30 години от 10 ноември

Свободата (по Дьолакроа) води протестите през 2013 г.

© Дневник

Свободата (по Дьолакроа) води протестите през 2013 г.Преди 30 години на 10 ноември българите получихме редкия шанс да станем свободни. Само още веднъж в новата ни история сме получавали шанс за свобода – при Освобождението. Тези две възможности съществено се различават.


Възстановяването на българската държава след пет столетия чуждо владичество идва не просто след една руско-турска война. Българите от онази епоха са направили много, за да постигнат своето освобождение. И с борбите за независима църква, и с Априлското въстание, и с героизма на опълченците на Шипка. Руската империя ни освобождава от османско владичество, но не възнамерява да ни предостави суверенитет или самоопределение. Стратегията на Петербург е България да бъде приобщена към руското имперско наследство, да смени един имперски контрол с друг. Българите в края на 19-и век използват успешно възможността да се еманципират от чуждо господство – чието и да е то. Водена от лидери, стоящи на висотата на времето и на своята мисия, като Стефан Стамболов, България за кратък период от време се превръща в най-бързо и успешно модернизиращото се общество на Балканите.


10 ноември 1989-а завари българското общество в състояние, доста по-незряло за свобода. За половин век България бе преживяла изтреблението на своя обществен елит, контролът на комунистическата диктатура върху обществото бе сред най-силните и репресивни форми на тоталитарно управление в болшевизирана Източна Европа. Насилието бе последвано от десетилетия на развращаване на нововъзникващите елити – културни, стопански, експертни, с комбинация от репресии и съблазни.
Когато рухването на съветската империя дойде като неочакван подарък за нас, българското общество все пак успя да се мобилизира и да създаде


най-мощната и донякъде успешна демократична опозиция
на мимикриращата в поза на "промяна" управляваща комунистическа партия


– в сравнение с всички други посткомунистически общества на Югоизточна Европа. Тази опозиция имаше много недостатъци. Тя бе незряла, неопитна, инфилтрирана с доносчици и агенти, нападната от нищожни амбиции и кариеристи на дребно и на едро. Тази опозиция страдаше от синдрома на радикализма, разцеплението и липсата на по-дълбока стратегическа визия отвъд няколкото ясни цели, поставени като ориентир за поведение. Въпреки всичко тази опозиция успя да се пребори срещу опитите трансформацията на българското общество да приключи с един модел на видоизменен контрол на бившата комунистическа партия върху обществото и държавата.


Под ръководството на новосъздадената демократична общност бяха постигнати значими цели на общественото развитие. Бе създадена демократична политическа система. Макар и с много противоречиви стъпки в резултат на остра политическа борба бе осъществена икономическата реформа след комунизма. Постигнати бяха двете ключови стратегически цели за бъдещето на България – членството в НАТО и ЕС.


И най-важно – дори и в най-опасните, тежки периоди на предизвикателства срещу демократичната система в страната ние успяваме – поне засега – да съхраним до известна степен своите граждански свободи – на словото, на гласоподаването, на свободно движение и на собствен личен избор за житейска реализация. Това не е малко – на фона на това, от което тръгнахме преди 30 години. Но много неща не успяхме да реализираме, още повече неща не осъзнахме докрай и не ги поставихме като цели в живота си – личен и обществен.


Докато обикновените българи – с различни убеждения – се бориха за създаването на демократична система на управление, за гражданско равенство и обществен просперитет, най-ретроградните сили на комунистическия апарат и на политическата полиция, на Държавна сигурност уверено и арогантно заграбиха огромна част от националното богатство и формираха гръбнака на мощна система на организирана престъпност, подчинила стопанството и новата, крехка демократична държава.


Тази организирана престъпност застана над държавните институции и над закона
в качеството си на мафиотска олигархия


Криминалната бруталност и липсата на капацитет за ефективна икономическа дейност превърна тази олигархия в мощна преграда пред стопанския растеж и ефективното държавно управление на обществените процеси.


Естественият процес на миграция в резултат на новопридобитата свобода се превърна за почти два милиона българи в императив за емиграция с цел прехрана и професионална реализация – които милиционерската мафия и нейната мутренска репресивна система отказаха на милиони обикновени българи. И до ден днешен заплащането на труда на българите е най-ниско в Европа – дори по мащабите на съседни страни като Румъния.


Постигнала консолидиран контрол върху стопанството на страната и представителните институции на властта,


посткомунистическата олигархия през последното десетилетие
уверено овладя и контрола върху правосъдието,
постави основните медии в страната под свой контрол


Това даде възможност на високопоставената организирана престъпност безнаказано да развихря корупцията на високите – и на всички етажи на властта. Най-голямата опасност за демократичната система, за новопридобитата ни свобода са силните връзки и целенасочени опити на политико-икономическите мафиотски структури непрекъснато да разширяват сферите на контрол на възродения руски империализъм върху българското общество. Върху енергетиката, върху системата на публична информация, върху взимането на ключови решения за българската национална сигурност и българския национален интерес.


10 ноември е дата, която ни подсеща, че свободата и нейната настояща политическа форма – демократичната система на управление – не е удобно кресло, в което можеш да седнеш и да си починеш.


Свободата е възможност, за която се воюва всеки ден


Свободата е благо, което враговете на свободата се стремят да похитят и отменят с всички възможни средства – с лъжа, манипулация, хибридна война и пропагандна истерия, с контрол върху правото да избираш, с икономика по законите на джунглата, с рекет и открито насилие.


Голямото мнозинство сред нас не сме доволни от резултатите, които постигнахме за тези 30 години възможна свобода. Но е жалко, когато недоволството води до озлобление или до отчаяние. Необходимо е да носим съзнанието на успяла нация, на успяло общество в основното – в избора на път, на принадлежност и на перспектива. И да превръщаме своя гняв и неудовлетвореност в мотивация за промяна и за борба – срещу тези, които не се отказват от възможността отново да ни поробят. Не съществува гаранция за успех по този път. Но други достойни пътища няма.


"Дневник" препечатва текста от блога на политолога.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Безпощадно
  откровено
  болезнено
  честен
  верен
  текст!!!

 2. 2 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3439 Неутрално


  Вече не свободата - Републиката е в опасност!

 3. 3 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Много моля някой от по-отзивчивите съфорумци да резюмира този текст и ако в него има нещо съществено, да го извлече в коментар, щото аз на третия ред затънах в нещо, което ми се струва, че съм чел вече стотици пъти в хилядите анализи на "десети ноември"!

 4. 4 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Нда! Крайно време е да спрем да си приказваме тъпотии за ДС, което мътило водата в държавата, щото тези измряха вече и да потърсим истинските причини за кочината, в която живеем!
  Днес например чаках час и половина в агенцията по вписванията за документ, чието издаване ми отне минута и половина след като ми дойде реда.

  Елементарно, тривиално, но всичко в държавата е затлачено по подобен начин.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 5. 5 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Минчев, и 100 пъти да изречеш "свобода" в устата благо не става. А в географската периферия на България народ не остава.

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  Вай, вай!
  Лесно им е било на борците за свобода преди..........
  Тогава е нямало "хибридна война" против свободата. Само са ги убивали, често мъчително.

  Еретик
 7. 7 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Вече не свободата - Републиката е в опасност!
  —цитат от коментар 2 на Един препатил


  КМЕТ ОТ ГЕРБ И ЛИДЕР НА ГЕРБ В ПЕТРИЧ ИСКА ОСТАВКАТА НА БОЙКО БОРИСОВ!!!
  ИСКРЕННО И ЛИЧНО ОТ ДИМИТЪР БРЪЧКОВ ПО АДРЕС НА БОРИСОВ!
  ЧУЙТЕ СКАНДАЛНИЯ ЗАПИС И ПРЕЦЕНЕТЕ САМИ ЛОЯЛНИ ЛИ СА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ПЕТРИЧ КЪМ ГЕРБ!
  ДА ПРИПОМНИМ И, ЧЕ ДИМИТЪР БРЪЧКОВ Е БИВШ НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ ЛИДЕР НА ВМРО.
  Според непотвърдени слухове, срещу кмета вече е започнала проверка от НАП, и той е привикан в прокуратурата. Никой няма право да оспорва Бащицата...

 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Единствения проблем със статията е авторът й! Минчев да говори против комунистите е все едно Коритаров да говори против доносниците.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Вече не свободата - Републиката е в опасност!
  —цитат от коментар 2 на Един препатил


  Контейнерите за боклук до Община Русе се напълниха с изрезки от унищожени документи.

  Ето линк:
  https://www.dunavmost.com/novini/naryazani-dokumenti-zad-obshtina-ruse?fbclid=IwAR3XJDpTtBEK6xR_Q8r8sqPFt8CQK00SJE-sox8_f6a8PpO0s_7VR_0xFjs

 10. 10 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 919 Неутрално  "Свободата, Санчо, е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората.

  С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето.

  За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека.

  Казвам ти го, Санчо, защото ти видя пиршествата и изобилието, на които се радвахме в замъка, който преди малко напуснахме.

  Е добре, сред онези вкусни ястия и ледени напитки на мене ми се струваше, че се измъчвам от глад, защото не им се наслаждавах свободно, както бих им се наслаждавал, ако те бяха мои.

  Задълженията да се отплатиш за направените ти благодеяния и милости са вериги, които пречат на духа да бъде свободен.

  Помни Санчо – ако избереш пътя на добродетелта и се стремиш да вършиш само добродетелни неща, няма защо да завиждаш на тези, чиито прадеди са били князе и сеньори, защото кръвта се наследява, а добродетелта се придобива и струва сама по себе си много повече от кръвта.
  Свободата, Санчо, е на върха на бойното копие!"

  Мигел де Сервантес, "Дон Кихот"

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  Кой ли не се упражнява на тема "преход"

 12. 12 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  10.11 също трябва да бъде честван официално.

 13. 13 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  И Германия започна да протестира 30 години след падане на стената.
  https://it.insideover.com/reportage/nazionalismi/con-il-nuovo-governo-italiano-si-rischia-linvasione.html?utm_source=ilGiornale&utm_medium=article&utm_campaign=article_redirect

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 14. 14 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4070 Любопитно

  Свободният човек се научава да мисли сам....несвободният търси вожд!Врагът и водката са следствие........30 години изминаха и една голяма група полуроби отказват да ...мислят!Предпочтат подчинението и помещика....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8870 Неутрално

  "посткомунистическата олигархия през последното десетилетие
  уверено овладя и контрола върху правосъдието,
  постави основните медии в страната под свой контрол"
  Как казва Маргарита Младенова ,ние, силните на духа, срещу вие, силните на деня.

 16. 16 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  "Но е жалко, когато недоволството води до озлобление или до отчаяние. Необходимо е да носим съзнанието на успяла нация, на успяло общество в основното – в избора на път, на принадлежност и на перспектива. И да превръщаме своя гняв и неудовлетвореност в мотивация за промяна и за борба – срещу тези, които не се отказват от възможността отново да ни поробят. Не съществува гаранция за успех по този път. Но други достойни пътища няма."
  Заставам изцяло зад този текст! С пълното съзнание, че гаранцията за успеха зависи от усилията на всеки от нас! И с една уговорка- от РЕАЛНИТЕ усилия и действия, а не високопарните благи намерения, изстискани от почервенялата от срам клавиатура!

 17. 17 Профил на Mia San Bayern
  Mia San Bayern
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  А какво ще е след още 30 години?

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  "Руската империя ни освобождава от османско владичество, но не възнамерява да ни предостави суверенитет или самоопределение. "

  Точно така Минчев! Гадната матушка на искаше да ни освободи, а да ни зароби! Западът ни освободи като раздели СанСтефанска България на три части! Наистина се еманципирахме и след по-малко от 40 години след Освобождението вече воювахме заедно с Турция срещу Русия и така спасихме Турция от пълен разгром, за което тя от благодарност се готви да ни включи в бъдещата Възродена Османска империя!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дон Кихот":

  +++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 20. 20 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  "Но други достойни пътища няма."

  Явно отдавна сме се отказали от достойнство. Забелязвам, че вече не помня от кога, като се зачета в новините, изпитвам само срам и унижение.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  Никакъв шанс за свобода не са получили българите преди 30 години.
  Това беше просто една химера.
  Ако някой дръзнеше да прави собствен бизнес, веднага идваха едни шайки от борци и му чупеха колената. Така и досега...

 26. 26 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  През декември 1989 г. имаше една съвместна пресконференция на Лилов и Луканов след пленум на БКП. Та на нея ставаше въпрос за 1532 червени милионери отпреди 10 ноември.
  Няма да е зле Огнян Минчев да си я припомни, преди да пише за някаква мнима свобода...

 27. 27 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Вярно...тъжно...тъжно...вярно!

 28. 28 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 539 Весело

  Ако Свободата изглежда като каката на снимката направо ще си остане мома.

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  "Стратегията на Петербург е България да бъде приобщена към руското имперско наследство, да смени един имперски контрол с друг."

  Това просто не е вярно. Русите помогнаха за изработване на конституция, направиха администрация и армия и си отидоха. Няма нито едно доказателство, че са искали да останат тук. То и аз бях опозиция, за срамотиите, но истината е, че опозицията нищо не направи и нищо не постигна. Западът се опита да моделира България по свой образ. Получи се карикатура. Наскоро Петко Симеонов каза: Дойдоха след 10-ти ноември търговци от Запад и накупиха души на килограм. На купените днес им четем глупостите.

 30. 30 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2953 Весело

  " Русите помогнаха за изработване на конституция"

  Ха-ха.
  Първата конституция на Рассия е от 1993 година.
  114 години след Търновската...

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10615 Неутрално

  Не съм съгласен с г-н Минчев.
  10 ноември няма нищо общо с българското общество още повече с българска съпротива. Камо ли пък българскто общество да е създало "най-мощната" оппозиция.
  Според мен българското общество е приспано и неговият катарзис тепърва предстои.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Дреме ми за демокрацията и комунизма, но съм против цензурирането на гърди по телевизията, както и забраните за жени, да ходят топлес! Лятото е пълно с космати, полуголи чички, защо да не е и с полуголи лелки (20-40г., за предпочитане)?

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4479 Весело

  До коментар [#31] от "penetrating":

  За съжаление си много прав,дори мога да отида много по нататък и да кажа че в България няма дори “ общество” а само население което е по заспало и от Рип Ван Уинкъл!
  Казвам го напълно сериозно

  klimentm
 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4479 Весело

  До коментар [#30] от "palav_nik":

  В интерес на истината Симеон Радев описва как руската делегация в Търново носи подарък от руския цар, конституция съставена в Русия, Учредителното събрание отхвърля този “ подарък” , делегатите от Русия възмутено напускат събранието.

  klimentm
 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4479 Весело

  До коментар [#29] от "Judjuk":

  “ То вие хубаво ни освободихте от турците, ама сега кой ще ни освободи от вас?!”

  Антим I към граф Игнатиев

  klimentm
 36. 36 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#30] от "palav_nik":В интерес на истината Симеон Радев описва как руската делегация в Търново носи подарък от руския цар, конституция съставена в Русия, Учредителното събрание отхвърля този “ подарък” , делегатите от Русия възмутено напускат събранието.
  —цитат от коментар 34 на klimentm


  По-интересното е, че след създаването на Търновската конституция тя е била представена за одобрение в Петербург. Тамошните руски магистрати само повдигнали рамена и казали:
  - Ами ние самите нямаме конституция. Какво може да одобрим...

 37. 37 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Нда! Крайно време е да спрем да си приказваме тъпотии за ДС, което мътило водата в държавата, щото тези измряха вече и да потърсим истинските причини за кочината, в която живеем!Днес например чаках час и половина в агенцията по вписванията за документ, чието издаване ми отне минута и половина след като ми дойде реда.Елементарно, тривиално, но всичко в държавата е затлачено по подобен начин.
  —цитат от коментар 4 на tribiri


  На това драги тук където съм му се казва poor governance.

  От най-високо до най-ниско ниво - калинковщина и бойковизация! Които пък са въплъщение на профанизацията, келепирщината, непрофесионализма и партизанщината, прояли цялата държавна система...

  Няма място за чудене тук!

 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4133 Неутрално

  До коментар [#33] от "klimentm":

  " За съжаление си много прав,дори мога да отида много по нататък и да кажа че в България няма дори “ общество” а само население което е по заспало и от Рип Ван Уинкъл!
  Казвам го напълно сериозно"

  Затова да си будител винаги има смисъл, другото е да си част от онези, които вървят наникъде ! Борбата за по - добро и справедливо общество нито има начална дата, нито крайна, нито някога ще има такива, тя е постоянна и такава трябва да си и остане ! Христовите ценности си остават единствения ориентир към тези стремежи, които ни помагат да надмогнем робството към парите и късогледия материализъм !

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4479 Неутрално

  До коментар [#38] от "samoedin":

  Нали Христос сам каза че никой не сее върху пясък,аз лично съм загубил нажеда за по добра съдба на България.

  klimentm
 40. 40 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Абсолютно безсрамие от страна на Минчев. Плитко, пълно с лъжи и спекулации. Някои членове на БКП до 1989 г. и също така асистенти в катедрата по "Научен комунизъм" е добре да знаят, кога да се спрат.

 41. 41 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4333 Разстроено

  Мъка по свободата....? Едва ли....?! Свобода да се изнесеш от блатото има , но големият въпрос е КОИ на КОГО ( на КОЙ ) оставиха България ?! Просто дефинирано : на мимикрийците ! Така е , слугинажът си има цена , явно има и кои да го плащат.....Колкото до "републиката" …..колко ли пъти досега Левски се е обърнал в гроба си !?! А и тъжно е , когато почти всеки се мисли за Цар....

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10615 Неутрално

  До коментар [#33] от "klimentm":

  Мисля, че Вашето определение е по-точно, наистина!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK