От първо лице: Нощта срещу десети

Тодор Живков и Станко Тодоров (на заден план, с тъмна риза и очила) на разходка.

© Личен архив на Калин Тодоров

Тодор Живков и Станко Тодоров (на заден план, с тъмна риза и очила) на разходка.Калин Тодоров е журналист с дългогодишна практика. Той е син на Станко Тодоров, който беше високо в комунистическата йерархия преди 10 ноември 1989 г. Текстът е публикуван за първи път на 10 ноември 2013 г., когато "Дневник" се обърна Калин Тодоров с покана да разкаже за събития около свалянето на Тодор Живков.


Беше около десет часа на девети ноември 1989 година. На вратата се позвъни – някак тревожно и конспиративно. Отвън стояха Петър Младенов и Андрей Луканов. Искаха да говорят с баща ми. Той от известно време не беше в голямата игра и това посещение беше донякъде необичайно.


Станко Тодоров още беше председател на Народното събрание. Но то беше казионна институция, подчинена на волята на Политбюро на ЦК на БКП, и само потвърждаваше решенията му. Баща ми си беше подал оставката във висшия партиен орган. Причината – изключването на майка ми Соня Бакиш от комунистическата партията заради участие в Обществения комитет за защита на град Русе. Но това е друга история.
Доста изнервени и леко изплашени,


Луканов и Младенов разказаха, че през целия ден са се водили преговори с Тодор Живков


за утрешния пленум на ЦК на БКП. Тодор Живков трябвало да се откаже без съпротива от заемания от него в продължение на повече от тридесет години пост на първи секретар на Централния комитет на БКП. След дълги пазарлъци в присъствието на военния министър и член на Политбюро Добри Джуров и секретаря на ЦК на БКП по международните въпроси Димитър Станишев – и двамата стари негови съпартизани от отряда "Чавдар" (откъдето Живков набираше повечето висши партийни кадри), той се бил съгласил на сделка – отстъпва мирно, без съпротива, поста си на "първи" в партията, срещу което запазва креслото на председател на Държавния съвет. Тази длъжност тогава отговаряше на нивото президент на България, но не даваше реална власт.


Луканов и Младенов основателно се страхуваха "старата лисица" в последния момент да не промени решението си и с помощта на малкото останали му верни другари във висшия ешелон на партията, като Милко Балев например, да се опита да обърне хода на пленума и да запази властта си.


Апартаментът ни от доста време се подслушваше, затова радиоапаратът и телевизорът гърмяха, а Луканов и Младенов шепнеха. Те дори се страхуваха от опити за силови решения като идването на танковата бригада, разположена близо до София, или дори от арестуването им от верни на Живков кадри в Управлението за безопасност и охрана. За да не се стигне до подобно развитие на нещата, те разчитаха и на баща ми и това беше смисълът на късната им визита.


Въпреки че беше в немилост, баща ми, или поне такова беше мнението на доста хора, беше запазил авторитета си в партията на честен и принципен човек. Луканов и Младенов го молеха да напише едно изказване, което да прочете на пленума, ако той не поеме в желаната от тях посока. Смисълът на доклада трябваше да бъде, че


в резултат на авторитарната, волунтаристична и мегаломанска политика на Тодор Живков


през последните години българската икономика и финанси се намират в критично състояние. Като пример за това можеха да бъдат посочени огромните външни заеми за финансиране на тежко инвестиционно машиностроене като завода в село Червена могила, Радомирско. И че за стабилизирането на държавата трябва да бъдат взети незабавни строги мерки.


Това виждане съвпадаше с мнението на баща ми, затова той не остави да го увещават дълго. Някой даде идеята подобен доклад да бъде изготвен и за областта на селското стопанство. Те повикаха и секретаря на ЦК на БКП по аграрните въпроси Иван Пръмов. Той щеше да подготви изказване за тревожното състояние на държавата и в този отрасъл.


След като тримата късни гости си тръгнаха, баща ми започна да пише доклада. Писа цяла нощ, доста отговорно, като всички свои наблюдения, тези и изводи се помъчи да илюстрира с числа, таблици и диаграми. Доскоро пазех тези страници, които сравнително точно илюстрираха тогавашното положение в страната. Той беше много съвестен човек, фанатично предан на младежките си идеали. За него нямаше съмнение, че ако Тодор Живков си отиде, деформациите и отрицателните тенденции в развитието на социализма ще бъдат преодолени и България ще тръгне отново напред. Баща ми не страдаше особено от загубата на властта си на "втори човек", но дълбоко се тревожеше от съдбата на държавата. Той беше лоялен и безгранично предан на партията, но смяташе, че Тодор Живков се е превърнал във воденичен камък за нея.


На пленума следващия ден не се стигнало до прочитането на двата доклада,


тъй като Живков джентълменски спазил уговорката и предал властта си в партията без бой. Ако не ме лъже паметта, само академик Николай Ирибаджаков се опитал да го защити, но до ексцесии не се стигнало. Въпреки че Луканов и Младенов го изиграха и му взеха и креслото на председател на Държавния съвет. Това беше и една от причините за най-трагикомичната гледка в новата ни политическа история – нелепо увисналото чене на Живков, след като разбра решенията на пленума.


По това време работех в един централен вестник и си спомням трескавото бързане, с което в кабинетите се сменяха портретите на Тодор Живков с тези на новия "първи" Петър Младенов (Кога бяха успели да ги отпечатат?). Кралят умря, да живее кралят. Пред очите ми са оптимизмът, с който беше посрещната промяната, и надеждата, че сега нещата няма как да не тръгнат.


Едва ли моето мнение интересува някого, но още тогава Горбачов беше разбрал, че е загубил студената война и икономическата битка със западния свят. Затова беше решил да се отърве от санитарния кордон на социалистическия лагер, които не беше в състояние да издържа финансово.


"Десети ноември" беше дворцов преврат, иницииран, организиран и поддържан от руснаците,


за да се отърват от старите лидери, на чийто гръб да стоварят цялата вина. Това уреждаше сметките и на вътрешните изпълнители. Но надеждите на хора като баща ми, че с помощта на руснаците ще стъпим бързо на краката си, бяха сметки без кръчмар. Съветският съюз безцеремонно изостави бившите си приятели. България, загубила финансиране, суровини и пазари, фалира почти веднага и Андрей Луканов – вече като министър-председател, обяви мораториум върху плащанията по външния дълг.


Но Горбачов не беше разбрал нещо просто, което дори аз подозрях, прочитайки "Архипелага ГУЛАГ" на Александър Солженицин и книгата на двама дисиденти, май имената бяха Синявски и Даниел: "Автентичната история на КПСС". А именно че палиативната политика на "гласност и преустройство" ще извади на бял свят истини за миналото, с които един народ не би могъл да живее. А именно: убийствата на Троцки и Киров, преместването на цели народи като "кримските татари" от земите им, предизвиканият глад в Поволжието, довел до човекоядство и смъртта на милиони хора, унищожаването на целия руски генералитет в навечерието на Втората световна война, пактът Молотов – Рибентроп, подялбата на Полша между Хитлер и Сталин, Катинската гора, Ягода, Ежов и Берия, архипелагът ГУЛАГ, политическите процеси и още, и още.


Идеологията вече беше мъртва. Краят на съветската империя настъпваше.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (331)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  30 години преход, 30 години стабилно в блатото !!!
  Жабките си крякат шайката си шайкува !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1840 Любопитно

  "Десети ноември" беше дворцов преврат, иницииран, организиран и поддържан от руснаците..."

  Какъв преход, какви 5 рубли?
  Руските маши продължават да управляват, младите бягат в чужбина.....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 3. 3 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И след 30 години, начело на държавата “бивш” комунист, ченге, цървул , лъхащ на лук и сланина, продава България, като собствения си г*з

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Любопитно

  и си спомням трескавото бързане, с което в кабинетите се сменяха портретите на Тодор Живков с тези на новия "първи" Петър Младенов (Кога бяха успели да ги отпечатат?).
  ========
  Целия преход бил планиран.....и режисиран.....
  Даже и вестникарите са го знаели ......
  Не го е знаел единствено народа .....
  Не го знаеше и на девети септември 45 година......
  После защо е нямало в Бг дясно......

  Bukalemun
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  А сега съветската империя и нейните сателити се възражда под формата на зомби...
  Временно, защото зависи от един смъртен човек

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 941 Весело

  "Беше около десет часа на девети ноември 1989 година. На вратата се позвъни – някак тревожно и конспиративно. "
  Потресаващо начало.

 7. 7 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Заглавието казва всичко!

 8. 8 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 851 Неутрално

  "Едва ли моето мнение интересува някого, но още тогава Горбачов беше разбрал, че е загубил студената война и икономическата битка със западния свят. Затова беше решил да се отърве от санитарния кордон на социалистическия лагер, които не беше в състояние да издържа финансово."

  Хубаво е да се помни.
  Комунизмът падна не защото комунистите поискаха да са капиталисти (това, че станаха е следствие, а не причина), а поради вродената си стопанска неефективност.
  Казано по латински - фалира, защото е нефелен.
  И докато българските фалити на правешкия селендур ги покриваше СССР, то когато фалира СССР нямаше кой да му поеме бакиите.
  И Господ си го прибра.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 9. 9 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Десети ноември" беше дворцов преврат, иницииран, организиран и поддържан от руснаците,
  за да се отърват от старите лидери, на чийто гръб да стоварят цялата вина."

  По малоумно заключение не съм чувал.....
  И кои са новите!?!?!?
  Петър Младенов , Добри Джуров , Луканов или Лилов ?!??!!?

  Това беше опит СТАРИТЕ да се спасят , като симулират Перестроика в България...
  И УСПЯХА!!! ЗА НАШЕ НЕЩАСТИЕ!!!

 10. 10 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1760 Разстроено

  и си спомням трескавото бързане, с което в кабинетите се сменяха портретите на Тодор Живков с тези на новия "първи" Петър Младенов (Кога бяха успели да ги отпечатат?).========Целия преход бил планиран.....и режисиран.....Даже и вестникарите са го знаели ......Не го е знаел единствено народа .....Не го знаеше и на девети септември 45 година......После защо е нямало в Бг дясно......
  —цитат от коментар 4 на eti mehter

  .....това от една СТРАНА......!!!!????!!!.....от друга ,кой сменя ВЕРНИ МУ до СМЪРТ ДИКТАТОРИ......????!!!!!????.....иии ПРЕДАВА ЦЯЛАТА РАБОТЕЩА СИСТЕМА на запада......????!!!!!????.......ЗАВЪРШЕН ПРЕДАТЕЛ ВНЕДРЕН СПЕЦИАЛНО за ТАЗИ """"РАБОТА""""".........горбачов беше гробокопача на СИСТЕМАТА , който предаде - ХАРИЗА ВСИЧКИ РЕСУРСИ на ЗАПАДА......../.....човешки РЕСУРСИ , ТЕРИТОРИЯ , ликвидирането на цялата ИНДУСТРИЯ затова щото ЗАПАДА да НЯМА НИКАКВА КОНКУРЕНЦИЯ...../.....""""РЕЗУЛТАТИТЕ"""" ги виждаме ВСИЧКИ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 11. 11 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Едни комунисти въртят номера на други комунисти, а пък сега едно видно червено синче се изказва. Цели 30 години минаха, а децата на комунистите отново и отново са на първа линия. То всъщност БКП управлява и досега.

 12. 12 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Силите, задвижили "промяната" тогава, на 10.11.1989 година, са същите, които движат "промяната" и сега - кадрите на ДС!
  Всички "официални лица", взели участие, са просто параван на кукловодите!

 13. 13 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  "Десети ноември" беше дворцов преврат, иницииран, организиран и поддържан от руснаците,за да се отърват от старите лидери, на чийто гръб да стоварят цялата вина."По малоумно заключение не съм чувал.....И кои са новите!?!?!?Петър Младенов , Добри Джуров , Луканов или Лилов ?!??!!?Това беше опит СТАРИТЕ да се спасят , като симулират Перестроика в България...И УСПЯХА!!! ЗА НАШЕ НЕЩАСТИЕ!!!
  —цитат от коментар 9 на NIKE


  И аз съм на това мнение...

 14. 14 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  "Беше около десет часа на девети ноември 1989 година. На вратата се позвъни – някак тревожно и конспиративно. "Потресаващо начало.
  —цитат от коментар 6 на Приказки от шипковия храст


  :)

 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, преходът можеше и да мине и по-бързо ако твоите работодатели бяха разпуснали престъпната БКП и бяха сформирали БСП не като приемник на партията подлъгала хората през 1923 и забегнала в лицето на основните подбудители в Москва, партията взривила света Неделя, сложена на власт от Сталин и избесила 10 хиляди невинни хора, експроприирала за лично ползване апартаментите и фабриките, прибрала земята и животните на селяните, изпратила недоволните в Ловеч и Скравена и близала задника на три пъти героят на България Брежнешко, а след 10-ти обрала спестяванията на хората и изнесла дълга в чужбина. То и затова си я запазиха тая престъпна партия. Заради парите и апартаментите.

  Ако се бяха отказали от това минало можеха поне да се нормализират и да не довеждат обществото до сегашната шизофренност. В много от соц държавите и сега има социалисти на власт, но там никой не запази престъпната партия непокътната.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  И след 30 години, начело на държавата “бивш” комунист, ченге, цървул , лъхащ на лук и сланина, продава България, като собствения си г*з
  —цитат от коментар 3 на sanvito


  +

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  "Перестройка", дирижирана от Политбюро, проведена от ДС и под зоркия поглед на Москва, това е 10-ти ноември, за съжаление. Затова си останахме най-бедната страна в Европа.

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  А сега съветската империя и нейните сателити се възражда под формата на зомби...Временно, защото зависи от един смъртен човек
  —цитат от коментар 5 на penetrating


  Дори не зависи от смъртния човек.

  Зависи само и единствено от две неща.

  Първо,
  ЦЕНАТА на НЕФТА и ГАЗА

  Второ,
  РАЗХОДИТЕ за войната в СИРИЯ.

  СРИВАНЕТО НА ЦЕНИТЕ на нефта и газа,
  което е НЕИЗБЕЖНО, ще загроби русия,
  така,както подобно събитие загроби СССР.

  РАЗХОДИТЕ за войната в СИРИЯ
  ще загробят русия,както
  разходите по войната в Афганистан загробиха СССР

  Идването на ДРУГ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ СЛЕД ТРЪМП
  пък ще удари едно решително рамо и ще
  ФИНАЛИЗИРА НЕИЗБЕЖНОТО....

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Въпреки че беше в немилост, баща ми, Луканов и Младенов го молеха да напише едно изказване, което да прочете на пленума, ако той не поеме в желаната от тях посока.
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Ха-хааааа

  Няма СССР, няма КГБ........

  АНТРЕФИЛЕТО на един "ИЗПАДНАЛ В НЕМИЛОСТ"

  е трябвало да обърне хода на историята........

  Вземат ни за канарчета, другарки и другари, дами и господа.....

  Което е обидно....поне за мен.....

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Икономиката, глупако!"

  Снощи в Панорама и Д.Ганев, и Карадимов признаха, че икономическия преход, вместо да предхожда политическия, го следва. Карадимов се опита да защити Луканов с някаква програма за първите му 100 дни, зад която не застанала "Партията". Срещу тези му доводи стои фактът на отказ от плана на Ран и Ът и лансирането на "Отворено общество". Последва правителството на Мултигруп, оглавявано от Беров, който пък беше активист на "Отворено общество"...

  В резултат
  "Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“ /Филип Димитров/
  https://dariknews.bg/novini/interviu/filip-dimitrov-ako-doktrinata-e-qsna-vinagi-ima-koj-da-poeme-shtafetata-natatyk-260139

  План на Ран и ЪТ предвиждаше две прости неща – бърз валутен борд и бърза приватизация. Запознати са били както Луканов, така и тримата от икономическия екип на Ф.Димитров – Костов, Луджев и Пушкаров. Пушкаров беше бързо отлюспен, а Луджев и Костов направиха точно обратното.

  "Царят е гол", Дневник.

 21. 21 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 195 Неутрално

  Интересен е моментът, в който авторът казва "доскоро пазех тези страници" (докладът, писан от баща му). Какво ли е направил после с тях, не става ясно.

 22. 22 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Както се казва в Библията (преразкавам) нищо покрито не остава скрито. Малко по малко истината ще излезе. И сега излизат много неща, но не знаем кое е вярно, кое манипулирано и кое е откровена лъжа. Но рано или късно всичко ще излезе. Дано да съм жива да разбера проектът Борисов кой и как точно го е измислил и дали се движи по прдначертаните релси. Също ми е интересно и какво точно стана с КТБ.

 23. 23 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#8] от "simval":

  Плюсче, но все пак имаше тогава и бая подготвени за "капиталисти".
  Те хамелеонски минаха от другата страна барикадата, отхапаха каквото сварят и следващите години не се приказваше много за тях. Сега вече почнаха сами да изпълзяват на слънце, я като "политици", я като техни слуги.

 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Както се казва в Библията (преразкавам) нищо покрито не остава скрито. Малко по малко истината ще излезе. И сега излизат много неща, но не знаем кое е вярно, кое манипулирано и кое е откровена лъжа. Но рано или късно всичко ще излезе. Дано да съм жива да разбера проектът Борисов кой и как точно го е измислил и дали се движи по прдначертаните релси. Също ми е интересно и какво точно стана с КТБ.
  —цитат от коментар 22 на Мондиана


  Прости отговори
  1Кръг Монтерей
  2Същите взеха парите

  Мрачно настроение

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#8] от "simval":

  Ако вярваш в това,което си написал,значи си непоправим наивник. СССР не е давал нито стотинка,нито цент на България. В реалността няма такъв филм - една държава да дава безвъзмездно пари на друга държава. И още - през 45-те години комунистически режим България никога не е фалирала. Дългът на НРБ никога не е надвишавал 45% от БВП.
  Икономически България на "10-ти" не е била в никакъв фалит - нито финансов,нито индустриален. Просто още в началото на 80-те години,(някой казват че и по-рано!),комунистите решиха да свалят комунизма,(но БЕЗ за губят властта),и да станат капиталисти. Доказателствата са много.

 26. 26 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#21] от "voodoo_child":

  Интересен е моментът, в който авторът казва "доскоро пазех тези страници" (докладът, писан от баща му). Какво ли е направил после с тях, не става ясно.
  —цитат от коментар 21 на voodoo_child


  Добра забележка. Пледира за достоверност. Сиреч ако вчера се бяхме обадили щеше да ни ги покаже, ама днес няма да може. Опитва се да извади баща си от калта.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  "Десети ноември" беше дворцов преврат, иницииран, организиран и поддържан от руснаците,за да се отърват от старите лидери, на чийто гръб да стоварят цялата вина."По малоумно заключение не съм чувал.....И кои са новите!?!?!?Петър Младенов , Добри Джуров , Луканов или Лилов ?!??!!?Това беше опит СТАРИТЕ да се спасят , като симулират Перестроика в България...И УСПЯХА!!! ЗА НАШЕ НЕЩАСТИЕ!!!
  —цитат от коментар 9 на NIKE  До коментар [#9] от "NIKE":

  Ама те не успяха!!! Питай Луканов. Опс,той беше убит. Първият път комунистите не успяха,но после бързо му намериха цаката. Завладяха избирателните служби и почнаха да фалшифицират изборите и да слагат тайни свои хора за премиери. Като Костов например.

 28. 28 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#8] от "simval":Плюсче, но все пак имаше тогава и бая подготвени за "капиталисти".Те хамелеонски минаха от другата страна барикадата, отхапаха каквото сварят и следващите години не се приказваше много за тях. Сега вече почнаха сами да изпълзяват на слънце, я като "политици", я като техни слуги.
  —цитат от коментар 23 на One Hour


  Подготовката – Указ 56
  На 11 ноември на Раковска отвори магазин за Мерцедеси!
  Показаха го нагло по 1ви канал.
  Не вярвях на очите си
  Хукнах да видя посред нощ "чудото".
  Мототехника съществуваше!
  Ето ги "подготвените бизнесмени", които чакаха "зад ъгъла"!

 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#8] от "simval": Икономически България на "10-ти" не е била в никакъв фалит - нито финансов,нито индустриален.
  —цитат от коментар 25 на deaf


  Чекай ся,

  ЛУКАНОВ обяви МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ВЪНШНИЯ ДЪЛГ !!!!

  ДЪЛГ !!!! на България !!!!

  Много ДЪЛГ ще да е било, че да се изтропа един човечец

  за да измяучи по ТВ

  "За Бога, братя, не купувайте........"

 30. 30 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":
  И още - през 45-те години комунистически режим България никога не е фалирала. Дългът на НРБ никога не е надвишавал 45% от БВП.
  Икономически България на "10-ти" не е била в никакъв фалит - нито финансов,нито индустриален.

  Наивник???
  Тези индустриални мастодонти, които не заработиха как мислиш са се отразилина финансите?
  А останалите хубавци, работещи на платена загуба?
  Не си наивник, а трол!
  Защитаваш незащитимото!

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  Нямаше никаква нужда от мораториум върху дълга,но Луканов нарочно обяви такъв,за да съсипе българската икономика и после комунистите да може да я изкупят на безценица. Както и стана...

 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alexander97":

  Много предприятия и заводи бяха умишлено доведени до фалит СЛЕД "10-ти" за да бъдат изкупени на безценица! Разбираш ли СЛЕД...

 33. 33 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Комичен опит на сина на Станко Тодоров да изкара баща си честен и морален комунист, вътрешна опозиция на Живков, прозрял края на комунизма, дори " цяла нощ " писал доклад с таблици и диаграми за краха на социалистическа България, нищо, че никой не прочел или видял доклада?!?

  " Тревожно и някак конспиративно " звучат единствено нелепостите, написани от Калин Тодоров!

  Такива синчета, щерки, зетчета и снахи на пишман опозиционери и дисиденти напълниха психодесните , медиите им , НПО- тата им и всичко !

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Разстроено

  До коментар [#10] от "kesh":

  ....горбачов беше гробокопача на СИСТЕМАТА , който предаде - ХАРИЗА ВСИЧКИ РЕСУРСИ на ЗАПАДА......../.....човешки РЕСУРСИ , ТЕРИТОРИЯ ,
  =======
  И всичко това е било отново запланувано. ....
  Пражката пролет и събитията в Унгария .....са две 'непредвидени' , застрашили предварителния заплануван ход на събитията....но ги потушават ......
  Предшествениците на Горбачов ....Андропов и Черненко , се опитват да променят нещо ....но и те са отстранени по тихия метод ......
  Навярно не са били склонни да стиснат ръката на Рейгън .....за стартиране на пъкления план .....който очерня съдбите на стотици милиони. .....
  А след 'перестройката' ....поставят Елцин ....вечно полупиения мужик който дори не е в течение на обстоятелствата които протичат......
  А те са ужасяващи .....в твоя коментар са описани .....
  Специално в Бг .....започва разпродажбата на всичко което се е строяло с потта и труда на обикновените хора ..........под акомпанимента на силно наоумелия за времето си шлагер ....''радка пиратка''......

  Bukalemun
 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3592 Весело

  Или как трибуната на комсомолеца Плевнелиев беше заета от сина на Станко Тодоров. Беше ранна утрин когато вратата на Дневник се затръшна пред Дайнов, Плевнелиев, Хазарта .....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Аз пък бях останал с впечатление, че на 10 ноември народа се е вдигнал като в ГДР и Чехословакия и е свалил Живков.
  Даже е имало грандиозен митинг, на който Росен Плевнелиев е носил антикомунистически плакати написани на тапети.
  Между другото, интересно ми е какви са били и какво са правили на 10 ноември Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев, Метда Стоянова ... ген Атанасов....Кристалина Георгиева...

 37. 37 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1760 Любопитно

  До коментар [#8] от "simval":Ако вярваш в това,което си написал,значи си непоправим наивник. СССР не е давал нито стотинка,нито цент на България. В реалността няма такъв филм - една държава да дава безвъзмездно пари на друга държава. И още - през 45-те години комунистически режим България никога не е фалирала. Дългът на НРБ никога не е надвишавал 45% от БВП. Икономически България на "10-ти" не е била в никакъв фалит - нито финансов,нито индустриален. Просто още в началото на 80-те години,(някой казват че и по-рано!),комунистите решиха да свалят комунизма,(но БЕЗ за губят властта),и да станат капиталисти. Доказателствата са много.
  —цитат от коментар 25 на deaf


  ааааа.......защо тогава ликвидираха ЕМБЛЕМАТИЧНИ ПРЕДПРИЯТИЯ с ОГРОМЕН ПОТЕНЦЯЛ.......????!!!!!????....като Д З У -Стара ЗАГОРА , БАЛКАН КАР , Велур ЛОВЕЧ ,.........дълъг е СПИСЪКА.......ааа просто не ги ДО Развиха.......????!!!!????.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 38. 38 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1760 Разстроено

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  .......Андропов и Черненко са ОТРОВЕНИ......!!!!!......Също като МУСТАФА КЕМАЛ........!!!!!?????!!!!!....после """"ИДВА"""" леснотооооо.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#37] от "kesh":

  ....дълъг е СПИСЪКА.......ааа просто не ги ДО Развиха.......????!!!!????.......
  =======
  А можеха да вземат дългосрочни заеми и да ги опазят ......но много по лесно беше да ги продават за по ....''един долар''......това което .... за Ран и Ът беше крайната цел. .....тотално ликвидиране ......

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#38] от "kesh":

  Знам че са отровени .....но със сигурност не са яли отровни гъби от гората....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":


  До коментар [#8] от "simval":Ако вярваш в това,което си написал,значи си непоправим наивник. СССР не е давал нито стотинка,нито цент на България. В реалността няма такъв филм - една държава да дава безвъзмездно пари на друга държава. И още - през 45-те години комунистически режим България никога не е фалирала. Дългът на НРБ никога не е надвишавал 45% от БВП. Икономически България на "10-ти" не е била в никакъв фалит - нито финансов,нито индустриален. Просто още в началото на 80-те години,(някой казват че и по-рано!),комунистите решиха да свалят комунизма,(но БЕЗ за губят властта),и да станат капиталисти. Доказателствата са много.
  —цитат от коментар 25 на deaf


  Ти къде видя да съм написал, че СССР е дал безвъзмездно пари на България?
  Второ: Откъде знаеш, че дългът ни никога не е надхвърлял 45%, след като тези неща бяха секретни по онова време?
  И трето: Причинно следствените връзки не са за всеки интелект. Някои ги вдеват по-бавничко, други - хич. Но за сметка на това, те много бързо схващат всичко, имат мнение по всички въпроси и са запознати с всичките конспирации на всякакви илюминати, розенкройцери и чифути. Така им минава животът - лутайки се в мисловна мъгла, която те я имат за прозрение и чудейки се защо дереджето им е окаяно.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 42. 42 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Спомням си като ден днешен датата 10.11.1989 г. Бях в осми клас... в час по история... Преподавателят ми по история влезна в час. Започнахме часа. ... по едно време всички усетихме някакво напрежение в него...ту излизаше от час ,ту влизаше между някакви 5-10 минути пауза...Знаехме че в учителската стая ставаше нещо (защото се бяха събрали доста учители там)...Докато не влезна с особена радост и с думите ,,Деца днес стана нещо МНОГО ВАЖНО в исторически план. Отива си един режим!".. А ние нищичко не разбирахме от това,което той ни каза тогава.
  Още си спомням часа по история на 10.11.1989

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#42] от "Зори":

  Това в колко часа се случи ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#43] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Беше сутринта

 45. 45 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#43] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Доколкото си спомням в един от първите три часа да е било.

 46. 46 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  " Той беше много съвестен човек ... беше запазил авторитета си в партията на честен и принципен човек..."

  Да, и Станко Тодоров, както сега и Йорданка Фандъкова, години наред до рамото на Първия, а иначе принципни, съвестни, честни...

 47. 47 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4060 Любопитно

  До коментар [#29] от "Hawaii":Нямаше никаква нужда от мораториум върху дълга,но Луканов нарочно обяви такъв,за да съсипе българската икономика ..
  —цитат от коментар 31 на deaf


  Тролчо,
  Искаш да ни кажеш, че когато СПИРАШ ДА ЗАДЕЛЯШ ПАРИ

  ПО ПЛАЩАНИЯ, икономиката ти се "съсипва",

  а когато ПЛАЩАШ КАТО ПОП - икономиката ти "процъфтява"

  Откъде ви намират такива "умници", бре ?!?!

 48. 48 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#8] от "simval":Ако вярваш в това,което си написал,значи си непоправим наивник. СССР не е давал нито стотинка,нито цент на България. В реалността няма такъв филм - една държава да дава безвъзмездно пари на друга държава. И още - през 45-те години комунистически режим България никога не е фалирала. Дългът на НРБ никога не е надвишавал 45% от БВП. Икономически България на "10-ти" не е била в никакъв фалит - нито финансов,нито индустриален. Просто още в началото на 80-те години,(някой казват че и по-рано!),комунистите решиха да свалят комунизма,(но БЕЗ за губят властта),и да станат капиталисти. Доказателствата са много.
  —цитат от коментар 25 на deaf


  За това, какво СССР е давал на България документите са публични, по години, откъм началото на 50-те. Та... Доказателствата са много.

 49. 49 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alexander97":Много предприятия и заводи бяха умишлено доведени до фалит СЛЕД "10-ти" за да бъдат изкупени на безценица! Разбираш ли СЛЕД...
  —цитат от коментар 32 на deaf


  Кажи някое фалирало, изкупено на безценица и след това просперирало.

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#32] от "deaf":

  Много предприятия и заводи бяха умишлено доведени до фалит СЛЕД "10-ти" за да бъдат изкупени на безценица! Разбираш ли СЛЕД...
  ========
  След това ....''СЛЕД''.....изминаха 30 години. ....
  А за 30 години , дори и най угоения капиталист може да огладннее.....

  Затова и в момента започна новата 'перестройка'.....макар да е без даден начален старт.....а плааааавно .....
  Последствията ще са същите .....но за разлика от преди ....вместо заводи на безценица .....запада поема хора ....също на безценица.....
  Напоследък дори се изпокараха .....и помежду си. ...
  В лицето на Европа , Тръмп видя сериозен конкурент .....като дестинация за притегляне на хора от изтока .....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#44] от "Зори":

  Тоя е бил по-навътре в нещата от Младенов, Луканов и Станко Тодоров, явно.

 52. 52 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Като чета имената на повечето участници в този разказ, техните деца или близки наследяват властта при демокрацията.... Пръмов, Станишев,

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 53. 53 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  " "Десети ноември" беше дворцов преврат, иницииран, организиран и поддържан от руснаците,


  за да се отърват от старите лидери, на чийто гръб да стоварят цялата вина. Това уреждаше сметките и на вътрешните изпълнители. Но надеждите на хора като баща ми, че с помощта на руснаците ще стъпим бързо на краката си, бяха сметки без кръчмар. Съветският съюз безцеремонно изостави бившите си приятели. България, загубила финансиране, суровини и пазари, фалира почти веднага и Андрей Луканов – вече като министър-председател, обяви мораториум върху плащанията по външния дълг."

  За който още не е разбрал какво представляват руснаците, няма да е лошо да си поопресни паметта все пак с фактологията около тези събития, разиграли се преди повече от четвърт век.....

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  " в резултат на авторитарната, волунтаристична и мегаломанска политика на Тодор Живков


  през последните години българската икономика и финанси се намират в критично състояние. Като пример за това можеха да бъдат посочени огромните външни заеми за финансиране на тежко инвестиционно машиностроене като завода в село Червена могила, Радомирско. И че за стабилизирането на държавата трябва да бъдат взети незабавни строги мерки.


  Това виждане съвпадаше с мнението на баща ми, затова той не остави да го увещават дълго. Някой даде идеята подобен доклад да бъде изготвен и за областта на селското стопанство. Те повикаха и секретаря на ЦК на БКП по аграрните въпроси Иван Пръмов. Той щеше да подготви изказване за тревожното състояние на държавата и в този отрасъл.'

  Последните 30 години ни се налагат лъжите и демагогията за това колко добре се живеело при бай Тошо ! Ето я цената на всеки експеримент, платена с лихвите от всеки един от нас ! Не ми е радостно, тъжно ми е, защото става въпрос за мен, моите близки, приятели, за участта на цял един народ - моя, твоя... ! Трагична участ наистина, прокудила близо 2 милиона българи зад граница !

 56. 56 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  " На пленума следващия ден не се стигнало до прочитането на двата доклада,


  тъй като Живков джентълменски спазил уговорката и предал властта си в партията без бой. Ако не ме лъже паметта, само академик Николай Ирибаджаков се опитал да го защити, но до ексцесии не се стигнало. Въпреки че Луканов и Младенов го изиграха и му взеха и креслото на председател на Държавния съвет. Това беше и една от причините за най-трагикомичната гледка в новата ни политическа история – нелепо увисналото чене на Живков, след като разбра решенията на пленума."

  Няма как да излезеш невредим от дългогодишното упражняване на една престъпна власт, от която ти си бил централен елемент, източник на репресии на хора, мракобесие, предателство на българския национален интерес......Излъгали са го, точно както той е правил безкрайно много пъти с много свои съпартийци и ...съратници от партизанското движение......

 57. 57 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#51] от "usero":
  Не знам. Но беше невероятен историк. Никола Попов-нашият любим преподавател по история.Когато ни преподаваше сякаш се пренасяхме в самата епоха.

 58. 58 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Няколко извадки от публикации, от които би могло да се предполага за ролята на истинската власт (КГБ и всички ДС-та) като причинно следствена връзка, започнала може би от:

  "......но още тогава Горбачов беше разбрал, че е загубил студената война и икономическата битка със западния свят. Затова беше решил да се отърве от санитарния кордон на социалистическия лагер, които не беше в състояние да издържа финансово."

  Довела до така нареченият преход в България:

  "След вътрешно - партийният преврат 89 - та, съгласуван с КГБ, провокиран от събитията по време на перестройката на Горбачов, висшият партиен апарат и ДС планираха дейности за оцеляването си, очаквайки низбежния разпад на соцлагера, който ще повлече към пропастта и комунизма. Събитията се развиха според прогнозите им, за които вече се бяха подготвили. Масово инфилтрираха в новопоявяващите се демократичните партии лица, които имаха задачата всячески да омекотят ударите срещу устоите на БКП - хегемонията в обществото и икономиката. За целта, ръководените от ДС и висшата партийна номенклатура централи, координирано с КГБ, прилагаха тактиката за внедряване на твърде креслива с антикомунистическите си изблици агентура. А когато се стигнеше до разобличаване на внедрените хора, на тяхно място идваха по-замаскирани и опасни за демократичните процеси лица. Те успяха да се внедрят в ръководствата на всички демократични партии и разполагайки със скритата подкрепа от свои хора - вече бизнесмени, създадени с финансов ресурс, придобит по време на периода, получил известност като "раздаване на куфарите с пари" овладяха демократичните процеси, установиха пълен контрол във всички правителства до сега чрез специално създадената пария на етническа основа - ДПС. Една от целите на създаването именно на партия на етническа основа е да се контролират "екскурзиантите" на Тодор Живков, засегнати от прогонването им от родните места и насилствената смяна на имената им да не потърсят отговорност от виновните. Успехът на тази тактика беше предопределен от липсата на воля в по-голямата част от обществото да бъдат разкрити сътрудниците на ДС и КГБ. А енергията на тези, които имаха смелостта да излязат по митингите беше използвана за скандирания, а не за конкретни действия по декомунизацията на страната. Тези усилия на върхушката на БКП/БСП/ДПС бяха илюстрирани с три непрекъснато повтаряни мантри: „И едните, и другите са маскари“, „Демокрация не се прави с недемократични средства“ и „Професионализмът над всичко!". С други думи, в името на „професионализма“ могат да се правят всякакви компромиси."

  "В седмицата, в която почина съветският писател и дисидент Владимир Буковски, Тони Николов разказва за своя среща с него преди 20 години. “Той беше убеден, че старите структури на КГБ вече са надигнали глава, че новата имперска доктрина е в ход, че ще се възроди имперският национализъм”. Е, това вече е факт и България е отново приоритетна територия за геополитическите интереси на възродената империя.Хибридната война е един от най-големите проблеми в днешния демократичен свят, подобно на тероризма, бежанците, глобалното затопляне. В своя медиен аспект тя е борба между два разказа за обществото - на либералните демокрации от западен тип и на авторитарните режими от източен - и е продължение на Студената война между съветския и евроатлантическия блок. Само че преди съветската пропаганда беше насочена главно навътре, към собствения народ. Сега, благодарение на развитието на комуникативните технологии, е насочена и навън, главно към страните от ЕС с цел промяна на геополитическата им ориентация. Освен това, съветската пропаганда си служеше с клишетата на комунистическата идеология, а днешната пропаганда разчита на Православието, славянофилството, русофилството, историческите сантименти и соцносталгията, която на свой ред рециклира елементи от комунистическата идеология, така че кръгът се затваря. По обясними причини България е най-податливата на кремълско влияние сред страните в ЕС."

 59. 59 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2212 Любопитно

  До коментар [#55] от "samoedin":


  Е така е, но защо другите държави в соц лагера си стъпиха много бързо на краката, а ние все още сме на дъното? Виж Полша, Чехия,Унгария... та ние бяхме редом с тях.

 60. 60 Профил на kosta
  kosta
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не е казана и частица от истината. Хората в "подножието" на властта искаха да се "качат" на върха. Социализмът падна защото пренебрегна максимата, че икономиката е определящата, а не политиката и най-малко филантропията, да се поддържа производство, което не носи "пари-прим", само защото било хуманно, грижа за човека. Всичко по-нататък се диктуваше от стремежа да се рабгромят службите, за да може да се краде на воля.

 61. 61 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1760 Весело

  До коментар [#32] от "deaf":Много предприятия и заводи бяха умишлено доведени до фалит СЛЕД "10-ти" за да бъдат изкупени на безценица! Разбираш ли СЛЕД...========След това ....''СЛЕД''.....изминаха 30 години. ....А за 30 години , дори и най угоения капиталист може да огладннее.....Затова и в момента започна новата 'перестройка'.....макар да е без даден начален старт.....а плааааавно .....Последствията ще са същите .....но за разлика от преди ....вместо заводи на безценица .....запада поема хора ....също на безценица.....Напоследък дори се изпокараха .....и помежду си. ...В лицето на Европа , Тръмп видя сериозен конкурент .....като дестинация за притегляне на хора от изтока .....
  —цитат от коментар 50 на eti mehter


  .....прави ми ВПЕЧАТЛЕНИЕ , че не си си ГУБИЛ ВРЕМЕТО ............................ навремето в У Ч И Л И Щ Е..............!!!!!?????!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 62. 62 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Комичен опит на сина на Станко Тодоров да изкара баща си честен и морален комунист, вътрешна опозиция на Живков, прозрял края на комунизма, дори " цяла нощ " писал доклад с таблици и диаграми за краха на социалистическа България, нищо, че никой не прочел или видял доклада?!?" Тревожно и някак конспиративно " звучат единствено нелепостите, написани от Калин Тодоров!Такива синчета, щерки, зетчета и снахи на пишман опозиционери и дисиденти напълниха психодесните , медиите им , НПО- тата им и всичко !
  —цитат от коментар 33 на faeton.


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 63. 63 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#60] от "kosta":


  И това е вярно!

 64. 64 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3197 Неутрално


  Калин Тодоров и брат му са синове на член на най-висшата комунистическа номенклатура. Но никога не са се бутали да изпъкват в политическия и икономическия живот. Като чете написаното човек разбира каква е разликата с онзи случайник от прислугата на същата тази номенклатура и откъде е неговата "вековна злоба на роба". Която между другото въобще не му попречи да предложи дъщерята на един доказан комунистически убиец за генерелан секретар на ООН та да направят двамата заедно България за смях.

 65. 65 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#54] от "Един препатил":

  Полека да не се гътнеш, бе!
  Много се запени нещо?

  Като си толкова наивен, вярвай на сълзливи истории за 10 ноември- как едва ли не в последния момент съзаклятниците решили да търсят Станко Тодоров, щото бил честен!

  Изобщо дворцовият преврат не е бил замислен, подготвен, режисиран и изпълнен под зоркото око на КГБ.

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Не лоша статия, Калин Тодоров е взел повече от майка си Соня Бакиш, отколкото от баща си, обикновено комуне, избутано на заден план заради участието на съпругата му в протестите в Русе.
  И тогава, и сега някои се опитват да ни пробутат един малко театрален драматизъм. Само че и тогава на всички бе ясно, че руснаците искаха да се отърват от старите фосили като Живков, Чаушеско, Хонекер, и да ги заместят с нови послушковци, но малко по-технократи, а не саморасли в Балкана гении, напр. с Луканов, О. Дойнов, и т.н.
  Иначе отдавна ни стана ясно, че превратът бе дворцов, а излъганите бяха онези 1 млн в грандиозния митинг на Орлов мост и Цариградско шосе

 67. 67 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  "...По това време работех в един централен вестник...."

  Ветникът беше "Отечествен фрнт", който по-късно се преименува на "Отечествен вестник". Калин Тодоров беше редактор в него, когато този вестник през 1990 г. по повод обединението на Германия под снимката с илюминациите над Бранденбургската врата написа:

  "Нощес в полунощ завърши Втората световна война. И колкото и да не се харесва на някои тя беше спечелена от Германия."

  Интересно какво мисли по въпроса най-великият демократ и антикомунист, от десните най-десният Бойко Борисов? И неговите следовници в нашия форум?

 68. 68 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  Помня едно от първите откровения на някого то висшето ръководство,който твърдеше, че когато Тато научил за смяната на Хонекер, казал: "Аз съм следващият и нищо не мога да направя-зад това стои Горбачов".

 69. 69 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Ще се разплача. Станко Тодоров - дисидент, синчето и то....
  Гнус ме е от комуняките и техните наследници...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#44] от "Зори":

  Няма начин. Бъркаш или датата или часа. Пленумът бе по-късно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  "..Това беше и една от причините за най-трагикомичната гледка в новата ни политическа история – нелепо увисналото чене на Живков, след като разбра решенията на пленума...."

  Добре, че после бай Миле и Пашата му изпратиха момчето си за всичко Бойко Борисов та да го утешава.

 72. 72 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  До коментар [#69] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Ако Ви е гнус от Калин Тодров то от Бойко Борисов би трябвало да повръщате.

 73. 73 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  "истини за миналото, с които един народ не би могъл да живее."
  Народа ще живее, но върхушката и партията не може да продължи със същите лъжи. Затваря се тази страница, ликвидира се партията и се регистрира нова, с нови лъжи. Най-грозният вариант за излизане от кризата е агресия към съседни държави, като Сърбия и Русия, унищожили бъдещето на цяло поколение.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2212 Неутрално  До коментар [#70] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Няма как да бъркам СЪБИТИЕТО. Ако бъркам датата е по-възможно,но или на девети или на десети е било-когато Живков подава оставката си.В този момент бях в час по история и никога няма да забравя този момент, защото това се случи тогава

 76. 76 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Кмете бъркаш! На 10.11 е бил пленума сефа се разрових да търся защото ме провокира https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Ноемврийски_пленум_на_ЦК_на_БКП_ (1989)

 77. 77 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 634 Неутрално

  "Светата троица" Луканов, Лилов и Младенов са състуденти със сина Брежнев, а Младенов мастика е първа дружка с него. Пучаджиите кацнаха на летището в Доброславци с военен самолет от Москва, целият район беше отцепен от военни машина....така че превратаджиите са били цяла банда!!!

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#69] от "CINZANO - оправете си сайта!":Ако Ви е гнус от Калин Тодров то от Бойко Борисов би трябвало да повръщате.
  —цитат от коментар 72 на Един препатил


  Що ве, на Баце баща му бил ли е член на Политбюро и председател на народното събрание, демек- втория след бай Тодар?

 80. 80 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#72] от "Един препатил":

  Ако бяха нормални хора.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 81. 81 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#78] от "Един препатил":

  " Не виждаш ли, че Калин Тодоров точно това е написал - дворцов преврат насочван от КГБ? "

  Тъй, тъй, само дет баща му не разбрал и не знаел, щот бил дисидент по същото време....инак отдавна да си бил написал доклада, не да си вади очите посред нощите... мдам.... верваме....

 82. 82 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Кмете, виж тука какво пише,че пленумът почва СУТРИНТА!
  http://vevesti.bg/48753/praznuvame-26-godini-ot-10-noemvri/
  Специално издирих инфо за събитието!!!

 83. 83 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#44] от "Зори":Няма начин. Бъркаш или датата или часа. Пленумът бе по-късно.
  —цитат от коментар 70 на КМЕТ В СЯНКА

  Точно така. Аз привечер научих за падането на Живков. Може би някъде следобеда се е разчуло. Но в никакъв случай не беше сутринта.

 84. 84 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Тоше се опитваше да си завърти задника на запад, още със Людмила която търсеше японски инвестиции (ЗЗУ Стара Загора една част беше изградена от японци, след което ги изгониха и така не се случиха дисковете за персонални компютри). Тоше имаше за дружка един немски "сенатор" (забравих му името), който често идваше у нас, но почина и с това западната подкрепа за България. Гърбатия не можеше да се справи с Тоше в политически план и ни спря ресурсите, с икономика насочена само към СИВ нямаше как да не спре (но не и да фалира)......Тоше доброволно се отказа от властта защото просто повече ходове нямаше.....дойдоха хазарските грабители, за пореден път да опоскат България и да си назначат мюрета !!!!

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#75] от "Зори":

  Прочети ВНИМАТЕЛНО какво съм ти написал. Вероятно говориш за 11.11. 89-та.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 87. 87 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  До коментар [#81] от "faeton.":

  А ти какво направи тогава? Писа декларации, говори по "Свободна Европа", беше в затвора като Илия Минев или те изгониха от България като Еди Генов? Кажи бе, нещастник? Прав под масата ли минаваше още или вече се криеше под полата на жена си?
  Дисидентите от 11 ноември сте същите мошеници като бащите си - партизаните от 10 септември.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#82] от "Зори":

  Пленумът започва сутринта, Живков чете доклад, минава време. И това, което се е случило на пленума, няма как да стигне веднага до твоя учител, освен ако не е имал вътрешен информатор, който да го е уведомил по телефона. Помисли си, дали не си била втора смяна на училище.

 90. 90 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  До коментар [#59] от "Зори":

  " Е така е, но защо другите държави в соц лагера си стъпиха много бързо на краката, а ние все още сме на дъното? Виж Полша, Чехия,Унгария... та ние бяхме редом с тях."

  Кога сме били редом с Полша или Чехия, или Унгария ? Никога ! Там имаше протести и вълнения срещу руснаците, които в повечето случаи бяха потушавани с намесата на руските танкове ! При нас нещата си останаха на нивото на един дворцов преврат, организиран от сиви кардинали като Луканов и Лилов на доморасло ниво.....Та самият факт, че в момента на власт е бодигардът на Тошо какво ни говори и защо изобщо да коментираме в тая посока....

 91. 91 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Соня Бакиш - дисидент, и съпруга на един от най-висшите членове на комунистическата номенклатура.
  Била изпаднала в немилост? Глупости! Комунистите трескаво се подготвяха за "промяната", и начело на всякакво малко по-масовосъбиране трябваше да има по един представител на БКП-то, уж "инакомислещ" Това го видяхме малко по-късно в СДС - задушено в зародиш.

 92. 92 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#83] от "Fiji":


  Ти може да си научил привечер, но виж хората какво пишат и кога е започнал пленума
  Прочети внимателно! http://vevesti.bg/48753/praznuvame-26-godini-ot-10-noemvri/

 93. 93 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Любопитно

  ДЕВЕТИ ноември 1989. Пленумът, който подготви оттеглянето на Тодор Живков !!!

  [email protected]
 94. 94 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Любопитно

  В книга втора – „ОТКРОВЕНИЯ“ от поредицата „Притаени мигове“ на Георги Йорданов, участник в заседанието, е дадена цялата стенограма на дебатите по декларираната от Живков оставка.

  [email protected]
 95. 95 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Любопитно

  Заседанието започва в 17.00 часа и завършва в 19.10.

  Членовете на ПБ си обещават раздялата с Живков да стане по цивилизационен път, да не прекъсват другарските си отношения, да се срещат на по кафе и дори да намират време да изпиват и по някоя чаша ракия.

  Последвалите събития обаче се развиват така главоломно, че ги завихрят в един тайфун на отмъщение, омраза и унищожение.

  Но тази вечер никой не подозира това.

  [email protected]
 96. 96 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Любопитно

  Георги Йорданов

  Из книга втора – „ОТКРОВЕНИЯ“ от поредицата „Притаени мигове“

  ДЕВЕТИ НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА

  Зазори се. От Витоша се спусна приятен хлад.

  6.30 ч. Обичайната игра на футбол в голямата зала на „Герена“ с постоянния състав – Иван Вуцов, Добромир Жечев, Иван Колев, Гаврил Стоянов, Тодор Колев, Воин Войнов, Кирил Ивков, Тодор Барзов, Венцеслав Арсов, Стефан Павлов и другите.

  8.30 ч. В Министерския съвет. Среща със съветници и сътрудници – проф. д-р Евгени Апостолов, Йордан Радичков, Богомил Нонев, Николай Тодоров, Руси Божанов, проф. Милчо Брайнов, ген. Тако Кръстев, ген. Анев, Киряк Киряков, Иван Живин, Елена Кумбиева.

  9.30 ч. – Проверка на изпълнението на Постановлението на МС за задоволяване на вътрешния пазар през есенно-зимните месеци.

  [email protected]
 97. 97 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Любопитно

  10.30 ч. – Поредната среща с Андрей Луканов в коридора на Министерския съвет. Тук разговаряме по няколко пъти на ден. Той носи последната информация от посланика на СССР Виктор Шарапов, с когото се среща и в сауната на спортния посолски комплекс. Андрей се възмущава, че Тодор Живков се изказал остро и неодобрително срещу „много от нас“ пред Шарапов. Предложил Александър Лилов за генерален секретар. Запитах:

  - А ти какво мислиш?“

  -Това в никакъв случай не бива да се допуска. Казах го и на Шарапов. Ако Лилов дойде, ние ще се избием. Съветските другари са се спрели на Петър Младенов.“

  - Нима си забравил, че той правеше и прави най-острите изказвания срещу интелигенцията. Предлагаше крайни мерки срещу участниците в Русенския комитет и неформалните групи“. -

  - Да, така е. Но той правеше това по тактически съображения.“

  - Едва ли. Ала след като Горбачов така е решил…“

  Дадохме си взаимни уверения, че нямаме никакви претенции за друга работа; трябва да останем в Министерския съвет, за да изпълним задълженията, които имаме за преодоляване на затрудненията и кризата в страната.

  [email protected]
 98. 98 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Нищо ново като информация.

 99. 99 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#82] от "Зори":

  Чети внимателно.Имало е почивка и смяната е след това. Сиреч най-рано около 12. Няма как да сте научили сутринта. По телевизията го казаха в 20.00 в По света и у нас.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 100. 100 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Любопитно

  11 ч. – Със сътрудници обсъждаме изпълнението на решенията по жилищното строителство.

  11.30 ч. – С министър акад. Радой Попиванов, акад. Атанас Малеев, проф. д-р Евгени Апостолов и експерти работим по проекта на Постановление на Министерския съвет за подобряване на здравеопазването.

  12.30 ч. – С акад. Ангел Балевски. Отново размишлява след вчерашната среща на Тодор Живков с него, Георги Джагаров и Пантелей Зарев, и разговорът при мен след това. „Както неведнъж сме споделяли, беше крайно време шефът (Т. Живков – б. м.) да се оттегли. Но какво ще последва, след като неподготвени и безлични хора се тъкмят да го заместят…“

  – Поздравление на Стефан Досев по случай 60-та му годишнина, която ще се отбележи през следващите дни.

  – Проверка в някои търговски обекти.

  [email protected]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK