Какво ни отне демокрацията

През януари 1989 Владимир Левчев и Едвин Сугарев започват да издават "самиздати" – списанията "Глас" и "Мост"

През януари 1989 Владимир Левчев и Едвин Сугарев започват да издават "самиздати" – списанията "Глас" и "Мост"Когато бях дете, за мен Втората световна война и Девети септември, деня на окупацията на България от Съветската армия, който тогава празнувахме като национален празник — беше нещо случило се далеч назад в историята. Като Наполеоновите войни или Английската гражданска война - нещо от учебниците. Макар че в тогавашните учебници окупацията се наричаше всенародно деветосептемврийско въстание и социалистическа революция. Много по-късно, когато започнах да остарявам и десетилетията престанаха да бъдат вечности, си дадох сметка, че всъщност съм роден само 12 години след края на Втората световна и началото на Студената война.


През септември тази година говорих с мои студенти, родени около началото на този век, за Пражката пролет и окупацията на Чехословакия от Съветската армия (и другите "братски" армии, включително българската) през август-септември 1968. За тях, родените около 12 години след края на комунистическата диктатура, времето на съветския комунизъм и Студената война вече са назад в историята — както за мен беше Втората световна война и Девети септември. А Чехословакия през 1968 — за тях това е като Първата световна за мен.


Времето е нещо относително. И не само настоящето, но и историята се променя с времето.
Всяко поколение вижда миналото различно.
Но е важно да се знаят фактите


Иначе ще живеем в някакъв паралелен измислен свят, където окупацията се наричаше освобождение, диктатурата - демокрация, безправието - равноправие.


Може да се погледне към последните 75 години и от друг ъгъл — на технологичните революции. Отново перспективата към миналото ще бъде различна за различните поколения. Аз съм роден две години преди да се роди Българската национална телевизия. А моят син се роди заедно с Интернет. По-младите хора са отраснали след третата технологическа революция, отраснали са в информационната епоха. Докато аз, както и покойният ми баща, сме родени и отрасли в света на втората технологическа революция.


Светът радикално се е променил около началото на миналия век — с почти едновременната поява на електричеството, телефона, автомобила, радиото, киното, самолета, разрушителните бомби. От тогава насам най-голямата революционна промяна — масовото приложение на компютърната технология и интернет — се случи около падането на Желязната завеса.


За нас важното, революционното, фантастичното нещо, което се случи тогава, в края на 1989-та беше падането на Берлинската стена и Желязната завеса. Живков падна един ден след Берлинската стена. През тази паметна есен като домино паднаха един след друг режимите в Източна Европа. Но всъщност тогава се е случвала и третата технологическа, информационната революция, която ние малко по-късно забелязахме.


"Демокрацията ни отне много" заяви преди две години лидерката на БСП Корнелия Нинова. Да помислим, какво точно ни е отнела демокрацията и дали точно тя ни го е отнела?


Ако приемем че демокрацията в България започва с падането на тоталитарния режим в края на 1989 ( макар че страната ни реално започна да се променя едва след 1997, поемайки в евроатлантическа посока, и от тогава и икономиката ни върви нагоре)


демокрацията ни отне спокойствието и стабилността на робството


Отне ни сигурността, че някой друг мисли за нас, направлява живота ни. Не е нужно сами да мислим за бъдещето си. Можеш да роптаеш, ако нещо не ти харесва, но вината не е твоя. Ако животът ти не е такъв, какъвто си искал да бъде — не си виновен, не си имал избор. Това е състояние на летаргия.


Възрожденците ни сравняват робството със сън дълбок и ни призовават да се събудим.
Демокрацията, свободата, е нещо трудно постижимо и удържимо. То е нещо, което ние сами си правим постоянно, в будно състояние. Сами поемаме инициативата и не можем никого да обвиняваме, ако не ни се получи.


Хората по онова време ( времето наричано комунизъм, или развит социализъм, или тоталитаризъм, или диктатура) живееха в мизерно икономическо равенство — 150 лева заплата, празни магазини, панелка, трамвай. И в равно безправие — мълчи си, подчинявай се, и живей спокойно. (Иначе има затвори и лагери — за които, разбира се, не се пишеше във вестниците и не се говореше по телевизията.) Тези, които имаха повече, отговорните другари, не бяха показвани с това, което имат, по телевизията или по вестниците.


Създаваше се някаква илюзия за равенство. Хората не можеха да пътуват на Запад, не можеха да сравняват мизерното си равенство с нищо друго. И мизерията е нещо относително.


След 10 ноември 1989 имаше една еуфория — от това че свободно можеш да викаш по площадите, да казващ какво мислиш. И илюзията че нещата някак ще се променят от само себе си. Но в първата половина на 1990-те някои от хората, които имаха ключовете към "общонародната", сиреч държавната собственост, я разпределиха между себе си под масата, над която се водеше уж демократичен дебат. Същевременно за обедняването на обикновените хора се обвиняваше демокрацията. Всъщност се създаде тогава една мутрокрация. Не демокрацията, мутрокрацията ни отне много - Лукановата зима до Виденовата зима. Първото правителство на СДС оцеля по-малко от година.


Едва от 1997 насам имаме един наистина постоянен икономически подем, макар и бавен, в сравнение с други подобни страни. Все пак, по време на хиперинфлацията от 1996-7 средната заплата беше някъде около 5 долара ( не помня колко точно хиляди лева беше това тогава). През 2007-ма, когато България стана член на Европейския съюз, средната заплата у нас беше около 500 лева (250 евро). Сега е над хиляда лева. Разликата е видима и в начина, по който страната изглежда. Макар че сме най-бедни в ЕС, ако сравняваме страната с тази страна от миналото, разликата е огромна.


В първите десетилетия на 21 век, грубо казано от атаката срещу кулите близнаци в Ню Йорк и Иракската война — с възхода на международния тероризъм и с бежанската вълна към Европа — светът отново се промени неочаквано. Имаше и световна икономическа криза през 2007, която също така подхрани новия национал-популизъм. За нас в България това съвпадна с най-дългия период на просперитет, повишаване на жизненото равнище на хората и европейска интеграция, превръщането ни в нормална европейска страна. Не мисля, че нещо по-добро ни се е случило от Освобождението насам. Това беше мечтата на Възрожденците, да бъдем част от Европа.


Но в световен мащаб по същото време, се разраства някакъв хаос, разклащат се международните демократични институции, има някакъв възход на авторитаризма и национал-популизма — от САЩ и Великобритания до Русия, Турция и Китай, либералната демокрация изглежда застрашена. В Източна Европа този нов национал-популизъм се нарича от привържениците му "илиберална демокрация". Но това е един смехотворен оксиморон! Абсурдно словосъчетание! Ако демокрацията не е либерална, т.е. ако не се спазват правата на малцинствата, ако няма равноправие на всички граждани пред закона, демокрацията се изражда в диктатура на мнозинството — или в "диктатура на пролетариата", или в култ към любимия лидер на масите.


Все повече се плаша не от това, че нещо ни е "отнела" демокрацията, а от това, че някакви нови мощни световни сили — икономически или социално-политически — незабелязано ни отнемат самата демокрация. Тази жадувана демокрация, която след падането на Желязната завеса, ние, в Източна Европа, наивно смятахме че е победила завинаги и безвъзвратно в целия свят.


Демокрацията е нещо крехко и мобилно и трябва постоянно да се защитава. Не я е имало дълго през човешката история.


Трябва постоянно да се грижим за демокрацията


за да не ни бъде отнета — или да не си я отнемем сами. Демокрацията е толерантност към различните, но и спазване на законите, които са еднакви за всички. Както и гражданско неподчинение и самоорганизиране, когато избраните управници не спазват обещанията си пред нас, не спазват закона и затъват в корупция.


Не трябва да позволяваме да ни приспиват с национал-популистки брътвежи, които прикриват произвола и алчността на овластените. И не трябва да забравяме миналото. Защото може да потънем в една нова тоталитарна реалност — високотехнологична, но подобна на тази, от която смятахме че сме се избавили в края на 1989-та.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2872 Разстроено
 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  "Когато бях дете, за мен Втората световна война и Девети септември, деня на окупацията на България от Съветската армия, който тогава празнувахме като национален празник..."

  На девети чествахме комунистическият преврат, а не окупацията от Червената армия която напуска България през 1947г! Окупация има днес в Сирия но нещо сте слепи за нея! Ако утре турците ни окупират сигурно ще плещите как са изпълнили евроатлонтическият си дълг както страните от Варшавският договор в Чехословакия през 1968г!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 701 Неутрално
 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Скучно.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Не пожелавам никому да спре да му бъде "скучно "! А за когото е скучно и не желае да СКУЧАЕ - пътища много ! никой не го задържа вече в тази СКУЧНА ДЪРЖАВА Има Русия , има Северна Корея , има Куба и Венецуела .......".ПРАВ ВИ ПЪТ - КРИВА ВИ ПЪТЕКА !" - казва едно НАРОДНО УМОТВОРЕНИЕ !

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Любопитно

  Мързелуването
  —цитат от коментар 3 на Анти Шишковци


  Бачкаш ли в момента?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  На обикновените хора не отне нищо . Всъщност и на децата на придворните интелектуалци не отне почти нищо

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1727 Весело

  Демокрацията отне на 'интелектуалците' блюдолизци на режима златната лъжичка с която хранеха златните си дечица с привилегии и ги 'възпитаваха' че са 'нещо повече' и ги захвърли да се преструват на 'дисиденти' и да се валят в краката на ДОБРИ олигарси за милостиня. Мащеха лоша :)

  Persistence of Time
 8. 8 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Няма как да ни отнеме каквото и да било, тя просто все още не е идвала по тая земя!

  Имало едно време ссср...
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  Все важни неща ни отне:
  - софийското жителство (мои състуденти сключваха фиктивни бракове, за да си намерят работа в София);
  - съботниците и бригадите (ах, колко е вълнуващо, когато хирурзи от Пирогов вадят цвекло и после сус същите ръце бъркат в корема на някой АБПФК)!
  - чакането за автомобил (друго си е, когато си чакал 15 години за някоя съветска бракма - става ти някак скъпа, оценяваш какво имаш);
  - манифестациите (не помня мой съвременник да е минавал покрай другарите на трибуната, бес да си представя, че държи картечница);
  - кандидатстването за гарсониера;
  - ведомствените столове с хлебните кюфтета и онази неповторима миризма на гранясало олио и помия;
  - картите за почивка на “бунгало”...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1727 Весело

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  "Всъщност и на децата на придворните интелектуалци не отне почти нищо"

  Абе личи че им бая тегаво че са готвени за 'елит' а сега дори ги няма като дупка на кавала

  Persistence of Time
 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  До коментар [#3] от "Анти Шишковци":

  “Мързелуването...”

  Ооо, тук не си съвсем прав.

  Иди в някой “научен институт” по хуманитарни дисциплини (напр. етнология и фолклористика) към БАН и се опитай да опишеш какво работят обитателите му...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  Отне ни :
  -робството;
  -немислието;
  измамното безгрижие;
  -безвремието;
  -несвободата;
  -лакейството;
  -необходимостта да се мажем на алкашките.....

 13. 13 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 644 Неутрално

  За 45 години комунизъм - половин магистрала,
  за 30 години демокрация - цяла.....

  Какво ни отне демокрацията ?........ми четири атомни реактора, работещите цигани, отключените домове.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 627 Весело

  "Какво ни отне демокрацията"

  - На Левчев, Дайнов, Кръстев и подобни демокрацията им отне удобния монопол на стария СИБ, монополът на агентите - журналисти, главни редактори и т.н.

  Февруари 2009г.
  Управителен съвет на „Съюза на издателите в България":
  Тошо Тошев – Председател на УС
  Венелина Гочева – Зам. председател на УС
  Светлана Шаренкова - Зам. председател на УС
  Иво Прокопиев - Зам. председател и Главен секретар на УС
  Валери Запрянов, главен редактор на списание „Тема”
  Сашо Дончев, издател на в. „Сега”
  Степан Ерамян, управител на Издателски къщи „Марица” и „Струма”
  Тодор Батков, издател на в. ”Стандарт”
  Петър Манджуков, управител на ПМ Прес ООД– издател на в. „Дума”
  Валентин Панайотов, издател на в. „Пари”.
  Николай Даковски, издател на в. "Новинар"
  Аксел Шиндлер, главен управител на Вестникарска група България“

  - Корни е от същата бира, но на нея демокрацията и отне много - и властта на "Шефа", подарил и "Техноимпекс", и властта на "Шефа", с когото подариха Пловдивския панаир... :)

 15. 15 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  "Демокрацията ни отне много" заяви преди две години лидерката на БСП Корнелия Нинова."

  А докъде би стигнала самата Корнелия, ако не бяха промените започнали през 1989-та?

  Eddie lives... somewhere in time!
 16. 16 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Вчера един друг автор се опита да ни напише списък какво ни е отнела демокрацията, но не беше особено убедителен. Днес друг автор, опитва на по-високо ниво, вече съвсем блудкаво и неразбираемо. Ясно е едно - има си и плюсове и минуси. Хората свикват и на едното и на другото и после противоположното не им понася. Ама да се опитвате да изкарвате сивото черно не се получава.

 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  "Какво ни отне демокрацията"

  Отне ни гастронома в ЦУМ, правото да кандидатстваме с предимство, като АБПФК в училищата и ВУЗ, открития лист до Петрич, изучаването на история на БКП и КПСС, държавния политически изпит, характеристиката от ППО за кандидатстване за работа, савецката телевизия в петък, носенето на пионерска връзка, възстановяването на капачки за буркани, правенето на туршия пред блока.......

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5384 Неутрално

  Отне ни радостта на хората, тичащи към къщи с гердани от ролки тоалетна хартия около вратовете, получени след няколко часа висене на опашка пред магазина!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  В интерес на истината демокрацията, по-точно свободата да избирам, промениха критериите ми за приятелство. Тогава влизах по естествен път и без задни мисли или пък подтисната неприязън в приятелски отношения и с поколението на комунисти (не редови, а от по-горните слоеве, т.е. от по-виновните), а след промените скъсах с тези приятелства пак по естествен път, просто говорехме на различни езици. Някак си разликата в разбирането за добро и зло изкристализира.

 20. 20 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  За 45 години комунизъм - половин магистрала, ....
  —цитат от коментар 13 на DS


  При това неработеща, с постоянно течащи тунели, но пък Тиквата се стреми да ни върне към това време - с дълги и некачествени ремонти.

  Eddie lives... somewhere in time!
 21. 21 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мондиана":

  Много точно!

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  "Какво ни отне демокрацията"Отне ни гастронома в ЦУМ, правото да кандидатстваме с предимство, като АБПФК в училищата и ВУЗ, открития лист до Петрич, изучаването на история на БКП и КПСС, държавния политически изпит, характеристиката от ППО за кандидатстване за работа, савецката телевизия в петък, носенето на пионерска връзка, възстановяването на капачки за буркани, правенето на туршия пред блока.......
  —цитат от коментар 17 на 4ort


  Най-важното пропускаш.

  Отне ни АНГАРИЯТА - бригадите

  Отне и КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО - жителството.

  Отне и БЕЗКРАЙНИТЕ ЗАБРАНИ ЗА ВСИЧКО - от четене на каквото ти се чете

  до слушане на музика каквато ти се слуша.

  Сегашните тийнейджъри няма да разберат за какво пиша.....

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4548 Неутрално

  До коментар [#16] от "Лео":

  "Вчера един друг автор се опита да ни напише списък какво ни е отнела демокрацията, но не беше особено убедителен. Днес друг автор, опитва на по-високо ниво, вече съвсем блудкаво и неразбираемо. "


  Ти май не си прочел внимателно статията...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2393 Весело

  Като гледам, плачът е не за демокрацията изобщо, а за либералната демокрация. Когато народът избере едно управление, то това е демокрация, обаче либералите отричат да има демокрация щом не е по техен тертип. Примерно Орбан в Унгария.

 25. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#15] от "tigervi":

  Най-много, до районния комитет на БКП, по местоживеене.

 26. 26 Профил на jappy68
  jappy68
  Рейтинг: 352 Весело

  На мен, освен всичко друго, ми отне и удоволствието от българските игрални филми на съвременна тематика от 1960-те до 1989 г., в които почти всички "редови трудящи се" действащи лица по правило живееха в 4-5-стайни луксозно обзаведени апартаменти по (или около) "Оборище".

 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2393 Весело

  До коментар [#26] от "jappy68":

  В тези филми всички, които искаха по-високи заплати, по-добри жилища, коли и вили бяха осмивани като безнадеждни еснафи. Положителните герои бяха някакви мрачни мъченици, живеещи при лоши битови условия, но бяха идеалисти и се бореха неуморно за победата на социализЪма.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  Това е така защото точно "десните" партии си траят. Помните ли Дянков като излезе и натири "феодалните старчета", тогава те организираха протест на жълтите павета. А лидерите на РБ/ДБ/ДСБ си траеха щото се облизват за някои глас от "интлектуалците". Защо не заявиха ясно подкрепата си за тази политика, защо не излязоха да поведат протест СРЕШУ скатавките в БАН ?

 29. 29 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Любопитно

  До коментар [#3] от "Анти Шишковци":“Мързелуването...”Ооо, тук не си съвсем прав.Иди в някой “научен институт” по хуманитарни дисциплини (напр. етнология и фолклористика) към БАН и се опитай да опишеш какво работят обитателите му...
  —цитат от коментар 11 на Norman Granz


  Същото,каквото работиш и ти!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 30. 30 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Мъката на нас българите не е за това какво ни отне демокрацията.
  Щото тя от оният живот малко неща можеше да ни отнеме.
  Мизерйика си беше.
  А че пуста демокрация нищо ни не даде.
  Така нещо келипирец далаверка.
  Мислехме че ще я караме като при соца само дето руското ще сменим с западно и заплатите ще станат като на западняците.
  А ние няма да се променим грам само ще заживеем или като рентиери или като милионери.
  И понеже не стана така и пуста демокрация е виновна а не ние.
  Ще си гласуваме за Бойко докато го има на света.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  В интерес на истината демокрацията, по-точно свободата да избирам, промениха критериите ми за приятелство. Тогава влизах по естествен път и без задни мисли или пък подтисната неприязън в приятелски отношения и с поколението на комунисти (не редови, а от по-горните слоеве, т.е. от по-виновните), а след промените скъсах с тези приятелства пак по естествен път, просто говорехме на различни езици. Някак си разликата в разбирането за добро и зло изкристализира.
  —цитат от коментар 19 на Мондиана  До коментар [#19] от "Мондиана":

  Като изключим десетината хиляди от висшата номенклатура,другите милиони българи живееха тежко затиснати от комунистическата тирания и това ги караше инстинктивно да се отнасят доброжелателно и топло един към друг.

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#15] от "tigervi":

  Както каза другаря Куртев, социализма се предава по полов път или по наследство. Другарката Манолова е пример за първото а другаря Станишев за второто.
  Така че недейте се притеснява за другарката Нинова, тя е оправна жена и знае под кой да легне. Тя се ориентира правилно навремето и Костов я назначи за зам-министър а сега е оседлала БСП.

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#30] от "dedoliben":

  Брех, вие сте един от малкото възрастни хора, които не обвиняват демокрацията че вече не им става пиш*ата. И даже доста интелигентни хора го вярват.

 34. 34 Профил на fbh49628059
  fbh49628059
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Какво ни отне демокрацията?
  А какво не ни отне? Къде са 3.5 милиона българи - повечето млади хора? Какво стана със селата? След някоя година от речника си ще изчистим тази дума "село" , защото няма да има такива населени места. Какво стана с образованието? 80% неграмотни или полуграмотни хора вече напускат училищата. Къде отиде здравеопазването - колкото и да е било лошо? Нима през тези години не е имало специалисти във всички области извести по целия свят? Чудно ми е, че никой от горекоментиралите не споменава нищо за бананите. Сега яжте банани колкото искате, но заедно с това яжте и каменните домати от Турция, киргизки фасул, картофи от Египет и т.н. За какъв икономически ръст мечтаете и то след 1999 г? Нима не забелязвате, че най-популярната длъжност в страната е - охранител,т.е. пазач? Нима има предприятия с повече от 30 души персонал/като махнем шивашките фирми в Родопите/? За този ли икономически ръст мечтаете? И още много, много неща ни донесе демокрацията, но повечето от коментиращите по-горе не ще ги видят през замъглените си очила.

 35. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  На мен комунизмът ми отне правото на труд.
  Отнемането на това право не се коментира, но за хора работохолици реално беше отнето правото на труд. Моят баща е учил в Германия по време на войната и естнествено не му позволяваха да работи в социалистическите заводи. Той упорита се опитваше да работи като частник - първо имаше леярна, след това работилница със стругове и фрези. Пред цялото време властта го дебнеше какво работи. Притискаха ни с тежки данъци. Аз не помня какво точно е плащал, но помня колко зле се хранехме и колко мизерно живеехме.

  подпис
 36. 36 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#31] от "deaf":

  Между въпросните 10000 и милиона редови комунисти имаше още един слой - професори, директори, началник отдели и пр.

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  До коментар [#31] от "deaf":Между въпросните 10000 и милиона редови комунисти имаше още един слой - професори, директори, началник отдели и пр.
  —цитат от коментар 36 на Мондиана  До коментар [#36] от "Мондиана":

  Тези "професори,директори,началник отдели..." също живееха в притеснение и страх да не би случайно да "сгазят лука" и да бъдат наказани от комунистическият вожд.

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#34] от "fbh49628059":

  Пак старата мантра, имаше серия статии преди няколко години в Капитал където обясняваха структурата на икономиката на България. И колко много неща се призвеждат и изнасят. Верно че не си личи по пушещите комини щото не е стомана от Кремиковци !! И не са музейни ескпонати като телефонни централи А29 и компютри а са актуални продукти с висока добавена стойност. Ето ви една цифра - 3% от БВП се дължи на износ на информационни технологии т.е развойна дейност на софтуер и хардуер. Това е повече отколкото Кремиковци някога е допринасял !!!

 39. 39 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  Лишиха ни от любезните доносници, правещи кариера съсипвайки съдби. Лишиха ни от уравниловката и кариерно развитие според сексуалните мераци на партийния секретар.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 40. 40 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#37] от "deaf":

  То и Тошо е живеел в притеснение да му спретнат преврат...

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  "Отне ни АНГАРИЯТА - бригадите..."

  Е, това и аз съм го "броил"... ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  Хей Левчев!
  Ти чел ли се Ругон-Макарови от Балзак? Ако не си, прочети го, нищо че си професор. Баща ти на кои и на какво служеше, ти на кои и на какво служиш? Срамота! Всъщност и двамата служихте на Мамона.
  Какво получихме от демокрацията? По-лесно е да се каже какво не получихме? Е, получихме път към Европа в буквалния смисъл. За да си спомним написаното от един истински поет /и такива има/:
  "Изгнаници клети,
  отломка нищожна,
  от винаги храбър народ мъченик!"
  Всички каквото получихме е благодарение на техническия, технологичен и културен напредък на човечеството. Аз от мутрите нищо не съм получил. Ако някой е получил, да си признае.

 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  До коментар [#37] от "deaf":То и Тошо е живеел в притеснение да му спретнат преврат...
  —цитат от коментар 40 на Мондиана  До коментар [#40] от "Мондиана":

  При комунистическите режими никой не може да е сигурен че утре ще осъмне жив. При фашистките режими не е така. След като е сдал властта Пиночет е бил назначен за министър в новото правителство и не се е притеснявал от репресии. Франко е управлявал необезпокояван Испания и е умрял от естествена смърт. Срещу Тодор Живков са извършени два опита за преврат. Ако включим и този на "10-ти" - стават три преврата!

 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#42] от "Judjuk":


  Хей Левчев!Ти чел ли се Ругон-Макарови от Балзак? Ако не си, прочети го, нищо че си професор. Баща ти на кои и на какво служеше, ти на кои и на какво служиш? Срамота! Всъщност и двамата служихте на Мамона. Какво получихме от демокрацията? По-лесно е да се каже какво не получихме? Е, получихме път към Европа в буквалния смисъл. За да си спомним написаното от един истински поет /и такива има/:"Изгнаници клети,отломка нищожна,от винаги храбър народ мъченик!"Всички каквото получихме е благодарение на техническия, технологичен и културен напредък на човечеството. Аз от мутрите нищо не съм получил. Ако някой е получил, да си признае.
  —цитат от коментар 42 на Judjuk


  Ами там е разликата...има хора, свикнали да получават...и се чувстват много кофти, когато няма кой да им дава. Аз нищо не получих от демокрацията, освен правото и възможността сам да си оправям живота както мога. Нашълно достатъчно!
  А иначе оня поет сега би ти казал "внимавай момче, ке те глътне месечинката...".

 45. 45 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4485 Любопитно

  Отне ни:
  -дефицитните стоки(телевизори,касетофони,дънки)
  -казармата за мъжете(2 години загубено време)
  -военното обучение в училище и промиването на мозъци
  -"редът" за жилище...............

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 46. 46 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1913 Весело

  До коментар [#38] от "m17":

  Стига бе, ти уби детското в тях! Нима не знаеш, че демокрацията съсипа всичко?
  Какъв износ, та ние живеем на подаяния!
  Соросоид гаден!

 47. 47 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#42] от "Judjuk":


  [quote#42:"Judjuk"... По-лесно е да се каже какво не получихме? ...[/quote]

  Ето това е баш въпросът. А какво е трябвало да получим, освен самата демокрация, т.е. нЕкои права и свободи?
  Щото ще ви напомня един мъдър американец: "всяко общество, което претендира че е свободно, трябва да осигури свобода на мързеливия да умре от глад"...

 48. 48 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#24] от "pamela":

  Либерална демокрация означава демокрация ( власт на мнозинството), при която всички имат равни права (власт на закона), независимо дали са част от мнозинството или не. Иначе, ако няма закони еднакви за всички, ако няма равни права, мнозинството може да прави каквото си поиска с малцинствата (и етническите и политически малцинства). Това каква демокрация е?

 49. 49 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  Отнеха смисъла на живота описан в израза "Пет работни и два потни"

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 50. 50 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#31] от "deaf":

  Това, което казваш за "топлото" отношение един към друг при соца е дълбоко невярно. И тогава си имаше крадци, мошеници, лъжци, мързеливци на местно и всякакво ниво. Единственият възможен начин за кариерно израстване беше подмазване, подлизурство и лицемерие. Ако не си партиен член, най-много да станеш началник-цех. И всеки работник-партиец можеше да се гаври с теб. Да не говорим за отношенията в институтите. Пълен змиярник.

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  вэрата.
  бехме невга уни кални не кви да е

  "Какво ни отне демокрацията"

 52. 52 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Демокрацията отне правото на някои другари да се хвалят, че дядо им бил партизанин, а тате е завършил в Москва и ги принуди да се преименуват на " градска десница " !

 53. 53 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  До коментар [#50] от "Oggie Petkov":

  Да попитам по друг начин - през комунистическият режим съществуваше Любовта (с главна буква),днес къде е тя?! Познавате ли момче и момиче днес които да са дълбоко влюбени като Ромео и Жулиета?! На едно място великият писател Стендал казва,че Любовта може да съществува само в тиранични и диктаторски страни. Парадоксално,но факт. В уредените и демократични общества Любовта залинява и умира. Същото се отнася и за приятелството и топлите отношения между хората...

 54. 54 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Демокрацията изхвърли стихосбирките на тате, в които възхваляваше др. Живков от книжарниците, а нас принуди да работим!

 55. 55 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Весело

  До коментар [#50] от "Oggie Petkov":Да попитам по друг начин - през комунистическият режим съществуваше Любовта (с главна буква),днес къде е тя?! Познавате ли момче и момиче днес които да са дълбоко влюбени като Ромео и Жулиета?! В уредените и демократични общества Любовта залинява и умира. Същото се отнася и за приятелството и топлите отношения между хората...
  —цитат от коментар 53 на deaf


  Ха-хааааааа

  Кой ви измисля тези смешни ОПОРКИ, бре !!!!

  Любовта я било имало само при комунизма ха-хаааааааа

  И ни даваш за пример Ромео и Жулиета, а не Прасковья и Петка

  от Припикаевск на Амуре, влюбльонние от 1944 до днес......ха-хааааа

  Скрийте се с тези изцепки че ставате за смях

 56. 56 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#53] от "deaf":

  Ми това е щото си на грешното място, каква любов в Англия, тия са северни сноби и сухари. Единственото влажно нещо е климата.

  Ходи в Испания, Португалия, Италия - ще се нагледаш и на любов и на страсти... Хората там живеят.

 57. 57 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  има един много прост експеримент.
  отварят клетката, птицата отлита
  и след време се връща. както и с питомните
  животни. нашите още не могат да приемат,
  че е по-добре неуредена джунгла, отколкото уреден
  затвор. и аз искам уредена джунгла, ама още няма
  резултат от 30 години гласуване за мъдрия слон.
  все ни се пада подлата червена хиена.

 58. 58 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  До коментар [#22] от "Hawaii":"Отне ни АНГАРИЯТА - бригадите..."Е, това и аз съм го "броил"... ;)
  —цитат от коментар 41 на Norman Granz


  Така е. Видях го.

  Няма лошо тези неща да се повтарят и потретят.......

  докато стане ясно и на заслепените КАКВО Е БИЛО !

 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Само едно......
  Смисъла на живота.....

  Bukalemun
 60. 60 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "...си дадох сметка, че всъщност съм роден само 12 години след края на Втората световна и началото на Студената война." Бреййй? А дали си даде сметка къде и от кого си роден??? Има още време да ти узрее... концепцията.

  roo
 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  "И не трябва да забравяме миналото."
  А ние вече го направихме. Но който толкова бързо забравя има опасност да го повтори.

 62. 62 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#59] от "eti mehter":


  Само едно......Смисъла на живота.....
  —цитат от коментар 59 на eti mehter


  Отнела ти е смисъла на живота?!
  Смисълът на твоя живот е бил да бъдеш мачкан, унизяван...преименуван?
  Ми добре, пада ти се!

 63. 63 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4072 Весело

  До коментар [#53] от "deaf":

  Любовта си я загубил заедно с хормоналните си нива, а не ти я е отнела демокрацията.

 64. 64 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#54] от "faeton.":

  Вл. Левчев със сигурност не го е правил, но в коя точно стихосбирка наскоро починалия Любомир Левчев, който беше все пак поет, освен председател на СБП и член на ЦК, е възхвалявал др. Живков? Може би в някоя реч? Но не знам за такава стихосбирка. Книги изтегляха от книжарниците (Люти чушки на Радой Ралин, Фашизмът на Желю Желев) и ги горяха по комунистическо време. Но кога "демокрацията" е "изхвърляла книги от книжарници"? Разбира се, в никоя страна няма да намериш по книжарниците книги издадени преди 30 години. Или които не се търсят. Но има библиотеки за това. А ако теб демокрацията те е накарала да работиш - това е чудесно! По Луканово и Виденово време основен проблем беше безработицата.

 65. 65 Профил на T
  T
  Рейтинг: 239 Неутрално

  ... да Ви кажа откровено- от такива псевдодемократи ( б.а. баща му- бивш член на ЦК на БКП!) я докарахте там че все по-малко хора да вярват че това е дясна трибуна за обмен на мисли!

 66. 66 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#64] от "dedalus":

  " Разбира се, в никоя страна няма да намериш по книжарниците книги издадени преди 30 години." Счупи глупомера... Мини на "icarus" дизел, в нашенския контекст...

  roo
 67. 67 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  "Аз нищо не получих от демокрацията, освен правото и възможността сам да си оправям живота както мога. Нашълно достатъчно!"
  До коментар [#44] от "lz73":

  Оправил си се значи! Ми добре, хубаво! Поздравления! Радвай се на живота. Но статията не е за тебе написана. Нито мога, нито ми е работа да коментирам личното ти благоденствие. Аз коментирам други неща.

 68. 68 Профил на Христо Хаджиев
  Христо Хаджиев
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#53] от "deaf":

  А по-споконо де. Аз все още обичам, и не мисля, че обществения строй променя това. Ако младите не се обичат, или поне не си личи, това е друг проблем, не на обществото.

  Captain Jack
 69. 69 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#67] от "Judjuk":

  Като цитираш нещо, прави ги изцяло и се опитай да отговориш на поставен въпрос:

  Ами там е разликата...има хора, свикнали да получават...и се чувстват много кофти, когато няма кой да им дава. Аз нищо не получих от демокрацията, освен правото и възможността сам да си оправям живота както мога. Нашълно достатъчно!
  А иначе оня поет сега би ти казал "внимавай момче, ке те глътне месечинката...".
  —цитат от коментар 44 на lz73


  Та какво не ти е дала демокрацията, а е трябвало да го направи?

 70. 70 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#64] от "dedalus":

  Не си чувал крилатата фраза на Л.Левчев?!

 71. 71 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Добре написано! Отне ни робския манталитет. И ни даде свобода на мисленето и действията. Е, ограничена от това да не пречим на другите. Или поне да не пречим неимоверно...
  Всичко това е описано още в Светите Писания. Когато доста хора възтават срещу Мойсей - ами ние си бяхме доста по-добре като роби в Египет!! Защо ни доведе в тази пустиня? Отговорът му е бил - ами от пустошта трябва да направим райска градина!
  Свободата е чувство на отговорност. Робията отнема това чувство, отговорен е господарят!! Доста хора просто бяха (все още са!) неподготвени да са отговорни за себе си. Това определено изисква доста действеност, интуиция, информираност и труд. Няма лесен начин да живееш, няма безплатен обед!!
  Като пример - една колежка на жена ми се омъжи по това време 1988-ма. Мъжа й е много свястно момче и първото което направи беше да вложи парите й (им) в нещо съществено. Майка й и баща й бяха спастрили доста "бели пари за черни дни". Е, за онова време 40 000 бяха доста. Но в същата година с тях можаха да купят само една къща на село. И то не нещо ново и на два ката, но все пак прилична. Той казваше - абе тези хора защо не са вложили парите си в апартамент на прилично място в една от многобройните кооперации? Дори с подкупа за това и банковия кредит са могли да имат прилично вложение. Което сега утрои цената си... А колко хора се сетиха по Луканово време да обърнат парите си в твърда валута? Оправдаваха се - а бе доларите по това време баха много скъпи!! И загубиха всичко.

 72. 72 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#30] от "dedoliben":

  това не е съвсем така. на много хора в държавната админситрация много добре им се получи и никой нищо не им отне - не само деца, но и внуците им са на държвана служба с малко работа и вече не чак толкова лоши заплати. верно, превръщаш се в един търтей и атмосферата е отврат, но всичко им е лесно на дерибейчетата.
  цели кланове има там, особено по някои по-интересни ведомства.

 73. 73 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  в един по-абстрактен смисъл, като ни е премиер това ивратено подобие на живков, не съм много убедена че има съществена промяна. преувеличавам разбира се, никой не ме кара да се явявам на история на бкп, но понякога имам чувството че живеем живота на родителите си, само че с хубави магазини и задгранични паспорти

 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  "Та какво не ти е дала демокрацията, а е трябвало да го направи?"
  До коментар [#69] от "lz73":

  Нищо не ми е дала и нищо не искам. Аз и дадох. Аз и още 100 души спечелихме в нашия район първите демократични избори. И нещата може би щяха да тръгнат, но уви! България ги загуби и потъна. Изпълнил съм дълга си и нищо не ми трябва. Нямам лични проблеми. В днешна статия има снимка на Химко. Илюстрация на съвременна България. За това става въпрос, не за нас двамата. Не разбирам що го приемаш лично?

 75. 75 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7050 Неутрално

  Демокрацията отне на някои хора привилегии и до днес имам близки роднини, които всичко им е криво и лелеят за татовото време.

 76. 76 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Няма место за сравнение,
  с Тошовото управление!

 77. 77 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 300 Неутрално

  През жестокият период, комунистите добре си бяха,
  останалите или по лагерите измряха или негодуваха.

 78. 78 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4574 Весело

  До коментар [#67] от "Judjuk":

  Не може да има демокрация без лично благоденствие!
  Само комунизма проповядваше че трябва да се мъчим сега за да настъпи такова благобенствие,така че ревизирай дълбокита си заблуждения!

  klimentm
 79. 79 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 355 Неутрално

  А такъв въпрос ("какво ни отне демокрацията") дали си задават западните общества, т.е. нормалните, обикновени, така наречени западни хора - сигурно не, защото не са живяли при тоталитарната система наречена социализъм. А личното ми мнение по въпроса, е, че такъв въпрос (евентуално може да) издава нещо като носталгия по това, което е било във времената на социализма (или когато са се "наливали" неговите основи).

 80. 80 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  Абе.. кой го интересуват неща, от преди 30-40-50 год. Ще сравняваме ябълки с круши....... сравнявайте сега как сме с "другите"...... Пак ви пускат поредната "Уйдурма"...... И......ареее на "крушата"....."матриала"....

 81. 81 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  Демокрацията "трябваше" да ни отнеме "перковците с червени гребени" от типа на БТ и БХ , но като че ли се получава нещо по-различно , което си зависи от "матрериала"и нищо повече не може да се направи ! !

 82. 82 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Хората по онова време ( времето наричано комунизъм, живееха мизерно в икономическо равенство
  Интересно от къде е разбрал това? Да прочете книгата Принцовете на Дончо Цончев. Синовете на ЦК бяха точно такива принцове. Виждал е обикновените хора през прозореца на волгата.

 83. 83 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#82] от "ahasver":

  Ами доколкото виждам, в тескта се казва не точно това. И се споменават и "принцовете": "Хората по онова време живееха в мизерно икономическо равенство — 150 лева заплата, празни магазини, панелка, трамвай. И в равно безправие — мълчи си, подчинявай се, и живей спокойно. (Иначе има затвори и лагери — за които, разбира се, не се пишеше във вестниците и не се говореше по телевизията.) Тези, които имаха повече, отговорните другари, не бяха показвани с това, което имат, по телевизията или по вестниците."

 84. 84 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Лишиха ни от любезните доносници, правещи кариера съсипвайки съдби. Лишиха ни от уравниловката и кариерно развитие според сексуалните мераци на партийния секретар.
  —цитат от коментар 39 на Корки


  Ми то и СЕГА е така....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK