Венецианската комисия: Истанбулската конвенция не узаконява еднополовите бракове

Насилието над жени не изхожда само от биологичните различия между жените и мъжете, но и от "социално конструирани роли, поведения и атрибути".

© Юлия Лазарова

Насилието над жени не изхожда само от биологичните различия между жените и мъжете, но и от "социално конструирани роли, поведения и атрибути".Текстът е препечатан от marginalia.bg.


Органът на Съвета на Европа предостави становище по молба на арменския министър на правосъдието, в което се казва:


Истанбулската конвенция не изисква узаконяването на еднополови бракове и не замества концепцията за "пол", закрепена в арменската конституция. Същевременно тя надгражда над вече съществуващите инструменти за защита от домашно насилие и насилие срещу жени, предоставя допълнителни гаранции в добавка към съществуващата национална уредба и ще бъде в голяма полза за жертвите на домашно и джендър базирано насилие.
До тези изводи стига Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) в представения си по-рано този месец анализ на конституционните последици от евентуалната ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция.


Анализът на комисията е изготвен по молба на арменския правосъден министър


и поставя въпросите, които бяха предмет на дебат и в България през първата половина на 2018 г., когато правителството направи опит да ратифицира конвенцията. Сред тях е и централният аргумент, послужил на Конституционния съд на Република България да се произнесе за несъвместимост на конвенцията с българската конституция — че понятието джендър, употребено в текста на конвенцията, e "противно на [конституционното] разбиране за пола като биологична категория" и тъй като чрез него "всъщност се релативизират границите на двата пола — мъж и жена като биологично детерминирани" това води до опасност "обществото [да] загуби способността да прави разлика между жена и мъж", което ще наруши принципа на правната сигурност.


Съгласно анализа на Венецианската комисия тази интерпретация, повдигана като довод в арменското общество и използвана от българския конституционен съд, е необоснована (параграфи 55 – 63). Комисията намира, че е възможно тя да се дължи на неразбиране, че понятията пол и джендър означават различни концепции; едното не замества другото. Понятието за пол съгласно становището означава биологичните реалности, докато понятието джендър означава обществените очаквания, свързани с тези реалности. Второто не подменя първото, сочи комисията, като подчертава също така, че Истанбулската конвенция не съдържа изискване второто понятие да бъде въвеждано във вътрешния правен ред, а е инструмент за по-добро интерпретиране, разбиране и прилагане на нормите на конвенцията. Употребата на понятието джендър е насочено към тези джендър стереотипи и предразсъдъци (стереотипи и предразсъдъци за ролите на половете в обществото), които


стимулират и подхранват насилието спрямо жени.


Комисията дава за пример за такъв стереотип идеята, че жените са по-долупоставени от мъжете, поради което трябва да бъдат дисциплинирани чрез бой.


Съгласно становището Истанбулската конвенция ни най-малко не изхожда от разбирането, че всяко насилие спрямо жените е джендър основано, а, че обществените очаквания за това какво са и какво не са мъжете и жените, както и какво трябва да се въздържат да правят са сред причините за насилие над жените и домашното насилие. Комисията подчертава също, че традиционно на насилието спрямо жени, особено в домашни условия, е гледано като на нещо обществено приемливо.


Комисията сочи също, че определението на понятието джендър в чл. 3(c) от конвенцията само признава, че насилието над жени не изхожда само от биологичните различия между жените и мъжете, но и от "социално конструирани роли, поведения и атрибути, които дадено общество смята за подходящи за жените и мъжете". И подчертава, че задължения да се изкоренят тези стереотипи, които водят до насилие над жените и домашно насилие, се съдържат и в чл. 5 и в по-малка степен в чл. 2 (е) от Конвенция за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените, която вече е ратифицирана от Армения през 1993 г., а така също и от България през 1981 г.


Комисията отбелязва също, че понятието джендър (или полова) идентичност в антидискриминационната клауза на конвенцията


не изисква признаването на специални права на променилите пола си транссексуални лица


и другите лица, които са избрали други начини да изразяват пола си, а само изключва възможността на тези лица да бъде отказвана защита от насилие (параграфи 64 и 65).


Венецианската комисия е консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа — междуправителствена организация различна от Европейския съюз и обхващаща почти всички европейски държави. Становището на комисията по съответствието на Истанбулската конвенция с арменската конституция е изготвено от членовете на комисията от Албания, Чешката република, България, Швейцария и Нидерландия.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Весело

  а със бузерантите (по Швейк) как стои въпроса ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  "Комисията намира, че е възможно тя да се дължи на неразбиране, че понятията пол и джендър означават различни концепции; едното не замества другото. "

  И делегирането на държавнически функции на НПО-та ли е неразбиране? И обучението на деца в "джендъризъм" ли е неразбиране? Няма да мине тая!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на vsi28597208
  vsi28597208
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да бъде обяснено по-добре. Който не иска да го разбере или има нужда от плашило - винаги ще си измисля "ама туй, ама онуй".

 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  “релативизират границите на двата пола — мъж и жена като биологично детерминирани" това води до опасност "обществото [да] загуби способността да прави разлика между жена и мъж", което ще наруши принципа на правната сигурност.”
  ——
  Ма туй ли пръкнали конституционните ви съдии? Че ще загубите “ способността да правите разлика между жена и мъж"? Ко ли мислят по въпроса овчари и козари? Или тяхната способност да различават зависи от това колко са загорели? ...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  В крайна сметка, от цитатите се вижда, че заключенията на Венецианската комисия не противоречат на заключенията на нашия КС.
  Според ВК приемането на ИК не задължава да се легитимират еднополовите бракове, а според КС текстовете на ИК противоречат на разбирането н
  за понятията мъж и жена като биологично детерминирани. Две съвсем различни неща, които в статията са омешани като манджз с грозде.
  Нерде Ямбол, нерде Стамбол...

 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":


  "Комисията намира, че е възможно тя да се дължи на неразбиране“
  ——
  Или казано простичко Комисията смята, че сте прости. ...а вие казвате, че така е по конституция...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Весело

  До коментар [#6] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Съгласно анализа на Венецианската комисия, тази интерпретация, повдигана като довод в арменското общество и използвана от българския конституционен съд, е необоснована (параграфи 55 – 63).
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  пийни кафе да се събудиш !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":"Комисията намира, че е възможно тя да се дължи на неразбиране“——Или казано простичко Комисията смята, че сте прости. ...а вие казвате, че така е по конституция...
  —цитат от коментар 7 на Gretel


  Когато говориш за себе си, не е прието да употребяваш мн.число. Множественото число се употребява само от монарси, защото те представляват народа си.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gretel":

  Или казано простичко Комисията смята, че сте прости. ...а вие казвате, че така е по конституция...
  —цитат от коментар 7 на Gretel


  Нее, тея от КС са просто умствено недоразвити, така да се каже: соц-артефакти !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  Венецианската комисия да го духа!
  =======
  Ауууу....да не чуят арменците.......
  Голямо.сърдене ще има....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Няма как да бъде обяснено по-добре. Който не иска да го разбере или има нужда от плашило - винаги ще си измисля "ама туй, ама онуй".
  —цитат от коментар 4 на vsi28597208


  ПРАВ СИ ! Но сигурно основните противници на Истанбулската конвенция , която де факто е КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД , А ВСИЧКИ НЕЙНИ ЧЛЕНОВЕ ВКЛ РУСИЯ НЕ Е ПО ВКУСА НА НЯКОИ НАШИ ИНСТИТУЦИИ - ДОРИ РУСОФИЛСКИ , както и на всезнаещите СИНОДАЛНИ СТАРЦИ начело с НЕОФИТ ! За нашия КС да не оворим или за "мъдрия " ОРБАНИСТ - уж бивш конституционен съдия , кореняк СОФИЯНЕЦ и т.н.ГЕОРГИ МЕРКОВ ! Пак се изложихме пред чужденциете , ама много !А сега - що е Венецианска комисия и какво тя решава :
  Организационно комисията представлява „частично открито съглашение“ в рамките на СЕ. Това означава, че членовете на СЕ не са задължени да участват в нея, като членството в комисията е открито за трети страни (със съгласието на Комитета на министрите на СЕ); комисията има собствен бюджет, независим от бюджета на СЕ. През 2010 г. членове на комисията са всички 47 държави-членки на Съвета на Европа, а също Алжир, Бразилия, Израел, Република Корея, Киргизия, Мароко, Мексико, Перу, Тунис и Чили; асоциирани членове са Беларус, а наблюдатели са Аржентина, Ватикан, Казахстан, Канада, САЩ, Уругвай, Япония; комисията сътрудничи също с Палестинската автономия, Евросъюза и ЮАР.

  Председател на комисията е Джани Букикио от Италия. Членове на комисията от страна на Русия са председателя на Конституционния Съд на Руската Федерация Валерий Зоркин, от Украйна – заместник на ръководителя на администрацията на президента Марина Ставнийчук.

  Основен обект за работа на комисията са законите и законопроектите на държавите-членки, свързани с проблемите на конституционното право, в това число стандартите на изборните процедури, правата на малцинствата и др. Документът може да бъде представен за оценка на комисията от самата заинтересована държава, или от друга държава със съгласието на тази страна, която приема документа, а също Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ)
  Организационно комисията представлява „частично открито съглашение“ в рамките на СЕ. Това означава, че членовете на СЕ не са задължени да участват в нея, като членството в комисията е открито за трети страни (със съгласието на Комитета на министрите на СЕ); комисията има собствен бюджет, независим от бюджета на СЕ. През 2010 г. членове на комисията са всички 47 държави-членки на Съвета на Европа, а също Алжир, Бразилия, Израел, Република Корея, Киргизия, Мароко, Мексико, Перу, Тунис и Чили; асоциирани членове са Беларус, а наблюдатели са Аржентина, Ватикан, Казахстан, Канада, САЩ, Уругвай, Япония; комисията сътрудничи също с Палестинската автономия, Евросъюза и ЮАР.

  Председател на комисията е Джани Букикио от Италия. Членове на комисията от страна на Русия са председателя на Конституционния Съд на Руската Федерация Валерий Зоркин, от Украйна – заместник на ръководителя на администрацията на президента Марина Ставнийчук.

  Основен обект за работа на комисията са законите и законопроектите на държавите-членки, свързани с проблемите на конституционното право, в това число стандартите на изборните процедури, правата на малцинствата и др. Документът може да бъде представен за оценка на комисията от самата заинтересована държава, или от друга държава със съгласието на тази страна, която приема документа, а също Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ)
  Така ,че спокойно може са се каже за българския КС , Синод , БСП /начело с Курнела /, ДПС , "Воля" може и да пропускам някого /моля го да ми прости /,разните висококомпетентни НПО / е не всички / - ДА ГО ДУХАТ ! И мили колеги , призовавам ви първо процетете и после СИГНАЛИЗИРАЙТЕ "Дневник " , че съм писал "НЕЦЕНЗУРНО "!

 13. 13 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":
  “ Множественото число се употребява само от монарси, защото те представляват народа си.”
  ——
  Ма затуй ли? А президентите, да речем, не. Голям зор тряба да е било докато си учило азбуката. Оттам нататък — калпак на тояга

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 14. 14 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 264 Разстроено

  За Европеѝския съюз Истанбулската конвеция ще изиграе ролята, каквато изигра ВЕЛИКАТА СХИЗМА за християнския свят през Средновековието. Резултатзът от която е превземането на Константинопол от османлиите и унищожаването на Византия!

  Искам да попитам ЗАЩО. примерно в Япония, НИКОЍ не обсъжда и не се занимава с тази щуротия, наречена Истанбулска конвенция? Да не би случаѝно в Япония да няма ЖЕНИ?

 15. 15 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  Аз съм се събидил, но вие май не можете да осмислите текста. Конституционният съд използва като аргумент, че двата пола са биологично детерминирани, а Венецианската комисия дава заключение относно това дали ИК задължава легитимирането на еднополовите бракове. Нищо общо нямат двете неща, но авторката ги приравнява, за да стигне до заключението, че КС необосновано е отхвърлил ИК, понеже тя не задължава да се легитимират еднополовите бракове. Това е все едно да кажа, че не обичам сиренка без сирене, а ти да ми отвърнеш, че не е задължително да ям баничка... И накрая, някой гений да стигне до заключението, че щом искам в сиренката да има сирене, значи не обичам закуски. +😂😂 Ами, идиотско е, сори.

 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 965 Неутрално

  От пресцентъра на КС публикуваха официално решението на съдиите на питане на президента и пп ГЕРБ , която първоначално подържаше Конвенцията , но под натиск реши да се произнесе след РЕШЕНИЕТО на МЪДРЕЦИТЕ от КС - България.

  Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, придобила популярност като Истанбулска конвенция, противоречи на българската конституцията. Това решение взе на свое заседание на 27 юли Конституционният съд на България, съобщиха от пресцентъра на институцията.

  „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, съставена на 11.05.2011 г. в град Истанбул, подписана от Република България на 21.04.2016 г. не съответства на Конституцията на Република България“, съобщават от КС.

  Решението е прието с осем гласа, като съдиите Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров са подписали решението с особено мнение "

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Любопитно

  До коментар [#14] от "Илиана":

  Защо чак и само в Япония......?
  И в Анадола също никой не и обръща внимание......дори не е чувал за нея .....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":“ Множественото число се употребява само от монарси, защото те представляват народа си.”——Ма затуй ли? А президентите, да речем, не. Голям зор тряба да е било докато си учило азбуката. Оттам нататък — калпак на тояга
  —цитат от коментар 13 на Gretel


  Президентите драги, не притежават народа, а само говорат от негово име. А монарсите имат поданици! ако смесваш тия неща значи въобще не си ходил на училище.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#12] от "doroteus":

  Е, хубаво, само кажи къде Венецианската комисия се произнесла дали двата пола са биологично детерминирани, за което се е произнесъл КС като аргумент? Защото от цитата се вижда, че комисията е дала заключение около съвсем друго нещо - това дали ИК задължава легитимирането на еднополовите бракове! Къде изобщо видяхте нещо общо? Изглежда на вас и цитат от готварска книга да ви посочат, ще бъдете убедени, че това е аргумент, че КС необосновано е отхвърлил ИК.

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Любопитно

  Турция е ратифицирала ИК. И все пак, там убиват жени. Боят е отделно. За изневяра, за облекло, което не отговаря на исканото от семейството. За неприлично държане - пак според семейството. Та да попитам, защо не действа тази конвенция? Малтретиран жени има в мюсюлманската общност в Германия - за нарушаване на традициите. А там как се прилага ИК? А, за изнасилените от мигранти жени и потулването на случаите от властите, какво казват радетелите на ИК? А, наддържавните правомощия на НПО, наблюдаващи прилагането ѝ?

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Весело

  Значи.... хиляди коментари отидоха на вятъра......😁
  А какви напъни имаше .....!

  Bukalemun
 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  ......Искам да попитам ЗАЩО. примерно в Япония, НИКОЍ не обсъжда и не се занимава с тази щуротия, наречена Истанбулска конвенция? Да не би случаѝно в Япония да няма ЖЕНИ?
  —цитат от коментар 14 на Илиана


  Има жени, но не ги дънят като маче у дирек след всяко второ саке.

 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  “ неразбиране, че понятията пол и джендър означават различни концепции”, kазва Венецианският съд.

  Не става въпрос за неразбиране. Става въпрос за нежелание да бъде въведено и приложено новото понятие джендър.

 24. 24 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 353 Неутрално

  ИК е за продължаване на емиграцията на хора от мюсюлманските държави към ЕС. Преди години се започна с дисидентите, след това се издейства право на хора от бившите колонии да живеят в метрополията. Играта с бежанци от войните вече е на приключване, защото страните изградиха огради, появи се недоволство от "културните им особености". Сега с ИК всеки от една мюсюлманска държава може легално и без да може да му се откаже да поиска убежище в ЕС. Всеки мъж или момче може да каже, че се чувства жена, за което ще го хвърлят от покрива с главата надолу в собствената му държава. Една жена мюсюлманка може да каже, че е подложена на домашно насилие (няма дори да излъже) и също да поиска убежище. Мюсюлманско момиче може да каже, че я грози обрязване и също да поиска защита. Всяка държава подписала ИК е длъжна да ги приеме и обгрижва. Това е същността на ИК. Ако не искаш да биеш жена си няма да напишеш 77 страници конвенция.

 25. 25 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Весело

  Или казано простичко Комисията смята, че сте прости. ...а вие казвате, че така е по конституция...
  —цитат от коментар 7 на Gretel


  Това беше много добро - че сме си прости по Конституция. Още Паисий казва горе-долу същото:

  "Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост."

  Човек няма как да си избяга от съдбата, проблемът е, че простота някак си остава, а незлобливостта изчезва незнайно къде.

  Като се замисля покрай мигрантската истерия, май изчезва и друго. Пак от Паисий Хилендарски:
  "Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостиня на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо".

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До 23:"half truth"..... kазва Венецианският съд.Не става въпрос за неразбиране. Става въпрос за нежелание да бъде въведено и приложено новото понятие джендър...."

  Колега, това че "джендър" не е българско понятие не означава, че всеки един дебил-патрЕотар-еднокнижник може да си го превежда както му скимне!трябва да се превежда

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Весело

  До коментар [#23] от "half truth":

  Чесна пионерска........в Анадола , въобще не ги виждам подобни дебати на тая тема.....
  Трябваше да питам на времето , професор доктор Аднан Октар......
  Сега останах на компетентните виждания на Хайдар Дюмен.....😁.....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Каквото и да е казал президентът Макрон то не може да ме обиди. Не се отнася нито до всички българи, нито лично до мен. Предполагам, че е имал пред вид съвсем конкретни индивиди, някои от които тук присъстващи. За Вас иде реч. Лично.

 29. 29 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Хи-хи, продължава смешния рев в Дневничето по несъстоялата се ИК. И слава богу, че проявихме достатъчно здрав разум в случая.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 30. 30 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Любопитно

  До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":

  цепенето на косъма явно е специалитет на винкел- адвокатите или ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 842 Любопитно

  това е вече прекалено ,онази ужасна статия за Сорос сякаш не беше достатъчна, ами сега и мнението на венецианската комисия за зловещата истанбулска конвенция , какво ли се случва в малките празни главици на чугуненият тролитарят ?

 33. 33 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Те в Анадола правят секс с овце.
  Нормално е да не са чували за доста неща

 34. 34 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Ако не става въпрос за пари, става въпрос за много пари!!!
  ------------------------------
  Джендърите, ходете да работите, да знаете че и с труд се изкарват пари...

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  "Съгласно становището Истанбулската конвенция ни най-малко не изхожда от разбирането, че всяко насилие спрямо жените е джендър основано, а че обществените очаквания за това какво са и какво не са мъжете и жените, както и какво трябва да се въздържат да правят, са сред причините за насилие над жените и домашното насилие. Комисията подчертава също, че традиционно на насилието спрямо жени, особено в домашни условия, е гледано като на нещо обществено приемливо."

  Неотдавна реклама на Фолксваген беше забранена във Великобритяния. Представляваше жена и количка до нея в парка. Причината - налагала стереотипно разбиране на половете, защото асоциирала жената с дете ! Дори Фолкваген, които са твърди защитници на ЛГБТ общностите и тяхното пълно налагане в съвременното общество, протестираха срещу подобно заключение, но фактите са си факти ! Истерията срещу всичко, което е свързано с възприемането на жената като евентуална майка е в такъв апогей, че иди се обеснявай на когото искаш !
  Венецианската комисия така и не разбра, че проблемът с домашното насилие се корени не в " обществените очаквания за това какво са и какво не са мъжете и жените, както и какво трябва да се въздържат да правят,", а в пълното загубване сред съвременното общество на изначалните ценности като брак, семейство, връзка между мъж и жена, основана на ценности, любов, вярност......пълното размиване на тези понятия до степен едно малко дете да не може да прецени тя ли е, той ли е, то ли е, изобщо човек ли е или нещо друго, защото разбирането за " свобода" в днешните реалности се е превърнало в психично раздвоение на личността и нейното пълно и безвъзвратно разрушение, водещи до почти всички проблеми в съвременното общество ! В същото време страни като Франция и днес проявяват нескрито презрение към цели общества като нашите например, застанали във високомерната поза на защитници на разврата и обезличаване на половете, сочещи ни с пръст като изкупителни жертви в тяхните вътрешнополитически ежби, както всички видяхме това вчера да го прави френския президент.....
  Не, благодаря на подобни тенденции в " съвременните общества", губещи все повече човешкия си облик !

 36. 36 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  в Анадола , въобще не ги виждам подобни дебати на тая тема...
  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Изглежда, че Турция е приела конвенцията без понятието джендър. В Турция се говори за защита на жените и децата от домашно насилие, но за джендър - не. Значи може конвенция без джендър.
  Въпроса е, дали европейска България също трябва да окастри конвенцията .

 37. 37 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 847 Весело

  До коментар [#33] от "Noal":

  козичките са им любими,а и малки магаренца...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#16] от "doroteus":

  Така, а можем ли да познаем кой от настоящите български конституционни съдии съвместява длъжността представител на България във Венецианската комисия и участвал в писането на въпросното "становище"?

  Хинт: трубадурът с лютнята зад саксията.

  Участвал и гласувал с особено мнение решение на КС 13/27 юли 2018 г.

 40. 40 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Има жени, но не ги дънят като маче у дирек след всяко второ саке.
  —цитат от коментар 22 на historama


  Това означава ли, че в САЩ дънят жените си след всяко второ уиски?
  Защото САЩ, Япония и Канада също като нас не са ратифицирали ИК...
  Изобщо, защо е това примитивно тъпоумозаключение, че ИК предпазва жените от насилие?
  Как си го представяте, жените ще ходят с напечатана ИК пред гърдите и това ще уплаши насилниците? 😂 Не знам какво са ви излъгали, но ИК не съдържа наказания за насилие срещу жени, това е изцяло предоставено на националното законодателство, а в нашето всяка жертва на насилие, вкл. психическо е защитена от закона,да не изброявам, но имаме дори ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ...
  Е, сега, ако искате насилието срещу джендъри да се наказва по-строго от насилието срещу хетеросексуални мъже, ще трябва да се обосновете защо трябва хората да НЕ са равни пред закона... Но много неудобно ще се получи, нъл тъй? 😂😂

 41. 41 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  Според Българската Конституция джендъращините не вървят колкото и да се иска на розовогащите умнопрекрасници.

  На който не му харесва - [email protected], мое па да отговори човека :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Тя изобщо узаконява ли нещо? :)

  Щото ако не узаконява нищо за чий да я приемаме? ;)

 43. 43 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Когато един термин не е ясно дефиниран в документи, той подлежи на свободно тълкуване и манипулация с него. Защо тази конвенция не е дефинирала ясно термина "джендър", а е необходимо тълкуване в правно необвързващи коментари? Конвенцията трябва да се прегласува с ясно тълкувание на термините, както е във всички правни документи. Ако тази конвенция не е правно обвързваща, защо се коментира и ратифицира.

 44. 44 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Неотдавна реклама на Фолксваген беше забранена във Великобритяния.
  До коментар [#35] от "samoedin":

  Ама в Истанбул видях реклама на Фолксваген като спонсор на концерт .

 45. 45 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#40] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Инкриминиран ли е столкинга в България?

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 46. 46 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#35] от "samoedin":

  Нищо подобно на описаните от вас апокалиптични процеси не се случва.
  Това е една гологъза лъжа от край до край, създадена от кукловодите с цел олешперване на електората.
  Във Франция например никакво изчезване на традиционното семейство и ценности не се случва. Както и никъде другаде

 47. 47 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 803 Неутрално

  И още един момент - как ще се записват баби и дядовци? Може би родител 1.1 и родител 1.2 за първия. И родител 2.1 и 2.2 за втория. А за пра-родители?

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#43] от "evtimvz":

  Ясно са го дефинирали. Нищо неясно няма. Няма и проблем.
  Въпросния "проблем" и "джендъризма" като цели са създадени от свинята Пеевски и компания за да лешперят електората

 50. 50 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Съзираме и едно фатално противоречие у венецианското тълкуване, според което понятието джендър е насочено към тези джендър стереотипи и предразсъдъци (стереотипи и предразсъдъци за ролите на половете в обществото), които стимулират и подхранват насилието спрямо жени. Не става ясно ако един биологичен мъж си конструира социален пол жена, той/тя ще бъде ли под специална защита и ако да, къде е Киро на кирия.

 51. 51 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 301 Неутрално

  М.Маркузе още 60_те години заключава че болшевизма се е провалил, следващата революция ще бъде революцията на маргиналите и малцинствата...педараскинята Бътлър,облича рамката със съдържание ->педерастите вече не са болни а са трети пол, джендъри де!!!
  ----------------------------------
  Джендърите, братята та ви болшевиките избиха 100мил. и съсипаха съдбата на милиарди, вашите планове какви са?

 52. 52 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В никакъв случай не трябва да се ратифицира.

  niki
 53. 53 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Венецианската комисия да го духа! ИК е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА в България!!!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  На света не му пука за нашата смешна кноституция.

 54. 54 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 281 Неутрално

  В никакъв случай не трябва да се ратифицира.
  —цитат от коментар 52 на niki


  Трябва да я ратифицираме.

 55. 55 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#38] от "half truth":

  //Защо мислите, че нетрадиционните джендъри не работят?//
  -------------------------------
  нетрадиционните джендъри, малко объркващо, а кои са традиционните...няма значение!!!.......ако има проблеми в зашитата на малцинствата, то това трябва да се реши законодателно на национално ниво и след или преди ,да бъде обсъждано и решено в Европейският парламент....тогава всеки ще застане с лицето си и с аргументите си.....а не някакви комисии и организации, назначени (от кой ли) да дават тон за песен!!!

 56. 56 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Мине не мине врем, джендърите претоплят манджата.....ама тя си е вкисната от всякъде!!!

 57. 57 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#45] от "tolkoli":

  //Инкриминиран ли е столкинга в България?//
  ----------------------------------
  Не е, щото ако беше, всички тикви щяхте да сте в панделата!!!

 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Весело

  Оказва се, че да, понятието "джендър" трудно би проникнало в правния мир, а е по-скоро индикатор на обществените очаквания спрямо социално-сексуалните конструкти. Точно това стана и у нас. "Джендър" не само придоби абстрактна, но и твърде конкретна семантика в масовото съзнание. Самото понятие обрастна с производни глаголи, прилагателни, алюзии и игри на думи, чиито конотации твърдо залегнаха в българското езиково богатство.

 59. 59 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#50] от "Lemmy":

  Пич, всичко е кристално ясно.

  Става въпрос за това, че дори да си едно супер странно същество от 34 пол, ти имаш същите права като нас, нормалните и никой няма право да ги тормози за туй че са сбъркани.

  Кое точно е неясното???

 60. 60 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#59] от "Noal":

  Именно. Защо тогава не е просто Конвенция срещу насилието?

  Срещу всички?

 61. 61 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  ако има проблеми в зашитата на малцинствата, то това трябва да се реши законодателно на национално ниво и след или преди ,да бъде обсъждано и решено в Европейският парламент.
  До коментар [#55] от "LudLustrator":

  Има проблеми с малцинствата и трябва да бъдат обсъждани публично. Ама при всеки опит за публично обсъждане, мнозинството казва, че няма такива проблеми и директно затваря обсъждането.

 62. 62 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#60] от "Lemmy":

  Защото по нашите ширини женит и обратните имат нужда от специална защита.
  Някак си повече ги бият и тормозят от нас.
  Плюс една част от населението приема за НОРМАЛНО да шамариш жените си. Пък да пребиеш педерас на улицата си е направо геройство за някой изпаднал селянин

 63. 63 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#48] от "cinik":

  Това, което казвате е типичен путинизъм=тръмпизъм=....ердоганизъм=орбанизъм= ... ББ’зъм

 64. 64 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#40] от "Котаракът на Шрьодингер":Инкриминиран ли е столкинга в България?
  —цитат от коментар 45 на tolkoli


  Определено маниакалното преследване трябва да се криминализира, но не виждам какво общо има това с ИК и темата. По принцип психическото насилие от съвсем скоро се дебатира и въвежда като престъпление в законодателството, но има значителен напредък, дори мисля, че имаше дебат и предложения в Правната комисия и относно сталкинга...

 65. 65 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Виктимизацията, обявяването за жертви на определени социални групи - жени, обратни, етноси, имигранти, малцинството във ВСС ако щеш, е перфидна стратегия на принципа разделяй и владей. Палачи и жертви. Разрушаване на социалната тъкан. Това ви нашепва сатаната. А как стои въпросът с ширините на останалите 32 страни с ратификации? И там ли така?

 66. 66 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  //Чесна пионерска........в Анадола , въобще не ги виждам подобни дебати на тая тема.....//
  -----------------------------------
  Защото от арабо-циганин си произведен в анадолски селянин, ако си ходил в Истанбул щеше да видиш как травестите ги лупат, а след това лобутят, че и по телевизията го дават!!!

 67. 67 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Така както е представено в материала (след издънката с фалшивото цитиране на Макрон в тази медия винаги си имам наум) Венецианската Комисия допуска, че ИК е документ, позволяващ противоположни тълкувания.
  Да, той съществува, подписан е от представител на българското правителство, но в такъв вид не би трябвало да бъде ратифициран от висшия регулативен орган в България, защото създава правен хаос. При нужда от тълкуване при определени казуси винаги ли ще тичаме при ВК да разяснява?
  Те и без това нашите законотворци създават недомислени регулации, които се налага да променят преди още да са излезли в ДВ, та само ИК им трябва.
  Която на всичкото отгоре не могат и да променят.
  Ако някой наистина държи да има подобен документ на над национално ниво, да се анализира опита и дискусиите в различните държави досега и предложи нов редактиран и изчистен документ за приемане и съответната ратификация, ако наистина вярва, че по този начин може да спомогне срещу насилието над жените, което несъмнено съществува.
  Ако, обаче създателите му са мотивирани от друго - разбра се, че няма да мине.
  Цял куп държави в Европа не са го ратифицирали през Парламентите си с различни, но много сериозни мотиви.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  ако си ходил в Истанбул щеше да видиш как травестите ги лупат
  До коментар [#66] от "LudLustrator":

  ...и никаква конвенция не ги защитава. Ако конвенцията им даваше някакви права, те специално, непременно щяха да вдигнат шум до “аллах”. Ама не би.

 70. 70 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Не познаваме ИК, но сме проти нея. Нямаме аргументи срещу нея, но сме сигурни, че е вредна на обществото. И накрая, ИК противоречи на Конституцията, защото нарушава основните ни права - да бием жените си. Никой не мпоже да ни отнеме това изконно право!

 71. 71 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#61] от "half truth":

  //Има проблеми с малцинствата и трябва да бъдат обсъждани публично. Ама при всеки опит за публично обсъждане, мнозинството казва, че няма такива проблеми и директно затваря обсъждането.//
  ----------------------------
  Затваря го защото малцинствата са крайно агресивни и демонстративно арогантни, да не би при мнозинството всичко да е мед и масло....промяната на обществото става революционно или еволюционно, второто е дълъг процес....първото е бързо, на другият ден си мъртъв или в ЛАГЕР, този филм сме го гледали...каква роля искаш да играеш в такъв филм?

 72. 72 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  Маргиналия е невероятно смешна трибуна. Група лузъри се упражняват в словоблудство.

  Там ли имаше статия преди време, обясняваща как в шериата имало постулати, ьа които ападната цивилизация не била дорасла?

  Пълни клоуни :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 73. 73 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#24] от "Пламен Данаилов":

  Това за което пишеш е съвсем друга конвенция. Злобата ви изяде мозъците, ей!

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 74. 74 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#5] от "Gretel":

  // Ко ли мислят по въпроса овчари и козари? Или тяхната способност да различават зависи от това колко са загорели? ... //
  ----------------------------
  А какво мислите козарките, на магарешки или на конски да се натъртите....след като винаги сте загорели!!!

 75. 75 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Инстамбулската опече на крушевишката питката.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 76. 76 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Любопитно

  "докато понятието джендър означава обществените очаквания, свързани с тези реалности."

  И какви са "обществените очаквания"? Еднакви ли са "обществените очаквания" в различните общества? Някаква анкета, реално гласуване или някоя "венецианска" патка си е смукала перата за измислени "обществени очаквания"

 77. 77 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ай да минават тия избори, че Дневник ни наводниха с либерастия тия дни!

  Ко хубаво беше , кат пишеха само за Манолова!

 78. 78 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#53] от "eminem9876":

  //На света не му пука за нашата смешна кноституция.//
  ---------------------------
  И на мен не ми пука за твоята педерастия, духай го, кой ти пречи!!!!

 79. 79 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#50] от "Lemmy":Пич, всичко е кристално ясно.Става въпрос за това, че дори да си едно супер странно същество от 34 пол, ти имаш същите права като нас, нормалните и никой няма право да ги тормози за туй че са сбъркани.Кое точно е неясното???
  —цитат от коментар 59 на Noal


  Не знам на коя планета живеете, но тук, у нас, всички хора имат равни права.
  Законът не прави разлика дали си джендър от 34-ти пол или хетеросексуален мъж, дали си слаб или дебел, рус или чернокос, с бенка на челото или не... Защо вие искате да НЕ сме равни пред закона, което си е позитивна дискриминация, това не е ясно?

 80. 80 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  промяната на обществото става революционно или еволюционно
  До коментар [#71] от "LudLustrator":

  За еволюцията съм. Само че в случая, не може да става и дума за естествена еволюция. Някой очевидно ни съсредоточава в някаква си конвенция и я превръща в “тема номер едно”. Да се чувствам ли герой, затова че народът ни се “противопоставя геройски” на джендърите?

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Весело

  До коментар [#70] от "bez_ime2":

  "Не познаваме ИК, но сме проти нея. Нямаме аргументи срещу нея, но сме сигурни, че е вредна на обществото."

  Вие може да не я познавате както не веднъж сте доказвали във форума, че нищо не знаете.
  Другите сме я чели внимателно, включително и правните извори (каквито всъщност няма, освен едни декларация, подкрепени с несигурно мнозинство), които биха предпоставили такава конвенция. Освен че сме чели, сме се опитали да отговорим аджеба какво означават нововъведените правни дефиниции "икономическо насилие", "психологическо насилие", "социален пол"/джендър (защо точно социален, а не да кажем икономически, научен, или философски пол и най-важното, тия полове краен брой ли са или неограничени в зависимост от нечия извратена фантазия). Както и въпросът как един международен акт, страна по който е Държавата, ще делегира правомощия на "хванатите от кол и въже" (НПО-шки без никакви критерии за компетентност) да упражняват "власт" върху децата извън волята на обществото, семейството, родителите.

 82. 82 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#69] от "half truth":

  //...и никаква конвенция не ги защитава. Ако конвенцията им даваше някакви права, те специално, непременно щяха да вдигнат шум до “аллах”. Ама не би.//
  -----------------------------
  В Холандия си ги защитават, работят си в публични домове, плащат си данъци, минават медицински прегледи, и на края получават пенсия (не първа категория де)....ама то това си има традиции още от времето на викингите, като са тръгвали на походи....женските са поставяли саксия на прозореца с паролата -> свободна за ползване, пак си дойдохме на думата за еволюцията!!!!

 83. 83 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  "На хора, които искат по-високи доходи, по-добри пътища и по-малко празни приказки - вие им говорите за Истанбулската конвенция, за тротинетки и за права на гейовете."

  др Хазарт

 84. 84 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Весело

  До коментар [#59] от "Noal":

  "Кое точно е неясното???"

  Как да разграничим обективно 34-тия пол от 777-тия пол? Какви са признаците на всеки един пол, който ще се ползва от специалните привилегии на конвенцията? Ако някой лъже (или се е заблудил), че е от 1001-вия пол, как да му обясним, че е в дълбоко заблуждение … поради незнанието на Венецианската комисия?

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ейй, ще ни набивате статии за ИК, докато накрая е признаем пе*дерастията за неква висша форма на еволюция начи.... Ама то така, според философията на НПОто, вече не е ок да имаш жена, деца, семейство..

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 87. 87 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#59] от "Noal":

  До коментар [#50] от "Lemmy":Пич, всичко е кристално ясно.Става въпрос за това, че дори да си едно супер странно същество от 34 пол, ти имаш същите права като нас, нормалните и никой няма право да ги тормози за туй че са сбъркани.Кое точно е неясното???
  —цитат от коментар 59 на Noal


  Пич, всяко човешко същество с български паспорт или на българскаа територия ИМА ЕДНАКВИ права!!! Спрете да лъжете нагло, че джендърите имате по-малки права от останалите хора, защото НЕ Е ВЯРНО!!!

  Целите на мракобесната конвенция са съвсем рзлични от "защита на жените" и ги обсъждахме преди години. За щастие нашите законотворци бяха достатъчно уни за да схванат, че този документ не бива да бъде разтифициран!!!

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#60] от "Lemmy":Защото по нашите ширини женит и обратните имат нужда от специална защита.Някак си повече ги бият и тормозят от нас.Плюс една част от населението приема за НОРМАЛНО да шамариш жените си. Пък да пребиеш педерас на улицата си е направо геройство за някой изпаднал селянин
  —цитат от коментар 62 на Noal


  Нещо не ви разбирам нелогиката... Ако обратните ги бият повече, значи по- често могат да се възползват от съдебна защита от "нас"... Що е нужна специална защита и каква да е тя... нещо специален безплатен транспорт и бодигардове или просто да наказваме по-строго насилниците само защото жертвата е гей? Това не е ли дискриминация на хетеросексуалните...а уж ЛБТИ се бореха за рравни права, пък то излиза, че не било това. 😁
  Не ми се мисли за следващия левъл в борбата за "права"...
  Вероятно ще е правото всеки семеен хетеросексуален бял мъж християнин да бъде пребиван на улицата, а свидетелите да ръкопляскат и одобрително да кимат, защото иначе ги грози огромна глоба или нещо повече... 😂😂😂

 90. 90 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Точно както и аз го разбирам.
  ИК трябва да бъде приета, но както казах и преди имам някои забележки.
  1. Смяната на пола да се признава само след хирургическа интервенция.
  2. Хормонално лечение и хирургическа интервенция да се допускат само за пълнолетни лица.
  3. Половата просвета и възпитанието в партньорски взаимоотношения в училище да е съобразено с възрастта на децата и да включва основни познания за малките ученици и как да разпознават и се предпазват от педофили, за по-големите ученици сексуално обучение, предпазване от бременност и т.н., а различните сексуални предпочитания да се изучават чак в горните класове на гимназията. Преподаватели да бъдат само квалифицирани психолози и сексолози.
  4. Момичетата и момчетата да се оставят на техните естествени интереси без да им се натрапват еднакви игри и стереотипи на поведение. Да се възпитават от малки, че освен да имат амбиции за успех трябва да се подготвят и за ролята си на родители и тази отговорност се носи и от двамата.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#85] от "Stupid American":

  "По принцип, насилието над жени е статистика, ма айде"

  Всъщност, няма такава статистика. Галфоните твърдите, че всяка трета жена е била насилена, без да посочвате общия брой и времето, за което е направена статистиката (годишна, столетна, хилядолетна), нито вида на насилието, нито общия брой на прояви на насилие. Нашият Наказателен кодекс априори преследва сексуалното насилие и въвеждането на втори нормативен акт със същата хипотеза създава правна несигурност - по кой точно закон да се преследва насилникът. А също предпоставя условия за корупция - преследването да се извършва по-благоприятната (финансова или политическа облага) … за прокурора правна норма.
  Обикновено, "активните борци" за привилегии като Вас, тия работи не ги интересуват - че техните привилегии могат да бъдат използвани като оръжие … срещу самите тях.

 93. 93 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#70] от "bez_ime2":

  "защото нарушава основните ни права - да бием жените си."

  Всеки в този форум е наясно, че ти жена нямаш и никога не си имал. Не се бъркай в неща, които не разбираш. Това, че в секса изпълняваш ролята на жена не значи, че си сведущ по женските проблеми.

 94. 94 Профил на Stupid American
  Stupid American
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Точно както и аз го разбирам.ИК трябва да бъде приета, но както казах и преди имам някои забележки.1. Смяната на пола да се признава само след хирургическа интервенция..
  —цитат от коментар 90 на pamela


  Какво общо има смяната на пола с ИК?

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Не може задължения на държавата да се прехвърлят към НПО-та, както препоръчва ИК. Това ще бъде пагубно за обществото ни.

 97. 97 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Весело

  До коментар [#88] от "Stupid American":

  "Някой от запенените врагове на ИК ще ни каже ли най-накрая в коя държава приеха гей бракове или трети пол на основание на конвенцията."
  Ти не прочете ли статията - Венецианските патки твърдят, че конвенцията не касаела "гей браковете"? А ти твърдиш обратното. И да, САЩ и Великобритания не са ратифицирала Истанбулската конвенция, но са въвели "гей бракове" (шест щата в САЩ).
  Като си толкова наперен, кажи каква е разликата между 33-тия пол и 37-мия пол? И може ли да има биологична съвместимост между тях с оглед РАЖДАНЕТО и отглеждането на потомство? Ако няма да има РАЖДАНИЯ (според "обществените очаквания") да зачеркваме Семейния кодекс и Закона за наследството (и спестяваме държавни разходи по администрирането на тия права). Ще го караме на дарения и крясъци както очакват "хванатите от улицата" НПО-шки.

 98. 98 Профил на Stupid American
  Stupid American
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Всъщност, няма такава статистика..
  —цитат от коментар 92 на wanderer


  Всъщност, има такива статистика. Айде скрий се.

 99. 99 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Някой от запенените врагове на ИК ще ни каже ли най-накрая в коя държава приеха гей бракове или трети пол на основание на конвенцията.
  До коментар [#88] от "Stupid American":

  Ми напротив. В Турция не може да става въпрос за права на джендъри, въпреки конвенцията.
  А за защита от домашно насилие макар да се говори усилено, засега няма намаление на броя убити от семейството им жени и деца. Засега в Турция се постига единствено по-голяма гласност по тия случаи.

 100. 100 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#80] от "half truth":

  //Да се чувствам ли герой, затова че народът ни се “противопоставя геройски” на джендърите? //
  -----------------------------
  Много съм далеко от болшевизма, но все пак демокрацията е власт на мнозинството и е ДЛЪЖНА да се съобразява с потребностите на малцинството!!!.....но вместо да има движение напред с ИК има движени на зад, окрилени непрекъснато срещам агресивни джендъри, накрая това им изиграе много лоша шега!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK