Защо София се размина с истанбулски и будапещенски сценарий

Защо София се размина с истанбулски и будапещенски сценарий

© ДневникИво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт по политически комуникации.


В неделя София се опита да надскочи ръста си, но не успя. Независимият кандидат за кмет Мая Манолова, подкрепена от социалистите, либерали и десни, финишира само с пет процента разлика на балотажа след Йорданка Фандъкова (ГЕРБ). 20-те хиляди гласа обаче, които не достигнаха на Манолова, илюстрират особеностите на българската политическа култура. Тя не позволи на опозиционните формации да пратят в историята 14-годишното управление на ГЕРБ в столицата и да разклатят сериозно хегемонията й в страната. Голяма вина за това има и Манолова. Екипът й направи грешна преценка, че имиджът й на успешен омбудсман ще се прелее автоматично върху кандидатурата й за кмет. По време на кампанията политическият й образ беше крайно неконсистентен: разчитайки основно на подкрепата на БСП, тя предпочете "гражданското" начало в кампанията си и положи немалко, но тромави усилия да се хареса на електората на ген. Атанас Атанасов, Христо Иванов, Радан Кънев.


В часовете след изборите политолози коментираха, че
наблюдавахме формиране на ос анти-ГЕРБ.


Най-оптимистичен беше Антоний Тодоров. Той заяви по БНТ, че "в тези избори се ражда нещо ново. Има известно консолидиране на либерално-социална общност. Събират се хора, които иначе няма да се съберат в една партия, за да се противопоставят на нещо." И даде пример със София, а донякъде и с Русе и Благоевград. Много хора предпочетоха неприемлив кандидат само и само да отстранят ГЕРБ, казва в интервю за "Дневник" Даниел Смилов. Според него "изборният резултат в доста градове показва, че анти-ГЕРБ мнозинства или ад хок групирания на избиратели далеч не са немислими." Огнян Минчев обаче беше категоричен пред БНТ, че нямаме социал-либерална общност. "БСП и "Демократична България" (ДБ) никога не биха гласували за позитивна политическа цел заедно. Има мобилизация срещу статуквото".


Ако се анализира екзит пола на "Алфа рисърч", може и да се направи извод за ситуирането на някаква социално-либерална общност. Тя, разбира се, не може да има нищо общо със социалнолибералния модел на управление, за какъвто минаваше "тройната коалиция" между БСП, НДСВ и ДПС, и зад който се реализираха ударно различни олигархични интереси. На балотажа наистина се случил нещо немислимо в близкото минало: от подкрепилите листата на "Демократична България" на първия тур, на втория около 40 процента са гласували за "червената Мая" – колкото и за Фандъкова. За Манолова са гласували почти четири пети от подкрепилите независимия Борис Бонев за общински съветник. Но дали тези електорални решения са били


ситуативни или дават сигнал на политиците вляво и вдясно за взаимодействие,


предстои да видим. Преди три години например, от гласувалите на втория тур на президентските избори поддръжници на Трайчо Трайков (Реформаторски блок) една трета подкрепи Румен Радев, зад който стоеше БСП. Това не доведе до по-нататъшно взаимодействие между десните и социалистите. Затова на този етап говоренето за "либерално-социална общност" е по-скоро пожелателно, отколкото реалност.


Стремеж към нея се почувства "на терен" сред избирателите на БСП, ДБ и симпатизиращите на Борис Бонев, респ. "Спаси София". На политическия връх мисленето е доста по-закостеняло. Особено сред лидерите на т.нар. "градска десница", известна още и като "автентична десница", която Евгений Данов съвсем скоро определи просто като "демократична общност".


Докато броени дни преди балотажа лидерът на БСП Корнелия Нинова призова да се гласува за кандидати на "Демократична България", шефовете на коалицията вече бяха обявили на висок глас, че ДБ не подкрепя нито Фандъкова, нито Манолова. Същото стори и "експертът" Бонев, превърнал се в симпатичната изненада на първия тур. Новоизлюпеният политик Методи Лалов дори натърти по Би Ти Ви, че


"Демократична България" няма да връща никакви жестове на БСП


(правени в миналото при избори на районни кметове в София) като подкрепят на втория тур Манолова. Далеч по-откровен беше бившият пиар на Иван Костов Найо Тицин, привлякъл тези дни публичното внимание с хвалбата си за Фандъкова като "истински меценат". В коментар в профила си във фейсбук той пише: "Иронията е, че на балотажа Синя София врътна БСП и спечели с нейните гласове районни кметове, но не допусна Манолова да стане кмет." Дали този изход от изборите е резултат от демократична "врътка" или наивност от страна на Нинова и БСП, не е най-важното. По-съществено е, че все още недоверието между социалисти и десни: либерали и антикомунисти, остава. А преодоляването му и вкарването временно във фризера на идеологическите различия са минимумът за формиране на "единен фронт" срещу ГЕРБ – окопалата се във властта уж дясноцентристката партия, която е близка е до олигархията и си партнира с националистите.


А пробивът на политическото статукво можеше да се случи сравнително лесно. И в навечерието на изборите софиянци масово псуваха градската управа, а често и Фандъкова за некачествените ремонти на "Графа", окепазените плочки пред "Св. Седмочисленици" и "Кристал", мръсния въздух, сбърканите схеми на градския транспорт и какво ли не още. В публичния дневен ред на недоволството се настаниха и по-"тежки" обединяващи теми: за корупцията при общинските поръчки и абонираните за тях фирми, за неефективното използване на огромните суми, които влизат в бюджета на София, вкл. чрез еврофинансирането, както и чувството за преддесетоноемврийски застой. Е, имаше и ясно очертани разделителни линии. Една от тях беше и си остава


отношението към избора на Иван Гешев за главен прокурор.


Тя минава между яростното му, но аргументирано отхвърляне от страна на "Демократична България" и мълчаливата, пораждаща съмнения за колаборация позиция на БСП. За елиминиране на това препятствие никак не до принесе самата Мая Манолова. Тя критикува избора на Гешев като безалтернативен едва на финалната права на кампанията, в отчаян опит да получи индулгенция за минали "грехове" от десния електорат. Но баталиите около избора на главен прокурор надали са повлияли сериозно на предизборните нагласи в София. Ако го бяха направили, наказателният вот срещу Фандъкова щеше да бъде много по-силен.


Някои анализатори отдават провала на "унгарския" респ. "турския" сценарий в София на разликите между силните мъже на трите страни. Борисов е много по-мек от аналозите си в тези страни. Затова не генерира силни протестни вълни. Борисов не е нито Орбан с неговото "демократично легитимирано еднопартийно управление", още по-малко пък Ердоган с неговия "авторитарен стил". Така Фолкер Вагенер описва в "Дойче веле" двамата радетели на "нелибералната демокрация". Колкото и да е критикуван Борисов, той няма техния ресурс за диктат над съдебната система и медиите, а в България затворите не са пълни с политически противници на властта, както е в Турция.


Големите грешки на българската опозиция обаче бяха от стратегически характер. В София опозицията трябваше още през септември да е приела на въоръжение


пресния челен опит на Будапеща и Истанбул като се обедини около най-печелившия кандидат за кмет.


Така щеше да бъде разчистен пътя за победа с голяма символна стойност, която да сложи началото на края на съществуващия режим. През юни опозицията в Истанбул спечели повторно изборите срещу (кандидата на) Ердоган след като предишните бяха касирани. Зад малко известния дотогава районен кмет от Истанбул Екрем Имамоглу , издигнат от основната опозиционна Народнорепубликанска партия, застанаха "Добрата партия", прокюрдската Демократична партия на народите, десноцентристка Партия на верния път. В полза на Имамоглу се отказаха кандидатите на няколко малки леви формации.


В Будапеща сформирането на анти-Орбан фронта стана по-сложно, но даде същия резултат миналия месец. Преди това беше създадена коалиция от партии от целия политически спектър, която подкрепа общи кандидати на местните избори срещу издигнатите от "Фидес". Така изгря звездата на либерала Гергей Карачон, зад когото се наредиха пет опозиционни партии: три либерални, социалистите и зелените. Беше поставена целта и за подкрепа на единни кандидатури в 23-те столични района – нещо немислимо само допреди няколко години. Преди това се проведоха серия обществени дебати, а Карачон спечели първите първични избори в Будапеща, на които се явиха трима представители на опозицията.


Лидерите на десницата и на левицата в България, както и онези антикомунисти и либерали, които на 3 ноември гласуваха в София "за" районни кметове демократи, но не "наказаха" Фандъкова,


трябва да се готвят за поправителен.


На този етап само една либерално-социална общност има по-сериозни шансове да детронира ГЕРБ. Парадоксалното е, че тя трябва да бъде създадена в условията на все по-задълбочаващо се разделение между либералното и консервативното, при което традиционните леви се ситуират във втория лагер. Справка: истерията около Истанбулската конвенция, Стратегията за детето, джендърите, норвежците и други западни "плашила". В постмодерните общества обаче крехкостта на партийните лоялности и честото прескачане на избирателите от един терен на друг е нормално състояние. Тази несигурност и преакцентирането върху проблемите на "идентичността" не трябва да отклоняват вниманието на политиците и избирателите от "социалния въпрос" и на първо място от необходимостта да се възстановят нормалността в държавата и реалния политически плурализъм.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (170)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3415 Неутрално

  "и положи немалко, но тромави усилия да се хареса на електората на ген. Атанас Атанасов, Христо Иванов, Радан Кънев."
  =========
  И успя. Друг е въпросът дали това е достатъчно.

  Еретик
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Любопитно

  Не са достатъчно зрели нашите политическите субекти- за да се обединят
  А може би подобно на Мая Манолова имат илюзии- че сами могат да победят Борисов
  Егото очевидно е по-голямо от трезвата преценка
  И затова - отново от същото и то в ситуация- когато очевидно хората искаха промяна
  Дано са си научили урока

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Весело

  Каква стратегия , какви 5 лева ?!

  Там всеки по презумция си е най умнокрасив и най много заслужава да е вожд и да е начело , т.е. абсурд да е редови индианец !!!

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Манолова била опозиция!!! Основното средство на всяка истинска опозиция за вземане на властта е КРИТИКАТА. Сега ми посочете поне една подплатена с факти и доказателства критика на Манолова отправена към другарите и от ГЕРБ?! Няма такава.

 5. 5 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Ако чакаме нещо добро от "опозиционерката" Манолова, значи си заслужаваме да сме в батака!

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Весело

  До коментар [#4] от "deaf":

  не е критиката- иначе ГЕРБ да имаха 2 % защото всички се скъсаха да ги критикуват и то с правилни и доказуеми аргументи
  поне според мен избори се печелят с разумна управленска алтернатива - ето това никой не предложи

 7. 7 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 409 Неутрално

  и кой би бил "печевшия" кандидат "глупавия избирател не избра? Мая червената, Борис, розовия, Борислав 5-процентовия?

 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Любопитно

  До коментар [#4] от "deaf":


  ...умнокрасив...
  —цитат от коментар 3 на SS


  Не е ли време да измислите нещо друго?

 9. Докато опозицията не се консолидира ще е така.
  Тук Иво Инджев е прав, иначе ще си имаме втория рекордьор на поста Мин. Председател.....
  Понякога за да постигнеш дадена цел трябва да си готов на компромиси......
  И един риторичен въпрос - къде десните са по- полезни?
  В Парламента или извън него?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  Десните сме индивидуалисти и всеки отговаря за себе си. Аз не бих гласувал за нито една от главите на червената шумкарско-милиционерска ламя - ГЕРБ/БСП/ДС - и срещу всичкия чай на Китай, дето има една приказка. По тази причина намеците за “социално-либерален алианс” ми се струва крайно глупави.

  Има емоционален (т.е. ИРАЦИОНАЛЕН) протестен вот, както и огромно мнозинство от негласуващи - това е извън съмнение и показва единствено до каква степен нелепата Фандъкова и шефът й от Банкя с техните корупционни схеми и продължаващи с години отвратителни ремонти са опротивели на софиянци, след като “най-успешната кметица” не може да събере и 50% от благоволилите да гласуват на втори тур, с все циганите от гетата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Либерал-социална общност звучи като либераст-болшевишка и всички тръмперасти ще се разтреперят ...или ще изпаднат в поредния когнитивен дисонанс защото там са БСП. а тръмперастите са си старите дърти комунисти.

 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vova Josei-ki":


  До коментар [#4] от "deaf":
  —цитат от коментар 4 на deaf


  Хм... Грешка! До коментар [#3] от "SS":

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vova Josei-ki":

  Автентик в агрегатно състояние става ли?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. До коментар [#10] от "Norman Granz":

  За това ще гледате сесиите на Парламента само по телевизията още дълго време.......
  Помниш предполагам урока на Кубрат към синовете му....... а и над входа на НС е написано нещо.

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 15. 15 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":
  —цитат от коментар 8 на Vova Josei-ki


  Прав си. Не сте нито умни, нито красиви.

 16. 16 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Манолова не беше правилният кандидат, който да обедини всички. Въпреки позитивния образ на омбудсман, паметта на мнозина не е толкова къса. Затова идеята на Радан да оставят Бонев за финалната надпревара, макар и странна в началото, беше правилният подход. Фандъкова щеше да бъде отвята при такхв сценарии. Но това не устройваше нито хората застанали зад Мая, нито тези зад Йорданка. А те са от близки кръгове.

 17. До коментар [#16] от "truly":

  Бонев щеше да бъде отнесен от Фъндъкова като куцо пиле домат......... по съвсем други причини..... живеем в България момче, не забравяй......
  Българите още не са узрели за подобни неща, включително и аз.....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":не е критиката- иначе ГЕРБ да имаха 2 % защото всички се скъсаха да ги критикуват и то с правилни и доказуеми аргументипоне според мен избори се печелят с разумна управленска алтернатива - ето това никой не предложи
  —цитат от коментар 6 на boevbisser  До коментар [#6] от "boevbisser":

  Иванчева беше единствената истинска опозиция на комунистите. Но ти като червен трол ни дума не обелваш за нея.
  Къде са тези "правилни и доказуеми" аргументи?! Защо например никой не доказа че Борисов е купил (с какви пари?) апартамент в Испания на любовницата си? Целта на атаката трябва да е Борисов,а не Фандъкова. Тя е само негова кукла на конци.

 19. 19 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#16] от "truly":
  До коментар [#18] от "deaf":

  Колкото повече ви чета, толкова повече разбирам че пост #15 е самата истина.

 20. 20 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Защото няма истинска опозиция и, второ, защото не може да се говори за "режим".

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Весело

  До коментар [#12] от "Vova Josei-ki":

  Вова - израза е патентован !

  Демек вече се е превърнал в бутикова марка !!

  Т.е. защо аджеба да се измисля някакъв словесен сурогат вместо този изящен израз !?!

 23. 23 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Десните не гласуваха за агресията в русо. Десните гласуваха против ГЕРБ. Езика на протеста на десните е сходен с езика на БСП, която се представя за опозиция, но присъства във властта през угоднически, дискретно отворената врата от челия само Винету. Затова блондинката се представи за независима и демагогски направи опит да внуши, че е обединител на всички демократично мислещи, само и единствено да спре или отнеме предимството на бавно нарастващата роля на истинското дясно. Тактиката и е характерна за България. Който е най-креслив, той е прав. Тук прозира Москва. Прозира от синхронната реакция на московските тролове да представят истинското дясно зависимо и обвързано с БСП. От години Москва се опитва да отклони България от евроатлантическия път на развитие и да я превърне в завладяна държава, послушно оръдие на руската политика в ЕС и НАТО. Това Руската федерация може да постигне, само ако държавата е вътрешно разделена, нейните институции са слаби, върховенството на закона е дефицитно и е слабо интегрирана в НАТО и ЕС. Един от най-ефективните инструменти на Кремъл за изпълнението на този план са информационните операции, в които се използва богата гама от инструменти - от фалшиви новини до по-рафинирана дезинформация, като се смесват истини и лъжи, вадят се от контекста, и се представят превратно събития и мнения, финансира създаването на проруски движения и политически проекти. Превземането на стлицата от техен кадър не трябва да се изключва в никакъв случай. Бареков си изигра картите. Сега е ред на шоумена. В България никой не може току така да си направи партия, без да му е позволено. Че и национален телевизионен канал едновременно с това. Очевидно е отдавна замислен проект на шахматна мисъл заедно с лансирането на московската възпитаничка, преживяла катарзис от времето, когато свирепо атакуваше протестиращите срещу опита (гаврата) да се наложи един урод за шеф на ДАНС.

 24. 24 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1709 Весело

  ........С У В Е Р Е Н А ........!!!!!.....се ПРОИЗНЕСЕ........!!!!!........на СОФИЯ и ТРЯБВА Ъп ГРЕЙД и ФИННА НАСТРОЙКА/надстройка/........друго не ТРЯБВА да се ПИПА........Д О В Е Р И Е ......!!!!?????!!!!!!.......СУВЕРЕНА НЯМА на НИКОЙ........!!!!!....ни ЛЕВИ , ни ДЕСНИ , ни ЦЕНТЪР...........камо ли пък на либерасТИ........../...затова е и тая ШАРЕНИЯ , а пък и неКОЙ се пооХарчиха за ЛЮБОФФФТА на МАААЛАТаааа.......ееее гааа ДОБУТАТ до """""" ПОБЕДА"""""....../.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 25. 25 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Дневник, стига сте вушавали глупости на хората. София се размина на косъм от това една врякаща кюстендилска коза да поднесе на БСП столицата на България. На същата тая партия която избеси 10 хиляди души след като Сталин я постави на власт и която се натискаше да станем 16-та република. Същата тая коза припкаше из парламента да защитава кандидатурата на Пеевски докато белият автобус газеше хората на площада. Къде е общото с Истанбул и Будапеща?

  Добре че Христо Иванов и по-глупавите от ДСБ се саморазобличиха като колаборационисти и параван на БСП. От сега нататък ще има много по-малко да се обясняваме кой какъв е. Вече всичко е ясно. И Дневник има своята вина за това че решиха и те да се впуснат в политиката със свой кон и то троянски. Натрапиха Христо Иванов който разби една прилична политическа сила и поотделно ги свали под прага. Вече съм във вестника ви не за да чета глупавите внушения на измислени анализатори и пишман пророци. От време на време само поглеждам към форума за да видя докъде е стигна зомбирането с помощта на "флагмана на свободната преса". Срамота!

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 26. 26 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Десните сме индивидуалисти и всеки отговаря за себе си. Аз не бих гласувал за нито една от главите на червената шумкарско-милиционерска ламя - ГЕРБ/БСП/ДС
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Тия по чийто акъл се водиш са десни колкото Фидел Кастро е десен. Когато чуя Христо Иванов да отправи една критика към БСП тогава ще повярвам че невинно е сбъркал като ви набута в това блато. Засега обаче го считам за комунистически и коминтерновски резидент.

  Говори си каквото си искаш за ГЕРБ/БСП/ДС щом си вярваш, но БСП гласуваха за вашите районни кметове, а не за кметовете на ГЕРБ. Хора като теб гласуваха за отявлена кюстендилска комунистка дошла в София да прави партийна кариера и да мами наивници. Поне малко замълчете че на това му се вика гьонсурат.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 27. 27 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Весело

  До коментар [#22] от "SS":

  E... Моето предложение за замяна на "умнокрасив" е "професионален протестер".
  Става ли?
  (Особено като се има предвид на високия процент протестиращи, които дори не знаят за какво протестират!)

 28. 28 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Весело

  До коментар [#18] от "deaf":

  Да споря с теб е загуба на време и въпреки това ти желая весел ден

 29. 29 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Защото слушат царя си (Симеон).

 30. 30 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 703 Неутрално

  БСП ако искаше да бита ГЕРБ просто трябваше да подкрепи десен кандидат. В София слава богу червена кметица няма как да бъде избрана.
  А “десните” трябваше да предложат софиянец, безспорен и приемлив за широк кръг хора.

 31. 31 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ей голям срам, че пуснаха бюлетина за Манолова. Сега ще се скъсат от оправдания "демократичните".

  Абе не се маха толкова лесно смрадта. Ей на, като подкрепихте Радев, още ви вони, нали?

  Само, че тоя път не ви мина номера. Оказа се, че даже и торлюгювеча дето забъркахте не ви стига.

  И престанете да играете с изтъркания коз с ниската активност. Ако тя говори зле за ГЕРБ, още по-зле говори за вас! Просто математика от основното училище, не се иска много ум и красота!

 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  СДС постъпи умно. Сключиха коалиция с ГЕРБ, десните избиратели и гледам много хора се завърнаха към тях. Където са самостоятелни даже имат много гласове. Да бе говорим че имат 3 кмета. Което доказва, че десните гласоподаватели гласуват за ГЕРБ. А лявото ДБ поне се разобличи. Така, че нямаме обединение на леви и десни другарки и другари.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Любопитно

  До коментар [#4] от "deaf":не е критиката- иначе ГЕРБ да имаха 2 % защото всички се скъсаха да ги критикуват и то с правилни и доказуеми аргументипоне според мен избори се печелят с разумна управленска алтернатива - ето това никой не предложи
  —цитат от коментар 6 на boevbisser


  И пред кой да предложи тази разумна управленска алтернатива ?!?!?!

  Пред безумно обичащите ГЕР ББ и Борисов, гласуващи на 100 % за него

  МАРГИНАЛИ ОТ ГЕТАТА ли ?!?!?!?!

  На тях ли да я предлага ?!?!

  За добро или за лошо МАРГИНАЛИТЕ ОТ ГЕТАТА СЕ РАЗМНОЖАВАТ

  В АРИТМЕТИЧНА ПРОГРЕСИЯ, не емигрират, защото навън не стават за нищо

  и ЦЕНАТА НА СТАДО ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ ПАДА от избори на избори....

  Избирателните списъци се оказват с

  ПЛЮС МИНУС НЯКОЛКОСТОТИН ХИЛЯДИ !!!!

  И никой не си мръдва пръста да постави тези въпроси .......

  За какво говорим изобщо ?

 35. 35 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  Грешката на "градската десница"беше,че не издигна лозУнга:"Палачи и жертви,единни да бутаме кръволокът Борисов."След което Майчето ставаше кметица,КУрнела,министър председател,онова...Зарков мин. на МВР,да може да продължи да мъчи дядовците на недоубитите буржуи и....животът щеше да стане по хубав от песен.

 36. 36 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  До коментар [#16] от "truly":

  Когато попитаха Фандъкова, дали би взела Манолова да помага, като консултант, тя просто попита обратно "В коя сфера?".
  Коментарът е излишен.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#34] от "Hawaii":

  Я малко чо-покека. В Габрово нямаме и 100 циганина а ГЕРБ има 59% за кмет и 53% за ОС. Тука имаме едно село с цигани и винаги печели БСП.
  Така, че левите ДБ - стига стига сте писали идиотии.

 38. 38 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Мая Манолова си я помня, като "острие" на БСП, т.е. тя не би могла да обедини хората, като в Истамбул или Будапеща от личностна гледна точка.
  Курнелия пък, запокити БСП към Русия, като по пътя мина през Правец, за да бие чело пред паметника на тамошния селяндур, т.е. няма как да има обединение от политическа гледна точка.
  С две думи, г-н Инджов е писАл глупости.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 39. 39 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  само при определението на галева като "независима" ти става ясно що за анализатор е тоя. гнусна работа.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Направо че се разплачем от умиление с тези статии дето ги вадят.

  Причините може да са толкова различни че да няма накъде повече, но давай всичко да вкарваме в калъпа. :)

 41. 41 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Всички гласували за Манолова бягайте на БТВ. Говори шефката ви Нинова.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 42. 42 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  И пред кой да предложи тази разумна управленска алтернатива ?!?!?!
  —цитат от коментар 34 на Hawaii


  Ми например пред тия 60% дето не гласуваха.На тях освен "Долу ГЕРБ ",какво позитивно и различно предложихте?

 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Мислех, че Дневник ще си остане десен орган. Сиреч ще застане зад ДСБ, но съм се лъгал. Явно се ориентира към Христо Иванов и зелените ултралевият мушмороци. Нито един анализ на ДСБ-рите. Даже на Огнян Минчев, които по другите медии правят унищожителни анализи и редови ДСБ-ри масово недоволстват. Даже във Фейсбук.

 44. 44 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 938 Любопитно

  "либерално-социална общност" , свежият полъх над посткомунистическата ни кочина ,истинската заплаха за чугуненото статукво

 45. 45 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Добър анализ на този Инджов. Може би най-добрия за тези избори. (освен моите разбира се😇) За мен проектът "Салът на Демокрацията", наречен ДемБг се провали. Мястото на ДСБ е в дясно от ГЕРБ и има нужда от нов, значително по-качествен лидер.
  Да се възлагат демократични очаквания върху яростна, червена измамница, въплъщение на Измамата Радев, граничи с клиничен идиотизъм.

  Паметниците на съветската окупация трябва да бъдат унищожени. Русоробията е престъпление.
  Когато се случи, тогава ще се сравняваме с когото ни се ще. Дотогава Путин ще награждава следствени за държавна измяна и шпионаж.

  Navigare Necesse Est
 46. 46 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Десните сме индивидуалисти и всеки отговаря за себе си. Аз не бих гласувал за нито една от главите на червената шумкарско-милиционерска ламя - ГЕРБ/БСП/ДС - и срещу всичкия чай на Китай, дето има една приказка. По тази причина намеците за “социално-либерален алианс” ми се струва крайно глупави.Има емоционален (т.е. ИРАЦИОНАЛЕН) протестен вот, както и огромно мнозинство от негласуващи - това е извън съмнение и показва единствено до каква степен нелепата Фандъкова и шефът й от Банкя с техните корупционни схеми и продължаващи с години отвратителни ремонти са опротивели на софиянци, след като “най-успешната кметица” не може да събере и 50% от благоволилите да гласуват на втори тур, с все циганите от гетата.
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Би могло да се каже и че противниците на Фандъкова вкупом не успяха да съберат повече от 45%. Въпрос на гледна точка.

 47. 47 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Да перефразирам политолога Иван Кръстев, който при една своя лекция в САЩ обяснява на присъстващите кои сме ние българите по следния начин - по света има хора недоволни, хора доволни и ... българи. Та така - в България има управляващ мафиотско-феодален клиентелизъм, неадекватна и безидейна опозия и злобно инфантилен егоизъм. Сега познайте - кой, кой е. Хе-хе, а уж на България и стигаха 45 години. Столетия ще се стои в лайната. ДОБРОВОЛНО!

 48. 48 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Весело

  От антрефилето разбираме, че Курнелия е спазила уговорката комунистите под строй да изберат Бойкикевите районни кметове, но агрегатното състояние на троцкистите е попречило те да гласуват под строй за да съборят Фандъка. Измамата е налице. Паважната част на коминтерна има нужда от строева подготовка и затягане на гайките за да не излагаме каузата на отечествения фронт в бъдеще.

 49. 49 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  БКП да управлява в София?!?!?!?!?!?!?!?!
  Въпреки всички селяни, които дойдоха в София все пак няма как да стане. За БКП гласуват предимно много възрастни хора.
  А това, че десни се обединяват с БКП си е за тяхна сметка. После ДБ да не се чудят защо за тях не се гласува.

  ДБ=БКП
 50. 50 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Най-хубавото на тези избори е краят на мита за ментето ДеБъ. Продадоха се на комунистите за една шепа районни кметове.

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Всъщност опозицията спечели тези избори. До момента само бойко го е разбрал и затова се е снишил.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Мислех, че Дневник ще си остане десен орган. Сиреч ще застане зад ДСБ, но съм се лъгал. Явно се ориентира към Христо Иванов и зелените ултралевият мушмороци. Нито един анализ на ДСБ-рите. Даже на Огнян Минчев, които по другите медии правят унищожителни анализи и редови ДСБ-ри масово недоволстват. Даже във Фейсбук.
  —цитат от коментар 43 на Да вярваме на истината


  В Дневник през последните два месеца излязоха поне 3 пъти повече статии за Галева отколкото за Игнатов.

 53. 53 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1709 Весело

  Добър анализ на този Инджов. Може би най-добрия за тези избори. (освен моите разбира се😇) За мен проектът "Салът на Демокрацията", наречен ДемБг се провали. Мястото на ДСБ е в дясно от ГЕРБ и има нужда от нов, значително по-качествен лидер. Да се възлагат демократични очаквания върху яростна, червена измамница, въплъщение на Измамата Радев, граничи с клиничен идиотизъм.Паметниците на съветската окупация трябва да бъдат унищожени. Русоробията е престъпление.Когато се случи, тогава ще се сравняваме с когото ни се ще. Дотогава Путин ще награждава следствени за държавна измяна и шпионаж.
  —цитат от коментар 45 на Schopenberg

  ......крайните Състояния.......!!!!????!!!!....са Д И А Г Н О З А........!!!!!......друг е момента ,че БИТКАТА за ФЕНОВЕ ше Р О Д И и нови Проекти......!!!!!????!!!!....иии ЛЕВИ../...вече го ВИЖДАМ.../....ии десни.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 54. 54 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мърмор":

  Май не сте и вие наясно с положението в България. Аз всеки божи ден съм сред средни и малки предприемачи и фирми. Какъв клуентализъм при частна собственост?! Единствено може би има надписване така да го нарека в държавните у общински поръчки. Малко надписване. А откакто включиха местни фирми в общинските поръчки, а те са много и дребни какъв клуентализъм.
  Никой от никоя партия досега не се е бъркал последните 6 години в бизнеса. Само в Борисов едно по обясними причини и то "десни" държавата се бъркаше в едрия бизнес с полицейски методи. В едрия. В интерес на истината обаче изкараха много неща на светло.

 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#49] от "anonim440":

  Комунистите управляват София в момента. И то баш чугуните.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Всъщност опозицията спечели тези избори. До момента само бойко го е разбрал и затова се е снишил.
  —цитат от коментар 51 на КМЕТ В СЯНКА


  Така е. Баце спечели само 140 общини - с 10 повече от 2015, включително четирите най-големи. Но по-важното е, че загуби 11 районни кметове в София и ходи на много балотажи.

 57. 57 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1709 Разстроено

  Всъщност опозицията спечели тези избори. До момента само бойко го е разбрал и затова се е снишил.
  —цитат от коментар 51 на КМЕТ В СЯНКА


  ......С У В Е Р Е Н А ......!!!!???!!!!....показа Жълт КАРТОН на ЛЮБИМЕЦ №13.......!!!!.....това е разлика в рамките на СТАТИСТИЧЕСКАТА ГРЕШКА.......!!!!!......следващия ПЪТ /....ако не СМЕНИШ КУРСА.....!!!!!...../......ииии....маааЛата не мое те """"СПАСИ""""........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 58. 58 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ха ха ха
  Гласове за общински съвети:
  ГЕРБ-800 000
  ВМРО-130 000
  Атака-72 000
  СДС-самостиятелно-106 000
  НФСБ-44 000
  БСП-430 000
  ДПС-280 000
  ДБ-120 000
  Че то БСП плюс ДПС плюс ДБ сте колкото ГЕРБ общо

 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#56] от "galapagas":

  София е крепостта на Статуквото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Единствено може би има надписване така да го нарека в държавните у общински поръчки. Малко надписване.
  —цитат от коментар 54 на Да вярваме на истината


  Хайде сега - малко надписване! По време на далаверата със санирането човек не можеше да намери фирма да му санира дома на частно. Всеки казваше: Нема да ти работя без пари! Държавата плащаше средно 250-300 лева на квм, докато този, който най-накрая ми санира къщата, ми взе по 40 лева на квм за 10 см графитна изолация. При това работеше без печалба и аз му стоях на главата. Ако добавим и дограмата преди това, излиза 55-60 лева на квм. Т.е. 'малкото' надписване е само 4-5 пъти.

  Ето заради тези герберски далавери сестра Галева стигна балотаж и без малко да се случи немислимото.

 61. 61 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#55] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тази мантра я смени най-накрая. Не върви. Измислете друга опорка:)

 62. 62 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#56] от "galapagas":София е крепостта на Статуквото.
  —цитат от коментар 59 на КМЕТ В СЯНКА


  А ти си Царят на Лозунгите.

 63. 63 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#60] от "galapagas":

  Не слагаш подмяната на дограмите и ремонтите на покривите и общите помещения. Аз в санирането правих сметка на блок на Трейс излезе 7% печалба. Аз не бих работил за такава печалба.

 64. 64 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":Ха ха хаГласове за общински съвети:ГЕРБ-800 000ВМРО-130 000Атака-72 000СДС-самостиятелно-106 000НФСБ-44 000БСП-430 000ДПС-280 000ДБ-120 000 Че то БСП плюс ДПС плюс ДБ сте колкото ГЕРБ общо
  —цитат от коментар 58 на Да вярваме на истината


  Интересни числа (или цифри, както казват неграмотните). Най-интересното за мен са тези 106000 за СДС. Колкото ДеБъ - новите авери на комунягите.

 65. 65 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Г-н Инджев, това не е сериозно... Излиза, че "либералите" подкрепили Мая Манолова, "анти-комунистите" запазили статуквото, защото са закостенели? Аз съм либерал, но от класически тип. Винаги съм гласувал за ДСБ, Синята коалиция и т.н. Никога не бих подкрепил кандидатура като тази на Манолова. Трябва да се водим от здрав разум, а не единствено от хейт, ако искаме да дръпнем напред.

 66. 66 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1709 Весело

  До коментар [#49] от "anonim440":Комунистите управляват София в момента. И то баш чугуните.
  —цитат от коментар 55 на КМЕТ В СЯНКА


  ......нов......УЛТРА ЛЯВ МЕГА ПРОЕКТ.....!!!!!????!!!!....Чука на ВРАТАТА.......!!!!....при това с МЛАДЕЖКИ ПЛАМ и ДРЪЗНОВЕНИЕ......!!!!!......Д Е Ц А Т А ......!!!!!!.....ИСКАТ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО и ОПРЕДЕЛЯНЕ на ДНЕВНИЯ РЕД от ТЯХ САМИТЕ.........С О Ф И Я е БРЕМЕННА........!!!!!?????!!!!.......МОМЧЕТО ....../...дето можеше да ВКАРА СЕДЕМ СЪВЕТНИЦИ е ПЪРВАТА ПТИЧКА.........!!!!!.....Пролетта БЛЪСКА на ВРАТАТАААА........../.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 67. 67 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#64] от "galapagas":

  Ами оротолуте на всички ОИК са на разположение всеки човек може да си ги сумира по партии. ДБ също има неочаквано за мене висок резултат при положение, че и те като СДС не са във всички общини. Явно избирателите на РБ са се разделили някак си на две. В национални избори вече ще участват навред и ще ми е интересно да видя.

 68. 68 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Тия по чийто акъл се водиш са десни колкото Фидел Кастро е десен.
  —цитат от коментар 26 на emil


  Да бе, сигурно истинските десни са милюцьонери с партийни книжки на БКП и клели се да защитават комунизма. Хвърлиха се милиарди български пари за руски ядрени самовари и ще се плати на матушката да строи АЕЦ. Започна да се правят безплатен газопровод на русийката. ГЭ₽П се превърна в патерица на руския империализъм у нас.

 69. 69 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Много просто.Нито Бойко Боросов е Ердоган или Орбан,нито и Мая Манолова е по приемлива алтернатива и тя и тия около нея приличат много повече на Орбан и Ердоган,отколкото Борисов.

 70. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#17] от "МъНиЧкО СиНиЧкО с МаЛкО ЧеРвЕнИчКо и МаЛкО БеЛиЧкО Що Е тО":

  Аз пък въпреки че съм "твърдолинеен гербер", при балотаж между Спасителя и Фандъкова бих гласувал за него. Дали е гей или не не ми влиза в работата, вълнува ме какво би свършил. И понеже съм сигурен че няма да свърши голяма простотия (да, ще спре метрото но нека го оценим тогава) съм готов да му погледам сеира 4 години. За Архитекта не съм сигурен но сигурно бих се изкушил да му погледам сеира и на него.

 71. 71 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  От антрефилето разбираме, че Курнелия е спазила уговорката комунистите под строй да изберат Бойкикевите районни кметове, но агрегатното състояние на троцкистите е попречило те да гласуват под строй за да съборят Фандъка. Измамата е налице.
  —цитат от коментар 48 на Lemmy


  Афърматив. Ама те ората не са виновни - просто адета им е такъв. Преди да дойдат на гранта се бяха присламчили към др Кунева да й изядат субсидията и за отплата я прецакаха за евродепутат.
  Затуй др Нинова за следващия път да си знае : първо парите напред в доверителна сметка и чак кога се спази обещанието се връщат обратно.

 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#58] от "Да вярваме на истината":

  Лъжеш като дърт бочко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Весело

  До коментар [#62] от "galapagas":

  Всеки според акъла си. Пробвай се и ти. Интересно само защо всички ме следите и ЦИТИРАТЕ !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#72] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз не съм комунист, че да лъжа като тебе. Както виждаш първо гледам числата и после правя анализи:) А бе като тебе да "побеждаван" с два пъти по-малко гласове.

 75. 75 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "На балотажа наистина се случил нещо немислимо в близкото минало: от подкрепилите листата на "Демократична България" на първия тур, на втория около 40 процента са гласували за "червената Мая" – колкото и за Фандъкова. За Манолова са гласували почти четири пети от подкрепилите независимия Борис Бонев за общински съветник."
  Според мен основната причина за не избирането на Мая е самата тя - тя никога в нищо не е демонстрирала някакъв експертен потенциал, ако не броим интригите, игрите в партийната котерия и безмерното, но нямащо никаква реална основа самочувствие и обикновено махленско нахалство. Все ми се струва, че вън от вякакви опити да "повтаряме Истанбул или Будапеща, всеки средно нормален човек много би се срамувал да гласува за такъв кандидат и остава да не гласува.
  Що се отнася до гласувалите за Бонев, това е общество, получило се на базата на т.н. социални мрежи и в него няма идентичност или ясна идея, а еклектични желания на сравнително по-млади хора с най-различни от гледна точка на политическия спектър хора и не съм учуден, че водени от порива за 'промяна' повечето от тях са гласували без много да гледат що за човек е кандидата. Между нас казано и самия Бонев на мен не ми вдъхва никакво доверие, но всеки си има глава и е редно да я изпозлва.

 76. 76 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Около тия избори на всички негласно им бяха ясни няколко неща.
  1.Данче Фандъкова няма да загуби.
  2. На балотаж Мая Манолова няма да спечели.
  3. Загубата искат да доказват с нарушения. Нищо няма да докажат.
  4. Успешен ход беше всички отзад да се обединят срещу ГЕРБ. Но не в седмицата преди балотажа, това по-скоро е паника, отколкото тактика. Това трябваше да стане много преди изборите, като се обмисли трезво стратегията.
  Всичко е само пожелателно и изплатени хонорари за подобни анализи. На времето царя са хвалеше, че разбил двуполюсния модел. Сега модела е нам колко си полюса. Ползата никаква. Във филма "Невероятна история" по сценарий на Радой Ралин, сниман в нач. на 60-те, има една песничка: В нашия град, всичко вървеше назад...защото ни управляваше стар бюрократ. Но дошли други времена, махнали стария бюрократ и очаквали всичко да се оправи...сега в нашия град, имаме нов бюрократ.

 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Весело

  До коментар [#74] от "Да вярваме на истината":

  Нищо не гледаш а лъжеш най-нагло. Толкова си сляп, че дори не се усещаш къде лъжеш.Ама то е според обзавеждането на последния етаж.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 237 Весело

  МУТРИТЕ НИ ИЗЛЪГАХА ПО НАЙ ДОЛЕН И ГНУСЕН НАЧИН
  —цитат от коментар 33 на reply


  Не плачи. Моралната победа е ваша. Пхахах!

 79. 79 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дневник толкова ли сте изпаднали да пускате анализи на Иво Инджов.

 80. 80 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Не разбирам "аФтентично десните". Хем са десни, хем се държат и водят риторика като леви /конвенции, затоплизъм, мегаглобализъм, клинетелизъм/. Хем искат да са опозиция на ГЕРБ в дясно, хем искат да се обединят с БСП и левицата, за да бутнат властта. Привържениците им, които по си мислят, че са десни /незнайно защо/, станаха разногледи. Аз съм човек с десни убеждения, ни никога, повтарям никога повече не бих галсивал за тези. Веднъж ме излъгаха с РБ и няма да повторя!!!

 81. 81 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#44] от "Stewie":


  Либерално социална общност!Хахахаха.Не са социални а комунисти,не са либерални а не е ясно какво щом правят алианс с червените чугуни

 82. 82 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Или ББ и Фънди са най-лудите късметлии евър или всичко беше един внимателно подреден сценарий. Може и двет в комбинация. Сценарият включваше "битка" между два привидно противни лагера. Фънди и МаМа не са конкуренти. Това са двете крила на една и съща общност - производните на БКП и ДС и кохортата техни слуги и ратаи. В играта беше намесен и симпатичен лузър, който да отвлече вота на младите. Бяха вкарани и десетки други "кандидатури" като Джамбазки, Тончо Токмакчиев и т.н. и т.н. Купените агенции наливаха ден и нощ фалшиви данни за огромна преднина на Фънди, а други подгряваха избирателите на МаМа.

  В края на краищата целта е постигната, а статуквото запазено в общи линии. Единственото, което не бяха предвидили е колко много са писнали ГЕРБ на хората. След балотажа лицата на герберите бяха доста посърнали, защото само те си знаят какви са реалните цифри. Великата и успешна Фънди е избрана с под 10 процента от гласовете на живущите в София. Тотал щета.

  Десните имат един единствен правилен ход. Ако искта да ги има на следващите избори следва да са тотална, но аргументирана опозиция на статуквото на ГЕРБ. Поне някои от тях, другите така или иначе ще се продадат...

 83. 83 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#77] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Всеки може да изчисли гласовете за общински съветници. Така, че обвинението ти в купа по комунистически няма как да не впечатли:) Така, че страдай. Колкото повече комунягите страдате по-добре за България. Все още има 430 000 дтарчоци способни да се дотътрят до секциите. Следващият път под 400 000.

 84. 84 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Весело

  До коментар [#83] от "Да вярваме на истината":

  Почна да се изпускаш и да обиждаш. Обикновено стига тия като теб . И народът го е казал ама ти книжки не четеш. И престани с лъжите. Съжалявам те.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 85. 85 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#84] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Напротив ти ме обвиняваш в лъжа. Аз не съм обидил никой. А каква е възрастта на гласуващите за БСП е очевидно навред. Ако това е обида се извинявам. Ама дай боже всекиму такава обида да доживее до толкова и да е активен.

 86. 86 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  " Независимият кандидат за кмет Мая Манолова, подкрепена от социалистите, либерали и десни "

  Най- после изплюха камъчето за ОФ- то! Ура, другари !

  Аз го разправям от години, за което получих 4587 минуса от светлорозовите ДСБ арки в този форум!

  Сега да слушат внимателно:

  Дори да се обедините не само в сегашното ОФ - БСП, ДБ, Спаси София, Иванчева , АТАКА, ами и Трактора, Архонта, Славиту и Барека , ПАК ЩЕ ЯДЕТЕ ПЕРДАХ, понеже нормалните хора не понасят такива пишман коалиции и добре си дават сметка, какво ще настъпи, ако вземете властта.

 87. 87 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Социал либерална общност, Голямата Мечта на грантаджиите.

  Ами не, няма я тази социал либерална общност в изборите за София, колкото и да ви се иска и колкото пари да хвърлихте за пропагандата. А парите и промиването на мозъците наистина са огромни, Сорос не жали милиардите.

  За да има такава общност трябва да има хора които вярват в такива социал либерални "ценности". Слагам ценности в кавички защото отдавна е известно, че неолиберализма е маскирана форма на неомарксизма, чиято пък цел е разрушаване на традиционното общество. Не може разрушаването да е ценност.

  В София гласувалите срещу ГЕРБ не бяха обединени от ОБЩИ Ценности. Какво общи идеи може да има между откровени пост-комунисти като БСП и десни (уж) антикомунисти като ДСБ?

  Обедини ги ОМРАЗАТА срещу ГЕРБ, заради нея те плюха на партийната си идеология. Но тя омразата не е ценност. И е стока за еднократна употреба.

  Социал либерални можем да наречем например хората на Христо Иванов но те са жалък процент, не повече от 1% от партийният вот в страната. В огромната си част българският народ отхвърля социал-либералното /известно като либерастия/ и твърдо държи на традиционните ценности. Огромното възмущение срещу Истанбулската конвенция го показва ясно.

  В София стана нещо елементарно, десни лидери продадоха гласът на избирателите си. Подкрепа за Мая Ванолова срещу подкрепа за районните им кметове. И примерно половината им избиратели зомбирани до степен вече да нямат идеология а само омраза ги последваха.

  Едни десни проститутки продадоха гласът си на лявата БСП. Никаква разлика с циганите които го правят същото.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 88. 88 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Избирателен кодекс:
  Чл. 246.
  (8) Когато до втори тур са допуснати да участват двама кандидати и между двата тура единият от тях се откаже в срок до 24 часа от обявяването на резултатите от първия тур, на втория тур участва следващият кандидат, получил най-много действителни гласове.

  Другарката Мая Божидарова Манолова-Найденова беше напълно наясно, че ще загуби втория тур. Другарката Мая Божидарова Манолова-Найденова можеше с един подпис да свали другата другарка, и кметът щеше да се казва арх. Борислав Александров Игнатов.
  Какво ще получи в замяна ще разберем скоро.

  А че беше вторият кон на Борисов не разбраха само във Факултето.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 89. 89 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#38] от "Dexx":


  Ми някога да сте прочели нещо умно от гусин Инджов.Не е само той .Медиите са задръстени от анализатори които се тюхкат че не е свален престъпния,тоталитарния,феодалния,тиквения,мутренския режим.Горката България.

 90. 90 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Всъщност опозицията спечели тези избори. До момента само бойко го е разбрал и затова се е снишил.
  —цитат от коментар 51 на КМЕТ В СЯНКА


  Честита победа кмете! Все така да печелите и за напред. НапраЙхте Бойко геронтофил. Де що има избори, Тиквата плющи "столетницата", а тя си пее песента на Крум "Бий ме обичам те".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 91. 91 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Весело

  Инак тая лакърдия мноо ми хареса- ЛИБЕРАЛНО- СОЦИАЛНА ОБЩНОСТ !

  И " градските десни " набутани в нея !

  Хахаха!

  Че то ний откога разправяме , че ДСБ са българскитее ляво- либерасти.

  Най- после си признаха!

  Браво Иво, браво Инджов!

 92. 92 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 331 Неутрално

  от номенклатурни наследници и от комсомолска редакция други статии освен нази помия не очаквайте :Д

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 93. 93 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И какви количествени доводи ще предложиш в защита на тезата си?

  Проценти, бройки, числа някакви?

  Или просто така ти се иска... Трябва вече да си проумял, че твойте желания нямат значение.

 94. 94 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#87] от "Fred":

  " Какво общи идеи може да има между откровени пост-комунисти като БСП и десни (уж) антикомунисти като ДСБ? "

  Какви идеи бе, братче?

  Путинистите на Нинова и меркелистите на Радан и Танас ги обединява САМО интереса, както много пъти сме подчертавали.
  Тогава те действаат като едно- както и се видя на изборите!

  Две страни на една монета са и са от едната страна на барикадата.

  От другата са хората.

 95. 95 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1717 Весело

  До коментар [#44] от "Stewie":

  Пръдле, ти си най-обикновен комунист и си гласувал за Мая Манолова още на първия тур. (Ако изобщо си от София и си гласувал). Какво се опитваш да се присламчиш към "либералите" :)

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 96. 96 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1717 Весело

  До коментар [#43] от "Да вярваме на истината":

  Мислех, че Дневник ще си остане десен орган.
  —цитат от коментар 43 на Да вярваме на истината


  Предполагам, че повечето журналисти са такива, но всичко зависи от собственика.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 97. 97 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Нека още 4 години Фандупкова и герб се гаврят със София, на следващите избори на партийните тъпоъгълници може и да им дойде акъла.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 98. 98 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  единствената причина да не падне ГЕРБ в София беше, че просто Манолова е уникално антипатична личност с м@зано комунистическо излъчване, провален политик който винаги ще остане известен с Костинбродската афера, подкрепата да Орешарски, червеното острие и т.н

  Няма как подобен човек да обедини десни избиратели. Застанала до нея Фандъкова вдъхва много по-голямо доверие. Който и да беше друг от следващите двама на балотаж щеше да бие Фандъкова. Много жалко, реално Тиквоча трябва да благодари на Борис Бонев - момчето просто (умишлено или не) настояваше да играе самостоятелно и така реално уби всички шансове за обединен вот

  с две думи - Манолова е също толкова отвратителна като Тиквата и въпреки това разликата е само 20 хил гласа. Представете си на балотаж нормален и политически необременен човек (като новият кмет на Истамбул ..).

  Жалко, но все па ГЕРБ се пропука. Ако Демократична България си напишат домашното на следващите парламентарни избори спокойно може да имат сериозна група в НС

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 99. 99 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Весело

  До коментар [#38] от "Dexx":


  С две думи, г-н Инджов е писАл глупости.
  —цитат от коментар 38 на Dexx


  Да не ти пука! 80%, (сакралните 80% на един друг Иво🤣🤣), си мислят че статията е написана от автора на "Измамата Сан Стефано"!

 100. 100 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 237 Разстроено

  На градската десница не и остава нищо друго, освен да пее стари градски песни...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK