Родилните петна на прехода. Някои обяснения на успеха и несполуките

Парчето от Берлинската стена в София.

© Юлия Лазарова

Парчето от Берлинската стена в София.Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. Бил е народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител е на КС2 ЕООД. Текстът му е препечатан от "Свободна Европа".


Прегледах голяма част от писаното за прехода и почти всички филми за 1989 г., представени на вниманието на телевизионната публика.


Историята, която те разказват в противоречие с разумно определените критерии за преход, е следната:
- 1989 г. най-често е "заговор на великите сили"


- НАТО искали "мир на всяка цена", затова Джордж Буш и Михаил Горбачов се договорили "западняците" да не преследват комунистите, а да им дадат пари назаем, за да подкрепят безкръвния преход


- КГБ, съответно Комитетът за Държавна сигурност (ДС) и техните поделения в СИВ и Варшавския договор, има силата и уменията да управлява мимикриите и смяната на стария режим


- Наивни граждани се хващат за ръце в 600-километрова "жива верига", искат си бащинските имена, демонтират Желязната завеса, крият се по чуждестранни посолства и т.н.


- А режимът изведнъж само привидно се разпада, докато "тайните служби" завземат партии и бизнес, вместо да ги предоставят на наивните граждани


- Инфилтрирани ченгета от ДС превземат първо политическите партии, след това изборните органи на властта (парламент, изпълнителна власт, съд, прокуратура и местни власти) и правят каквото си искат


- Тези недоунищожени остатъци от предишния режим "превръщат политическата си власт в икономическа", застават на "входа" и на "изхода" на иначе добре работещите предприятия, експлоатират наивния народ, забогатяват на негов гръб и инсталират своите приятели на командните висоти в държавата, банките, промишлеността и, разбира се, дипломатическите служби


- През това време избирателите продължават да са наивни, некомунистите са безсилни или корумпирани, а изначалните заговорници стрижат дивидент след дивидент


- Историческите сили са виновни за несполуките на народа, както и на, по подразбиране, самите тълкуватели.


Напук на тези заговори и разпадналата се държава (макар "да няма такава държава"), на манипулациите и кражбите на прехода хората днес са много по-заможни от когато и да било в историята на България и на другите страни от групата на договорения разпад на комунизма.


Обяснението е в обстоятелството, че лошите неща идват от миналото, а хубавите от бъдещето, колкото и неясно да е то. Това бъдеще "още не се е развило на собствена основа, а напротив, възникнало е от социалистическото общество и следователно във всички отношения в икономическо, морално и психическо отношение запазва родилните петна на старото общество, от недрата на което то се е появило". Това е парафраза от последния теоретичен опит на Карл Маркс.


Родилните "петна" на 1989 г.


Във втората половина на 80-те години започва класическа смяна на диктаторските режими. Логиката и микроикономиката на диктатурите е такава, че срещу тях се изправят хора от близкото обкръжение на диктатора. Масовите протести обикновено са вторични. Само Октомврийската революция през 1917 г. е дело на аутсайдери. Но и тя става възможна благодарение на абдикацията на императора и демократичната еуфория от март до октомври онази година.


Икономически процесът на ерозия на съветската система започва в средата на 1950-те, когато възстановяването от разрухата на войната е приключило. Но той е спрян от потъпкването на унгарските бунтове от Червената армия, изграждането на Желязната завеса (от 1945 г. и после физически от 1961 г., за да не се изнесат източногерманците на Запад), забраната (под заплаха от нова инвазия) за присъединяване на Унгария към Международния валутен фонд (1967 г.) и нахлуването на Варшавския договор в Чехословакия (през август 1968 г.). Но се възражда от т.нар. Хелзинкски процес към средата и края на 1970-те години, както и от възванието на цяла плеяда писатели, режисьори, музиканти и рокмузиканти - като Георги Марков, Вацлав Хавел, Александър Солженицин - хората да живеят достойно, без страх и не в лъжа.


По силата на "Хелзинки" комунистическите страни се съгласяват, че следва да спазват основните човешки права и да разрешават на роднини да посещават своите близки в некомунистически страни. За да изпълнят условията за кандидатстване за заеми в твърда валута (преди това те задлъжняват към СССР, който през 1940-1950-те години ги е ограбил).


"На войските няма да бъде наредено..."


На 2 май 1989 г. започва демонтажът на Желязната завеса на унгарско-австрийската граница. По решение на управляващите комунисти в Унгария. На 8 май те уволняват Янош Кадар, който е начело на страната от 1956 г. Действията на правителството са координирани преди това от премиера Миклош Немет с Михаил Горбачов (през март 1989 г.). Аргументите са разработени от шефа на МВР Ищван Хорват и се свеждат до следното: унгарските граждани разполагат със свобода на придвижване, 6 милиона от тях пътуват всяка година; на година има не повече от 10 случая на нелегално преминаване на границата от унгарски граждани (най-вече заблудили се пияници и бягащи от училище ученици), както и 200-250 опита от чужденци; при толкова ограничен трафик изразходването на 50 милиона щатски долара (които правителството няма) за ремонт на Завесата е напълно безсмислен разход.


През март Немет споделя с Горбачов намерението да се проведат разговори с опозицията на Кръглата маса по полски образец и пита как биха реагирали 80 000 съветски войници, разквартирувани в Унгария. Отговорът на Горбачов е: "Аз не съм съгласен с многопартийната система... и с въвеждането й в Унгария. Но това не е моя работа. Вие сами решавате. Но можете да сте сигурни, че на войските няма да бъде наредено да разгромят вашата многопартийна система".


Лятото на 1989 г.


На 7 май 1989 г. в ГДР са проведени местни избори, на които Народният фронт (по подобие на Отечествения фронт в България) "побеждава" с 98,6% (в Магдебург – 99,7%, в Ерфурт – 99%, в дъното на класацията е Дрезден – едва 97,5%). Но тези избори са различни от провежданите в продължение на 44 години. На тях са допуснати независими наблюдатели и за първи път има свидетели, че изборите са фалшифицирани. Наблюдателите са от протестантската църква, които по конституция имат правото да наблюдават изборите. Два месеца преди вота берлинският пастор Райнер Епелман е поискал от властите църквата да упражни това право и те се съгласяват. Свидетелствата на пасторите са разпространени от западногерманската телевизия и стават основание за летните политически протести в ГДР, които завършват с отварянето на Стената на 9 ноември.


В трите балтийски републики на СССР на 23 август 1989 г. (50 години след подписването на пакта "Рибентроп-Молотов") гражданите протестират за независимост, хванати за ръка в най-голямата жива верига в историята на човечеството, дълга 630 км.


Пак през август 1989 г. румънският лидер Николае Чаушеску предлага инвазия на Варшавския договор в Полша, "за да се унищожат антисоциалистическите елементи". През септември същата година Тадеуш Мазовиецки ще оглави правителството на Полша, а Лешек Балцерович ще разработи и започне да прокарва план за излизане на Полша от състоянието на фалит.


По това време и СИВ, и Варшавският договор са все още на мястото си, а СССР има разположени в Централна Европа с 10 000 повече ядрени бойни ракети от НАТО. Тодор Живков пък предлага на Горбачов да му помогне с разпростирането на социалистическите идеи в балтийските републики (също през март 1989 г.). В България неговото правителство се занимава с други проблеми - то следи "неформалите", няколко души са уволнени от работа.


В това време в България


На 3 май 1989 г. е прието Постановление на Министерски съвет №19 ("За правилата на организация на банковото дело"), с което започва учредяване на частни банки с публични, т.е. на данъкоплатците средства и със спестяванията им в ДСК. Още преди първите избори са лицензирани около 30 банки. Също през май 1989 г. в Джебел, Каолиново, Езерче и на други места турските общности започват протести за връщане на имената, които са сменени насила през 1984-1985 г.


Това ускорява приемането на 10 май 1989 г. на Закона за задграничните паспорти и пътуванията в чужбина, за да може на 29 май Тодор Живков в обръщение по държавните радио и телевизия да призове Турция: "Отворете границата за всички български мюсюлмани, които желаят да отидат в Турция временно или желаят да живеят там". Между 3 юни и 21 август 1989 г. 360 000 души (55-60 хиляди семейства) напускат България, много от тях продават имуществото си на функционери, близки до БКП и службите за сигурност. Имотите бързо са препродадени и през 90-те години едва около 300 семейства успяват да възстановят собствеността си.


Някои обяснения на успеха и несполуките


Колебанието между различни крайни, макар и в самозаблуда, тълкувания е естествено. Борещите се за власт строят утопии, а когато такива няма в бъдещето, те ги търсят в миналото. Онези на власт пък си оправдават настоящето. Когато няма с какво, на помощ идват "родилните петна" на миналото. И двата подхода са вид утопия с различна цел, уточнява Карл Манхайм през 1929 г.


Възможно е да няма никакво значение какво е първоначалното разделение на права на собственост и доходи. При условие, че правилата и разходите по корекциите позволяват приемливо преразпределение. Иначе казано: независимо кой какво е заграбил в началото, около 1989 г., ако тези условия се изпълняват, след време споровете и несъгласията се изглаждат - неспособните фалират, ощетените биват възмездени, а онези, което предлагат нещо, което хората търсят, продължават напред. Пречките за подобно развитие след 1991 г. в България са две.


Споменатите вече наивни избиратели, които позволяват, вярвайки на съответните политици, вредна политика, която увеличава разходите за информация, договаряне и решаване на спорове.


И независимата прокуратура, каквато няма преди 1989 г. В конституцията от 1991 г. тази фигура на главния прокурор си проби път, защото имаше страх от преследване на политически противници. Едва след повече от 20 години някои хора се сетиха, че институцията може да се използва за преразпределение на стопанско и политическо влияние. Но този феномен е нов, не е родилно петно на развития преход.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Благодаря за статията. Най-накрая нещо по същество по темата, а не обичайните кемтрейлс истории.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1829 Весело

  Страхотен текст, само адмирации.

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  Абе родихме си второ недоношче и сега са ни двенки. И така като караме, можем да напълним цяла помощна детска градина. Добре, че поне ни пускат навън.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  Между 3 юни и 21 август 1989 г. 360 000 души (55-60 хиляди семейства) напускат България, много от тях продават имущественото си на функционери, близки до БКП и службите за сигурност. Имотите бързо са препродадени и през 90-те години едва около 300 семейства успяват да възстановят собствеността си.
  =========
  Това е най грандиозния рекет ,равносилен с експроприация.....не като смисъл ,а като мащаби......
  За минимум време ,максимум печалба ......
  Много от тичащите зад осуетените изселващи се...... комунистически синчета.....забогатяват неимоверно.....
  И поради риск , че ще им се търси отговорност ....се изнасят на запад .........
  Така въпросните пари се легализират под съпровождащото темпо на (уж) демократичните промени.....
  Родителите на младите вече не комунксти стават западняците на 21 век....и единственото им морално задължение е да проклинат мястото откъдето са избягали .....
  По принцип те не изпитват никаква вина ...... понеже се имат за глобалисти ..... тоест интернационалисти.......
  А световния интернационал е само един от белезите на комунистическата идеология.....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Прекрасна статия.

  подпис
 6. 6 Профил на Приказки от шипковия храст
  Приказки от шипковия храст
  Рейтинг: 360 Любопитно

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  "Имотите бързо са препродадени и през 90-те години едва около 300 семейства успяват да възстановят собствеността си."
  Това за имотите ми е малко трудно да си го обясня. Препродадени но кого? Знам, че някои са успели да вземат от напускащите турци по 20 000 тогавашни лева за вартбург (това е една соц. таратайка). Но обратното - някой да брои "огромни" пари за къща с двор в изоставено село...

 7. 7 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Снощи по вече не криеща та се БНТ, като медия опитваща се да покаже комунизма,като нещо прекрасно и лелеяно, в предаването Референдум се обсъждане Преходът! И един от поканените беше Янаки Стоилов - комунист и зам. председател на Бсп до неотдавна, но скрит под такъв, като преподавател в СУ. И той до казваше с какви ли не лъжи, че тогава и икономика, и покупателната способност, избор, свобода и сигурност са били на много по-високо ниво от днес. И само един възрастен вече човек му опонираше и дори му каза, че говори глупости, че комунистите управляват през почти всичките тези 30 години - само 5 години са били на власт десни, но само те са виновни. И явно СУ е люпилня на комунисти, защото пък преди седмица, по История БГ един иначе млад преподавател, роден малко преди 89-та,твърдеше,че демокрацията в целия свят тръгва точно от СССР и че икономиката на същия този съюз е била в огромен подем и не се е разтурил заради това. Просто глупости. А, и по БНТ, под претекст, че дават кадри архивни по повод 60 годишнината си, повечето са възхвала на комунизма - речи на Живков, кадри за строежи по онова време и подобни дивотии. Не случайно Кошлуков бе сложен ОТ БКП/ГЕРБ там.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10095 Весело

  Хубаво припомняне на историята, особено на резултати 99, 7%

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  "Напук на тези заговори и разпадналата се държава (макар "да няма такава държава"), на манипулациите и кражбите на прехода хората днес са много по-заможни от когато и да било в историята на България..."

  Няма "напук", Станчев. Заговорите са факт. Факт е и че хората днес са много по-заможни. Което не променя статистическия факт за голямата кражба през "прехода"

  "Какво се случи в България през прехода - в една графика" - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7533993

  Обяснението на Ф.Димитров:
  "Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“
  https://dariknews.bg/novini/interviu/filip-dimitrov-ako-doktrinata-e-qsna-vinagi-ima-koj-da-poeme-shtafetata-natatyk-260139

  Обяснението на Валери Найденов:
  "10 ноември беше революция, но наопаки... Което означава, че промените у нас бяха дело на елита и в полза на елита." - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7860334

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Заговорът - части от него:

  „10 ноември 1989 г. и Великите сили. Виктор Шарапов изпада в бяс вежливо и тихо“ - https://www.24chasa.bg/novini/article/7855702

  „Поръчаха ми да сваля Тодор Живков*“ - https://www.big5.bg/akcenti/item/14936-porachaha-mi-da-svalya-todor-zhivkov.html

  „Преди два месеца руският посланик Макаров лично заяви по повод изявление на Цветанов, че антируското му говорене не остава незабелязано в Кремъл. Цветанов е човекът, който спомогна комунизмът да се изучава в учебниците по история. Цветанов беше и един от първите, който категорично заяви, че България трябва да се въоръжи с Ф-16 и работеше тази сделка да се случи. Той говореше ясно евроатлантически“
  Из „Методи Андреев: Цветанов действаше ясно евроатлантически, антируското му говорене не остана незабелязано“ във Фактор.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Обичайно за автора много добро, стегнато и всъщото време пълно изложение и точни изводи. Поздравлени за автора и дано повече хора го прочетт, да се позамислят, а не да хленчат и да се жалят, като че ли някой друг ( иначе много добър човек) ще дойде, ще оправи всички неуредици и специално ще ощастливи всички недоволни.
  Може, ама друг път.

 12. 12 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 695 Весело

  Комунизмът свършва там, където свършат чуждите пари. Ядохме и пихме на воля, руснаците купуваха всичките ни боклуци, продаваха ни нефт - при потребление 8 млн. тона ни даваха към 20 млн. Горницата продавахме на Ливан, Гърция и др. във вид на готови горива и пак ядохме и пихме на воля.
  И тогава дойде келнерът със сметката... И разправията започна.
  Чакахме поличби, а поличби нямаше.
  Трябваше да се работи.
  Та това е...

 13. 13 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Хубаво описва фактите, но като е казал А защо не каже и Б или има задачата до изчисти образа на ДС, които извъшиха грабежа.

 14. 14 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3730 Неутрално

  Обективен анализ на Красен Станчев!
  "И независимата прокуратура, каквато няма преди 1989 г. В конституцията от 1991 г. тази фигура на главния прокурор си проби път, защото имаше страх от преследване на политически противници. Едва след повече от 20 години някои хора се сетиха, че институцията може да се използва за преразпределение на стопанско и политическо влияние. Но този феномен е нов, не е родилно петно на развития преход."
  Ден преди заседанието на ВСС, на което ще се гласува отново кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, написаното заслужава размисъл. Дори от тези, за които Гешев е радост. :(

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3128 Гневно

  Защо петна ?! Нали същите не престават да се хваят с т.нар. "ПРЕХОД" ,откъдето и да го погледнеш виждаш едно и също - КОЙ ! И няма нужда от "някои" обяснения ,а от едно : ТЕ си направиха преход във властта и икономиката , създадоха "КОЙ и ТОЙ" и днес ти се смеят на наивността да им се радваш и анализираш.....

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8348 Неутрално

  Трябват повече такива анализи. Особено са полезни за младите хора.

 17. 17 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Интересен преход - бившите комунисти разграбиха държавнат собственост и станаха частни собственици, но не създадоха свободен пазар и работеща демокрация - т.е. установиха нов вид монопол върху собствеността и властта в неумело прикрита форма. В крайна сметка се промени само фасадата - напукана и адски грозна. Откога повтарям - това което става е продължение на комунизма с други средства - организиран грабеж по насилствен път, което винаги е било същинската природа на комунизма. Преход от трън та на глог. И двете кърваво червени. А българите само седят и мигат на парцали. Всичко това стана възможно единствено заради пасивността на населението.

 18. 18 Профил на Minavam ottuk
  Minavam ottuk
  Рейтинг: 15 Неутрално

  И независимата прокуратура, каквато няма преди 1989 г. В конституцията от 1991 г. тази фигура на главния прокурор си проби път, защото имаше страх от преследване на политически противници. Едва след повече от 20 години някои хора се сетиха, че институцията може да се използва за преразпределение на стопанско и политическо влияние. Но този феномен е нов, не е родилно петно на развития преход.
  Евала !

  Minavam ottuk
 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2239 Любопитно

  "Колебанието между различни крайни, макар и в самозаблуда, тълкувания е естествено."

  И тия "Някои обяснения на успеха и несполуките" също ли са вид самозаблуда? За "родилните петна", оставени от "бащата" на Търговския закон, депутат от ВНС и доктор по марксистко-ленинска философия, Красен Станчев?

 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1380 Весело

  Куп обтекаеми полуистини докато се стигне до същността на поръчката - последните два параграфа, които, накратко, гласят:
  1. Матряла сам си е виновен, щото е тъп
  2. Прокуратурата е виновна, щото Гешев ще стане главпрок
  3. Kомунисти, десари, руснаци нямат нищо общо, те никога не са съществували, а са митове и легенди
  4. Всичко ще се оправи, заграбеното неизвестно от кого, неизвестно как ще се върне, всекиму ще се въздаде според мерац........., опс, лапсус - "заслугите", и ще настане земен рай

  ОФ-то ръкопляска и одобрява........

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1380 Весело

  "В конституцията от 1991 г. тази фигура на главния прокурор си проби път, защото имаше страх от преследване на политически противници. Едва след повече от 20 години някои хора се сетиха, че институцията може да се използва за преразпределение на стопанско и политическо влияние. Но този феномен е нов, не е родилно петно на развития преход."

  Да бе, и един мармот завива главни прокурори в шоколад.

  Авторът е бил на друга планета по време на прокурорската вакханалия по времето на Филчев, назначен лично от Светиня Му Костов.

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1380 Весело

  А това е особено умилително:

  "Иначе казано: независимо кой какво е заграбил в началото, около 1989 г........"

  Т.е. кой каквото е заграбил по средата, 92-96 г, и особено в края - 97-01 година, при тъй наречената "приватизация", да спи спокойно, то не е било грабеж, а така, нищо особено, рутина, даже богоугодно и благородно поемане на тежкото бреме на отговорността за бившата "общонародна собственост"....

  Гиди лицемерникооооооооо..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 749 Неутрално

  In a nutshell:
  Куп обтекаеми полуистини!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 24. 24 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Няма да забравяме днес.
  Споменът от вчера е едва доловим.
  Жаждата за утре е неутолима!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK