Как да се противопоставиш на мафията с етика?

Ако България беше демократична държава, след хода на президента ВСС нямаше да му предложи отново Гешев. На ход са гражданите.

© Юлия Лазарова

Ако България беше демократична държава, след хода на президента ВСС нямаше да му предложи отново Гешев. На ход са гражданите.Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) избора на Иван Гешев за главен прокурор – под тази наглед очаквана ситуация ври вулкан.


Да се нареди парче по парче пъзелът на зловещата окопна война по овладяването на най-безконтролния пост в държавата не е лесно, въпреки че е ясно, че нито този, който избира прокурора, е Висшият съдебен съвет, нито може да му се противодейства толкова лесно легално с демократични средства. Мафията и демокрацията са несъвместими. Те са оксиморон, а в България демокрацията вече е почти задушена. В тази неравна битка все още има съпротива, нещо мърда.


Президентът направи
смел ход, защото се изложи на ударите на пропагандната машина


на управляващите и атаката вече започна с нова сила. Защото за жалост трите власти не са разделени, а са с общо ръководство, неумело криещо се зад привидното им разделение. Само част от съда още се съпротивлява геройски на престъпния хомот, който виси над главата му с желание да го подчини.


Ако България беше демократична държава, след хода на президента ВСС нямаше да му предложи отново Гешев, защото щеше да е невъзможно след всички критики от ключови места, които този кандидат отнесе. Радев каза нещо изключително важно: изборът на Гешев поражда само съмнения, няма никаква състезателност и той не се ползва с обществено доверие.


Можеше ли президентът да каже повече? Можеше. Длъжен ли беше? По закон не беше. Според мнозина трябваше.


В краткото си становище той


намекна за онова, което прави кандидата изцяло негоден.


Съмнения, недоверие – в съдебната власт тези думи значат много. Те означават недопустимост. Нямаме нужда от конституцията, дори само в Етичния кодекс на магистратите е казано ясно, че действията на съдиите, прокурорите и следователите трябва да са безупречни.


Много е трудно да се противопоставяш на мафията с етика, дори е невъзможно. Иначе по етични причини кандидатът за главен прокурор отдавна щеше да е отпаднал. Защото един независим и почтен ВСС щеше да го е "претеглил" по основните принципи, които трябва да се спазват според етичния кодекс – независимост, безпристрастност, справедливост, прозрачност, вежливост, толерантност, почтеност, благоприличие, компетентност, квалифицираност, конфиденциалност. Кой от тези стандарти е спазен в случая? Има ли поне един?


Президентът удари точно в целта, като открои важния факт, че


изпълнителната власт се опита да удави критиките срещу кандидата


в порой от хвалби за него "от чистачката до шофьора" (както самият похвален простодушно си призна). Целта беше десетките писани под управленски диктат дитирамби да неглижират съществените становища на експертите от най-авторитетните правозащитни неправителствени организации в страната, професионалистите от адвокатурата и съда и преподавателите по право. Срещу елита на правната мисъл беше извадена армия от "чистачки". И както посочва президентът – масираната служебна институционална подкрепа е в разрез със Закона за съдебната власт.


Какво не каза Радев? Тук дори мненията на уважавани юристи показват изключителен разнобой. Президентът не постави ясно акцента върху липсата на минимума от качества у кандидата и на действията му в разрез с правото. Защото бихме искали да чуем това, което е омерта във ВСС, което беше замазано по време на изслушването. Например въпросът защо го няма Делян Пеевски в делото за КТБ трябва да бъде задаван непрекъснато. Както и дали фирмите на семейството му са рефинансирани при съмнителни или неизгодни за банката условия. Защо не са разпитани? Защо са прикрити? Ако това са злоупотреби – очевидно има и


аргументи от наказателното право срещу всеобщия избраник.


Защо никой не споменава за тях? Защо никой дори не ги допуска?


Също за бухалката срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева, очевидно "сготвена", защото се противопостави на строежите и се обяви срещу ГЕРБ.


Някой трябваше да попита и членовете на ВСС, гласували за кандидата, особено дългогодишните съдии, съгласни ли са с примитивните му правни виждания, чути на изслушването, за които всеки студент по право в СУ би бил скъсан.


Ами разсъжденията му, че в защитения си личен живот главният прокурор може да заплашва издатели на критични медии?


Или поне да беше насочен прожекторът към признанието на Цацаров,


че изборите по върховете в съдебната власт се случват "в две други сгради", а не във ВСС.


Не може да се мълчи, че гледаме втора серия на същия филм, в който в предишния епизод депутатът от ДПС беше избран за шеф на ДАНС. Затова има и невярващи, че президентът направи смел ход – заради хипотетичната възможност да се направи нещо повече.


Радев няма такива правомощия по конституция и оценката на личността не е негова работа, посочват юристи. Всяка лична квалификация и отклонение от правомощията му в основния закон лесно би му докарала процедура по отстраняване. Вероятно.


Какво можеше да направи президентът? Тук мненията отново са полярни. Според конституционалисти – нищо повече. Според други питане до Конституционния съд (КС) за


тълкуване по казуса можеше да спечели време


и дори да доведе до смислен отговор оттам.


Дали е така – всеки трябва да си направи извода сам. От самия КС неофициално дадоха знак, че не биха допуснали подобно питане. И припомниха, че там вече е тълкуван въпрос, свързан с изборната процедура след питане на главния прокурор Никола Филчев. В тълкувателното решение №2/2002 г. КС посочва, че ВСС "има оперативната самостоятелност" да предложи повторно същия кандидат.


И въпреки че е така, какво би станало, ако някой се опита отново да попита КС, пък да видим щяха ли да гръмнат "мините", заложени за клетата съдебна реформа? Предстои да видим дали ще се потвърди, че президентът ще пита КС на по-късен етап.


Ситуацията, както виждаме, е патова. Особено за действащите с демократични правни средства. Тясната "риза" на конституцията, допълнително "стеснена" с тълкуванията на КС под диктата на бившия главен прокурор, вече не гарантира демокрацията. Затова след като е направил крачката да върне избора на Гешев,


Радев има следващ демократичен ход –


да предложи промени в основния закон, за да може фигурата на главния прокурор най-накрая да намери мястото си в държавното устройство и да се отчита и контролира от обществото, чиито интереси е длъжен да защитава. Тази крачка е необходима въпреки всичките усложнения като необходимостта от избор на Велико народно събрание и жестоката съпротива, която ще последва.


Колкото до Гешев – на ход освен ВСС са гражданите. Няма кой да освободи отвън завладяната държава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1267 Весело

  тази статия все едно е извадена от раб. дело.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Другарката автентична пее дитирамби за пРезидента със същия плам с който плюе по ГЕРБ и Боко. Плащат ли добре или е на доброволни начала?

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Другарката автентична пее дитирамби за пРезидента със същия плам с който плюе по ГЕРБ и Боко. Плащат ли добре или е на доброволни начала?
  —цитат от коментар 3 на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти


  Има няколко автора, дето предварително знам какво са написали.

 5. 5 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Историята, обаче помни и по-драматични събития, свързани с избора на главен прокурор. В Словакия, например, благодарение на упорството на президента Иван Гашпарович от 2011 г. да не даде зелена светлина на избора на Йозеф Чентеш за главен прокурор, заради съмнения в неговите нравствени и професионални качества, се стига дори до политическа криза. Любопитното е, че Гашпарович удържа фронта и повече от две години отказва да издаде указ. През това време той е подложен на заплахи, политически натиск и дори импийчмънт.

  Самият Чентеш пък сезира КС за това, че макар и избран, не може да влезе във функциите си след толкова време. В крайна сметка Гашпарович принуждава с упорството си парламента, който междувременно се е сменил, да направи ново предложение за обвинител №1 в лицето на Яромир Чижнар. Така чак през 2013 година Словакия успява да се похвали с нов избор на главен прокурор. Интересно е и, че президентът подписва указа за него веднага след номинацията, преди да е дочакал решението на КС по жалбата на Йозеф Чентеш.

  Не по-малко драматичен е и изборът на главен прокурор в Литва, защото настоящият главен прокуроре всъщност е третото подред предложение на президента за поста. Оказва се, че парламентът е гласувал против първите две номинации.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  Цели РУ на МВР са впрегнати да тролят под всяка статия за РАДОСТТА... 😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#2:"atmanpg"][/quote]

  Гражданите мислят с главите си, а не се връзват на квичене, плюене и пропаганда. Животът през соц-а все пак изгради рефлекси у българина да не вярва сляпо на всичко написано в газетата.

 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Ходове, финтове, разни измишльотини... А е толкова просто... От самолет се вижда, че този човек не става за това. За други неща - може би, но за прокурор - не става.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Весело

  Голямо четкане на Радев, ама много голямо... Само по-полечка, че ще го излъскате съвсем и ще лъсне надписа: "На Русия с любов"!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "Също за бухалката срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева, очевидно "сготвена", защото се противопостави на строежите и се обяви срещу ГЕРБ".
  Това ме отказа да дочета статията. Олекна.
  А иначе бухалка срещу кметицата имаше, но по подкупните ръчички на набързо сдобили се с власт длъжностни лица.

 12. 12 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 836 Весело

  Дневник! Такь держать! Другарят Радев вече е "радост" за нас! Венсеремос, другари!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Има доста признаци ,че Мафията си държи изкъсо съдебната система!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  избора на Йозеф Чентеш за главен прокурор, заради съмнения в неговите нравствени и професионални качества, се стига дори до политическа криза. .
  —цитат от коментар 5 на Vrijheid


  Ми то е ясно ,че Гешев от всякъде е бита карта! Трябваше да го разкарат като използвана кърпичка за сополи още когато беше употребен за Иванчева! Сега ако калинките упорстват и прелее чашата , герберите масово ще го закъсат от народната любов с начало заради този гьонсурат!
  Търпимостта е нещо много изтънчено а с нов мирикански посланик, идват и нови политики в скромната ни колония!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  "Президентът направи

  смел ход, защото се изложи на ударите на пропагандната машина"

  Хе, хе

  "Очевидно се оплитат в едно жълтопаветниците, БСП, кремълските проксита и банкерът беглец"

  "Странната амалгама зад неподписването на указа за Иван Гешев" -
  Зюмбюлев в https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7854110 17. 17 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Цялото експозе е оле-мале, пълно с внушения и откровени лъжи. Радев направи добър ПР ход и толкова, показа се демократ някак, етичен балансьор, ще падна!
  А това „Също за бухалката срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева, очевидно "сготвена", защото се противопостави на строежите и се обяви срещу ГЕРБ.“ е нов връх, покорен от авторката, която очевидно твърди, че българската прокуратура и съд са натопили невинен човек. Иначе е етична, нема що.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело
 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Герджиков: Радев не мотивира отказа си да подпише назначаването на Гешев"
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7854369

  - Поне демонстрира някакво достойнство след служебните недоразумения, назначени по неговите думи под натиск...

  Същото не може да се каже за "Копейкинова България", пригласяща на института за младежта на бай Тошо, сега "Иван Хаджийски".

 20. 20 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 621 Весело

  Ето фирмите (в азбучен ред), техните кредити преди затварянето на КТБ и кога и как са „изчистени“:

  "БАЛКАНСКА МЕДИЙНА КОМПАНИЯ" ЕАД. Едноличен собственик на дружеството е Ирена Кръстева, майка на депутата Делян Пеевски. Взела е кредити от КТБ в размер на 12 млн. лв. Първият заем е от 6 млн. лв и е за покупка на имот в София на ул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Вторият кредит е от 6,4 млн лв и е отпуснат през март 2014 г. за изплащане на данъци и дивиденти. През октомври кредитите са погасени.

  "БЛАГОЕВГРАД БТ" АД ползва кредит за 28 млн. лв. В началото на 2014 г. тези милиони са рефинансирани от други банки.

  "БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ" АД ползва кредити за 30 млн лв. Също в началото на 2014 г. са рефинансирани от други банки. Припомняме,че „Булгартабак“ изкупи изцяло дяловете във веригата „Лафка“, която се притежава от „Табак маркет“.

  "ВИЛИ ВИСТ" ЕАД ползва кредит от КТБ в размер на 10 млн. лв. за придобиване на акции от капитала на "Трансстрой Бургас" АД. Дружество се свързва с депутата от ДПС Йордан Цонев. Кредитът е направен предсрочно изискуем от КТБ на 20.06.2014 г. поради просрочване е необслужване. През октомври 2014 г. е сключена цесия с ПИБ и е направено прихващане. По този начин се изчиства почти целия дълг към банката и вече се дължи на ПИБ.

  "ВОДСТРОЙ 98" АД ползва кредити за около 35 млн. лв и банкови гаранции над 50 млн. лв. Кредитите и гаранциите са основно за осъществяване на инфраструктурни проекти. Единият от кредитите е за приватизацията на "Промишлено строителство холдинг" ЕАД. На 13.08.2014 "Водстрой 98" АД получава кредит от Българска банка за развитие (ББР) и с него рефинансира всичките си кредити от КТБ. Като обезпечение към ББР "Водстрой 98" АД учредява залог върху търговското си предприятие, което продава през ноември 2014 г. И до сега не е ясно дали ББР знаят ли, че "Водстрой 98" АД си е продала основния актив и залог - "Промишлено строителство холдинг" АД.

  "ДРОСЛИАН" ЕООД ползва кредит от 24 млн. лв. за покупка на акции от "Юри Гагарин" АД. Кредитът е направен предсрочно изискуем от банката преди 20.06.2014 г. поради просрочен дълг. Дружеството сключва цесия през октомври 2014 г. с ПИБ за 17 млн. лв. и прави прихващане. Изчиства почти целия си дълг към КТБ.

  "ЗАИР 2009" ЕООД е с кредит от 587 хиляди лева. Неин собственик е Зара Петрова, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дъщеря. Фирмата взима кредит за магазин за дрехи на бул. "България" в София. Кредитът е погасен изцяло през ноември 2014 г. от "Балканска медийна компания" ЕАД, на която едноличен собственик е майката на Пеевски - Ирена Кръстева.

  „ИЗДАТЕЛСКО-ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМПЛЕКС РОДИНА" АД е използвало кредити за около 25 млн. лв. за закупуване и доизграждане на сградата на бул. "Цариградско шосе" в столицата. Изпълнителен директор на комплекса тогава е майката на Пеевски - Ирена Кръстева.

  "ИПК Родина 1" ЕАД - фирмата е изтеглила кредит за 90 млн. лв. Целта е строителството на нова печатница в София, ж.к. "В.Левски". В началото на 2014 г. спира да изплаща задълженията си към банката. До този момент задълженията са погасявани от фирма, "сложена" на входа на дружеството "Юри Гагарин" АД като основен доставчик. Целта е именно "Юри Гагарин" АД да изплаща кредита за новата печатница. Какво общо има фабрика за цигари с печатница за медии, може да обясни единствен Делян Пеевски.

  "ПРОМИШЛЕНО СТРОИТЕЛСТВО ХОЛДИНГ" ЕАД ползва кредити за малко над 30 млн. лв. Дружеството сключва цесия през октомври 2014 г. с Първа инвестиционна банка и прави прихващане. По този начин изчиства почти целия си дълг към КТБ, и отново го дължи на ПИБ. Любопитна подробност е, че дружеството е основен участник в проекта „Южен поток“. То е едн о акционерите на "Газ проект юг" АД, което пък е част от консорциума "Стройтрансгаз" заедно с руското "Центргаз" АД.

  "СИБОЛЕ СЪРВИИС ИНКОРПОРЕЙТИД БЪЛГАРИЯ" ЕООД ползва кредит в размер на 54 млн. лв. Парите са нужни за придобиване на акции от "Техноекспортстрой" ЕАД. Дружеството сключва цесия през октомври 2014 г. с ПИБ за 17 млн лв и прави прихващане. Така изчиства почти целия си дълг, а дружелюбната ПИБ става негов основен кредитор, а през декември 2014 г. продава всички свои акции от капитала на "Техноекспортстрой" ЕАД на трето лице. Отново не е ясно дали ПИБ знаят това. Още нещо като единствен актив "Техноекспортстрой" ЕАД следва Агенцията по приватизация да е дала разрешение за прехвърляне на въпросните акции, защото петгодишният срок за забрана за прехвърляне все още не е изтекъл.

  "ТАБАК МАРКЕТ" ползва кредити за над 35 млн. лв за проекта "ЛАФКА". Дружеството сключва цесия през октомври 2014 г. с ПИБ и прави прихващане. Така изчиства целия дълг към КТБ, прехвърляйки го отново към ПИБ.
  Обръщаме внимание, че общото между „Табак Маркет“, „Дрослиан България“, „Сиболе България“ и „Промишлено строителство холдинг“, освен че са под скрития контрол на Делян Пеевски, фирмите са с просрочени и предсрочно изискуеми кредити от Корпоративна търговска банка.

  "ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ" ЕАД - дружеството става клиент на КТБ след неговата приватизация. Ползва само един кредит от 3 млн. лв. за оборотни средства за инфраструктурни проекти. Компанията е участник в проекта „Южен поток“. КТБ издава банкова гаранция за участие на българската страна.

  "ХЕРМЕС СОЛАР" ООД ползва кредит за 17 млн. лв за построяване на завод за производство на фотоволтаични панели в София. През октомври 2014 г. рефинансира изцяло всичките си задължения. Много медийни публикации свързват фирмата с ДПС. Същата фирма държи и т.нар. "Нови сараи на Доган" на морето.

  Сметката показва, че общите кредити на споменатите фирми и дружества са за около 500 000 000 лв. Кредитите не са върнатиили „погасени целево“ както каза Иван Гешев, а са рефиннасирани от други банки. Той и екипът са записали в обвинителният акт, че отпускането на кредити и липсата на контрол за това са причината 17 души да са обвиняеми. Защо не става въпрос за отпускането на тези кредити, голяма част от другите също са погасени, но за това Гешев си мълчи също.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 21. 21 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#20] от "Vrijheid":

  явно си вътре в нещата. та да попитам . с какво е обезпечен кредита на дсб? и върнати ли са въобще парите?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 22. 22 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Интересно поведение на Форума! Уж всички или почти всички негодуваха срещу въпросния кандидат/ един единствен/ но когато към всички "против" се добави и г-н Президентът изглежда се получи нещо като раздвояване на личността. Мисля, че има нещо такова обяснено от науката психиатрия.

 23. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Блаблабла

  Мърфи е оптимист!
 24. 24 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1047 Весело

  Дневник, тотално сте пропаднали....
  Но има накъде още....
  Дерзайте!

  Машини прости, народ неук.
 25. 25 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1339 Весело

  "Колкото до Гешев – на ход освен ВСС са гражданите. Няма кой да освободи отвън завладяната държава."

  Сега кои са гражданите, щото на последните избори имаше граждани които показаха едни предпочитания, имаше граждани които показаха други предпочитания.
  Та за кои граждани става въпрос, ако за вас 'гражданите' се водят само тея дето висят по мостовете и за тях са гласували 3% от ГРАЖДАНИТЕ, вашата няма да я бъде.
  Държавата се завладява на избори, завладейте я най после вие, но не можете.
  Процедурата хубаво сте описали че и трябва генерална конституционна промяна, само дано не се случи вие да участвате в направата ѝ, че като гледам как я скопосахте последната срещу която сега протестирате....

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 26. 26 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 600 Неутрално

  [quote#2:"atmanpg"]
  —цитат от коментар 8 на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Гражданите мислят с главите си, а не се връзват на квичене, плюене и пропаганда. Животът през соц-а все пак изгради рефлекси у българина да не вярва сляпо на всичко написано в газетата.[/quote]

  Това за коя държава става въпрос?

 27. 27 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1339 Весело


  "Също за бухалката срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева, очевидно "сготвена", защото се противопостави на строежите и се обяви срещу ГЕРБ."
  Смешки.
  Спомням си, че прокуратурата протестира, че съдът не разгледал куп предоставени му доказателства, защото е преценил че тези които вече е разгледал са достатъчни за решението да осъди групичката на Иванчева.
  Сготвила се е Иванчева, а вие се сготвихте с подкрепата си за нея.
  Лилавите нарциси, пропагандата ви издиша.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 28. 28 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4835 Весело

  Мафията дали разбира от ЕТИКА ?! Всъщност, у нас мафия дали има е въпрос на който да очакваш някой да поеме отговорност да отговори , е пример за впечатляваща смелост ! Защото.....

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  [quote#26:"parcaleste"][/quote]

  Държавата е една, ако вие сте на власт, видяхме какво ще ни чака.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 31. 31 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vrijheid":

  Оказва се, че не сме единствените, където конституцията е написана с явна умисъл да прави избора на наши хора по-лесен и съвсем законен.

 32. 32 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Значи Радев използва законен механизъм и реално обърква поне малко плановете на "лошите", но въпреки това много го плюят и слагат под въпрос мотивите му.

  В същото време Спаси София с действията си помогнаха за мнозинство на "лошите" в общинския съвет на София, но въпреки това много им се радват и техните мотиви са ясни и чисти.

  Нивото на пристрастие и липсата на обективност граничи с това в някакъв спортен форум.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Тя мафията, до такава степен подценява гражданите и смята, че нищо не са в състояние да променят, че няма да си направят труда , нещо да се промени. Просто ще си прегласуват Гешев. Той има да изпълнява мисия, поверена му от КОЙ, ТОЙ и ОНЕЗИ. Правил го е и добре се справя. Особено за КТБ.

 34. 34 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Цялото герберско КЕЧ (кралски елитни части) на баламатума в кръгова отбрана. Пуцат по всичко което се движи.

 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Станахте досадни. Преди две седмици сами признахте, че всички мирясали, само ДБ била против Гешев. Ами изкарайте кандидат поне, тогава мрънкайте.
  Демокрация е тогава, когато става на нашето.
  Пфу!

  Еретик
 36. 36 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 745 Весело

  Редица дипломирани психолози и психиатри у нас и в чужбина са сериозно разтревожени за душевното здраве на държавната ни глава. Както се оказа, след безчет връщания на закони, т. нар. „вето“, което гус‘ин президентът е упражнявал по всеки удобен повод – поради липса на лост в президентството, на който да се упражнява - въпросният пациент е развил видими признаци на акутен мазохизъм. Това ще рече, че той не може да изкара дълго без върнато вето, а ако не му го отхвърлят, ще се чувства като куче след автомобил – тича и лае по колата, но ако я стигне, не знае какво да прави с нея! Сега, след очакваното отхвърляне на ветото, симптомите малко са се поуспокоили, защото отхвърлянето ще се прибави към редицата други подобни негативи, които пациента е инкасирал, а при неговата диагноза това го прави ако не щастлив, то поне малко от малко доволен!

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  ...а гражданите са "сготвени" бавно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Кво стана ся - пРезидента е радост. 🤣

 40. 40 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Резидента - най-натовския льотчик каза: НПОтата да изберат гл. прокурор. Едни невидими (мафиотски) зависимости светнаха като коледна елха :)

  Новата коалиция - ДейБъ БСП :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 41. 41 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#1] от "sarunka":

  Е,то щото Дневник е много различен от Раб.Дело...

 42. 42 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Браво на Светлана Георгиева. Точно , ясно и аргументирано.
  Дневник намери един много добър журналист.

 43. 43 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Разни мнения има по въпроса на деня, но едно е ясно - президентът спази конституцията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 44. 44
  Mike Crazy
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  "Колкото до Гешев – на ход освен ВСС са гражданите. Няма кой да освободи отвън завладяната държава."Сега кои са гражданите, щото на последните избори имаше граждани които показаха едни предпочитания, имаше граждани които показаха други предпочитания.Та за кои граждани става въпрос, ако за вас 'гражданите' се водят само тея дето висят по мостовете и за тях са гласували 3% от ГРАЖДАНИТЕ, вашата няма да я бъде.Държавата се завладява на избори, завладейте я най после вие, но не можете.Процедурата хубаво сте описали че и трябва генерална конституционна промяна, само дано не се случи вие да участвате в направата ѝ, че като гледам как я скопосахте последната срещу която сега протестирате....
  —цитат от коментар 25 на zz_s


  Другариадата тотално се поср@. Святлана се мъчи да почисти дръгалефското бунище с носна кърпичка. Руска.

 45. 45 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тя мафията, до такава степен подценява гражданите и смята, че нищо не са в състояние да променят, че няма да си направят труда , нещо да се промени. Просто ще си прегласуват Гешев. Той има да изпълнява мисия, поверена му от КОЙ, ТОЙ и ОНЕЗИ. Правил го е и добре се справя. Особено за КТБ.
  —цитат от коментар 33 на Роси


  Расица, ако подопашните катили сте "гражданите", а всички останали сме "селяни", вий нивга нямаше да имате праблемация с електоралната подкрепа и парламентарното представителство. Уви, трагедията ви е в пълна степен реципрочна на смотолевеното от вас - ние, гражданите, отдавна веке не се връзваме на простащината на селяндури като вас! Отдето води началото си и вашата трагедия.

 46. 46 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vrijheid":

  Не може да сравняваш различни държави с различни конституционни устройства и различни правомощия на органите по този "пазарски" начин.

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  До 10:"hamiltonf"....Голямо четкане на Радев, ама много голямо... Само по-полечка, че ще го излъскате съвсем и ще лъсне надписа: "На Русия с любов"!..."

  Лошо Хамилтончо, много лошо! На Боку отвсякъде му лъсна мафиотския дирник, а вече и никой не го е_ава! Не Радев, Ни Доган, ни Путлер! Дотам я докара герберастията, че и Чеглю на помощ извикаха, ама отвсякъде вече издиша.
  Ей тежи герберастията, че и дрънка на изкуфяло....

 48. 48 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#45] от "Mike Crazy":

  Гражданин е всеки по Конституция с български паспорт. А това, че сами сте избрали да се определяте като "тъпи и грозни", "селяни" и т.н. е въпрос на чувство за лична самооценка.

  А електоралната "подкрепа" се вижда на всички избори - фалшифицирани протоколи и купен вот, за да избутате тук-там с няколко процента отгоре. ЖАЛКИ СТЕ! До степен, че всички ви мразят "безплатно"!

 49. 49 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#1] от "sarunka":Е,то щото Дневник е много различен от Раб.Дело...
  —цитат от коментар 41 на yanne


  Кръгом и бегом към ПИК. Там Недялко е подготвил близалка-изненада за всички гербаво-депесарски тролове.

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  До коментар [#20] от "Vrijheid":

  Добър постинг, но би могъл да допълниш дали става дума за офшорни компании или не?

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  ...., но би могъл да допълниш дали става дума за офшорни компании или не?
  —цитат от коментар 50 на historama


  защото по традиция всички офшорки свързани с ДПС са повече руски, но Гешев и Боку не го "знаят".

 52. 52 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ЖАЛКИ СТЕ! До степен, че всички ви мразят "безплатно"!
  —цитат от коментар 48 на idiotstavrev


  А вазе, понеже не ви мразят, се налага да ползвате червените бабички, за да вкарате неколко районни кмета в София? А в страната дори не са чували за вазе. Другарино... Вий сте радасть!

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#21] от "sarunka":

  До коментар [#50] от "historama":

  тук е линка към цялата статия:
  https://mobile.frognews.bg/article/186264/

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 55. 55 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#11] от "hammurabi":

  А не мен ми се проясни. Относно вас.

  Особено при факта, че след показната демонстративна ПиАр акция на прокуратурата в центъра на София водена ЛИЧНО от ГешеФ, се оказа, че няма нищо общо със събиране на доказателства, независимо от публичните твърдения на същия този ГешеФФ, че "Иванчева е светнала" и "доказателствата са железни".

  Нямаше, защото в крайна сметка съдът сложи кръст на "доказателствата" събрани при цялата тази пропагандна акция на ГешеФ, приемайки за съставомерно друго изпълнитено деяние, а не ПОЛУЧАВАНЕТО на подкуп, което трябваше да се докаже със телевизионния арест на Иванчева.

  А и на самото изслушване пред ВСС ГешеФ отново прикривайки се зад разни дебелашки шеги, не отрече личното си познанствоси основния свидетел Ваклин.

  Иванчева може да е виновна или не, но ГешеФ се показа в светлина, която няма нищо общо с човек, притежаващ необходимите морални и професионални качества, каквито с изискват по закон, да заеме длъжността!

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Затъването на лилавите в мизерията върви по плана Костов.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#47] от "historama":

  Наричайте Плевнелиев чехлю, а Радев г-н президент. После, колкото и да пищите, какви автентични десни сте, червеното от задниците ви няма да изчезне. Много маски паднаха напоследък. Много неща станаха ясни.

 60. 60 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мале, мале, мале!
  Много трол, много нещо.
  Явно политиката на "Дневник" им бърка в джигера.
  Иначе защо, хора, които явно нямат нищо общо с ценностната система на читатателите му, ще си губят времето да четат нещо такщова, че и доста злобно да го оплюват, а също и да нападат доста смислени коментари със стратегия "А вие що биете негрите?" .
  Няма никакнва логика

  shemet
 61. 61 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Не оплювайте Гешев - той е само поредната маша. Погледнете самите себе си в огледалото. И демокрацията ви като всичко, до което сте се докоснали - никаква. Сами си надявате хомота, а след това рев, че освен хомот има и каруца за теглене, и остен, и идиот на капрата.

 62. 62 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Разстроено

  "Само част от съда още се съпротивлява геройски на престъпния хомот, който виси над главата му с желание да го подчини."

  Съдът да. В Прокуратурата подобна свобода и независима позиция са отдавна невъзможни.
  Затова прокурори (не един) се самоубиват.
  Самоубиват се и в Сараите на Доган. Засега май само един. В ДПС повечето са доволни и нямат вътрешни морални конфликти. В крайна сметка, те овладяха Прокуратурата и част от Съда, и разпределят порциите в Държавата. От хубаво кой бяга...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 63. 63 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Любопитно

  "Не може да се мълчи, че гледаме втора серия на същия филм, в който в предишния епизод депутатът от ДПС беше избран за шеф на ДАНС."

  Е, не, не е съвсем същото. Пеевски е уникално олицетворение на олигархичната наглост, а Орешарски - на политическата безгръбначност и открита зависимост!

  Гешев е от прокурорската колегия, със значителен опит (за разлика от прокурора Пеевски - да! Пеевски бе прокурор без ама никакъв практически опит, никакъв професионализъм, дори и формален, но това местенце за него беше резервен вариант, но той успя да се намърда в Парламента и стана важна клечка в ДПС, парите на Мама вършат чудеса, дават крила!).

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 64. 64 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Любопитно

  До коментар [#5] от "Vrijheid":

  От Холандия или от Фландрия пишеш? :)

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 65. 65 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Ходове, финтове, разни измишльотини... А е толкова просто... От самолет се вижда, че този човек не става за това. За други неща - може би, но за прокурор - не става.
  —цитат от коментар 9 на ju.li


  Да де, ама в мафиотизирана държава нещата функционират доста по-иначе. На ключовите постове са нужни зависими лица и на практика престъпници. Това с калинките на ГЕРБ е най-обикновено връзкарство, тук говорим за покриване на убийства и грабежи за десетки милиарди!...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 66. 66 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Любопитно

  До коментар [#20] от "Vrijheid":

  Голям ферман написа (копира). И накрая неясно. Айде сега моля, за нас непросветените и изостаналите от хода на събитията, обясни накратко основните изводи, смело. Гешев покрива нечии кражби и насочва прожектора не където трябва, а едни олигарси кътат едни стотици милиони?

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 67. 67 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Следващата стъпка е някой дебел прокурор да увисне на въжето за назидание и респект !
  —цитат от коментар 29 на Vrijheid


  А, те не всички мерзавци и престъпници са дебели, има и кльощави но не по-малко зли!...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 68. 68 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Любопитно

  До коментар [#55] от "idiotstavrev":

  Имаш задържане на кмет и други длъжностни лица около него.
  Задържането е заради подкуп.
  Задържаните са привлечени като обвиняеми.
  На задържаните е повдигнато обвинение с обвинителен акт.
  Първоинстанционният съдебен акт е осъдителен и за тримата подсъдими.
  Осъдителната присъда е за подкуп.
  Делото е на втора (въззивна) инстанция.

  Какво не си разбрал?

 69. 69 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#16] от "plebs":

  по-голяма глупост отдавна не бях чел! :) :) :)

 70. 70 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Става ми лошо да чета едно и също от група автори на грантова хранилка. Нито са лидери на мнение, нито някакви авторитети, че да бъдат бутани и показвани през ден. Гешев го има точно защото "опозицията" е импотентна и грантово зависима. Няма ценности и идеали, има само грантове и "мнение" срещу хонорар. ЖАЛКИ СТЕ!!!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK