Светът в капана на ниския растеж: есенната икономическа прогноза на ЕК

Потенциалът за нарастване на заетостта е почти изчерпан.

© Цветелина Белутова, Капитал

Потенциалът за нарастване на заетостта е почти изчерпан.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Европейската комисията публикува есенната си икономическа прогноза, която затвърди широко споделяното очакване на анализатори и международни институции за влошаване на състоянието на глобалната стопанска картина. Основните рискове и предизвикателствата, които пряко или косвено ще засегнат и България, са няколко:


– Глобалният растеж ще остане нисък в средносрочен план. За разлика от пролетната и лятната си прогноза Европейската комисия вече не очаква някакво съществено възстановяване през следващите две години. Продължаващата политическа несигурност около търговската политика на САЩ ще бъде основен краткосрочен фактор, забавящ промишленото производство и търсенето на инвестиционни стоки. Заедно с това, негативно ще въздействат редица структурни тенденции, включително надигащия се протекционизъм, създаващ заплаха за фрагментиране на световната икономика, демографските реалности и ниския ръст на производителността и структурното забавяне в Китай. Растежът ще е относително все по-слабо зависим от международната търговия. Китай е изправен пред предизвикателството на висока задлъжнялост, свиваща се работна силна и ребалансиране на факторите за растеж чрез свиване на ролята на инвестициите. В анализа на комисията се посочва, че макар фискалните и монетарните стимули в редица развити страни да са предотвратили по-значим спад в растежа към момента, ефективността на макроикономическите стимули е под въпроси и съответното забавянето може да се окаже по-дълбоко от очакваното до момента, при това – за далеч по-продължителен период.
Европейската икономика е относително отворена към света, с висока степен на интеграция в глобални вериги на добавена стойност, и следователно – с голям експортно-ориентиран промишлен сектор. Това я прави изключително уязвима от пречки или дори заплаха от въвеждане на бариери пред глобалната търговия и свиване на търсенето от страна на основни търговски партньори. Негативният външен шок вече се пренася през забавяне на инвестиционната активност в големите икономики на еврозоната. Неизбежно изглежда и пренасянето на отрицателните въздействия върху силно интегрираните икономики в Централна и Източна Европа.


Извън т.нар. търговски войни, автомобилната индустрия в Европа е изправена пред средносрочни и дългосрочни структурни предизвикателства, които са достатъчно значими, за да влияят на общото промишлено производство. Част от тях са свързани с промени в регулаторните изисквания, включително все още понасяните ефекти от "дизелгейт". Заедно с това, предпочитанията на потребителите се променят – както към търсене на електромобили, така и например чрез адаптиране и възприемане на споделено ползване на автомобили. Секторът се нуждае от иновации и инвестиции, за да преодолее тези структурни проблеми.


– Рекордно високите нива на заетост в ЕС са по-скоро изненадващи, като обаче потенциалът за увеличаване е силно ограничен, особено в индустрията. За сметка на това, ще продължи преструктурирането чрез насочване на работна сила към сектора на услугите, който като цяло се очаква да има по-нисък ръст на производителността. Така в средносрочен план ще се запази относително високо ниво на заетост в условия на слаб икономически растеж. Добрата картина на пазара на труда ще поддържа ръст на частното потребление. Заедно с това, ниските лихви ще стимулират покупките на жилища, което, заедно с публичните инфраструктурни проекти, ще доведат до ръст в строителната активност. Вътрешните фактори за растеж обаче могат да бъдат силно застрашени, ако ефектът от свиването на глобалната търговия доведат до по-значимо намаление на заетостта в експортно-ориентираните индустрии и оттам – на потреблението; нови шокове във финансовата система също могат да повлияят сериозно на реалния сектор.


– Доминирането на негативни очаквания е видно и от водещия въпрос, който е посочен от авторите на прогнозата: дали забавянето на растежа ще продължи, и дали европейската икономика ще навлезе в продължителен период на нисък растеж и ниска инфлация. Трябва да отчетем, че това е първото по-сериозно поставяне на този въпрос в официален документ – доскоро слабостите на растежа и пазара на труда се обясняваха почти изключително с непосредствените последици от рецесията от 2008-2009 г. Макар да не се приемат еднозначно, в анализа се посочват някои ключови прилики със стагниращата японска икономика в периода от 1990 насам: ниска инфлация въпреки ниските лихви, нисък ръст на производителността, високи излишъци по текущата сметка. Коментира се дори един от ефектите на политиката на нулеви лихви и неограничена ликвидност – поддържането на "зомби-фирми", което не позволява отсяването на неефективните участници и появата на по-производителни предприятия.


– В този контекст се прави и изводът, че монетарната политика на Европейската централна банка, макар да е успяла да минимизира негативните ефекти от глобалната криза върху вътрешното търсене, заетостта и растежа, не е трайно решение на проблемите, предизвикани от шоковете в модела на глобална търговия и структурните технологични промени. Препоръката към политиката, изказана още в предговора и препотвърдена в текста на анализа, е за пакет фискални стимули, насочен към публични инвестиционни проекти.


За България ключовите елементи на прогнозата не се различават съществено от лятното издание, както и от анализа, включен в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, представена заедно с Бюджет 2020 г. Основен фактор за растежа се очаква да бъде вътрешното търсене, като високата заетост и бързият ръст на заплатите ще подкрепят разширяване на потреблението на домакинствата. Същевременно потенциалът за нарастване на заетостта е почти изчерпан. Ръстът на инвестициите ще се ускори, но умерено – заради несигурността на външната среда и като цяло влошените перспективи пред растежа. Основен риск е по-голям от очаквания спад на стопанската активност в основни търговски партньори и свързаните с това вторични ефекти на съкращаване на работни места в експортно-ориентираните предприятия.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Така в средносрочен план ще се запази относително високо ниво на заетост в условия на слаб икономически растеж. "

  Никаква промяна тогава. Устойчиво развитие, нали?

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  Защо трябва непрестанен ръст да има?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Кристалина Георгиева: Световната икономика е натрупала рекорден дълг"

  С други думи, световната икономика е прекалено олевяла, харчила е на кредит. Естественото продължение е да одеснее, кредитът да се поизплати или да се постопи чрез инфлация и да се стигне да по-приемливи съотношения на произведено и похарчено.

 4. 4 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Най- важните следствия от закона на Мърфи:

  „Негативните очаквания водят до негативни резултати.“
  „Положителните очаквания водят до негативни резултати.“

  „Всичко, което върви добре, ще свърши зле. Всичко, което върви зле, ще свърши още по-зле.“

  Основно правило за икономически и други прогнози - прогнозирай, че всичко ще върви зле. Ако познаеш, после ще кажеш “Аз нали ви казах!”. Ако не познаеш, никой няма да си спомня за прогнозите ти.

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Стига с тая икономика бе, глупако! (с) Не останаха ресурси бе!

  БВП, ерго "ръстът" отразяват предимно интересите на "комисионерите", ака банкерите, брокерите и други. И тъй като те работят на %, колкото повече "оборот" (главница), толкова повече кинти за тях. Само че ръстът в строителството за Природата означава повече произведен цимент, повече изчерпан пясък, повече мини за копане на метали, повече изсечени дървета и т.н. и т.н. А уж говорим за борба с промените в климата и опазване на околната среда.

  Трябва веднъж за винаги да се приключи с идеологемата "БВП" и "ръст на БВП", доколкото това са фалшиви критерии за благоденствие (виж горе). Ако искаме да пазим планетата, тоест.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 946 Весело

  "Непрестанният ръст" е необходимост за държави с нарастващо население, иначе следват социални взривове и революции.
  За средно развита държава с намаляващо население като нашата икономически ръст от 3% е много добър показател и би било върховна глупост да се стремим към големи проценти ръст от потребление и услуги за сметка на натрупване на дългове.

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "дерибеев":

  Защото икономиката, която сме измислили работи на принципа на инфлацията и за да се компесира - трябва постояннен растеж.

 8. 8 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Модели,разчитащи на постоянен растеж, си имат име. Понци схеми. И приложения. Пирамидите. И известен край. Не наливаш ли постоянно, сриват се с гръм и трясък.

  Мърфи е оптимист!
 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#6] от "pag":

  Що бе? Баце казА, че само да построим Хемус и имаме 10-20 процента ръст! :)))

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 946 Весело

  До коментар [#6] от "pag":Що бе? Баце казА, че само да построим Хемус и имаме 10-20 процента ръст! :)))
  —цитат от коментар 9 на Petleshev


  Мда, остроумен както винаги.
  Статията е за световната икономика, на него пак "Баце" му крив.

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 230 Неутрално

  На всички ви сложих плюсове - рядко адекватни коментари за разлика от авторите на такива статии...
  Изтръпняците, квичещи за постоянен разтеж не осъзнават, че той съсипва екосистемите до стапан на тотален срив, а екосистемите са единственото ценно нещо, което притежаваме...

 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Авторчето да каже що като имаме толкоз умни икономисти, БГ е на последните места в класациите.
  Тръмпи ви би шамарите за глобалните модели, ама споко, то имало цикли ве, и след некое и друго лето пак ще изкарате старите тефтери и к'во сте писали у тях.

 13. 13 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Института за пазарна икономика се е произнесъл на тема икономика. Не може да бъде. Една статия без политически внушения на Щика на ДБг.
  А, това е Богданов- той си пише за икономика. Чакаме пет бързи статии от Смилов, как като изметем Герб ще настане земния рай- понеже Христо, Радан и Атанас били също май много добри по икономика..........................

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#10] от "pag":

  Да де... Статията е за световната икономика, ти ни обясняваш за България. И щом ни говориш за България, няма как да не намесим икономическия гений на Баце. Освен това знаем, че Баце никога не е виновен. Виновен по подразбиране остана Костов... Даже и Орешарски не споменавате вече. :)))

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#13] от "grayeagle":

  Тц...! Като се измете ГЕРБ, на смяна ще застанат старите червени другари. Всъщност основната цел на ГЕРБ е да поддържа Столетницата в добра кондиция, за може тя да влезе във властта в удобен момент. Докато тоя момент дойде, ще строим газови потоци и АЕЦ Белене и ще слушаме как Борисов няма, ама нищо общо с червените и е бил прислужник на Живков, защото бил много харизматичен, не заради друго. Освен това генералските пагони на Борисов не ги осигури Доган, ами една жена от пазара. Нали...?!? ;)

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#6] от "pag":Що бе? Баце казА, че само да построим Хемус и имаме 10-20 процента ръст! :)))
  —цитат от коментар 9 на Petleshev


  Ставаше въпрос за регионите, през които ще мине Хемус, а не за цялата България. :)

  В такъв контекст беше изказването му.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Защо трябва непрестанен ръст да има?
  —цитат от коментар 2 на дерибеев


  Така работи човешкия мозък (или на повечето развити бели хора).

  Ако не виждаш прогрес, изпадаш в депресия.

  Решението е да си отидеш на село и всяка пролет да виждаш цъфтеж, раззеленяване и как едрее реколтата. :)

 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Като дойде гретето, ще видиш един капан. Ще кажеш -- в рая на ниския икономически растеж.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 496 Неутрално

  За нашата малка икономика няма какво да се притесняваме - в момента приключват проектите от програмния ни период с европейски пари - до 2023г. Винаги последните години са най-силни като парични постъпления в икономиката ви, а тези пари се отразяват и в следващата фискална година - т.е до 2024 ще сме ОК, после следващите 2 ще са леко по- тежки. За мен това което трябва да гоним е ясно - повишаване на доходите на населението, безработищата вече е в миналото.

 20. 20 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 500 Весело

  Щастливи могат да бъдат само песимистите. Те са или прави или приятно изненадани.

  73! Go Go
 21. 21 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#17] от "realguru":

  Не е депресия - комплексарщина е. Да хабиш ресурси, да произвеждаш бъдещ боклук, за да се доказваш колко си добър, как можеш да продаваш и печелиш... Точно този тип "бял човек", колкото по-скоро изчезне, толкова по-добре.

 22. 22 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs":

  "Кристалина Георгиева: Световната икономика е натрупала рекорден дълг"

  С други думи, световната икономика е прекалено олевяла, харчила е на кредит. Естественото продължение е да одеснее, кредитът да се поизплати или да се постопи чрез инфлация и да се стигне да по-приемливи съотношения на произведено и похарчено.


  Особенно лява е тази на САЩ и Япония с фантастични дългове . Там са направо комуняги .

 23. 23 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#8] от "султана глаушева":

  Те пак нямаш постоянен растеж :) за да имаш постоянен растеж трябва да имаш неограничени ресурси, а на земята май всичко си има лимит. Може би без човешката глупост

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1815 Весело

  Модели,разчитащи на постоянен растеж, си имат име. Понци схеми. И приложения. Пирамидите. И известен край. Не наливаш ли постоянно, сриват се с гръм и трясък.
  —цитат от коментар 8 на султана глаушева

  Сигурно разбираш много и от футбол и от политика, и въобще си пенкелер... ама не си.
  Върви да прочетеш някой учебник по икономика, ама почни от по-старите икономически теории (началния курс), че дори и те са по-логични от твоите коментари. Най-най-най-тъпия факт дето пропускаш е че населението расте, и от там ще расте икономиката дето му задоволява потребностите. Отделно, че хич не ти е ясно що е това "икономически растеж" и какво е "Понци схема".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#19] от "alextan":

  "... За мен това което трябва да гоним е ясно - повишаване на доходите на населението, безработищата вече е в миналото..."!

  Повишаване доходите на населението? Забрави! ГЕРБ нямат никаква идея, как да стане. Даже и не искат. Високите доходи правят хората свободни независими. Милицонерите се страхуват смъртно от тази комбинация.
  Безработицата хич не е в миналото. Точно заради нея България продължава да намалява. В София и още няколко града, безработицата може и да е ниска, но я се забий в дълбоката провинция, където безработицата гони 50 процента...! Каква работа има по селата и малките общини? Точно никаква...

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  "Същевременно потенциалът за нарастване на заетостта е почти изчерпан."

  =======

  Вероятно имат предвид, че безработицата е много ниска и предприятиятията няма откъде да намерят служители. Има много неработещи хора, които не се отчитат като безработни, защото не са регистрирани и не търсят активно работа. С тях никак не е лесно, но потенциал все пак има.

  За професиите, изискващи добро образование, потенциалът е в ограничаване на емиграцията и привличане на имигранти от съседните страни.

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#26] от "razor":

  Напротив, хора има. Няма кой да им плаща. По-скоро не искат. Хора няма да има след още 15-20 години, когато всеки пети български гражданин ще е мургав и трудно говорещ български.

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1815 Весело

  До коментар [#25] от "Petleshev":
  Още един дето смята, че партиите повишават заплатите на хората, а не че самите хора трябва да си ги изработят. Партиите, никога, при никой строй не са повишавали заплатите на хората. Правели са опити навсякъде, обаче единственото което са повишил е цифрата на заплатата после и инфлацията. Виж, партиите много ги бива да въвеждат купони и купонни системи, особено когато много сериозно се заемат "да повишат заплатите на населението".
  Вземете я понаучете тази икономика и това какво е светска държава и каква всъщност е ролята на партиите и политиците в държавната структура. Жокер: държавата е като рефера във футбола, а не като играчите от които зависи резултата. Ако рефера държи да се спазва закона от всички, гледаме "немски футбол", когато рефера реши "да вдигне заплатите" такова, резултата, тогава гледаме "български футбол", а агитките почват да са по-интересни от случващото се на терена...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#28] от "gost22":

  Поредният който ми пробутва претолени манджи...! Партиите и управлението са отговорни за средата в която хората работят и изкарват парите си. Кофти среда, създава малко доходи. Ама това, милиционерите не го разбирате...!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 946 Весело

  До коментар [#13] от "grayeagle":Тц...! Като се измете ГЕРБ, на смяна ще застанат старите червени другари. Всъщност основната цел на ГЕРБ е да поддържа Столетницата в добра кондиция, за може тя да влезе във властта в удобен момент. Докато тоя момент дойде, ще строим газови потоци и АЕЦ Белене и ще слушаме как Борисов няма, ама нищо общо с червените и е бил прислужник на Живков, защото бил много харизматичен, не заради друго. Освен това генералските пагони на Борисов не ги осигури Доган, ами една жена от пазара. Нали...?!? ;)
  —цитат от коментар 15 на Petleshev


  Айдееее, разваленият грамофон пак започна - патоци, аеци, ушите на Живков, Доган, от десет години сме все по-зле, най-зле, хипер зле.
  Не ви ли омръзна, измислете нещо ново най-сетен......

  Знанието е сила, информацията - власт
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#28] от "gost22":Поредният който ми пробутва претолени манджи...! Партиите и управлението са отговорни за средата в която хората работят и изкарват парите си. Кофти среда, създава малко доходи. Ама това, милиционерите не го разбирате...!
  —цитат от коментар 29 на Petleshev


  Ами ще трябва да си изсърбаш попарата (манджата дето я пишеш), за да научиш, че колкото и да се пънат партиите, те няма как да вдигат заплати и да правят работни места, особено пък в малките населени места. Дори преди 30 години Партията се провали точно в това — работни места в малки населени места и "даването" на заплата. В малкото населено място няма достатъчно хора за производство, от там няма производители, които да отидат и да отварят работни места, а като няма работни места хората се изнасят от там вместо да идват и да се заселват. Омагьосан кръг... или поредната порция от манджата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK