10-и ноември: от тогава и от днес

От музея на социалистическото изкуство

© Анелия Николова

От музея на социалистическото изкуствоТекстът е от портала "Култура"


"Защо в България демократите (особено Иван Костов и Филип Димитров) не извършиха лустрация?". "Защо не бе забранена комунистическата партия, та и до днес трябва да се борим с нейните наследници?". "Защо не бяха осветлени по-рано агентите на ДС?". Към днешна дата тези въпроси започнаха да ни задават със сърдито вдигнат пръст определени представители на младите генерации, родени около и след 1989 г. Със сигурност ще ги чуем и тази година – точно 30 години след "онзи Десети ноември". Ще кажа, че тези въпроси (и сръднята, съдържаща се в тях) стават все по-лесни, колкото повече време от онази година минава. Защото всъщност


към непреживяното или към вече отдалеченото от нас време
става лесно да имаш претенции
Става лесно да го стилизираш според (далеч) по-късно наложили се представи за него, особено пък ако "потопиш" нашата, българската ситуация в големия наратив за "случилото се в Централна и Източна Европа".


Само че аз живях целия този 30-годишен период, преживях (лично) 10.11.1989 г. (и даже живях цели 33 години преди 1989 г.). Затова отначало бих искал да напомня на питащите млади няколко неща, които представляват обективни (и обективно проверими) факти, които днес са буквално "смлени" от 30-годишната дистанция от онова време и сякаш абсолютно са изтласкани от гледната точка на днешните реалности. В края пък на текста ще приведа и малко лични (т.е. вече субективни) спомени.


И тъй, ще припомня първо, че


изразът "през 1989 г. комунизмът в България падна"
може да се приеме за изричащ истина само ако бъде гледан ретроспективно
като начало на едно "падане", продължило общо взето 9-10 години


и приключило примерно с началото на Костовата приватизация и преодоляването на Виденовата катастрофа. А на 10.11.1989 г. стана собствено следното. На абсолютно тайна за българското общество среща на тогавашния съветски посланик Виктор Шарапов с група амбициозни и лично анти-Живковски настроени членове на Политбюро и ЦК на БКП бе дадена политическа "благословия": за да се избегнат (именно за да се избегнат) в България събития, аналогични на вече случилите се в Полша, Унгария и ГДР – да бъде стартирана най-сетне "перестройка" по Горбачовски модел, убедителен символ за която би могло да бъде единствено "освобождаването" на вездесъщия български "генерален секретар на БКП". Това абсолютно задкулисно решение на московския "център", съгласувано с все по-паникьосващите се от случващото се в Източна и Централна Европа ръководни комунистически кадри у нас, бе приведено в изпълнение на 10.11.1989 г. и то – онези, които му бяхме свидетели, трябва да си признаем – падна като гръм от ясно небе за грамадната част от българите. Падна като гръм от ясно небе дори за около 10-те процента, които слушахме вече западните радиостанции и бяхме чули за "започналото се" в Берлин, Варшава и Будапеща.


Ето защо само от дистанцията на помръкналата памет днес някой би могъл да каже, че ако не на самия 10.11., то поне в следващите го дни у нас са започнали събития, безспорно имали място в гореспоменатите столици. Та нека се поровят в мрежата, за да се уверят кога за първи път т.нар. неформални организации проведоха своя митинг на пл. "Св. Александър Невски" и след повече от 40 години там бе неказионно събран няколкохиляден народ. Мисля, че беше поне двадесетина дни след свалянето на Живков. Спомнете си (онези, които бяхме там), че и тогава буквално никой от говорилите на този митинг "опозиционери" не си позволи да спомене за нещо повече от "преустройство" и (неопределено за) "демократизация", не обаче за някакво възстановяване на многопартийността, за бъдещи избори. Спомнете си, че когато маргинален говорител се одързости да се обърне към множеството вместо с "другарки и другари" или с неутралното "граждани", с "госпожи и господа", хората буквално изтръпнаха и си зашушукаха, че "това вече е прекалено смело". Възгласите "долу БКП" (за която днес младите генерации питат защо не била забранена след "падането на комунизма") прозвучаха – нека им доверя – за първи път на 14.12.1989 г., т.е. повече от месец след прословутото "падане на БКП".


Истината, уважаеми млади питащи, "защо не" е, следователно, че


в България въобще нямаше "нежна революция"


каквато имаше при срутването на Берлинската стена в ГДР, каквато имаше в Прага (където веднага след тамошните "оставки" "Вацлавски Намести" почерня от народ и комунизмът бе изметен за броени дни).


Да, наистина, от началото на следващата 1990 г. градусът на демократичното движение у нас постоянно се вдигаше, но българите все пак проследиха "по телевизора" революцията в Румъния, а в средата на годината въпреки "синьото море" на "Цариградско шосе" изборите за Велико народно събрание бяха спечелени от БКП (БСП). И знаете ли защо? В България, уважаеми млади, към 10.11.1989 г. членската маса на комунистическата партия броеше около (или дори над) един милион души. Поне половината от тях, да, най-вероятно са били "номинални" комунисти – просто от един етап от "кариерното си развитие", всеки по-амбициозен (или талантлив) трябваше да стане партиен член, за да продължи напред. Но все пак са били членове на БКП и следователно някаква, па макар и "нежна" революция не е можела да не отзвучи в съзнанието им и като заплаха ("знаем какво се случва във вихъра на революциите"). Само за сравнение: документален филм от онова време ни показва остатъка на унгарската комунистическа партия, събран (целия!) – към средата на 1990 г. в едно закрито игрище за хандбал.


Истински масовите протести ("палежът" на Партийния дом, "Градът на истината", първата студентска окупационна стачка и т. н.) у нас по парадокс започнаха, след като бившите комунисти спечелиха "първите свободни избори". Започнаха и няколко месеца след това потънаха в депресията на "Лукановата зима", едва която позволи (през 1992 г.) демократите "да дойдат на власт". Е, защо тогава "не направиха лустрацията", "защо тогава не забраниха БСП"?


Ами защото още най-първите движения в тази посока ни показаха тогава, че "преходът" в България ще бъде дирижиран и, уви, няма как да не бъде дирижиран от "патроните" на онези "един милион", които още не бяха раздали "куфарчетата". Защото тогава пък, през 1992 г., трябваше да научим (за първи път), че в България освен "комунистите" има още много заинтересовани от един "мирен и плавен" преход: ченгетата на ДПС, неуредилите се все още в новото време синове, братя, братовчеди, "семейни приятели" и т.н. на милионната маса, преквалифицирали се "разузнавачи", "борци", "каратисти" и други социалистически "спортисти".


Разбрахме го, когато свалиха правителството на спечелилия "с малко", но както наивно казвахме, "завинаги" СДС с обречения му премиер Филип Димитров. А след това дойдоха двете години политическо безвремие на Беров и подир прокламираното от Желю Желев "велико време на интелигенцията", оказалото се доста по-"велико" и успешно "време на мутрите" (имащо потомство в живота на страната ни и до днес). Още по-сетне пък дойде "великото време" на банковите фалити и инфлацията при Виденов и т.н., и т.н. Отговорете си сега сами "защо не направихме лустрацията". Кога – нека попитам: цяло десетилетие след "падането на комунизма"? "Защо не забранихме БСП"? Кога – след десет години нейни мутации и метастази? Кое БСП трябваше да забраним тогава?


Да, от ретроспективата на изминалите 30 години периодът, в който едни остарявахме, а други порастваха, изглежда, е започнал да прилича (за вторите – извинимо, за първите – неизвинимо) на някакъв перманентен ентусиазъм, започнал още тогава – в деня на 10.11.1989 г. – празничен, фестивален, героичен, но и страшно лекомислен; който не си е свършил работата, за която днес сърдито му размахват пръст.


А знаете ли: аз пък ясно си спомням самия 10.11. и даже – поради навика да съхранявам в архива си всички записки, които съм правил през годините, разполагам днес с един кратък, напълно спонтанен текст, който написах в късната вечер на "паметната дата" и който ще приведа тук накрая.


Спомням си обаче, че в самата сутрин на този ден срещнах група свои колеги, които настойчиво ме приканиха да отидем не някъде другаде, а на конгреса на "Българската философска асоциация" – абсолютно казионно събитие, което ние, тогава младите и независимо мислещи "неформали", никога и не бихме помислили да посетим. Защото, довериха ми колегите – говори се, че от сутринта бил започнал някакъв пленум на ЦК на БКП, на който щели (май) да се вземат неочаквани решения. А пък доколкото в "Българската философска асоциация" членуват и хора от ЦК, очаква се, когато пленумът свърши и те дойдат при нас, да научим "много важни неща" Цял ден висяхме на казионния конгрес и слушахме казионните глупости на марксистките бонзи в очакване на новините. И ето – най-сетне – привечер в залата влезе акад. Николай Ирибаджаков. Прекъсна безсмислено ораторстващите, излезе на трибуната и с едва овладян от притеснение глас заяви горе-долу следното: "Другари, трябва да ви съобщя, че днес на свое заседание ЦК на нашата партия след откровени и продължителни дискусии взе решение да освободи от поста генерален секретар на БКП другаря Тодор Живков." Последваха плахи, а скоро и бурни овации, които стреснаха академика. "Чакайте, другари" – направи опит да надвика ръкоплясканията той – "членовете на Политбюро изрично изказаха дълбока благодарност на другаря Живков за неговата дългогодишна...", не успя да довърши, защото овациите преминаха във викове. Да, Живков беше паднал. Немислимото се беше случило.


По-късно вечерта с група приятели – бяхме млади тогава – отидохме в легендарния магазин "Бай Генчо", за да купим нещо за "поливане" на невероятното. Помня, че беше кишаво, тъмно и студено – ноември, най-"социалистическото" време на годината. Пред магазина се бе извила огромна опашка. Огромна, но абсолютно мълчалива. Наредени един до друг и един зад друг, хората потропваха с крака, за да се стоплят, гледаха в пространството и всеки от тях се стараеше по страшно нелеп начин да дава вид, че "просто съвсем случайно" се е озовал тази вечер тук и въобще, въобще не е част от впечатляващото множество. Старанието да се правиш, че нямаш нищо общо с останалите, караше хората да избягват дори да срещат погледите си – даже съсед на съседа в опашката. И в се пак – при срещата на очи с очите блясваше някакво лукаво огънче. Всички знаеха защо са тази вечер тук – всички знаеха, че всеки един и всички знаят онова, което всеки един и всички знаеха. И в това – само в това мълчано знание бе еуфорията.


Не мога да си спомня как още по-късно – вече след 22 ч., се озовахме в известен по онова време ресторант в пресечка по пътя за Лъвов мост. Вътре този път не бе тихо, а напротив – изключително шумно.


Оркестърът дънеше хоро и поне петдесетина човека (страшно много за онова време) го играеха буквално в дионисийски захлас. Играеха, оркестърът гърмеше, краката не спираха, но и тук всички играещи мълчаха


Гледаха нагоре, унесено, тропаха и мълчаха. И пак: всички знаеха, че всички знаят защо всички играят това хоро, защо тъпчат с краката си и какво тъпчат с тях.


Прибрах се у дома и написах следния кратък текст, посветен на прощаването на сънародниците ми с тирана. Ето го:


ХОРО


Тази вечер видях как хората изпращат своя "тотем". Онова, което почувствах някъде около слънчевия сплит, беше хорото, което играеха. Хоро, което бе едновременно и псувня, и "авое" (призива-поздрав към Дионис). То се играеше тук от козлоноги с лица на разплакани просители. Няма да скрия, че усетих (именно между стомаха и гърдите, там, където стомахът става сърце и сърцето – стомах, където хорото изобщо бива усещано), някакъв подсловесен, зъл възторг, с умилена сълза в дъното му.
Най-впечатляващ бе органическият кентавризъм на това хоро. То бе кентаврично откровение на нашенското лице и на нашенските крака.
Първо за лицето.
В хорото неговият "хабитус" просто грееше, отпускаше се, оголваше се. Това бе лице не на "нищ", не на "смирен и търпелив", а на об-юздан, на потиснат, но неизгубил мизерната си проклетия катър (не го казвам с високомерие, а както св. Франциск е казвал за своето тяло – "братът осел"). Лицето на хорото грееше в умилението на унизеността. То бе с лице на човек, който хронически не разбира езика, който му говорят. На чертите му се бе отпечатало унизеното, полуусмихващо се признание на калпазанина. Лице на страхуващ се от всеки екстаз. Лице на кастриран езичник. Изтощено-важно, калпазански-неподвижно. Лице, което не смее да се включи в хорото, не може да се включи, остава си в трезвостта и даже угрижено я подчертава.
Затова пък краката! Те сякаш бяха членове от съвсем друго тяло. Те бяха "изтласканият човек" на българина, неговият "таен ход". Крака, които тъпчат и тъпчат с невероятна изобретателност, с артистична злост. Краката и само краката тържествуват. Лице на катър и крака на Дионис. Крака, които развенчават, стъпкват търбуха на Чудовището. Крака, които чудесно знаят нищожността на всяка мощ, на всяка световна претенция, на всяко човекобожество. Крака, които всъщност много добре знаят, че всичко е земя, пръст и затова са толкова вещи. Лица, които не издържат лицето, които се боят от гласа, които не схващат езика – и крака – които познават суетата, празнуват я, вакхически я утвърждават, изобличават я, даже ѝ прощават.
Наблюдавах ги – колко бяха индивидуализирани в краката си! В лицата – неизразителност, неартикулация, провал. А краката – тънко, ужасяващо, точно, победно знание за метафизически ритми. Пета, умееща тъй точно да удари по змийската глава. Всеки удар на стъпалото изричаше истинското име на Чудовището, уязвяваше го в самото му сърце.
И щом се върнех с поглед на лицата, чувах ги да казват: "ние нищо не правим, нищо! Ние сме толкова бедни! Пий с нас една ракия!"


Та след всичко написано по-горе бих искал да завърша със следното: аз пък бих направил дълбок поклон на всички, които с неимоверни усилия през тези 30 години все пак доведоха България до "падането на комунизма" (което съвсем не се случи през 1989 г.).


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Защо в България демократите (особено Иван Костов и Филип Димитров) не извършиха лустрация?"

  - Ми щото:
  „Васил Василев – агент, секретен сътрудник, псевдоними „Паскал”, „Бобев”, ДС, ВГУ, отделение „ЧЖ”; ПГУ, отдел IХ; оперативен работник на обществени начала (ОРОН) ДС, ПГУ, отдел 09, отдел 03; 1990 г. - член на предизборния щаб на БСП; 1991-1992 г. - открива безмитни бензиностанции на изходните пътни коридори от България към Турция, Сърбия и Румъния с разрешение на Ив. Костов – финансов министър на СДС в правителството на Ф. Димитров; 1992 г. - официален вносител на „Пежо”; 1996 г. - приватизатор на хладилния завод „Мраз”; 1996 г. - финансира кампанията на П. Стоянов за президентските избори; 1998 г. -представител на марките Cariter, Bvlgari, Chaumet, IWC и Montblanc; 1999-2003 г. - участва в програмата „Петрол срещу храни” със съдружник Асен Агов, когато са изтъргувани над 7 млн. барела петрол; 2000-2005 г. - основател и първи председател на Съюза на работодателите“

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Защо в България демократите (особено Иван Костов и Филип Димитров) не извършиха лустрация?"

  - Ми щото:

  "10 ноември беше революция, но наопаки" - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7860334

  "Революцията"срещу Живков я проведоха Луканов, Станишев, Младенов... С помощта на генерала от КГБ Шарапов, естествено. Днешната "революция" пък срещу "завладяната държава" се води от фракцията на Корни и фракцията на "автентичните". С помощта на генерала от КГБ Решетников, естествено.

  Та дали Костов е бил назначен от Луканов?

  А кой е Санкин?

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  "Започнаха и – няколко месеца след това потънаха в депресията на "Лукановата зима", едва която позволи (през 1992 г.) демократите "да дойдат на власт". Е, защо тогава "не направиха лустрацията", "защо тогава не забраниха БСП"?
  Ами защото, още най-първите движения в тази посока ни показаха тогава, че "преходът" в България ще бъде дирижиран и уви, няма как да не бъде дирижиран от "патроните" на онези "един милион", които още не бяха раздали "куфарчетата". Защото тогава пък, през 1992 г. трябваше да научим (за първи път), че в България освен "комунистите" има още много заинтересовани от един "мирен и плавен" преход: ченгетата на ДПС, неуредилите се все още в новото време синове, братя, братовчеди, "семейни приятели" и т.н. на милионната маса, преквалифицирали се "разузнавачи", "борци", "каратисти" и други социалистически "спортисти""


  В десятката!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Както винаги прекрасен, точен и дълбок текст на Калин Янакиев!!!
  Колко жалко, че хората, които вземат политическите решения НЕ ЧЕТАТ!!!

 5. 5 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Калине, вече е 13-ти, да го беше пуснал преди 3 дни.

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Калинчо добре е предал атмосферата след падането на др.Живков! Трябваше да мине цяла седмица за да се чуят първите публични обвинения към него! Тези което тогава си траеха станаха най-шумните антикомунисти! Оправданието им беше че ако тогава са били казали нещо против властта веднага са щели да бъдат арестувани като автентични антикомунисти, а не перестройчици!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  екстът е от портала "Култура"Калин Янакиев

  "Защо в България демократите (особено Иван Костов и Филип Димитров) не извършиха лустрация?" "Защо не бе забранена комунистическата партия, та и до днес трябва да се борим с нейните наследници?" "Защо не бяха осветлени по-рано агентите на ДС?" Към днешна дата тези въпроси започнаха да ни задават със сърдито вдигнат пръст определени представители на младите генерации, родени около и след 1989 "
  Авторът разказва , че е живял тези 30 години и още 33 преди тях. Аз също съм ги живял ,но хпреди тях моите са 47. Ето защо и тогава и сега си задавам същите въпроси. Преживял съм , макар и като нвръстно дете и събитията по 9 и след 9 септември. баща ме беше "превъзпитаван " в ТВО - Белене , когато бях на 7 , а брат ми на 1, 5 г. Помня , че гладувахми и разчитахме на "американска " помощ от кондензирано мляко , пастет и марамалад , раздаван ни на всички в училище . Помня , че още в 1 - во отделение вече учехме за партизани , соиализъм , велики ОСВОБОДИТЕЛИ и вождове . Знаехме за ястребинчета ,, отряд Чавдар , /за Тощо още не се чуваше / , за Ленин , Сталин , Димитров , Митко Палаузов , Вела пеева ....Та и аз питах и питам - ЗАЩО ???Не съм зъл и не говоря за репресии над комунистически ЕЛИТ след 10 ноември /подобен на "превъзпитанието " и "справянето с враговете на народа " или за "НАРОДЕН СЪД ", но поне историята можеше и трябваше да бъде ПОДНЕСЕНА И ИЗУЧАВАНА ! Нищо не пречеше това да върви успоредно със СПЕШНАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ , особено при Костов , която знаем КОИ се ОБЛАЖИХА ???Та ПИТАМ .....

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Според мен първите "демократични" избори бяха фалшифицирани.( Защо никой журналист например,не се опита да издири протоколите и бюлетините от тези избори и да докаже дали са били фалшифицирани или не?!) Тези избори са важни за отбелязване защото след като комунистите така или иначе ги спечелиха,ние младите се почувствахме сякаш някой ни е нанесъл тежък удар по диафрагмата! Тогава много хора се изпълниха с тихо отчаяние и вътрешно вече мислеха да емигрират от България.

  Няма никакво значение това че не беше приет закон за лустрация. Защото първо - досиетата със сигурност вече са били "прочистени" и второ - ако някой демократ беше спечелил властта и станал премиер,можеше сам да си проведе лустрация. Тоест да си избере министри и прочие свои хора за които знае че са анти-комунисти и с които да управлява.

 9. 9 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 267 Неутрално

  АГЕНТА НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ИВАН КОСТОВ И СОФИЯНСКИ РАЗПРОДАДОХА МАГАЗИНИТЕ В СОФИЯ НА ТЕХНИ ХОРА И НА БАНДИТИ И НА ОФИЦЕРИ ОТ ДС ,СЕГА ТЕЗИ ХОРА ПОЛУЧАВАТ МИЛИОНИ ОТ НАЕМИ

  ГОВОРЯ ЗА МАГАЗИНИ СТРОЕНИ ПРИ СОЦИАЛИЗМА А НЕ ПРЕДИ ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ

  НО ПО ТОЗИ ВЪПРОС НЕ СЕ ГОВОРИ --ПЪЛНО ТАБУ
  ГОВОРЯТ ЗА РАЗНИ ЗАВОДИ ,НО ЗА ХОТЕЛИ И МАГАЗИНИ Е ТАБУ
  СОФИЯ ГУБИ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ОТ НАЕМИ ,НАЕМИ КОИТО МОЖЕХА ДА БЪДАТ В ОБЩИНАТА ОТ МАГАЗИНИ СТРОЕНИ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ

  КОЙ ЩЕ МИ ОБЯСНИ КЪДЕ СА ЖУРНАЛИСТИТЕ-СТРАХ ГИ ТРЕСЕ

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Нищо нямаше да помогне лустрацията, защото сега комунистите отново щяха да се изживяват като жертви.
  Лустрацията е лесен еднократен акт. По-важно беше:
  - просвещанавето на хората - например обучението по история в училищата
  - например премахването на руските паметници
  - признаване, че българите са създали България вместо да сме получили държавността си от Русия

  подпис
 11. 11 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 322 Неутрално
 12. 12 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Защото българина е революционер на маса.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван К":

  Ама лустрацията е насочена срещу агентите и доносниците (защо срещу последните?),а не срещу членовете на БКП. В Германия беше проведена лустрация. И какво от това?! Меркел която е била комсомолски секретар стана канцлер!

 14. 14 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Както винаги прекрасен, точен и дълбок текст на Калин Янакиев!!!Колко жалко, че хората, които вземат политическите решения НЕ ЧЕТАТ!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Да, но още по- жалко е че не само тези дето вземат политическите решения не четат, но и всички останали - от които зависи кой ще кара влака...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Е, защо тогава "не направиха лустрацията", "защо тогава не забраниха БСП"?
  *
  Защото Костов беше казал (цитирам по памет), че ченгетата и старата номенклатура били толкова много и толкова силни, че веднага биха спретнали едни безредици и биха помели всяко правителство, което се опита да ги изолира от политическия живот.
  Отдолу нещата не се виждат ясно, но управляващите са имали информация, че това не може да стане.
  Освен това голяма част от Българите искаха "демократичен социализъм" (каквото и да значи това!), а не капитализъм. Бяха също и против приватизацията и структурните промени в икономиката. БСП им обещаваше точно това и затова те я подкрепяха.
  За разлика от България, в другите бивши соцдържави народите бяха готови за истински преход към капитализъм, пък и при тях винаги е имало частна собственост, макар и дребна. Затова те започнаха веднага реформите, а ние - не.
  Това казваме на децата и на внуците си. Тогава бяхме млади, ентусиазирани и не бяхме наясно с тайните заговори на бившето ДС. Слава Богу, социализъмЪт си отиде и няма вече да се върне.

 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2157 Гневно

  Е, ако някой от питащите не знае , по него време не даваха да питаш ,а ги подбираха по " дали ставаш...". След 30 години ти дават да питаш и даже ще ти отговорят !

 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#15] от "pamela":

  Точно така. Повечето хора, обикновените хора, не бяха настроени за кардинални промени. Особено в провинцията. И особено хората над средна възраст. Казваха ни София не е България, или — какво ви разбират на вас главите, вместо да учите и работите, подскачате по площадите. Нямаше я гражданската нагласа за смяна на системата, а и комунистите се възползваха от това, и използваха манипулации, за да плашат още повече хората. Оказа се, че мнозинството предпочита сигурността пред сътресенията, та дори и да е убедено, че са за добро. Не случайно така лесно голям процент хора се оставиха да бъдат убедени, че Костов е най-вредният политик, и наистина вярват в това.

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Весело

  Народ който избира отново БКП след 45 години комунизъм в свободни избори не се нуждае от лустрация, той се нуждае от Бойко Методиев и сие, историята недвусмислено го показва!

  klimentm
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Весело

  До коментар [#8] от "deaf":

  Първите избори бяха спечелени от БКП каквото и да приказваме сега за свое оправдание, аз бях в секционна избирателна комисия и броих бюлетините с ръцете си, успокоявах се че може би само в нашата секция е така, сетне късно вечерта в РИК видях че комунягите печелят във почти всички секции!
  Сетне на другия ден всички се питаха “ Ама как е възможно?” Никой не признаваше че е пуснал червена бюлетина, не беш” престижно” но такава е истината!

  klimentm
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  " още най-първите движения в тази посока ни показаха тогава, че "преходът" в България ще бъде дирижиран и, уви, няма как да не бъде дирижиран от "патроните" на онези "един милион", които още не бяха раздали "куфарчетата". Защото тогава пък, през 1992 г., трябваше да научим (за първи път), че в България освен "комунистите" има още много заинтересовани от един "мирен и плавен" преход: ченгетата на ДПС, неуредилите се все още в новото време синове, братя, братовчеди, "семейни приятели" и т.н. на милионната маса, преквалифицирали се "разузнавачи", "борци", "каратисти" и други социалистически "спортисти".
  Това е истината и никой не може да говори обратното. Тогава беше така. Но то продължи много дълго. Ние сме виновни за това, защото не правим разлика между лъжа и истина.
  И, благодаря на Калин Янакиев, че напомня на младите, на незнаещите и на манипулаторите.

 21. 21 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Статията е в десятката и трябва да се пише за това. Браво на проф. Янакиев, който е наисал нещо от сърцеи как са били нещата за разлика от материала на комсомолеца Красен С.

  Да нямаше лустрация защото Прехода беше режисиран и на тези, които го бяха замислили можеше да им се потърси сметка.

 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Весело

  До коментар [#18] от "klimentm":

  Правилно, всеки народ има лидерите които заслужава и си избира :-)

 23. 23 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Истината е, че не можеш да фалшифицираш масови избори. Ако 70 - 80 процента от хората гласуват, то няма като как да успееш да подмениш вота. Може тук таме нещо да направиш, но да повлияеш на общия резултат е меко казано съмнително. Та колкото и да не си вярва или иска голяма част от българския народ са си правоверни и убедени комуняги. Не си признават открито, но до ден днешен си милеят за соца. Щото както казваше един роднина, лека му пръст - Тогава краднеха они, ама краднех и я. Сега само они краднат! Казваше го с жлъч и яд. На такъв и на роднините му иди им обяснявай за правата на човека, върховенството на правото и защо прокуратурата не трябва да е в съдебната власт.

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Любопитно

  До коментар [#19] от "klimentm":

  Знаеш че страхът от властта е дълбоко, практически генетично вкоренен у българина. Историята ни е правена от хора които са преодолели този страх, следвани от гешефтари на върховите позиции.
  Скоро четох публикацията на бившия военен аташе на САЩ в България 1989-1992. По принцип военните нямат високо мнение за дипломатите, и в неговата статия имаше доста подобен текст, включително (по памет) "Хората от посолството координираха процеса на изборите дори в деня на самите избори. За жалост, не нямаха представа какво става извън София."
  Има и един интересен момент по плащанията за прелитането на бойни самолети на САЩ над България за "Пустинен щит/Пустинна Буря", но затова друг път, ако стане нужда или на лични.

 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":Първите избори бяха спечелени от БКП каквото и да приказваме сега за свое оправдание, аз бях в секционна избирателна комисия и броих бюлетините с ръцете си, успокоявах се че може би само в нашата секция е така, сетне късно вечерта в РИК видях че комунягите печелят във почти всички секции!Сетне на другия ден всички се питаха “ Ама как е възможно?” Никой не признаваше че е пуснал червена бюлетина, не беш” престижно” но такава е истината!
  —цитат от коментар 19 на klimentm


  Клементи, взе ме думите от устата! На първите демократични избари и аз за пръв и последен път бях в секционна комисия! Съотношението на бюлетините беше 1:4 в полза на БСП. И без да се интересувам от резултатите в другите секции ми стана ясно че сме загубили изборите! Тогава дойде и първото розочарование от СДС когато в София взеха да блокират улиците и да обявяват изборите за фалшифицирани! Тези които цял живот не бяха казали публично и дума срещу тоталитарната власт сега не можеха достойно да приемат поражението което всъшност не беше толкова голямо след като големите градове бяха сини!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Разстроено

  Според мен първите "демократични" избори бяха фалшифицирани....
  —цитат от коментар 8 на deaf


  Де да бяха само първите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Няма как да лустрираш комунистите без да ги свалиш от власт. А те не са падали от власт под една или друга форма от 9.9.1944 година насам. Филип Димитров беше формално на власт. В момента, в който започна да прави резки движения веднага го отсвириха. Костов дойде на власт след като се беше споразумял с Добрев на Копитото, че няма да търси сметка на комунистите, а те ще му дадат властта без проблеми. Така и стана, а той ги награди и с безконтролна приватизация, когато парите бяха в тях. Преходът изобщо не е завършил. Това което става сега е продължение на комунизма с други средства, но все пак грабеж по същество какъвто винаги е бил.

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#19] от "klimentm":

  Докато не видя черно на бяло,че първите избори са били честни,няма да го повярвам.


  До коментар [#23] от "znayko84":

  Имаше стотици хиляди мъртви души в изборните списъци. С тях е много лесно да бъдат фалшифицирани. А днес вече достигнаха милион мъртвите души в списъците...


  До коментар [#25] от "Julian Mall":

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Ми такъв си е нашият народ. Тих, кротък, благ и добродушен. Геройски изяви има само в революционната поезия. Гласувал е винаги за правилните другари преди и след 10-и, гласува за правилните другари и сега. Сигурно ще си помислите, че е страхлив? Нищо подобно. Българи-юнаци сме ние. Само сме малко недоверчиви. Не вярваме много даже и на себе си, камо ли на околните. Щото лозунгът ни, който ръководи всяко начало е "Прецакай ближния преди той да те е прецакал"!

 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  До коментар [#28] от "deaf":

  Мъртвите души няма как да се появят и да си идентифицират с паспорта си пред комисията! Те оживяват само в турските райони където всички членове на комисията са под контрола на ДПС и там живи и умрели гласуват за турската партия! Иначе оказват влияние само върху процента на активността! Ни вшждам какво има да се съмняваш след като именно на първите избари СДС получи най-много гласове!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Браво!
  Най-после някой написал нещо истинско и вярно.

 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Весело

  До коментар [#28] от "deaf":

  Повярвай ми, няма как да бъдат фалшифицирани без това да излезе наяве, както в Боливия например във всяка СИК РИК и ЦИК имаше представители на СДС ако са били фалшифицирани то би означавало че 2000/3000 души са участвали и знаели за това и до сега мълчат?!

  klimentm
 33. 33 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 738 Неутрално

  На първия митинг /18.11.1989г/ писателят Г.Мишев се обърна към множеството с думите /цитирам по памет/:"Здравейте ,граждани дошли по тънкия лед на страха."Живковската диктатура всяваше страх.Дали изчезна този страх през тези 30 години?

 34. 34 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 521 Гневно

  Пусти Страх... От себе си,най- вече...

 35. 35 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Населението си е прокомунистическо.

 36. 36 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 762 Неутрално

  ....., защото тогава под маската на демокрацията трайно, за повече от 30г. в България се настани мафията. Първият закон, който премахнаха -"демократите" беше законът за инкриминиране на необезпеченото кредитирани, предвиждащ затвор от 3 до 10 години за всеки, който отпусне подобен кредит. Затова безнаказано се раздадоха парите на хората лековерно внесени за съхранение в банките, които после фалираха; създадоха кредитните милионери- милионерите по заслуги. Нито един от виновниците за фалитите на банките и до ден днешен не е осъден; нито един лев от тях не е върнат на хората, дори имената на тези бандити не е публично оповестен, да ги знаят хората и презират с цялата омраза, на която са способни. По- нататък, с парите от тези кредити настъпи непознат в човешката история бум на хазарта, на продажбата и производството на наркотици, на смъртността от наркотиците, масовото обедняване на хората, масовата емиграция, масовата, непосилна задлъжнялост и демографска криза. БКП-то създаде тоталитарната система, но "демокрацията" осигури безметежното тържество на мафията.

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#28] от "deaf":Повярвай ми, няма как да бъдат фалшифицирани без това да излезе наяве, както в Боливия например във всяка СИК РИК и ЦИК имаше представители на СДС ако са били фалшифицирани то би означавало че 2000/3000 души са участвали и знаели за това и до сега мълчат?!
  —цитат от коментар 32 на klimentm  До коментар [#32] от "klimentm":

  Почти цялото СДС беше светкавично превзето от агентите на ДС и комунистите.
  Не е важно кой за кого гласува,а кой пише накрая протоколите. А те се пишат само от една шепа хора. Мислиш ли,че комунистите ще превземат СДС,но няма да се инфилтрират в ЦИК?!

 38. 38 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Имам само една забелешка проф. Янакиев. Този текст трябваше да го напишете преди 15г., за да няма поредното възсядане на държавата от слугите на бкп и дс този път.

 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  От текста, както и от нашите спомени, имам предвид хората които сме съвременници на тези събития, основния извод според мен е пълната неподготвеност за всичко това и непреставащите и до днес опити на хора от средите на БКП/БСП и ДС да пречат на нормалното развитие на процесите и/или да ги видоизменят в своя НЕ безкористна полза.
  Доказателство за това е факта, че членове и симпатизанти на БСП и ДПС ( днес и на ГЕРБ, които са от същите корени) са най-големия брой и най-мастити мулти-милионери.

 40. 40 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 567 Неутрално

  К. Янакиев е описал същността на т.нар. "Мирен преход" - а той не предвиждаше "революции", "лустрации" и разправа с "бившите хора" (категория въведена от комунистическата ДС за политическия, стопанския и културния елит преди 9.09.1944) по подобие на разправата с "Народния съд". Правителството на Ф. Димитров подготви през 1992 г. закон за незаемане на ръководна длъжност в изпълнителната власт, в предприятията с над 30 процента държавно участие, в държавните медии и в организации на бюджетна издръжка за следните лица, но този закон така и не влезе в зала - срещу него се обяви президентът Желев, както и ДПС, на което се крепеше тогавашното мнозинство. Няма какво да се залъгваме - огромната част от хората желаеше "национално помирение" и "мирен преход" а не "революции".
  Понеже днес живеем във време на възход и въхвала на "консерватизма", хубаво е да си дадем сметка, че преходът ни беше консервативен , той беше ПЛАВЕН преход, отричащ революционни промени, "шокови терапии" и неслучайно беше белязан с термина "безвремие" . И затова си платихме прескъпо.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 41. 41 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Добро обяснение на Калин Янакиев защо не е имало лустрация. Да го резюмирам по политически некоректен начин - българският народ в мнозинството си, по един или друг начин, не желаеше лустрация. Защо? По същата причина, поради която гласува по този начин и пр. и пр., и примерно е съгласен с последния избор на главен прокурор. Изостаналост и неинформираност (второто пак поради нежелание, по-лесно се смила Славчо, отколкото да прочетеш нещо стойностно).

 42. 42 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 690 Неутрално

  КомунизАмА може и да е паднал, но се изправи руски герберизъм. Каква е разликата между Тошо и Боко, между Милко Балев и Цв. Цв., между Луканов и Доган, Илия Павлов и Пеевски? Каквото и да бе времето, лустрацията щеше да свърши работа. Дори само като опит.

 43. 43 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Страхотна статия. Аз съм сигурен, че на първите избори дори моите баби и дядовци са гласували за БСП, въпреки че не си признават, а след това започнаха да говорят срещу "комунистите". За родителите си не съм сигурен. Може наистина да е било за СДС, както твърдят, може и да го казват от срам...
  В България просто е нямало достатъчна подкрепа за лустрация, тя е закъсняла и е щяло да стане много кърваво. Комунистите и мутрите, както и зависимите от тях, нямаше да се дадат ей така без бой... Костов загатва, че го е било страх в книгата си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK