Ако продължава така, БСП няма да спечели никои следващи избори

Ако продължава така, БСП няма да спечели никои следващи избори

© Анелия НиколоваАнализът на бившия председател на БСП и настоящ лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев за изборите е публикуван на официалната му страница във фейсбук. Заглавието и акцентите са на редакцията.


Завръщането на джедаите? БСП да се върне първо към себе си!


Искам от сърце да поздравя всички кандидати на БСП, които постигнаха победа! Тя е извоювана с много вяра и неуморни усилия – стотици разговори и срещи с хората, с тяхната мъка и надежда! Искам да окуража и кандидатите ни, които дадоха всичко от себе си, но не успяха. Защото стартовите позиции бяха твърде неравни или пък защото бяха оставени да се борят сами.
И едните, и другите водиха кампания с емоция и чест! Направихме пробиви в Русе, Перник, Благоевград и Разград, а в Шумен и Ловеч малко не ни достигна. Кандидатите ни се изправиха срещу най-организираната и мощна партия в България, която за едно десетилетие пусна здрави корени във властта и изгради стройна пирамида от зависимости и хора, чието благоденствие е неразривно свързано с успеха на ГЕРБ.


Тепърва предстоят задълбочените анализи какво се случи на местните избори. Интерпретациите обаче започнаха. Затова ще споделя някои изводи.


Очевидно е, че


ГЕРБ спечелиха местните избори


Да, в условията на ниска избирателна активност, отвращение от изборния процес, корпоративен и купен вот, недопускане на адекватна кампания и политически сблъсък на национално ниво, с негласната подкрепа на ДПС.


Въпреки че ГЕРБ сами подбраха контекста, все по-видимо е, че доминиращата им позиция ерозира. Умората от 10-годишното управление, безпринципните коалиции, възмущението от корупцията, безобразията и арогантността създадоха среда за пробиви на опозицията. Неслучайно те загубиха именно там, където вътрешните им разделения са най-яростни – Русе, Благоевград, Ямбол, Видин.


На този фон БСП повтори резултатите си от 2015 г. – 61 кметове на общини (в сравнение с 60 на предишните избори) и 1006 общински съветници (сравнени с 930 през 2015 г.). На местните избори БСП е увеличила подкрепата си за листите за общински съветници с 43 367 гласа, от които 41 380 са в София и Русе. В 7 области БСП няма нито един кмет на община, а в други 7 – само по един.


Местни избори 2019 са пропуснат шанс за БСП, защото днес все повече хора търсят алтернатива. От най-ниския резултат на партията са изминали 4 години, маркирани от победа на президентските избори, ерозия и безкрайни скандали в управлението – от "Суджукгейт" до "Апартаментгейт". И най-важното, от засилващото се усещане, че се движим по инерция и без ясна посока като държава.


В такава среда


резултатите ни са разочароващи


Да, ГЕРБ така печели избори. Не е нещо ново. Със същото се сблъскахме и през 2011 г. – подмяна на резултатите, документирания хаос в зала "Универсиада" и много други факти и нарушения. В годините на разцвета на ГЕРБ, с личен рейтинг на Борисов от 70%, ние спечелихме 8 кметове на областни градове, 94 кметове на общини, 593 000 гласа за листи и 1167 съветници!


Ако наистина се притесняваме за демокрацията 12 години след пълноправното членство на България в ЕС заради грубия натиск, заплахите и купения вот, питам се какво направихме ние от БСП? Не знаем методите на нашите опоненти? Ако наистина се вълнуваме – как противодействахме? За сравнение, след горчивия опит от 2011 г. по инициатива на БСП с други партии, от центъра до десницата, на парламентарните избори през 2013 г. организирахме истинско пълно паралелно преброяване, като наехме една от авторитетните европейски компании, организирахме застъпници и наблюдатели. Опазването на честността ни беше важно! На всички партии.


Тази есен не чух призиви за опазване на вота. А


БСП не направи и национална кампания


за избирателна активност, за мотивиране на нашите членове и симпатизанти. Останахме си във "Фейсбук".


Извън общата загриженост за изборния процес, простото замеряне с числа и самоизмерването с резултати след избори е време за анализи и разговор вътре в БСП. Знам, че пак ще бъда обвинен във всички грехове, но аз милея за моята партия и съм длъжен да кажа, че ако така продължаваме, БСП няма да спечели следващи парламентарни избори. Нито които и да е следващи избори. Защо?


Защото БСП не е алтернатива. На поредни избори левицата не предложи модерна, задълбочена и експертна политическа оферта. Доживяхме социолозите да ни отреждат мястото на средна партия в изборната нощ, а ние да се борим на места да сме трета политическа сила!


Защото


БСП се изолира и капсулира


На поредни избори ние сме сами и тази целена самота се задълбочава. Тук заслужават поздравления Калоян Паргов и Мая Манолова, както и Пенчо Милков и Крум Зарков, които показаха, че ветрилото на подкрепа може да се разтвори и вотът за БСП отново може да стане престижен! Неслучайно в София и в Русе е и най-големият ръст в гласовете за партията.


Защото БСП се деидеологизира. В кампанията, най-близка до хората, не се чу нито едно ляво послание – за доходи, за политики за децата, за здравеопазване, образование. За битка с огромните неравенства. За жилищната политика. Бяха пропуснати национални протести, за които БСП беше молена за помощ – за заплатите на медицинските сестри и редица други. Стигна се до абсурда синдикатите в България да подкрепят ГЕРБ!


Отвлечена на националистически терен, БСП наля във ВМРО и НФСБ и освободи целия терен в център-ляво. Точно на него се прояви гражданската енергия и немалко кандидати спечелиха места в общинските съвети с традиционни наши послания. А те може би са следващи политически проекти? Ще никнат на територията на модерното ляво, ще привличат гласовете на младите, активните, работещите, на хората от центъра. А БСП ще се топи в самота. В тясната ниша на популизма. Където ръководството я постави.


Защото


БСП се авторитаризира


Най-демократичната партия в България реди листи под диктат. Или пък готовите биват подменяни и концесионирани срещу минерални води и бизнес интереси, срещу заиграване и подкрепа от други партии. Цели организации бяха прегазени точно преди изборите – най-крещящият пример е Варна. Но има и Сандански, Чирпан, Монтана... Логичният въпрос е защо. Заради уреден мач на новите стари кметове или заради опита партията да бъде прочистена и подредена удобно за предстоящия вътрешнопартиен пряк избор?


Защото БСП расте само толкова, че да е удобна опозиция на ГЕРБ. Не са мои думи. Взех ги назаем от трима политолози, които коментираха резултатите в неделя. Ще добавя само, че БСП се деполитизира, загуби физиономия и експертност. Години наред точно левицата задаваше тона на цели кампании. Нашите идеи правеха дебата в политиката. Може да сме имали много кусури, но винаги идеите и политиката в кампаниите ни задаваха дневния ред, разказваха бъдещето на българските граждани.


Защото


без местни избори не се печелят парламентарни


Доброто ни представяне на изборите през 1999, 2003, 2007 и 2011 г. укрепи позициите ни за националната кампания през 2001, 2005 и 2013 г. Костадин Паскалев и Дора Янкова оглавиха НСОРБ, а Борислав Гуцанов – Асоциацията на председателите на общински съвети.


Стои въпросът за целите на тази кампания на БСП. Спечелване на местните избори? Дали? По-скоро устременост към прекия избор през май догодина и саморазправа с вътрешната опозиция. Това също беше съобщено в изборната нощ. Като отметната задача.


Местните избори бяха представени като завръщане. Къде? В стеснената география на половината области в България? С напускането на традиционни наши крепости?


Ако наистина искаме да изиграем епизода със завръщането на джедаите, трябва да сме от добрите.


Трябва хората да ни повярват


И да не избират ГЕРБ като по-малкото зло. Нужно е младите и активните хора да припознаят силата в нас, а не в моментни герои. И не, посланията за антикомунизъм при тях не работят. И не могат да служат за оправдание.


Каква е рецептата?


БСП спешно да заложи на обединението вместо на разкола. Да избере политиката, модерните леви послания, отварянето към центъра. Да се върне към работата по места и завръщането на членове и симпатизанти. Да се завърне към себе си.


Да застане рамо до рамо с европейската левица и да се завърне на страната на промяната, с Будапеща вместо с Орбан.


Тогава всички ще празнуваме голямото завръщане! И да, тогава ще печелим избори! И БСП ще управлява България!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Същото се отнася и за десните. Нямам предвид ГЕРБ.

 2. 2 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Станишев май беше последният лидер на БСП, който не беше пълен смешник. След това станаха все по-жалки през Миков до Нинова. Как да спечелят нещо...

 3. 3 Профил на christkiller
  christkiller
  Рейтинг: 8 Неутрално
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Не вярвах, че някога ще го напиша, но СЕ НАДЯВАМ сер ГЕЙ ТОЗИ ПЪТ ДА Е ПРАВ!!!!

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Колко избори спечели Станишев?

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Прави се на неразбрал какво става! Всичко си върви по план. Комунистите от ГЕРБ помогнаха на комунистите от БСП да спечелят президентството,а те на свой ред оставиха Фандъкова да управлява София. Ако не се сте забравили,Борисов обеща да напусне властта след като построи "Хемус". След като това стане,БСП ще сложат свой премиер. Ако всичко тече по план...

 7. 7 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 294 Весело
 8. 8 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Препоръчвам горещо този анализ на Радан Кънев. Слава Богу Нинова е на ниво "или аз, или потоп". Както пише и Роси преди мен, ДСБ имаме нужда от базова реорганизация, ново ръководство и ясен план за изборни успехи.
  Пожелавам успех на Да, България и подобни в превземане на лявото пространство от прогнилата мафия БСП.

  Паметниците на съветската окупация трябва да бъдат унищожени. Русоробията е престъпление.

  Navigare Necesse Est
 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Ами продължавайте само така

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Правдиви думи, но кой ще го слуша

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Като и да продължават, глас от мене няма да видят.

  Еретик
 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  Станишев май беше последният лидер на БСП, който не беше пълен смешник. След това станаха все по-жалки през Миков до Нинова. Как да спечелят нещо...
  —цитат от коментар 2 на Ивайло Вълчев


  Миков имаше визия и беше склонен към компромиси.
  Но болшевиките начело с Нинова го отлюспиха.
  И по добре. Дано Нинова окончателно да съсипе партията.
  Що се отнася до дясното - имаме нужда от лидер, който да привлече десните гласоподаватели.

 13. 13 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Имам и един фундаментален въпрос към част от десните. Ако Измамата Мая беше спечелила София, щяхте ли да се чувствате победители и щастливи от поздравленията на Станишев, наред с Русе? "

  Navigare Necesse Est
 14. 14 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 294 Весело

  Абсолютно прав е СтаниШеффф... Но по-тъжното е, че почти целия анализ може лесно да се префасонира и не към Корнелка и БСП, а към Пти женерал Атанасофф и Ристьо рИформата и ДаБ - там ситуацията е същата и докато партията не се освободи от настоящето си, изцяло компрометирано ръководство, и не заложи на десни идеи, а не на леви /както е в момента!/ - няма шанс и да помирише парламента. А знаем каква жажда за власт таят в себе си генерала-лилипут, неуспелия рИформист Ицо и Рада европейката ... :):) Докато Корнелка е начело на БСП, а Радан и Ицо на ДаБ - двете формации стават само за патерици на ГЕРБ, за нищо повече ... :)

 15. 15 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Мантрата на др. Нинова, че изборите са спечелени, ще продължи до конгреса, на който с процедурни хватки и машинации др. Нинова ще спечели председателското място!

 16. 16 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 579 Весело

  серГей-чо още не иска да признае,че курнела е тайния агент на злодея Костов,пратен да потопи червената подводница!

 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  Не виждам нищо лошо в това.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Право е съселчето.
  —цитат от коментар 3 на christkiller


  И Гуцанов - също !
  05 ноември, 17:00 / Tribune
  Борислав Гуцанов: БСП стана заложник на личните амбиции на Нинова
  Снимка: БГНЕС

  „Големият въпрос е накъде е тръгнала БСП с това ръководство. На последните избори партията стана заложник на личните амбиции на Нинова. До голяма степен нейните виждания не съвпадаха с тези на местните структури“. Това заяви пред Нова ТВ отлъченият бивш лидер на варненската организация на партията Борислав Гуцанов.

  Той подчерта че обстановката около евроизборите и „апартаментгейт“ е била изключително благоприятна за БСП, но не са се възползвали.

  „Изтървахме я. На местните избори имаме 42 000 гласа по-малко отколкото на европейските избори. Това ли е летвата, която вдигаме – преди ни биха с 5:0, сега с 4:0… Не може БСП да има толкова занижени критерии. Регионална или национална партия сме?“, пита той.

  Според Гуцанов ръководството трябва да понесе отговорност, защото за пореден път губи изборите.

  „Ръководството грубо погази устава на партията. Във Варна беше върхът на издевателството над втората по големина организация. Листата не беше съобразена с решенията на градската конференция. Нашата цел беше 10-12 съветника, сега имаме 8. Не са сериозни обвиненията, че някой е работил против за изборите във Варна“, категоричен е социалистът.

  Той твърди, че ако не е била намесата на Нинова, са можели да изпреварят ГЕРБ още на първи тур.

  „Не съм сам в исканията за смяна на лидера и за смяна на посредственото ниво на политиката. Има кадри, които да я заменят. БСП не заслужава това ниво!“, заяви Гуцанов

 19. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Тоя изпълзя......няма отърваване.....

 20. 20 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1455 Весело

  До коментар [#6] от "deaf":

  даммм...това го казва човек гласувал за манолово. вервам ти.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 21. 21 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  А Бенчо Бенчев и ВАС въ поздравявал от морето ....... https://www.burgasinfo.com/news/view/149/93290

 22. 22 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Сър Гей,

  отново лъжете и заблуждавате, че иманипулирате.
  БСП НЕ Е ХАРЕСВАНА, ЗАКОТО Е ПРЕДИ ВСИЧКО И САМО РУСКА ПОДЛОГА!
  Оня, Миланов, отвратителна гад, щрионилен, обаче некое ваше симпатизанчте го руска да го "награди" Путин!!!!! След гози акт може да спичелите избори само, ако Россиа отново окепира България. Как преди това, некой БЪЛГАРИН ше си помисли, че слагата ИНТЕРЕСИТЕ НА СТРАНАТА преди тези на россиата? Знаем, че си евреин от херсон, че и сър гей. Ерго и на теб не ти пука за България. ПОТАПЯЮ СЕ!

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Царят на загубените избори критикува загубени избори. На това не знам как се вика, ама е супер нахално и безочливо!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  БСП е трета политическа сила в страната.

  Толкова за " успехите ".
  Що се отнася до самият Станишев- той колко избора загуби, че сега да дава акъл?!?

  Но я вижте каква топла симпатия цари в този форум към Станипев?
  Зер, той е от същото политическо семейство като нас- либерасткото!

 25. 25 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 386 Весело

  Дрогарката нинова е на прав път! Следвай посоката дрогарке, той сергейчо нищо не разбира от тези работи.
  Венсеремос!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 26. 26 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 386 Весело

  Гледам, че герберчетата много се вълнуват от кахърите на лявото крило на партията майка...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5557 Весело

  Въпреки, че Станишев завижда, дано БСП да продължи все така и занапред и да се сбъдва всеки път пророчеството Станишево :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1455 Разстроено

  До коментар [#26] от "Kamenarski":

  това го казва човек, гласувал за галева....срама си нямате

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Абсолютно прав е СтаниШеффф... Но по-тъжното е, че почти целия анализ може лесно да се префасонира и не към Корнелка и БСП, а към Пти женерал Атанасофф и Ристьо рИформата и ДаБ - там ситуацията е същата и докато партията не се освободи от настоящето си, изцяло компрометирано ръководство, и не заложи на десни идеи, а не на леви /както е в момента!/ - няма шанс и да помирише парламента. А знаем каква жажда за власт таят в себе си генерала-лилипут, неуспелия рИформист Ицо и Рада европейката ... :):) Докато Корнелка е начело на БСП, а Радан и Ицо на ДаБ - двете формации стават само за патерици на ГЕРБ, за нищо повече ... :)
  —цитат от коментар 14 на dedo_goshko


  Партията трябва на първо място да се освободи от задкулисието и спонсорите си и тогава да се търси свестен лидер! Докато едни червенобузи и вакли другари и дърпат конците и дават насоки, партията ще си стои закотвена на 3-те процента!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1455 Весело

  До коментар [#26] от "Kamenarski":

  малиии вече и партия майка викате на курнела...ама що се чудя пляскате на дончева гласувате за решетников и галева, явно сега и курнела ви гушка, след като изпрати пенциите в софето да гласуват за лилавите болшевики

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 31. 31 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 386 Весело

  До коментар [#26] от "Kamenarski":това го казва човек, гласувал за галева....срама си нямате
  —цитат от коментар 28 на sarunka


  Не сам от столицата, дрогарке... но ако бех пак щях да съм за гъби...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 32. 32 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3403 Любопитно

  Абсолютно верен анализ на Сергея!!!!И се надявам все така БСП да пропада!До ликвидиране на тази небългарска клика!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 33. 33 Профил на МАСА Macedonian Aeronautics and Space Administration
  МАСА Macedonian Aeronautics and Space Administration
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Щото с теб ги печелеше. Аз лично нямам против да не спечелят нищо, Даже ще се радвам ако изчезнат завинаги от политическата карта.

 34. 34 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 106 Неутрално

  Тук заслужават поздравления Калоян Паргов и Мая Манолова, както и Пенчо Милков и Крум Зарков, които показаха, че ветрилото на подкрепа може да се разтвори и вотът за БСП отново може да стане престижен! Неслучайно в София и в Русе е и най-големият ръст в гласовете за партията.
  -----------------------------------------------------------
  Пропуснал е да поздрави Христо ИВанов и ге, Атансов .

 35. 35 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 386 Весело

  [quote#31:"Kamenarski"][/quote]

  Бях набрал и за тъщата, ма ако искате да ви ги пратя...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 36. 36 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Весело

  Аз имам нова теория за политиката в България.
  1. Корнелия Нинова и част от вождовете на БСП са агенти, подготвени и внедрени от ген. Любен Гоцев и кръга "Монтерей" да овладеят БСП отвътре, за да гарантират, че мутренските капитали няма да бъдат разследвани, нито облагани.
  2. Лидерите на градската десница са агенти, подготвени и внедрени от ген. Любен Гоцев и кръга "Монтерей", за да овладеят и обезсмислят модерните либерални и консервативни течения.
  3. Междувременно обаче - и тук е моето гениално прозрение - ген. Любен Гоцев е изпаднал в старчески маразъм, а кръгът "Монтерей" е овладеян от агент "Алцхаймер".
  4. Агентите получават нередовни и хаотични инструкции, когато дядковците изобщо се сетят за тях. А публиката се чуди защо след дълго бездействие изведнъж изтърсят невероятна глупост. Някои изобщо са забравени и затова дори не се обаждат, само седят и мълчат в партийните офиси.
  Вижте как всичко си има обяснение, когато вникнеш дълбоко в процесите.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 37. 37 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 106 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":
  Ако всичко тече по план...
  ---------------
  Ако всичко тече по план, либерал-максистите ще се обедините официално под знамето на Костинбдската дева и под звуците на "Едно ферари за теб, едно ферари за мен" ще разкарате Баце преди да е станал Хемус.....

 38. 38 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 294 Весело

  Голям кеф! Кликата на Станишев и Пловдивския свинар изпадна в истерия. Сега чичковите червенотиквеничета ще се хванат за гушите. Вдясно е същата комедия. Тези, които заявиха че ще гласуват за Костинбродската кукивица с отвращение си останаха само с отвращението. Да си го консумират със здраве!

 39. 39 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ивайло Вълчев":

  Мухахаха, остави партията си с 30 депутата и без кмет в областен център. Вървяха към закриване. Нищо чудно, че ви кефи

 40. 40 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1033 Весело

  Хаха, този дали е видял резултатите от последните избори?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 41. 41 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Всички нормални и прогресивни хора недоумяват,
  компартията загива, но с победа се поздравяват!

 42. 42 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1832 Гневно

  ......ааааа.......!!!!????!!!!!......Дмитриевич.......!!!!!!....пак разчиташ на КЪСАТА ПАМЕТ на ЕЛЕКТОРАТА........!!!!!....не беше ли Т И когато БСП удари ДЪНОТО , а ти удобно се СПАСИ в БРЮКСЕЛ......!!!!!.......не беше ли ТИ когато гласувахте ПЛОСКИЯ ДАНЪК......????!!!!?????.......не беше ли ТИ когато с твоят министър се ЧУДЕХТЕ как да развалите """СЕДЯНКАТА """" на УЧЕТЕЛИТЕ без да им ДАДЕТЕ НИТО ЛЕВ......?????!!!!?????......С П И С А К А е МНОГО ДЪЛЪГ Сергей ДМИТРИЕВИЧ........!!!!!......въобще от КОГА толкова си се ЗАГРИЖИЛ за ПАРТИЯТА........?????!!!!????!!!!!......незаменими хора НЯМА........!!!!!.....ако по някъв начин НАМЕКВАШ за себе си........!!!!!!.......СТОЛЕТНИЦАТА , я е ИМАЛО МНОГО ПРЕДИ тебе......!!!!!......ииии със СИГУРНОСТ ше я ИМА и МНОГО СЛЕД ТЕБЕ........ просто ПАРТИЯТА трябва да преживее ТАКА НЕОБХОДИМИЯ и К А Т А Р З И С.........!!!!????!!!!!......милиардери , кариеристи и КЛИЕНТЕЛА нямат работа в редиците ииииии.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 43. 43 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  Цялото това търсене у лево, при градската десница, при селската средница ... ми напомня един стар сръбски виц. Една дама купувала яйца на пазара и избирала, избирала, да вземе най-едрите. На селянина му писнало и казал (приблизително...) "Госпожо, ове са яя. Курац колико да тражиш, нече да найдаш".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 44. 44 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Не се спряха фалшиви истории да съчиняват,
  българският народ изцяло да го заблуждават.

 45. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  Колко избори спечели Станишев?
  —цитат от коментар 5 на 4ort


  Ми той самурай, бе. Нито един!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 46. 46 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  До коментар [#12] от "atmanpg":

  "Миков имаше визия и беше склонен към компромиси."

  Това е точно така, когато беше трезвен. За съжаление се случваше рядко.

 47. 47 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 106 Неутрално

  До коментар [#8] от "Schopenberg":

  ДСБ имаме нужда от базова реорганизация, ново ръководство и ясен план за изборни успехи.
  ---------------------------
  Ами ей ви план :
  1.Повече никога и при никакви обстоятелства срамна колаборация с БСП . Ако някога се появи нормален ляв субект - може по определени теми от национално значение.
  2. Връщане към консервативните корени, либералите да си търсят своето място под слънцето. Като го намерят - има поле за взаимодействие при ясно разграничение кой кой е.
  3.Преустановяване на олигархичния слугинаж.

  Ако това стане и извадите лидери дето не са с харизмата и интелекта на замразена скумрия - на следващите избори имате 15 %. Консервативна оценка.

 48. 48 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#12] от "atmanpg":"Миков имаше визия и беше склонен към компромиси." Това е точно така, когато беше трезвен. За съжаление се случваше рядко.
  —цитат от коментар 46 на George Svinarov


  Повечето време имаше две визии.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 49. 49 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Истински куриоз.
  Гуцанов и Съсела, които имат в кариерата си десет загуби и нула победи говорят за победи и загуби!
  Съсела е притеснен, именно, защото на фона на представянето на партията по негово време, сегашните резултати наистина изглеждат като победа.
  Да не говорим, че Нинова има основна заслуга за единствената,при това съкрушителна победа на президентските избори.
  Съсела стана синоним на лузър, слабак и страхливец, и който накрая преклони глава пред борисов и дори взе да му се подмазва.

 50. 50 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4236 Любопитно

  До коментар [#6] от "deaf":

  И кога се очаква да довършат АМ "ХЕМУС"? През този век, или следващия?

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  БСПто ше ма извините но "умря" когато Станишев беше изтеглен
  от жена си в Брюксел :-))

 53. 53 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#8] от "Schopenberg":

  Генерал Наско 30г. си вади хляба от политиката. Знаеш ли кога ще си подаде оставката ?

 54. 54 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4236 Любопитно

  Станишев почти успея да погребе БСП. После духна в Брюксел. Сега дава акъл от страни. Колкото и да е очудващо, левите се закрепиха някак си. С малко помощ и от ГЕРБ. Трябва да се променят, но кога - труден въпрос. Може и да се самоунищожат. Което ще е лошо за България. Ние нямаме реално силно представено дясно. Затова Боко се брои за десен. Ако изчезне и лявото, не е на добре. Остават нагаждачите и калинките от партията на Винету. И сараите на Доган, начело с Пеевски. Мрачна перспектива.

 55. 55 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Гледам, че герберчетата много се вълнуват от кахърите на лявото крило на партията майка...
  —цитат от коментар 26 на Kamenarski


  Не герберите гласуваме за отявлената комунистка а вие!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 56. 56 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  БСП я погребват вече 30 години.
  Онези, дето разправяха, че "времето било тяхно".
  Междувременно една част от гробокопачите се споминаха, а другата чакат реда си.
  БСП ще я има и тогава, когато другите ще са при НДСВ, СДС, БЗНС и всички останали брандове-еднодневки, които в момента се представляват от едно такси тарикати.
  Ужасният унизителен край на СДС, в който един дебелак шитна емблемата и полегна в краката на борисов не го пожелавам на никой. Твърде жестоко е.
  А след като се спомине и вожда, ГЕРБ ще се изпари, подобно на царистката партия, защото и ГЕРБ като НДСВ е маршрутно такси за изгладнели кариеристи.
  Даже още по-бързо ще се изпари, понеже онези се возеха на царска каляска, а тези от ГЕРП - върху тиква.

 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#13] от "Schopenberg":

  Що...? Тебе Данчето много ли те кефи? Както и некадърните ремонти? Или ти харесват пейките по 10 хиляди лева? Или Моча...? Какво ти допада в Данчето?
  Не мога да разбера тия, дето много се радват на ГЕРБ, подскачат срещу червените и накрая като им набутат Белене, седят и подсмърчат ама са много доволни?!

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Комуниста се разгромява,
  но голяма победа обевява.

 59. 59 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Весело

  Дано си прав, Сергей :)

 60. 60 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Пожелавам им да продължават все така :)

  Panta rhei....
 61. 61 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Нищо против БСП повече да не спечели никакви избори, както казва другаря Съсел. От Станишеви уста, я Бижии уши.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 62. 62 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2041 Весело

  "Тогава всички ще празнуваме голямото завръщане! И да, тогава ще печелим избори! И БСП ще управлява България!"

  Докато е писал това, Серьожата сигурно е бил пред събуждане и е хванал последния кадър от съня....
  Помним голямото "Презареждане", червените прашки на Вигенин и предизвестения оглушителен провал.
  Вече не помня, какво измислиха тогава, за да го оправдаят- все едно, никой не им обръщаше внимание.

 63. 63 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Нищо против БСП повече да не спечели никакви избори, както казва другаря Съсел. От Станишеви уста, я Бижии уши.
  —цитат от коментар 61 на tsyrvulan


  Между другото съселите са много симпатични животинчета! С рунтави опашки и са подобни на катеричките. СерГей е плъх!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 64. 64 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Дано продължават така и мнението, написано в заглавието да се осъществи.

 65. 65 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6314 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ивайло Вълчев":

  С мотора на Бузлуджа...
  Диджей Серго..

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 66. 66 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 971 Неутрално

  С голямо пожелание,
  до пълно отчаяние!

 67. 67 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 431 Неутрално

  А дано!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 68. 68 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  Единствената кампания която БСП трябва да направи е да се саморазпусне като партия приемник на БКП и да се пресформира като нова партия заклеймила мандраджийството и следдеветосептемврийската вакханалия. Всичко останало е старият бардак със нови изпълнители.

  В този смисъл всякакви други анализи за това какво трябвало и какво можело са си заравяне на главите в пясъка и чесане на езици. 30 години тъпчем на едно място заради тяхната двойственост която експонират върху цялото ни общество. Отворете си най-после червените очи и кажете че царят е гол. Ще видите как ще ви олекне.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 69. 69 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Няма ли кой да смъкне К.Нинова от лидерския пост? Такова дегенеративно и анти-европейско политическо мислене в стила на 70те и 80те години на миналия век като нейното го няма в нито една лява европейска партия.

 70. 70 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2041 Весело

  До коментар [#55] от "lz2":

  "Не герберите гласуваме за отявлената комунистка а вие!"

  Всъщност, БСП и ДБ демонстрираха масова покупко-продажба на гласове, в сравнение с всички цигански сюитш изглеждат като детска песничка.
  Но за да избегнат ударите на закона, те се прикриха зад смокиновото листо на бартера-аз ти давам гласове за твоя кмет, ти ми даваш гласове за моя кмет.
  След това не се познаваме!
  Да, ама не! Пропуснахте,че "дебилите" ви познават. И то добре!
  И получилось, как всегда!
  Дори на Серьожката му светна, че Курни може би ще довърши това, което той успешно започна. И как да не му светне- щом БСП вече търси помощ навън и то от партия в подобно положение, нещата са съвсем зле! Това дори той може да съобрази!

 71. 71 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  БСП трябва да изчезне от политическия живот.

  Но уви, това е партия, която ще продължи да ни тормози и в бъдеще.

 72. 72 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 848 Неутрално

  "БСП не направи и национална кампания"

  Еми как да я направи като:
  - първо няма идеология
  - второ няма структури
  - трето няма читави кадри
  - четвърто няма пари
  - пето единен предизборен щаб
  и т.н...

 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Серьожата си отмъщава на Корни. Като изключим клишетата, обвиненията му са за слаба организация и вътрешни противоречия. В предишни времена било по-добре. Как ли пък не!? Той май забрави, че го изритаха заради слаб изборен резултат. Истината е, че дъртите комуняги измряха, хората с куфарчетата скриха парите и изчезнаха. Младите в БСП нямат опит в краденето. Колкото, толкова! Такъв и е капацитета на БСП. В цяла Европа социалдемокрацията е в отстъпление. Майната и на БСП! Лошото е, че 60% от българите нямат политическа представителност и предпочитания. Горе няма читав политически субект, долу няма нито вяра, нито идеи. Безвремието е обхванало и държава и народ. Защото държавата е пленена и отвътре и отвън. "Сляпа баба не вижда, който вижда да бяга..........през границата!"

 74. 74 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 448 Весело

  Ще спечели, все пак разчитат на трипроцентовите си коалиционни партньори от ДъБъ

 75. 75 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 545 Неутрално

  БСП трябва да изчезне от политическия живот.Но уви, това е партия, която ще продължи да ни тормози и в бъдеще.
  —цитат от коментар 71 на realguru


  Напротив! Отиват си бавно и мъчително, точно както трябва.

 76. 76 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Нали Мая Манолова беше независим кандидат, а Станишев я брои за значителна победа за БСП?! То никой и не повярва на нейната независимост, но все пак е хубаво как сами си казват всичко. Най-смешно обаче в цялото му словоизлияние е частта, че било престижно да се гласува отново за БСП (в София). Това не сам показва, че човекът е скъсал всякаква връзка с реалността, но и че анализът му не струва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK