Бисери от социалистическия печат преди 30 години

Бисери от социалистическия печат преди 30 години

© Дойче веле



Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Ако човек чете румънските вестници от 11 ноември 1989 г., може да остане с впечатлението, че в света не се е случило нищо извънредно – с изключение на "забележителния доклад на другаря Николае Чаушеску на разширеното пленарно заседание на Централния комитет на Румънската комунистическа партия", както пише партийният орган Scinteia ("Искра").


Там се хвали румънският държавен и партиен ръководител за "брилянтната програма за труд и за революционната борба на целия народ", както и за "отличното изпълнение на икономическите задачи". Това, което се случва в тези дни на 1500 км северозападно от Букурещ, в разделения Берлин, не се споменава с нито една дума. За сметка на това социализмът е определен като "път на свободното, независимо развитие на народите".




България: радостта е умерена


И в България радостта от падането на Стената е умерена: вестник "Работническо дело", печатният орган на Българската комунистическа партия, отделя внимание само на тридневния пленум на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП) и изброява членове на Централния комитет, които са били освободени по "дисциплинарни причини".


Бисери от социалистическия печат преди 30 години

© Дойче веле


В броя от 10 ноември 1989 година се споменава за новите правила за пътуване между двете части на Германия, но авторът на текста изрично цитира думите на члена на Политбюро Гюнтер Шабовски с това, че "стената" вече е проходима, но това не означавало, че тя ще бъде премахната. Думата "стена" е поставена в кавички, като че ли никога не е съществувала или е била подвеждащо понятие. За социалистическото партийно ръководство Стената е "защитен вал".


Кратък коментар за събитията в Берлин публикува на 14 ноември 1989 година вестник "Труд" - печатният орган на профсъюзите. Авторът Драгомир Драганов предрича, че "оттук нататък ще се говори много повече за разделението, отколкото досега". И наистина: днес – 30 години след падането на Стената – в Германия продължава да се говори за различията между Източна и Западна Германия. По-нататък авторът пише: "В ГДР бяха постигнати значителни социални придобивки, които сега (т.е. след падането на Стената) не бива да се изоставят."


Радост в Хърватия и в Полша


В Хърватия пресата е направо еуфорична. Най-тиражният вестник "Вечерни лист" разказва на цели четири страници за събитията в Берлин. Снимката на един мъж, застанал на Стената с чук в ръка, гласи: "Като че ли в тези удари с чук се крие целият гняв, натрупан в годините, прекарани отвъд Стената." Вестникът отбелязва и това, че в Берлин цари "карнавално настроение". С леко саркастичен тон "Вечерни лист" цитира бившия държавен ръководител Ерих Хонекер, който едва в началото на 1989 година казал, че Стената ще продължи да стои и след сто години.


Друга статия в същия брой твърди, че Кремъл предварително е знаел за събитията, тъй като заместникът на Хонекер – Егон Кренц, се е срещал с Михаил Горбачов в началото на ноември и сигурно го е запознал с плановете си. В броя си от 10 ноември 1989 г. хърватският вестник не допуска, че може да става дума за спонтанен и непредвидим обрат в политическите събития.


Незабавни реакции в Полша и в Съветския съюз


Полската "Газета виборча" излиза със заглавието "Европа без стена" и пише: "Никой не знае какви последствия ще има фактическото премахване на Берлинската стена. Въпреки това вече се случи нещо необратимо - вече не се стреля по хора. В Берлин, в сърцето на Европа, в битката на свободата срещу телените заграждения, победи свободата."


"Граничните служители само наблюдаваха как множеството хора се качват по Стената и сядат върху нея - на Стената, където всяка година бяха убивани много хора, направили опит за бягство", описва събитията унгарският вестник Nepszava ("Народен глас"). "Берлин празнува", пише вестник Nepszabadsag ("Народна свобода") и в своята статия от Берлин нарича Стената "Символ на миналото".


И пресата в Съветския съюз отбелязва актуалните събития в Берлин. Вестник "Известия" пише още на 10 ноември 1989 за "драматичните дни" в ГДР. Подробна информация има и за речта на Егон Кренц и за новите правила за пътуване в чужбина.


Бисери от социалистическия печат преди 30 години

© Дойче веле


"Нойес Дойчланд" за събитията в ГДР


А как изглеждат нещата в самата ГДР? Там пресата се опитва да омаловажи събитията и дори да ги представи в лъжлива светлина. За актуалната ситуация виновен бил Западът, пише вестник "Нойес Дойчланд", централният орган на Германската единна социалистическа партия. Той цитира Руди Митаг, заместник-министър на държавната сигурност, който говори за "неприкрита намеса на политици и медии от ФРГ в нашите работи".


"Техните арогантни и реваншистки искания допринасят значително за изострянето и нажежаването на ситуацията у нас." Вестникът цитира и слово на говорителя на съветското външно министерство Генадий Герасимов, че границата не е изчезнала, макар някои западни коментари да се опитват да създадат тази представа. Герасимов припомня думите на Егон Кренц, че държавната граница на ГДР не е създадена, за да възпрепятства контактите между хората.


Вместо да пише за събитията около Стената, "Нойес Дойчланд" се фокусира върху срещата между Йоханес Рау, тогава заместник-председател на Германската социалдемократическа партия ( ГСДП) и министър-председател на провинция Северен Рейн-Вестфалия, и Егон Кренц, в която генералният секретар на ГЕСП информира своя западногермански колега за "последователните стъпки за обновяване в политиката, икономиката и обществото". Целта била да се постигне обновление, което да отговаря на интересите и потребностите на народа - социализмът трябвало да стане по-привлекателен за всеки гражданин.


Членът на Централния комитет Курт Хагер все пак е цитиран със следните самокритични думи: "Трябва да кажа и това, че явно много съм се отдалечил от фактическия, от реалния делничен живот, от онова, което се случва в предприятията или в магазините." Вестникът представя събитията около Стената единствено с една малка снимка и със заглавието "Оживление по граничните пунктове". Думата е дадена и на някои обикновени хора от улицата: "Страхотно нещо! Тази вечер пак ще се върнем обратно", казва един минувач. Друг отговаря: "Улиците не изглеждат по-различно от тези в Източен Берлин. Да - магазините са по-пъстри, асортиментът е впечатляващ, но у дома съм си от другата страна. Там е работата ми, имам хубаво жилище, както и място в детската градина за Никол."

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Направо настръхнах, като си спомнех фундаменталните неумности и пропогандата от комунистическо време....

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  Каквото и да са писали вестниците е минало и зоминало. Обаче българските комунистически бандити успяха да заграбят икономиката с помощта на внедрени в СДС техни драгалевски другарчета и излязоха най-хитри. Друг е въпроса, че не могат да управляват заграбеното поради недостиг на сива субстанция!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Демокрацията ни отне стените, които ни спираха да избягаме от долните комунисти.Сега, като виждаме как БКП/ГЕРБ управлява, стена трябва да издигнат, за да ни спрат да не бягаме.

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  Бяха се гипсирали от страх, не знаеха откъде ще духне следващият вятър.

  Докато днес, 30 години по-късно, позициите са избистрени: Горбачов е "предател", а Сталин - герой...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Нашите комунисти владеят снишаването. Чакат да видят накъде ще духне вятъра. И сега са така,

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#6] от "Локомотив":

  Още един, който през последните 30 години нищо старо не е забравил и нищо ново не е научил.....
  Като сте обсебени от левундерството вижте поне европейското , ляво....
  стига с тези алкашки неумности!!!

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Тогава стилът на писане по принцип беше различен, не само в нашите, но и в чуждите вестници информацията беше повече от епитетите и коментарите на авторите. Всеки имаше право да търкува нещата както си иска. Правописните грешки също липсваха, въпреки по-сложната технология на предпечатна подготовка.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Както тогава, така и сега българските журналисти са провинциални посредственици с елемент на селски тарикатлък. Стената не беше титулована просто като защитен вал а като "антифашистки защитен вал", който да защитава Източен Берлин от "фашистите", напиращи да дойдат от Западен Берлин. Наглите лъжи за "фашистите" напиращи отвън да пречат на трудовите постижения на народа е фундаментален белег на всеки кремълски диктатор, от Сталин до Верния му ученик Пути. фашисти бяха и замеделците и финландците и западноберлинчаните и украинците и въобще всички на които рашъните се канят да забият нож, щото не им играят по балалайката.

 10. 10 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#3] от "Капабланка":

  Комунистите без стени не можете.

  Gunter glieben glauchen globen
 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3858 Любопитно

  Страхът и липсата на собсвено мнение кара тогавашните ни комунисти да се чудят какво да кажат.....Без стена няма лагер....без стена няма власт!Свободното предвижване на хора от соц.лагера означава КРАЙ на демагогията и милиционерщината....Гледам и днес има немалко безполезни ид.....които милеят за соц.ЛАГЕРА!И за стената и за репресиите!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4298 Весело

  До коментар [#2] от "lz2":

  Защо им трябваха драгалевски другарчета като можеха и без тях да заграбят всичко, както вече и бяха направили?! Нима в Драгалевски раздаваха куфарчетата с пари през 90 та?!

  klimentm
 13. 13 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 491 Весело

  Бисери е имало, има и днес, буквално от деня. Общинският съветник Методи Лалов заяви в декларация от името на своята група на първия работен ден на новия СОС:
  "Модернизацията е бърза, тя е належаща."

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8348 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Вие от ГЕРБ си умирате да плюете Иван Костов, за вашия лидер, нито дума. Но и той има биография , и той приватизира, хем не фалирали, а печеливши предприятия. Къде са те сега? Къде е Булгартабак?

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  До коментар [#3] от "Капабланка":Комунистите без стени не можете.
  —цитат от коментар 10 на Alarmstufe: Rot


  Мисля , че си объркал спрягането на глагола "мога". Чрез употребата му в трето лице множествено число по отношение на "Капабланка", определяш колегата като комунист , а аз нямам такова впечатление , съдейки по неговите постове.
  Комунист е "lz2" от пост 2 , който сложил маската на демократ громи комунистите.

 16. 16 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#9] от "blondofil":

  А се оказа, че сега крайните националистически, профашистки настроения в източната част на Германия са по-силни и по-мащабни отколкото в западната част.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":

  Логично комунистите от ГЕРБ са яростно враждебни към автентичната десница , защото в нея виждат истинската опасност за своята власт , а не към своите ортаци , комунистите от БСП.

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  До коментар [#15] от "tacheaux":

  "Комунист е "lz2" от пост 2 , който сложил маската на демократ громи комунистите."

  Когато думите загубят значението си, хората губят свободата си. (Конфиций)

  Горбачов е предател, Сталин е герой, Костов е крадец, Бойко е десен, Тръмп е гений, Радан е комунист (и гей), горе е долу, черно е бяло...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":

  Очаквам спомените на Костов и Борисов. Какво правех на 10 Ноември и кога открих десидента в себе си.

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  "Логично комунистите от ГЕРБ са яростно враждебни към автентичната десница.."

  ... която успяха да допрогонят от България. След протестите от лятото на2013 г., които Тиквата се опита да яхне, още около 55 хиляди млади хора с образование са напуснали страната.

  Аз практически не познавам родители на младежи, чиито деца да не следват или да се готвят да следват в чужбина, без каквото и да било намерение да се връщат в тукашния живковизъм.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":Вие от ГЕРБ си умирате да плюете Иван Костов, за вашия лидер, нито дума. Но и той има биография , и той приватизира, хем не фалирали, а печеливши предприятия. Къде са те сега? Къде е Булгартабак?
  —цитат от коментар 14 на Роси


  Новия "Човек на народа" беше телохранител на стария "Човек на народа". Един дол дренки! Добре че беше Иван Костов да ни вкара в ЕС и НАТО, защото нито преди него, нито след него някой щеше да го направи и сега щяхме да сме като Украйна или Молдова.

  California Über Alles
 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#19] от "blondofil":

  Костов вече го написа ,чакаме бай Х , но аз мога да подскажа -мачкал е уяите на бай Тошо

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#22] от "hodounski":

  съмнявам се. по-скоро по това време е бил на семинар при известния дисидент Иво Карамански.

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  При днешните бисери, старите вече не ме впечатляват както преди. " Аз съм прост и вие сте прости - ще се разберем"

 25. 25 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  И каква стана тя всъщщност? Докато се вихреше еуфорията, а властниците умираха от страх какво ще последва, кадесарските и щазките ченгета тихичко и кротичко де събираха, де крадяха де що може и след време изгряха като бизнесмени! И си умират от смях на филите, фобите и останалите полезни идиоти, дето отвличаха вниманието от необезпокояваното им трупане на първоначален капитал! Ум царува, ум еобува, ум патки пасе!

  Мърфи е оптимист!
 26. 26 Профил на ivantankov
  ivantankov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#6] от "Локомотив":
  "Кузя" неуспешно се опита да се самопотопи. Успя да потопи само съоръжението, което трябваше да го ремонтира. Мисля, че ще го нарежат за скрап, тихомълком.

 27. 27 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4308 Любопитно

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  Автентичната десница, която гласува за Галева и Костя Копейкин ли имаш предвид?

  Gunter glieben glauchen globen
 28. 28 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1877 Весело

  Много напомня на днешните медии.Пример-за Русия нищо положително.Ако трябва, дори ще потопим "Адмирал Кузнецов".Нищо, че не потъвал.
  —цитат от коментар 6 на Локомотив


  Е ти кво искаш- да напишем- ма- положително, че Кузя не е потънал?

  Ми те корабите не се правят да потъват- правят се да плават.

  Ако смяташ, че не-потъването на руски кораб е положителна новина, която трябва да заема първите страници- то тогава тези страници по нищо не биха се различавали от онези- по соца.

  А- имаше и нещо положително- за Русия. Писаха, че вече се научили да отглеждат пшеница. Фуражна.

  Сега се учели да я ядат. Като се научат- пак ще има положителна новина...

  😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux":Автентичната десница, която гласува за Галева и Костя Копейкин ли имаш предвид?
  —цитат от коментар 27 на Alarmstufe: Rot


  Такава автентична десница , която да е гласувала за Галева няма. Има автентична десница , която на втори тур не гласува за никого или гласува за Фандъкова , благодарение на което тя спечели изборите.

 30. 30 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#6] ....Като сте обсебени от левундерството вижте поне европейското , ляво....стига с тези алкашки неумности!!!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Мани ги бе!
  Рушняците са неумни !

  Там от 18 години не са гласували за ляво , червендулите са си опозиция и мине , ме мине ги размазват на изботрите, като маче у дирек!

  Що не се веят в Масква червени знамена? Щото тъпи-гласуват за антикомунистите..
  Добре, че беше Навалний, да вземат няколко районни кмета левите!

 31. 31 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#3] от "Капабланка":Комунистите без стени не можете.
  —цитат от коментар 10 на Alarmstufe: Rot


  Не могат!

  Ксенофобът Тръмп - този враг на Тутраканската селищна система- гради нови стени между хората!
  Иска пролетариите от всички страни, да не се съединяват..

  Същият е и ксенофобът Салвини.. Путин ги подучва!
  Но ние-демократично мислещите - успяхме да прекараме 4 кораба с афро-инженери!

  Ей така бием по Путин!

 32. 32 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Забелязва се, че "Унтер-Ден-Линден" е титулована: "к-р-а-с-а-в-и-ц-а", за разлика може би от "Курфюрстендам", нищо, че първата тогава беше парад на празните витрини, а втората се пукаше по шевовете от имане - бар до бар, "Кореком до Кореком", както казваха тогава тираджиите от СО МАТ.
  Или както казаваха сърбите на ГДР: "Източно Немачко", но на ГФР: "Западно Имачко".
  А пък Берлин между двете войни е бил артистичната столица на Европа, към която Париж, Виена и Лондон са гледали с люта завист. Ето тогава "Унтер-Ден-Линден" е била по-хубава от "Шанз-Елизе".

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 33. 33 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 416 Весело

  На тази дата имах късмета да бъда в източен Берлин.Сутринта към 2 часа тръгнах с трабантчето за работата ми ,и о невероятно! хиляди пеещи хора минаваха през стената към западен Берлин.Бе невероятно преживяване.хората с чукове къртеха парчета от стената,аз също си взех едно парче,което сега го показвам на гостите си в къщи.след няколко месеца бях също на концерта на световни звезди на Потцдамер платце.благодаря на съдбата за тези моменти!

 34. 34 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Бяха се гипсирали от страх, не знаеха откъде ще духне следващият вятър.Докато днес, 30 години по-късно, позициите са избистрени: Горбачов е "предател", а Сталин - герой...
  —цитат от коментар 4 на Norman Granz


  А в Българския вариант - Костов е крадец, а банкянският пожарникар (хвалещ бай-Тошо) е анти-комунист ...

 35. 35 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3128 Весело

  Е , какво да се прави....все по-бедни години …..и така , до края на света ! А бе , майтап - майтап , ама на повечето им отиде живота , чакайки да..." падне тавана " !

 36. 36 Профил на RogueKiller exe
  RogueKiller exe
  Рейтинг: 311 Весело

  Мани ги бе!
  Рушняците са неумни !

  Там от 18 години не са гласували за ляво , червендулите са си опозиция и мине , ме мине ги размазват на изботрите, като маче у дирек!

  Що не се веят в Масква червени знамена? Щото тъпи-гласуват за антикомунистите..
  Добре, че беше Навалний, да вземат няколко районни кмета левите!
  —цитат от коментар 30 на simChо


  Ххахахаха.
  Изумителна дивотия.
  Като че ли има нормални партии в Русия и ляво-дясно.
  В Русия всичко е тотално извратено. "Партиите" са всъщност политически крила на КГБ, ГРУ и руската мафия. Достатъчно е да споменем либерално-демократичната партия на Жириновски. Голям либерал, голям демократ... политически офицер от ГРУ в миналото. Отвреме-навреме забравя, че е либерал и прав изказвания от рода на "За всичко са виновни либералите!".
  Не по-различни са другите партии, чиято задача е просто да придават някаква легитимност на развихрилите се служби и мафии из Русия, начело на които седи дребния джуджак, а те се борят за по-добра позиция пред него, та да грабят повече.
  В Русия няма и никога не е имало нормален политически живот, та да се говори за ляво-дясно. Там все още са в ранния феодализъм.

 37. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  В Русия няма и никога не е имало нормален политически живот, та да се говори за ляво-дясно.
  —цитат от коментар 36 на RogueKiller exe


  Комай яд и злоба?
  Щото руският народ, на изборите, им навря на онези, червените знамена отзад!

  В Русия , лявото едва ли скоро, ще се надигне из под ръба на тоалетната чиния!

 38. 38 Профил на RogueKiller exe
  RogueKiller exe
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#37] от "simChо":

  Товарищ, ти функционално неграмотен ли си? Не можа ли да разбереш написаното?
  В Русия няма никакви нормални партии, нито никакъв нормален политически живот, за да се говори за ляво-дясно. Едни престъпни групировки се борят с други за благоволението на Кръстника на мафията - Путин. Той същият през 90-те переше парите на наркокартела "Кали" В Русия.
  Сега по-ясно ли е?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK