В България така и не се появи антикомунистически консенсус

В България така и не се появи антикомунистически консенсус


Падането на комунизма в България не беше антикомунистическа проява. Взаимодействието между комунистите и опозицията блокира онзи антикомунистически консенсус в обществото, който и до днес пречи да дойде демокрацията, коментира Георги Лозанов за "Дойче веле".


Десети ноември е голям български празник, защото маркира най-щастливото събитие за страната през 20 век - падането на комунизма. Заедно с това обаче той предизвика две големи заблуди. Първата е, че краят на тоталитарния режим сам по себе си слага началото демокрацията и можем да ги празнуваме "две в едно". Собственият ни опит показа, че може да пребиваваш във "вътрешен джоб" на история, когато не живееш в тоталитарно, но пък не живееш и в демократично общество; че преходът е име на нещо трето, на някакъв неизследван досега обществено-политически строй. Доста неприятен, впрочем.


Втората заблуда е, че комунизмът пада на този ден и въобще за дни и месеци. Според по-крайните десни наблюдатели, това и досега не се е случило напълно. Работата е там, че тоталитарният режим се налага с репресии, с принуда и кръв, докато демокрацията може да дойде само доброволно, вследствие от персонална готовност да живееш по нейните закони. Няма как да има демокрация, ако няма преобладаващо мнозинство от демократи, а то се крепи върху поне три банални, но задължителни консенсуса.


Три задължителни консенсуса


Първият е, че социалните блага няма повече да се разпределят с насилие и задкулисни машинации, а според прозрачни процедури. Вторият е, че кариерното израстване няма да става с връзки - родови, партийни, землячески и пр., а в резултат на обективно доказани способности. Третият е, че властта ще се легитимира със знание, т.е. образованите ще управляват по-необразованите, а не обратното (както след Девети септември, когато партизаните слизат от планината и заемат местата на унищожения елит на нацията).
Формирането на тези консенсуси започва от Десети ноември 1989. Още начинът, по който пада комунизмът у нас, подсказва, че те ще бъдат постигнати много по-трудно, отколкото в другите европейски държави от бившия съветски блок.


Възможност за подобна съпоставка, при това видима с "просто око", дава фотографската изложба "Илюзия" на Тихомир Пенов за събитията от края на 1989 година в Прага, Букурещ и София. Улиците, по които до скоро е минавало мудното всекидневие на соца, са превърнати в декор на грандиозен исторически спектакъл, чийто главен герой, извън отделните портретни акценти, е човешкото множество. То с хиляди лица се взира в собствения си живот от следващия ден и можеш да усетиш как падането на комунизма минава през аза и каква е способността му да го превърне в своя лична биография.


Прага: победа на интелектуалците над танковете


В Прага това сякаш се е случило отдавна и през 1989 най-после е дошло време свободно да бъде обявено и отпразнувано. Комунизмът вътре в човека си е отишъл още през 1968, прогонен от съветските танкове, нахлули за втори път, за да го наложат със сила. Пражката пролет е дала име въобще на съпротивата срещу съветския тоталитаризъм и "Нежната революция" по площадите на Прага изглежда като нейно естествено следствие, но вече не в плана на историческата трагика, а на националния подем. Световноизвестният драматург Вацлав Хавел става президент на страната заради дисидентското си минало, което създава убеждението, че падането на комунизма през 1998 там е победа - 20 години по-късно - на интелектуалците над танковете.


В Букурещ не е така – в кадрите на Пенов дрънчи оръжие. Там е нямало как да съществува скрита съпротива, която от 1989-та легално да започне да пише историята, защото в Румъния комунистическият режим е най-безмилостният в соцлагера. И когато настъпва моментът, хората на свой ред да му дадат безмилостен реванш. Николае Чаушеску заедно със съпругата си е осъден - без право на защита - и единствен от комунистическите диктатори в Източна Европа е разстрелян.


Букурещ: радикалност в раздялата с комунизма и корупцията


Не че това е приемливо за демократичното общество, към което страната се е запътила, но пък демонстрира непозната другаде радикалност в раздялата с комунистическото общество, от което страната излиза. Тази антикомунистическа по същността си радикалност се проявява по-късно и в противодействието на корупцията, която е основна пречка пред интеграцията на бившите комунистически общества към демократичния свят. Това беше оценено от ЕС, който излъчи за свой главен прокурор тъкмо "острието" в борбата срещу румънската корупция - Лаура Кьовеши.


А България?


В отрицанието на комунизма България няма нито своята 1968 (по чешки), нито своята 1989 (по румънски), антикомунизмът ни е лишен както от интелектуална традиция, така и от въстанически гняв. Вярно, днес можем да се гордеем с горянството, което е най-масовото антикомунистическо движение, но то се появява твърде рано и твърде рано е напълно унищожено, така че по-скоро е задръжка, отколкото мотив за по-нататъшна съпротива. Нямаме сред интелигенцията и достатъчно категорични, международно признати, дисидентски гласове, ако не броим опита на журналистката Румяна Узунова да ги произведе в спешен порядък през 1989 година с интервюта по радио "Свободна Европа".


В резултат падането на комунизма у нас не е толкова антикомунистическа проява, колкото по-масов и по-настъпателен етап в процеса на "гласност и преустройство", роден от самия комунизъм. В кадрите на Тихомир Пенов от София лайтмотив са плакатите с искания, отправени неизвестно към кого. Очакването за промяна предхожда идентифицирането на историческия субект, който може да я извърши. Тя започва в взаимодействие между бившата Комунистическа партия и опозиция ѝ, което ще блокира антикомунистическия консенсус в обществото, а оттам и консенсусите, необходими за да дойде демокрацията по нашите земи. И така до следващата годишнина


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Комунист да ни учи на антикомунизъм, кумицата му Людмила Живкова, да не му нашепва от отвъдното!!!

 2. 2 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Честно казано да се громи комунизЪма след като е умрял ежедневно от либералните медии не знам дали има голям смисъл. Всички са големи дисиденти, десетилетия след като системата се е срутила и то предимно по форумите. Дали след 50г ще има клакьори лаещи срещу либералната демокрация по същия начин ?

 3. 3 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Много глупости е изписал, но с второто изречение няма как да не си съглася, а то недвусмислено казва, че допуснахме да ни ръководи назначена от БКП опозиция, тоест - Костов е виновен.

  П.П.
  Надявам се, че ме разбрахте.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  Ами при толкова консенсусни "демократи" и интелектуалци ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Хе-хе.... "въстанически гняв".
  В страната на червените бабички, където баш демократите се пррегръщат със "свободен" кандидат, подкрепен от БСП?
  Несериозно.

  Еретик
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  Как неизменно 30 години важи онова "от страната на розите се превърнахме в страната на склерозите"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Интересно ми е на 10.11.89г., а и през 1990-та този с какво си е занимавал ?

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 9. 9 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 715 Весело

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  Няма нищо несериозно в това да прегърнеш партията майка.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3995 Неутрално

  " В резултат падането на комунизма у нас не е толкова антикомунистическа проява, колкото по-масов и по-настъпателен етап в процеса на "гласност и преустройство", роден от самия комунизъм. В кадрите на Тихомир Пенов от София лайтмотив са плакатите с искания, отправени неизвестно към кого. Очакването за промяна предхожда идентифицирането на историческия субект, който може да я извърши. Тя започва в взаимодействие между бившата Комунистическа партия и опозиция ѝ, което ще блокира антикомунистическия консенсус в обществото, а оттам и консенсусите, необходими за да дойде демокрацията по нашите земи. И така до следващата годишнина"


  Излишно усложнен начин за изразяване на простата истина, че у нас имаше дворцов преврат, а не падане на комунизма ! Той доведе не до демокрация, каквато беше очаквана от повечето хора, а до преразпределяне на богатството благодарение на червената мафия, престъпните групировки и държавна сигурност ! Най - големите " капиталисти" се оказаха ...комунистите с куфарчетата, което създаде урудливото явление див капитализъм, режисиран от червените функционери ! Хората масово се разочароваха и това доведе до 2 милиона емиграция, което ни направи застаряваща нация......Днес, бодигардът на бай Тошо, продължава линията на отглеждане на милиардери и милионери на наш гръб и с препрани пари, ограбване на еврофондове, обществени поръчки....


 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  "Филип Димитров: Мантрата, че българският преход е провален, е най-зловредният прочит - евразийците трябва да плащат на всеки, който я повтаря

  След 10 ноември 1989 г. много пари бяха ограбени и използвани от комунистическите структури и верните им хора
  ...
  - Дали зад процесите, които се развиват в обществото, не се виждат все по-ясно кукловодите и продължават ли те да дърпат конците?

  - Заговори винаги е имало и ще има, но тези, които надигат мощен глас за да се обявяват за кукли на конци, са ми странни. Противостояха ни сили, правят го и днес, но ние взимахме решенията си и действахме според обстоятелствата и разума си. Ние отговаряме за всичко, което сме сторили или не сме сторили, и непрекъснатото вайкане, че някой ни бил дърпал конците - ми е обидно. Идеята, че все друг е решавал вместо теб, е сладък спомен от комунизма.

  - Във Вашата последна реч като премиер ясно беше казано, че мафията завладява държавата. Тогава от депутатските банки се чуваше смях. Предупреждението Ви не беше взето на сериозно. Днес се тюхкаме, че сме най-бедната страна в ЕС. Има ли връзка?

  - Ако за тридесетина години не сме успели да стигнем по-далеч от това, което съм казал тогава – тежко ни. Да, създаваше се мафия. Да, търпяхме вредите от нея. Да, тя имаше политическа подкрепа. Организираната престъпност я има и днес. Голяма част от нея е по наследство червена. Но този, който днес се мъчи да убеди спонсорите си, че България е мафиотска държава, може да постигне един единствен резултат – марш навън, към Евразия. ..."

  поздрави на Моника и Бабикян.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3995 Неутрално

  " Тя започва в взаимодействие между бившата Комунистическа партия и опозиция ѝ, което ще блокира антикомунистическия консенсус в обществото, а оттам и консенсусите, необходими за да дойде демокрацията по нашите земи. И така до следващата годишнина"

  Каква опозиция съществуваше у нас в годините след 89 г ? Тази, измислена от самите комунисти, която им позволи да се окопаят във властта и да станат първи капиталисти ? Желю Желев ? Георги Спасов ? Петър Берон ? Несериозно е даже и да става на въпрос за подобна " опозиция" ! Виж, за пълно съдействие да се съхрани и развие престъпната власт на пребоядисаните комунисти спокойно може да се говори.....

 13. 14 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#5] от "niksan1":Пак ще попитам - за какви партизани става дума ?

  Kак за какви?! Ами за същите селяндури, които излезнаха на 8-ми и на 9 слезнаха като партизани и продължиха да излизат май и след 89' - Дай боже всекиму таива гори! За да бъдат добре бяха удостоени с почетното звание АБПФК, което имаше и материално изражение със сушени левове. После за да се увековечат беше прието званието да се предава и по наследство. И благодарение на пелтека велко вълкано си легнаха АБПФК и се събудиха антифашисти!
  Всяка прилика с действителни лица и събития е случайност.

 14. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Весело

  "Екатерина Михайлова: Може да критикуваме много качеството на демокрацията, но след 1989 г. имаме свобода на словото"

  https://faktor.bg/bg/articles/ekaterina-mihaylova

 15. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 785 Неутрално

  "В България така и не се появи антикомунистически консенсус"

  За което има вина самият Лозанов.

 16. 17 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  "Няма как да има демокрация, ако няма преобладаващо мнозинство от демократи,...""

  При отсъствие на преобладаващо мнозинство демократи се получава .....
  А как да има мнозинство от демократи като разбирането за демокрация е невероятно многообразно след пребиваване извън нея.
  Няма как да има демокрация, ако за мнозинството демокрацията не вкарва в кошара и е напълно ненужен и излишен лукс.

 17. 18 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Няма как да се сравняваме с чехите, те не са байганювци и андрешковци, при тях комунизмът не се подсилва от ориенталщина.

 18. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2429 Весело

  До коментар [#3] от "gemeto":
  "Много глупости е изписал"

  Всичко което не го разбираш са глупости.
  Да ти изпратя няколко учебника по математика та да видиш там колко глупости са написани.

  подпис
 19. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#3] от "gemeto":

  През целия така наречен преход , единственото управление , което може да се окачестви като положително и полезно за България , беше управлението на СДС на Костов. През останалото време управляваха и до ден днешен управляват комунистите или подставени или зависими от тях лица.

 20. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Ами след като имаме министър председател, който се е "учил" и ни дава за пример Живков и управлява 10 години като "десен"....

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 21. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  То сега "новите десни" са по-червени и от червените. За зелените да не говорим. Добре че и двете групи не виреят много в България. :)

 23. 24 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1025 Весело

  До коментар [#20] от "tacheaux":

  те за това го изтърпяха цял мандат.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 24. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Не се появи, защото ДС измисли и проведе "прехода"в своя полза!!!

 25. 26 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иван К":

  До коментар [#3] от "gemeto":"Много глупости е изписал"Всичко което не го разбираш са глупости.Да ти изпратя няколко учебника по математика та да видиш там колко глупости са написани.
  —цитат от коментар 19 на Иван К


  Ще се учидите, колко ще сте прав за глупостите в учебниците. ;-) Повечето хора изобщо не осъзнавате, че дорим математиката се гради в основата си на допускания /недоказани твърдения, т. н. леми/. а теоретичната физика няма да гововорим, защото там нещата са особено трагични!!

 26. 27 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Материалът остава впечатление за писан от немай къде, а не по вътрешен повик.
  Казват се известни истини, при това по не особено впечатляващ начин.

 27. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  " В резултат падането на комунизма у нас не е толкова антикомунистическа проява, колкото по-масов и по-настъпателен етап в процеса на "гласност и преустройство", роден от самия комунизъм. В кадрите на Тихомир Пенов от София лайтмотив са плакатите с искания, отправени неизвестно към кого. Очакването за промяна предхожда идентифицирането на историческия субект, който може да я извърши. Тя започва в взаимодействие между бившата Комунистическа партия и опозиция ѝ, което ще блокира антикомунистическия консенсус в обществото, а оттам и консенсусите, необходими за да дойде демокрацията по нашите земи. И така до следващата годишнина" Излишно усложнен начин за изразяване на простата истина, че у нас имаше дворцов преврат, а не падане на комунизма ! Той доведе не до демокрация, каквато беше очаквана от повечето хора, а до преразпределяне на богатството благодарение на червената мафия, престъпните групировки и държавна сигурност ! Най - големите " капиталисти" се оказаха ...комунистите с куфарчетата, което създаде урудливото явление див капитализъм, режисиран от червените функционери ! Хората масово се разочароваха и това доведе до 2 милиона емиграция, което ни направи застаряваща нация......Днес, бодигардът на бай Тошо, продължава линията на отглеждане на милиардери и милионери на наш гръб и с препрани пари, ограбване на еврофондове, обществени поръчки....
  —цитат от коментар 10 на samoedin


  Бъркате ги двата щата - демокрация и собственост.
  Комунистите се разбраха с "опозицията" начело с будалата Ж. Желев да си направят една двупартийна демокрация, в замяна на което спокойно да преобразуват държавната собственост в лична, а за да няма мрънкане от "бившите собственици" - една хубава реституцийка "в реални граници".
  Така едни получиха декоративни длъжности като "Председател-Президент" (помните ли?), други си върнаха апартаментите, работилничките и нивите, вече гордо именуващи се "парцели в регулация", и заживяха като щастливи рентиери (масовката на "аФтентичното дясно" понастоящем), а трети (партийци и десари) тактично овладяха истинските активи в държавата.
  Демокрация имаме колкото си щеш - всеки малоумник може да блокира някое кръстовище и, за разлика от Франция примерно, нито ще го бият, нито арестуват.
  Излишно е да подскачате сега - олигархията има най-голяма полза от демокрацията, за да й пази собствеността.
  Къф "антикомунизъм", кви пет шекела.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 28. 29 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#26] от "wnl03619584":

  Интересно, как недоказаната математика и физика правят възможно писането на коментарии тук.
  Отрицание на всичко отрича самото си съществуване като разбиране.

 29. 30 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1247 Весело

  До коментар [#3] от "gemeto":"Много глупости е изписал"Всичко което не го разбираш са глупости.Да ти изпратя няколко учебника по математика та да видиш там колко глупости са написани.
  —цитат от коментар 19 на Иван К


  ++
  Искрено ме развеселихте...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 30. 31 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Комунист да ни учи на антикомунизъм, кумицата му Людмила Живкова, да не му нашепва от отвъдното!!!
  —цитат от коментар 1 на LudLustrator


  Антикомунистически консенсус у нас няма да се получи , тъй като няма АВТЕНТИЧНИ АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ / за сега имаме - ДБГ , ДСБ , РБ, "Да България " , "Демократична България ", няколко БЗНС - та - някои от тях червени , други - оранжеви , някои се опитват да го "играят " в синьо " това в насипно състояние от едната страна , а на последните избори се оказа , че те в същност са ЛЕВИ ЛИБЕРАЛИ и естествен СЪЮЗНИК на БСП ! От другата страна , слава на Бог , имаме ГЕРБ и автентичното СДС /честни хора на които им иисна да си търсят път и обединение с "партийките " от ОПОЗИЦИОННИЯ ФАЙТОН / и благодарение на тях и ГЕРБ все още ПЛУВАМЕ в ЕВРОПЕЙСКИ , А НЕ В ЕВРАЗИЙСКИ ВОДИ ! До тук ни доведоха ЕГОТО и ОМРАЗАТА НА ВСЯКА ЦЕНА !

 31. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  Ако в България имаше антикомунистически консенсус, народът нямаше да преглътне дебелашката лъжа, че човек, който е учил за милиционер при соца, който е участвал във възродителния процес, който е предпочел да запази партийната си членска книжка вместо работата си в МВР, който стръвно и сервилно обслужва руските енергийни интереси, водещи към все по-тежко зарробване на България от Русия, който си служи с откровено Тодор Живковски методи на кадрови подбор и държавно управление -

  - такъв човек може да бъде "десен", "евроатлантик" и "последна преграда пред червения реваншизъм".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 33 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Лозанов: "...Три задължителни консенсуса: Първият е, че социалните блага няма повече да се разпределят с насилие и задкулисни машинации, а според прозрачни процедури. Вторият е, че кариерното израстване няма да става с връзки - родови, партийни, землячески и пр., а в резултат на обективно доказани способности. Третият е, че властта ще се легитимира със знание, т.е. образованите ще управляват по-необразованите, а не обратното..."
  Ето това - горното, трябваше да развие Лозанов, а не да се упражнява в сравнителен антикомунизъм. И да обясни къде днес е първо, консенсусът за благата, второ, консенсусът за кариерното израстване и трето, къде е консенсусът за за управление на знанието. Сега се огледайте и ... положението е точно обратното на желаното - и по отношение на благата, и за израстването на кадърното, и за управление на знанието. Кражби, корупция, некадърност, простотия. Задълбочаващи се!

 33. 34 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Ако в България имаше антикомунистически консенсус, народът нямаше да преглътне дебелашката лъжа, че човек, който е учил за милиционер при соца, който е участвал във възродителния процес, който е предпочел да запази партийната си членска книжка вместо работата си в МВР, който стръвно и сервилно обслужва руските енергийни интереси, водещи към все по-тежко зарробване на България от Русия, който си служи с откровено Тодор Живковски методи на кадрови подбор и държавно управление - - такъв човек може да бъде "десен", "евроатлантик" и "последна преграда пред червения реваншизъм".
  —цитат от коментар 32 на Norman Granz


  А човек, който лъже като дърта обитателка на ромски квартал за общоизвестни факти, както го правиш ти, е пръфф димукрадин и "десен", та ча' у левото крило на БКП. Освен ако не си толкова "умен и красиф", че да не осъзнаваш разликата между "милиционер" и "пожарникар", де! Във възродителния процес е участвал лидерот ви Тънас - като живковски прокурор в смесен район. Борисов, като пожарникар, е бил мобилизиран да опазва посевите от опожаряване от разгневени собственици от турския етнос, подгонени от вашият "лидер" Тънас! Тъй стоят нещата, другарино.

 34. 35 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1247 Весело

  До коментар [#26] от "wnl03619584":Интересно, как недоказаната математика и физика правят възможно писането на коментарии тук.Отрицание на всичко отрича самото си съществуване като разбиране.
  —цитат от коментар 29 на gmbh


  Назад към пещерите...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 35. 36 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 271 Неутрално

  [quote#28:"pag"][/quote]

  ++++++Много точно казано.
  Отделно от това, при 7-8 м население, в България имаше над милион членове на БКП, като добавиш и членовете на семействата им, брой ги 3-4 м тясно свързани с партията-майка. Хайде да речем, че голяма част не са били съгласни с всички недъзи на еднопартийната система, но все пак си ги подкрепяха БСП. Та тогава нямаше как да се противопостави едната половина на народа на другата. Проблемът се очертаваше и на изборите, когато СДС трудно и рядко надделяваше. В останалите бивши социалистически страни комунистическите партии бяха твърде елитарни и малобройни и справянето с тях не беше такъв проблем.

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 36. 37 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Според мен излишно е да боксуваме всяка година по това време на тая тема, както и да упрекваме хора във властта, че били бивши комсомолци и социта. Няма как да бъдат други, защото сме наследство на един период, уникален, и трябва едно поколение време за да настъпи някаква промяна. Вчера гледах един уестърн за каубой, който попада в малко градче като златотърсач, идва от изток, отива на запад, а после става шериф със здрава ръка, точен патлак и любимец на жените. И когато разчиства бандите на лошите, отива при кмета и му казва:
  -Тук закон вече има. Но няма църква с пастор, няма банка, няма съдия, училище, а най-близкият форт с войска е на 500 мили далеч от нас. За да се сдобием с тия неща, предлагам да пратим писмо до Вашингтон с молба да станем щат.

 37. 38 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#3] от "gemeto":През целия така наречен преход , единственото управление , което може да се окачестви като положително и полезно за България , беше управлението на СДС на Костов. През останалото време управляваха и до ден днешен управляват комунистите или подставени или зависими от тях лица.
  —цитат от коментар 20 на tacheaux


  Костов обслужи добре БКП и ДС, защото се разбра чудесно за грабежа с тях. Така и прати СДС в небитието, като отвори широко пътя към властта на преродените комунета.

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 38. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  До коментар [#20] от "tacheaux":

  "През целия така наречен преход , единственото управление , което може да се окачестви като положително и полезно за България , беше управлението на СДС на Костов. През останалото време управляваха и до ден днешен управляват комунистите или подставени или зависими от тях лица."

  Като бившия колектор/енфорсър на Румен Николов-Пашата и ортак на Маргините от СИК, забравих му името.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 40 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Невъзможно е да има консенсус, докато не се направи ревизия и не се тегли чертата. Факти, числа, имена, присъди. Докато престъпната комунистическа шайка не висне на бесилото на историята и започне да излежава ефективни присъди - какъв консенсус?

 40. 41 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4067 Гневно

  Да е имало изобщо някаква възможност за " консенсус " , когато " опозиция " и комунисти бяха една обща страна на " барикадата " …?! Другото е в т.нар. " помощ " отвън за " реформи " вътре ….Публична тайна е КОЙ дойде , КОЙ остави " комунистите " да правят демократична България и това продължава вече шест петилетки ….време , за което са се създавали империи от хора с визия за бъдещето....така , че вместо да дават мнение отвън , да дойдат да философстват тук - вътре в блатото …..

 41. 42 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1229 Весело

  Ако в България имаше антикомунистически консенсус, народът нямаше да преглътне дебелашката лъжа, че човек, който е учил за милиционер при соца, който е участвал във възродителния процес, който е предпочел да запази партийната си членска книжка вместо работата си в МВР, който стръвно и сервилно обслужва руските енергийни интереси, водещи към все по-тежко зарробване на България от Русия, който си служи с откровено Тодор Живковски методи на кадрови подбор и държавно управление - - такъв човек може да бъде "десен", "евроатлантик" и "последна преграда пред червения реваншизъм".
  —цитат от коментар 32 на Norman Granz


  Ако в България имаше антикомунистически консенсус, народът нямаше да преглътне дебелашката лъжа, че човек, който е преподавал икономика на социализЪма при соца, който е "повишавал квалификацията си" в СССР, който се е опитвал два пъти да стане член на БКП, и след 10-ти е работил като съветник на другаря Луканов, който стръвно и сервилно обслужваше руските енергийни (и не само) интереси и подари собствеността на руснаци и десари, който разби СДС с откровено Тодорживковски методи на кадрови подбор (Цонев, Бисеров, Курнелия.......) и партийно строителство (от пълно мнозинство в парламента - до под опашката на коня срещу парламента) - такъв човек (да не говорим за наследниците му - синове и зетьове на партийни и ДС другари + Тодорживковски прокурори) - такъв човек наистина не можеше и не беше нито "десен", нито "евроатлатик", нито някаква "последна преграда пред червения реваншизъм". Даже напротив.......
  Обичат го само реститутките и комунистите, защото на тях им се уредиха въпросите.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 42. 43 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#39] от "Norman Granz":


  Предполагам, че не се досещаш за боса и учителя на Боко - Маджо ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 44 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 289 Неутрално

  В България никога не е имало нито комунисти по убеждение, нито антикомунисти. Това са некакви грантаджийски филми. Нема и каквито и да било други леви, освен в жълтопаветната секта на бойкикевците-раданкъневци-червенотиквеничковчета. Дори в БСП не са леви, а консервативно-патриотични, мечтаещи за силна държава, т.е. живковисти и орбанисти. Такива са и 3/4 от гербаджийския електорат. Българите искат равенство, справедливост, социална държава, но и всекиму според възможностите и усилията.

 44. 45 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#38] от "Der Ruhmwolf":

  "Костов обслужи добре БКП и ДС, защото се разбра чудесно за грабежа с тях.""

  Преди Костов нямаше грабеж от страна на БКП и ДС? И след Костов, също нямаше грабеж.
  Костов се разбра с МВФ, Костов се разбра с клубове(Парижки и Лондонски) на банки кредиторки на България, Костов се разбра с ЕС. За какво се разбра и споразумя с изброените ли?
  Споразумя се за приватизация на държавни предприятия по списък, споразумя се с тях приватизацията да бъде извършена незабавно и при строг контрол от страна на МВФ.
  Какво ли щеше да е състоянието на България без тези споразумения?
  Контрол по спазване на приватизационните договори трябваше да бъде проведен от правителството на Симеон Сакскобурготски като приемник на предишното.
  Какво направиха Симеончо и неговото правителство? Опростиха голяма част от задълженията на фирмите по прив. договори вкл. задължението да запазят определен брой работни места.
  Да, тогава се извърши грабеж в ущърб на държавата.
  Айде стига толкова обяснения. За злорадото преиначаване на фактите, доказателствата никога няма да бъдат достатъчни.

 45. 46 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Двата фалита на НРБ (1960 и 1979) доведоха народа до нищета. Маса селяни бяха лишени от собствена земя, доста се превърнаха в бе
  згласни пролетарии в градовете. Интелигенцията бе изтрепана в месеците сле 9.9.1944. Фабрикантите, търговците, предприемачите бяха .... Хората в НРБ се бореха за физическо оцеляване с консервиране в буркани на всеки плод, зеленчук и парче месо. За жилище или кола се чакаше десетилетия.

  РЕЗУЛТАТ

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН
  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.
  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
  4. моралния и икономическия упадък на държавата;
  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
  10. безогледното унищожаване на природата.
  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
  в) лишаване от право на собственост;
  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
  е) лишаване от гражданство;
  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.

  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.

  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
  -------------------------
  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

  Председател на НС Йордан Соколов
  Президент на Р.България Петър Стоянов
  Министър-Председател на Р.България Иван Костов


  Из доклада на Петър Младенов, новоизбран генерален секретар на БКП, на пленума на ЦК на БКП на 11 декември 1989 г., отпечатан в партийния орган “Работническо дело” (год. LXIII, брой 346 от 12 декември):

  През последните години страната навлезе в период на сериозна криза, на нарастващо социално напрежение и стагнация в своето цялостно развитие. Имаме пред вид следните явления в обществото:
  – стагнация в икономическото ни развитие, застрашително изоставяне на икономиката, застрашително нарастване на външния дълг;
  – увеличаване на инфлацията, тежки трудности на вътрешния пазар и в крайна сметка влошаване на жизненото равнище, наличие на широко разпространена корупция;
  – сериозни поражения в духовния и интелектуалния живот на нацията и упадък на основни морални принципи и ценности.
  За всички нас тук влошаването на положението в страната не бе гръм от ясно небе. Това се виждаше много преди да стигнем до сегашния кризисен етап. Бившето ръководство формираше екипи, създаваше „концепции”. В сферата на държавното и общественото устройство бе създадена обстановка, сходна с феодалното управление. Оформи се малка група начело с Тодор Живков, която узурпира властта. Около тази група, която много бързо придоби семейно-землячески характер, се наслоиха властолюбци и кариеристи от различен калибър. Те получаваха от върховния ръководител ключови постове и облаги, които им позволяваха от негово име и от името на партията и държавата да вършат произвол, да манипулират основни обществени институции. Това бе дълбоко обидно за нашия народ.

  Същевременно трябва да отбележим факта, че в нашите условия с особено сила се прояви деформиращото въздействие на режима на личната власт, който доведе волунтаризма и субективизма в икономическата политика до рядко срещано в другите социалистически страни равнище. За дълъг период от време и особено през последните години решенията по всички основни въпроси в икономиката се вземаха от Тодор Живков често по силата на случайни подбуди и на базата на импровизирани съждения. Тези деформации се задълбочиха през последните няколко години, когато преднамерено се провеждаше линия на замазване на съществуващото положение и отсрочване на решаването на наболелите проблеми по пътя на повишаването на външните и вътрешните задължения на страната. Тази политика с основание може да бъде наречена: „След мен потоп”. По такъв начин българският народ получава в наследство от досегашния режим една тежка ипотека.
  Главната причина за създалото се положение бе неизживяната административно-командна система, монополът на властта, фактическият тотален контрол върху производството и разпределението.
  Първо: В последните години не само че няма никакъв икономически ръст, а напротив, има рязко връщане назад.
  Второ: Особено опасна е нарастващата “пропаст” между паричните средства на населението и наличните стоки и услуги. Сега населението разполага с 25 млрд. лева в спестовни влогове, а има малко стоки, които може да купи. Само за 1989 г. се очакват свободните парични средства да се увеличат с още 1.6 млрд. лева!
  Трето: Много години наред държавният бюджет приключва с големи дефицити. Непризнаването на инфлацията ускорява обезценяването на българския лев, намалява неговата вътрешна и външна покупателна сила. Изключителна тревога буди стремителното нарастване на задълженията ни в свободна конвертируема валута. Сега брутните ни задължения неколкократно надвишават годишните постъпления в свободно конвертируема валута.
  Четвърто: Като цяло можем да говорим за намаляване на ефективността и конкурентоспособността на българската икономика. Народното ни стопанство се намира в период на прогресиращ икономически спад. През последните няколко години ние не успяхме да се адаптираме към световното стопанство, въпреки че конюнктурата беше, общо взето, благоприятна за нас.Създаването на аграрно-промишлените комплекси в началото на 70-те години отслаби връзката на селяните със земята. От традиционни износители България стана ежегоден вносител на картофи, фасул, зеле, лук, фураж…
  Това не беше политика, обърната към човека. Тя не служеше за задоволяване на човешките потребности. Създадоха се условия за подкопаването на традиционните за българина трудови добродетели.
  “Нагоре” вървеше лъжлива информация, “надолу” – завишени възнаграждения за мълчание и съучастие, един общ заговор срещу благополучието на народа. Създадоха се условия за корупция, за разгръщане на “икономика в сянка”, за най-различни мафии… Икономиката на командите “от горе” беше на път да унищожи прекрасната българска природа.
  Разклати се вярата на населението към закона, защото той постоянно се нарушаваше. Намесата в дейността на правозащитните органи стана постоянно явление.


  Думи на П. Младенов пред Колегиума на МВР и ръководството на ДС на 25.11.1989:
  "От 1983 г. сме с отрицателен прираст, нужни са ни най-малко по 2, 6 млрд долара заеми годишно от Запада. Изолацията ни докара до просешка тояга...Всички се изказаха за курса. Можехме ли, другари, да минем ние без пленума? Можехме ли да продължаваме по-нататък така? Аз онази вечер се срещнах с актива на градската партийна организация. Там им заявих, че не можехме. Можехме да издържим още седмица, още две. Да кажем, можехме да издържим още месец. Е, с помощта на органите на МВР ако ги включехме, можеше да задържим властта за себе си още два, три, шест месеца. Но нещата вървяха така, че не можеше да докараме нещата до взрив. Ако бяхме забавили малко трудно щеше да бъдат овладени процесите."
  "Има втора страна - самата икономика. Така я развивахме и така я развихме, нали говорехме, че ето ние сме в състояние примерно да изхранваме две Българии в последните години и дали произвеждаме толкова много, и къде са тези продукти един бог знае! Аз мисля, че ги изнасят. Извиках другарите Луканов и Христо Христов. Рекох: "Престанете да изнасяте селскостопанска продукция!". Нищо подобно. Няма натури. Опитахме се да направим един анализ. Лично за себе си го направих. Това беше преди пленума. Тъй като трябва да ви кажа, че в политбюро никой не ни е давал какви са ни задълженията, и как се развива икономиката. Ние не знаехме. Аз не знаех. Но тъй като имах една връзка с банката помолих да ми дадат годишния отчет на банката. Картината е потресаваща! Ние всяка година казваме, че имаме толкова и толкова прираст - 5, 6 - 6 процента. А знаете ли каква е картината? Ако вземем за база 1983, следващите години ние не само, че нямаме никакви проценти прираст на националния доход, ако изключим тези чужди кредити, които получаваме от Запада, т. е нашите задължения, които се увеличават, ако ги махнем тях, ние имаме непрекъснато намаляване. 1984 е по-лоша от 1983, 1985 е по-лоша от 1984, 1986 е по-лоша от 1985 и т. н. до края, до последната 1988. В областта на нашите задължения ние сме стигнали критичната точка. С големи усилия стигнахме до плана за догодина. Това, което трябва да изнесем ще бъде някъде между 1,7 млрд - 1,6 млрд. А така сме направили нашата икономика, че без внос за 2, 6 млрд. долара тя не може да работи. Тя не може да работи, просто спира, блокира. Това е минималния внос от Запада. Това са суровини, материали. Тук не сава въпрос за някакви луксозни стоки. "

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 46. 47 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  И не са само Горяните, а и българите в Третия райх>


  http://www.genstab.ru/bulgar_ss.htm


  Михаил Кожемякин

  Bulgarische Nr 1. Болгарские части СС
  9 сентября 1944 г. стало последним днем Третьего Болгарского царства. Воспользовавшись нашествием Красной армии и глубочайшим кризисом власти, просоветские элементы Болгарии свершили государственный переворот. К власти пришло опиравшееся на штыки захватчиков правительство Отечественного фронта, решающую роль в котором играли местные коммунисты. Болгария вступила в войну на стороне Советского Союза, и болгарские войска, которые царское правительство до тех пор смогло самоотверженно сохранить от отправки на фронт, выступили в поход против их бывших союзников-немцев - сложить свои головы в горах Югославии и на равнинах Венгрии.
  Советская история долгое время подчеркивала, что девятосентябрьский переворот равно как и вторжение советских войск были встречены болгарским народом с ликованием, а антисоветского сопротивления в стране практически не было. Время освободило правду из под наслоений идеологии. Подвиг многих тысяч свободолюбивых болгар, отдавших свои жизни и силы в борьбе с коммунизмом в 1944-46 гг., вновь стал достоянием и гордостью своей страны. И далеко не последнее место среди них занимают легионеры Болгарской противотанковой бригады СС.
  Вопрос о формировании болгарского добровольческого легиона в составе войск СС был поднят Гиммлером еще в декабре 1942 г. Однако болгарское правительство и лично царь Борис III, не спешившие расплачиваться жизнями своих солдат за участие в гитлеровском “крестовом походе против большевизма”, вежливо, но безапелляционно отклонили предложение рейхсфюрера. Коммунистический переворот в Болгарии резко изменил положение вещей. Инициатива теперь полностью перешла в руки Гиммлера, и осенью 1944 г. он отдал приказ о начале формирования болгарского гренадерского (пехотного) полка, который в перспективе должен был послужить основой для планируемой болгарской дивизии СС (Waffen-Grenadier Division der SS /bulgarische Nr 1/). При этом рейхсфюрер СС особенно оговаривал критерии набора добровольцев-болгар. Бывшие солдаты и офицеры болгарских экспедиционных войск в Македонии, перешедшие на сторону германской армии в ходе попытки их разоружения в сентябре 1944 г., строго не допускались, как сдавшиеся “из страха за свою жизнь” и следовательно недостаточно надежные (их распределяли, как правило, в германские, венгерские и хорватские части, дравшиеся на Баканах и в юго-восточной Европе). Добровольцами имели право стать только болгары, преимущественно военные, которые сумели после девятосентябрьского переворота пробраться к немцам через охваченную войной Югославию или перебежчики из прибывших на советско-германский фронт болгарских армий.
  Однако рейхсфюрер был чересчур оптимистичен, надеясь набрать достаточное количество болгарских добровольцев на таких жестких условиях приема. После того, как первый этап болгарского сопротивления был жестоко подавлен советскими войсками и местными коммунистами, большинство уцелевших патриотов предпочло остаться в стране и перейти к подпольным или партизанским методам борьбы. Те же, кто уходил в эмиграцию, предпочитали Турцию, куда было гораздо легче пробраться из Болгарии, и где кемалистское правительство оказывало им покровительство.
  В конечном итоге к началу 1945 г. в учебном центре СС городке Доллерсхейм на северо-востоке Австрии удалось собрать всего 25 офицеров, 56 подофицеров (сержантов) и около 500 солдат бывшей Болгарской армии. К ним присоединилось около 150 болгарских студентов, обучавшихся в различных университетах Германии, преимущественно членов националистической молодежной организации “Бранник”, в том числе 12 девушек, изучавших медицину в Вене (одна из них впоследствии была тяжело ранена, а другая пропала без вести). Словом, для формирования будущей дивизии СС Гиммлер мог рассчитывать чуть более, чем на 700 болгар.
  Организационно болгарская часть СС состояла из двух кадрированных пехотных батальонов, усиленных противотанковыми средствами, противотанкового артиллерийского дивизиона и команд боевого обеспечения: связи, медицинской, саперно-заградительной и штабной. Командиром полка и бригады по совместительству являлся полковник Иван Рогозаров, бывший министр труда Болгарии и начальник вспомогательных Трудовых войск страны, во время девятосентябрьского переворота находившийся в Германии с официальным визитом. 1-м батальоном командовал подполковник Георгий Малков (бывший начштаба 2-й пех. дивизии Болгарской армии, участник обороны Велико Тырново от советских войск), 2-м батальоном - капитан Цветан Богоров, противотанковым дивизионом - капитан Лебибов, медицинской командой - майор запаса д-р Лука Билярский. Начальником штаба бригады был назначен член НСДАП с 1939 г. штурмбанфюрер СС Пауль Бриллинг, болгарин по матери. Это единственный германский офицер, введенный в штат болгарской бригады, о котором существуют достоверные сведения. Вероятно, в ряды легионеров влились также офицеры и унтер-офицеры СС, обучавшие их в Доллерсхеймском лагере, однако тому нет доступных мне подтверждений.
  На вооружении Болгарской бригады СС состояли довольно совершенные противотанковые средства, поступавшие в то время в войска СС: фаустпатроны, ствольные и реактивные противотанковые ружья, гранаты и мины различных моделей. Артиллерийский дивизион был укомплектован 75-мм противотанковыми орудиями повышенной бронепробиваемости, однако их имелось всего 16, вместо 24 положенных по штату. Противовоздушная оборона бригады обеспечивалась двумя 88-мм зенитными пушками ФЛАК, чаще, впрочем, применявшимися как противотанковые. Пехотным оружием легионеров являлись 50-мм минометы, пулеметы MG-34, карабины “Маузер”, пистолет-пулеметы МР-40 и пистолеты “Парабеллум”, “Вальтер” и “Длинный Браунинг”. Помимо штатного оружия, почти все солдаты и офицеры старались доставать себе по балканской привычке “личные” пистолеты самых разных моделей. Члены молодежной организации “Бранник” кроме штатных штыков носили свои форменные ножи, а некоторые офицеры имели сабли. Самый необычный предмет вооружения бригады составлял переданный болгарам по личному распоряжению рейхсмаршалла Геринга, очень ценившего болгарских пилотов, легкий разведывательный самолет Не-129 “Шторьх”. Он базировался на взлетной полосе учебного центра и пилотировался подпоручиком болгарских ВВС Петром Бочевым, 1 августа 1943 г. сбившим над Болгарией один из первых американских бомбардировщиков. Транспортные средства Болгарской бригады СС состояли из грузовых автомобилей “Оппель-Блиц” и “Фиат” (последние использовались как артиллерийские тягачи), для связи имелось несколько быстроходных “Оппель-Капитанов” и мотоциклов.
  Болгарская бригада являлась составной частью войск СС “третьего рейха”, однако на территории ее лагеря действовала странная смесь эсэсовского кодекса чести и уставов царской армии Болгарии. Аналогично обстояли дела и с воинскими званиями: во всех “внешних” документах военнослужащие бригады фигурировали под эсэсовскими званиями, в то время как “внутри” своей части они продолжали носить болгарские чины. Мне удалось вывести следующее соотношение званий в Болгарской бригаде СС: рядовой - шютцер, ефрейтор - роттенфюрер, младший подофицер - унтершарфюрер, подофицер - шарфюрер, фельдфебель - гауптшарфюрер, кандидат-офицер - штандартюнкер, подпоручик - унтерштурмфюрер, поручик - оберштурмфюрер, капитан (ротмистр) - гауптштурмфюрер, майор - штурмбанфюрер, подполковник - оберштурмбанфюрер, полковник - штандартенфюрер.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 47. 48 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#38] от "Der Ruhmwolf":"Костов обслужи добре БКП и ДС, защото се разбра чудесно за грабежа с тях.""Преди Костов нямаше грабеж от страна на БКП и ДС? И след Костов, също нямаше грабеж.Костов се разбра с МВФ, Костов се разбра с клубове(Парижки и Лондонски) на банки кредиторки на България, Костов се разбра с ЕС. За какво се разбра и споразумя с изброените ли?Споразумя се за приватизация на държавни предприятия по списък, споразумя се с тях приватизацията да бъде извършена незабавно и при строг контрол от страна на МВФ.Какво ли щеше да е състоянието на България без тези споразумения?Контрол по спазване на приватизационните договори трябваше да бъде проведен от правителството на Симеон Сакскобурготски като приемник на предишното.Какво направиха Симеончо и неговото правителство? Опростиха голяма част от задълженията на фирмите по прив. договори вкл. задължението да запазят определен брой работни места.Да, тогава се извърши грабеж в ущърб на държавата.Айде стига толкова обяснения. За злорадото преиначаване на фактите, доказателствата никога няма да бъдат достатъчни.
  —цитат от коментар 45 на gmbh


  Костов НАЙ-НАПРЕД се разбра с Николай Добрев и Георги Първанов относно властта - да му я дадат да си поиграе малко срещу липса на лустрация и безпрепятствено ПРОДЪЛЖЕНИЕ на приватизацията - "касова", "под-масова" и РМД-тата.
  Което и беше изпълнено за пълно задоволство на договарящите се страни.
  И сега имаме това, което имаме........

  Знанието е сила, информацията - власт
 48. 49 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#46] от "Сатана Ликующий":

  Хубаво, ма кво от това?
  Вместо празни декларативни фрази за заблуда на народонаселението и стягане на червените редици трябваше един закон за ЛУСТРАЦИЯ.
  Да, ама не, и напълно случайно, разбира се.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 49. 50 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Е как да се появи, като Баце ви го каза - децата и внуците на комунистическата номенклатура станаха първи активни борци срещу комунизма. Включително и самия Баце, който беше назначен от тях. ДС продължава да кадрува навсякъде и да преразпределя власт и ресурси. Слугуваме на Русия, на Турция, на САЩ, на ЕС, а в същото време всички ни подритват като мръсни кучета. Още сме с визи за САЩ, няма Шенген, няма Еврозона, топим се с 50 000 човека на година (град като Монтана). Но иначе имаме икономически ръст 3.3% и безработица 4%. Уникално! Доходите извън София и Пловдив са на ниво Албания и Грузия. Инфраструктурата се разпада навсякъде (сега щели да укрепват 1000 язовира, за да не се скъсат диги????). Вече нямаме съпротивителни сили, щото последните протести умнокрасивитета ги прецака поне за 10 години напред и сега изродите могат да си правят безобразия без никакъв проблем.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 50. 51 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#38] от "Der Ruhmwolf":"Костов обслужи добре БКП и ДС, защото се разбра чудесно за грабежа с тях.""Преди Костов нямаше грабеж от страна на БКП и ДС? И след Костов, също нямаше грабеж.Костов се разбра с МВФ, Костов се разбра с клубове(Парижки и Лондонски) на банки кредиторки на България, Костов се разбра с ЕС. За какво се разбра и споразумя с изброените ли?Споразумя се за приватизация на държавни предприятия по списък, споразумя се с тях приватизацията да бъде извършена незабавно и при строг контрол от страна на МВФ.Какво ли щеше да е състоянието на България без тези споразумения?Контрол по спазване на приватизационните договори трябваше да бъде проведен от правителството на Симеон Сакскобурготски като приемник на предишното.Какво направиха Симеончо и неговото правителство? Опростиха голяма част от задълженията на фирмите по прив. договори вкл. задължението да запазят определен брой работни места.Да, тогава се извърши грабеж в ущърб на държавата.Айде стига толкова обяснения. За злорадото преиначаване на фактите, доказателствата никога няма да бъдат достатъчни.
  —цитат от коментар 45 на gmbh


  Ами аз не съм отричал другите грабежи, напротив - казвам, че винаги е имало такива и в основата са им БКП и ДС, но не изключвам и времето на Костов, както някои хора се опитвате да правите. И не говоря наизуст, а от позицията на човек, който е живял в онези времена и е наблюдавал процесите отвътре... Изводът е, че знамето ви Костов, не е това, за което се опитвате да го представите. Той е аналог на бай Х*й, но от явни глупост и алчност не можа да се задържи на власт, колкото него...

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 51. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  До коментар [#43] от "niksan1":

  "Предполагам, че не се досещаш за боса и учителя на Боко - Маджо ?!"

  Уууу, как можах да забравя този стълб на десния евроатлантизъм?!

  Да не говорим пък за епичната битка на Бойко Борисов (вече като главен секретар на МВР) срещу престъпността, при която падаха покосени само ВИС-аджии, а 150 зрелищни поръчкови убийства останаха неразкрити...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 53 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 407 Неутрално

  По-същественото е, че така наречения политически елит е лишен от елементарно чувства за порядъчност.

  Може да си дрънкаме за комунизъм, атлантизъм и пр., ама с тия крадци в парламент, правителство, съдебна власт няма бъдеще. Те всички са убедени европейци, атлантици и т. н.

  Всъщност са зле възпитани и зле образовани тарикати. 53. 54 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#48] от "pag":

  "Костов НАЙ-НАПРЕД се разбра с Николай Добрев и Георги Първанов относно властта - да му я дадат да си поиграе малко..."

  Да си поиграе малко с катастрофирала България ли? Да си поиграе малко като спре галопиращата инфлация ли? Като затвори всички пробойни в държавата след банковите фалити ли?
  Фалирали предприятия, безпомощна БНБ, дългове, бедност, мутренска и комунска престъпност, с това ли си игра?

 54. 55 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 271 Неутрално

  В България никога не е имало нито комунисти по убеждение, нито антикомунисти. Това са некакви грантаджийски филми. Нема и каквито и да било други леви, освен в жълтопаветната секта на бойкикевците-раданкъневци-червенотиквеничковчета. Дори в БСП не са леви, а консервативно-патриотични, мечтаещи за силна държава, т.е. живковисти и орбанисти. Такива са и 3/4 от гербаджийския електорат. Българите искат равенство, справедливост, социална държава, но и всекиму според възможностите и усилията.
  —цитат от коментар 44 на xfh59608894


  Герберастите не са политическа партия, те нямат иде - това е крадлива шайка и мафия. Наврели са останалите партии в миша дупка и в момента няма нито леви, нито десни, нито либерални такива по идеи. Ако попиташ някой бутиков син какви са им десните идеи, ще те гледа като теле в зеле и ще ти обясни колко е син и десен, но не и какво точно означава това. Същото е и при уж левите - БСП, които например открито се противопоставят на решението на европейските социалисти да се приеме Истанбулската конвенция, а пък десните се застъпват за нея. Та кой е по-ляв и по-десен е трудно да се каже. Но докато не се отстранят ГРОБарите от властта, за да се нормализира политическата система и всички да си отидат по местата, ще е така.

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 55. 56 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Прави впечатление, че левичарските медии и пропагандатори се мъчат да обсебят датата 10 ноември и да представят дворцовия режисиран преврат срещу Живков едва ли не като свое постижение?!?

  Истината е , че както превратът, така и последвалият го преход са си комунистическо дело.

  Днешните неомарксисти са вчерашните болшевики

 56. 57 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Ако на 10 ноември съществуваше коалицията ДБ, Иванов, Атанасов и Кънев щяха да се съюзят с Петър Младенов за свалянето на Живков!

  Илиян Василев, Евгений Дайнов, Даниел Смилов и Слатински щяха да оправдаят заверата с необходимостта от преустройството или както му викаха там , на социализма .

  А Дневник щяха да пуснат анкета - подкрепяте ли смяната на др. Живков с др. Младенов?

 57. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 59 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  0 ноември 1989 г. бе организиран от комунистите , под диктата на КГБ и Горбачов.

  Целият " преход " е доминиран от комунистите.

  И сега синчетата на същите комунисти се изкарват първи антикомунисти?!?

  НЯМА НИТО ЕДИН от вождовете на ДБ, анализаторите, политилозите, журналистите , редакторите и олигарсите им, който да не е наследник/ ца на бившите комунисти.

  Както многократно сме изтъквали, някогашните болшевики много бързо и лесно се превърнаха в днешните неомарксисти!

 59. 60 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#51] от "Der Ruhmwolf":

  "Той е аналог на бай Х*й, но от явни глупост и алчност не можа да се задържи на власт, колкото него..."

  Айде глупости. Къде остана еуфорията по Симеончо и неговите 800 дни.
  Частичната амнезия е удобно оправдание за непрекъснато изопачаване на лесно доказуеми факти.

 60. 61 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  В никоя бивша соц. държава няма консенсус! Знаете ли какво значи консенсус? Това е 100% от народа да споделя едно мнение. Консенсус има и е възможен само при арабите. Но не става дума за консенсус,а за ВЛАСТТА. Когато притежаваш властта можеш да водиш анти-комунистическа политика независимо дали затова има консенсус или няма.

 61. 62 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 894 Неутрално

  ЛУСТРАЦИЯ МУ Е МАЙКАТА.НО НЕМА КАК ДЕПУТАТИ-ЧЕНГЕТА,ПРОКУРОРИ-ЧЕНГЕТА,СЪДИИ-ЧЕНГЕТА,ДИПЛОМАТИ-ЧЕНГЕТА,РЕКТОРИ-ЧЕНГЕТА,БАНКЕРИ-ЧЕНГЕТА ДА СЕ СОМОЛУСТРИРАТ.
  ПРАКТИЧЕСКИ ВСЕКИ,В БЪЛГАРИЯ,КОЙТО НОСИ НА РАБОТА ВРАТОВРЪЗКА, ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЛУСТРИРАН.
  НЕ СЪМ ЧУЛ ОЩЕ ЗА ЗАВАРЧИК-ЧЕНГЕ.ЩО ЛИ?

 62. 63 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#51] от "Der Ruhmwolf":"Той е аналог на бай Х*й, но от явни глупост и алчност не можа да се задържи на власт, колкото него..."Айде глупости. Къде остана еуфорията по Симеончо и неговите 800 дни.Частичната амнезия е удобно оправдание за непрекъснато изопачаване на лесно доказуеми факти.
  —цитат от коментар 60 на gmbh


  Разочарованието на хората от Костов и ниската подкрепа за него накара Сараите да осигурят заместител, който да ПРОДЪЛЖИ и НАДГРАДИ "постиженията" и "приноса" му за разграбването на държавата. Той имаше кредит на доверие и цялата власт, за да се справи с комунистическата мафия, но се беше споразумял с нея и затова не го направи. Излъга хората, а всички, които сега го защитавате, тогава сте били неосъзнати келешчета и днес вярвате и разпространявате малоумни легенди...

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 63. 64 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Така е, защото никога не е имало антикомунистически партии.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 64. 65 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 894 Неутрално

  ОЩЕ ВЛАДИМИР ИЛИЧ Е КАЗАЛ ,БИДЕЙКИ НА ВЛАСТ:"НИЕ ТРЯБВА ДА ОГЛАВИМ ОПОЗИЦИЯТА".
  И ТУКАШНИТЕ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ ТОЧНО ИЗПЪЛНИХА ТОВА УКАЗАНИЕ.

 65. 66 Профил на Папайа с коронавирус
  Папайа с коронавирус
  Рейтинг: 1230 Весело

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  И помни че в България ще умре последния комунист.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 66. 67 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Така е, защото никога не е имало антикомунистически партии.
  —цитат от коментар 64 на 3.14


  КОГАТО СИ МЪРТЪВ,НЕМА КАК ДА СЪЗДАДЕШ АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.КАСАПИНЪТ ОТ ПРАВЕЦ БЕШЕ НА ПОСТА СИ ЗА ТАКИВА РАБОТИ

 67. 68 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Ауу, какви сърдити коментатори. А после се чудите, защо България е рамо до рамо редом с някакви *-станове от бившото СССР

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 68. 69 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  В дните след падането на династията Живков, опозицията е механичен сбор от републиканци и монархисти, и много от целите бяха торпилирани от монархистите. Подмолната дейност на монархистите завърши с загубата на избори от Костов и появата на НДСВ. Благодарение управлението на НДСВ, монархизма в България е само спомен.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 69. 70 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#63] от "Der Ruhmwolf":

  "тогава сте били неосъзнати келешчета и днес вярвате и разпространявате малоумни легенди...""

  Сигурен си? Чак пък и в мн. число.....
  Легендите ги измислят такива като теб. Без факти, без доказателства.
  Инсинуациите и злобарщината вървят ръка за ръка, колко позната комунска мисловност.
  Имал цялата власт..... и при конституционно разделение на властите ли?
  Извратеното разбиране на демокрацията ражда идиотизми и лъжи.
  "Македонската сделка" (по времето на Ф. Димитров)не беше ли легенда на Бриго Аспарухов?
  "Те го убиха" не беше ли легенда?

 70. 71 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#59] от "faeton.":

  Вероятно да си тролска латерна по задължение е незавидна участ.
  Едно време комунските лозунги и плакати ги правеха като коментариите ти.
  Под шаблон, едни и същи години, години наред.

 71. 72 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#69] от "Корки":

  Монархисти, ама организирани от КГБ
  Руските кагебисти се окопитиха от шока през 90те и пак взеха да ни се мешат

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 72. 73 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#49] от "pag":

  Ти не си бил зад Парламента на 11 януари 1997, когато от втория етаж момчетата от УБО хвърлиха флакони със сълзотворен газ по нас. И огазиха ... главно полицейския кордон, който бранеше входа ... Полицаите тичаха до нас и мъкнеха свой колеги/полицаи, който бяха припаднали ...
  Ти не си бил в Центъра на София в тревожната привечер на 4 февруари 1997 когато пред Ректората имаше барикади и горяха автомобилни гуми. Беше ясно, че ще се стреля на месо.... тази нощ. И съвсем не бях сигурен, че ще бъда жив на следващата сутрин. Признавам си, че се прибрах благоразумно в къщи.
  БКП нито тогава, нито сега не е прибрал огнестрелните оръжия и палките. Тогава бяха борците, частите на ДС, УБО и частите на жандармерията за борба с размириците, както и полицай докарани от провинцията.
  За да се избегне кръвопролитието Костов и Стоянов сключиха с Виденов и Добрев споразумение за мека декомунизация. При около 10% от населението членове на БКП друго не бе възможно.
  Ти искаш да си стоиш в къщи пред телевизора, и една вечер жената ти радостно да те извика и да ти каже - днес декомунизираха България. Да, ама нямахме генерал Франко и генерал Пиночет на наша страна. Само армията и службите за сигурност можеха да обезглавят болшевишката върхушка, както го сториха в Румъния. Костов винаги бе обкръжен от хората на БКП, винаги се знаеше, че има въоръжени отряди, готови да действат, за да спасят БКП от възмездие. И Костов го знаеше добре ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 73. 74 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#63] от "Der Ruhmwolf":"тогава сте били неосъзнати келешчета и днес вярвате и разпространявате малоумни легенди...""Сигурен си? Чак пък и в мн. число.....Легендите ги измислят такива като теб. Без факти, без доказателства. Инсинуациите и злобарщината вървят ръка за ръка, колко позната комунска мисловност.Имал цялата власт..... и при конституционно разделение на властите ли?Извратеното разбиране на демокрацията ражда идиотизми и лъжи."Македонската сделка" (по времето на Ф. Димитров)не беше ли легенда на Бриго Аспарухов? "Те го убиха" не беше ли легенда?
  —цитат от коментар 70 на gmbh


  Сигурен съм, защото ЛИЧНО МЕН е лъгал Костов... Все още съм жив и знам какво стана тогава, с всички факти и доказателства... Така че легендите за него ги пробутвай на някой друг.

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 74. 75 Профил на Позорно събрание
  Позорно събрание
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#5] от "niksan1":Пак ще попитам - за какви партизани става дума ?Kак за какви?! Ами за същите селяндури, които излезнаха на 8-ми и на 9 слезнаха като партизани и продължиха да излизат май и след 89' - Дай боже всекиму таива гори! За да бъдат добре бяха удостоени с почетното звание АБПФК, което имаше и материално изражение със сушени левове. После за да се увековечат беше прието званието да се предава и по наследство. И благодарение на пелтека велко вълкано си легнаха АБПФК и се събудиха антифашисти!Всяка прилика с действителни лица и събития е случайност.
  —цитат от коментар 14 на telqk


  НЯМА КАК ДА СЕ КАЖЕ ПО-ТОЧНО

  Комплименти

 75. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 77 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 271 Неутрално

  [quote#63:"Der Ruhmwolf"]
  —цитат от коментар 76 на Позорно събрание
  Хахаххахах, леле ти какъв лумпен си, не е истина !Аз се чудех защо глупавите постовеИ теб те слагам в графата- не се чете и се минусира на момента![/quote]

  Къв си ти бе, герберугел? Теб пък нито съм те чувал, нито съм те чел... А като гледам, че и едно смислено изречение не можеш да напишеш /"Аз се чудех защо глупавите постовеИ теб те слагам..."/, няма и да ми се наложи да те чета. Аре бегай у лево...

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 77. 78 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#74] от "Der Ruhmwolf":

  "Сигурен съм, защото ЛИЧНО МЕН е лъгал Костов..."

  Като те е лъгал, да си го осъдил. Какво има да ревеш сега.
  Смешник.
  А банките преди правителството на ОДС не те ли излъгаха?
  За повишаващата се ежедневно инфлация, Гечев не те ли излъга?
  Ясен си ми като бял ден, продължавай с плювните си. В един момент падат върху теб като дъжд.

 78. 79 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#59] от "faeton.":
  "Целият " преход " е доминиран от комунистите."

  С изключение на управлението на Иван Костов , който направи необходимите реформи във всички сектори на обществения живот , за да бъдем днес в ЕС и НАТО. Той беше изтърван , изпуснат от контрол. Ако не беше неговото управление България щеше да бъде на позициите на страните от Западните Балкани, да се надява да бъдат поканени за водене на преговори за членство в ЕС. Щяхме да бъдем на геополитическите позиции на Албания , Македония, Сърбия, Грузия , Украйна...
  Може би замисълът на демиурзите на прехода е бил точно такъв , но Костов им обърка сметките. Затова го мразят така неистово. Успяха , обаче да внушат на мнозина уж десни , че Мутрата е предпочитан вариант за управление пред Командира. Успяха да внушат на мнозина десни да се отрекат от управлението на СДС с което трябва да се гордеят , да си посипят главата с пепел и да се признаят за едва ли не виновни за всички слабости на прехода , умишлено предизвикани от комунистите. Докато десните не признаят управлението на Костов като най-успешното , като спасително след икономическата катастрофа която предизвикаха комунистите, в България няма да има истинско дясно , а ерзаци като ГЕРБ.

 79. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  До коментар [#71] от "gmbh":

  "Вероятно да си тролска латерна по задължение е незавидна участ."

  Хубавото му на тоя другар е, че е постен като лещена чорба без олио. Още щом прочетеш първото изречение, разбираш, че имаш насреща си папагал.

  От този момент нататък виждаш аватара и просто прескачаш.

  Той затова си сменя аватарите през ден - току виж, някой се излъгал да прочете "нещо ново".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 81 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  До коментар [#5] от "niksan1":

  Паетизанте са ни същите като дисдентите.Менте.

 81. 82 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  До коментар [#15] от "plebs":

  Ме споменавай Е.Михайлова?Тя е една от дългата редица предатели в редиците на Костовистите.

 82. 83 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  До коментар [#20] от "tacheaux":

  Е,колко ползни са ни Прокопиев,Донев,Банев,Радев,Дачев?!Или руски Нефтохим?!

 83. 84 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  Ами, позабогатяха хората, не им беше до някакъв консенсус...

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 84. 85 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2860 Весело

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  Всички знаем-десен евроатлантизама от най-автентичнодесните атлантици,гласува за Радев и Манолова..

 85. 86 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2860 Весело

  До коментар [#45] от "gmbh":

  Цялата касова и 70% от масовата приватизация(през РМД) се извърши между 1998 и 2001-ва.И това е много лесно проверимо

 86. 87 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Монархисти, ама организирани от КГБ
  —цитат от коментар 72 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Кагебисти, но с легенда на лондонски юпита, впоследствие част от тях си ги прибраха в КГБ банката ВТБ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 87. 88 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  До коментар [#52] от "Norman Granz":

  е.
  и от сик дадоха фира няколко видни мафиота.
  бай миле, димата руснака и стоил славов.
  но както си говорим с един приятел, ние сме си виновни.
  щом не им строшихме главите когато трябваше,
  значи сме женчовци...за съжаление.
  много малко ще възстанат срещу нещо под зпалхата от уволнение
  или преследване или някаква заплаха. а не е много трудно.
  и сега все едно не съм в България, а на някаква сюреалистична екскурзия.

 88. 89 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4017 Весело

  До коментар [#52] от "Norman Granz":

  Е па десен е, вместо в Тула се засели в Швейцария.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 89. 90 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 588 Неутрално

  В никоя бивша соц. държава няма консенсус! Знаете ли какво значи консенсус? Това е 100% от народа да споделя едно мнение. Консенсус има и е възможен само при арабите. Но не става дума за консенсус,а за ВЛАСТТА. Когато притежаваш властта можеш да водиш анти-комунистическа политика независимо дали затова има консенсус или няма.
  —цитат от коментар 61 на deaf


  Консенсус се гради САМО върху обективни факти, не върху слухове, не върху легенди , не върху мнения, а ФАКТИ...НЯМА част от обществото, която би била срещу достигането на истината и последиците от нея, освен тази, която има какво да крие. Народът избира - активно и пасивно- най-често тези , които имат какво да крият и им дава властта (>20 год), така че да се борят сами срещу себе си…


  Тоест, в бг общество съществува консенсус и той се изразява в това да правим едно и също и да чакаме различен резултат. Другият консенсус е да чекаме някой да ни оправи. Третият консенсус е Костов е виновен, а четвъртия е, че всички са маскари.


  Накрая на деня обаче, всеки от нас търси най-важния - справедливост... Който никога няма да намерим, ако не изтрием предните 4-ри и не започнем активно да изискваме и търсим ИСТИНАТА!

 90. 91 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  До коментар [#79] от "tacheaux":

  и аз така мисля, ама имам приятели, които
  от твърди костовисти станаха гербаджии,
  щото повярваха, всеки по различен начин,
  на пропагандата организирана от комунистите.
  тоя антон тодоров да не би да е самосиндикален
  журналист. както каза един приятел за левски и цесека-
  първо рещу шесто на десе.
  когато хората не се чувстват добре някъде се преместват.
  това искат комунистите. парчето заемя, за турски потоци
  беленета и други.

 91. 92 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":Всички знаем-десен евроатлантизама от най-автентичнодесните атлантици,гласува за Радев и Манолова..
  —цитат от коментар 85 на yanne


  Един от признаците , че гербаджиите сте комунисти е склонността да клеветите. Привържениците на ДБ не са гласували за Манолова. Една част от тях не гласуваха, а другата по-голяма част гласуваха за Фандъкова и така я спасиха от загуба на изборите. Това е истината. Вместо да сте благодарни на привържениците на ДБ , че спасиха Фандъкова от позорна загуба , вие ги оклеветихте с обвинения , че са гласували за Манолова. Манталитетът ви е комунистически. Само комунистите могат да бъдат до такава степен клеветници и неблагодарници.

 92. 93 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#90] от "cavenn":
  "да започнем активно да изискваме и търсим ИСТИНАТА! "

  За да намерим истината , трябва преди това да открием добре поднесената и масово рекламирана лъжа и да я разобличим. Не може истината и лъжата за нещо конкретно да съществуват едновременно. Трагедията на България е , че лъжата си пробива път и все повече хора започват да вярват в нея.

 93. 94 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  До коментар [#92] от "tacheaux":

  "Един от признаците , че гербаджиите сте комунисти е склонността да клеветите. Привържениците на ДБ не са гласували за Манолова. "

  Аз лично гласувах с "не подкрепям никого". В очите на гербаджийския лилиционер това е равносилно на "гласувам за Манолова". Също както преди 75 години за дедовците им шумкарите "не се интересувам от политика" (т.е. няма да викам ура с вас) е било равносилно на "фашист" и "народен изедник".

  Виж им само отношението към казуса Гешев - "като дойде, ще ви се стъжни на Бойкикевци", за да ги видиш какви болшевики са.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 94. 95 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#79] от "tacheaux":

  Никой не предпочита ББ пред Костов. Костов сам се отказа и се обиди на народа. От наследството на СДС се отказаха първо костовистите. СДС днес е коалиционен партньор на ГЕРБ.

  Gunter glieben glauchen globen
 95. 96 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#85] от "yanne":

  А, и за Костя Копейкин.

  Gunter glieben glauchen globen
 96. 97 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#3] от "gemeto":През целия така наречен преход , единственото управление , което може да се окачестви като положително и полезно за България , беше управлението на СДС на Костов. През останалото време управляваха и до ден днешен управляват комунистите или подставени или зависими от тях лица.
  —цитат от коментар 20 на tacheaux

  Костов е радост!

 97. 98 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs":

  Автентичните форумни десни цъкат минуси на изказване на Филип Димитров. И той стана гербаджия.

  Gunter glieben glauchen globen
 98. 99 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#15] от "plebs":

  Екатерина Михайлова е тя е гербаджийка.

  Gunter glieben glauchen globen
 99. 100 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1423 Весело

  За комунизъм и тъпота цер нема.
  Затова не се чудете на дереджето си- за всичко се плаща, винаги, скъпо и дълго...
  (ツ)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK