"Похитената държава". Архив на "Свободна Европа" от 1956 г. проговаря за първи път

"Гласът на свободна България ви осведомява редовно върху истинското положение на нещата в света" – така започват предаванията през 1956 г.

© Юлия Лазарова

"Гласът на свободна България ви осведомява редовно върху истинското положение на нещата в света" – така започват предаванията през 1956 г.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Съавтор и инициатор на редица проекти в областта на индивидуалната памет за близкото минало - като "Аз живях социализма", международния фестивал на спомените GOATMILK в Бела Речка. Изследва психическите последици от живота в тоталитарна среда и филмовите архиви на тайните служби. През последните години работи като групов терапевт в Германия.


Двайсет и шест предавания на български език, излъчени между 19 октомври и 13 ноември 1956 г. по Радио "Свободна Европа", се намират в централния германски архив в Кобленц, Германия. Това e най-цялостният, най-старият и напълно неизследван архив на български език в историята на радиото.


Как са оцелели тези записи и какво ни казват те?
Предаването започва с инструментална версия на песента "Шуми Марица", официален национален химн между 1886 и 1947 г.


Женски глас:


"Драги слушатели!


Нашата радиостанция се наложи като една необходимост в защита на потъпканата свобода, истина и правда в поробената ни родина. Гласът на свободна България ви осведомява редовно върху истинското положение на нещата в света и с дълбокото убеждение, че никоя тирания не е вечна, се бори неуморно за запазването на българската история, бит и култура до деня, в който слънцето на свободата ще изгрее отново над измъчената ни родина."


Така започва предаването на радио "Свободна Европа" на 22 октомври 1956 г. Това обръщение се повтаря в началото на повечето други предавания. В края често звучи хорово изпълнение на "Шуми Марица".


Българската емиграция, 50-те години


Гласовете на българската емиграция в Западна Германия от 1956 г. идват от едно друго време, за което има много малко запазени звукови свидетелства.


През 1956 г. надеждата за промяна в комунистическите страни е голяма – след като в Съветския Съюз Хрушчов развенчава култа към Сталин, в Източна Европа започва процес на идеологическо размразяване – в Полша избухва въстание в Познан, Владислав Гомулка застава начело на комунистическата партия и обещава изтетляне на съветските войски, социалистическият реализъм е отхвърлен като единствен метод на литературата. Унгария живее с идеята за нова революция, започнала със студентски протести и цялата страна е на улиците. Това усещане за промяна продължава до влизането на съветските войски и потушаването на бунтовете на 10 ноември с цената на над 3000 жертви.


Патосът, тържествените думи, силните епитети, изричани по Радио "Свободна Европа", са показателни за духа на 1956 г. – цари убеденост, че скоро комунизмът ще си отиде и България ще се върне в семейството на свободните държави.


Ето откъс от предаване, излъчено тогава:


"Днес нашата родина се намира под един режим на чуждо потисничество и мракобесие. Гласът на свободна България ратува за възстановяването на потъпканата независимост на българската държава и на похитената свобода на българския народ. Той разобличава чуждите агенти, настанени в нашата страна, и разкрива пред вас истината около събитията, които произтичат ежедневно в свободния свят


.не е далеч времето, когато хората свободно и открито ще могат да кажат на какъв тормоз са били подложени от комунистическата диктатура, за да променят по-раншните си вярвания и убеждения."


Как тези гласове достигат до нас в наши дни


Според споразумението на Радио "Свободна Европа", базирано тогава в Мюнхен, с лицензираните предаватели в Германия, Португалия и Испания, записите от отделните предавания на радиото се пазят само в рамките на няколко месеца.


След унгарската революция от 1956 г. и съмненията за "подстрекателската" роля на радиото в хода на събитията, тогавашното правителство на ФРГ изисква записите от предавателя в западногерманското градче Библис и ги предоставя на радиото, но след това си ги връща обратно.


През 1957 г. те са предадени за съхранение във федералния архив в Кобленц, където биват забравени. Там се намират общо 60 ролки с аудиозаписи на унгарски, полски, чешки, словашки, румънски и български език.


Първото откритие на записите прави Унгария в края на 90-те години. Тогава страната търси обективна и цялостна оценка на събитията от 1956. Тези записи са дигитализирани, транскрибирани, описани и отдавна са част от унгарската история.


Липсата на специалист с български език във федералния архив в Кобленц пък прави невъзможна изследователската работа – до 2016 г. самият архив не знае дали и с колко часа материал на български език разполага.


Първото запазено предаване на български език е от 20 октомври 1956. Последното – от 11 ноември.


За какво се говори по радиото тогава


Основно място радиото отделя на коментари и новини по горещите теми в Европа и света – особено събитията в Унгария и Полша.


Правят се сравнения с апатичността на България и българските комунисти: "Кога ще се събудят от летаргичния си сън на слуги, слуги на господари, които и нехаят за тях? Изглежда, че те чакат да се стовари върху главите им тежката народна тояга"


Всяко предаване съдържа рубриката "Ден по календара", в която се припомнят важни исторически събития, случили се на този ден в България, особено след 9.09.1944 г.


"На 11 ноември 1946 г. международният авантюрист Георги Димитров, който се счита за компетентен по всички български въпроси, намери за нужно да се произнесе и върху българската култура.


Този ограничен човек, чиито познания се свеждат към елементарната политграмотност - диамата, преподаван в Съветския съюз, си позволи да държи следния език пред членовете на върховния читалищен съвет:


"През годините преди 9.09 в областта на народната просвета и на народната култура в България се създадоха такива авгиеви обори, в които много боклук и миазми се наслоиха. Трябва желязна идеологическа метла, за да се очисти това гнило реакционно мракобесие". Тази храчка на един простак върху делото на покойните български културни дейци бе приета с мълчание и с преклонени главички. Комунистическият терор бе наплашил хората, които в режим на свобода бяха тъй чувствителни и доблестни."


"На 20 октомври 1947 г. в Пловдив била разкрита противокомунистическа организация. В същото време софийското радио съобщи, че органите на партията се похвалили, че успели да съберат 4 млн лева за постройка паметник на червената армия"


"На 23 октомври 1954 г. вестник "Отечествен фронт" се реши да тури пръста си върху една голяма язва – пиянството, което все повече се разширява, без да е получило засега обществено порицание, както отбелазва вестникът Хората пият от отчаяние, за да сподавят постоянните тревоги и пълната безнадеждност, в която ги е хвърлил тираничният режим."


Всяка седмица се отделя време за редовна "историческа сказка", "беседа за жената" и "религиозна беседа".


Така например на 11 ноември 1956 г. радиото говори за смисъла на християнската молитва и припомня "онази детска молитва, която се пренася от поколение на поколение: дядо господи, прости ми, моля ти се от душа, с ум и разум надари ме, да не мога да греша, дай на мама, дай на тате здраве, сила и живот, мир, любов на всички братя и добро на наш народ."


"Ние обвиняваме"


Интересна е рубриката "Ние обвиняваме", в която конкретно се посочват имена на хора, преследващи свои съграждани за слушането на радио "Свободна Европа". Така например на 20 октомври говорител от радиото се обръща поименно към двама души:


"Чувате ли вие там, поручик Сапунджиев и Георги Харизанов от Неврокопския край? На вас говорим ние, свободните българи от Радио "Свободна Европа" Ние напълно разбираме вашия душевен смут, но също така и озлоблението ви. Озлобени сте, защото ви обкръжава море от българи родолюбци. Нашият съвет е да си гледате службата


Ние изнасяме на показ престъпленията на онези, които са се поставили в услуга на съветския окупатор Съветският окупатор няма да остане вечно в България, а един ден ще трябва да си отиде, който ден не е вече далечен. Ето защо тези мизерници трябва да си помислят още сега какво ще правят тогава, защото пак между българи ще останат да живеят.


Пришълците от Москва няма да запазят за тях места в своите аероплани, когато ще бягат зад Урал. Тези блудни синове на България не бива да забравят още, че тях ги очаква и физическо наказание. Понеже такъв е законът на всяко човешко общежитие. Българският народ е страдал твърде много от техните злодеяния, за да им прости, при все че може да се окаже снизходителен към тези от тях, които се разкаят"


В предаванията звучи класическа и църковна музика, понякога цели концерти. Хората, говорещи по радиото, отдавна не са между живите. Това е първото поколение българи в емиграция след смяната на режима в България, което преживява Народния съд, отмяната на монархията, национализацията. В техния език омразата към новия режим се редува с вярата: "Свети божи, свети крепкий, свети безсмертниий, помилуй нас".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Пришълците от Москва няма да запазят за тях места в своите аероплани, когато ще бягат зад Урал. Тези блудни синове на България не бива да забравят още, че тях ги очаква и физическо наказание. Понеже такъв е законът на всяко човешко общежитие. Българският народ е страдал твърде много от техните злодеяния, за да им прости, при все че може да се окаже снизходителен към тези от тях, които се разкаят"


  Проблемът , че винаги си го знаят....

 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  Статията не ми хареса. Някак си не смятам, че отразява реалността. Предпочитам своите си спомени. А какви са те? Общо взето знаеш кога излъчва на български и започваш да търсиш BBC, Гласът на Америка и Свободна Европа. И като намериш станцията се радваш. Понеже комунистите заглушаваха и излъчването беше с много шум. Понякога гласът изчезваше за няколко секунди, после пак се започваше. От тези радиостанции научавахме неща, които цензурата тогава не допускаше.

  Анатема на комунизма!
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Любопитно

  До коментар [#1] от "Radosveta Koleva":

  диамата
  ======
  А това какво е?
  Съкратеното на " диалектически материализъм"....?

  Bukalemun
 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 675 Неутрално

  ОТ ТУК ЗАПОЧНА ВСИЧКО !"СВОБОДНА ЕВРОПА " , "ГЛАСЪТ НА АМЕРКА " по-късно "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ " се опитваха и дори успяваха на ВДЪХВАТ НАДЕЖДА у хората от страните ЗАД ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА !
  В края на 1949 г. в САЩ е основана формално неправителствената организация „Национален комитет за свободна Европа“ (National Committee for a Free Europe), ръководена от директора на ЦРУ Алън Дълес. Тя е замислена като инструмент в борбата срещу съветската доминация в страните зад Желязната завеса, която трябва да се води с помощта и участието на самите източноевропейци. Комитетът има за цел създаването на радиостанции, които да излъчват свободна информация за Източна Европа и започва да набира средства чрез обществената кампания „Кръстоносен поход за свобода“ (Crusade for Freedom). На практика дейността на комитета се финансира от ЦРУ.

  През 1950 г. започват работа първите предаватели на комитет „Свободна Европа“ в Лампертхайм и Холцхайм, Западна Германия. Предаванията на български език, обявявани като „Гласът на Свободна България“, започват на 11 август 1950 г. Първите програми са били записвани в студио в Ню Йорк, САЩ и излъчвани на къси вълни от предавателя в Германия. Първоначално американския комитет „Свободна Европа“ работи активно с Българския национален комитет и поддържа Г. М. Димитров, считан за предводител на българската емиграция. В следващите години американците решават, че д-р Димитров трябва да бъде сменен, тъй като поддръжниците му и самият той, не изпълняват изискванията, които са в интерес само на американската позиция.

  Първият директор на българския отдел в Ню Йорк от 1951 до 1953 г. е Димитър Мацанкиев, български политик-земеделец, публицист и адвокат. Той идва от Лондон, където работи заедно с прочутата коментаторка на Би Би Си Влада Карастоянова. Неговото редовно седмично предаване „Аз обвинявам“ се спира на конкретни случаи на комунистически издевателства в страната. То дава надежда на хората в България, че извършваните политически престъпления се знаят, регистрират се в Америка и няма да останат ненаказани.

  На 1 септември 1951 г. Радио „Свободна Европа“ започна да предава световни новини на български език от Мюнхен. Открит е студийния комплекс, от който радиото излъчва в продължение на 40 години. Първите новинари са Стефан Груев и Евдоким Евдокимов, баща на по-късно световноизвестната балерина Ева Евдокимова. Говорителка и секретарка е Джилда Кьовеш, която по-късно започва да води и музикална програма. Стефан Груев остава в радиото само шест месеца. Той се връща в Париж и работи като репортер в голямото списание „Пари мач“. В новините са назначени Стефан Маринов, Евгени Силянов, бивш дипломат в Париж, потомък на изтъкнат български възрожденски род, както и известният литературен критик Асен Мандиков, сътрудник на списание „Мисъл“.

  През 1955 година по-голямата част от българския отдел се премества от Ню Йорк в Мюнхен. Директор на българския отдел е вече бившият български посланик в Швейцария Милю Милев, скоро негов заместник става Силянов. В Ню Йорк остават няколко души, които да информират за Америка. Техен ръководител е един пълния с енергия, много способен и симпатичен български дипломат Георги Пенчев. В Мюнхен отделът е разделен на две - програма и новини. В програмата се пишат политически и културни коментари. Коментатори в програмата са литературният историк, поет и журналист Христо Огнянов, автор на редица книги за България. Димитър Ангелов, също бивш български дипломат, започва редовно да коментира вътрешната българска политика и проблемите на икономиката. За земеделието и проблемите на българското село отговаря Вакрел Янев, земеделец, бивш народен представител от групата на Никола Петков. Той се е спасил от затвора след разгромяване на опозицията, преминавайки нелегално с риск на живота си границата. Така нелегално е дошъл на Запад и един друг земеделец - Георги Кехайов, който, току-що завършил висше образование в Париж, идва на работа в радиото заедно с колегата си Кирил Панов. Външната политика е коментирана от двама души - Методи Захариев и Симеон Стоянов. Д-р Васил Иванов пише по икономически проблеми.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3979 Любопитно

  От тези радиостанции научавахме неща, които цензурата тогава не допускаше.
  —цитат от коментар 2 на anonim440


  Най-гнусното и парадоксалното беше, че част от новините,
  които ЦЕНЗУРАТА не допускаше за обикновените трудЯщи се,
  за СОЦ-РАЯТА, за СОЦ-ГЯУРИТЕ, тези новини се публикуваха в
  специални СЕКРЕТНИ БЮЛЕТИНИ, които се раздаваха и прибираха
  срещу подпис от ПРАВОВЕРНИТЕ - от ПАРТИЙНАТА НОМЕНКЛАТУРА.

  Смешното беше, че СЕКРЕТНИТЕ БЮЛЕТИНИ бяха в различен обем,
  в зависимост от позицията в йерархията, която съответният
  партиец заемаше.
  ПЪЛНИЯТ ОБЕМ СЕКРЕТИ се полагаха на ГенСек-а
  В по-окастрен вид СЕКРЕТИ се поднасяха на Членовете на Политбюро.
  По-малка порция СЕКРЕТИ бяха за Членовете на ЦК
  Още по-малка бяха за Секретарите на Градските комитети......

  Радио Свободна Европа просто отнемаше радостта
  на Партийната Правоверна Номенклатура да има
  единствена достъп до СЕКРЕТИТЕ, засекретявани от ЦЕНЗУРАТА.

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3979 Любопитно

  От тези радиостанции научавахме неща, които цензурата тогава не допускаше.
  —цитат от коментар 2 на anonim440


  Най-гнусното и парадоксалното беше, че част от новините,
  които ЦЕНЗУРАТА не допускаше за обикновените трудЯщи се,
  за СОЦ-РАЯТА, за СОЦ-ГЯУРИТЕ, тези новини се публикуваха в
  специални СЕКРЕТНИ БЮЛЕТИНИ, които се раздаваха и прибираха
  срещу подпис от ПРАВОВЕРНИТЕ - от ПАРТИЙНАТА НОМЕНКЛАТУРА.

  Смешното беше, че СЕКРЕТНИТЕ БЮЛЕТИНИ бяха в различен обем,
  в зависимост от позицията в йерархията, която съответният
  партиец заемаше.
  ПЪЛНИЯТ ОБЕМ СЕКРЕТИ се полагаха на ГенСек-а
  В по-окастрен вид СЕКРЕТИ се поднасяха на Членовете на Политбюро.
  По-малка порция СЕКРЕТИ бяха за Членовете на ЦК
  Още по-малка бяха за Секретарите на Градските комитети......

  Радио Свободна Европа просто отнемаше радостта
  на Партийната Правоверна Номенклатура да има
  единствена достъп до СЕКРЕТИТЕ, засекретявани от ЦЕНЗУРАТА.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  ""Похитената държава". Архив на "Свободна Европа" от 1956 г. ..."

  - Стандартно, номерът на агитпропа е да ви върже погледа около средата на миналия век. :)
  - От този век, пак "Похитената държава", при това изчезнала от нета...:

  " За "братството и честта" на Петко Сертов
  Интригата, че Петко Сертов е масон, тръгна от форума на столичен вестник още когато бившият експерт по сигурността към президентството, а после и секретар на Съвета по сигурността към премиера стана шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Анонимният автор споменаваше един интересен факт от биографията на Сертов - участието му в управителния съвет на сдружение ложа "Братство и чест".
  Според АПИС и "Дакси" шефът на "българското ФБР" продължава да е в тази любопитна организация с идеална цел. Наименованието на сдружението определено е масонско по дух и води до кръг, който от години играе важна роля в държавата. Освен Сертов в управата на ложа "Братство и чест" например е Евгени Душков. Той е управляващ на още едно известно сдружение - КТ "Подкрепа", заедно с доктор Константин Тренчев, както и на фондация "Дом за ангели". А за да не остане съмнение, че става дума тъкмо за масонство, Душков се появява и в ръководството на сдружението на свободните зидари "Заря". Там си партнира с известни бизнесмени като Вилямс Иванов, който стои високо в йерархията на "Орел Инвест холдинг" и е един от участниците в българския съюз на частните предприемачи "Възраждане".
  Не по-малко внимание заслужава и третият управляващ на ложа "Братство и чест" - Константин Симеонов. Той също е участник в зидарската ложа "Заря", но освен това е и управляващ на фондация "Мемориален фонд Владимир Грашнов". Бизнесът на Симеонов е свързан с компанията "Глобал естейтс консултинг" ООД, където си партнира с руския гражданин Александр Жизневски.
  Четвъртият управляващ в сдружението заедно с Петко Сертов се казва Маргарит Ганев и очевидно е юридическият корифей на екипа. За това говори участието му в сдружение "Българска асоциация по международно право" и във фондация "Конференция на асоциацията по международно право - България". Счетоводството на "ложата" вероятно е в ресора на следващия управляващ - Новко Спасов, който е един от собствениците на счетоводната фирма Ей Пи Ен ООД, а грижата за здравето навярно е поверена на Стефан Сираков. Той е управляващ на Доброволна осигурителна мрежа "Здраве" АД заедно с Илко Семерджиев и е в управата на още две болници - "Царица Йоана"-София и "Света Ана"-Варна.
  Двете ложи - "Заря" и "Братство и чест", са съюзни и членуват във Великата ложа на старите свободни признати зидари на България, чийто Велик майстор е Румен Ралчев, твърдят запознати. 56-годишният Ралчев е президент на "Балкан Секюрити Груп" и е работил в УБО и НСО. В разнообразните му бизнес интереси са охранителна дейност, търговия с недвижими имоти, частни социални домове за настаняване, спорт, транспорт, строителни услуги и др. Друг любопитен факт е регистрацията му като управляващ на фондация "Акация", където е заедно с двама от "Братство и чест" - Константин Симеонов и Маргарит Ганев.
  Този съвсем кратък преглед на обществените и бизнес ангажиментите на хората в "Братство и чест", "Заря" и Великата ложа на старите свободни признати зидари на България показва, че подборът им едва ли е случаен. Всеки от тях държи различни лостове за властово и икономическо влияние, а цялата структура прилича на добре организирана и стегната машина. Въпросът е какви ангажименти се поемат с клетва към ложата и към останалите в братството и дали понякога те не доминират."
  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=410&aid=9767


 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2567 Разстроено

  "никоя тирания не е вечна, се бори неуморно за запазването на българската история, бит и култура до деня, в който слънцето на свободата ще изгрее отново над измъчената ни родина." - ами, нищо ново под БЪЛГАРСКОТО слънце! Когато не зачитаме историята, когато избирателно прокламираме, изгодното за "силните" на деня, когато неглижираме българското възпитание, запазило нацията ни през вековете, когато сервилно се подлагаме на поредните "ценности", забравяйки че България не само е запазила името си, но е и била пример за стари и нови "братя", когато пасивната съпротива е съвременната задоволяваща ни апатия, когато прогонваме кадърните, читави хора, когато децата ни не вярват в "светлото бъдеще", защо трябва носталгично да си спомняме за СВОБОДАТА, когато решимостта ни да я имаме винаги е била приласкавана от поредните партийни функционери, нямащи нищо общо с реалността и битието на народа!?! Няма единна българска стратегия за развитие на родината, защото държавната машина периодично се захранва от щенията на хора, нямащи нищо общо с идеалите на свободата...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3979 Весело

  ""Похитената държава". Архив на "Свободна Европа" от 1956 г. ..."- Стандартно, номерът на агитпропа е да ви върже погледа около средата на миналия век. :) - От този век, пак "Похитената държава", при това изчезнала от нета...:"
  —цитат от коментар 8 на plebs


  Ха-хаааа
  Я пробвай в РУСКИЯ НЕТ
  В "Денги.нет"
  Там такива шедьоври на КГБ дезинформацията НЕ ИЗЧЕЗВАТ
  Просто СЕ ОБНОВЯВАТ периодично.

  Таваришче,
  Форумците са ИНТЕЛИГЕНТНА АУДИТОРИЯ.
  Айде нЕма нужда точно тук да се упражнявате
  в КОНТРА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ
  Няма смисъл, другарю.
  Кажи го и на другарите....

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonim440":

  Статията не ми хареса. Някак си не смятам, че отразява реалността
  ======
  Знам защо не ти харесва ....
  Понеже липсват термини като ....демокрация....преход....евро фондове. ...минимална заплата и т.н....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  Пак от този век, илюстрация на пленената държава от Фрогнюз:

  "Строители на капитализма:
  Красимир Гергов - лейтенантът милионер 38| 25728|15.01.2014.
  Огнян Донев – новият бос на кръга „Капитал” 33| 34245|29.10.2013.
  Тодор Батков – адвокатът на Миша Чорни 16| 34824|16.10.2013.
  Георги Гергов – от мръвката до ЦУМ 49| 64757|04.10.2013.
  Христо Атанасов Ковачки – кюмюреният крал 23| 31420|26.09.2013.
  Николай Банев - комсомолецът приватизатор 51| 44062|19.09.2013.
  Иво Прокопиев – класика в жанра олигархия - I част 62| 48714|11.09.2013.
  Спас Русев – от с. Гълъбник до Лондон 62| 133923|03.09.2013.
  Стефан Софиянски и златната (синя) кокошка 4| 68987|26.08.2013.
  Стефан Софиянски и златната (синя) кокошка 82| 30499|23.08.2013.
  Румен Овчаров – масонът и енергетиката 85| 52556|12.08.2013.
  Цветелинбанк - II-а част 73| 36862|08.08.2013.
  Цветелина Бориславова – I-а част 94| 67113|05.08.2013"

  https://frognews.bg/search/?search=строители +на+капитализма&submitsearch=&action=search

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3979 Весело

  Знам защо не ти харесва ....Понеже липсват термини като ....демокрация....преход....евро фондове. ...минимална заплата и т.н....
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  - Кажете му, моля ви - подзе Кандов, - че моята лична неприкосновеност, моето най-скъпо човешко право, въпреки всяка законност и справедливи основания...
  Бенчо Дерманът му махна с ръка отчаяно:
  - Та такива думи нито ги има на турски! Остави се бе, Кандов!
  /"Под игото" Иван Вазов/

  Ами то и сега в руския - на Овпутена Русия и в Ердо турския НОВГОВОР

  такива думи като ДЕМОКРАЦИЯ вече ги НЯМА.....

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3979 Весело

  —цитат от коментар 12 на plebs


  Альооооо, гараж.....

  Не на нас БЕЗДАРНИТЕ МИЦИОНЕРСКИ НОМЕРЦА.

  Да омешваш, да смесваш с мераци да ПРИРАВНИШ

  СВОБОДНА ЕВРОПА от 1956 с

  МИЛИЦИОНЕРСКИТЕ ИНТРИГИ и ДЕЗИНФОРМАЦИЯ

  на ДС от края на 20-ти и началото на 21-ви век......

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#10] от "Hawaii":

  „Бончева: Моника прилапа наследника на „Свободна Европа”, затвориха ни устите заради Първанов

  За съжаление американците 1994-та намалиха бюджета, а малко по-късно решиха, че България е свободна и такова радио не е необходимо. Това беше грешка, защото виждате каква е ситуацията сега и колко са малко медиите, където може да кажеш, каквото искаш. Няколко човека продължихме след това и създадохме радио „Нова Европа”, което загина скоропостижно. Имената на преките виновници са Георги Стойчев – председател на „Отворено общество” и Петко Георгиев. Срещу определена сума, направиха така, че честотите минаха в ръцете на Моника Станишева, а след това от нейните ръце – в притежание на Гергов. Според мен имаше и някакъв политически мотив – случи се преди първия мандат на Георги Първанов. Бяхме критични не само към него и може би това беше причина да искат да ни затворят устата. Ако Управителният съвет не беше подменен с хора, близки до Моника Станишева, процедурата щеше да е много по-трудна. Това беше срам за българската журналистика. Но за мен остава радостта, че все още ни припознават като хора от „Свободна Европа”…“
  http://www.vlastta.com/displaynews/74257

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3979 Весело

  До коментар [#10] от "Hawaii":„Бончева: Моника прилапа
  —цитат от коментар 15 на plebs


  Ха-хааааа

  Таваришче,

  Ти да не си БИБЛИОТЕКАР, бре....

  С ДИПЛОМА от БИБЛИОТЕКАРСКИЯ.....

  Толкова богата, по МИЛИЦИОНЕРСКИ ПОДДЪРЖАНА КАРТОТЕКА

  само БИБЛИОТЕКАР може да поддържа......ха-хааааааааа

 17. 17 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonim440": Гласът на Америка беше най-добро! Излъчваше сутрин в 4 на УКВ!)))) Свободна Европа доста лъжеха!

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3979 Любопитно

  До коментар [#2] от "anonim440": Свободна Европа доста лъжеха!
  —цитат от коментар 17 на angeles


  Я ни светни с поне няколко "лъжи" на Свободна Европа.

  Тъй, де...Навремето и Раб.дело и Правда същото пишеха.

  Че Свободна Европа "лъже"..........

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  ...Таваришче,

  Ти да не си БИБЛИОТЕКАР, бре....
  —цитат от коментар 16 на Hawaii  До коментар [#16] от "Hawaii":

  Библиотекарите:

  "Радан Кънев: Орхан Исмаилов е достоен за зам.-министър" - https://clubz.bg/10915-radan_kynev_orhan_ismailov_e_dostoen_za_zam_ministyr
  "Орхан Исмаилов също става доктор - с дисертация по "Защита на класифицираната информация в условия на кризи"."

  "Цвета Маркова: Военното разузнаване има безупречна репутация (видео)" - https://www.dnevnik.bg/video/deniat_s_veselin_dremdjiev/2019/07/11/3937284_cveta_markova_voennoto_razuznavane_ima_bezuprechna/
  "Мрежата остана без паяк" - https://www.24chasa.bg/novini/article/7742057
  "Малко преди да бъде освободена от поста си през 2012 г. дългогодишният директор на ДКСИ Цвета Маркова става доктор."

  Докторите на:
  "61-годишният Стоян Денчев е бил политически съветник, главен секретар на Министерски съвет, посланик във Финландия и зам.-председател на парламентарната група на ДПС. След което влиза в "Мултигруп", а от 2002 г. поема тогавашния Колеж по библиотечно дело, който под негово ръководство се превръща в един от най-обгрижваните държавни университети.

  През 2005 г. Стоян Денчев е избран за почетен консул на Оман в България, с решение на Министерски съвет по предложение на министъра на икономиката на Султаната.

  Той е и член на Настоятелството на храм-паметника "Св. Александър Невски".

  Името му излиза при шест проверки на Комисията по досиетата - като агент "Симеонов" на Второ главно управление на ДС - не само като ректор на УниБИТ, но и като бивш член на ръководството на бившите Транспортна банка и Кредитна банка."

  "Магнаурската школа на ДАНС" - https://www.webcafe.bg/id_1041940946_Magnaurskata_shkola_na_DANS

 20. 20 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Странно е, че в днешно време нито един политик не работи за премахване на паметника на съветската армия. Като че ли всички работят за един господар.

 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  +++ В определен период получавах и четях служебния бълетин на БТА в кафевия плик срещу подпис! Доста ми се отвориха очите.
  Да, тогава това бе радио за свобода!
  Днес това което е в БГ е оплетено от пипалата на Библиотекарския и няма нищо общо с тогавашната Свободна Европа!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Промиването на мозъци продължава с пълна сила!

  Ако преди имаха някакво оправдание за съществуване такива пропагандни станции като Свободна Европа сега защо съществуват и защо леят безсмислена пропаганда в страната на победилата демокрация,евроатлантическита ценности ,НАТО,ЕС и ежегодните традиционни гей паради?

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 23. 23 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Промиването на мозъци продължава с пълна сила!

  Ако преди имаха някакво оправдание за съществуване такива пропагандни станции като Свободна Европа сега защо съществуват и защо леят безсмислена пропаганда в страната на победилата демокрация,евроатлантическита ценности ,НАТО,ЕС и ежегодните традиционни гей паради?

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 24. 24 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 895 Разстроено

  Дааа... Тази "Свободна Европа" не е като днешната "Свободна Европа"...
  Полина Паунова, четеш ли? А и можеш да изискаш записите служебно и да ги чуеш в оригинал. Любопитно ми е какво ще напишеш тогава.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 25. 25 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Интересно ми е дали са говорили за горяните. Аз лично научих за мащаба на тази съпротива едва след 2000 г. Идеята, че ние сме били с най-преклонени главички дълго е котирана, толкова дълго, че сами ѝ вярваме. А дали е стопроцентова истина...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Много интересни документи. Вълнуващо е да чуеш как са говорили българските емигранти. Всъщност това е автентичният глас на българския народ, защото са минали само 10 години от началото на руското робство. В тези думи я има вярата на българина, че комунизмът няма да продължи дълго. Българинът се надява през 1945-1949 на дипмолатическия натиск на западните демокрации да го отърве от жестокия режим, след това през 1950-53 се надява на Корейската война и на новосъздаденото НАТО - дори с цената на война в Европа България да бъде освободена от болшевишкото иго. На практика горните записи маркират края на тази надежда след смазването на Унгарската революция. Но тук още я има надеждата, има го презрението на българите към руската подлога и развален човек Георги Димитров, има го ясното назоваване на съветската окупация с името й.

 27. 27 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#25] от "Алф":

  Имало си е радио "Горянин", което излъчва от Гърция. То е давало страшно много информация за горянските чети, сражения, съобщавало е кои са агенти на ДС. Ратоби много дълго и съм срещал документи на ДС от началото на 60-те години с агентурни донесения кой слуша това радио. Горяните са много повече като брой от комунистическите партизани през 1944 и въоръжената им борба продължава много по-дълго. В това въобще не отстъпваме на поляците с техните "прокълнати войници" от Армия Крайова или балтийските народи с техните "горски братя". Въобще много обичат да ни внушават, че сме били без съпротива, а например първата работническа стачка в Източна Европа след 1944 година е в Пловдив през 1953.

 28. 28 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#25] от "Алф":

  Имало си е радио "Горянин", което излъчва от Гърция. То е давало страшно много информация за горянските чети, сражения, съобщавало е кои са агенти на ДС. Ратоби много дълго и съм срещал документи на ДС от началото на 60-те години с агентурни донесения кой слуша това радио. Горяните са много повече като брой от комунистическите партизани през 1944 и въоръжената им борба продължава много по-дълго. В това въобще не отстъпваме на поляците с техните "прокълнати войници" от Армия Крайова или балтийските народи с техните "горски братя". Въобще много обичат да ни внушават, че сме били без съпротива, а например първата работническа стачка в Източна Европа след 1944 година е в Пловдив през 1953.

 29. 29 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 308 Неутрално

  А сега не е ли похитена държавата....???

 30. 30 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 308 Неутрално

  А сега не е ли похитена държавата....???

 31. 31 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Слушах ги навремето тия. Нищо особено. Закачки на дребно с комунизма. Авторката беше по демократичните времена в РСЕ за няколко години, но кой знае защо е тръгнала да се занимава с цялата история на радиото. Вероятно някой е снесъл пари за това.
  В от текстовете четем, че Г. Димитров бил международен авантюрист. Но точно той изкарва извън нерви Гьоринг и точно той е героя от Лайпциг. Цял свят по онова време научава за името му и има масови демонстрации в негова защита. Друг е въпроса, че съсипа български елит. Но пък благодарение на него,сега разни типове от рода на Огнян Минчев, Евгени Дайнов ,Красен Станчев и др. са на първа линия и поучават. Да не говорим, че благодарение на Димитров, сега имаме за премиер един клоун от школата в Симеоново. Че и горе-долу едрата капиталистическа класа у нас трябва да му целува ръцете. Ако не беше той, а и други, нямаше да има социализъм и нямаше сега разни червени отрочета да се правят на велики.

 32. 32 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Слушах ги навремето тия. Нищо особено. Закачки на дребно с комунизма. Авторката беше по демократичните времена в РСЕ за няколко години, но кой знае защо е тръгнала да се занимава с цялата история на радиото. Вероятно някой е снесъл пари за това.
  В от текстовете четем, че Г. Димитров бил международен авантюрист. Но точно той изкарва извън нерви Гьоринг и точно той е героя от Лайпциг. Цял свят по онова време научава за името му и има масови демонстрации в негова защита. Друг е въпроса, че съсипа български елит. Но пък благодарение на него,сега разни типове от рода на Огнян Минчев, Евгени Дайнов ,Красен Станчев и др. са на първа линия и поучават. Да не говорим, че благодарение на Димитров, сега имаме за премиер един клоун от школата в Симеоново. Че и горе-долу едрата капиталистическа класа у нас трябва да му целува ръцете. Ако не беше той, а и други, нямаше да има социализъм и нямаше сега разни червени отрочета да се правят на велики.

 33. 33 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5428 Неутрално

  Интересно, но от дистанцията на годините звучи "слабичко". Поколенията се сменят.

 34. 34 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Някои хора пари изкарват от постоянното претопляне на стари манджи. с цел да накарат хората да мислят повече върху какво е било, а не върху какво е и какво е необходимо да се направи, за да се промени това, което е. Онова, което е минало, няма как да го променим и всеки, който повече е фокусиран върху миналото, отколкото настоящето, е бита карта.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 35. 35 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5428 Неутрално

  До коментар [#34] от "vladivlad":

  Драги, трудно се нарича нещо класическо "стара манджа" но философите са го казали "битието определя съзнанието".

 36. 36 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5428 Неутрално

  До коментар [#34] от "vladivlad":

  Драги, трудно се нарича нещо класическо "стара манджа" но философите са го казали "битието определя съзнанието".

 37. 37 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#30] от "jvr26585378":

  е не е , сега е развит мутро-олигархизъм със стабиУност , признат от всички

 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Накъдето и да си обърнете гъза, винаги ще се намерят похитители. Затуй си сложете ламаринка. Свободна била "Свободна Европа"?!!! Че как да е свободна и преди и сега си е американска.

 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Накъдето и да си обърнете гъза, винаги ще се намерят похитители. Затуй си сложете ламаринка. Свободна била "Свободна Европа"?!!! Че как да е свободна и преди и сега си е американска.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Накъдето и да си обърнете гъза, винаги ще се намерят похитители. Затуй си сложете ламаринка. Свободна била "Свободна Европа"?!!! Че как да е свободна и преди и сега си е американска.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Много е закъсняло изгонването на пришълците от Москва. Проточи се и продължава да не се случва. Няколко поколения живяха в тази помия, че започнаха да си я харесват.

  Винаги ме е изумявало колко приспособим е човек - той може да живее и да се чувства добре както в тинята (дори буквално), така и в неописуем разкош. Няколко поколения у нас се приспособиха чудесно и щастливо към калта на руския (съветския) ботуш. Това не е Стокхолмски синдром, това е някакво много по-дълбоко психично разстройство. Не мога да си го обясня. Че дори 500-годишното живуркане под турски ботуш не ни е довело до такова унизително положение.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5373 Неутрално

  "..Ние изнасяме на показ престъпленията на онези, които са се поставили в услуга на съветския окупатор. Съветският окупатор няма да остане вечно в България..."
  Е, случи се

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#35] от "Петя":

  "Класическо"!?? Кое му е класическото на това? И какво значение има за днешния ден или утрешния?
  Фокусирането върху миналото е чиста загуба на енергия, за всеки, които го прави.
  Да не говорим, че в случая липсва едно елементарно сравнение с това, какво се случва сега. Ако държавата е била похитена тогава, сега каква е??? Или сега сме единствени и неповторими и със собствена държавна политика??? Не, тогава сме били част от една система, сега от друга и няма никаква принципна разлика между едното и другото. И тогава и сега идеологията е била за наивниците - Германия сега си върти успешен бизнес с Русия, Фолксваген ще отваря завод в Турция, а тука някакви човечета ще ни карат да си мислим за радио Свободна европа отпреди 50 години. Че кой нормален, средно-интелигентен човек би се вързал на такива приказки за наивници???

  Do or do not. There is no try. Yoda
 46. 46 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#37] от "rossen4i4o":

  Ами то не е същото....!? Чисто похищение си е, чичак...!

 47. 47 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#37] от "rossen4i4o":

  Ами то не е същото....!? Чисто похищение си е, чичак...!

 48. 48 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Четете Георги Марков и неговите задочни рапортажи за да почувствате вкуса на селяндурската продажна диктатура на селския престъпник Живков. Марков така добре го е описал, че не ви трябва да сте живели при соца за да разберете в каква помия и немотия се блъскахме в затворения шадраван...

 49. 49 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  Разправят, че Свободна Европа бъзнали унгарците да ритнат ръжена а после вместо военна подкрепа им казали, ама умирането си е ваша работа.

 50. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  Разправят, че Свободна Европа бъзнали унгарците да ритнат ръжена а после вместо военна подкрепа им казали, ама умирането си е ваша работа.

 51. 51 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 482 Любопитно

  А сега не е ли похитена държавата....???
  —цитат от коментар 29 на jvr26585378

  Тези,които са я похитили преди толкова години, имат синове,внуци и правнуци,те са достойни продължители на започнатото...

 52. 52 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1597 Любопитно

  Както и сега, и тогава всеки е претендирал че говори истината за нещата, само истината, нищо различно от истината.
  Толкова много истини....
  И всички те, поотделно и заедно - фалшиви новини!
  Хибридни новини...
  Както сега, и преди, и в бъдеще!
  !

 53. 53 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Израстнали сме всяка вечер с предаванията на Свободна Европа ,баща ми беше виден политически затворник от Белене и не си мълчеше никак и обичаше да знае истината , слушах ги тайно даже и в комунистическата казарма на радиото в стаята на старшината , внимавахме да не ни хванат , после като студент ми вмъкнаха един уж съквартирант -ченге ,дето основно се интересуваше ,дали ВЕФ а ми в квартирата хващал Свободна Европа и така .За малко да ме изключат от Комсомола още в първи курс ,че им отказах да ходя на селскостопанска бригада ,нарочиха ни другарите и най вече отговорника на ДС за Медицинския във Варна ,тормоз , обаждания по телефоните , опити за вербовка и да ни изключат от университета ,чрез измислени грашки на изпита по химия , оказа се после другаря професор ,че бил полковник от ДС , та извенъж 10 ноември ,демокрация , радости и работа ,работа ,разбира се винаги на село , като неблагонадежден млад доктор ,та и досега пак там , докато сега ,пак достигнахме до висините на демокрацията , да ни управляват същите другари ,от същите служби на ДС , за която бяхме неблагонадеждните ,та пак ще си правим любимото ,което ми остана за спомен от баща ми ,да си слушаме вечер СВОБОДНА ЕВРОПА ,за да научаваме истината и да знаем ,че има и нормален свят ,извън ченгетата от ДС и тяхното управление в името на кражбите , наглостта ,демагогията и разсипването на тази китна държава до край .

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  До коментар [#43] от "keen":
  " Не мога да си го обясня. Че дори 500-годишното живуркане под турски ботуш не ни е довело до такова унизително положение."

  Защото живуркането на българина под османско владичество не е било робство. Българинът е бил поданик на една изостанала , деспотична и назадничава държава в която, ако трябва да се изразя на модерен език, не е имало върховенство на закона. Но българинът е имал право да пътува навсякъде в и извън Османската империя , да се заселва , където иска в и извън империята , да изповядва своята религия , да строи свои черкви и български училища , да се занимава с бизнес , да печели и да забогатява от бизнеса си, да ходи в Божи гроб и да става хаджия...В последните години на османското владичество българи са участвали и в управлението на държавата. След възстановяването на българската държавност правата на българите не се увеличават, но се увеличават задълженията като това да отслужва военна повинност, нещо от което е бил освободен по време на османското владичество.
  Основните права на един свободен човек са били отнети по време на руското владичество след 1944г. Правата да се заселваш и да пътуваш където си искаш бяха отнети. Беше въведено така нареченото жителство , което закрепостяваше българина към дадено населено място. На българина беше отнето правото да се занимава с бизнес. Той можеше да бъде единствено наемен работник на единствения работодател в робската държава , културните и стопански структури на БКП. Водеше се агресивна атеистична политика и на българина беше отнето правото да изповядва своята религия.
  Правата на българина под руско управление бяха много по-малко от правата на българина под османско владичество. Казвам руско управление , защото дефакто България беше превърната в руска колония.
  Ако османското владичество наричаме робство , тогава какво трябва да наричаме руското владичество?
  Когато нещата започваме да изричаме такива , каквито са били , тогава ще си обясним защо "500-годишното живуркане под турски ботуш не ни е довело до такова унизително положение" , каквото ни доведе живуркането под руски ботуш. Защото живуркането под руски ботуш беше робство. Българинът беше 45 години под руско-съветско комунистическо робство. От роб не се става свободен човек. Робският манталитет се запазва. Трябва да минат поне две три поколения.

 55. 55 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#54] от "tacheaux":

  Пропуснал, че по времето на Османската империя българи са били малко поизклани, че деца са отмане насила от майката и някой други подробности. А след като вече има българска държава българи са могли да я управляват, да участват в избори, в партии и т.н. Така че как така не са увеличени техните права ? Българи били участвали в управление на империята ?! Е, и ? Да не би от тях нещо да е зависило ? Пропускаш и факта, че все пак това "съжителство" между българи и османлии не е по желание на българите. Цели 5 века нямаме държава заради тях. Повтарям - 5 века. А държавата дава възможност на един народ да се ошлайфа - да, на Запад са имали преврати и т.н., но са имали държави, което е позволило тяхното ошлайфане. Ние сме пропуснали онези 5 века, през които британци и др. са ограбвали други народи. Тук нашите хора са пасли овцете, когато Жан Жак Русо е писал за обществения договор. Така че Османската империя със своето присъствие тук нанася жестоки удари върху гена на българите. Най-голямото престъпление на тази империя е присъствието й тук цели 5 века. Една Финландия цели 6 века е под контрола на шведите, но се поинтересувай какви чувства имат финландците към шведите. Съвсем различни от тези, които българите имат към турците. Защо е така ? Нали всичко е цъфтяло по времето на империята ?
  Друг е въпроса за комунизма. Не само тук имаше комунизъм или както още му казват тоталитаризъм. Имаше го и в други държави, но сега ние сме на последното място в ЕС, а не те. Само че това са държави, които все пак са били налице, когато тук 5 века едни хора напълно чужди на нашата култура и т.н. властват и си правят каквото искат.

 56. 56 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Диана Иванова очевидно е огладняла и се опитва да спечели някой грант.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 57. 57 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Едно много добро попадение на Свободна Европа бе съобщаването на темата за матура по Български език, вечерта преди изпита. Накрая тоталитарният режим съобщаваше темата по националното радио сутринта на изпита.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 58. 58 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Пропаганда на ниско ниво.

  niki
 59. 59 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 11 Неутрално

  "Съветски окупатор" в България не е имало. Поредната пропаганда на ниско ниво.

  niki
 60. 60 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Щ
  До коментар [#48] от "Nikolai Tsekov":

  Глупости си написал! Бяхме високоразвита индустрия. Днес сме гола вода, третибсвят. Без индустрия, без население, без перспективи за младите, молим се някой концерн да се обърка да дойде у нас. Жалка работа.

  niki
 61. 61 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  ЩДо коментар [#48] Бяхме високоразвита индустрия.
  —цитат от коментар 60 на niki


  Високоразвита индустрия ориентирана към безкритичния руски пазар, високоразвити политици, високоразвити научни кадри и т.н.. Когато този пазар се затвори,
  защото митата за "високоразвитите държави" станаха огромни, всичко високоразвито отиде на боклука.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 62. 62 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 895 Разстроено

  Някои хора пари изкарват от постоянното претопляне на стари манджи. с цел да накарат хората да мислят повече върху какво е било, а не върху какво е и какво е необходимо да се направи, за да се промени това, което е. Онова, което е минало, няма как да го променим и всеки, който повече е фокусиран върху миналото, отколкото настоящето, е бита карта.
  —цитат от коментар 34 на vladivlad


  "О, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин?!..."

  Написано е много отдавана в миналото...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 63. 63 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Четете Георги Марков и неговите задочни рапортажи за да почувствате вкуса на селяндурската продажна диктатура на селския престъпник Живков. Марков така добре го е описал, че не ви трябва да сте живели при соца за да разберете в каква помия и немотия се блъскахме в затворения шадраван...
  —цитат от коментар 48 на Nikolai Tsekov


  Цеков, камара глупости си написал! Личи, че очевидно въобще не си чел Георги Марков, иначе щеше да знаеш, че той в репортажите не напада личността Тодор Живков, а дава свое описание на живота в тогавашна социалистическа България!
  Освен това прочети и писмото му до Димитър Бочев шеф на културната редакция на РСЕ.
  http://epicenter.bg/article/archive/20064/11/0
  Това писмо го пише, когато смята да напусне Англия/ББС и да се установи постоянно в Мюнхен. Запитай се защо следствието в Англия се води от криминалната полиция (Скотланд Ярд), а не от МИ-5 и защо говорят НЕ за убийството на Марков, а смъртта на Марков.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 64. 64 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 648 Неутрално
 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Четете Георги Марков и неговите задочни рапортажи за да почувствате вкуса на селяндурската продажна диктатура на селския престъпник Живков. Марков така добре го е описал, че не ви трябва да сте живели при соца за да разберете в каква помия и немотия се блъскахме в затворения шадраван...
  —цитат от коментар 48 на Nikolai Tsekov


  Ми чети и последните, които е написал. Западната пропагандна машина е същата като комунистическата , с обратен знак.

 66. 66 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Кой създаде легендата Запад
  Георги Марков
  Преди няколко месеца група български туристи пристигна в една западна страна. По време на престоя им 4 души се отлъчиха от групата и поискаха от местните власти разрешение да останат в страната. И четиримата бяха младежи, очевидно нямаха никакви политически причини за решението си да не се завърнат в България и в тая светлина тяхната постъпка може да се смята като реакция срещу паспортната полицейщина на системата, при която са живели. При нормални обстоятелства тяхната постъпка не би изглеждала по-драматична от решението на един бургазлия да стои две седмици в София. Но в случая и четиримата преживяваха оставането си на Запад като най-решаващ и съдбоносен момент в живота. Явно общата причина за всичко това беше тяхното убеждение, че тук те ще бъдат приети много добре и ще получат приятен, богат и щастлив живот. Въпросът е как те си бяха създали това убеждение или кой им го беше внушил, защото, доколкото ми е известно, никой вестник, радиостанция, какъв да е обществен институт на Запад никога не е обещавал подобни съблазни на хората от Изток.
  Още при първия контакт младежите бяха изненадани, че полицейските власти, до които се бяха отнесли, не разтвориха ръце, за да ги прегърнат като дългоочаквани гости, нито изглеждаха много възхитени от желанието им да скъсат с комунизма. Беше им дадено разрешение за продължаване на престоя им в страната. След това отлъчилите се трябваше сами да се оправят в живота, като временно им се обезпечаваха покрив и храна. Оттук започнаха разочарованията на момчетата. Те се намериха в свят, където всеки гражданин беше зает със собствените си проблеми, където животът протичаше в борба за съществуване и богатото съдържание на витрините на магазините не беше израз на благотворителност. Само в няколко дни младежите трябваше да разберат, че те са жертви на една огромна идеологична лъжа и на собствената си наивност. И те си спомняха последния път, когато им беше повторена лъжата: чиновника в паспортния отдел на МВР, който по силата на правилата трябваше да връчи лично паспорта на всеки пътуващ. И как този чиновник им даваше наставления как да се държат, когато при тях дойдат български емигранти или разни агенти, за да ги увещават да напуснат чудесната си родина и да предадат светлите комунистически идеали, за да служат на капитализма и империализма. И как тези агенти щяха да обещаят на младежите купища пари, валута по избор, автомобили, вили, яхти... И как истинският патриот трябва с презрение да отхвърли тези изкушения.
  Те си спомняха също разказите на не един и двама пътуващи български функционери - как в купето им след Триест или преди Виена се качили някакви субекти и започнали да ги придумват да останат завинаги на Запад. Лично пред мен един злощастен български писател, който беше изпратен в Рим по някаква филмова работа, разказваше гордо в Клуба на журналистите как италианците са му предлагали договори, купища пари и какво ли не само за да останел да работи за тях, но той гордо отказал, вероятно от любов към кебапчетата и киселото мляко.
  Но в случая мен не ме интересува параноичният характер на подобни изявления, нито как взаимно надлъгващи се граждани декларират партийната си привързаност и национално съзнание чрез митологични съблазнителки, които Западът специално развъжда, за да отнеме родината на някой Ганчо. По-важна е съдбата на тия излъгани и самоизлъгани младежи, които внезапно откриват, че тук никой не им обръща внимание, че никому не са притрябвали, че никой няма никакъв интерес да се заселват в страната му, че по улиците на западните градове не са разпилени долари, които чакат някое момче от Бусманци да мине да ги събере (понеже лордовете ги мързи да се навеждат). Единственото, на което могат да разчитат, е известна толерантност и свободата да се оправят както намерят за добре. Изходът е работа, благоприятна за специалиста и не особено привлекателна за неспециалиста.
  Началото на истинската драма на бегълците е самотата. Като се знае пословичната привързаност на българи към приятели, роднини, дом, всеки може да си представи горчивината на самотните часове. Липсата на близки, незнаенето на езика и невъзможността за нормално общуване, липсата на чувство за сигурност, страхът за непоправимостта на онова, което са сторили, съмнението в способността си да започнат друг вид живот - всичко това е предостатъчно, за да ги изпрати обратно пред вратите на българското посолство, за да молят за прошка. И където, разбира се, друг апостол на лъжата издевателствува над тях, като им пее „Мило родино“.
  Затова аз разбирам двете момчета, които се завърнаха. Но разбирам още по-добре и двете, които останаха.
  Нека се попитаме - кой създаде тяхната илюзия, че на Запад те ще намерят щастлив и лесен живот? Как така се стигна дотам, че Западът за всеки български гражданин да бъде синоним на охолство и блаженство? Откъде дойде това чувство, че ако в София кажеш, че си обядвал с един италианец, всеки да смята, че това непременно е бил Адриано Оливети, макар в действителност да е някой беден сицилианец? Защо, когато се каже, че някой отива в западна страна, се смята, че отива в рая? Защо сума ти български патриоти ще се избият помежду си кой да грабне дипломатическо място на Запад? Защо? Защо? А и не само в България. Преди няколко години в Москва руски приятели ме поканиха на гости у тях, като ми казаха, че ще бъда черпен с нещо изключително. Бяха интелектуалци, образовани и културни хора. И домът им беше пълен с гости, които също бяха поканени да вкусят свещеното, мистериозното питие... кока-кола! Може да изглежда смешно, но някой отнякъде беше донесъл бутилка кока-кола и ние трябваше да я опитаме горе-долу така, както се взима причастие. Тъжно.
  Години наред българските вестници, радио, телевизия и всевъзможни пропагандни институти създават напълно превратни впечатления за живота на Запад чрез грубо тенденциозните си и неверни информации. Нека само вземем последната информация на Радио Москва за миньорската стачка в Англия и кризата с електрическата енергия. Руските слушатели бяха информирани, че хората в Лондон горят мебелите си за отопление, което, разбира се, едва ли някой е повярвал. Вместо обективно отразяване на една действително сериозна стопанска криза пропагандната машина на Изток съчинява евтини лъжи. В резултат - никой не вярва. И дори когато случайно някаква информация е достоверна, читателите пак не я вярват. Мога с положителност да твърдя, че не познавам гражданин, било то партиен член или не, който да вярва на официалната информация в собствената си страна. Но което е още по-лошо, хората приемат нещата точно наопаки. Така че невярната информация в едната посока създава невярна картина в другата посока. Колкото повече българските вестници и радио говорят за тежкото, бедствено положение на трудещите се на Запад, толкова повече обикновените хора у нас си мислят, че онези на Запад живеят фантастично добре. Само така може да се обясни този невероятен ефект, който постигна цялата партийна пропаганда - като превърна Запада в култ. Мисля, че ако всички западни пропагандни инструменти се бяха опитали да работят в същата насока, те никога не можеха да постигнат този успех, изработен от идеологическите им противници. Не искам да засягам преклонението пред всевъзможните предмети, произведени на Запад, от леките коли до чорапогащниците. Това е друга голяма тема. Сега говорим само за информацията, която, основана на приказката за лъжливото овчарче, постига обратни резултати, създава митологични представи за някаква обетована земя. Така че в края на краищата Западът няма по-предан пропагандатор от днешната партийна пропаганда.
  Нека само за миг си представим какво би било, ако българските граждани имаха достъп до чуждите вестници, ако не се заглушаваха радиопредаванията на български език, макар и неприятни на режима. От Радио Лондон българският слушател щеше да научи точната и обективна истина за положението на миньорите в Англия, щеше да чуе директни документални предавания от техни митинги, щеше да добие ясна представа за положението на работническата класа тук, с всички плюсове и минуси, щеше да узнае колко зле е платен трудът на медицинските сестри например. Тези проблеми са върху челните страници на всички вестници, осветявани от най-различен ъгъл. Или ако българите можеха да имат френски вестници, щяха да научат за тежката картина на живота в областта на Кале. Или пък от Италия щяха да имат представа за положението на селяните в Сицилия, или на металоработниците, което не е никак розово. Те щяха да узнаят, че навсякъде се води борба за живот, че нерядко материалните условия са дори по-лоши от българските, макар по принцип светът да е съвсем различен. И може би тогава мечтателите за лесен, безусилен живот щяха да бъдат по-малко.
  Но още по-добре би било, ако всеки имаше възможност да пътува и сам да види, както например е днес с югославяните. Тогава култът моментално ще изчезне, защото всеки ще се сблъска с явна действителност. Определено казано, вторият институт, който създава западния култ в България, е паспортният отдел при МВР. Знае се, че забранените плодове са най-сладки. Няма човек у нас, който да не мечтае да посети „дивия Запад“, нещо повече - има хора, които са посветили целия си живот на борба за паспорт. Паспорт, който не значи нито родоотстъпничество, нито предателство, нито шпионско завербуване, а нормална човешка необходимост да се види светът, което пък се изразява с купуването на ножчета за бръснене или дамски чорапи на някой евтин пазар. И в този смисъл прозападният култ сред българските граждани е друг резултат на врагоманията, за която вече говорихме.
  Разбира се, четирите момчета, които напуснаха България, са типични представители на ония заблудени и заблуждавани млади хора, които са тръгнали да търсят „мекото на хляба“ - наивен авантюризъм, чиято цена може да бъде твърде висока.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 67. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  UNITED EU UNION

  И двамата "знаете", грешите и ви харесва да тролите...
  Анонимът звучи правдоподобно в по-голямата част,
  а Ети направо изфалшиве.

  Галавната и по-малка част от коментара на аноним 440 е по публикацита
  със заглавие
  ""Похитената държава". Архив на "Свободна Европа" от 1956 г.
  проговаря за първи път".

  1956 г.
  Едва ли тогава е слушал радиа Свободна Европа, Гласът на Америка и др,
  каквито споменава. Слушал е години по-късно.

  А намерените архивни записи от 1956 г, според статията,
  са от радиопредавания от само месец или два (1956 г).

  До коментар [#11] от "eti mehter":
  До коментар [#2] от "anonim440":

  Статията не ми хареса. Някак си не смятам, че отразява реалността
  ...
  ...
  ...
  ======
  Знам защо не ти харесва ....
  Понеже липсват термини като ....демокрация....преход....евро фондове. ...минимална заплата и т.н....

 68. 68 Профил на nlo29626705
  nlo29626705
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Диана Иванова, родом от Монтана, е работила за малко в РСЕ след демократичните промени.Няма нищо анти-комунистическо в живота и. Била е близка с лицето Георги Стойчев, когото Екатеина Бончева приписва вината за закриването на радиостанцията.Сега се опитва да се приие към антикомунистическия характер на радиото, за който няма никакви заслуги.Представена е на сайта на свободна европа като терапевт, което е върха на иронията.Нерде архив на радиото, нерде терапевт.Не знам, какво значи терапевт и дали не работи като болногледачка в Германия.С опита да се пробута като изследователка на архива на радиото, се прикрива тоталния срив в нивото на този сайт, приъствието на лица като Паунова, чийто език и присмехулно поведение не правят чест на сериозна медия. Накратко самата Свободна Европа е пленена днес Второто и завръщане е като фарс.

 69. 69 Профил на nlo29626705
  nlo29626705
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "krf54523578":

  Самата авторка не е известна с нищо анти-комунистическо, напротив, в момента да се опитва да се пишива към един период от исторяата на радиото, за който няма никакви заслуги.Най-вероятно се опитват да прикриват по този начин да прикриват факта, че възсстовената свободна европа е изкллючително слаб сайт, а политическите пристрастия на невъзпитаната репортерка Паунова, прекалено явни.Но Диана Иванова е близка а Татяна Ваксберг, която най-вероятно я е докарала отново да изкара някой лев за сметка на американския данъпокоплатец.

 70. 70 Профил на konstantinnik
  konstantinnik
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Дано тези записи видят бял свят, за да ги послушаме!

  Ето нещо интересно и заради изборите:
  https://en.calameo.com/read/00044637141b69481ab4a

 71. 71 Профил на konstantinnik
  konstantinnik
  Рейтинг: 8 Неутрално  Това откровение на Георги Марков не прави комунизма по-добър нито по-човечен!
  Нито означава, че Марков е станал добронамерен към несвободата , а напротив!
  Човека е мислител и има нужда от свобода на словото, каквато там е получил и намерил по някакъв начин...! Бъди сигурен, че тук този умен човек нямаше да може да говори така, както там и неговите репортажи никога нямаше да могат бъдат чути в античовешката диктатура на комунистическа, про-съветска България
  Що се отнася до бай тошо-диктатора, тоя същия изверг поръча убийството на Георги Марков, което се е случило на връх рожденият му ден-явно за подарък. А убийството е замислено и осъществено от "геройте" на КГБ и ДС.

 72. 72 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Имаше и добри неща по Свободна Европа, но по Метроном-а - винаги.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 73. 73 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Редовно слушахме и Свободна Европа, и БиБиСи, и Гласът на Америка. В София се заглушаваше доста и беше трудно, но при баба ми и дядо ми в провинцията почти нямаше проблем. А дядо ми други радиостанции не прознаваше. Спомням си и едно интервю на Битълс, бях малка, но ги знаех и интервюто ме изпрати на седмото небе от радост.

 74. 74 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Свободна Европа беше на ниско интелектуално ниво. Явно журналистите и кореспондентите бяха българи и с не много високо ниво. Съвсем друга бе класата на БиБиСи. Там наистина имаше висок професионализъм. Особено в дните след нахлуването в Чехословакия през август 1968. Също си спомням знаменитото им предаване на 14 декември 1989 - обсадата на народното Събрание от разгневени софиянци с искане за отманя на ЧленЪ 1 от Конституцията. Предаването беше ... автентичен запис на скандиранията, който нарязаха БКП на кисели краставички ... друго нямаше в предаването.
  Обаче нечовешкото отношение на Запада да издигне незабавно нова желязна завеса от визи срещу нас ме отврати. Стоял съм нощи пред германското посолства на някаква нощна проверка в 24:00 на списъка за визи на следния ден. И накрая се оказа, че при влизането ни в ЕС Британкото посолство продължаваше да издава виза 3 дена преди влизането ни. Останалите отдавна спряха визовия си режим - няколко седмици преди отмяната на визите. Беше гадна Британска политика. така се срути митът за БиБиСи в душата ми ... а много го уважавах и много неща чух и научих.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK