини да се извинява.

 48. 48 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Еми какво да реши , струва ми се вече и той да бъде по-често тестван имат ли честите му изяви че е за демократични промени и против тоталитарните "предложения" на ВСС , т.е. съдебната система в БГ има крещяща нужда от дълбоки демократични реформи !
  Ама то нямало да хване декиш и щели отново да предложат Гешев !
  Лошо няма , нека по този начин Радев се докаже като демократичен Президент на всички българи ! !

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  ТОЙ и КОЙ вече са назначили Гешев. Това неговото не е никакъв избор.

 50. 50 Профил на kota4ki
  kota4ki
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#39] от "mvu02435512":

  А ти от коя планета си?

 51. 51 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Радев е мъпет, нищо не може да решава!

 52. 52 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Петре, Петрееее...Чолаков.....нито Радев, нито Гешев ще ти оправят разнебитените тротоари от 1960 год.в кварталите..

 53. 53 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Радев, Кремъл ли чакаме да се обади?

 54. 54 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  [quote#10:"olexander"][/quote]


  Я ми посочи, кога и къде голия охльов получава подкрепата на съдийската колегия и на европейските служби ?
  И какво значи това « европейските служби « ? Разузнаването на ЕС ? Службите за сигурност на ЕС ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 55. 55 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jumbo Jet":

  Олигарсите си плащат и на тролове като теб.
  Естествено големите пари отиват за милиционери като Гешев.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 56. 56 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ратко ще подпише като поп.

  Ако щеше да разиграва драми щеше да е сега, да подпомогне Манолова и родната му партия.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 57. 57 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Президентът ще начрави правилното в случая - ще подпише указа за назначаванеро на Гешев за главен прокурор.

  niki
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK