Безобразия и "чудеса": избори по български

Редовното успокоение гласи, че купуването на гласове не променя резултатите

© Надежда Чипева, Капитал

Редовното успокоение гласи, че купуването на гласове не променя резултатитеТекстът е препечатан от "Дойче веле".


"Обичайно на този, който няма основание да е доволен от изборите, му е крив изборният процес", каза след втория тур на отминалите избори отговарящият за тяхната организация вицепремиер. Но не е съвсем прав. Защото въобще не е задължително човек да е загубил изборите, за да се оплаква от безобразията в тях. Като например спечелилият втори мандат кмет на областен град, който обърна внимание на следната история.


Обичайна история
През 2015 г. той се явява срещу кандидат на управляващата партия. На първия тур в трите секции в близко до града село получава 273, а конкурентът му - 1294 гласа. На втория тур става "чудо": гласовете на конкуренцията набъбват до 1906, а неговите се стопяват до 35. Най-забележителен е резултатът във втора секция - 805 на 4.


Четири години по-късно кметът се изправя срещу друг кандидат на управляващата партия. И "чудото" се повтаря. На първия тур в същото село силите са доста по-изравнени - 825 на 595 гласа. Във втора секция съотношението е 380 към 197 в полза на кандидата на управляващите, а в трета обратно - 197 на 236 гласа в полза на опозиционния кандидат. На втория тур обаче по някакъв "магически" начин гласовете за него се изпаряват. Във втора секция резултатът е 643 на 3, в трета - 466 на 28, а общо в селото - 1398 на 110 за кандидата на управляващите. И още една важна подробност: в изборния ден полицията арестува петима застъпници на опозиционния кандидат в селото. Вероятно за да не пречат на "магията".


Тази история не е изключение, а явно нещо обичайно. Такива секции вероятно има във всяка община. Ако човек се порови малко в протоколите на сайта на ЦИК, несъмнено ще ги открие.


"Огромният брой недействителни бюлетини на първи тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират доверието в изборния процес", констатира онзи ден президентът на републиката и обеща да покани ЦИК, органите на реда и партиите, за да обсъдят "всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес". Само дето въпросните институции са се събирали вече безброй пъти, но пропуските са си все същите, доверието е отдавна компрометирано, а отстъплението от честността продължава.


"Явно само когато президентът победи, тогава изборите са били честни", опита да се заяде министър-председателят. Само че тук вече не става дума за честност, а за аритметика. Защото от колкото повече гласове зависи изборният резултат, толкова по-скъпо и трудно е той да бъде манипулиран. Ето защо вероятността това да се случи на национални избори като президентските е малка. За разлика от местните, на които цялата криминална изборна енергия се отприщва и в употреба влиза целият репертоар от изборни шмекерии. Ето част от него.


Производство на недействителни бюлетини


На първия тур на тези избори броят на недействителните бюлетини е нараснал в пъти. Колко точно са те е трудно да се каже – на сайта на ЦИК такава информация няма. Някои изчисляват, че са над 600 хиляди. Други - че процентът им се колебае между 10 и 25. Какви са причините също трябва да се гадае, но най-общо вариантите са два. Единият е огромна част от избирателите да са (полу)неграмотни и да не са в състояние да извършат едно елементарно действие, без да сбъркат. По-вероятно обаче е причината да се крие в секционните комисии, които поради незнание и неподготвеност или защото са пристрастни и купени, "произвеждат" недействителни бюлетини. Някои казват, че проблемът може да се реши чрез машинното гласуване. Но има много по-лесен и евтин начин: по-малко партийци за сметка на повече професионалисти в изборната администрация. И най-важното: броенето на бюлетините да бъде отнето от днешните секционни комисии и прехвърлено в професионални преброителни центрове.


Тази идея е отдавна предложена и обсъдена, но тези, от които зависи прилагането ѝ, се правят на ударени. Обяснението е просто. Когато запечатаните урни от всички секции се съберат на едно място и преди да бъдат преброени, бюлетините се смесят, брокерите на гласове вече няма да могат да докажат, че са изпълнили поръчката, а избирателите ще се освободят от страха, че гласът им се контролира.


Купуване на гласове


А сега покупко-продажбата на гласове продължава да се шири безнаказано въпреки наглед засилените мерки на органите на реда. Ако се съди по последните избори, единичната цена на гласа нараства, но пък разходите като цяло може и да намаляват - заради все по-ниската избирателна активност.


Но дори да оставим количествените му измерения настрана, този процес, документиран в изобилие от телевизионни репортажи, изглежда все по-отвратително. Брокерите са все по-изобретателни, купувачите - все по-безскрупулни, а продавачите – по-лумпенизирани. Има места, където вече малцина гласуват безплатно. Там обикновено е и най-високата избирателна активност.


Същевременно делът на контролирания вот, изглежда, продължава стабилно да нараства. Най-разнообразните форми на заплаха, принуда и зависимост стават все по-извратени. Което е естествено отражение на икономическите и социалните реалности в една все по-силно феодализирана среда.


Пакетни сделки


Високата степен на контрол дава възможност за виртуозна еквилибристика и сложни пакетни сделки. Само така могат да се обяснят странни изборни истории като онази, с която започнахме. Или пък това: защо ДПС за първи път от десетилетия не издига кандидат за кмет в Хасково, а ГЕРБ след три кметски мандата оттегля кандидата си в Маджарово. Както и защо в много села на хасковската община броят на гласовете за кмет на кметство и за общинската листа на ДПС съвпада с броя на гласовете, подадени за кандидата на ГЕРБ за общински кмет. В община Маджарово пък наобратно: сборът от гласовете, подадени за листите на ДПС и на ГЕРБ, почти съвпада с броя на гласовете за кандидата на ДПС за кмет.


Ако попитате партиите за тия странни явления, те, разбира се, ще ви обяснят, че такава е свободната воля на избирателите. А когато стане дума за недействителните бюлетини и изобилните свидетелства за купуване на гласове и контролиран вот, ще ви успокоят, че каквито и да са нарушенията, те не са повлияли на изборния резултат. Вероятно затова и не правят нищо, за да ги пресекат. Проблемът е, че едва ли някой им вярва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 506 Гневно

  Защо се мъчим с избори изобщо ? Поне тази година не съм чул за предложени кюфтета и кебапчета..

 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 514 Любопитно

  Абе, последно напечатани ли са 100 000 бюлетини отгоре за т.нар. техническа грешчица в София?

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Както каза бай Х, всичко е ,,уйдурма" Научил я е от неговите приятели от ДПС. А циганите си заслувашат мизерията ,защото гласуват за нея срещу жълти стотинки

 4. 4 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 780 Весело

  Кажете и за това как от градската десница подкрепиха Мая Манолова на втори тур; това безобразие ли е или чудесо? :)

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#2] от "SaveBG":

  Най -вероятно ,но нещо ги е уплашило

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Това все едно във фейсбук е писано!?

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Ясенчо , дай поне някакви доказателства ! не казвам , че няма подобни парадокси - но все пак би трябвало срещу ГОВОРЕНЕТО да има макар и МИНИМАЛНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ! Иначее сме свидетели на празни бъртвежи !
  Четох някъде , че се купували гласове от един кандидат на БСП :
  ФAКТИ oглacявa журнaлиcтичecки рaзcлeдвaния oт рaзлични мeдии, зaщoтo пoдкрeпя cвoбoдaтa нa cлoвoтo.  Тримaтa aрecтувaни купувaчи нa глacoвe в Гoрнa Oряхoвицa признaли, чe ca oргaнизирaли плaтeн вoт, твърдeйки чe e зa кaндидaт-кмeтa нa БCП и нacтoящ дeпутaт Явoр Бoжaнкoв. Тoвa пoкaзвa рaзcлeдвaнe нa TrаffiсNеws.  Зaдържaнитe рoмcки тaртoри Муcтaфa Муcтaфoв-Мaджaрa, Aбдулa и Тoдoр oбяcнявaт, чe нaeмaт глacoпoдaвaтeли cрeщу cуми oт 30 дo 150 лeвa. Cпoрeд кaзaнoтo oт тях пaритe били ocигурeни oт бaщaтa нa дeпутaтa, Румeн Бoжaнкoв, кoйтo ce cмятa зa eдин oт нaй-бoгaтитe бизнecмeни в Гoрнa Oряхoвицa, кaктo и нaй-гoлeмия рaбoтoдaтeл нa мecтнитe рoми

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2788 Весело

  "Огромният брой недействителни бюлетини на първи тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират доверието в изборния процес" - държавата е слаба, щото мат`риалът действително е много, много доверчив, а партиите са МУ взели акъла, щото са много, много умни.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1039 Весело

  Така надареният аФтор да вземе да обясни защо ДеБъ гласуваха като един за МаяМа и Костя Копейкин, а не да се опитва да замаже този грандиозен подарък за Бье-Си-Пье-то от Бой Кики и Наско Хаяско! И на кьоравите баби по селата стана ясно кой какъв е, колко струва и колко му лъсна червената задница, така че сега и вагони с анализи да се извъртят – все тая, гафът е сторен и нищо, ама нищо на може да ни накара да мислим за скритите леви като за автентично десни! Чао, рагаци, плеснете с ръце, па се прегърнете с позитанци, ама после да няма рев, сълзи и сополи, че нещо са ви преметнали – по стар комуняшки обичай! Честито!

 10. 10 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#2] от "SaveBG":

  Така е, брат, вкичко е лъжа и измама. За Майчето всъщност са гласували 100.000 души повече и затова е трябвало да печатат бюлетини, които да са с глас за Фандъкова.

  Костинброд 2, нал тъй?

  Вие живеете в някаква паралелна вселена, заклевам се. В главите ви само конспирации и измами.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Кой е Явор Божанков , "безпартиен " комунист от Горна Оряховица

  Копирано от https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6271901 © www.24chasa.bg

 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Районният съд в Горна Оряховица не уважи искането на прокуратурата за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на тримата обвиняеми за купуване на гласове на първия тур на местните избори в общината.

  Тримата мъже бяха арестувани на 1 ноември след журналистическо разследване за изборна търговия в полза на депутата Явор Божанков, кандидат на БСП за кмет на община Горна Оряховица.

  И тримата обвиняеми - Тодор Тодоров на 38 години от село Първомайци, 65-годишният Мустафа Мустафов от село Петко Каравелово и 56-годишният Абдула Мюмюнов не се признаха за виновни в организирането на купуване на гласове и заявиха, че не познават кандидата за кмет, нито са имали договорка да купуват гласове за него.

  И тримата са с основно образование. Двама от тях са осъждани за различни престъпления.

  В съдебната зала Мустафа Мустафов заяви, че е мошеник и измамник и се е включил в схемата, за да извърши поредната си измама, но не и да прави изборна търговия.

  Съдът пусна под парична гаранция от 800 лева Тодоров. Определи за Мустафов парична гаранция от 1500 лева, а Мюмюнов, който направи диабетична криза в съда и не дочака да чуе съдебното определение, беше пуснат срещу подписка.

 13. 13 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 337 Весело

  Ухапи автора и кажи че ДБ са гласували за Маналова и "хоп" написаното в статията става невидимо???
  Тц, тц, тц, мурафети!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#13] от "linard":

  Не, но и това другото не изчезва, нали? То може да не е незаконно, но е със спорна моралност и е абсолютна свинщина.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 16. 16 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#15] от "nv":

  Ти пък как стана мерило за морал и въобще кой си ти да ми казваш за кого трябва да гласувам за да не е "свинщина"?

 17. 17 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#1] от "soldierism":

  Еее не така!Я колко упорито ни показваха ромите от Видин,които печаха кебапчета и кюфтета.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#4] от "nv":
  Във Франция левите подкрепиха десните ,за да отрежат нацитата. Тук десните погкрепиха лявата за да отрежат мафията .Не стана .Спи спокойно ,ГеПи и вълкът няма да отслабнат.
  ПС. Защо не питате коалиционните си партньори ,защо гласуваха срещу вас?

 20. 20 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#19] от "hodounski":

  Оправданието е като задника; всеки си го има. Нито БСП и Мая Манолова са френските десни, нито ГЕРБ е някаква нацистка партия. Вие все едно сте паднали от Марс и не знаете за какво става дума. Но както и да е, маските паднаха.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 21. 21 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#20] от "nv":

  То затова е цялата олелия,която вдигат от ДБ и БСП-за да се замаже излагацията от гласуването за Манолова. Иначе като в оня стар виц,че лошото чувство остава,въпреки водопадът от коментарите им.
  Пиша ДБ и БСП,имайки предвид троловете им.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Българските избори трябва да се изучават по света , като пример, как не трябва да се правят избори.

 23. 23 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Това все едно във фейсбук е писано!?
  —цитат от коментар 6 на svoboden  Българските избори трябва да се изучават по света , като пример, как не трябва да се правят избори.
  —цитат от коментар 22 на Роси


  Я като по запозната, нашите по какво се различават от тези по света?
  Що свят си видяла, що избори си наблюдавала.... Или си от тея, които ще наклепат България пред някои външни институции, само защото не ви е минал номера на изборите.
  Само в София, защото само там са някакво факторче, едни уж десни подкрепиха левите, та дано им паднел ГЕРБ.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5380 Неутрално

  Мафията си владее положението в държавата, включително и по време на избори

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Преброетелни центрове, почнаха да узряват за тази идея. Остава да се сетят, че броенето може да става не на ръка а с машини, като тото фишовете. Фасулска задача за съвременните компютърни технологии и много по-евтино от това машинно гласуване с безобразните му цени. Но изглежда някой трябва първо да вземе комисионните.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Аман от красиви и умни... сополи. То не бяха сълзи, то не беше рев, купен вот, корпоративен, диктатура, уплашени... Народът ни го е казал "На крив к.... ракета, космоса и пречи".

  В София на протестите срещу Гешев 200-300 души, останалият 1 милион софиянци които не ги подкрепят всичките купени ли са?

  Просто сте некадърници и хората не ви искат начело, това е истината. И понеже не искат и БСП единствено им остава ГЕРБ. Не че толкова ги харесват, просто другото е още по-голям боклук.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7527 Неутрално

  И сега е имало купуване на гласове от БСП, това е стара изпитана и запазена комунистическа марка.

 28. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 306 Неутрално

  "Безобразия и "чудеса": избори по български"

  "Написах пост на страницата си във фейсбук в навечерието на балотажа. Написах, че съм изумена от това, което се случи през последната седмица у нас. Мисля, че много хора най-внезапно се озоваха в това състояние на нещо като политически ступор. И за пореден път изпитах възхищение към кукловодите на обществения ни живот. Успяха да забъркат такова блато и такава политическа гнъс, която за последните злощастни години не се беше случвала.

  Демократична България ни призова да гласуваме за Манолова.

  Тази ужким „десница”, лелеяна, отглеждана като къснородено библейско дете, от което ще се роди чудото, тази десница, но която сме склонни всичко да прощаваме, и порноскандалите, и миекането, и мнимата „компетентност”, и тапетите и да ги складираме в графата „компромати, яд ги е”, ни призовава да гласуваме за Манолова.

  По най-простата логика на един десен човек, за какъвто се смятам, „градската десница” на София започна да вярва в мнимата независимост на Манолова. И то да вярва кресливо, чисто по хейтърски.

  И това ако не е политическо уродство.

  Струва ми се, че тук се е зародил нов вид чума, която невидимо и безапелационно разболява населението и го лишава от здравия му разум.

  Кукловодите успяха така да усучат политическите конци, че ние да вярваме на техните маньоври, а не на очите си. Точно както по времето на комунизма. Вярва се на това, което се говори, а не на Чернобилската авария, защото за нея не се говори. Съществува само онова, което е изговорено. Не съществуват отровите, облаците, осакатените, умрелите, избитите.

  В коментара ми имаше неточност, тъй като официално такава позиция на „Демократична България“ няма. Дължа извинение. Подвели са ме множеството мнения на привърженици на ДБ, които отправяха такива послания. Повечето не го правеха директно, а завоалирано. Но това според мен никак не променя нещата. Само ги прави още по-нечистоплътни. Получих упреци, че разпространявам лъжа, че се присъединявам към кукловодите. Голяма част от упреците бяха именно от хора, изразяващи подкрепа за Манолова. Това е още по-лицемерно. Най-важното е, че резултатите от изборите потвърдиха моето предизборно усещане – без да има официална позиция на ДБ, по-голямата част от нейните гласоподаватели от първия тур, на балотажа са гласували за Манолова. И тя специално благодари за получените 50 000 гласа от десницата: „Подадохме си ръце.“ А ген. Атанасов каза, че са подкрепили Манолова, защото са свободни хора и са гласували рационално.

  Но това ли е рационално? Разбирам желанието за промяна, но не разбирам въжделението, че тя може да бъде донесена точно от Мая Манолова. Всеки е свободен да решава как да гласува, но едва ли е естествено една партия да е съставена от комунисти и антикомунисти, от леви и десни. Това вавилонско смешение не само не е рационално, а е порочно. Размиването на границите и принципите е целта на ДС още от началото на прехода. От самото начало кукловодите говорят за „помирение“, „национално съгласие“, „няма ляво, няма дясно“.

  Реформаторският блок беше коалиционен партньор с шестима министри в правителството „Борисов 2“. Аз не виждам съществена промяна в ГЕРБ и Борисов от преди пет години и сега, за да се превърнат днес в основния политически противник на ДБ. Но ето днес обясняват, че десни и леви гласували заедно, за да отстранят ГЕРБ от властта. В първия ден след балотажа ген. Атанасов каза, че режимът на Борисов се пропуква в цялата страна и на първо място в София. Не мога да разбера как може да бъде повод за задоволство на един десен политик, ако ГЕРБ падне от власт и на тяхно място дойде БСП? Или може би няма да дойде БСП, а коалиция между БСП и ДБ. Това ли е повод за задоволство? Това ли е целта? Това ли е принципна политика? Това ли е свободата на свободните хора?

  Когато се създаде ДСБ, с гордост и самочувствие започнаха да се наричат „тъмносините“, за да се отличават от СДС. Мотивите за напускане бяха, че в СДС не са достатъчно последователни, достатъчно принципни, достатъчно десни, достатъчно сини и така ДСБ станаха „тъмносините“ десни. А днес – с червените. Или греша – нали палатката на Манолова е зелена, а тя е независима?

  Разбиването на двуполюсния модел е стремеж на кукловодите отдавна. „Маньовърът“ с правителството на Беров се оказа безуспешен. Най-успешният ход беше довеждането на царя и създаването на НДСВ. Преди сегашните избори лидерите на БСП повтаряха и повтаряха, че няма нищо неестествено в това, зад Манолова да застанат и леви, и десни, само и само да бъде свалена Фандъкова. От ДБ казваха същото, но по-завоалирано. Манолова се извини за Костинброд, за Орешарски, за Пеевски, дори подкрепи протестите срещу избирането Гешев, само и само да се хареса на десните. И се хареса на 44 процента от тях.

  Тъй като политиката е изкуство на възможното, компромисите са неизбежни. Но когато се прави компромис, старанието е той да бъде възможно най-малък и да не накърнява основополагащите принципи. Подкрепата на Манолова прехвърли критичния праг.

  Спомням си, че някога отдавна Иван Костов беше казал, че в политиката най-важното е да стоиш на позиция. Тези негови думи ме бяха впечатлили. Сега станахме свидетели на точно обратното."
  http://kultura.bg/web/границата/?

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  "Безобразия и "чудеса": избори по български""Написах пост на страницата си във фейсбук в навечерието на балотажа. Написах, че съм изумена от това, което се случи през последната седмица у нас. Мисля, че много хора най-внезапно се озоваха в това състояние на нещо като политически ступор. И за пореден път изпитах възхищение към кукловодите на обществения ни живот. Успяха да забъркат такова блато и такава политическа гнъс, която за последните злощастни години не се беше случвала.Демократична България ни призова да гласуваме за Манолова.Тази ужким „десница”, лелеяна, отглеждана като къснородено библейско дете, от което ще се роди чудото, тази десница, но която сме склонни всичко да прощаваме, и порноскандалите, и миекането, и мнимата „компетентност”, и тапетите и да ги складираме в графата „компромати, яд ги е”, ни призовава да гласуваме за Манолова.По най-простата логика на един десен човек, за какъвто се смятам, „градската десница” на София започна да вярва в мнимата независимост на Манолова.
  —цитат от коментар 28 на plebs

  В нищо не са повярвали, едни уж десни ,уж тъмносини политически проститутки се продадоха на червената БСП. Продадоха се нагло, пред очите на всички и сделката беше "Десни гласове за Мая Манолова, червени гласове за нашите районни кметове".

  По-лошото, направиха го с ентусиазъм. Защото за тях вече отдавна БСП не е политически противник а е приятел и съюзник. Доста пъти досега го правиха но беше по-прикрито, и по-наивните не го виждаха и разбираха.

  Нищо, че те са заедно с ГЕРБ в ЕНП, дясното за тях е само маскировка, начин да излъжат и докарат до БСП хора които иначе се отвращават от нея.

  Технологията е проста и измислена още от Гьобелс, "Една лъжа повторена 1000 пъти става истина". И те така, ежедневно по форуми и партийни събрания повтаряха, че ГЕРБ е главният и единствен враг, заливаха го с лъжи и помия. Това в продължение на години, от самото създаване на ДСБ. Които така първо атакуваха СДС докато го унищожиха, след това се насочиха към ГЕРБ.

  Новото е единствено, че вече не се крият, правят го пред очите на всички. И че доказателствата са налице, публични декларации на партийните лидери на БСП и ДБ, анализа на броят на гласовете при гласуването, данните от социологическите агенции.

  Остава последната стъпка, съвместно правителство с БСП. Тогава Юда ще получи своите 30 сребърника, доста време се стара за тях. Естествено маскирано под някакво красиво име, например "Експертно правителство", или "Правителство на националното спасение". Вече е правено.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 337 Весело

  До коментар [#18] от "nv":

  Издишаш, и за врачка не ставаш!
  Голям патос, голям опит за манипулация - гладиарторски борби ли се провеждат, свободни избори ли... дано поне те направят бригадир на зомбираните тиквеничета, иначе язък ти за старанието.

 31. 31 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Примерът на автора е от областния град Плевен, а селото със странните гласувания е Буковлък. Всеки може да види протоколоите и да се убеди как ГЕРБ "работи" с малцинствата, за да се пребори с кандидата на широката дясна коиалиция и сегашен кмет Георг Спартански. Е, този път в Плевен работата не стана, но пък в други места всичко е "успешно".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 32. 32 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 337 Любопитно

  До коментар [#29] от "Fred":

  Айде вживя се и тоя здраво "Юда", "проститутки", патос, препратки към билията...
  Бе вие какво консумирате? Явно е евтино и бая за дълго ви отвява в нирвана.

 33. 33 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1565 Весело

  Никакви "чудеса", обичайната политическа проституция в лиляво.
  И, както обикновено, сега се пънат с обичайната си логорея да се изкарат девственици, нищо че им лъщят разпраните червени задници.

  Знанието е сила, информацията - власт
 34. 34 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Защо се мъчим с избори изобщо ? Поне тази година не съм чул за предложени кюфтета и кебапчета..
  —цитат от коментар 1 на soldierism


  Не може ли да е обратното? Който иска да гласува, да носи по една, две тарелки.

 35. 35 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Кажете и за това как от градската десница подкрепиха Мая Манолова на втори тур; това безобразие ли е или чудесо? :)
  —цитат от коментар 4 на nv


  Еми то още навремето се знаеше, че Андрей Луканов е бабувал на раждането на седесето.
  Прочее, много добре си спомням лятото на 1990 г. и как наивният Йосиф Сърчаджиев плачеше в студиото на Всяка неделя, че изборите в Пазарджик били фалшифицирани, а Кеворкян се подсмихваше под мустак.
  Петко Симеонов, пък който беше шеф на предизборният щаб на СДС отказа да поиска касиране на изборите за ВНС, за да не бъде разрушен гражданският мир. Желю Желев седеше до него и утвърдително кимаше с глава. Те така...

 36. 36 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  СДС : Румен Христов:

  Гласовете от БСП, които отидоха към Демократична България (ДБ)и тази колаборация, която се получи, ме притеснява. Още по-разочароващо е, че представители за ДБ гласуваха за Мая Манолова. Не може с Манолова да се променя моделът, става дума за морален въпрос. От гласуване с отвращение, сега се гласува със срам. Крайно време е ДБ да заемат мястото, което й се полага. Може би и затова не се разбрахме с ДБ, защото по време на евроизборите не постигнахме съгласие, по-точно те не бяха готови да декларират, че избраният евродепутат ще бъде член на ЕНП. За нас това беше важно, коментира лидерът на СДС.

  Христов изтъкна, че именно СДС на тези избори има малък, но решителен принос, особено за София. Разликата в София е 20 000 гласа и това са гласове на техни симпатизанти, а не на купен ромски вот.

  Той изтъкна още, че СДС се развива като самостоятелна политическа формация. Предстоят избори за парламент, където се прави голямата политика. И целта е – участие в парламента. Но как ще се яви на предстоящите парламентарни избори – предстои да видим, обясни Румен Христов.

 37. 37 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Весело

  Дневник, дайте умозаключенията на Кънев за изборите, много са интересни!

 38. 38 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Бандитизъм в чист вид.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#36] от "faeton.":

  Наистина изключителна наглост, десните /уж/ лидери да ни тикат да гласуваме ТОЧНО за Мая Манолова! СЪЩАТА Мая Манолова която с Костинброд ни докара Пеевски, срещу който правехме безкрайни шествия, която гонехме по улиците на София!

  Да беше някой уж неутрален по модела на пРезидента Радев глупаците щяха да скалъпят своето оправдание. Но точно Мая Костинбродска и то в София!

  Тези явно са решили да ни приложат "шоковата терапия". Някаква изключителна наглост след която всичко гадно което направят вече да не изглежда толкова шокиращо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Вероятно автора има право, след като дава конкретни примери. Има разбира се и един доста съществен въпрос, че може би, особено в малките населени места при местни избори това е вярно и е доста по-различно от национални избори, все едно от кой вид.
  А най-съществения въпрос за мен е изборната активност - голяма активност е равно на малко влияние на купените гласове.
  За съжаление, от години активността спада и се оказва, че вече с 10-15% от гласовете се печелят избори.
  Тази тема сутринта в БТВ разви и Мая Манолова, но не даде отговор на простите въпрои, за пръв път ли се блъсква с това явление и това валидно ли е, когато те, БСП печелят изборите. Не отговори и къде е проблема, тя има ли нещо общо с изборния кодекс. Не я попитаха, но и тя самата не си ли дава сметка, че след случая с Костинбродската афера, дето се казва от кумова срама ( и аз съм един наивен, Мая и срам:)) не би трябвало носа да си показва, камо ли да говори по телевизиите за честни избори и морал.

 41. 41 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4488 Неутрално

  Чудесата в София.
  Избиратели 1065 хиляди.
  Не гласували - 623 хиляди.
  Гласували - 442 хиляди
  Недействителни бюлетини - 22 хиляди
  Не подкрепям никого - 20 хиляди.
  Й.Ф. - 210 хиляди.
  М.М. - 190 хиляди.
  Т.е. големият проблем не са няколко хиляди купени или контролирани гласа - големият проблем са тези, които въобще не са гласували.

 42. 42 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#9] от "Santos":
  Айде сега да ми дадеш един поне линк, в който да видя, че Христо Иванов или Атанас Атанасов е призовал да се гласува за Мая Манолова.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK