Как затворихме предишната страница от страх да я прочетем

Първото обвинение към прехода е във високомерие, в самодоволство и самоувереност в бъдещето, в идеен и културен империализъм.

© Юлия Лазарова

Първото обвинение към прехода е във високомерие, в самодоволство и самоувереност в бъдещето, в идеен и културен империализъм.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Владимир Шопов е завършил Лондонското училище по икономика и политически науки. Специализирал е в университетите в Оксфорд, Лондон, Калифорния, Пекин и в Ново училище за социални изследвания, Ню Йорк. Бил е съветник по европейски въпроси на министъра на вътрешните работи (1997-1998 г.), съветник в Мисията на България към ЕС (1998-2001 г.), съветник на министъра на външните работи (2014 - 2016).


Все по-малко коментираме комунизма, все повече - прехода. Все по-малко е радостта, все повече - недоволството. В този избор нещо не е наред.


Неустоимата деконструкция на историята все повече е обърната към демократичния преход, стартирал с падането на Берлинската стена.
Битката за неговата интерпретация започна едва няколко години след 1989 г. Първият инструмент за това беше носталгията, опитваща да битовизира спомена, да релативизира жестокостите на комунизма, да "затвори страницата", за да ускори оттеглянето от него.


След това очевидните ползи от западната реинтеграция сякаш необратимо заглушиха спорадичните опити за обезценяване на усилията за съвместяване на десетилетно откъснатите общества и култури с техния идеен и политически дом.


Постепенно обаче преходът бе трансформиран в онова лично и историческо платно, върху което всеки може да проектира своите разочарования, недоволства и политически фантазми.


Започнаха да му се вменяват най-различни вини. Все повече хора се заеха с откровената ревизия на историческия, идеен, стопански и политически фалит на комунизма, отколкото с удържането на паметта за неговата тирания и жестокости. Захванаха се с преформатирането на близкото минало, вместо с честването и всекидневието на свободата и нейните възможности, с хвърлянето на множество вини върху него.


Основните обвинения към прехода


Първото обвинение е във високомерие, в самодоволство и самоувереност в бъдещето, в идеен и културен империализъм. Сякаш годините преди 1989 не бяха състезание, системно противостоене с победител и победен. Сякаш историята не ни предложи пряк сблъсък между два конкурента, които бяха несъвместими и нямаше как рано или късно да не разрешат спора. Сякаш десетилетия наред обществата от всякакви географски пояси не търсеха първа възможност да се освободят от авторитарни и тоталитарни режими.


Направиха го в Южна Европа, Латинска Америка и Азия, преди да го осъществят и народите в комунистическия блок. "Азиатските тигри" пък само в рамките на няколко десетилетия се демократизираха и обезсмислиха основна антизападна теза – тази за алтернативните "азиатски ценностни". Днес това продължават да правят протестиращите в Хонг Конг.


Въобще, извън Европа, обществата продължават да се либерализират, докато авторитарните политически системи се опитват да тичат след събитията и удържат тази динамика. Дори в Китай това е видимо на ниво социални и договорни отношения, личностни нагласи, предприемачество, съдебна система. Търсачите на алтернативна легитимност трескаво се опитват да изобретят нови реторически формули, докато обществата под тях все повече им се изплъзват. Тази реалност тепърва ще прави своя публичен дебют на неочаквани места.


Второто обвинение е в едносистемност, в безалтернативност на западните модели.


Сякаш съвременният свят не е подреден според моделите на демократичните и пазарни системи. Глобализираната пазарна икономика извади от бедност над 1 милиард души, измъкна десетки държави от клещите на автархията и отвори хоризонта на предприемачите в тях.


"Китайското чудо" пък би било немислимо без интегрирането на страната в либералната глобална икономика, чрез доброволния асиметричен достъп до нея, който беше осигурен на страната и от който тя продължава да печели. Над две трети от сегашния растеж на това уж предлагащо алтернатива стопанство идва от частните предприемачи.


Напълно несъстоятелно е и описанието на ресурсните икономически пустини ала Русия и Близкия Изток като системни опоненти. Интеграционният европейски модел пък е в основата на всички регионални структури в Азия, Латинска Америка и все повече, Африка. Дори "демократичният регрес" в Централна и Източна Европа е по-скоро селективно проблематизиране и частично подкопаване на отделни компоненти на демократичната система, а не изобретяване на някакви завършени алтернативи. Преходът все така остава удобно поле за регистриране на недоволство, но всъщност той ни изведе там, където свободата е достатъчно вкоренена. Но и там, където нейното бъдеще винаги ще остане непрестанно усилие.


Третото обвинение е в идейно бездарие, липса на идеологическо новаторство, имитация.


Сякаш завръщането към западната цивилизация е недостойна или недъгава политическа мечта и цел.


Сякаш възстановяването на културна и политическа принадлежност е недостатъчно пълноценно и смислено обществено начинание.


Всъщност, тази теза е особено недомислена, защото де факто предполага, че Централна Европа имитира себе си. И това е очевидно от елементарния исторически факт на нейното съавторство на широкия цивилизационен контекст на западната демокрация, свободна икономика и политическа култура и практика, отпреди съветската окупация.


Освободените през 1989 година общества имат десетилетна практика на свободата преди комунистическата инвазия. Някои от тях дори по-дълголетна от късните южноевропейски демокрации.


Ако пък тези критици особено настояват на обвинението си, могат да отворят отново архивите на революционната 1989. И тогава ще трябва да си припомнят, че падането на комунизма не е просто триумф за либерални постулати и индивидуализъм, но и национално освобождение, връщане на възможността да се чества нацията, да се изповядва свободно вярата. И дали няма да се окаже, че именно тези опори ще направят решаващ принос в сегашното трескаво търсене на пътят напред?!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 741 Любопитно

  Ами много хора още подскачат, видно и от троловете тук, когато България рязко промени своята геополитическа ориентация към НАТО и ЕС. Нещата са необратими, дорогие товарищи от ДС, независимо от троленето тук, или изграждането на прокуратура в стил "Вишински".

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  Напоследък се разбързахте да затваряте страници

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  [quote#4:"Полковник за европейско развитие на България"][/quote]

  До 2009 за всичко беше виновен Костов, след това виновникът стана Баце. Само вие комунистите сте невинни.

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  Всъщност прекалено толерантна статия, на фона на големите промени след падането на Стената. Появила се след пороя от кадри за дворцовия преврат, и преекспонирането на ролята на партийната върхушка - банда хрантутници, все съветски агенти.
  За мен по-интересен беше вчерашния формат на История.бг за окончателното отделяне на Македония от България, и унищожаването на българските корени там, не без съдействието на родното ни БКП, и оня алкохолик от Лайпциг - Гошо тарабата.

 8. 8 Профил на Niki Mirchev
  Niki Mirchev
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Браво, Владо, браво, Шопов! На 27 години – съветник на министъра на вътрешните работи /1997-1998/ и веднага след това съветник в Мисията на България към Европейския съюз /1998-2001/ и т.н. Само три години след завършване на образованието си в Софийския университет /което не се конкретизира/ Владимир Шопов вече съветва?!

 9. 9 Профил на Niki Mirchev
  Niki Mirchev
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Това е интервю с Владимир Шопов от 2009 г. Много интересно и многозначително. До голяма степен обяснява неговото появяване днес – в края на 2019 г.
  http://www.politika.bg/article?id=15581

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  До 8
  На 27 години - съветник. Някакъв служител.
  Традицията продължава - Ева Паунова-Майдел, родена през 1986 г., на 32 години вече ЕВРОДЕПУТАТ.

 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Съветник? Май някой наистина му е слушал “съветите”? Изгледах половината от филм за Горби докато летях с Делта. Голям късмет сме изкарали че покрай него се разминахме без кръв. И покрай Германия, Полша, Унгария и ние се присламчихме към свободния свят. Като разбира се дърпаме стс себе си ремаркето с комунисти, комдомолци, ченгета, съветници и подобна сволоч.

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 303 Неутрално

  "Как затворихме предишната страница от страх да я прочетем"

  - Не, не я затворихме. Четем. За "комунизма" в "прехода". Или за "прехода" на генералите от КГБ и малкия му брат - ДС.

  Генералите от КГБ – от Шарапов до Решетников:
  „Почина ген. Виктор Шарапов, руският посланик, който свали от власт Тодор Живков“ - https://www.24chasa.bg/novini/article/7855573
  „10 ноември 1989 г. и Великите сили. Виктор Шарапов изпада в бяс вежливо и тихо“ - https://www.24chasa.bg/novini/article/7855702
  „Поръчаха ми да сваля Тодор Живков*“ - https://www.big5.bg/akcenti/item/14936-porachaha-mi-da-svalya-todor-zhivkov.html

  От „Поръчаха ми да сваля Тодор Живков*“ до „Поръчаха ми да КАЧА резидента“ е все едно и също.


 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  Сякаш възстановяването на културна и политическа принадлежност е недостатъчно пълноценно и смислено обществено начинание.
  =======
  Коя принадлежност..... англосаксонската ли ?
  Тя дава положителни резултати единствено в десетина държави .....дори по малко от десет......
  Какъв ли екстаз би тръшнал някой абориген .....четящ "Отело".....на малките си аборигенчета....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  А ти коя принадлежност предпочитасх? Анадолската ли? Или тази,която ти смени името и те изгони от вкъщи ли?

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4281 Неутрално

  Коя принадлежност..... англосаксонската ли ?Тя дава положителни резултати единствено в десетина държави .....дори по малко от десет......
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  Навсякъде дава резултати.

  Дори в изостаналата в миналото Османска Турция е дала резултати.

  Дори и неголямата "англо-саксонизация" на Турция при Ататюрк е направила

  така,че Цариград и Измир да са ЕВРОПЕЙСКИ градове, а не кочини като Кабул

  или Дака и Исламабад.....

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4038 Весело

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  Навсякъде дава резултати.

  Дори в изостаналата в миналото Османска Турция е дала резултати.
  =======
  Ха ха ......личи си.....
  14 преврата са са се стоварили върху Анадола .....но резултатът е .... Ердоан.....😁.....
  Цели 14 пъти едни чуждопоклонници са се мъчили ....."от коня да стане катър."...

  Преди 23 година Турция не съществувала .....
  А откъде падна ....от Марс ли ?
  Англосаксонски напъни.....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4281 Весело

  :А ти коя принадлежност предпочитасх? Анадолската ли? Или тази,която ти смени името и те изгони от вкъщи ли?
  —цитат от коментар 14 на sashobal


  На този специално никой не му е сменявал името.

  Бас държа че сам по собствено желание сам се е преименувал директно

  на Альоша. Ваня или Петя

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4281 Весело

  До коментар [#15] от "Hawaii":но резултатът е .... Ердоан.....
  —цитат от коментар 16 на eti mehter  Не ви върви на султани, но Западът ще ви помогне да разкарате и този.,,,,,,

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Много добър и точен текст!
  Колко жалко, че хората, които вземат политически решения НЕ ЧЕТАТ НИЩО!!!

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6036 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Позамогнахте се само и единствено благодарение на западния свят и неговите икономически модели и решихте, че това е благодарение на исляма и на мустакатия геврекчия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hawaii":

  на Альоша. Ваня или Петя
  ======
  юнуЗ.....:)).....

  Явно 30 години не са ва достатъчни .....
  Дано след 6 петилетки има напредък в мисленето. ...

  Bukalemun
 22. 22 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#1] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Констатацията би прозвучава съвсем реално, ако Китай се замени с Демокрацията, а Демокрацията с ПЕРБ. Ах как квичи!
  Всъщност представящи се във форума за Полковник по манталитет е типичен Чорбар*.
  *Чорбар - герой от сатиричен роман, описан от главния герой

 23. 23 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  "Сякаш съвременният свят не е подреден според моделите на демократичните и пазарни системи."
  Ами не е. Съвременният свят е подреден със санкции, протекционизъм, олигопол, корпокрация и изнасяне на "демокрация".

 24. 24 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4943 Гневно

  Сега , дали не трябва да се сподели и че "Свободна Европа " , и "Дойче Веле " имат особено голям принос за ( в ! ) т.нар. български преход ?! Ако , човек се зарови в миналото ( което очевидно не е за всеки помнещ ги...) ще остане очарован от политическото доверие гласувано на пръкналите се от нищото демократи с " произход ".....напр. " аз съм марксист -ленинец ! ) и да не продължаваме , че няма да остане място за паметници , като наводнението от " професори - преходници "....

 25. 25 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Проблемът на комунистите и фашистите беше, че не искат да плащат; караха хората да работят като роби, крепостни селяни, затваряни принудително в концлагери или изпращани на бригади и трудови лагери. Робският труд е непривлекателен, деструктивен, склонен към саботажи и измами: "Те се правят, че ни плащат, ние се правим, че им работим"; "Не е важно какво работиш, важно е да не работиш;"- лозунги от времето на комунизма. По времето на социализма, почти 20 години след като американците премахнаха обезпечението със злато на долара (златното покритие) и приеха ПОКРИТИЕТО МУ с УСЛУГИ И СТОКИ, комунистическата валута все още беше обезпечена със злато, НЕ ПЕЧАТАХА ДОСТАТЪЧНО ПАРИ, нямаше периоди на рецесия и инфлация, а командно- администриране на икономиката, следвано от стагнация и постоянен недоимък. Мафиозите, за разлика от комунистите ПЛАЩАТ. Най- големият проблем на "либералния" капитализъм е МАФИЯТА. Мафията унищожава децата и младежите, най- уязвимата прослойка на обществата чрез наркотици, хазарт, лихварство, рекет, изнудвания и всякакви други форми на терор. Мафията прави безперспективен, безсмислен живота на хората. Мафията купува: политици, полицаи, прокурори и съдии и превръща живота на хората в пълен ад, много по- страшен от ада на тоталитарните общества. За какво ти е някаква имагинерна свобода, когато са унищожили децата ти и животът ти е лишен от смисъл. Комунистите, от гората не виждаха отделното дърво, а днешните либерални капиталисти ВИЖДАТ САМО ТОВА, КОЕТО ИМ ПОЗВОЛЯВА (ЗА КОЕТО ПЛАЩА) МАФИЯТА!

 26. 26 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Нашия режима падна поради невъзможност да издържи икономически.

  Луканков и другите салами уж идеха да решават проблеми а докарараха мафията.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 27. 27 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Не само не трябва да се влиза в спор или обяснителен режим,а трябва решително да заявим,че не търсим никакви нови или стари идеологии,а НИКАКВИ идеологии с достъп до властта.Новостта е изискване за патент за изобретение,не за политика .Напротив,повечето задачи се решават с отдавна утвърдени механизми и решения.А новостите се въвеждат и прилагат предпазливо,
  . Основните принципи на западния модел са индивидуализъм,договорен характер на отношениятаромбовидна структора на обществото,поне две трети средна класа и социални лифтове до нея,както и някаква перспектива някои да постигнат и много повече ,представителство,съгласуване и компесанторни механизми за определен кръг интереси,морална неутралност по отношение на допустими решения.И търсене на оптималното решение в определени граници,а не на някави идеални не знам какво си.Всеки рабира се е свободен да ги търси и да се опитва да ги постига,но не и ангажира когото и да било против волята му с тях.Не звучи никак вдъхновяващо и е скучно,но всеки е свободен да търси вдъхновение и забавление навсякъде.

 28. 28 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Не виждам ползата от това да се пренаписва историята. Истината е че поне 95 процента от хората, по време на комунизма не са усетили нито страх от властта нито тирания нито каквото и да било друго, просто в магазините не е имало по 15 марки от всеки продукт. Разбира се че е имало недостатъци и извършени глупости от режима, но не и в такъв мащаб какъвто се опитват да ни убедят че е било. Който не вярва нека пита родителите си и бабите и дядовците.
  А от прехода, първите резултати бяха несигурност, безработица, поява на мутренски групировки, огромно социално и икономическо разделение и постоянен стрес за оцеляване, какъвто при комунизма доколкото знам не е имало. Хайде малко по обективно, какво лошо има в това да имаш безплатно здравеопазване, и представете си дори безплатно зъболечение. Защо е толкова лошо сдобиването с апартамент да не е за сметка на 35 години ипотека и финансови рестрикции.

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  "И дали няма да се окаже, че именно тези опори ще направят решаващ принос в сегашното трескаво търсене на пътят напред?!"

  Както го каза Петко Симеонов: "Дойдоха след 10-и ноември търговци от Запад и купуваха души на килограм." "Душите" вече се чувстват ненужни, изоставени, пренебрегнати и неглижирани. Сигурно вече отказват и да им плащат. Щото вече никой не му пука нито за преди, нито за след 10-и.

 30. 30 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#28] от "Billy Pilgrim":

  Питал съм ги, разказали са. За комунистите-убийци по време на войната. За горяните (конкретно в Родопите). За колективизацията. За утайката, която изведнъж се превръща в кметове, партийни секретари. За тяхната ненавист към всеки с образование и акъл. За приятелите от квартала (в Пловдив), чийто единствен грях е била дипломата от грешното училище и биват "изчезнати" по време на комунистическия терор. За поголовното престъпно невежество по високите постове във фабрики и заводи, понякога с фатални резултати (отделно, че продуктите са били неизползваеми). За условията на труд във мини и тежката индустрия.

  За безбожието на тази измет, която с кръв превзема страната и до ден днешен лъже всекидневно за това какво е било.

  Срамота.

 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  До коментар [#28] от "Billy Pilgrim":
  "Не виждам ползата от това да се пренаписва историята. Истината е че поне 95 процента от хората, по време на комунизма не са усетили нито страх от властта нито тирания нито каквото и да било друго, "

  Или си дълбоко заблуден, ако не си живял през комунизма или умишлено манипулираш.
  Не се опитвай да хвалиш комунистическото робство.

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  "Как затворихме предишната страница от страх да я прочетем"

  Комунистическите робовладелци са пак на власт и те няма да позволят да се прочете истинската история за комунистическото робство. Но завесата е открехната и истината за комунистическите престъпления в едно обозримо бъдеще ще стане явна.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  Ние не успяхме да разградим старата система. Оставихме да се окопаят бившите от ДС и БКП. Да с влязат отново във властта и понеже у тях бяха парите, да завземат и икономиката. Днес те манипулират младите хора, колко хубав и лесен е бил живота през социализма. Ние им го позволихме и сега берем плодовете.

 34. 34 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#30] от "nocomnet":

  Съгласен съм с нещата, които си написал, но какъв процент от населението е засегнато от тези неща? Честният и откровен отговор би бил, много малък. Затова казвам че нещата се преекспонират в момента. По същата логика могат да се изредят и много неправди случили се последните 30 години. А и едва ли войната е периода който трябва да сравняваш, тогава навсякъде е имало убийства.

 35. 35 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#31] от "tacheaux":

  Не говори глупости, не можете да пренапишете историята. Не съм усетил много от тогавашния режим щото съм на 9-10 години когато падна, но съм разговарял с достатъчно хора прекарали немалка част от съзнателния си живот по това време. Факт е че огромна част от тези хора, не споделят тази оценка за някакъв неистов репрес и робство, това са пълни глупости. Режим със собствените си недостатъци, но и в момента повечето възрастни хора смятат че онова време не е било по-лошо от сегашното, това някаква случайност ли е?

 36. 36 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#8] от "Niki Mirchev":
  Пропускаш магистратурата му в Лондон скул ъф икономикс.

 37. 37 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#35] от "Billy Pilgrim":

  Айде стига бе, това си е жалба за младост. Историята е пълна с примери как масовото население е оглупяло до безобразие. Вместо да слушаш старци как ти реват по байтошу, хвани прочети поне едно изследване, па после си прави изводи.
  Ето едно много добро - http://minaloto.bg/история-на-народна-република-българи/

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 38. 38 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#37] от "motochristo":

  Никаква жалба за младост не е ами оценка на хора, живяли в този режим. Това е много по меродавно от всякакви изследвания. Не се излагайте, не е било чак толкова отдавна.

 39. 39 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#20] от "Незнайко в Слънчевия град": "Позамогнахте се само и единствено благодарение на западния свят и неговите икономически модели и решихте, че това е благодарение на исляма и на мустакатия геврекчия."
  - Турция се замогна, благодарение на многобройното си население и евтината работна ръка. Единствения модел на запада е перманентния стремеж към печалба. При българите този "модел" не работи. За 30 години загуба на 3 млн. от населението. Остава ни бодрия оптимизъм, преди да изчезнем.

 40. 40 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#33] от "Роси": "Ние не успяхме да разградим старата система."
  - Роси, разграждането е най дългия път към просперитета. Надгражда не му е майката.

  "Оставихме да се окопаят бившите от ДС и БКП. Да свлязат отново във властта и понеже у тях бяха парите, да завземат и икономиката."
  - Няма държава без ДС. БКП не съществува. Смяната на името(БСП) означава смяна на принципите. БСП няма нищо общо с БКП. БСП е като всички социалистически и социал-демократични партии в света. Комунисти вече няма, както няма и стражари. Останаха само апашите. Не със несъществуващите комунисти, трябва да се борим, а с апашите.

  "Днес те манипулират младите хора, колко хубав и лесен е бил живота през социализма."
  - Манипулира се човек, който се поддава на манипулация. Когато си здрав живота винаги е хубав, независимо дали си стар или млад. За огромна част от хората живота при социализма, е бил по лесен от колкото сега. Нямало е безработни. Трудът е в основата на човешкото самочувствие, а то се поражда от убедеността, можеш да го наречеш и илюзията, че си полезен/а.

  "Ние им го позволихме и сега берем плодовете."
  - "Ние?" не сме в позицията да позволяваме и никога не сме били. По всяка вероятност няма да бъдем. Нашата задача е в определени периоди да направим избор. Задачата на синекури като Шопов е да отклонява вниманието на хората, от истинските проблеми. С така наречения "комунизъм" ще се разделим, когато спрем да го споменаваме и постояно да се оправдаваме с него. Трябва да се взрем в самите себе си, в сегашните ни ръководители, състоянието на селището, в което живеем, и държавата. "Измиването на ръцете" с външни сили или историческо минало няма да ни помогне. Когато някой ни насочва вниманието към комунизма, турското робство, Русия, САЩ, Запад, Изток и т.н., трябва да знаем, че това е опит за отклонение на вниманието, опит да ни объркат и да ни заробят ментално. "Каквото си посеем сами, това ще поникне".

 41. 41 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#38] от "Billy Pilgrim":

  Да бе, надявай се ти някой старец да ти каже "Всичките ми усилия и цялата ми младост бяха пропиляни". Не промите старци не вярвай. Ограмотявай се и поставяй под въпрос това, което четеш, и това, което ти казват. Друг начин няма. Само едно пояснение - книгите обичайно са по-надеждни от хората.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 42. 42 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#41] от "motochristo":

  Книгите не са по-надеждни от хората, книгите реално са хората които са ги писали, така че са толквоа надеждни колкото и хората. А историята е нещо, което постоянно се изопачава и променя в зависимост от удобната гледна точка в дадения момент. Както ти казах този режимм не е бил чак толкова отдавна, аз като човек започнал съзнателния си живто в началото на 90те мога да ти кажа че не става въпрос за старческа носталгия по младини или нещо подобно. За огромна част от населението на България следкомунистическия период беше много по труден и много по голямо предизвикателство за чисто материално оцеляване отколкото периода преди това. Ситуацията ни в момента също има доста недостатъци. Няма никаква полза от това да се изопачават фактите, хубаво е да се знае какви са били недостатъците по онова време но и да се отчетат какви са били ползите, както е добре ясно да си даваме сметка какви са предимствата в момента но и какви са недостатъците, а те в момента не са малко. В света рядко има само черно и бяло, не може да кажем всичко беше лошо тогава и всичко е мед и масло сега, това не е обективно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK