Призракът на ОФ и промяната

Шатрата на Мая Манолова

© Пресцентър на Мая Манолова

Шатрата на Мая МаноловаТекстът е публикуван в портала "Култура".


Съвпадението по време между последните избори и трийсетгодишнината от политическите промени в България не може да не подтиква към размисъл. Дори, ако щете, за българското развитие "в кръг". Неслучайно заимствам като политическа метафора заглавието на новия филм на Стефан Командарев, който тръгна по кината, защото в него през случващото се в три полицейски коли – в нощта на 9 срещу 10 ноември 2019 г. – зейва (и то на битово равнище) оголената драма на т.нар. преход. С вечните нашенски спорове между русофили и русофоби, между незаминаващи и (не)заминали, отекващи в подножието на Паметника на съветската армия, с който (както и с непреработената си памет) продължаваме да не знаем какво да правим.


Има ли всичко това връзка с последните местни избори? Има, как да няма. Ако погледнем на тях не просто "линеарно" ("от" - "до"), а "в кръг". И най-вече "в детайл". Защото в детайла цялото се вижда най-добре, той прояснява най-вече неяснотите му, както е обичал да повтаря Ф. Скот Фицджералд.


Ето защо във вид на кратки бележки ще се спра само на по-особеното в тези избори – поне спрямо досегашните тенденции в българската политика. А няма да обсъждам дали резултатите от тях са поредно закрепване на ГЕРБ (дори с редуцираща нормализация), размърдване на БСП или заявка на "Демократична България" (но и на свеждането ѝ само до софийска партия). Затова ще започна с новата фрагментация на политическото, за да стигна до появата на някои стари призраци – като този на ОФ-то.
Новото поле на разделенията: "млади" срещу "стари"


Това е най-видимото и то е съвсем отчетливо. Новото на тези избори е, че "поколението на 1989 г." (от падането на Живков до правителството на Иван Костов) вече заявява себе си. И при него историческите "червени линии" – леви срещу десни, демократи срещу популисти (националисти) – не (винаги) сработват, доколкото определящо е недоверието срещу "партиите". Впрочем така е било винаги, от Освобождението насам. Още д-р Кръстев изследва разделението "млади-стари" като културен феномен, описвайки го по много интересен начин – включително като опит на "фикцията, илюзията и желанието на новия (нефолклорен) човек да се наслаждава".


Същият "културен хедонизъм" се прояви и на изборите в София, когато поколението на дъщеря ми масово гласува за Борис Бонев и "Спаси София" без листа – само за кандидати. Всъщност гласува срещу "системата" (на партиите) и който не го е разбрал, тепърва ще го разбере. Дни наред разговарях с такива млади хора по улиците на София. Питаха ме: "А не може ли без партии?". Обяснявах им до какво е довел 19 май 1934 г. в българската политика, че е глупаво да се гласува "без листа", за да се преразпределят (и подаряват!) гласовете им. Отговаряха ми: "ако е с листа, никой няма да гласува". И ето ни отново "в кръг".


А резултатът е добре известен – Борис Бонев влезе в Столичния общински съвет с вот, почти равен на този на цялата "Демократична България". И гласовете за "Спаси София" засилиха ГЕРБ, извадиха БСП крачка напред и реанимираха "Атака". Това е истината.


Знам, че казвайки го, някои ще подскочат: "В какво ни обвинявате?". В нищо не ви обвинявам, само констатирам. Гласуването е политически акт, след който интернет активистите престават да бъдат такива и стават политици. Съгласно правилата на демокрацията и в съответствие с Изборния кодекс, писан от "гражданския кандидат" Мая Манолова. Ако някой не е доволен – да ѝ го каже в лицето.


Тук обаче стигаме до гласуването на втория тур. А там (не само в София, но и другаде), се случиха неща, някои от които не могат да не будят тревога.


"Единни и неделими" или призракът на ОФ


Започвам с Варна. Разбирам вота срещу статуквото и убеждението, че победата на Иван Портних е била и без това "в кърпа вързана". Но, честно казано, още не мога да повярвам на социологическите разбивки от които излиза, че шестима от всеки десет привърженици на "Демократична България" във Варна са гласували за проруски и откровено фашизоиден кандидат. Това изисква сериозен размисъл. И политическа позиция на една партия, отстояваща себе си като демократична.


Още по-показателен е вотът в Пловдив. Там сблъсъкът между кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров и Славчо Атанасов от "Патриотите" измести назад фигурата на "гражданския кандидат" – Дани Каназирева. Гледах телевизионните дебати и през цялото време имах някакво усещане за "размиване". Ала в интернет патосът за пловдивския "граждански кандидат" струеше отвсякъде, докато аз имах спомен за прелитания от партия в партия. И ето че тези дни "гражданският кандидат" изведнъж бе назначен за областен управител – на мястото, освободено от новия кмет Здравко Димитров. Честито на "гражданите", сплотили редиците си зад поредната "гражданска кандидатура".


С което стигаме и до Мая Манолова – основният "граждански кандидат" на тези избори. И още: "анти-партиен кандидат" срещу статуквото, борец за въжделената "свобода", около която – по замисъла на нейния стратег Андрей Райчев – би трябвало и да се сформира и новото ОФ.


За по-младите читатели може би е редно да отбележа, че ОФ беше казионна организация, която се изпари в края на 1989 г. Или по-точно прерасна в някакъв Отечествен съюз, чийто лидер, покойният вече Гиньо Ганев (зет на Кимон Георгиев), умееше не само да разказва с благ тон лакърдии, но и да постига частични консенсуси в заблатения парламентарен пейзаж, в резултат на което станаха възможни управления от типа на правителството на Любен Беров, където не винаги бе ясно "кой пие", но плащаха всички. И то на "солена цена".


Става дума за старата и казионна ОФ-мечта за "единните и неделими граждани", неразделяни помежду си от "лошите "партии" (нали партията е тъкмо pars, част от цялото). Ето защо и в детството ми разни лелки обикаляха из квартала с бележки от ОФ и все повтаряха тези думи – "единни и неделими". И бяхме "единни и неделими" (но не и граждани!) до рухването на Берлинската стена, която ни освести и "раздели" окончателно.


В основата на ОФ-начинанието, разбира се, са и пророческите виждания на др. Георги Димитров за "единните фронтове" срещу диктатурата, прераснали в "забележителната платформа" на Отечествения фронт през 1944 г. Наблягам на "забележителна", защото по-старите още помнят колко "солена" излезе тази платформа на основните български партии, на социалдемократите и земеделците след 1944 г. и как БКП се разправи с наивните си "единни" съюзници.


Целта ми в случая не е да разказвам тази история в детайли. А по-скоро в този "детайл" да видя новия-стар замисъл – доколкото в случая нищо ново не е измислено, както и нищо не би трябвало да е забравено.


Накратко, Мая Манолова (по съвета на нейния идеолог) вече мисли себе си само като "граждански кандидат" (което е нейно право, разбира се). И като "протестърка", което е още по-интересно.
Тук се крие и обяснението защо тя упорито отказва да отговори за коя листа е гласувала на първия тур на изборите. В което, само по себе си, няма нищо "страшно". Гласувала била за "листата на промяната"! Ала коя е листата на промяната? Ами "листата на промяната" е "листата на промяната" И така до една досадна безкрайност.


И защо е всичко това? Защото не бива открито да каже, че е гласувала за БСП. Защото това е "партийно гласуване", а нали тя е вече друга, "друга Мая" – "граждански кандидат", "непартийка" и "протестър", която винаги е протестирала и сигурно би протестирала и на протестите срещу Орешарски, ако не беше заместник-председател на парламента и депутат от БСП. Както би протестирала и срещу избора на Иван Гешев, ако беше разбрала за него по-рано, само да беше разбрала, че "има граждани на улицата" или на "Орлов мост". О, тя, разбира се, би била там, тя дори е била там "в душата си", но е била заета с кампанията си, затова е "подкрепила" протестиращите само на втория тур и то във фейсбук.


Спокойно, има време. И ще го видите оттук нататък. Мая Манолова вече ще подкрепя всеки протест. И не само: тя ще бъде самият "протест". Тя ще е въплъщение на "протестиращия срещу статуквото гражданин". Тя ще е самият "гражданин". Нещо повече: само тя ще е "гражданин". Защото няма "леви" и няма "десни" граждани. Има само "бесни" от всичко граждани, които "единни и неделими", загърбвайки различията си, ще се влеят в единна "Гражданска платформа" с цветовете на дъгата и така (и само така) ще стигнем до "светлото бъдеще".


Иначе – колко му е да управляваш София! Само държиш отворена входната врата на Голямата община и гражданите ти казват всичко. Едни – едно, други – друго. И ти, нали си "граждански кандидат", правиш каквото искат гражданите.


Е, вярно, не може да няма трудни моменти. Например, когато богатите и бедните квартали на София едновременно (но по различни причини!) се отопляват на твърдо гориво и упорстват в това, а в същото време ти мрънкат за чистотата на въздуха.


Ама кой кмет е идеален? Важното е да си "кандидат на гражданите". Нали това е "сигналът на промяната"!


Така че всичко предстои. Чака ни "Гражданска платформа", преливаща от всевъзможни разцветки, в съчетание (пак "единни и неделими"!) с партията 7/8 на Слави Трифонов и още куп чудесии.


А що се отнася до "промяната в София", тя вече се състоя. Макар все още всички да не го осъзнават.


Разпъването на "Зелената шатра" на независимия "граждански кандидат" Мая Манолова прогони от обичайното му място един от характерните за духа на София улични музиканти, който пее с неудържимата си скоропоговорка сантиментални градски песни. Той се премести пред алма матер и вече оттам оглася забързаните минувачи с "Плачат сърцата, раздирани вече от страст".
Спрях се и му казах, че старото място е свободно. И той искрено се зарадва на промяната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  За радост новото ОФ в лицето на Танас, Бойкикев и Мая Манолова не успя.

 2. 2 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  За радост новото ОФ в лицето на Танас, Бойкикев и Мая Манолова не успя.
  —цитат от коментар 1 на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти


  Просто им липсваше Красная армия на друарете. Бяха се много наточили ама нъцки. Пък тая работа само с плюене не става. И най-кресливата труженичка сложихте и не става и не става.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Както винаги Тони Николов е
  точен;
  верен;
  задълбочен!
  УВАЖЕНИЕ!!!

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4505 Неутрално

  "Ала в интернет патосът за пловдивския "граждански кандидат" струеше отвсякъде, докато аз имах спомен за прелитания от партия в партия. И ето че тези дни "гражданският кандидат" изведнъж бе назначен за областен управител – на мястото, освободено от новия кмет Здравко Димитров. Честито на "гражданите", сплотили редиците си зад поредната "гражданска кандидатура"."


  Много силно!

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 5. 5 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Прекрасен анализ на Мая Манолова. Щеше да е още по-прекрасен, ако беше излязъл преди една седмица.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4505 Неутрално

  Накратко, Мая Манолова (по съвета на нейния идеолог) вече мисли себе си само като "граждански кандидат" (което е нейно право, разбира се). И като "протестърка", което е още по-интересно.
  Тук се крие и обяснението защо тя упорито отказва да отговори за коя листа е гласувала на първия тур на изборите. В което, само по себе си, няма нищо "страшно". Гласувала била за "листата на промяната"! Ала коя е листата на промяната? Ами "листата на промяната" е "листата на промяната" И така до една досадна безкрайност.

  "И защо е всичко това? Защото не бива открито да каже, че е гласувала за БСП. Защото това е "партийно гласуване", а нали тя е вече друга, "друга Мая" – "граждански кандидат", "непартийка" и "протестър", която винаги е протестирала и сигурно би протестирала и на протестите срещу Орешарски, ако не беше заместник-председател на парламента и депутат от БСП. Както би протестирала и срещу избора на Иван Гешев, ако беше разбрала за него по-рано, само да беше разбрала, че "има граждани на улицата" или на "Орлов мост". О, тя, разбира се, би била там, тя дори е била там "в душата си", но е била заета с кампанията си, затова е "подкрепила" протестиращите само на втория тур и то във фейсбук."  Изключително силно!

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 7. 7 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  На мен пък ми се струва, че е приказките на Тони Николов са едно дрън-дрън в полза на "по-малкото зло". Което в случая е директна поддръжка за доктор, генерал, сенсей, премиер Борисов, слънце на нацията.

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3572 Неутрално

  Наистина има промяна: герберите започнаха да хвалят коментарите на обижданите до днес Тони Николов и Плевнелиев.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10028 Неутрално

  Коалиции управляват Швейцария, но те ен са хамелеони. В България управляват хамелеони, които са проксита ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на ppj03316395
  ppj03316395
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Прекрасен анализ на Мая Манолова. Щеше да е още по-прекрасен, ако беше излязъл преди една седмица.
  —цитат от коментар 5 на espresso


  Съгласен съм. Анализът трябваше да се напише още преди анализираните събития да са се случили - така щеше да е най-полезен. А не след дъжд - качулка.

 11. 11 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Точна статия. Плюс това, Мая разполагаше с купища пари. Тоест, някой бе инвестирал предварително в нея. Внесъл си бе концесионната такса и бе взел София на бъдеща концесия.
  И още нещо липсва:
  Липсва една долна среща, потайна среща и измамна, зад гърба на членската партийна маса.
  Срещата на Атанас, Корнелия , Христо и Мая.
  Там е заровено кучето на измамата. Схеми и ..........
  ЗАДКУЛИСИЕ.
  Само не знам Костов и ДСБ какво чакат, а не вземат отношение. Даже не отричат.

 12. 12 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  И още нещо.
  Корнелия, Христо и Атанас не се усещат, че Мая, Слави и т.н. ще посегнат на тяхните партии, защото няма да им стигат гласовете за мнозинство.
  Затова Мая ще трябва да "каже " рано или късно на Корнелия- излишна си- твоите хора ми трябват, защото аз съм вече "народа".
  Както и Д.Иванчева , първоначално измами "десните кандидати", като използва фондациите с пари на Христо, но после реши , че е повече от ДБг и поиска електората им, като ги облъчи с бъдещи обещания за народна борба и справедливост.
  ДБг се усети доста късно, като жената открадна от тях гласове. В услуга на Статуквото де.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Добре го е написал автора, въпроса е накъде от тук натам или ще продължим да се лутае и разделяме, като избира ще е между гласовете на млади (и да ми прости Господ и не много умни), които са гласували за СС вчера или за 7/8 утре. А на балотажа ще се чудим, не гласувайки, кой ще победи, дали статуквото или "промната" в лицето на такива като празноглавата Мая. И накрая с 10-15% няКОЙ ще си печели, защото по-голямата половина няма да гласува.
  В този смисъл да се разчупи този порочен "кръг", за който гвори Тони Николов, ще става все по-важно и дано не стигнем и до някакво необратимо увреждане.

 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 822 Любопитно

  До коментар [#11] от "grayeagle":

  На циганите, дето гласуваха за Данчето, пак ли Мая плащаше?

 15. 15 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2607 Разстроено

  ''''''''''''' ... О, тя, разбира се, би била там, тя дори е била там "в душата си",... ''''''''''''''''

  ++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++
  Както винаги Тони Николов е невероятно точен ! ! !
  - = - = - = - = -
  Лая през всичките й години.
  като някакъв политически деятел
  винаги е била кристално ясна
  що за идеология изповядва !
  И не мога да разбера моите бивши съграждани ,
  а сега само сънародници -
  защо се оказахте изключително лековерни -
  много меко казано -
  на подлярските номера на Лая Костинбродска ! ! !
  Тя винаги е била жадна за власт на всяка цена и за нищо друго! ! !

  Курнелия я разбра, и така я изпързаля по дъската
  и сега ще си властва сама спокойно в БКП !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  "А що се отнася до "промяната в София", тя вече се състоя. Макар все още всички да не го осъзнават."

  Ами състоя се, да.

  Осем районни кмета срещу 12 за Боковата марионетка.

  За "един файтон подопашници" не е никак зле. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2607 Весело

  До коментар [#5] от "espresso":


  Прекрасен анализ на Мая Манолова. Щеше да е още по-прекрасен, ако беше излязъл преди една седмица.
  —цитат от коментар 5 на espresso


  Тони Николов не е оракул все пак !
  Преди седмица тези събития дето ги коментира
  още не бяха се случили всичките - все пак ! 😎 😄 😎 😄

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  Като съдим по реакциите на тиквите ,наистина има промяна

 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3572 Неутрално

  Господин Николов, Тони, писах, че има промяна, защото герберите, които до днес Ви заклеймяваха, без дори да са прочели статиите ви, сега Ви аплодират. Това не Ви ли смущава? Аз Ви чета, уважавам Ви и затова си позволявам да се обърна директно към Вас. Добре, прав сте за Манолова и гражданското недоволство. Но само частично. Ако е имало хора от градската десница, които са подкрепили Манолова на балотажа, то е било, защото са я използвали като инструмент – крива щанга. Инструмент, с който да се разклати самоуправството на Борисов. Не може да не виждате неговата самонадеяност, че печели избори след избори – 11-ти или 15-ти – и ще си управлява, както му харесва, а ако на някого не му харесва, да "го бие". И предполагам, че никой от ДБ не иска БСП да дойде на власт при едни евентуални предсрочни избори. Нека пак ГЕРБ да спечелят, но да знаят, че не са абонирани за властта, че Борисов не може да се държи като самодържец, че все повече хора са недоволни и затова ГЕРБ трябва да променят начина си на управление, защото сме най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС, и това не може да не го виждате.

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Осем районни кмета срещу 12 за Боковата марионетка.
  —цитат от коментар 16 на Norman Granz


  Районен кмет е добра стъпка за политик и дано да натрупат опит и привърженици и някой от тях да поеме управлението на десните. Дано не се откажат или провалят.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 953 Любопитно

  Без да омаложавам написаното от Тони Николов, ще ми е много по-интересно да прочета текст за отминалите избори от дъщеря му.

  Navigare Necesse Est
 22. 22 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 953 Неутрално

  "Осем районни кмета срещу 12 за Боковата марионетка.За "един файтон подопашници" не е никак зле. 😎
  —цитат от коментар 16 на Norman Granz

  Особено, когато е постигнато с гласовете на БСП.
  Честито!!!

  Navigare Necesse Est
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  До коментар [#18] от "hodounski":

  "Като съдим по реакциите на тиквите, наистина има промяна..."

  Тиквите са като ударени с електрошокова палка. Очевидно вече вне владеят положението, поне в София. Но за мен политиката е нещо много повече от спортен мач. Пред последните 405 години тквите дрелищно се провалиха на основния, решаващ за нас, десните хора тест: ОТНОШЕНИЕТО КЪМ РУСИЯ.

  Не че някога съм вярвал на Бойко Борисвите хвалби, че е "десен" и "прозападен", нито пък съм обръщал внимание на лозунгите на агитката му за "последна преграда пред комунизма", "руските домогвания" и "червения реваншизъм". Но от онова изказване против военното присъствие на НАТО в Черно море (и продължението за сърфовете и платноходките), и особено след пълната му капитулация пред руските енергйни проекти (които ще ни заробят финансово и геостратегически за десетилетя напред), той за мен е безспорният човек на Москва в България. Тук всякакви Маи Манолови, Корнелии Нинови и пр. фауна са просто гарнитура. Бойко Борисов обслужва руските геополтически интереси така, както комунистите никога не биха дръзнали да ги обслужват.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  "405 години" >> 4-5 години

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Уникален е Тони Николов- без злобни и цинични внушения,по някакъв фин начин успява да опише нещата реалистично. Майсторе,благодаря!
  Едно нещо не ми стана ясно-как е възможно да се повярва на (айде и аз да съм като автора деликатна) кухите фрази ,нищо не значещите тиради и пълната липса на каквато и да е конкретика за решаване на столичните проблеми?! Не мога да повярвам как толкова хора ѝ се вързаха!

  Джордж Оруел-1984
 26. 26 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1053 Весело

  твърде много се задълбава с Маяма - тя сама няма ресурс да направи каквото и да било без избирателите на БСП

  на 2-ри тур обра протестния вот, но и магаре да беше стигнало до балотаж и то щеше да ги вземе тия гласове

  така че който предвижда някакво светло бъдеще за маяма да помисли пак - в БСП курнела не я иска, така че ще гледаме пак филма с прелъстената и изоставенна....

 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2018 Весело

  " НИЕ пак ме тук " - каза дядо Начко и отпи глътка "Московско утро ".....иначе , от Москва вестите не са пренебрегване , току виж и тук бившите спретнат един анти-деветосептемврийски преврат , за кеф на кибиците...

 28. 28 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1169 Весело

  Да, констатациите на Тони Николов са добри, но анализа е леко едностранчив. Защо, ще попита някой? Ами защото не е ясно казано, че – и това не е констатация, а предвиждане – Христо Иванов и ген. Атанасов няма да си признаят какво са направили, няма да си дадат сметка как, къде и защо са сгрешили и, най-паче, няма да отстъпят мястото си на други, по-кадърни от тях! Няма такова нещо! Само гледайте как сега те ще се запънат като пословичното магаре на мост, купища „стратези“, „аналлизатори“, „инфлуенсъри“, „есеисти“ и други глисти около тях ще пишат статии и материали, че не са били разбрани, а те са прави, предвидливи, умни и красиви и няма да отстъпят никому, хеле пък на по-добри от тях! Същото с отнася и до Мая, която сега ще тръгне на щурм към завземането на БСП, щото там има неин човек, който да я поеме, а тя, овладявайки позитанци, ще придърпа и Слафчу при себе си и ето – о, чудо – новата политическа и парламентарна сила! Не вярвате ли? Е, гледайте внимателно – търговците на пуканки вече прелистват каталозите на производителите на частни самолети! Ура!

 29. 29 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2361 Разстроено

  Много добре написано, но е и малко тъжно, защото не се вижда как може да се противопоставим на простотията на Костинбродската, след колаборацията с нея на втория тур.

 30. 30 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3981 Неутрално

  Много точен анализ на Тони николов...За зрящи и мислещи хора!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 31. 31 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  Винаги съм Ви четял с интерес, но сега виждам колко едностранен сте. Забравете злобата и помислете разумно. Казаха ви , че районните кметове ги спечелихте с подкрепата на БСП. Ако се хвалите с това - просто нямам думи.
  Колкото до отношението към Русия - съжалявам, но в случая Бойко има повече политически такт от Вас. Какво очаквате? Да скочи и да започне да ги псува, да заклеймява и какво ли не още? Не съм фен на руската политика, но за добро или зло в България масата са русофили (не путинофили). Освен това, ако погледнете внимателно политиката на ГЕРБ към Русия, ще видите че е мн внимателна, премерена за малка страна като нас, с оргомно руско политическо лоби (БСП, патриоти и т.н.) и политика отсвояваща ориентацията ни към Европа.
  Просто съвет от мен към Вас и към всички дсб-ари. Не бъдете злобни и не гласувайте на инат. Не може да сте плюли БСП преди, след това да сте били съюзници с ГЕРБ , а сега да ги плюете и да се прегръщате с БСП. В политиката трябва морал и идеи. Не злоба и инат.
  Само за протокола. Кога христо Иванов беше честен - когато беше в правителството и беше срещу БСП или сега Когато е извън правителството и е с БСП?

 32. 32 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  [quote#10:"ppj03316395"][/quote]

  Прекрасен анализ на Мая Манолова. Щеше да е още по-прекрасен, ако беше излязъл преди една седмица.
  —цитат от коментар 5 на espresso


  Съгласен съм. Анализът трябваше да се напише още преди анализираните събития да са се случили - така щеше да е най-полезен. А не след дъжд - качулка.

  Тони Николов пише навреме! Дъждът предстои!

  Сценаристите са намерили заместник на Патриотите, ГЕРБерите, Аптекаря.
  Дългият и Маяма ще правят "гражданите", т.е. новото ОФ, което работеше в миналото за нулиране на старите партии и беше верният поддръжник на БКП, бъдеща БСП!
  Това е предупреждението на прозорливия Тони Николов.

 33. 33 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Това отношение към партиите, като към нежелано и вредно явление, е последователно насаждано през целия преход. То тръгва от криворазбраната деполитизация на държавните структури и силовите органи, която се проведе с един абсурден автоматизъм след 1989. Легнаха си задължени да бъдат членове на БКП, за да изпълняват длъжността, и се събудиха "деполитизирани", не забравяйки мъдро да подчертават тайната и свободата на вота си при избори, макар с деполитиззацията да бяха хвърлили парийните книжки по задължение.
  Такава една автоматична деполитизация по заповед вече предполага пейоративност на политическото и партийното, осъществена на дело в царското спускане в управлението на България - фактически без политика.
  Показателно е, че Гешев използва политизация тъкмо в този пеойративен аспект - явно в Симеоновската школа продължава да се преподава онова извършено от днес за утре деполитизиране като единствено понятие за политическо и партийно. И явно Гешев не е подложил на критическо преосмисляна този заучен в обучението си постулат . - Е, не мога да си представя как е добър юрист, като не подлага на критика и преосмисляне основни понятия, които използва.

 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  А резултатът е добре известен – Борис Бонев влезе в Столичния общински съвет с вот, почти равен на този на цялата "Демократична България". И гласовете за "Спаси София" засилиха ГЕРБ, извадиха БСП крачка напред и реанимираха "Атака". Това е истината.
  *
  И внушението е, че са били за сметка на ДБ, а не че ръководството на ДБ държеше непременно да има партиен кандидат и не се ориентира в обстановката да подкрепи независим кандидат.
  Сега очаквам на пленума на БСП да се разисква въпросът за "размяната" на гласове между БСП и ДБ. От ДБ си траят за такава сделка, но от БСП са недоволни от резултатите и обвиняват Паргов за неравностойната (според тях) сделка.
  Предстои инретесен уикенд...

 35. 35 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 627 Неутрално

  В отношението към политическото и партийното по правило се пропуска асиметрията на власттовата перспектива.
  А тъкмо политическото е особено чувствително към властта и съответно сменя пълнежа си според това в какво отношение към властта се намира.
  За заемащите властови позиции в съвременната демокрация е вярно, че те не трябва да се ръководят от тесни партийни интереси, нито да прокарват безогледно партийна линия, нито да използват държания апарат за налагането и утвърждаването на собствената си партия. Овладявайки държавата те представляват и работят в интерес на нея в цялост и съответно на всички граждани. Тоест тук партийността и политизацията може да се приема като критичен аргумент.
  Но извън властта партийността, представянето на частични гледни точки, на частни позиции е основна за модерното държавно устройство. Дори в рамките на граждански организации гражданите се явяват партийни, заемащи страна и частни. Политизирането на дискусиите и синоним за тяхната плуралистичност. Да се опитваш да играеш деполитизиран извън структурите на държавната власт е форма на непризнаване на границите на собственото мнение и възможността за друга позиция, различна от твоята, заявка е за ниска дискусионна компетентност.
  Особено място заема експертизата тук - като предполагаемо деполитизирана, тя остава въпрос единствено на съвест и знание, при цялата подвъпросност на отношенията със съвестта на съвременния човек. Случаят с Бонев сега нагледно ще покаже, че няма как да бъдеш бъдеш активен в общината единствено из експертизата си - противопоставянето на ескперността му и гражданската му позиция на политическото ще се разкрие като реторическо средство.
  Но пък случаят с Истанбулската конвенция показа обратното - поглъщането на експертната в една дискусионна среда на мнения без оглед на ценз - специалисти по пол и джендър с над 20 годишен изследователски опит бяха принудени да се явяват на граждански обсъждания без никакаво зачитане на преимуществото на мнението ми по въпроса.

 36. 36 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  Манолова и на проетест срвщу себе си би отишла,ако вземе от там някой глас.Не е шега май

 37. 37 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 535 Неутрално

  ... Тук всякакви Маи Манолови, Корнелии Нинови и пр. фауна са просто гарнитура. Бойко Борисов обслужва руските геополтически интереси така, както комунистите никога не биха дръзнали да ги обслужват.
  —цитат от коментар 23 на Norman Granz


  Това последното изречение сериозно ли сте го написали? "Както комунистите никога не биха дръзнали да ги обслужват." Не, наистина не знам докъде може да се стигне за да се извини лошия избор да подкрепиш по- голямото нищо.
  Много ми е интересно как точно се надявахте Мая Манолова или въобще червените да донесат някаква промяна на каквото и да било освен да го забатачат, фалират или задигнат окончателно. Те са майстори да дескредитират, господине, и чест прави на хората, които въпреки всичко разбраха това.

 38. 38 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Можем да заключим - когато не работят пътищата за включване на експертиза в управлението, то се ръководи от тясно-партийни обвързаности и отвежда експертизата в полето на политиката, което се окзава опустушително за самата политика.

 39. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fiji":

  Плевнешиев е бил обиждан САМО и ЕДИНСТВЕНО от червени и лиляви тролове.Никога от избиратели на ГЕРБ.Аз съм гласувал за Плевнелиев и никог не съм го обиждал.Само Вие го обиждате.И не за пръв път.И след като Радан го прецака,и след като подкрепи втори лифт на Банско и магистрала Струма.Сега се сещам за Тончо(Dart Plagues) ,който го наричаше "Чехльо" .

 40. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#11] от "grayeagle":

  Костов,който имаше една лихвичка в КТБ и щерка му взимаше 30 000 на месец от Цветан Василев,от него ли чакаш да вземе отношение срещу Манолова?!Шегаджия!

 41. 41 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#14] от "stein":

  Е,плащал е същия,койтоним е платил да гласуват за Радев..

 42. 42 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  Е, имате 8 кмета.Ама ги имате с БСП...Вие и на Татянчето така ръкопляскате...

 43. 43 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#18] от "hodounski":

  Има промяна.За Добро.Вече всичко си е на мястото-им си фвсно(ГЕРБ и СДС) и ляво-БСП с ДеБъ.Цикълът е завършен.

 44. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  Бля-бля-бля.Толкова приказки и накрая остава срама за пуснатата бюлетина за Радев и за Манолова.Като оня "антикомунист" Илиан Василев,койо винпризоваваше да гласувате за Манолова..

 45. 45 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#34] от "pamela":

  ДеБъ трянв открито да се заяви като лява алтернатива .Защото има млади избиратели с леви убеждения.Те няма да подкрпят БСП,и си търсят алтернатива?За това Бонев взе толкова гласове.Ако ДеБъ продължава с джендъризма,просто ще се появи друг играч,който ще представлява тези избиратели.

 46. 46 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Да не забравяме, че и ГЕРБ тръгна като гражданско движение, че за всеки случай си запази и гражданите в името.

 47. 47 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Обяснявах им до какво е довел 19 май 1934 г. в българската политика, че е глупаво да се гласува "без листа", за да се преразпределят (и подаряват!) гласовете им.
  ==
  До какво точно? Акад. Георги Марков, например, има много какво да каже за 19 май 1934 и то е предимно добро.

  Nec vitia nostra nec remedia pati possumus ...
 48. 48 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2869 Любопитно

  "Призракът на ОФ..."
  =============================
  Призрак ?!?!???????? :)))))

 49. 49 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Част от криворазбраната деполитизация на управлението е и упадъка на параламента, мястото за политически дебат между управляващи и опозиция. Тъй че следите на ОФ-то отново водят към властимащите днес, а не към за пръв път гласувалите избиратели.

 50. 50 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Специално по отношение на Гешев трябва да се подчертае особената партийност на прокурорската позиция, за която той няма сетива. Прокуратурата и нейните доказателства, версиии, тези имат значение единствено като една от партиите в операта на съдопроизводството. Като такива те са непригодни за публично оповестяване - публичен може да бъде единствено съдебния процес. Това, което прави сега прокуратурата с медийните си акции е все едно някой оперен певец да си пее из улиците. Ще го чуят веднъж - ще кажат, я пърформанс някакъв, ще го чуят втори път, ще си кажат - абе кво става тук, ще го чуят трети път и ще заключат, абе на това момче нещо му има.
  Медийните изяви на протуратурата - дори и без бруталното насилие, което виждаме напоследък, говорят за неразбиране на същността на правораздаването и възпитават едно средновековно разбиране за право - позорище, зрелище, кръвнини, емоции, директо съотнасяне на наказание и престъпление, стигащо до наказанието като отмъщение.

 51. 51 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Значи 6 от 10 избиратели на Демократична България са гласували за Костя Копейкин!? Това шокира, но съпоставено със софийското ОФ е в реда на нещата.В София десницата се разцепи вече фактически, не на думи, на ляво-либерална с националсоциалистически привкус /ДБ/, обединена с БСП и дясно-консервативна /СДС/ в коалиция с ГЕРБ. Националсоциалистическият привкус се получи от подигравката на един от лидерите на Демократична България с холокоста. Това явно е по вкуса на повечето негови избиратели, защото бе подпечатано във Варна с подкрепата за националсоциалиста Копейкин. Апелът му за народни съдилища и наказателни взводове някак пасна на избирателите на Демократична България. Как иначе, след като 6 от 10 са гласували за него.

 52. 52 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4098 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  Не е верно. дванайсет на дванайсет са. дванайсет за ГЕРБ дванайсет за промяната начело с БСП

 53. 53 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3748 Любопитно

  Ъъъ, таквоз... след тежкия погром и загуба както в София, така и в страната , ще има ли оставки в ДБ ?

  На кое място е коалицията ДБ в националното класиране след местните избори?

 54. 54 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3748 Весело

  Аз смятам, че алтернативата ще се появи , когато към сегашното ОФ в състав - БСП, ДБ, Спаси София, Атака и Иванчева, се присъединят Трифонов, Трактора, Архонта, Барека, Татяна Дончева и консерваторите на Москов !

 55. 55 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3748 Весело

  Няма майтап- опитах се да намеря на кое място са ДеБъ в националното класиране по партии след изборите и НЕ УСПЯХ !

  Изглежда статистиката просто ГИ Е ОТПИСАЛА!

  Във всеки случай, можем да предположим с голяма сигурност, че резултатът им е едно цифрен и далеч от прага за влизане в парламента за коалиции.

  Следователно, имат един единствен ход- да продължат да се обединяват в ОФ- то с посочените в по- горния ми коментар!

  Както винаги съм проницателен !

 56. 56 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4098 Неутрално

  ,,....Става дума за старата и казионна ОФ-мечта за "единните и неделими граждани", неразделяни помежду си от "лошите "партии"....,,

  А ве Тони, кажи си го направо ве, та да те разберат и умно красивите. Че става въпрос за новото ОФ рекламирано от Ристе Риформътъ кат нещо на неделимите граждани, където няма нито дясно, нито ляво

 57. 57 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  Хамилтоне, РЕСПЕКТ за този ти коментар. Каза/написа точно това което и аз мисля за костинбродската п@4@вр@. Без разтягане на лакуНьи като Тони Николов. Е, той пише запари, ти пишеш което мислиш безплатно.

  Още веднъж-РЕПЕКТ!

  П.С. Не одобрявам твойте интернет'изцепки за как шофираш, нито твойте анти'еврейки коментари (помня смътно един твой коментар който би те вкарал в пандиза в друга държава) , но...свободата на словото е върховна.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  До коментар [#31] от "hunt":

  "Какво очаквате? Да скочи и да започне да ги псува, да заклеймява и какво ли не още? "

  Ами очаквам, например, да извика руския посланик и да му поиска - любезно, с усмивка, може и на партия тенис - обяснение за изключително наглите, мръснишки изказвания на Путин и неговия доберман Песков по адрес на България.

  Това - за начало.

  После - очаквам да излови и неутрализира шайките въоръжени руски наемници, щъкащи из България като "паравоенни", "патриотични" и пр. диверсантски групи и поддържащи сайтове, в които открито се призовава за смяна на режима и установяване на сталинистка диктатура.

  Що не го направи, да не бли случайно да го е страх?! Я колкав маж е израсъл...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#11] от "grayeagle":

  Е той Атанас е ДСБ. Какво очакваш.

  Gunter glieben glauchen globen
 60. 60 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#44] от "yanne":

  Илиян Василев съм го зачеркнал. Няма такъв срам.

  Gunter glieben glauchen globen
 61. 61 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Начи може Зеещата уста на Републиката да е независим, граждански кандидат - подкрепен от лилявите, а пловдивската въртиопашка не може да бъде граждански кандидат, подкрепен от ГЕРБ.

  Що така бе Тони? Политически мотивирани инсинуациийки.
  Па като казвам полически, имам предвид чисто практическо финансови инсинуацийки.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 62. 62 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#51] от "nik_77.":

  Подкрепата на ДБ за Костя Копейкин във Варна е дъното на политическия цинизъм. Как да им вярваш на приказките и заклинанията колко са десни, антикомунистически, пронатовски, когато гласуваха на дело за един от най пнеприятните копекаджии в България.
  Вярва се на дела, а не на заклинания.

  Gunter glieben glauchen globen
 63. 63 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Прекрасен анализ на Мая Манолова. Щеше да е още по-прекрасен, ако беше излязъл преди една седмица.

  —цитат от коментар 5 на espresso


  Съгласен съм. Анализът трябваше да се напише още преди анализираните събития да са се случили - така щеше да е най-полезен. А не след дъжд - качулка.
  —цитат от коментар 10 на ppj03316395


  Ами не е така. Ако го беше написал преди две седмици, щяха да го обвинят в черен ПР и "очерняне" на, иначе целият в бяло Граждански кандидат.

  Що се отнася до съдържанието, то то напълно съвпада с моето мнение за Мая Манолова още от пролетта, когато твърдеше, че ще бъде омбудсман (каквото и да значи тази дума), и ако я ядосат, само ако я ядосат, ще се кандидатира за кмет на София.
  Разбира се Тони Николов го е изразил по-напоително, но много вярно.

  Родолюбец
 64. 64 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#60] от "Alarmstufe: Rot":

  Срамът не е за Илиан Василев.Агент на ДС,пише понпоръчка.Срама е за повярвалите му и за гласувалите за Манолова И за Радев.

 65. 65 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Накратко, Мая Манолова (по съвета на нейния идеолог) вече мисли себе си само като "граждански кандидат" (което е нейно право, разбира се). И като "протестърка", което е още по-интересно.Тук се крие и обяснението защо тя упорито отказва да отговори за коя листа е гласувала на първия тур на изборите. В което, само по себе си, няма нищо "страшно". Гласувала била за "листата на промяната"!
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Протестърите, са към Йоло Денев!
  Мая Манолова - ерго - би трябвало вече да е към него!

  Което не е странно- те двамата комай на един акъл!

 66. 66 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Господин Николов, Тони, писах, че има промяна, защото герберите, които до днес Ви заклеймяваха, без дори да са прочели статиите ви, сега Ви аплодират. Това не Ви ли смущава? Аз Ви чета, уважавам Ви и затова си позволявам да се обърна директно към Вас. Добре, прав сте за Манолова и гражданското недоволство. Но само частично. Ако е имало хора от градската десница, които са подкрепили Манолова на балотажа, то е било, защото са я използвали като инструмент – крива щанга. Инструмент, с който да се разклати самоуправството на Борисов. Не може да не виждате неговата самонадеяност, че печели избори след избори – 11-ти или 15-ти – и ще си управлява, както му харесва, а ако на някого не му харесва, да "го бие". И предполагам, че никой от ДБ не иска БСП да дойде на власт при едни евентуални предсрочни избори. Нека пак ГЕРБ да спечелят, но да знаят, че не са абонирани за властта, че Борисов не може да се държи като самодържец, че все повече хора са недоволни и затова ГЕРБ трябва да променят начина си на управление, защото сме най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС, и това не може да не го виждате.
  —цитат от коментар 19 на Fiji


  Много уважавана от мен Фиджи! Инструментите са хубаво нещо - стига да знаеш какво представляват и как работят. В някакъв смисъл каруцата също е инструмент: помага на магарето да пренася повече товар. Докато падне в някоя канавка. Вас, свестните, просто ви използваха. Мая Манолова не можа да си постигне целите. Но някои други успяха. "Автентичното дясно" беше изцяло лишено от авторитет. Което означава, че в света на политиката, то просто не съществува. Е, определена мисловна инерция винаги е налице - ще "бълбукате" още известно време из форумите, но никой няма да ви взима на сериозно. А после ще осъзнаете, че някой се е изгаврил с вас. Жестоко, много жестоко.

 67. 67 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#31] от "hunt":"Какво очаквате? Да скочи и да започне да ги псува, да заклеймява и какво ли не още? "Ами очаквам, например, да извика руския посланик и да му поиска - любезно, с усмивка, може и на партия тенис - обяснение за изключително наглите, мръснишки изказвания на Путин и неговия доберман Песков по адрес на България.Това - за начало.После - очаквам да излови и неутрализира шайките въоръжени руски наемници, щъкащи из България като "паравоенни", "патриотични" и пр. диверсантски групи и поддържащи сайтове, в които открито се призовава за смяна на режима и установяване на сталинистка диктатура.Що не го направи, да не бли случайно да го е страх?! Я колкав маж е израсъл...
  —цитат от коментар 58 на Norman Granz


  Е, това всички го очакваме. И ако рано или късно не го направи, ще яде бухалката. Но поведението на всички вас, които толкова уважавах, при тези избори - като част от политическата художествена самодейност, "вожде" Норман, не беше просто дилетантизъм. И досега се колебая как да го категоризирам: като идиотизъм, като низост, или като и двете едновременно.

 68. 68 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Няма майтап- опитах се да намеря на кое място са ДеБъ в националното класиране по партии след изборите и НЕ УСПЯХ ! Изглежда статистиката просто ГИ Е ОТПИСАЛА!Във всеки случай, можем да предположим с голяма сигурност, че резултатът им е едно цифрен и далеч от прага за влизане в парламента за коалиции.Следователно, имат един единствен ход- да продължат да се обединяват в ОФ- то с посочените в по- горния ми коментар!Както винаги съм проницателен !
  —цитат от коментар 55 на faeton.


  Направо си велик. Но резултатът им няма как да е едноцифрен. Нулата преди запетайката също е цифра.

 69. 69 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#34] от "pamela":ДеБъ трянв открито да се заяви като лява алтернатива .Защото има млади избиратели с леви убеждения.Те няма да подкрпят БСП,и си търсят алтернатива?За това Бонев взе толкова гласове.Ако ДеБъ продължава с джендъризма,просто ще се появи друг играч,който ще представлява тези избиратели.
  —цитат от коментар 45 на yanne


  Съвсем ли не можеш да осмислиш станалото? Оттук нататък и да се заявяват, и да не се заявяват, все толкова.

 70. 70 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":Манолова и на проетест срвщу себе си би отишла,ако вземе от там някой глас.Не е шега май
  —цитат от коментар 36 на yanne


  Гласът е само средство. Виж, ако вземеш някой лев срещу този глас... И не непременно като партийна субсидия. Трагедията на политическата художествена самодейност в България е, че политическите джамбази търгуват умните, свестни, честни хора, както се търгува добитък, който от глупост сам се е напъхал в кошарата.
  ……...…..
  П.П. Написах "търгуват", защото ми се стори по-политкоректно от "продават".

 71. 71 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Да, констатациите на Тони Николов са добри, но анализа е леко едностранчив. Защо, ще попита някой? Ами защото не е ясно казано, че – и това не е констатация, а предвиждане – Христо Иванов и ген. Атанасов няма да си признаят какво са направили, няма да си дадат сметка как, къде и защо са сгрешили и, най-паче, няма да отстъпят мястото си на други, по-кадърни от тях! Няма такова нещо! Само гледайте как сега те ще се запънат като пословичното магаре на мост, купища „стратези“, „аналлизатори“, „инфлуенсъри“, „есеисти“ и други глисти около тях ще пишат статии и материали, че не са били разбрани, а те са прави, предвидливи, умни и красиви и няма да отстъпят никому, хеле пък на по-добри от тях! Същото с отнася и до Мая, която сега ще тръгне на щурм към завземането на БСП, щото там има неин човек, който да я поеме, а тя, овладявайки позитанци, ще придърпа и Слафчу при себе си и ето – о, чудо – новата политическа и парламентарна сила! Не вярвате ли? Е, гледайте внимателно – търговците на пуканки вече прелистват каталозите на производителите на частни самолети! Ура!
  —цитат от коментар 28 на Santos


  „Е, ГЛЕДАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО – ТЪРГОВЦИТЕ НА ПУКАНКИ ВЕЧЕ ПРЕЛИСТВАТ КАТАЛОЗИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЧАСТНИ САМОЛЕТИ! УРА!“

  Шапка ви свалям! Много сте добър!

 72. 72 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  До коментар [#71] от "gr52":

  Благодаря, @gr52, трогнат съм наистина! Днес е Архангеловден, нека Архангел Михаил, наречен „пазител на душите и борец против злото“, бди над нас и ни помага всеки ден!

 73. 73 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4505 Неутрално

  До коментар [#57] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Сега, ако коментар за потни и вмирисани израелски туристи, неизлизащи от казината на България е антиеврейски, така да е...
  Както и да е, имам въпрос, ходил ли си в град Ашдот, и ако си ходил, виждал ли си паметника на подводница "Струма"? А ако случайно имаш твоя или на твой близък снимка, изпрати ми я, готвя страхотен репортаж.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 74. 74 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1070 Весело

  До коментар [#57] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Сега, ако коментар за потни и вмирисани израелски туристи, неизлизащи от казината на България е антиеврейски, така да е...Както и да е, имам въпрос, ходил ли си в град Ашдот, и ако си ходил, виждал ли си паметника на подводница "Струма"? А ако случайно имаш твоя или на твой близък снимка, изпрати ми я, готвя страхотен репортаж.
  —цитат от коментар 73 на hamiltonf


  Аааа, батка, недей така гьотора през просото. "Давай суп 'АтдельнА, и мухи 'АтдельнА", както се казва в онзи руско'грузински виц. Ти си "морски" и си чат на руски.

  Та така:

  1. Провери ВСИЧКИТЕ ми коментари в статиите за случката с пишман'каратистчето хотелиер и двете израелки. По памет (още функционира ОК) описах бая подробно 3те главни групи израелски туристи в България, бая критично. И в кратце мойто сумирано мнени беше "не е важно колко са досадни/противни израелските туристи в България, нормален човек (камо ли хотелиер) НЯМА ПРАВО ДА СЕ ОПИТА ДА ГИ СРИТВА!". Което беше и концензуса в този форум.

  Нейсе, и "ритача"" така се обосра ДОКУМЕНТИРАНО, та иди знай как му се надсмиват съ....туземците.

  2. Споменавайки твойте
  До коментар [#6] от "hamiltonf":... твойте анти'еврейки коментари (помня смътно един твой коментар който би те вкарал в пандиза в друга държава) , но...свободата на словото е върховна.
  —цитат от коментар 57 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  имах изнадподвпредвид един друг твой коментар, от преди година две, който звучеше бетер уводна статия от Дер Щюрмер. Беше посивял от минуси, и няколко съфорумници ти написаха че ти си отявлен антисемит.

  Коментарът ти беше бая дълъг чаршаф (явно копиран от някъде). Запомних го (щото по разбираеми причини обръщам внимание на подобни коментари). За съжаление не архивирах линк към него, за да ти го припомня. А може би и защото това беше (по памет) единственият ти коментар до тогава, толкоз озлобен и антиеврейски.

  Толкоз за антиеврейтвото ти.

  Относно "Струма".

  Струма не е подводница, а български кораб превозвал предимно румънски евреЙ по времето наВСВ до тогавашния британски протекторат Палестина, с трагична съдба. В нета (и на български) има не малко инфо по въпроса. Има и снимки-по друг повод съм търсил инфо по въпроса, и съм ги виждал в нета, поразрови се и ти ще ги намериш.

  Знам че има мемориал в Ашдод, не съм го виждал лично. Знам че в почти всеки по голям град в Израел има улица или площад на име Струма. Едно гадже навремето живееше в Бат Ям, до площад Струма, май имаше малка плака в площада с десетина изречения относно "Случая Струма". Утре другиден/в близките дни ще се поровя в нета на иврит, и ако намеря нещо-ще ти пратя линкове. Със сигурност има снимки.


  До коментар [#73] от "hamiltonf":


  До коментар [#73] от "hamiltonf":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 75. 75 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1070 Весело

  До коментар [#73] от "hamiltonf":

  Те ти линк за площад Струма в Холон (друг от залепените до Тел Авив) градове. Със снимка на андарта за корабът Струма.

  https://he.wikipedia.org/wiki/ כיכר_סטרומה_(חולון)


  https://bit.ly/2WYEte1

  Текстът е на иврит, ако не те мързи-опитай се да го преведеш с гугъл'преводачча. Но инфото там за случая "Струма" е почти идентично с това което навремето прочетох в нета на български

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 76. 76 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4505 Неутрално

  До коментар [#75] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Трябва ми снимка от наш източник.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 77. 77 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1070 Весело

  До коментар [#75] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Трябва ми снимка от наш източник.
  —цитат от коментар 76 на hamiltonf


  К'о е т'ва "наш източник"?!? Български? Вече ти писах-има не малко инфо на български за Струма. И к'о льошо има в снимката на андартата за Струма от изралски сайт (википедия на иврит). Не са манипулирали снимката на тази не малка андарта.

  Нещо не 'сФащам к'о искаш да кажеш/напишеш. Не е от ЕГНто, от ракията трЕбе да е...българин на 3 морета (и още 3 ако ме броите и мен-Средиземноморското, Червеното и Мъртвото), и на 5 ракии:)

  Ха наздраве:)
  До коментар [#76] от "hamiltonf":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK