Десети ноември 1989 – време на буйни коси и надежди

10 ноември 1989 г. - Последният пленум на БКП гласува оставката на Тодор Живков.

© Живко Ангелов

10 ноември 1989 г. - Последният пленум на БКП гласува оставката на Тодор Живков.Михаил Вешим е дългогодишен журналист и главен редактор на "Стършел", автор е на над 10 книги.


Повод за този текст стана една снимка, направена от Иван Бакалов, приятел и колега от факултета по журналистика. На нея е запечатана моята физиономия, заедно с още двама "стършели" – тримата присъстваме на шествието на "Екогласност", когато се връчваше петиция в Народното събрание против строителството в Рила. Датата е 3 ноември 1989 г.


Снимката се появи по сайтове и фейсбуци, получи лайквания, а аз – обаждания от познати: "Каква буйна коса си имал навремето!".
"Имах не само коса - отвръщах. – Ами какви надежди имах... и илюзии"


Обадиха се и по-млади колеги журналисти от разни медии: "Бил сте участник в събитията, моля, разкажете нещо за онова време".


"Стършелите" на митинг на 3 ноември 1989 г.

© Иван Бакалов

"Стършелите" на митинг на 3 ноември 1989 г.


Обяснявах, че не съм бил деен участник в събитията. Аз просто бях един от хората на площада, човек от задните редици на шествието. Други бяха двигателите, активистите на "Екогласност", организаторите на петицията – на снимките те са на първия ред. Не само на това шествие – те бяха в челото на промените, седнаха на "кръглата маса", а после и на банките във Великото народно събрание. И като имена от първите редици първи имат правото да разказват мемоари Много от тях го направиха в книги – покойният Румен Данов (светла му памет!) написа два тома, Димитър Луджев – три Доста неща за събитията са казани в дискусии, в телевизионни интервюта, в документални филми.


Опитвах да откажа "мемоари" и с друг аргумент: впусна ли се в спомени, току-виж съм заприличал на ония "активни борци", които бяха излезли в гората на 8 септември, а после цял живот се прехранваха като разказваха за участието си в "борбата".


Но колегите бяха настоятелни: "Сигурно имате какво да разкажете".


И аз се навих. Но да напиша за нещо, на което съм пряк свидетел и участник – не толкова за политическите промени, колкото за журналистическите. Даже за един по-частен случай, за промените в един отделно взет вестник – вестник "Стършел", в който по онова време работех като млад и дребен фейлетонист, девета дупка на сатиричния кавал.


Да разкажа за редакционния преход от тоталитаризъм към демокрация,


който може да се приеме и като пример за случващото се в цялата държава по онова време. Времето, когато се наливаха основите - демократичните, и киселините – стомашните.


- - -
Една седмица след шествието на "Екогласност" дойде 10 ноември.


Самия ден го помня много добре – от сутринта зачакахме. Знаехме, че нещо ще се случи и у нас – в чужбина то вече се случваше. В Съветския съюз – Горбачовата "гласност и перестройка". В Унгария комунистите доброволно слязоха от власт, телената мрежа по границата с Австрия бе срязана и източногерманците я преминаваха свободно. В Полша имаше "кръгла маса" и свободни избори. На 9 ноември в Берлин падна Стената.


На 10-ти у нас падна Живков – в 6 вечерта радиото съобщи, че на пленум е подал оставка и тя е била приета.
Същата вечер имахме уговорена среща в Клуба на журналистите с колеги от моя курс от Факултета по журналистика – по случай годишнина от завършването. В Клуба на ул. "Граф Игнатиев" (сега някакъв скъп ресторант), на видно място имаше голяма снимка на Тодор Живков с големина на фототапет – той говори пред репортери, а към него са насочени микрофони. Когато някой от посетителите прекалеше с виното и с градуса на изказванията, мълчаливо му посочваха микрофоните от тапета и бунтовното слово стихваше – хората имаха страх от "слушалки". Припомням сатиричния стих на Радой: "Във всеки дом – микрофон. Под всеки балкон - микрофон" Микрофони в клуба имаше не само на снимката,


твърдяха, че там и стените, и масите, даже и столовете имат "уши"


За келнерите също се говореше, че са ходещи и сервиращи "микрофони" – изпълняват поръчките с изострен слух и сигурно докладват, "където трябва".


Тогава, в самата ноемврийска вечер на 10-ти, си спомням, че когато сервитьорът дойде, му поръчах на висок глас: "Порция кюфтета, каничка лопушанско и да падне тапетът от стената – както днес падна от власт!" Сервитьорът се направи, че не ме чува и бързо изчезна, а пък приятелите на масата се спогледаха и предупредиха с пръст на устните:"Ш-ш-т! Забрави ли, че и стените тук слухтят?"


Снимката тапет на Тодор Живков с репортери и микрофони вися в Клуба на журналистите доста време след 10-ти ноември – изглежда чакаха да видят накъде ще задуха вятърът (както цялата журналистика по онова време), докато ръководството на Съюза събра кураж да я свали. (И днес още в СБЖ вее червен вятър, но това е друга тема.)


- - -


Една снимка бе трудно да се свали тогава, а какво остава за цял главен редактор.


Начело на "Стършел" през 1989 г. беше поетът Орлин Орлинов, небезизвестният автор на "Ода за СССР". Днес никой не я помни, но по мое време се декламираше в училищата и пионерчетата наизустяваха цитати за "русия Ванка, който ще влезе в танка" и за Андрюша, който "ще яхне катюша" (това са солдати от "Одата", готови да смачкат империализма).


Едно шеговито двустишие от неизвестен автор описваше О. Орлинов напълно и изцяло: "Полковник, гражданин, поет – с инициали на клозет". Поетът с нулеви инициали нямаше нищо общо с хумора и сатирата, начело на "Стършел" бе спуснат от ЦК – самият бе член на ЦК. А на пленума от 10 ноември единствено той не бе разбрал, че ще свалят Тодор Живков, и малко преди оставката бе дръпнал похвално слово за Генералния. Присъстващите в залата се подсмихвали и си намигали, докато го слушат: "Тоя не знае ли какво следва по следващата точка от дневния ред".


Още в първите дни след 10-ти, ние, по-младите "стършели", намекнахме на главния си редактор, че е редно да последва оставката на своя любим другар Т.Ж. А той ни намекна, че е по-лесно нас да уволни, отколкото сам да напусне: "Мен партията ме е сложила тук, само тя може да ме махне!" Но пък не смееше да ни уволни – нали ще ни направи герои, мъченици на демокрацията. Вместо това ни поучаваше бащински, по живковски:


"Момчета, бурята бързо ще отмине и ще си продължим постарому"


Ама бурята навън не отминаваше, на 18 ноември се проведе първият свободен митинг. Другите вестници не го отразиха – в "Стършел" написахме подробен репортаж с цитати от речите на ораторите. Главният О.О. се колебаеше дали да го пусне, но бяхме доста настъпателни, под влияние на уличната еуфория, и той отстъпи. Изобщо се сниши и премина в отстъпление. Тогава излезе и знаменитата карикатура на Георги Чаушов "Хайдушко хоро". Преразказвам с думи, макар карикатурата да е "без думи": "Живков е изпаднал от редицата на ръченицата, а неговите другари, юнаци с калпаци от политбюрото, продължават хорото". Пророческа карикатура за целия преход – "другарите" не се отказваха лесно от хайдушкото си хоро, то продължава и до днес. (На него после се хванаха децата им, внуците, бодигардовете им, но това е друга тема).


Творбата на Георги Чаушов беше важна и за друго – за първи път карикатура на Живков се появи във вестник. До този момент карикатури с образите на ръководните партийци от политбюрото не можеха да се появят, макар че те си бяха истински карикатури и целият народ ги виждаше. Във вестниците можеше да има само карикатури за американския президент Рейгън или за "желязната лейди" Маргарет Тачър (Никога не съм допускал, че трийсет години по-късно на страниците на "Стършел" пак ще се явят карикатури на американския президент И това е друга тема.)


- - -


На улицата ставаше все по-бурно – всеки ден митинги, шествия, живи вериги


Бяхме по митингите не като фейлетонисти, а като репортери – пишехме каквото виждаме, едно към едно, защото другите вестници не го пишеха. Носехме не само репортерски касетофончета, а и плакати. На големия митинг пред парламента на 14 декември се явихме с голям лозунг- обява:"Заменяме главен редактор – полковник, срещу кво да е!".


Бурно стана и в редакцията, вече не говорехме с намеци на главния редактор, а в прав текст: "Абе, ти няма ли да си ходиш!" Вместо да си тръгне с достойнство, поетът О.О. се скри, взе си отпуск и мина в нелегалност. (След 10-ти ноември доста партийци се изпокриха и станаха нелегални, както преди 9-ти септември.) Тогава в карето на вестника излезе следното уточнение: главен редактор Орлин Орлинов (в отпуск).


О.О. няколко месеца се кри и отлагаше оставката си, не му се вярваше,че Партията ще изпусне нещата от контрол. Капитулира, чак когато и ЦК се отказа от него. Тръгна си безславно от редакцията, изпратен с въздишка на облекчение: "Най-после!". А ние си избрахме сами и демократично главния си редактор с мандат за четири години, с право на не повече от два мандата – нещо уникално в българския печат и тогава, и сега. (Едно уточнение: в момента аз съм главен редактор за 4-ти мандат, но това пак е друга тема).


- - -


Така мъчително ставаха промените – зор бе да свалиш една снимка от стената или един главен редактор, на когото не му е там мястото. А колко трудно бе да махнеш петолъчката от "Дондуков", да извадиш Мумията от мавзолея или досиетата от архива на ДС.


Бавно ставаха нещата. Това, което другите бивши соцстрани направиха за няколко години, ние го влачим с десетилетия


И въпреки това, България е променена и е една европейска държава.


А можеше да бъде Беларус, Казахстан, Туркменистан или някой друг евразийски "стан".


А пък аз – евразийски сатирик.


Понякога си мисля: какъв ли избор щях да имам, ако бях сатирик в днешна Русия или Турция?


Какво щях да избера: властта да ми бие шамари, да ме арестува на улицата, да ми забрани да публикувам или да емигрирам в някоя европейска страна – Германия, Франция А защо не и в България?


Макар да сме на 111-то място в класацията по свобода на словото, тук аз пиша свободно. И работя в свободен вестник.


За мен важното е това.


Значи някои десетоноемврийски надежди са се сбъднали. (За буйната коса и за илюзиите не ми се говори, те са друга тема).


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1616 Весело

  Събитията от преди три десетилетия - така както само Михаил Вешим би могъл да ги отрази в една статия!

 2. 2 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 279 Неутрално

  След 30 години отново сме на изходната позиция. Този път се чудим как да да се отървем от комунетата от ГРОБ...

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  Другите народи сами извоюваха свободата си а ние чакахме другаря Луканов и другаря Младенов!
  После питаме защо трийсе години не стигат?

  klimentm
 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  Дори безобидните думички “ дами и господа” произнесени за пръв път в емисията По света и у нас предизвикваха праведния гняв на комуниста!

  klimentm
 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#2] от "Der Ruhmwolf":

  Ами напоследък има много избори за разлика отпреди 10 ноември. Печелите и готово няма нищо по-лесно от това. Ама сега се появиха едни "десни" комунета, които слава богу са малко и невлуятелни.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#6] от "Да вярваме на истината":

  Точно толкова често, колкото и преди. Поне що се касае за редовните избори. Преди имаше принуда за гласуване а днес има фалшификации на изборите. юЗнаеш от кого !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  Помня и снимката и клуба на СБЖ. Готина кръчма беше с тиха и приятна атмосфера без пиянски изцепки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gretel":

  Защо "сте"? Ти като пишеш на български, не си ли от "нас"?

  CONTADOR GRATUITO!
 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Синчето на Георги Мишев е предало точно случилото се около 10 ноември 1989г., за разлика от приличащия му по външен вид Георги Марков който уверяваше по Нова как още на 3 ноември хората са викали от прозорците "Демокрация"! Колкото до "Булгаристан", заедно с демокрацията дойде и възможността за създаването на антибългарската турска партия ДПС чията цел е именно превръщането ни в Булгаристан в буквален смисъл!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#10] от "Julian Mall":

  Това е едно от най-големите престъпления за последните 30 години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#6] от "Да вярваме на истината":

  Напомням на забравилите урока"Що е демокрация" чтирите основно стълба на същата:

  Свободни избори
  Свободна преса
  Свободни пазарни отношения
  Незаисимост на властите
  Липсата на което и да е от непременните горни условия прави съмнителна тезата че у нас има някаква демокрация. У нас има фасадна демокрация зад която стои феодално/милиционерски модел на клептокрация

  klimentm
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Весело

  До коментар [#3] от "Gretel":

  На такива като тебе .....все едни табели са им виновни......
  За 30 години ...... само с табели се борихте.....
  След още 30.....ще разберете на колко "прав" път сте....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Весело

  До коментар [#12] от "klimentm":

  Свободни избори
  Свободна преса
  Свободни пазарни отношения
  ========
  Също както в САЩ.....нали.....😁....?
  Безграничната свобода да избираш между Тръмп и Хилари.....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Очаквам Бойко да сподели разкази за подвизите си по 10 Ноември.

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Ако не беше 10-тото Ноември на 11-тото всичкото сиганин дисидент щеше да стане. Майтапа настрана, ако беше останало на нас, Уфците, да променим нещо още щяхме да ръкопляскаме по събрания и да лижем партийни задници. Добре че беше Горби, Рейгън, поляци, унгарци и германци!!!!

 17. 17 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Ага, свободата е сладко нещо. Но трябва и да я желаеш. Няма смисъл да налагаш ердоганско поклонничество на хора които не искат да се покланят.

 18. 18 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  30 години, ей! Да ние честито! Помня че карах такси след работа, бяхме се събрали на таксиметровата пиаца вечерта. Беше се случило най-голямото политическо събитие в живота ни. И никой не обелваше дума. Направо невероятно, Бяха ни превърнали в овце.

 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#9] от "г-н Думанов":

  “Ти като пишеш на български, не си ли от "нас"?”
  ——
  Ми не, не съм. Ако погледнете минусите на повечето от коментарите ми, ще се убедите, че болшинството ме разпознават като чуждо тяло ... и така е било от детинство. А това че мога да пиша на български... аз го правя, къде по-добре или зле, всекидневно, на още 5-6 езика. Уверявам Ви, едва ли някой би ме припознал за англичанка, или китайка. Преди години едно момче излюбезничи, че акцентът ми бил източно-тексаски... трябваше да го поправя с източно-европейски ... не съм сигурна, че знаеше квой туй Европа .

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Не,свободата да практикуваш свободно всякоя религия,да изказваш политическите си убеждения,свободата за равенство пред закона дори и с такива като Тръмп и Хилари,свобода на предприемаческа инциатива и свободно предвижване,свободата да избереш начина си на живот и целите му,свободста да живееш. Имате ли всичко това в Турция?

  klimentm
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#20] от "klimentm":
  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Не,свободата да практикуваш свободно всякоя религия,“
  ——
  А, бе Клименте, съвсем изнаиветямате— от Туркиестана няма по-свободен стан под небето: секи е свободен да са надупва по 5 пъти на ден на единствената праялна религия

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 23. 23 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":Свободни избориСвободна пресаСвободни пазарни отношения========Също както в САЩ.....нали.....😁....?Безграничната свобода да избираш между Тръмп и Хилари.....
  —цитат от коментар 14 на eti mehter


  И да се кандидатираш сам, ако кандидатите не ти харесват. Може и да нямаш шанс, ама какво повече да се направи?

 24. 24 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Весело

  Едно уточнение: в момента аз съм главен редактор за 4-ти мандат, но това пак е друга тема
  —цитат от коментар 0 на Михаил Вешим


  Аа, друга тема, ма баш като Тошо...

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  До коментар [#23] от "usero":

  Може и да нямаш шанс, ама какво повече да се направи?
  =======
  Ами и това е свобода .....
  Свободата на малшанса.....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Весело

  До коментар [#18] от "Таралеж":

  30 години, ей! Да ние честито!
  ========
  🗽😁......свободей е се радвай на живота......

  Като глагол .....халал да ти е свободата.....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  До коментар [#17] от "Таралеж":

  Ага, свободата е сладко нещо. Но трябва и да я желаеш......
  =======
  А пожеланата свобода е най вредната.....дори и 30 години да Я желаеш.....
  В Анадола например ....Я желаха цели 52 години.....но не стана .....
  Много по логично е .....да вървиш подир коча ...и да се надяваш да му паднат ония клатещи се органи.....😖......
  Пожелаеш ли си свобода .....все ще се намери някой който да ти Я даде наготово......
  И после се оказва че това не е свободата за която си мечтал.....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":
  Комшу, всеки си представя различно свободата.
  На 10ти бяхме в едно малко градче в барчето на градския Балкантурсит хотел.
  Закривахме сезона на работата.
  И като се разбра новината, бармана (лека му пръст) му писна да ни обслужва, извади цигулката, един от наште донесе китарата и се започна.
  "Съра", бармана, вика - "Днес няма да работя. Обслужвайте се сами, ако искате оставяйте пари, който няма - аз черпя!"
  Купон!
  На другия ден гледам бачкаторите всичките пушат Боро, те бяха скъпи тогава.
  "А, бе вие откъде толкоз пари за Боро?"
  "Ами Съра нали каза, че дошла Свободата и ние си взехме колкото имаше в бара."
  Такива ми ти работи...

 30. 30 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Ей, Вешим, и вие сте били едни мишки... ! Някои все още сте си такива, въпреки че се представяте за лъвове (не Вие в частност).

  И 10ти като и 9ти - куцо и сакато се накипри... А лошото е, че ако след 9ти хората са се спретнали в работа, след 10и е по-скоро в мързел. Далаверките станаха стандарт и модел за поведение, заедно с чалгата и мутризмът наложиха очакването за лесни печалби... И всичко това е такова падение, че колкото и да се пише за стената и за "бунтовете" (о, колко романтично това...! ха ха), истината е, че тези събития остават незначителни, без смислени последващи такива... а споменатото падение ги обезсилва по страшен начин, прави ги нищожни, както и хората, "вяли буйни коси"....

 31. 31 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Значи абсурдно е един истински антикомунист не само да остане на
  работа в един и същ вестник, но и да му бъде главен редактор
  вече 4 мандата.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Весело

  Само да напомня, че Стършел бе издание на ЦК на БКП и всички там се назначаваха с благословията на ЦК ! Нямаше случайни хора в Стършел.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#28] от "eti mehter":

  Такава е човешката природа - мечтата струва винаги повече от осъществения факт,иначе щяхме да живеем вечно в клоните на дърветата!
  Вече съм ти казвал много пъти че нищо в нашият свят не е написано на камък!

  klimentm
 34. 34 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И да добавя, защото съм пряк участник в тези събития от 89-та до 2001-ва.
  Абсолютно всички по-важни клечки около мен в крайна сметка
  се оказаха комунисти.
  Не мисля че този другар е изключение.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3207 Любопитно

  Най-смешното е,че ако не беше станала Промяната,
  всички форумни тролове, които с тролене за това какво сме изгубили
  с Фалита на комунизма, и колко "хубаво" ни е било "тогава",
  сега заработват заплатата на тогавашен директор
  на голям завод и то в КОНВЕРТИРУЕМИ ЛЕВОВЕ,
  тогава щяха да са най-много бачкатори или сервитьори,
  предвид "уменията" си.

 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3207 Любопитно

  И да добавя, защото съм пряк участник в тези събития от 89-та до 2001-ва.Абсолютно всички по-важни клечки около мен в крайна сметкасе оказаха комунисти.Не мисля че този другар е изключение.
  —цитат от коментар 34 на dream_er


  ТИ КАКВО СИ

  КОМУНИСТ, изключение или най-обикновен форумен трол

 37. 37 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#17] от "Таралеж":

  Не е "ага", а "га-га" 😁

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Цяло едно поколение българи се роди, живя и работИ в ерата на Тодор Живков. През тези години в България бяха направени и постигнати много неща, които не биха могли да се случат без решителната роля на СССР и КПСС. Така че аз виждам заслугата на баѝ Тошо единствено в това, да успее да се задържи на върха на властта у нас в продължение на цели 35 години – а това вече си е маѝсторлък, коѝто не би могъл да мине без будаллъка на българина и пословичното му преклонение пред статуквото, изразяващо се наѝ-добре с поговорката "Преклонена главица, сабя не сече я!"Вижте народът как добре е схванал същността на нещата, употребяваѝки думата ГЛАВИЦА - вместо ГЛАВА!!!! Щото ГЛАВИ са имали Ботев, Левски, Караджата, Хаджи Димитър и другите поборници и просветители, а другите - мижитурките и шушумингите си имат ГЛАВИЦИ, чиято основна задача е да не допуснат те да се затрият. Ето от това произтичат големите проблеми на ПРЕХОДА - липсата на безспорна глава на ЛИДЕР и наличието на огромен броѝ ШМЕКЕРИ и КЕЛЕПИРДЖИИ. Те са налице както в ЦК на БКП, самата партия БКП, така и сред широките народни маси, включая спортистите, директорите на държавните предприятия, обикновените магазинери и циганите с тяхната "куфарна" търговия, "тука има, тука нема", джебчиѝство и търговия с черни и цветни метали. И въпреки всичко това, като теглим чертата на равносметката виждаме, че макар и бавно и мъчително сме се придвижили НАПРЕД към световния прогрес. Би ли могло това да стане по-лесно и по-бързо?
  Аз мисля, че НЕ, което е продиктувано и обусловено от особеностите на българската душевност и спецификата на нашия манталитет на изчакване, недоверие, скептицизъм и боязън от рисковите промени, илюстриращи се с израза "Око да види, ръка да пипне!" и "Туѝ нещо яде ли се пие ли се?".
  Но ДВАТА МИЛИОНА българи, напуснали страната през последните 30 години показват, че някои от тези закостенялости и предразсъдъци са преодолени и че българинът вече може да се каже, е станал "международник" или наѝ-общо казано - по-широко скроен.
  Да е честит 10 Ноември на сите Българе, коѝто им отвори очите и развърза ръцете, с пожелание да им вразуми и главите - АМИН!!!!

 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  " Макар да сме на 111-то място в класацията по свобода на словото, тук аз пиша свободно. И работя в свободен вестник.

  За мен важното е това.

  Значи някои десетоноемврийски надежди са се сбъднали. (За буйната коса и за илюзиите не ми се говори, те са друга тема)"

  Погледнато по този начин, все пак имаме напредък в правилна посоко ! Трябва да ценим и малките стъпки и прогрес, който сме направили, иначе просто ше го загубим ! Въпросът е, че битката дори за тази свобода на Словото в момента, е почти титанична ! С мутрите на властта ! С техните олигарси и мулимилионери ! С агресията на Кремъл към нашия народ и суверенитет по един безпардонен начин...
  Иначе и аз ще прескоча деликатно темата с буйните илюзии и коси :).....

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Вешим добре е описал атмосферата :) Свежо.
  На мен ми хареса описанието на "Хайдушкото хоро" наистина поради неговата непреходност.
  "...Пророческа карикатура за целия преход – "другарите" не се отказваха лесно от хайдушкото си хоро, то продължава и до днес(На него после се хванаха децата им, внуците, бодигардовете им, но това е друга тема.)..."
  И тази друга тема, като продължение на горната никога не свършва, като дългите сватбарски хора по нашия български край...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#36:"Hawaii"][/quote]

  Антикомунист, антисоросоид. За българина все още е тайна, че соросоида
  е западният тип комунист.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Иначе архивната снимка, на която бай Тошо гледа безпомощно как времето му е изтекло, е доловила и запазила много добре същността на дворцовия преврат, който му спретнаха Луканов, Лилов и Младенов към онзи момент.......

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#39] от "Илиана":

  " Цяло едно поколение българи се роди, живя и работИ в ерата на Тодор Живков. През тези години в България бяха направени и постигнати много неща, които не биха могли да се случат без решителната роля на СССР и КПСС. Така че аз виждам заслугата на баѝ Тошо единствено в това, да успее да се задържи на върха на властта у нас в продължение на цели 35 години – а това вече си е маѝсторлък, коѝто не би могъл да мине без будаллъка на българина и пословичното му преклонение пред статуквото, изразяващо се наѝ-добре с поговорката "Преклонена главица, сабя не сече я!"Вижте народът как добре е схванал същността на нещата, употребяваѝки думата ГЛАВИЦА - вместо ГЛАВА!!!! Щото ГЛАВИ са имали Ботев, Левски, Караджата, Хаджи Димитър и другите поборници и просветители, а другите - мижитурките и шушумингите си имат ГЛАВИЦИ, чиято основна задача е да не допуснат те да се затрият. Ето от това произтичат големите проблеми на ПРЕХОДА - липсата на безспорна глава на ЛИДЕР и наличието на огромен броѝ ШМЕКЕРИ и КЕЛЕПИРДЖИИ. Те са налице както в ЦК на БКП, самата партия БКП, така и сред широките народни маси, включая спортистите, директорите на държавните предприятия, обикновените магазинери и циганите с тяхната "куфарна" търговия, "тука има, тука нема", джебчиѝство и търговия с черни и цветни метали. И въпреки всичко това, като теглим чертата на равносметката виждаме, че макар и бавно и мъчително сме се придвижили НАПРЕД към световния прогрес. Би ли могло това да стане по-лесно и по-бързо?
  Аз мисля, че НЕ, което е продиктувано и обусловено от особеностите на българската душевност и спецификата на нашия манталитет на изчакване, недоверие, скептицизъм и боязън от рисковите промени, илюстриращи се с израза "Око да види, ръка да пипне!" и "Туѝ нещо яде ли се пие ли се?".
  Но ДВАТА МИЛИОНА българи, напуснали страната през последните 30 години показват, че някои от тези закостенялости и предразсъдъци са преодолени и че българинът вече може да се каже, е станал "международник" или наѝ-общо казано - по-широко скроен.
  Да е честит 10 Ноември на сите Българе, коѝто им отвори очите и развърза ръцете, с пожелание да им вразуми и главите - АМИН!!!!"

  Да, когато имаш " главица", и то преклонена, събитията няма как да се случат по - бързо, нито по - решително....Проблемът е, че днес все още стои в това положение, щом стигнахме до там да ни управлява именно бодигардът на бай ти Тошо, зад който пък стоят сараите и Кремъл ! И днес, повече от всякога, ще ни трябват глави, а не главици ! Иначе ще загубим и пропилеем и малкото, за което става въпрос в статията ! Не случайно скоро дръпнаха и шалтера на БНР !

 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Другите народи сами извоюваха свободата си а ние чакахме другаря Луканов и другаря Младенов!После питаме защо трийсе години не стигат?
  —цитат от коментар 4 на klimentm  До коментар [#4] от "klimentm":

  България дава 30 000 жертви в борбата срещу комунизма. За сравнение по време на смазването на Нежната революция в Чехословакия през 1968г. загиват сто (100) души.

 46. 46 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Десети ноември - пиянството на един народ. Да ме прощава дядо Вазов, че го цитирам. Изтрезняването беше тежко, а сега се бием по главата и се питаме - как стигнахме до тук и защо стана така.

 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Весело

  До коментар [#12] от "klimentm":

  Точно така! Те като съвкупност са необходимото условие за демокрация. Но не и достатъчно. Те трябва да бъдат практикувани от всички постоянно. :)
  Затова е демокрацията с тези 4 стълба е като велосипеда. Не въртиш ли педалите, падаш. Колкото повече ги въртиш, по-далеч стигаш :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 279 Неутрално

  България дава 30 000 жертви в борбата срещу комунизма.
  —цитат от коментар 45 на deaf


  И два милиона жертви в борбата с костовизма, но туй го подминавате...

 50. 50 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  [quote#36:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 42 на dream_er
  Антикомунист, антисоросоид. За българина все още е тайна, че соросоидае западният тип комунист.[/quote]

  За АНТИКОМУНИСТ - респект !
  Казвам го без ирония

  За антисоросоид - НЕ !
  Не споделям, това че соросоид е западният тип комунист.
  Друго е.

  Хубав ден ти желая

 51. 51 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  До коментар [#45] от "deaf":

  Много вярно! И това променя генофонда на България необратимо. Тези убийства са най-големите престъпления на режима.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 52. 52 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Десети ноември - пиянството на един народ. Да ме прощава дядо Вазов, че го цитирам. Изтрезняването беше тежко, а сега се бием по главата и се питаме - как стигнахме до тук и защо стана така.
  —цитат от коментар 46 на Vlado Nikolov  До коментар [#46] от "Vlado Nikolov":

  Отговора е лесен - след 45 години комунистически режим България няма как да се промени изведнъж. Ако например днес Ким-3 и комунистите в Северна Корея паднат от власт,мислиш ли че още утре тя ще стане образцова свободна и демократична страна с пазарна икономика? Риторично питам.

 53. 53 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Хубав материал.
  И аз помня карикатурата "Хайдушко хоро". Особено помня реакцията на баща ми, който беше в екстаз. Колко малко ни трябваше тогава, а всъщност трябваше да искаме много повече.

 54. 54 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Материалът е в стила на "Що е Стършел свършил". ... Е, не можеше "Стършел" да свърши кой знай колко: вестникът беше орган на ЦК на БКП (!), вършееше до където му позволи капистрата. Хумор и сатира в рамките на закона. Все пак, тогава казаното имаше значение (помни се Радий Ралин, Дон Базилио и т. н.). Днес не само казаното, но и направеното остава без значение. Пак сме в режим, но пък е демократичен и можеш да пътуваш, ако има за какво и с какво. А някъде весело грачи гарга ("Стършел").

 55. 55 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  След 30 години отново сме на изходната позиция.
  —цитат от коментар 2 на Der Ruhmwolf


  Даже сме ПО-ЗЛЕ!

  Проектът "Рила-Места" за който подскачаха Вешим и компания , наистина бе спрян, ама като пресъхна дереджето в София по времето на Янчулев , заради "екологичното мислене " и просто го нарекоха "Скакавица-Джерман" и го направиха.

  За това ли се тръшкаха Вешимовците ? Нали щяха да спират тръбите!
  А сега да има прекарана рилска вода в София ??!

  Кой знае как ги е яд??!
  Как може бе??!

  А спирането на "Козлодуй"??
  И там са до никъде!

  Спряха само 1 и 2 блок с триста зора.
  Не успяха с 3 и 4. За 5 и 6 да не говорим.

  За "Белене"успяха обаче!
  По принцип трябваше да се монтират вече реакторите "Шкода"- беше изкопано, подсипано, натъкмено - ама "Екогласност" се разскачаха и реакторите си останаха в Братислава!

  Тогава щеше да ни струва 4,5 милиарда долара.
  Но "Екогласност" направи да се з@ебе всичко и да си остане изкопът и да се пълни при дъжд!
  Бетоните ги разбиха и циганите отмъкнаха желязото!

  Браво!
  Еко-успех несъмнен!

  "Екогласност" , екоидеи - така се прави!
  Не и трябва на София вода - да се мият с минерална!

  Всички на митинг - тръбите да бъдат обратно извадени !

 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мондиана":

  А Тодор Цонев помниш ли го ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  30 години, ей! Да ние честито! Помня че карах такси след работа,.
  —цитат от коментар 18 на Таралеж


  Кво да ви е честито?
  Че те ПРОЕКТЪТ ГО НАПРАВИХА! Язък за скачането и шествията с петиции ..

  В София ИМА рилска вода от Скакавица!
  Защо се мълчи, защо се не вдигнем??

 58. 58 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Честит 10-ти ноември!
  Нищо че беше партиен преврат, за мен е празник. На този ден преди 30 години, вечерта, ние празнувахме. Падането на Тодор Живков беше празник, защото усещахме, че това е началото на края на системата. Защото не бе просто смяна на един лидер на БКП с друг, а бе епизод от много други събития, най-вече падането на Берлинската стена. Знаехме, че и в България започват промени за хубаво и празнувахме цяла вечер. Бяхме като опиянени от случващото се и от надеждите, които ни обзеха – дори не можехме да си представим какво и как ни предстои, но знаехме, че ще е хубаво. И като се започнаха едни безкрайни митинги и емоции...
  Честит празник на всички, които са се радвали на 10-ти ноември, а не са треперили от страх какво ги чака!

 59. 59 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 890 Любопитно

  нито с театрото от 10 ноември ,нито с последвалия криминален преход, нито с настоящата чалга ,с нищо от това не може да се гордеем

 60. 60 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#58] от "Fiji":

  Ааа, системата си работи и до днес, спокойно. Просто преминава
  от една форма в друга. Мимикрия му викат умните глави.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 61. 61 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  След 30 години отново сме на изходната позиция. Този път се чудим как да да се отървем от комунетата от ГРОБ...
  —цитат от коментар 2 на Der Ruhmwolf


  Много лесно ! Радан Кънев си е в България ! "Изпразваше "се по БНТ ! Направете ПЕТИЦИЯ до него и "партийкийките " му , те винаги са готови да ПОМАГАТ !

 62. 62 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#56] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Като име го помня, но за съжаление не помня произведенията му.

 63. 63 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  "Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена. Грабителската приватизация, пренаписването на историята, обезличаването на българската култура и традиции са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна бедност". Това каза президентът Румен Радев в профила си във Фейсбук, по повод 10 ноември
  Някои искат да се отърват от ГРОБ ! - Ето ви алтернатива - имаме си пРезидент с ВИЗИЯ !

  Десети ноември - пиянството на един народ. Да ме прощава дядо Вазов, че го цитирам. Изтрезняването беше тежко, а сега се бием по главата и се питаме - как стигнахме до тук и защо стана така.
  —цитат от коментар 46 на Vlado Nikolov


 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "А можеше да бъде Беларус, Казахстан, Туркменистан или някой друг евразийски "стан"

  Сравнението с Булгаристан и нелепо. И трите държави ни превъзхождат по всички показатели. Ма човеку отде да знае, като вече не го пускат да ходи там?

 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "А можеше да бъде Беларус, Казахстан, Туркменистан или някой друг евразийски "стан"

  Сравнението с Булгаристан и нелепо. И трите държави ни превъзхождат по всички показатели. Ма човеку отде да знае, като вече не го пускат да ходи там?

 66. 66 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#52] от "deaf":

  Май ни трябва нов Благоев, да напише "Що е то демокрация и има ли почва у нас". Тогава, реално не знаехме какво искаме. Само се надявахме на промяна. Лошото е, че и сега все още не сме наясно. Но поне знаем какви не искаме. А това е някакъв напредък. За сега си оставам умерен оптимист за бъдещето на България. Живи и здрави след 20 години, пак да се срещнем и направим равносметка.

 67. 67 Профил на braun100
  braun100
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Вижте тук, дори и редовите членове на БКП не са били наясно, за натрупаните огромни дългое и тежкото положение в икономиката на страната в края на соца: https://kiselec1.blogspot.com/2018/12/10-14.html

  ... една от най-големите вини на командно-бюрократичната власт у нас от 1986 до тази година включително това е, че не се каза истината на народа: че се налага да стегнем колана и да приведем валутните си разходи в съответствие с намалените валутни постъпления на страната с около 1 млрд. щатски долара. Поради това и ние продължаваме с вас всяка година да харчим 1-1,5 млрд. долара повече, отколкото изкарваме, а това трупа дългове на гърба на нашата икономика.
  За тези 4 години, от 1.1.1986 г., брутният (външен) дълг на страната порасна с повече от 7 милиарда щатски долара. Всяка година плановете за валутните ни постъпления бяха с 35 до 50 на сто по-големи, отколкото отчетът на валутните постъпления за предходната година въпреки острите възражения на банката в правителството и другите органи.

 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  И тогава , и сега народът спи своя земен сън.
  Първите митинги се проведоха час две седмици след сакралната дата.

  "Народът спи, а някой крадеее-е,
  народът спи, наароодът спи."

 69. 69 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Тази държава от комунистите ще се управлява,
  догдето народа получи истинската представа.

 70. 70 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#63] от "doroteus":

  Президентът ни е представителна фигура, без реални пълномощия. И сега, както и на времето, не съм съгласен с наличието на тази институция. Или сме парламентарна република, или - президентска. Пък и поредицата президенти у нас, само затвърждава мнението ми.

 71. 71 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  България я “освободиха”,
  комунистите я ограбиха.

 72. 72 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Весело

  Много свежо текстче.
  Потвърждавам за момента с косите.
  Буйни бяха.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 73. 73 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  България нов го поема,
  със същите от ярема.

 74. 74 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Всичките комунисти,
  станаха капиталисти.

 75. 75 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Преди 30 години се разпадна нещото наричано социалистически лагер. Позицията на всички държави от СИВ бе почти от ''равен старт''. Може би само Румъния бе малко по изостанала. Но ние бяхме около средата. А днес къде сме? Защо майковината ''грее'' на опашката? Кой ни е виновен? Според комуноидогерпъвото природонаселение виновни са Костов, Сорос и други ''джендъри''. И като се има предвид техните задълбочени познания по политико-икономически въпроси, необикновените им анализаторски способности, както и фундаменталната проникновеност, няма начин да грешат. Ми то си е казано:
  ''МЪДЪР'' НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА!

 76. 76 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1515 Весело

  На десети ноември 1989 година помня валеше сняг.
  А сега грее слънце дано в личен план след оше тридесет години помним какво е било на десети ноември.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 77. 77 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1156 Неутрално  Който за Тошо бълнува,
  той никога не мизерува.

 78. 78 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  За каква революция споменават,
  като комунисти пак управляват?

 79. 79 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мондиана":

  Той е истинския и единствен карикатурист на Т.Ж. и дисидент от онези години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#76] от "dedoliben":

  В кой град е валяло сняг?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  ..."русия Ванка, който ще влезе в танка" и за Андрюша, който "ще яхне катюша" (това са солдати от "Одата", готови да смачкат империализма).
  То и сега същото, само че не мачкат империализЪма и капитализЪма, а гейропата, либерал-соросоидите и т.н. Те са си същите и пак са тук, ние сме същите, но вече без бради и ... коса.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 82. 82 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Горкото кметче, все фалшификации му се привиждат, както при старото комунистическо време

 83. 83 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Носталгия по старото време та тресе кмете, когато цялата власт ви беше в ръцете

 84. 84 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#79] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А Тодор Цонев помниш ли го ?

  Той е истинския и единствен карикатурист на Т.Ж. и дисидент от онези години.

  А това кмете помниш ли го :

  До коментар [#32] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Само да напомня, че Стършел бе издание на ЦК на БКП и всички там се назначаваха с благословията на ЦК ! Нямаше случайни хора в Стършел.
  До коментар [#56] от "КМЕТ В СЯНКА":

 85. 85 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  Ония години въобще не четях ,,СТЪРШЕЛ,, знаех кого обслужваше, четях ,,ТРУД,, и ,,ОТЕЧЕСТВЕ ФРОНТ,, там често пускаха трудово правни консултации

 86. 86 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "Der Ruhmwolf":

  Абсолютно! Дошъл е момента, когато на "първия държавен и партиен ръководител" (по възпитание и образование и интелект - същински Катотошо), всеки ден му се казва: Няма ли да си ходиш, че съсипа всичко,до което се докосна?, а той се прави, че не разбира. Може пък наистина да не разбира, предвид природните си дадености...

 87. 87 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Весело

  До коментар [#33] от "klimentm":

  Добра демострация сте с Ети за разликата във философиите на фундамента - разделяне на държавата и религията и ислямския фундаментализъм, при който не се излиза от схемата.
  А иначе на по това време работех в университет в Калифорния и жадно следях новините. Даже исках да се върна, но ме спря прагматизмът на по-умните които ме посъветваха да изчакам поне година за реализацията :-).

 88. 88 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Весело

  До коментар [#86] от "vhv":

  По-скоро дошъл е нов султан в империята и е започнал да разпраща копринените въжета с верни гавази на старите паши. Въпросът е бил, дали да останеш в борба за властта си и да те те удушат или да се измъкнеш невредим.

 89. 89 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Вижте тук, дори и редовите членове на БКП не са били наясно, за натрупаните огромни дългое и тежкото положение в икономиката на страната в края на соца: https://kiselec1.blogspot.com/2018/12/10-14.html ... една от най-големите вини на командно-бюрократичната власт у нас от 1986 до тази година включително това е, че не се каза истината на народа: че се налага да стегнем колана и да приведем валутните си разходи в съответствие с намалените валутни постъпления на страната с около 1 млрд. щатски долара. Поради това и ние продължаваме с вас всяка година да харчим 1-1,5 млрд. долара повече, отколкото изкарваме, а това трупа дългове на гърба на нашата икономика.За тези 4 години, от 1.1.1986 г., брутният (външен) дълг на страната порасна с повече от 7 милиарда щатски долара. Всяка година плановете за валутните ни постъпления бяха с 35 до 50 на сто по-големи, отколкото отчетът на валутните постъпления за предходната година въпреки острите възражения на банката в правителството и другите органи.
  —цитат от коментар 67 на braun100


  Интересно ми е как щеше да реагираш, ако верно ти беха казали да стегнеш колана? Ама верно, след това не бай Тошо да се опита да си скубе косата и да се окаже, че не я намира, а да ти резнат 50% от заплатата. Или сега да ти кажат, че е подобно положението, ама пак така верно?

 90. 90 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#63] от "doroteus":Президентът ни е представителна фигура, без реални пълномощия. И сега, както и на времето, не съм съгласен с наличието на тази институция. Или сме парламентарна република, или - президентска. Пък и поредицата президенти у нас, само затвърждава мнението ми.
  —цитат от коментар 70 на Vlado Nikolov


  Че ние сме си парламентарна отсекъде, президентът ни е представителна фигура, без реални пълномощия. И президентите са такива, щото как го виждаш един сериозен човек да се заинтересува от такава позиция? Е, пита се що трябва да го избираме пряко, че и вице да си има, ама бащите на конституцията не ги слушаха главите.

 91. 91 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "първия държавен и партиен ръководител" (по възпитание и образование и интелект - същински Катотошо)
  —цитат от коментар 86 на vhv


  И по коса, най-важното!

 92. 92 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Бяхме като опиянени от случващото се и от надеждите, които ни обзеха – дори не можехме да си представим какво и как ни предстои, но знаехме, че ще е хубаво. И като се започнаха едни безкрайни митинги и емоции...Честит празник на всички, които са се радвали на 10-ти ноември, а не са треперили от страх какво ги чака!
  —цитат от коментар 58 на Fiji


  Много неща има супер яки!
  "Седем, осем и ще си паднала", Йоло Денев се накачулил с бунтовни плакати и подскача.. баси кво настроение по митингите!

  Иначе за конкретния слуяай, дето Вешим споделя за него - шествието на "Екогласност" - всичко завърши с фиаско, уви ..

  Да припомня:
  Комунистите , преди 10 по едно време са били решили, че на София в бъдеще ще и трябва вода. И правят проект.
  В смисъл-проектът е правен от инженери , а доста са били и безпартийни и всякакви .. ама все пак Комунистическата власт се ангажира с водопровода.
  Проект "Места"!

  А "Екогласност" и всички зелени-напротив-не искат да има такъв проект и талкива тръби!
  Екоидеи! "Няма да трябват никакви водопроводи-ще си се оправим и с досегашните. Да не трошим, бадева , народните пари "- категорични са зелените!
  Зелени сър!

  И постигат ПЪРВАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПОБЕДА , окрилени, свободни - внасят анти-водна подписка в Народното Събрание!
  Йоло Денев е там!

  И се гласува СПИРАНЕ на проекта ..!

  Да, ама само след няколко години, по времето на Янчулев , използвайки че няма вода, Онези се правят на разсеяни и все пак прекарват с измама вода до София.

  Хора бдете!

 93. 93 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#80] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А помните ли стихотворението „Есен”, което беше акростих ДОЛУ ТОДОР ЖИВКОВ?

 94. 94 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Весело

  Честит ДС-ти ноември!

 95. 95 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Трудно е да се каже, кои са по смели - станалите партизани след девети септември 44' или станалите дисиденти след десети ноември 89'.

 96. 96 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 670 Неутрално

  С Вешим сме набори, аз тогава също бях по митинги и партийно-дружествени сбирки и седянки, макар и в малък областен град. Всеки ден буквално изникваха лидери и създатели на нови формирования, клубове и сдружения, някои от които бяха много добри актьори. Номенклатурата и слугите й си подредиха прекрасно животеца в страната, за тях преходът си е перфектен. За останалите 80-90% обикновени българи остана утехата от свободата да говорим и да пътуваме зад граница. Страната е по-модерна (това се усеща особено "отвън"), но промените стават мъчително и много бавно. Няма особен смисъл да се отбелязват подобни дати, защото цялата кадесарска върхушка продължава да владее с пълна сила нещата в страната, практически променени са само табелките и фасадата.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 97. 97 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Впрочем, какво стана с този Михаил Вешим?
  Не съм чувал нищо за него вече почти трийсет години...

 98. 98 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 279 Неутрално

  В тъмните времена на застоя след "девети" , млад скромен фейлетонист "девета дупка на кавала" (по собствените му думи) вечеря в привилегирован клуб на ул. "Граф Игнатиев" поръчва на висок глас на келнера (агент на ДС) порция кюфтета и каничка лопушанско (ама истинско, не като сегашните ментета, дето само етикета е лопушански) и изявява претенции относно оформлението на интериора.
  Днес на това същото място има ресторант, в който млад скромен фейлетонист не би си и помислил да вечеря, камо ли да вика на висок глас на келнера, който без да е агент на каквото и да било щеше да го изрита за да не смущава вечерята на избраните люде.
  Днес младият фейлетонист би вечерял у дома кюфтета от 2.89 лв. за 8 бр. от промоцията на "Кауфланд" и каничка бира от пластмасова бутилка 2 л и с тих глас би помолил жена си да свали щорите, та да не гледат съседите от отсрещната панелка скромната им вечеря.
  Ех... Вешим, Вешим.... Напразно се би на барикадите. Напразно рискува живота си, дисиденте.

 99. 99 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Ех... Вешим, Вешим.... Напразно се би на барикадите. Напразно рискува живота си, дисиденте.
  —цитат от коментар 98 на Стабилно крадене


  Напразно!

  Искаха да спрат водата за София , внесоха петиция , спряха проекта "Места" - ама в крайна сметка не им се получи.
  Янчулев прекара тръбите с хитрост!

  Хора бдете!

 100. 100 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  С Вешим сме набори, аз тогава също бях по митинги и партийно-дружествени сбирки и седянки, макар и в малък областен град.
  —цитат от коментар 96 на Йоаникий


  Супер яко!

  "Седем, осем и ще си паднала", цял площад подскача и хвърля гюбеци , Йоло Денев се накачулил с бунтовни плакати и подскача.. баси кво настроение по митингите!

  Желев е радост!

  Но не е само радостта от Свободата по митингите!
  Животът е радост и тъга!

  Имало едно време през далечната деведесета , затворили вече повечето ТКЗС-та за по-голяма трагедия от т'ва не мога да се сетя , ужасно е, гледал съм записа на касета!
  Баща се прибира депресиран у дома си чуди се как да погледне в очите жена си , а тя почва да го хока , че вече не работел същевременно се чука с един циганин от Котел.

  И това го има-тъгата .

  А за проекта "Места" е най-виновен Янчулев!
  Той май е бил инженер и професор в Хидро факултета? И е вземал участие в разработката на "Места", не ли? Смятал е, как в София в един момент е нямало да стига водата , съгласувал е хидро-геоложки доклади..
  Естествено - че ще иска да си пробута отрочето за изпълнение.

  А ние го сложихме начело и на София, и на Софийска област.

  И багерите разкопаха и онези прокараха тръбите!
  Язък за шествието на "Екогласност" , язък за радостта !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK