Механизъм на изпроводяк

През 2017 г. се стигна до 17-те препоръки на Юнкер, чието постижение в обозрим срок обещава механизмът да отпадне.

© Красимир Юскеселиев

През 2017 г. се стигна до 17-те препоръки на Юнкер, чието постижение в обозрим срок обещава механизмът да отпадне.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


През годините


През декември 2006 г. с решение на Европейската комисия (ЕК) е учреден Механизмът за сътрудничество и проверка (CVM) с цел да подпомогне българската държава да продължи реформите в областта на правосъдието и да насърчи борбата с организираната престъпност и корупцията. По замисъл механизмът е временно решение, един вид продължение на неблагополучните предприсъединителни преговори в областта на правосъдието. Но от временно решение се превръща в трайно такова. Именно временният му характер предполага да бъде достатъчно остър и ефективен способ. С други думи целта му е да изреже останалите от предприсъединителния период тумори и решително и категорично да оздрави средата, така че тя да се доближи до написаното в Конституцията и законите в България, следователно и до написаното в договорите на Европейския съюз. Но за повече от 10 години приложение механизмът запазва характера и спецификите на предприсъединителния период – много на вид усилия с малко резултати.
В рамките на предприсъединителния период Главата "Правосъдие" е най-трудна за затваряне и работата по нея води до множество нормативни усилия у нас:


– шест поправки в конституцията;


– нов Закон за съдебната власт, изменян многократно впоследствие;


– приемат се и, още съвсем новоприети, се изменят основните съдопроизводствени кодекси;


– създават се, разтурят се и се обединяват комисии и пр.


Основната задача обаче – да се направи такова правосъдие, което да е бързо, независимо и в интерес на бизнеса, т.е. когато има търговски спор, инвеститорът да не трепери какво съдът ще реши, а решенията му да бъдат предсказуеми, не се постига. Не мръдна осезаемо напред и въпросът с бързата и ефикасна защита на правата на гражданите. Краденето на едро и дребно, ако искате ги наречете корупция по низшите и висшите етажи на властта, са и до днес основен проблем.


Случиха се и някои положителни неща


От 2007 г. Висшият съдебен съвет е постоянно действащ орган, което би трябвало да даде възможност за изграждане на капацитет. Вместо това се изгражда администрация от 200 души, която харчи повече отколкото постига (решението за преструктурирането и числеността на ВСС администрацията е тайно и дълбоко скрито, вж. стр. 55 тук). С механизма се дават много възможности за положителни промени, които не се реализират. А това показва, че може би държащите от 2007 г. насам властта не са се справили.


Прокуратурата вече не се меси изцяло в кариерните въпроси на съдиите. Съдиите не получават необходимата независимост – политическата намеса остава. И съдии, и прокурори нямат адекватен механизъм, по който влизат в системата, биват оценявани, мотивирани и наказвани. За 12 г. с подкрепата на ЕК можеше да постигнем много, но поради чисто политически съображения механизмът е използван да се манифестират политически успехи, а не да се извършват дълбоки и важни реформи.


Основен недостатък на механизма е, че не изгражда базово отчетливи индикатори, по които да се проследи напредък или липсата на такъв. Например, в първите години ВСС съставя списък с обществено значими дела, чието развитие и резултати отчита пред Комисията. Лека-полека интересът към този списък стихва и не се проследява развитието – има ли осъдителни присъди, няма ли, ако има или няма на какво се дължи това. Оттам можеше да лъснат и проблемите на наказателния процес като законова уредба и приложение, както и да излязат на показ зависимостите и причините за това. А зависимости има и днес. Установено клише е, че излиза по-евтино да си наемете магистрат, отколкото адвокат.


През 2017 г. се стига до 17-те препоръки на Юнкер, чието постижение в обозрим срок обещава механизмът да отпадне. С ноемврийския доклад от 2018 г. вече се минава на принципа "да става каквото ще" - формулата на ежегодния доклад започва да отчита само успехи, съвсем отдалечени от действителността.


В момента


При политическите размествания нароилите се закони и институции, като чуждите нам спец. съдилища, разните чрезвичайни конфискационни структури, обрасли с всевъзможни правомощия, ще бъдат ползвани срещу този, който ги е направил, както преди това са били и ще бъдат ползвани срещу неудобните граждани и бизнес.


С много витиевати формулировки през последните две години механизмът се превръща в оръжие срещу тези, които го подкрепят и като основание за политическа саморазправа срещу силните и важните хора вътре в самата система. А през цялото време на съществуване всеки, осмелил се да дава становище за Европейската комисия, е заклеймен за непатриот и родоотстъпник. Като че ли формулата за българщина е да ни тормозят местните властови дерибеи, но ние да си мълчим, без да искаме по-добър живот, та да не се изложим нещо пред чужденците.


Проблемите остават, макар и докладът да пада


Красноречиво доказателство за това е последният такъв, в който криво-ляво пак се казва, че нещата никак не са розови, но вече ще трябва нашите институции сами да ги разрешават и сами да се отчитат пред себе си и обществото.


С тази цел Министерският съвет създава Съвет за координация и сътрудничество между властите. Въпросът е как новосъздаденият механизъм да работи и как комисията си го представя – лесно е да заблудиш множеството, че като събереш на едно място министъра на правосъдието, председателите на върховните съдилища, главния прокурор и някое НПО за цвят нещо там ще се получи. Но за задълбочения наблюдател е ясно, че при тази организация на ВСС реално на една маса сядат политиката и политизираните до неузнаваемост членове на съвета, които включват и част от тримата големи. Тоест оставяме подема за реформи и цялата работа да свършат тези, които никак не искат. И по численост, и по власт представителите на изпълнителната власт във ВСС са повече. А погледнато, откъм позиции и интерес за реформи - засега само председателят на ВКС има прореформаторско мислене.


Не станаха ли прекалено много органите, видовете, че и чиновниците покрай тях. Ако има множество искащи реформи по върховете на институциите, нищо не ги спира. Въпросът е, че ги няма тези хора.


Бъдещето


Механизмът, европейските чиновници, българските подпомагащи го експерти и администрация вложиха много. Усилена бе и съпротивата срещу този инструмент. При отпадането му вече сме свободни да я караме постарому. Но за патриотичните хὀра и кючеци по разни министерства и палати още е рано. Предложението за отпадане не е процедурно изпълнено.


С механизма – толкова, без него щеше да е далеч по-зле, да видим сега какво ще изградим и надградим сами като общество.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Запомнете името ИВАН БРЕГОВ ! Още доста време , ще се опитва да прави , уж обективни правни анализи.добре платени от различни НПО , призвани уж да "ПОМАГАТ " на България и да се опитват да "РЕГУЛИРАТ " правно - икономическите отношения. За тях иде реч в следващия пост :
  Представляваните от Калин Калпакчиев (председател на УС), Красимир Кънев (председател на УС), Биляна Гяурова (учредител и член на УС), София Разбойникова (председател на УС), Иван Брегов (правен експерт), Александър Кашъмов (ръководител на правния екип) и Даниел Смилов (програмен директор – правни изследвания) организации изразяват недоволството си и от решението на ЕК да промени механизма по изготвяне на доклада, което както се разбира от писмото им, ги е изключило като страна в "написването на черновата". Това е така, защото точно преди година Европейската комисия освободи от поста му на съветник към представителството в София лицето Юри Бюрер Тавание, който от години работеше за интересите на икономически и политически лобисти, с апетити към овладяване на правосъдната система

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  " Усилена бе и съпротивата срещу този инструмент. При отпадането му вече сме свободни да я караме постарому."

  То и досега според мен нещата не вървяха много " поновому", защото всеки доклад се използваше само и единствено за размяна на реплики между партиите в парламента, а управляващите го гледаха само по един начин - като констатиращ напредък по ред въпроси, в които той всъщност беше критичен към тях ! Самият факт на избора на нов главен прокурор говори повече от всичко останало....

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Извинявам се на всички за няколкото поредни еднакви поста за ИВАН БРЕГОВ ! Случи се без да искам !

 7. 7 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Извинявам се на всички за няколкото поредни еднакви поста за ИВАН БРЕГОВ ! Случи се без да искам !
  —цитат от коментар 6 на doroteus


  Нищо, и десет пъти да го постнеш, и един път да е, пак си е ретранслация на налудничавите брътвежи на труд/пик/блиц. Та не се притеснявай.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":

  И защо трябва да се помнят иманата на тези? В историята си има нарицателно име за такива. И българина ясно ги е определил и наредил на избори

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Дълбоко съчувствие към всички непеошници, които губят смисъл в живота.

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":

  " Извинявам се на всички за няколкото поредни еднакви поста за ИВАН БРЕГОВ ! Случи се без да искам !"

  Известен бъг в техническата поддръжка на сайта Дневник, който трябва да ни кара да се замисляме какво точно публикуваме като съдържание, че иначе се мултилицира и става комично....

 11. 11 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Великани сме. Не търпим критика. И Иван Брегов няма да търпим. Ама метастазите на тумора работят и се разпространяват неуморно. Механизмът за сътрудничество и проверка държеше разпространението на метастазите под контрол, поне това не може да му се отрече. Въпреки че не успя да ни излекува. Сега лекуващите ще ни оставят на себе си, не защото ни вярват, а защото си имат достатъчно вътрешни проблеми. До следващата политическа промяна в Европейския съюз.Тогава може и тоягата да извадят.
  Изборът контролен механизъм или самотек е въпрос за възможността промените да станат чрез еволюция или революция. Европейският съюз дава гаранция за еволюция. Поне досега.

 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Великани сме. Не търпим критика. И Иван Брегов няма да търпим. Ама метастазите на тумора работят и се разпространяват неуморно. Механизмът за сътрудничество и проверка държеше разпространението на метастазите под контрол, поне това не може да му се отрече. Въпреки че не успя да ни излекува. Сега лекуващите ще ни оставят на себе си, не защото ни вярват, а защото си имат достатъчно вътрешни проблеми. До следващата политическа промяна в Европейския съюз.Тогава може и тоягата да извадят.
  Изборът контролен механизъм или самотек е въпрос за възможността промените да станат чрез еволюция или революция. Европейският съюз дава гаранция за еволюция. Поне досега.

 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Ще се кара старому и така докато общеатвото не намери достатъчно сили в себе си та най-после да създаде механизми за контрол над взимащите решения. Към тизи момент над главния прокурор е само Господ. Същото се отнася и за премиер, президент и прочее.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 14. 14 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Ще се кара старому и така докато общеатвото не намери достатъчно сили в себе си та най-после да създаде механизми за контрол над взимащите решения. Към момент над главния прокурор е само Господ. Същото се отнася и за премиер, президент и прочее.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 15. 15 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Ще се кара старому и така докато общеатвото не намери достатъчно сили в себе си та най-после да създаде механизми за контрол над взимащите решения. Към момент над главния прокурор е само Господ. Същото се отнася и за премиер, президент и прочее.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5575 Неутрално

  "..формулата на ежегодния доклад започва да отчита само успехи, съвсем отдалечени от действителността..." КОЙ ги пише :)
  А всеки доклад водеше до нови структури вместо изпълнение на обещани мерки.
  Макрон е прав - самоналожена периферия.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 346 Неутрално

  " Усилена бе и съпротивата срещу този инструмент. При отпадането му вече сме свободни да я караме постарому."
  Самият факт на избора на нов главен прокурор говори повече от всичко останало....
  —цитат от коментар 5 на samoedin


  Самият избор е “по новому“ - по механизъм и правила одобрени и въведени последните години!
  -----------------
  “Аз искам да припомня, че сегашните правила за избор на главен прокурор бяха гласувани по времето на Христо Иванов като правосъден министър, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за предаването „Лице в лице“ по БТВ.
  -------------------
  Но не иде реч само за Главния Прокурор - против чието избиране закономерно скачат шепа свързани с Русия лица - нещата са по-дълбоки!
  Протестирайки ПРОТИВ ТОЗИ ИЗБОР - шепа лумпени се опитват да ударят не само и по ДеБъ и Христо Иванов - някогашния правосъден министър - но и въобще По Реформата!
  Да припомяме ли как бе осмивана и друга умно-красива Реформа- Здравната било глупост събирането на отпечатъци на пръстите!

  Що тъй ще викат - че те бият по умно-красивите ей тъй! 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Великани сме. Не търпим критика. И Иван Брегов няма да търпим.
  —цитат от коментар 11 на hammurabi


  Особено ако е необоснована!

  “Не е добра реформата на Христо Иванов - що да е тъй в съдебната власт - що се избира Прокурорът!
  В Русия - хем такава голяма държава - и Прокурор е който каже Путин - не може ли и у нас да се измисли нещо такова по-просто!
  Хайде да скачаме срещу Гешев и срещу Изборите !“

  А Иван Брегов е явно путинова креатура !

  На доста хора не им хареса дейността на Гешев - като се почне от Баневи и връзката им с ГРУ - оповестена от Гешев - мине се през Терористите от ТАД Груп и свързаните с това деяние “десни“ политици и се свърши с шпионите Гебрев и Малофеев!

  „Долу ръцете от офицера Гебрев! Млад Малофеев курбан не даваме! Гешев е расист и ни излага по мачовете!“ ей така са се разскачали русоробите из София а някакъв си Иван Брегов им оказва логистична подкрепа из медии!

  Хора бдете!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не вярвах, че "механизъмът", ще ви проникне толкова??? Отпуснете се, ще го усетите за последно! После друг "механизъм" ще дойде, споко!!!

  roo
 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 988 Неутрално

  ЕК направи много голяма гешка да си затваря очите пред продължаващото беззаконие.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  " Извинявам се на всички за няколкото поредни еднакви поста за ИВАН БРЕГОВ ! Случи се без да искам !"
  До коментар [#10] от "samoedin":

  И на мене се случи и ме баннаха!

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  " Извинявам се на всички за няколкото поредни еднакви поста за ИВАН БРЕГОВ ! Случи се без да искам !"
  До коментар [#10] от "samoedin":

  И на мене се случи и ме баннаха!

 26. 26 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1258 Любопитно

  Ах, умното ми аФторче Иванчо, брей, па и красивият му Брегов, брей! Ама как така и къде гледат разните му там европейски чиновници, политици, комисари и други брюкселски зелки, та не поканят Иванчо, още Бреговчето, да поеме управлението на този ми ти Европейски съюз, белким рахатяса! Как така ще махат те Механизма за сътрудничество и проверка (CVM), без да го питат, а? На какво прилича това? Що за безобразие, питам? М? Къде се намират те? А, ти да видиш, те пък се намирали в Брюксел и, пропуск голям, не са и чували за родния политически титан, народен трибун и колосален аналлизатор - Иванчо, още Бреговчето, че даже и за жив не го броят! Е, това е още по-голямо безобразие! Как така те няма да приемат с отворени обятия още един виден българомразец? Ами защото наш Иванчо не знае френски, па не може да иде и да шушне на ушенце на Макрончо какви нелегални канали има за прехвърляне на българи във Франция! Щото, ако ги няма тези канали, никой българин няма да види Франция! Ми да!

  Но те не знаят Бреговчето какво им е подготвило на омразните българи: „Предложението за отпадане не е процедурно изпълнено“. А за да не бъде изпълнено, наш Иванчо няма да спи, да се къпе, да си мие зъбетата, да папка, а само да слушка, щото, нали, „който плаща, той поръчва музиката“! А „музиката“ в момента не е хич, ама никак спонсороугодна, така че заради това Бреговчето, с пълното съзнание, че „Злорадството е най-чистата радост“, декларира: „Но за патриотичните хὀра и кючеци по разни министерства и палати още е рано“! Така е, ненагледен, рано е, а за други неща, като Арабаджиеви, Баневи, Стайкови и други в кауша уж е късно, ама за всяко нещо си идва времето! Пак пиши, агънце мило байново, не ни лишавай от твпята безценна мъдрост!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK