Трийсет години по-късно: Невидимият успех

Икономиката тя дава относително ясен ориентир какво е придвижването и кога то приключва.

© Юлия Лазарова

Икономиката тя дава относително ясен ориентир какво е придвижването и кога то приключва.Текстът е препечатан от "Свободна Европа" и е част от поредицата "30 години по-късно", посветена на прехода от социализъм към демокрация след 10 ноември 1989 г. Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика, народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител е на КС2 ЕООД.


Най-накрая и в. "Гардиън" призна очевидното и на рождения ми ден публикува статия под заглавие "Това е златният век": изключителното 30-годишно възраждане на Източна Европа. Авторът Шон Уолкър, както и вестникът, не могат да бъдат упрекнати в "неолиберални" пристрастия. Още по-малко в непознаване на тази част от Европа.


Уолкър е повече от 10 години кореспондент в Москва и през 2016 г. публикува книгата "Дългият махмурлук: новата Русия на Путин и призраците на миналото". Мисля, че трябва да бъде прочетена от всички приятели на Путин и неговите проекти в България.
"Забележителен успех"


Основният извод на Уолкър е следният: "30 години след мрачните есенни дни на 1989 г. редица показатели показват, че преходът от комунизъм към капитализъм е забележителен успех".


Ако някой смята, че тези изводи са натягане на статистиката или не се отнасят за България, може да прегледа появилия се, както обикновено по това време на годината, доклад на "Креди Суис" за глобалното богатство. В него за България се обобщава, че след 2000 г. ръстът на общото богатство на страната е малко над девет пъти, а това на хората със среден обществен статус, т.е. медианен статус (при него стойностите на богатството са честотно разпределени така, че да има еднаква вероятност да паднат над или под средната стойност) – над десет пъти. При различна методика, същата динамика на богатството се наблюдаваше и от колегите от "Индъстри Уоч".


Успехът на България и другите страни е толкова огромен, че трудно подлежи на обозрение. Но историята, според която по някакъв начин някои аспекти от живота преди 1989 г. са били по-добри, е абсолютно погрешна.


Кога свърши преходът


Картината е същата и в по-дългосрочна перспектива: благополучието на нашите страни, включително България, е на най-високо равнище от около 150 години насам.


Но 2000 г. е много важна не защото оттогава са обзорите на "Креди Суис". Това е първата година след края на прехода, свършил във всички страни, присъединили се по-късно, през 2004-2007 г., към ЕС.


Преходът е придвижване от едно към друго място във времето и пространството.


В смисъл на геополитическа ориентация той свършва през 1998-1999 година, когато тези страни започват преговори за присъединяване към ЕС. Иван Костов е абсолютно прав да прекъсне своите свидетелства именно тогава. След 1999 г. страната се придвижва по траектория, зададена от реформите на 1997 и 1998 г. На тях се дължи благосъстоянието. Общественото недоволство от "прехода" произтича почти напълно от наследството от режима преди 1989 г. и политическите пристрастия на нашето съвремие.


В политически смисъл преходът свършва с утвърждаването на многопартийната избирателна система, т.е. с вторите общи избори на 13 октомври 1991 г. След това смяната на управляващите партии става вече по гарантирано мирен начин и вследствие на свободното волеизявление на избирателите.


Такова волеизявление в България не е имало 55 години преди 1989 г. и изборите през 1991 г. доказват, че връщането назад е почти невероятно.


Икономиката не е всичко и не обяснява всичко. Но тя дава относително ясен ориентир какво е придвижването и кога то приключва.


Икономическите критерии на прехода са ясно общозначими и могат да бъдат проверени документално и статистически. През 2000 г. беше дадена тяхната може би най-ясна формулировка - от унгарския икономист Януш Корнаи.


Шестте критерия на прехода


Първият критерий е политическата власт да бъде с положително отношение към пазара и частната собственост. Наченки на такова благоразположение има още преди 1989 г. Особеното на реформаторите от БКП беше, че те имаха положително отношение към частната и държавната собственост, контролирана именно от тях.


Окончателната промяна в това направление беше дадена с декриминализирането на частната собственост и частното предприемачество, за които през 1991 г. бяха дадени конституционни гаранции. Това не попречи след това партиите на власт да възпроизвеждат отношението на БКП към собствеността.


Вторият критерий са твърдите (или относително твърдите) бюджетни ограничения на властта. Те всъщност изискват правителствата да разпределят толкова ресурс, колкото могат да съберат от данъкоплатците.


За първи път тези ограничения бяха въведени през март 1991 г. Резултатът беше забележителен: за около половин година страната постигна практически същите стопански успехи като Полша и Унгария.


Тази философия на публичните финанси бе с променлив успех удържана до януари 1995 г. След опита да бъдат отменени, твърдите бюджетни ограничения бяха възстановени през март – юли 1997 г. Оттогава досега те в общи линии се спазват. Това не пречи мнозина да искат те да бъдат отменени. Но, както каза Лешек Балцерович по повод 25-тата годишнина на 1989 г.,


"аз не мога да открия в историята страна, която да е пострадала от фискална дисциплина".


Третият критерий е преобладаващо положение на частната собственост в икономиката. Неговото формиране отнема повече време. Първоначално, от 1991 до 1995 г. това е нововъзникващият бизнес. Той компенсира производството на загуби в държавния сектор, икономиката излиза на положителни показатели в края на 1994 г.


През 1995 г. тази тенденция е спряна и възстановена едва в средата на 1997 г. Приватизацията и реституцията завършват в общи линии през 1998 – 2001 г. Приватизацията обаче е спряна през 2004 г. И в момента държавният сектор действа като изкушение за политиците. Една от последиците за това изкушение е казусът "КТБ", но дори неговото въздействие е ограничено отрицателно за фиска и икономиката, те се справят с него.


Това не пречи политическите партии да искат повече "КТБ-та". По-скоро изглежда като поддаваща се схема за изземване на доход.


Четвъртият критерий е преобладаваща пазарна координация в икономиката. Цените бяха практически либерализирани два пъти. През март 1991 г. и през март – юни 1997 г. (а и след това).


Либерализацията по принцип е по-изгодна на по-бедните хора.


Тя е свързана с конкуренцията, понижава цените и повишава качеството на стоките и услугите. Точно този феномен се доказва от статистиката, спомената в началото на тази статия. На заможните обществени слоеве не им пука толкова: те се справят при всякаква държавна намеса в цените и доходите, и донякъде дори ги желаят. Преобладаващата пазарна координация не пречи да се налага политическа координация във важни сегменти на обществения живот и икономика: енергетиката, пенсионното дело, здравеопазването и образованието. Този контрол също е изгоден преди всичко на политиците.


Петият критерий е контрол на купувачите над пазарното формиране на цените. Както стана дума, той беше постигнат между 1991 и 1995 г. Недостигът на стоки и услуги стана временно явление, докато преди 1990 г. беше хроничен. Недостиг възникна и в периода 1995 – началото на 1997 г. Безработицата след 2001 г. също навлезе в режим на естествено регулиране от търсенето. Това не пречи този механизъм непрекъснато да бъде нарушаван с политически грешни похвати, обикновено подкрепяни с ентусиазъм от избирателите.


Шестият критерий е може би най-безспорният, понеже почти никой не го разбира. Преходът в икономически смисъл приключва, когато бизнес циклите станат типични и общи за България и Европа (и света). Това е факт от отдавна, но се доказва напълно през 2008-2009 г. Следващата рецесия също ще го потвърди.


Непрекъснатото релативизиране на разбирането за "преход" играе важна роля в поддръжката на опитите за възстановяване на начините на управление на обществото и икономиката отпреди 1989 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5685 Неутрално

  30 загубени години - страх, корупция, окраден труд, тотален демографски срив.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  3,5 пъти по-голяма икономика от 1989 година, Свобода. А виж комунягите йрадяхте наистина труда на хората и при вас започна и Демографската криза. Но въпреки, че раждаемостта е типична за всички общества продължавате да я използвате орооагандно. Затова няма да спечелите избори никога. Остава ви надеждата да дойде Червената армия.

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3794 Любопитно

  Това не пречи политическите партии да искат повече "КТБ-та". По-скоро изглежда като поддаваща се схема за изземване на доход.
  ========
  Това не е първата статия , изобразяваща по ироничен начин грабителския преход над една нация .....
  Вероятно няма да е и последната. ...
  По трагично е почти безпрепятственото мнение на външните медийни влияния , одготвящи нагласата за други. ....подобни 'преходи'.....като оня преди 30 години. ....
  Тук....идеологията няма никакво значение. ....Важното е кой кого .....
  Лешоядите са винаги сити .....но почнат ли да кръжат върху нещо ....огладняват.

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 324 Любопитно

  Според мен "ПРЕХОДЪТ" никога няма да свърши (защото така е изгодно на овластените),
  така както Изграждането на развитото социалистическо общество не можа да бъде завършено (щот Комунизмът беше утопия)!

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3794 Любопитно

  До коментар [#4] от "Илиана":

  ПРЕХОДЪТ" никога няма да свърши
  ======
  На какво се дължи това....кой го подхранва....?
  Бг е член на .......?

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 41 Любопитно

  Наистина е забележителен оспехъ!
  Населението на България от 9 милиона падна под 6 милиона,от забележителния преход!
  Респект за препечатката!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Големият успех беше, че ни приеха в ЕС и НАТО!!! От там свобода, просперитет, благоденствие и повече контрол (на безконтролните)!!! Въпреки всички безумия човек трябва да е сляп, за да отрече УСПЕХИТЕ и огромния НПРЕДЪК!

 8. 8 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 435 Неутрално

  От затвор България се превърна в свободна държава. Това е фактът. Реституцията създаде платежоспособна класа, а приватизацията добра основа а бизнеса. Мафията завзе властта и започна да си създава удобства на, които се радват всички.

  dame
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3341 Любопитно

  "аз не мога да открия в историята страна, която да е пострадала от фискална дисциплина".

  Колко от старите членки я спазват тази дисциплина?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Лицето пише по принцип, но омешва нормална пазарна демокрация с БГ-фактите.

  1. БГ е във валутен борд. Да му го припомним
  2. Управляват ни лица със силно съмнително минало и отблъскващо настояще. /но това са емоционални забежки/. Според авторчето това е нормално и затова е нормално те да си искат още едно КТБ
  3. Първите млн. на бизнесмените са или силно съмнителни или от "демократична" приватизация. В резултат милиардерите ни печелят яко от лотарийни билетчета, а в същото време плачем още по-яко за инвестиция на "простите" чужденци от Фолксваген.
  5. За пенсии и демография нема да му припомняме.

  Да успех има. Но е български. И затова не е много видим.

 11. 11 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 296 Неутрално

  30 загубени години - страх, корупция, окраден труд, тотален демографски срив.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  ++++++++++

 12. 12 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Шест критерия и никой от тях не показва нито демографията, нито свободата, нито щастието на хората. Само по икономически критерии сигурно сме много добре - всички ядем девет пъти повече свинско със зеле. Но кой яде свинското, кой зелето и кой - хлябът, това усреднените стойности не показват.

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  От затвор България се превърна в свободна държава.
  —цитат от коментар 8 на dame


  Превърна се в разграден двор.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Наистина е забележителен оспехъ!Населението на България от 9 милиона падна под 6 милиона,от забележителния преход!Респект за препечатката!
  —цитат от коментар 6 на Платон Дермоедов  До коментар [#6] от "Платон Дермоедов":

  За протокола,населението стигна почти 9млн. в края на 1989г.,но това се дължеше на увеличената раждаемост на циганското и турското малцинство. И обратното - българите бяха почнали да намаляват...

 15. 15 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 41 Любопитно

  [quote#14:"deaf"][/quote]

  Другарю,вие не сте ме разбрал!
  Аз също като вас твърдя,че сега живота е прекрасен!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Леката кола на снимката е Шкода Октавия от 63-та, купе. По-рядка беше Шкода Фелиция, може би защото беше по-гъзарска за соца, беше кабриолет. Който не я е виждал, подробно може да я огледа във филма "Бъди щастлива, Ани", където я кара Невена Коканова. И в "Специалист по всичко" с Апостол Карамитев, където е сниман да и помпи гумите на една бензиностанция. При соца Шкода трудно се конкурираше със съветските коли, но сега при демокрацията защо не е предпочитана кола. 30 години са нищо, но ние бързаме, още повече, че разполагаме с технологии да си казваме мнението навсякъде и по всяко време. Забравяме обаче за дълги преходи в развитието на света и особено Европа в стари времена-100 год. война, 30 год. война, войната на розите, населването на Америка, как цяла средна и южна Америка научиха испански и др. важни исторически неща.

 17. 17 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Разграден двор е най-точното понятие. Няма никакъв прогрес тази работа. Просто едни хора с анцузи изпълзяха и се разщъкаха по напред-назад (по задачи).

  Мигрантите - които напускат държавата ни са най-очевиден белег на успеха на Леля и Чичо от Парламента.

  Поне да ни бяха културни политиците - ми то.

 18. 18 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 296 Неутрално
 19. 19 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Нито Желю, нито Фили Димитров, нито Иван Костов свалиха бай Тошу. Той беше подменен от Политбюро и ЦК на БКП, по нареждане на московските господари на България.
  И днес управляващите , радев, и боку са рожби на програмата за "ускорено кадрово развитие" на ЦК на БКП. А това не става, без да са поели съответните ангажименти към когото трябва в Москва.
  Но народа е спокоен и вчера оитново гласува за запазване на сегашното положение. Хората са доволни и единственото, което искат е, заплатите да са като в Швейцария, а да си живеем тука по нашенски.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5685 Неутрално

  Гумата я помпа на Бул. Георги Кирков №1 срещу 33/32 СПТУ Ернст Телман/Климент Охридски.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5685 Неутрално

  До коментар [#16] от "man_un":

  20 е за теб с една поправка - не е СПТУ а СПГ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5127 Неутрално

  Склонен съм да се съглася, но коефициентът на Джини не ми дава спокойствие.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Архивът проговори.

  Интересно, изключително, съвременно!

  Правдиво футуристична сказка публикувана в в. Правда
  била останала незабелезана цели 30 г.
  Вече не.

  Вчера бе публикуван запис от Свободна Европа 1956 г
  с нападки срещу компартийния строй.
  Колко нехубав бил той (според Св. Европа).

  Вервайте, но внимателно.
  Избирателно!

  "Трийсет години по-късно: Невидимият успех"

 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  30 загубени години - страх, корупция, окраден труд, тотален демографски срив.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  При социализма като млад инженер започнах с 110лв заплата. След данъците ми оставаха 90лв, т.е. $30 на черно. С тях можеше да си купиш соц.боклуци /руски телевизор Електрон 500лв/.

  Какво можеше да си купиш при социализма с $30 от Кореком е ясно. За една Сони уредба платих $600 /20 двадесет! месечни заплати/. ,Сега ВСЕКИ магазин е Кореком. При социализма най-високата ми заплата беше $115, сега средната заплата е към $600, шест! пъти повече.

  При социализма да те пуснат на екскурзия на Запад беше огромно изключение, само за привилегировани. Сега е нещо обикновено в празничните дни да отидеш на екскурзия до Гърция и Турция, там да си прекараш отпуската.

  Така че който му харесва социализма да ходи в Северна Корея и Венецуела, там още са запазили "прелестите" му. Не да се опитва да го върне тук.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fred":

  И да допълня, тези успехи бяха постигнати при един крайно деформиран преход. По сценарий на КГБ за превръщането на комунистите в капиталисти. Единен сценарий за целия бивш соц. лагер но приложен с най-голям успех в България и Русия. Не случайно ние сме двете страни с най-уродлив преход, тук КГБ постигна най-голям успех.

  Така за 70 години българският народ беше тотално ограбен поне 4 пъти:
  - Първо 1944г когато БКП дойде на власт чрез руските щикове и заграби с национализацията цялото национално богатство,
  - Втори път за 45 години когато работеше като роб за мизерно заплащане /$30 заплата/,
  - Трети път когато социализма го остави с $10 милиарда външен дълг,
  - Четвърти път с бандитската приватизация когато назначени бизнесмени получиха по цената на старо желязо всичко изградено от него за 45 години.

  Четири национални катастрофи за 70 години, прекалено е дори за търпелив и свикнал да живее мизерно народ като българският. Но е така именно защото е търпелив.

  А къде можехме да бъдем е достатъчно да се погледне жизненото ниво на държави като Полша и Чехия. Поне 2-3 пъти по-добре отколкото сега. За сравнение със социализма и дума да не става, дадох примерите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 682 Неутрално

  "Не е важно дали си богат, или беден, важното е да имаш пари."

  Е, сега който не го мързи да работи, има пари.
  Преди не беше точно така.
  Партийните функционери какво работеха?
  Истината е, че никога в България не се е живяло толкова добре, както сега.
  Ако някой има претенции, явно е или мързелив, или некадърен.
  Но и кусурите на сегашното време не са никак малко.

 27. 27 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#25] от "Fred":

  Абе да те питам с чии пари се построи всичко по време на соц-а? С това, което оставаше от "мизерното" заплащане. Тоест държавата вместо да ти даде едни пари ги инвестира, голяма част от тях на добра печалба, че да има какво да се приватизира и краде. Дори и сега държавата инвестира в нещо точно преди да го приватизира (пример пристанище Варна), за да не се налага частникът да си харчи парите. А колко е днес външният дълг спрямо БВП и го сравни със същите данни през 1980-та, примерно. Колко вътрешен дълг беше "изтрит" от инфлацията през 1997-а? А колко вътрешен дълг беше изтрит директно от търговския регистър тази година?

 28. 28 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  И шестте критерии са много хубави и много верни. Ама пустият му седми е изпуснат. А той, седмият е определящ дали една страна въпреки икономическото си развитие ще си остане дупка. Нивото на корупцията, шуро-баджинащината, сливането на мафия с държава.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2340 Любопитно

  До коментар [#25] от "Fred":

  "Единен сценарий за целия бивш соц. лагер но приложен с най-голям успех в България и Русия. "

  Украйна, Беларус, Грузия, Армения, Румъния, Молдова, Югославия, а що не и Албания, явно ги броиш за капиталистически държави? Никога не са били в соц. лагера!?
  И тия $30, дето си ги вземал като начинаещ младок, се равняваха на тройунция злато. Сега такива младоци започват с една четвърт от тройунцията, а средният доход седи "стабилно" под половин тройунция злато.

 30. 30 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Грам носталгия по онези диви времена нямам. Само хора намзвали от соц по партийно пиянска линия или некадърни мързеливци може да имат такава.

  Да прехода ни е урдлив, но е замислен на Лубянка не и без мълчаливото съгласие на доста служби. Наше си е грешката че продължаваме да търпим разбойници и техните производни.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2340 Весело

  До коментар [#26] от "jmf29537805":

  "Истината е, че никога в България не се е живяло толкова добре, както сега."

  Същото казваха и комунистите на времето.
  И също имаха шест критерия за "превъзходството на соц. начин на живот пред капиталистическия" (марксистко-ленинския философ Красен Станчев едва ли ги е забравил - осигуриха му бъдеще в АОНСУ и "социалното му управление" стана капитално-либерално силно "отворено" с "соросоидни" грантове).

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  До коментар [#30] от "olimpipanov":

  "Да прехода ни е урдлив, но е замислен на Лубянка "
  Не знаех, че Балцерович с "Шоковата терапия" е агент на Люблянка. Явно и Световната банка (преговори с потенциален купувач),и МВФ (валутния борд), Ран и Ът с плановете им за капиталовата пенсионна система (стартът й вече фалира през 2011 г. с Професионалните частни пенсионни фондове), пазарната здравна система (де един дроб не може да бъде "изтъргуван" до момента), все са дело на КГБ!? Особено пък реституцията, която още не е прикючила поради недовършения кадастър и не извършената комасация на земи.
  Тъй сме "вързали и цъфнали", че пишман-икономистите, предвождани от по-пишман философи, в момента се чудят как да окрадат останалите в населението акции-приватизационни бонове от масовата приватизация. Щото фондовата борса още не може да стартира (поради неизяснена собственост).

 33. 33 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Наистина е забележителен оспехъ!Населението на България от 9 милиона падна под 6 милиона,от забележителния преход!Респект за препечатката!
  —цитат от коментар 6 на Платон Дермоедов


  айде пак тъпотии- населението във всички развити държави пада, включително САЩ, Германия, Япония....нивата се задържат единствено от наплива на хора идващи от други страни, източноевропейци, мексиканци, източноазиатци за япония...

  Нигерия, Египет и тн са по 150 милиона души, е и? всички искат в ЕС

 34. 34 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Много добра статия!
  10 пъти увеличаване на богатството за 18 години.
  Най—голямо богатство на домакинствата, най—свободен (в смисъл и от към притеснение за изхранване, и от притеснение за ваканция и въобще от притеснение за житието) живот.

  Всичко това ни позволява да минем към ‘битието’ на ‘богато’ общество.

 35. 35 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#32] от "wanderer":


  Абе как не — Путин и под леглото. А това, че супер гениите от Люблянка изпържиха своята си държава? това да получиш 4—5 трилионна за 10 години и нивото на развитие на икономиката ти да е това на Албания. Доходите да са под—африкански, държавата ти да е наводнена с мюсюлмани, радикални.

  Иска се наистина майсторство.

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  До коментар [#34] от "Николай С":

  "10 пъти увеличаване на богатството за 18 години. "

  Ако богатството се мереше с дългове, увеличили сме го. Е, не е десет пъти, от 8 млрд. долара на 38 млрд. долара (33.9887 млрд. евро)
  http://www.bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StGrossExternalDebt/index.htm
  По тая логика на измерване на дълговете, Николай Банев ще излезе най-големия богаташ (Цветан Василев още не е хванат).

  "най—свободен (в смисъл и от към притеснение за изхранване"
  Така е - 110 хил. души годишно умират свободно (без притеснение от лекарска грижа). От толкова голямо богатство продължителността на живот се е срутила под тази на Армения, Беларус.
  https://www.nsi.bg/bg/content/11492/очаквана-продължителност-на-живота-по-пол
  А от броене на богатството не им остава време да родят някой и друг наследник за това богатство:
  https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/reports/result.jsf?x_2=876

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2340 Весело

  До коментар [#35] от "Николай С":

  "Абе как не — Путин и под леглото."

  Путин и цялото КГБ (ГРУ) са под леглото на умнокрасавеца ОлимпиПанов. Нямам нищо общо с Владимир Владимирович, нито съм бил в Ленинград, още по-малко в университета имени Жданова по марксистно-ленинска философия с партийна стипендия.

  "това да получиш 4—5 трилионна за 10 години и нивото на развитие на икономиката ти да е това на Албания"

  Ами не са майстори особено като тия на Уолт Стрийт - да изкарваш по 19 трилиона годишно
  https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_United_States
  и да затънеш с 23 трилиона дългове.
  https://www.concordcoalition.org/?gclid=EAIaIQobChMI5brlxprR5QIVUdHeCh3k3Q07EAAYAyAAEgJDVvD_BwE #id-13829

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK