Недействителни гласове или оправдание да се премахнат преференциите

Образци на бюлетините, първата е за общински съветници

© Юлия Лазарова

Образци на бюлетините, първата е за общински съветнициУважаеми читателю, вчера беше ден за гласуване. И аз като отговорен гражданин взех един душ и гласувах. Душът е важен! Не върви някак хем да решаваш с гласа си кой да е кмет, хем да понамирисваш като някои консултанти по избори, както разбрахме тия дни от едно високо място.


Сега сядам да пиша с намерение да ви разкрия една голяма тайна. Вие може и да я знаете, но засега е тайна.


След тези избори се готви отново промяна в избирателната система.
Партиите пак ще поискат да се махне възможността
за гласуване с преференция и пренареждане на листите


Дали ще поискат да ни върнат в кошарата на твърдите партийни листи (без право на пренареждане) или направо ще ни метнат в някоя от мажоритарните системи, още не съм разузнал. Като разбера ще ви кажа под секрет.


Подготовката за махане на преференциите вече започна. Главният магьосник на Информационно обслужване любезно ни информира, че недействителните гласове били много. Особено много били те на избора за общински съветници – цели 15%, което никак не било европейско. И, понеже живеем в материален свят, тези 15% си имат причина. Та, видите ли, причина били стресираните избиратели. Ти да видиш! Влиза значи избирателят в секцията и помни само номера на партията си. Взема бюлетината, отива зад чаршафите в т. нар. тъмна стаичка и туря едно хиксче в кръгчето с номер, който няма нищо общо с номера на партията му, дето уж е запаметил в главата си. И после, за да не развали хубавата работа, която е свършил, пуща гласа си в урната. И доволен отива да пие една бира или каквото там обича.


Да ви кажа, много се ядосвам, че умни хора продължават да говорят глупости за недействителните гласове.


Сега сериозно. И малко история за тия, които помнят по-кратко, а не като слоновете.


С тези избори, уважаеми читатели, завъртаме втория цикъл на гласуване с преференции - два евроизбора (2014 и 2019), два парламентарни (2014 и 2017) и два местни избора (2015 и 2019).


Бюлетината, с която гласуваме, беше предложена и свирепо дискутирана при приемането на сегашния изборен кодекс. Тя не е българско изобретение и в оригинала нямаше никакви кръгчета, а пак квадратчета, за да се мъчат партиите да ограмотяват избирателите си. И така да разясняват и рекламират възможността за пренареждане на листите с гласуване и за конкретни лица от партийната листа.


На българска почва, обаче, бюлетината беше модифицирана с кръгчета, за да не се обърка баба Гицка от Гинци. Баба Гицка е събирателен образ. Може да е баба Айше, дядо Петър или дядо Мехмед. Квадратчетата в оригинала бяха заменени с кръгчета за по-удобно на горните избиратели. Това развърза ръцете на партиите, освободи ги от нуждата да обясняват разликата между два вида квадратчета и им даде вълшебния инструмент за забрана на преференцията.


Партиите просто казваха на избирателите си:
Няма да бутате кръгчетата!


По-тарикатите в малките населени места почнаха да контролират избирателите като ги караха да попълват по 2 или 3 преференции в различни комбинации – хем ги плашеха, че така ще знаят дали са си заслужили парите, хем преференцията ставаше недействителна и гласът отиваше само за партията. Хитро, а?


Още на първите избори с тая бюлетина ДПС издаде фетва да не се гласува с преференции, щото е лошо за единството на партията, предизборният щаб на БСП тоже издаде подобен декрет против братоубийствената преференция. И логично дойде феноменът 15/15 – партиите набиваха номера си в главите на избирателите и те го зачеркваха и на двете места. След много чесане по главите умните мъже измислиха решение. Вместо по-качествена разяснителна кампания, сложиха в кръгчетата за преференция трицифрени числа от 101 и нагоре до колкото са мандатите за запълване. На тези избори в София са до 161. Броят на съветниците е 61.


Както стана дума по-горе, тези избори са шестите, които се провеждат с този дизайн на бюлетината. Сега да видим колко са били недействителните гласове (НДГ) за всеки от тях. Евроизбори 2014 г. (първите по тоя кодекс) НДГ са само 5.19% при 35% активност. На парламентарните 2014 г НДГ са 6.23% при 51% активност. След тези 6.23% независими наблюдатели поискаха одит на секциите с много НДГ с отваряне на чувалите и броене. И то след като са минали всички съдебни срокове. С научна цел, така да се каже. Имаше методика предложена от член на ЦИК. Да, ама не! Партиите в ЦИК заеха кръгова отбрана. Дойдоха местните избори 2015 г. На страницата на ЦИК няма сумарни данни за недействителните гласове в цялата страна. Според публикации в медиите, НДГ в избора за общински съветници са 14.09%. За София, обаче, те са само 3,86%. Интелигентни избиратели – малко НДГ. И, забележете, на всеки следващ избор за колективни органи броят на гласувалите с преференция рязко нараства и още на парламентарните избори 2014 е 35.16%. На местните избори 2015 г. за съветници с преференция гласуват 47%. През 2017 г. на предишните парламентарни избори НДГ са 4.58%. Цели 43% от гласувалите са използвали преференцията и 38 кандидати са станали депутати благодарение на възможността за разместване на листите. На евроизборите тази година (2019) недействителните гласове с 3.83%. Според ЦИК на последните евроизбори с преференция са гласували над 36%. Наблюдатели твърдят, че много от преференциите от машинното гласуване са се затрили някъде.


И да си дойдем на думата. На изборите са общински съвети от миналата седмица НДГ са цели 15.01 % според публикации в медиите. На сайта на ЦИК сумарни данни за страната няма.


Тъй като в протоколите от секциите няма брой на празните бюлетини (без маркиран избор на партия) на отделен ред, няма и брой на гласовете с маркирана само преференция без партия, то


да се дават обяснения защо има толкова недействителни гласове,
е като да се гадае на бобени зърна


Няма никакви данни – нито в протоколите, нито в доклади на наблюдатели, които да потвърждават хипотезата, че НДГ са резултат от попълнени преференции, а немаркирани партии. За да се правят такива твърдения трябва да има значителен брой доказани и обобщени наблюдения.


Откровено казано тезата за обърканите избиратели, които не знаели какво е номер на партия в квадратче и какво е номер на преференция в кръг ми идва в повече. Излиза, че в Шри Ланка, например, живеят гениални избиратели с три доброволни преференции и подреждане на кандидатите в листите по жребий. Там 2015 г. имат 4.43 НДГ при, забележете, 77.66% избирателна активност.


Не ни карайте да се смеем, уважаеми коментатори - избирателите били маркирали преференцията и от страх да не си развалят гласа не отбелязали партията си. Ще ми докарате сърдечен удар да се гътна от смях. Значи за кмет гласували като европейци, а за партиите, които обичат, гласували като макаци и шимпанзета? Значи в София НДГ са 5.16%, а тези които съвсем съзнателно са гласували с опцията "не подкрепям никого/всички са маскари" са 5.82%. Това е повод за размисъл. И то в София, където медиите се интересуват какво става в общината по повод кой къде вдига нов билдинг и бастисва зелени площи или взема евентуално рушвет. И съответно избирателите поназнайват какво е общински съвет.


В родната на автора община Бяла, Русенско недействителните гласове за общински съвет са 19.99%, но за кмет на общината са само 5.16, което е точно колкото в София. Само че гласовете "не подкрепям никого (всички са маскари)" за общинския съвет са само 2.08%. Значи не са неграмотни хората, а има друга причина, за да се крият зад НДГ и предполагаемо празни бюлетини.


Като почнем да се срещаме по кръгли и квадратни маси,


нека обсъдим възможността за последващо изследване на истинските причини
за недействителните гласове с
отваряне на чувалите и анализ на намереното вътре


На първо място Секционните избирателни комисии /СИК/ ще знаят, че работата им ще бъде оценявана не само, ако някой жали протокола в съда. Второ - ще се види дали СИК са лоялни на закона или правят манипулации по искане на партиите, които са ги пратили в комисиите. Трето - може да се създаде "черен списък" на неграмотници в СИК, четвърто - ще има обратна връзка за ефективността на разяснителната кампания и тя ще може да се фокусира на тесните места (общности с ниско образование и др.).


Големият брой недействителни гласове за общинските съвети по всяка вероятност идва именно от празните бюлетини. Сплашени хора са отишли вътре и не са гласували за партия. Силната персонификация на властта в медиите кара хората да мислят, че само кметът е важен, а не общинският съвет. Да сте чули медия да ви разказва за работата на общинския съвет в община Трекляно, например? Или Завет? Там няма море, няма ски, няма СПА и не е интересно какво прави колективната управа. Дали пък партиите изобщо имат интерес да се знае какво става в общинските съвети е въпрос в понижена трудност.


Има и по-лоши хипотези - умишлено инвалидиране на гласове, неотчитане на гласове. И понеже само съдът може да нареди отваряне на чувалите и ново броене, СИК се чувстват безнаказани. Да сте чули за наказани членове на СИК? Аз не съм. Даже и в малкото случаи, когато съдът е броил наново гласове. И тъй като цялата изборна администрация е партийно номинирана, може да се предполага, че и самите партиите нямат интерес да сезират съда, за да не лъснат едни или други нарушения. Нали помните ли как бившият кмет на втория по големина град учеше другите да правят недействителни гласове. И това в Пловдив! Представете си какво става в Горно Нанадолнище по тъмно.


Между другото така и не можах да намеря справка колко са съдебните дела срещу резултатите на СИК, при колко от тях е наредено повторно броене и какво е постановил съдът. Дори в доклада на предишния състав на ЦИК за изборите в периода 2015 – 2018 г, глава 13, стр. от 54 до 56 няма такава статистика. Има, обаче текст: "При открито производство при оспорване съдът е назначавал съдебни експертизи или е извършвал непосредствен оглед на бюлетините в присъствието на страните по делото. В резултат в много случаи съдът е приемал определени бюлетини, обявени от СИК за недействителни, за действителни (например бюлетини с неоткъсната перфорация и с номер от кочана, знакът V или Х е излязъл малко от квадратчето, без да навлиза в друго и т. н.) и обратно приети за действителни от СИК и обявени от съда за недействителни (например знакът V или Х засяга полето на две квадратчета или в квадратчето освен знака V или Х има драсканици)." Край на цитата. Колко много са случаите докладът на казва. И какво излиза – съдът отваря и брои само понякога и само на тези протоколи, в които е имало множество поправки и зачертавания, които са породили съмнения в тяхната истинност и автентичност, и то само при изричното им оспорване по реда на ГПК и АПК. Ако протоколът е без грешки, контролите излизат и има някакви подписи всичко е ОК.


Сега разбирате ли откъде идват слуховете,
че се купуват цели избирателни комисии


Взаимното дебнене между представителите на партиите в СИК и присъствието на уж-застъпници в секциите и коридорите не гарантира, че брилянтният протокол отразява волята на избирателите. Да не говорим, че част от застъпниците и представителите на партии са там само за да вземат копие от протокола, което в масовия случай служи да докажат, че са заслужили някой лев.


Това ме подсеща, че може би копирането на десетки копия на протоколите и раздаването им на всеки, който си е поискал, трябва да се преразгледа. То удължава процеса на приключване и е неоправдан разход. Представете си, че на тези избори всеки присъствал трябваше да получи копия на три протокола с общо 30-тина страници. Или за петима застъпници и наблюдатели само в една секция общо 150 страници. За 10 секции три топчета хартия. Далеч по-разумно би било протоколите да се сканират от СИК с таблети и да се качват на сайта на ЦИК в реално време. И който иска копие, да си го сваля от там.


Та така, уважаеми читатели. Ясно е, че след тези избори ще се завърти нов цикъл кръгли и квадратни маси. Ще се отвори Изборният кодекс. И може би някои неща ще станат по-добри. Нека мислим отсега и да направим така, че не партиите да са окупирали изборния процес, а държавата да провежда изборите, а партиите да са равно отдалечени от процедурата на овластяване.


И да видим кой пръв ще предложи да се върнем в кошарата на твърдите партийни листи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  " Има и по-лоши хипотези - умишлено инвалидиране на гласове, неотчитане на гласове. И понеже само съдът може да нареди отваряне на чувалите и ново броене, СИК се чувстват безнаказани. Да сте чули за наказани членове на СИК? Аз не съм. Даже и в малкото случаи, когато съдът е броил наново гласове. И тъй като цялата изборна администрация е партийно номинирана, може да се предполага, че и самите партиите нямат интерес да сезират съда, за да не лъснат едни или други нарушения. Нали помните ли как бившият кмет на втория по големина град учеше другите да правят недействителни гласове. И това в Пловдив! Представете си какво става в Горно Нанадолнище по тъмно."

  И после разни застъпници на ГЕРБ и турците по форума ми викат: я докажи, че имало изобщо някакви нарушения в изборния процес, защо говориш общи приказки, всичко си е съгласно закона.....А всичко е ...по волята на падишаха ! Начините изобщо не са особено оригинални, че да ги коментираме !

 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Старателно поддържан хаос, умишлено поставени некадърни председатели на СИК, миниране лесното попълване на протоколите с ненужни и объркано обяснени графи, 13 часа изборен ден+поне още 2 за броене, обезумяващо чакане в ОИК - подписваш се на каквото и да е, само да се свършва тая мъка.
  С хартиеното гласуване трябва да се приключи!
  Ако искаме реален изборен вот - машини и електронно гласуване и хич не пука, че некои свръх неграмотни избиратели няма да успеят да се отплатят за стимулите.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  Дали ЦИК ще се престраши да обяви невалидните за София ? Имам съмнения за поправките по протоколите. Фъндъка пак спечèли с 90% поправени протоколи

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  И тази година в Арена Армеец работата по приемането се бавеше, защото имаше много сгрешени протоколи. Интересно ми е как се поправят на място при приемането тези протоколи? Отварят ли се чувалите, броят ли се бюлетините? Или се натаманяват?

  А за преференциите е ясно – не може избирателите да стават от избор на избор по-глупави, но може партийните активисти да стават по-безскрупулни.

 5. 5 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Много ми е интересно как избирателите в малките общини са объркали номера на партията с номера на преференцията. Нали там, където броят на съветниците е под 20 - 30 човека има под 20 - 30 кръгчета, а номерата на големите партии са 43, 55, 56, 66... Колко гламав трябва да си, за да помниш, че партията ти е 55, например, и да маркираш само преференцията на кандидат 13 да речем за обш. съвет в Бяла , русенско, дето има само 17 мандата. Или в Трекляно, дето са 11 мандата? И да не си маркираш партията, от която си си избрал голям кмет и малък кмет... Това само изборни магьосници и психиатри могат да го обяснят.

 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Ми винаги е било така. Неистов стремеж да ни спасяват от самите нас. Точно като забраните за пушене и задължителните колани.
  Как да не се просълзи човек от толкова загриженост.

 7. 7 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 278 Неутрално

  А къде е онзи платен герболизач Стойчев?

  https://www.dnevnik.bg/politika/2019/10/25/3982023_mnogo_malko_veroiaten_e_balotaj_v_sofiia_smiata/

  Дали няма да излезе и да ни "обясни" защо еманципиралите се роми и "калинките" бяха решаващи за избора на Фандъкова в крайна сметка.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5324 Неутрално

  Първо проверяваш какъв е гласът. После го приемаш или унищожаваш като невалиден :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 83 Неутрално

  Интересно - сред мотивите, с които щабът на Манолова иска касиране на изборите не фигурира високият процент невалидни (инвалидизирани) бюлетини. Нинова обяви след първия тур, че невалидни са били 616 000 бюлетини при 3 050 000 гласували. Цифрата е огромна на фона на тази от последните два парламентарни избора в Румъния - 2,8-2,9 или от тазгодишните избори в Полша - 1,1 (2,5% в изборите за Сенат).

 10. 10 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#9] от "Petio Petkov":

  Г-н Петков, на сайта на ЦИК няма съмарни данни за страната по различните видове избори. Информационно обслужване ги знае, но не са публикувани. Не знам дали някоя партия е успяла да направи 100% паралелно преброяване. Но и така да е, има един трик, който партиите използват. Те вземат броя гласували на един избор (да речем за кмет), а дават брой на недействителните гласове като сбор от недействителните гласове и на трите избора (голям и малък кмет плюс общ. съвеът). Така се надува процентът на недействителните гласове и се надава вой до небето. Истина е, че недействителните гласове за общ. избори са много - 15.01%, но там са и "белите бюлетини", тоест тези без маркиран избор. Преди години искахне да се отделят на отделен ред в протокола, но партиите отказаха, а безсмислено разбиха недействителните гласове на 4 - 5 отделни реда. Сега не може да се преценят причините за недействителност на гласа и се скрива потенциалното умищлено неотчитане или инвалидиране на гласовете.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  Дончев още днес предупреди, че ще се променя Изборния кодекс. Само дето не каза, че новият трябва да осигури на ГЕРБ 100% победа навсякъде.

 12. 12 Профил на rewo
  rewo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако беше гласуването само машинно броят на недействителните гласове щеше да е НУЛА.
  А фирмата на Михаил Константинов ще е излишна при машинно гласуване.
  Сещате ли се защо няма машинно гласуване, а най-големият му противник е професорът по "всичкология"?

 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Тези преференции са извратена форма на мажоритарно гласуване. То след като са решили да ги оставят решението е просто: Елиминиране на основният източник на грешките, а това са секционните комисии. И преминаване към Машинно ОТЧИТАНЕ на гласовете. Компютри при броенето на гласовете, не при гласуването.

  Става много лесно, с бюлетини във формата на Тото Фиш и броене на гласовете с компютри от вида на тези които използват за четене на тото фишовете. Елементарна задача за съвременното състояние на компютърните технологии.

  И това да става в РИК, пред очите на всички. Броенето и протокола ще става буквално за минути, особено ако се използва подаващ механизъм от рода на банкното броячните машини. Дори може там да се носят направо запечатани кутиите с бюлетините, отпадат прословутите чували.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Ако беше гласуването само машинно броят на недействителните гласове щеше да е НУЛА.
  —цитат от коментар 12 на rewo

  ЗАЩО ли всички европейски държави се отказаха от тези машини? Да си чувал, че и в Америка не им вярват много и има случаи на ръчно броене за проверка. А да си спомняш как години наред Фолксваген лъжеха компютрите за контрол на газовите емисии2

  В сегашното състояние машинното гласуване е лесно за манипулиране, просто трябва да се заложи съответният софтуер в тях. И никой нищо няма да разбере при хитро съставен софтуер, напомням случаят с газовите емисии. Изходът е друг и аз го казах, да се елиминират комисиите където стават основните манипулации и грешки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Истина е, че недействителните гласове за общ. избори са много - 15.01%, но там са и "белите бюлетини", тоест тези без маркиран избор. Преди години искахне да се отделят на отделен ред в протокола, но партиите отказаха, а безсмислено разбиха недействителните гласове на 4 - 5 отделни реда. Сега не може да се преценят причините за недействителност на гласа и се скрива потенциалното умищлено неотчитане или инвалидиране на гласовете.
  —цитат от коментар 10 на stoil_stoilov

  ++++++++++++
  Личи си човек който е участвал в избирателни комисии и е наясно с нешата. Останалите просто говорят глупости или правят партийна пропаганда.

  Как бихте коментирали предложението ми за тото-бюлетини и централизирано компютърно броене в РИК?

  За тези които подозират, че там може да се манипулира софтуера ще кажа, че контрола става много просто: на случаен принцип се прави паралелно ръчно броене за някоя секция и се сравнява с машинното отчитане. Също така броене с тестови набори с предварително известен състав преди и по време на отчитането на реалните бюлетини. И това пред очите на всички, медии и партийни застъпници.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Общо взето много логични съображения е изказал автора и аз съм съгласен с него.
  Има още нещо, аз не мога да схвана драмата около количеството недействителни бюлетини и страха от това, че видите ли, станало по-сложно да се гласува.
  Скромното ми мнение е, че колкто по-сложно, толкова по-добре, защото се получава нещо като скрита цензура на основата на елементарен умствено-образователен статус. Ами да отпадат гасовете на купени и доброволни Гицки, Айшета и прочее и да остане преобладаващото мнение на хората с една идея повече акъл. Това да не е лошо?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на rewo
  rewo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fred":

  Нямам представа с какви машини гласуват в САЩ или Зпадна Европа, но в България използваните машини са елементарни, софтуера е сертифициран за всяка машина, няма никаква свързаност освен флашката, която е пломбирана.
  Несериозно е да се сравнява софтуер на автомобил с такъв на машина за гласуване.
  Машините в България след гласуване генерират хартиена разписка, която избирателя сгъва и пуска в урна. Ако някой има съмнения, може да се преброят хартиените носители.
  Броенето на бюлетини е архаизъм. След 13 часа работа в секциите членовете на секционните комисии са уморени, припряни да свършат по-бързо, за да не висят с часове при предаването, което води до много грешки. И не на последно място - качеството на членовете на СИК е много ниско.
  При машинното гласуване ролята на СИК ще бъде сведена до отразяване на гласуващите в избирателният списък.
  И най-важното - няма да има недействителни гласове.

 19. 19 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#15] от "Fred":

  До всички, които икат да има машини и, ако има съмнения в алгоритъма, да има контролно броене на хартиените разписки. Да, това е разумн. Само че ЦИК отказа да го направи и това стана повод да си подам оставката като член на ОС при ЦИК. Друг е въпросът дали сегашната организация на секциите е годна за машинно гласуване (брой избиратели, подръжка на машини и др.) Никъде нее казано, че всеки збирател трябва да има достъп до всички технологии на гласуване едновременно. Може би ако има само машинни секции (големи в големите градове) и се запази хартиеното гласуване в малките секции по селата и се прави броене в преброителни центрове ще е по-разумно.

 20. 20 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#19] от "stoil_stoilov":

  В никакъв случай не трябва да се допуска повече от една технология за гласуване. Това ще доведе до много спекулации.
  Не разбирам притеснията ви относно организацията на машинното гласуване.
  Почти всички вече имат смарт телефони. В някои магазини маркирането на плодове и зеленчуци е на същият принцип, като при машинното гласуване.
  Хартиените бюлетини трябва да ги забравим-те са много удобни за фалшификации, манипулации и омазани протоколи.
  При машинното гласуване отпада и посредническата роля на "Информационно обслужване".
  С машинното гласуване изборите ще станат и по-евтини.

 21. 21 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Умишлено създаден хаос от Държавата.
  Кой реши, че 4 -четири отделни избори трябва да се гласуват в едно а комисията СИК да е от 7 Седем чкена вместо от 9 Девет,?
  Иначе съм за машинно гласуване.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 22. 22 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1295 Любопитно

  До коментар [#21] от "Танас":


  Умишлено създаден хаос от Държавата.Кой реши, че 4 -четири отделни избори трябва да се гласуват в едно а комисията СИК да е от 7 Седем чкена вместо от 9 Девет,?Иначе съм за машинно гласуване.
  —цитат от коментар 21 на Танас


  Закона за изборите е чедо на Лая Костинбродска!
  Нима си й забравил фукните и фръцканията и се хвалеше , че създала чудо на чидесата ! ! !
  - = - = -
  Аз съм твърдо против машинното!
  И ще се опитам да го разбереш защо:
  Знаеш , че съм в Дома кажи го речи 15 години, от тях в последните 12 години съм бил член, секретар, а най-много зам.пред на СИК в Дома - без да съм точен това са около 15 пъти участник в избори и балотажи ! ! !
  Така че смея да кажа , че имам наблюдение и опит !
  Ще ти цитирам в кратко данните на последния балотаж от оня ден :
  по списък - 116 гласоподаватели
  гласували - 86
  невалидни 16 -. от които 11 празни!!!, на 4 бяха задраскани изцяло с Х вместо само в квадратчето и на една някой си бе тренировка на подписа как изглежда върху бюлетина
  Валидни -> 70 бюлетини!

  Т.е имаш кажи го речи 15 % брак ! ! !

  И още нещо, много от старците дето са с валидни бюлетини гласуваха с ""ПРИДРУЖИТЕЛ"" !
  Нима мислиш , че това е техният действителен глас !
  Даже имахме един старец от наш'те дето им взимал по 5 лева за придружител за да ги докара с инвалидната количка !
  Като го видях да влиза с трети лежащо болен - го изгоних !
  Сега не ми говори, че съм му развалили бизнеса . . . .
  - = - = -
  Ако си мислиш , че с машинното няма да има манипулиране -
  лъжеш се брат !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 23. 23 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#22] от "Чардо":

  Каква е връзката от вашият опит в СИК и извода, че сте против машинното гласуване?
  Ако наистина сте били член на СИК щяхте да знаете, че едно лице не може да бъде придружител на повече от двама избиратели.
  Също така придружителят се вписва в списък за вписване на придружителите.
  Четете ги тези книжки с методически указания, за да не се излагате по форумите.
  Между другото в Дома имали ли сте гласуване с машина?

 24. 24 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1295 Разстроено

  До коментар [#23] от "nebido":


  До коментар [#22] от "Чардо":Каква е връзката от вашият опит в СИК и извода, че сте против машинното гласуване? Ако наистина сте били член на СИК щяхте да знаете, че едно лице не може да бъде придружител на повече от двама избиратели.Също така придружителят се вписва в списък за вписване на придружителите. Четете ги тези книжки с методически указания, за да не се излагате по форумите.Между другото в Дома имали ли сте гласуване с машина?
  —цитат от коментар 23 на nebido


  От какво правя извод съм го написал, вярно е , че е в не пряк смисъл, но съм против - защото възрастните няма да могат да се оправят,това един път и втори път идват техни близки от града като придружители и нима смятате , че това е техния автентичен глас ? !
  Няма нужда да ме назидавате и укорявате, отдавна го знам , но бях излезнал по - лична нужда от салона - стаята ми е 2 етажа по-нагоре, че и на другия край на Дома за стари хора Сливен и когато се връщах, го засякох Веселин- 83 годишен- как излиза втория път !
  Останалите четирима членове бяха все външни и млади момичета (това бе добре, да има и млади и оправни) но те не познават домуващите , и като се е случило в този момент да е ачкана , въпреки записването са го пропуснали , че е за втори път придружител!!!
  Имало е преди 20 века един безгрешен, но се намерил един римлянин та го разпънал на кръст !
  Между другото, като сте толкова навътре в процедурата , щяхте да знаете , че когато имаше машини за гласуване, целенасочено бяха "низвергнати"старческите домове, болниците и корабния състав ! ! !
  Възрастните и сега не могат да се оправят с интегралната бюлетина , не напразно давам примера какви бяха случаите с невалидните бюлетини ! А имайте предвид , че сега на балотажа бяха по-малко невалидните, все пак придобиха опит , а и имаше два допълнителни инструктажа-разяснение кое как е - и пак !

  И да попитам - нима мислите , че трябва 100% всички да одобряват машини? И защо се заблуждавате , че нямало да има манипулиране ?
  Даже ще им е по-евтино на манипулантите , отколкото да купуват гласове . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 25. 25 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Никой не искам да назидавам. Но описаният от Вас случай с придрижителите ме предизвика. Нали разбирате, че вашата геройска проява с изгонването му при третият опит е всъщност вашата очаквана реакция позована на методическите указания на ЦИК. И впрочем младите ви колеги също трябва да са запознати с тези указания.
  Поне четири пъти съм бил в СИК с машина за гласуване и възрастните хора, които се престрашават да я ползват се справят много добре и категорично заявяват, че е много лесно и бързо.
  Трябва да вървим напред, хартиените бюлетини са архаизъм.
  Машините за гласуване няма как да бъдат манипулирани, защото нямат никакви модули за свързаност, освен гнездото с флашката, която е пломбирана.
  Дори и да има някакви съмнения в урна се пазят хартиените разписки.
  При машинното гласуване няма недействителни гласове, отпада ролята на Информационно обслужване и изборите ще станат по-евтини.
  PS: Любопитен съм какви са били тези два допълнителни инструктажа - кой ги е организирал, в каква посока са били?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK