Гешев втори път: А ако членовете на Висшия съдебен съвет имаха собствена воля

Гешев втори път: А ако членовете на Висшия съдебен съвет имаха собствена воля

© Надежда Чипева, КапиталВисшият съдебен съвет се кани в четвъртък (14 ноември) само да прегласува избора на Иван Гешев за главен прокурор, ако съдим по изявлението на Цацаров, направено още вечерта на 24 октомври след първото гласуване и повторено и след връщането на избора от президента Радев. Не е ясно дали върховният административен орган на съдебната власт ще си направи труда поне за приличие да дебатира мотивите, с които Радев отказа да издаде указа за назначаването на Гешев, и след обсъждане да ги отхвърли; или ще ги игнорира с мълчалив бетонен вот. Понеже Конституцията не е казала, че трябва да бъде обсъдена позицията на президента.


Конституцията като легитимация на предпоставените схеми на неявната власт


"Въпросът не е дали е незаменим Гешев, а че трябва да се спазва Конституцията". Думите са на главния прокурор Сотир Цацаров след отказа на президента да издаде указа.

Ако решим да си играем на реплики и дуплики, ще вметнем, че тя, Конституцията, не е казала и че не може да се обсъждат мотивите на президента, с които той отказа да подпише указ. Но игнорирането им значи да приемем, че писането на мотиви и връщането на избора е нищо повече от излишна хамалогия на държавния глава. Безсмислена. Губене на време. Президентът можеше да си замълчи - и това щеше да е напълно конституционно, нали, и да подписва каквото му подадат, за да си спести помийната лавина, която се изсипа върху него - "как не го било срам да върне Гешев". Той пое риска - единствен от всички институционализирани власти, да изрече на глас очевидното:
- Че Конституцията е спазена само формално, зачеркнат е духът на основния закон чрез липсата на състезателност, която отнема престиж и легитимност на бъдещия главен прокурор;
- Че общественото неприемане на Гешев е задушено от масираната институционална подкрепа от органи на изпълнителната власт, чието място не е на сайта на прокуратурата, щом толкова гласовито пледираме за независимост на съдебната власт, нещо повече - такава подкрепа е в нарушение на Закона за съдебната власт.


Съвършеният цинизъм на продуцентите


Дали утре 20-те върховни кадровици, които вече избраха Гешев, ще се замислят на глас над съображенията на Радев? Цацаров коментира по повод връщането на избора, че президентът изпълнил конституционното си задължение /да реагира в разумен срок - бел. ред./ и дори представил мотиви, въпреки че Конституцията не го задължава. Казано иначе, главният прокурор похвали президента за нещо, което утре ще бъде игнорирано. Такова публично отиграване на базисно противоречие с държавния глава е съвършеният цинизъм на продуцентите, абсолютно убедени в успешния финал на програмата максимум "Гешев главен прокурор и нищо друго".


Ако членовете на ВСС имат собствени глави на раменете си, ще обсъдят мотивите на Радев


И не само ще ги обсъдят, а ще се съобразят с позицията на президента. Избран, припомняме, от два милиона българи.


Много трудно е да се сглоби логичен отговор на въпроса защо ВСС гласува така монолитно за толкова немонолитна от професионална и етична гледна точка фигура като Иван Гешев. Страх от Цацаров, а Гешев е неговият избор - този е неизреченият отговор-признание за реалната сила на главния прокурор, извън формалните му правомощия. (А може да има и друго - по-страшно и по-грозно и порочно от страха или паралелно с него.) Но страхът е потвърждението кой дефакто управлява съдебната власт. /И не само./

И все пак... Като си давам сметка, че оттук нататък този коментар ще бъде видян като наивен, ще го кажа: Ако членовете на ВСС имаха не само собствени глави на раменете си, но и остатък от лично достойнство; ако все още могат да изпитват неудобство от очевидните факти, белязали прокурорската кариера на Гешев през последните две години, през които е най-отглеждан за върховния пост чрез делото "КТБ", ще се замислят дълбоко как да постъпят утре.


Именно ВСС е органът който не само има правото - за разлика от президента, но и абсолютното констиуционно задължение


да се взре в личността на избраника си Гешев


- в неговите професионални и нравствени качества, които са условие за заемане на длъжността, заложено в Конституцията, за чието спазване натрапчиво пледира г-н Цацаров.


Прокурор, който беше чут от журналистите на кръстовището при задържането на Иванчева и Петрова да изшептява нареждането си към полицаите "Този да се маха" по адрес на чакащия в подлеза адвокат, който в крайна сметка не беше допуснат при задържаните жени, не може да претендира, откъдето и да го погледнеш, нито за професионално, нито за нравствено съответствие с изискваните изрично от Конституцията качества за длъжността на върховен надзорник на законността. И към това несъответствие на Гешев се добавят всичките му публични изцепки за онези, лошите /които не го харесват/ и добрите/ които го подкрепят/. Поне един от 20-те членове на ВСС, които гласуваха за него, дали ще го попита утре, преди да препотвърди вота си, как ще постигне обективност на огромната репресивна власт, с която ще разполага, след като вече е посочил враговете си!


Парламентарната квота на ВСС - кому и за какво служи


И понеже говорим, и най-вече президентът поставя в мотивите си проблема за обществено доверие в главния прокурор, за права на гражданите, за действия в обществен интерес, за върховенство на закона, не можем да премълчим, че най-отвращаващо-демагогска е позицията на парламентарните партийни водачи, и то на всички - от Бойко Борисов, през Корнелия Нинова до Волен Сидеров: че те не можели да се месят и затова не се месели сега в избора на главен прокурор, понеже властите са разделени и Конституцията , нали, не позволявала. А те, завалиите, са изначално и яко замесени именно с избора на парламентарната квота от 11 души, тоест половината от 22-мата изборни членове на ВСС - 5-има в прокурорската колегия и 6-има в съдийската. Техните гласове са решаващи за всеки избор, за който е необходимо квалифицирано мнозинство, така че нека партийните водачи да спрат да дразнят хората с наглостта си.

(Да припомним защо са измислили в цивилизования правов свят тази квота - там я наричат обществена, и е много по-малка, излъчва се сред университетски преподаватели и образовани хора с авторитет, които представляват гражданите в управляващия орган на съдебната власт.)


В България тази квота се избира от парламента, но поне на книга със същата цел: да бъде окото и ухото на гражданите, за да предпази от капсулиране независимата съдебна власт. В нашия вариант обаче тези 11 избраници в резултат на пазарлъците на партийните водачи, не са никакво око на обществото, а са просто инсайдери в съдебната система на съответната политическа група и нейните икономически контрагенти, поддържащите болтове на желязната машина, която върти далаверите между върховете на трите власти и устремно срива към нулата общественото доверие в правосъдието.)


Сега тези 11 народни избраници имат шанса да опровергаят горното определение


А партийните им водачи - да им потърсят сметка за реалната роля, която изпълняват като пратеници уж на гражданското общество. Утре поне някои от тях могат да съберат кураж и да промълвят въпрос към Гешев и най-вече към Цацаров: например кои са "двете сгради", в които се решавал изборът на тримата големи в съдебната власт! Ако във ВСС наистина имаше парламентарна квота, или казано иначе - ако България беше парламентарна република с Конституция, в която се кълне Цацаров - тези негови думи за двете сгради, тоест за слетите власти, щяха да предизвикат вулканично изригване, и то точно на представителите на парламента.

Е, утре някои от тях могат да измънкат някоя дума. Да кажат например защо гласуват за Гешев.


Може ли все още нещо да се направи


На фона на описаното по-горе - за мълчанието на многобройната парламентарна квота във ВСС, нашето всеобщо вторачване в президента, който същевременно няма нито едно самостоятелно правомощие, е големият и драматичен парадокс на ситуацията. Президентът може да сезира Коституционния съд за изсняване на процедурата след връщане на избора от държавиня глава - какво следва да направи ВСС според чл. 192, ал. 2 от Конституцията, . Но тъй като вече е напълно ясно, че изборът на Гешев е по предваритгелно изготвена схема, най-яркото поотвърждение за която е именно единствената кандидатура на Гешев, няма основание да смятаме, че КС е оставен на свобода извън схемата "Или Гешев или никой". Най-вероятно КС няма да допусне искането за тълкуване.


От друга страна, някои юристи смятат, че ако утре ВСС прегласува Гешев, а президентът сезира КС и на това основание забави издаването на указа, рискува да бъде заплашен от импийчмънт. Макар че Конституцията не посочва конкретен срок.

Та искаме или не - засега остава вариантът: Ако във ВСС имат глави на раменете си и все още могат да изпитват срам, ще отхвърлят Гешев.


Това имах предвид с уговорката, че коментарът ще бъде оценен за наивен.
И все пак! ВСС е органът, който.... И затова днес сме длъжни да говорим за ВСС.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Мама му стара , в тази държава ,толкова много интелигентни хора , с образование ,ценз , опит ,демократично мислене ,с власт ,ВСС ,съдии ,прокурори ,управляващи , няма ли как да се сетят да направят един избор от 5 кандидата и
  пак да си излезе ,ако е най добрия Гешев ,що да не е той ,ако става за това , но да има конкуренция , какво ще стане ,ако в тази държава освен да искаме да живеем демократично и свободно ,почнем да мислим по същия начин !

 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Оказва се, че ВСС не е наясно с основните нормативни документи, с които трябва задължително да се съобразява. Един от тях се нарича

  ПРАВИЛА ЗА ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД И ГЛАВЕН ПРОКУРОР.
  http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/24/Pravila-VKS-VAS-GP-novi.pdf

  В раздел четвърти на Правилата се регламентира начинът, по който трябва да работят магистратите в случай, че Президентът върне избрания от ВСС Главен прокурор. Ето текста на раздела, като ви моля да обърнете особено внимание на т. 7 от раздела. Ето ви и текста:
  IV. ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРА
  За всички кандидати се гласува едновременно чрез електронната система за гласуване на пленума на Висшия съдебен съвет. Всеки член на ВСС има право да гласува „за” само за един кандидат.
  Пленумът на Висшия съдебен съвет приема решението за избор на кандидат с мнозинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете си с явно гласуване.
  Когато при първото гласуване никой от кандидатите не е получил седемнадесет или повече от гласовете на членовете на пленума на Висшия съдебен съвет, изборът продължава за двамата кандидати, получили най-много гласове.
  Когато при повторното гласуване никой от двамата кандидати не е получил 17 или повече гласове от членовете на ВСС, процедурата се прекратява.
  Решението на пленума на ВСС за избрания за председател на ВКС, председател на ВАС или главен прокурор се публикува незабавно на интернет страницата на ВСС, заедно с протокола от заседанието на пленума на ВСС.
  Пленумът на Висшият съдебен съвет изготвя и изпраща предложение до Президента на Република България за назначаване на избрания кандидат, на основание чл.129, ал.2 от Конституцията.
  По реда на тези правила се провежда нова процедура за избор на председател на ВКС, председател на ВАС и на главен прокурор, когато: - Президентът на Република България откаже да назначи предложения с решението на пленума на ВСС по т. 5 кандидат. - когато процедурата е прекратена при условията на т. 4.
  Въз основа на решението на пленума на ВСС от повторния избор, в срока по т. 6 се изготвя и изпраща предложение до Президента на РБ за назначаване на избрания кандидат. Президентът не може да откаже назначаването при повторно направено предложение.
  Да виждате някъде, че върнатото от Президента решение за нов главен прокурор подлежи само на гласуване? Не!!! Провежда се НОВА процедура за избор на главен прокурор, сиреч - нещата започват от начало. За нашите корифеи новата процедура се свежда до просто прегласуване...
  Коментар: Александър Спасов

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7509 Неутрално

  Мафията няма да се предаде лесно

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Гешев е еманация на гербаджийската правна реформа... С такъв гл. прокурор няма начин да не ни приемат в Шенген.

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Мафията няма да се предаде лесно
  —цитат от коментар 3 на neut


  Така си е!
  Да видим колко мургави протестиращи ще докара утре на протестите.

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  ВАЖНО! В момента срещу Гешев има образувана проверка в СП за престъпления срещу правосъдието, което означава, че той не отговаря на изискванията на ЗСВ, като кандидат за главен прокурор! На 24.10., в деня на избора на главен прокурор, БОЕЦ внася сигнали до ВСС, ИВСС и ВКП срещу Иван Гешев,
  http://www.boec-bg.com/archives/2609

 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Цацаров мълчи и за проверката срещу Гешев
  БИВОЛЪ ОТГОВАРЯ НА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ГЕШЕВ
  https://bivol.bg/биволъ-отговаря-на-прокуратурата-за-г.html

 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  ЗАПИСИ ОТ РАЗПИТИ РАЗКРИВАТ СДЕЛКИ НА ГЕШЕВ С ПРЕСТЪПНАТА ГРУПИРОВКА НЕДОСЕГАЕМИТЕ !!!
  Ето какво се чува от страна на Иван Гешев:
  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/2672897476095351

 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2856 Неутрално
 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  ВАЖНО! В момента срещу Гешев има образувана проверка в СП за престъпления срещу правосъдието, което означава, че той не отговаря на изискванията на ЗСВ, като кандидат за главен прокурор!
  —цитат от коментар 6 на Наблюдател


  Съгласно кой закон не отговаря?
  Би ли го цитирал?

 11. 11 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1345 Любопитно

  Цитат:
  '''' Не е ясно дали утре върховният административен орган на съдебната власт ще си направи труда поне за приличие да дебатира мотивите, с които Радев отказа да издаде указа за. назначаването на Гешев, и след обсъждане да ги отхвърли, или ще ги игнорира с мълчалив бетонен вот. '''

  Четох днес в друга медия една много стара статия на Петя по горе долу идентичен случай с избора на един от по-предишните прокурори. . .
  Пак с намесата и решението на КС. . . .

  Добре е еволюирала!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 12. 12 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Така или иначе той ще е. Кво се прави на независим президентът?

 13. 13 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 403 Неутрално

  не бих искал да ставам адвокат на Гешев, но е най-малкото пресилено че има масово обществено недоволство от избора му.

 14. 14 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  БОЕЦ сезира ЕК и Лаура Кьовеши за позорният избор на Гешев!
  http://www.boec-bg.com/archives/2639

 15. 15 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1345 Любопитно

  До коментар [#2] от "SaveBG":


  ............ По реда на тези правила се провежда нова процедура за избор на председател на ВКС, председател на ВАС и на главен прокурор, когато: - Президентът на Република България откаже да назначи предложения с решението на пленума на ВСС по т. 5 кандидат. - когато процедурата е прекратена при условията на т. 4. Въз основа на решението на пленума на ВСС от повторния избор, в срока по т. 6 се изготвя и изпраща предложение до Президента на РБ за назначаване на избрания кандидат. Президентът не може да откаже назначаването при повторно направено предложение.Да виждате някъде, че върнатото от Президента решение за нов главен прокурор подлежи само на гласуване? Не!!! Провежда се НОВА процедура за избор на главен прокурор, сиреч - нещата започват от начало. За нашите корифеи новата процедура се свежда до просто прегласуване...Коментар: Александър Спасов
  —цитат от коментар 2 на SaveBG


  Колега , това е вярно, но след това има едно тълкувателно решение на КС и именно по него се канят само да прегласуват.
  Така е казал КС и то май преди повече от 10 години по идентичен тогава казус

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1345 Любопитно

  До коментар [#2] от "SaveBG":


  До коментар [#2] от "SaveBG": Така е казал КС и то май преди повече от 10 години по идентичен тогава казус
  —цитат от коментар 15 на Чардо

  Ето и частта за която стана въпрос:

  '''''''........... Решението на КС е от 28 март 2002 г., обнародвано в “Държавен вестник” на 5 април 2002 г. То е по конституционно дело №2 от 2002 г. По това време членове на КС са все авторитети сред юристите - Георги Марков, Димитър Гочев, Тодор Тодоров, Неделчо Беронов, Стефанка Стоянова, Маргарита Златарева, която е докладчик по делото, Васил Гоцев, Людмил Нейков, Румен Янков, Живан Белчев и Пенка Томчева. През 2002 г. към тях е отправено питане от тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Той сезира КС с въпроса дали подлежат на съдебен контрол решенията на ВСС за избор на тримата големи - главен прокурор, председатели на ВАС и ВКС. Друга част от въпроса му засяга назначенията на дипломатическа служба. КС приема тълкувателно решение №2/2002 г., в което казва, че не подлежат. В мотивите си обаче съдиите подробно обясняват какво представлява ВСС и как постъпва президентът, когато кандидатурата на някой от тримата големи му е повторно представена за издаване на указ. “Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на един от тримата висши магистрати при повторно направено предложение от ВСС”, категорични са конституционните съдии в мотивите си. В тях те посочват, че “конституцията установява споделена компетентност на президента с Висшия съдебен съвет”. Съдиите отбелязват, че когато ВСС направи първо предложение за “назначаване на конкретно лице като ръководител на институция от висшата магистратура”, държавният глава може да упражни право на преценка и да не издаде указа. При повторно предложение той “вече е поставен в условията на обвързана компетентност”. Това означава, че не разполага с избор “измежду юридически равностойни варианти”, тоест не прави преценка. ............''''''''''''''''''''''''''


  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#2] от "SaveBG":

  То хубаво, но правилника за избор е точно толкова подробен, колкото и Конституцията, т.е. никак. В случая трябва да се види чл.173, ал.13 от ЗСВ и да се изхожда от функциите на органите - президент и ВСС. Съдебната власт е независима и синхрон с това ВСС е кадровият орган на съдебната власт. ВСС избира и административните ръководители. По отношение председателите на ВКС, ВАС и гл.прокурор има сложен фактически състав - избор от кадровия орган и указ на президента. Президента обаче няма никакви правомощия по процедурата и може да направи само това, което е предвидено в Конституцията и в ЗСВ - да издаде указ за назначаване или да откаже. Когато упражни правото на вето следва чл.173, ал.13 от ЗСВ - Когато президентът на републиката откаже да назначи предложен от пленума на Висшия съдебен съвет кандидат и няма повторно направено предложение за същия кандидат, новият избор се извършва при условията и по реда на ал. 1 – 12. Т.е. процедурата по избор в глава 4, т.7 от Правилника, която ти визираш е в съответствие с със закона, а не създава нови правила, т.е. цялата процедура - откриване, предложения, изслушване и избор се извършва ако няма повторно предложение за назначаване на предложения вече кандидат. В случая ВСС е длъжен да проведе ново гласуване, тъй като отказа на президента не прекратява започнатата процедура и кандидата виси докато не бъде отхвърлен при новото гласуване. Т.е. такова задължително трябва да има, защото отказът не заличава извършеното до момента от ВСС. Самото ВСС пък е пред голяма дилема -да отсвири президента, което не е добре за институционализма или да скърши хатъра на ДП и едновременно с това всеки от висшите магистрати да признае, че при първото гласуване не е съобразил нещо, което е видно за всички. Не знам какво ще направят и въпреки че не понасям фатмака, иска ми се да вярвам, че в името на държавността, ако не поради нещо друго, ще зачетат отказа на президента да назначи този кандидат.

 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#13] от "bkstoja":

  Срещу Гешев засега са против само и единствено обвинени от него и платените им слуги.
  Това са фактите.
  Логично е да са Против Гешев.
  Но аз си мисля, че със или без Гешев а поради ЕС процесът по повръщане на незаконно заграбеното е необратим.

 20. 20 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 396 Неутрално

  „Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже“! Бабката аФторка за каква се има, че нещо много назидателно го раздава: „Ако във ВСС имат глави на раменете си и все още могат да изпитват срам, ще отхвърлят Гешев“. Бабке, не ти ли е ясно, че не си ти тази, която може да коментира и - какво нахалство, каква наглост, какъв гьонсуратлък - да осъжда и инструктира ВСС какво да прави! Ти, бабке, добре ли си със душевното здраве, наред ли си с кръвното, как си със склерозата и дъртозата? Ами, бабке, нека ти кажа, че във ВСС ти можеш само да минеш пода с парцала и кофата и то ако ти позволят да го направиш! Ясно ли ти е? Боже, откъде ги намират такива баби – кастинги ли правят, от гората ли ги берат – не е ясно! Че и пишат, че и акъл дават!
  —цитат от коментар 17 на Santos


  Та за какво мучиш бе, дрОгарю? Само вие, гербадйите, ли имате право да се изказвате? Май се помислихте за безсмъртни, като вожда ви...

 21. 21 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 288 Неутрално

  [quote#10:"atmanpg"][/quote]

  Като за начало чл. 170. ал. 4 от ЗСВ.

 22. 22 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#13] от "bkstoja":Срещу Гешев засега са против само и единствено обвинени от него и платените им слуги.Това са фактите.Логично е да са Против Гешев.Но аз си мисля, че със или без Гешев а поради ЕС процесът по повръщане на незаконно заграбеното е необратим.
  —цитат от коментар 19 на Да вярваме на истината


  Абе и адвокатите нещо не го харесват...

 23. 23 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  [quote#10:"atmanpg"]
  —цитат от коментар 21 на idiotstavrev
  Като за начало чл. 170. ал. 4 от ЗСВ. [/quote]

  Тоест това ли?

  "(4) За административен ръководител на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и за главен прокурор се назначава лице, което има високи професионални и нравствени качества и отговаря на изискванията за стаж по чл. 164, ал. 7."

  Твърдиш, че Гешев няма необходимия стаж?

 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Че ВСС е инсталация, за това не се спори. Половината са изпратени директно от съдебната власт. Спорът е за 11 бр. от парламентарната квота. Какъвто и да е бил пазарлъкът, възможностите на опозицията са да внедри не повече от 2-ма. Това е положението Минке!
  Компромиси за ВСС са невъзможни. Това е звеното, което осигурява недосегаемостта на Боса и сие. Компромис даже не може да има и за 2-ма кандидати, има по-голям риск. При комунизма системата гипсираше хората на всички нива. В днешно време не просто ги гипсира, а ги роботизира. Залогът не е само власт и пари, а и жалкия животец.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1386 Весело

  олеле-малеле... воля... затова ли Шекерджиев скоропостижно е излязъл в отпуска хахах... несъмнено, много трудно решение

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Изходът е ВНС и промяна на Конституцията. Главен прокурор да се избира и уволнява от НС и да има ограничени правомощия - да не може да се меси по конкретни дела.
  Иначе за казуса е релевантна разпоредбата на чл.173, ал.13 от ЗСВ - Когато президентът на републиката откаже да назначи предложен от пленума на Висшия съдебен съвет кандидат и няма повторно направено предложение за същия кандидат, новият избор се извършва при условията и по реда на ал. 1 - 12. Излиза, че ВСС може отново да направи предложение за същия кандидат без да открива нова процедура, а само ако не направи такова, тогава всичко следва да започне отначало. Т. е. дори да е имало 3-ма кандидата, избран е един, предложен е на президента и той е отказал, при новото гласуване във ВСС участва само същият, но не и другите двама. Ако събере 17 гласа се праща пак на президента и вече не може да се отказва, а ако не събере се открива нова процедура.

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 29. 29 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Гешев и ГЕРБ са радост за циганските махали!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 30. 30 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#28] от "Der Ruhmwolf":

  Много ви пречи Конституцията май.
  И на едни привърженици на ИК също им пречеше.
  И на един олигарх...
  Та затова ще казвам "долу ръцете", всеки път, когато някой поиска да я омърси.

 31. 31 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Единственият и най-разумен аргумент срещу Гешев е че същият няма нужните професионални и етични качества за служител в държавното обвинение, а още по-малко за главен прокурор! Да припомня, че все още не е ясно дали Гешев е наблюдаващ прокурор по казуса КТБ ( Бел. В едно свое изказване пред прокуратурата във връзка с питане на Бойко Атанасов Гешев твърди, че не е такъв). На второ място, очевидният отказ на същия с цел изпълнение на професионалните си задължения , като наблюдаващ прокурор по казуса КТБ ( Бел. какъвто очевидно е) да разпита лицето Дилян Пеевски във връзка с делото КТБ. Нещо повече, самият Гешев твърди в интервю, което според защитниците му също ,, извадено от контекста”, че Пеевски не се намирал в делото по същата причина, както Путин и Обама не били там! В интерес на съдебното производство и изискванията на НПК разследващият прокурор е задължен да разгледа и да разпореди разпитването на процесуално лице, чиито инициали фигурират в тефтерите и документацията на пирамидата КТБ, в която бяха ощетени българските граждани и фиска! Полиграфическия комбинат беше придобит със средства от КТБ и то не по вестникарски твърдения, а по твърдения на подчинената на Цацаров-Гешев СРП! Под документираните инициали ДП и ДП1 по твърдения на изпълнителния директор на банката Ц. Василев стой именно Дилян Пеевски... При всички тези съвпадения упорството и отказа на Гешев дори да постанови разпит на Делян Пеевски буди сериозни съмнения с корупционен елемент. При всички тези обстоятелства агресивното поведение на Гешев буди сериозни подозрения в липса на обективност и фундаментално непознаване на наказателното право! Освен това по отношение на позицията на милиционера Гешев по отношение на адвокатското съсловие, Че е такова, което обслужва интереса на този, който плати, Милицонерът вероятно забравя, че освен наказателното право съществуват и други правни отрасли: примерно гражданско право; където функцията на адвоката е да се бори за интересите на упълномощителя в полза на правната сигурност и общество ; патентно право, защитаващо индустриалните и индивидуални права на носителите на интелектуално и индустриално право, открития, патенти и иновации/ защита на авторските права - правото на гражданина да получи плодовете на своя труд във значение дали в музиката, изкуството, индустриалния дизайн ... Данъчното и осигурителното право, административното право.. Търговското и облигационното право.. Във всички тези отрасли на правото прокуратурата не участва, а функцията на адвокатурата е да осигури прилагането на закона според точния му смисъл и да не допусне ощетяване на добросъвестната страна! Наказтелният процес не обхваща цялото право, а и функцията на адвокатурата е аналогична, а именно : да осигури равенството пред закона на гражданите.

 32. 32 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 645 Весело

  „Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже“! Бабката аФторка за каква се има, че нещо много назидателно го раздава: „Ако във ВСС имат глави на раменете си и все още могат да изпитват срам, ще отхвърлят Гешев“. Бабке, не ти ли е ясно, че не си ти тази, която може да коментира и - какво нахалство, каква наглост, какъв гьонсуратлък - да осъжда и инструктира ВСС какво да прави! Ти, бабке, добре ли си със душевното здраве, наред ли си с кръвното, как си със склерозата и дъртозата? Ами, бабке, нека ти кажа, че във ВСС ти можеш само да минеш пода с парцала и кофата и то ако ти позволят да го направиш! Ясно ли ти е? Боже, откъде ги намират такива баби – кастинги ли правят, от гората ли ги берат – не е ясно! Че и пишат, че и акъл дават!
  —цитат от коментар 17 на Santos


  "...„Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже“! Бабката аФторка за каква се има..."
  =====
  Абсолютно съгласен, но аз го казвам по друг начин, който
  /мое мнение/ обрисува по-точно тези наглеци:
  Боже, боже, колко вересия скита по този свят, боже!

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 314 Неутрално

  През 2012 г. всички партии избраха Сотир Цацаров (от раз), даже промениха закона, за да го назначат!!!
  Ако тогава Демократите и БСП не бяха подкрепили Цацаров, сега нямаше да се говори толкова за Гешев!
  Псевдо Демократите и псевдо Социалистите сами са си Виновни!!!
  Няма истинска опозиция срещу ББ, а само някакви продажници!
  Жалко...

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  не бих искал да ставам адвокат на Гешев, но е най-малкото пресилено че има масово обществено недоволство от избора му.
  —цитат от коментар 13 на bkstoja


  Ъ?
  Пресилено?
  Това да заявищ пред цялата страна, че разделение на властите не трябва да има как ти се вижда?
  Ми този Гешев демонстрира незачитане на основните закони на демокрацията бе!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на burma
  burma
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Думата избор се употребява когато имаш най-малкото 2 възможности. При една единствена, тя е неупотребима. Както и да го въртят, с каквито букви, членове, алинеи и прочее глупости да ни занимават, очевидното е очевидно. И ако "законът" е такъв да противоречи на духа на демокрацията, толкова по-зле за този закон. Наречете го закон за диктатура, но не подменяйте ясната човешка логика. Черното не може да бъде бяло. При един единствен кандидат, думата е диктат.

  muho
 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Думата избор се употребява когато имаш най-малкото 2 възможности. При една единствена, тя е неупотребима. Както и да го въртят, с каквито букви, членове, алинеи и прочее глупости да ни занимават, очевидното е очевидно. И ако "законът" е такъв да противоречи на духа на демокрацията, толкова по-зле за този закон. Наречете го закон за диктатура, но не подменяйте ясната човешка логика. Черното не може да бъде бяло. При един единствен кандидат, думата е диктат.
  —цитат от коментар 37 на burma


  А ти сигурно си бил на процедурата в Прокуратурата и знаеш, че други кандидати не са обсъждани!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Препрочитаме финала на "Косачи" от Чудомир:

  "Огънят вече беше барабанен. Решена да унищожи противника си без остатък, Чековица кълнеше ужасно, гребеше буци пръст от купчината и хвърляше бясно през оградата. Лъжлив Съби се понаведе ухилен и извика:

  - Поправи си мерника, Чолпанке, че надхвърля! Ще цапнеш Нена, Ненаа - хубостта на селото ни ще затриеш. Нали уж щях да ти сватувам за него?

  - Самодиви да ти сватуват, куче проклето, и таласъми да ви тропат по полиците! Дано черна котка те прескочи, като пукнеш, та на вампир да се преобърнеш!...

  Разпенена, прегракнала, тя реши да намали разстоянието и да атакува; затова се срина от купчината, прибягна, покатери се на гробищната ограда и сякаш вече не викаше, а джавкаше:

  - Да пукнеш, да треснеш и ти, и майка ти, и баща ти, и децата ти!

  - Ненооо - провикна се пак Съби, - ела, ела, ако не си видял жива горила - ела да видиш! Аз едно време видях на Пловдивския панаир, ама тази е по-рошава!

  - Хи, хи, хи... - кискаше се Сенегалецът, облегнат на косата. Голямата му уста се беше разчекнала чак до ушите, а здравите му зъби се белееха на слънцето, сякаш беше лапнал буца сирене."

 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  " Гешев втори път: А ако членовете на Висшия съдебен съвет имаха собствена воля"

  Ако изобщо хората в тази държава, които вземат важните и ключови решения в нев, проявяваха собствена воля.......

 41. 41 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 343 Весело

  „Ако във ВСС имат глави на раменете си и все още могат да изпитват срам, ще отхвърлят Гешев“

  - Ако в МЕДИИТЕ все още могат да изпитват срам, ще отхвърлят "Свободна Моника Веле".

  Аре.

 42. 42 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Любопитно

  Ako имаха воля щяха да изберат Деси Иванчева-Неподкупната,за радост на либералната общност в България!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 774 Весело

  Трудно ми е да проумея и да разбера мотивите на ибрикчиите под статията. За неплатените говоря...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 45. 45 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Трудно ми е да проумея и да разбера мотивите на ибрикчиите под статията. За неплатените говоря...
  —цитат от коментар 44 на Kamenarski


  Мотивите им са финансови.

 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4399 Неутрално

  Тъжната истина е, че който и да бъде/беше избран за глав. прокурор, все щеше да е бутан от някое лоби, от някои кръг.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 47. 47 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1308 Весело

  До коментар [#39] от "Lemmy":

  Велико!

  Знанието е сила, информацията - власт
 48. 48 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1349 Весело

  Препрочитаме финала на "Косачи" от Чудомир:"Огънят вече беше барабанен. Решена да унищожи противника си без остатък, Чековица кълнеше ужасно, гребеше буци пръст от купчината и хвърляше бясно през оградата. Лъжлив Съби се понаведе ухилен и извика:- Поправи си мерника, Чолпанке, че надхвърля! Ще цапнеш Нена, Ненаа - хубостта на селото ни ще затриеш. Нали уж щях да ти сватувам за него?- Самодиви да ти сватуват, куче проклето, и таласъми да ви тропат по полиците! Дано черна котка те прескочи, като пукнеш, та на вампир да се преобърнеш!...Разпенена, прегракнала, тя реши да намали разстоянието и да атакува; затова се срина от купчината, прибягна, покатери се на гробищната ограда и сякаш вече не викаше, а джавкаше:- Да пукнеш, да треснеш и ти, и майка ти, и баща ти, и децата ти!- Ненооо - провикна се пак Съби, - ела, ела, ако не си видял жива горила - ела да видиш! Аз едно време видях на Пловдивския панаир, ама тази е по-рошава!- Хи, хи, хи... - кискаше се Сенегалецът, облегнат на косата. Голямата му уста се беше разчекнала чак до ушите, а здравите му зъби се белееха на слънцето, сякаш беше лапнал буца сирене."
  —цитат от коментар 39 на Lemmy


  Човече, не спира да се хиля!

 49. 49 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  Сякаш преживявам deja vu. Може би покрай годишнината от 10-ти ноември и многото спомени отпреди 30 години, но имам чувството, че отново сме в същия капан като тогава: едно малцинство само като че ли вижда състоянието на нещата и истинската опасност от това, което се готви, мнозинството е пасивно, а силните на деня се опитват всячески да злепоставят протестиращите и да ги изкарат тях лошите и користните. Истинско дежа вю.

 50. 50 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2794 Весело

  До коментар [#37] от "burma":

  "И ако "законът" е такъв да противоречи на духа на демокрацията, толкова по-зле за този закон."

  Съгласен! Законът трябва да се промени.
  Но....
  Първо, още не е променен и няма как нещата да станат по твоя алгоритъм, само заради красивите ти очи.
  И второ- този закон е предложен от човек, който сега е в първите редици на протестиращите срещу него. Какво да кажем за този човек? Кога не е бил в ред- тогава или сега?
  Да ти кажа моето тълкуване- когато е предложил закона, е имал пред вид един много "наш" човек.
  Да, ама палачинката се преобърна и сегашният не много "наш" човек не е тогавашният много "наш" човек. И има индикации, че този не много "наш" човек ще гони "нашите".
  Така кръгът се затваря!
  А ние с теб си бъхтим главата, кога не е бил в ред.
  Ако питаш мен- и тогава, и сега! По разни причини.

 51. 51 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  Защо признанието на Цацаров за "двете сгради" не предизвика вулканично изригване нито сред институциите, нито сред обществото? Това не е прецедент. Спомнете си за признанието на Доган за обръчите му от фирми и че той разпределя порциите. Реакция? Не! Само лек повей на възмущение. У нас е така. Радост. Държава от радостни хора – от Максуда до Ларгото всички са радостни.

 52. 52 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  ВСС да се разпусне, а главния прокурор и главните съдии да се избират на избори. Същото важи и за конституционните съдии. Системата в САЩ работи. Като има избори редовно, всеки се напъва и старае да отчита резултати

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 53. 53 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Ех Петя, Петя...
  Стигнах до тук

  "... общественото неприемане на Гешев..."

  и спрях да чета.

  Ето " общественото неприемане на Гешев" от днес /вж. видеото/:

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/11/14/3991655_na_jivo_zapochna_protestut_sreshtu_izbora_na_ivan/?ref=home_mainStory

  Само за сравнение: ето едно друго "обществено неприемане" отпреди шест години - това на Пеевски:

  https://www.youtube.com/watch?v=6JReGvVlcTg

  Остава да виси въпросът: Кого страхува Гешев?


  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 54. 54 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  Каква собствена воля на едни мухлювци и мижитурки страхуващи се за своята работа и заплати. Мая Манолова пусна жалба срещу изборите в София за безобразията на ЦИК,но като виждам малодушието на съдиите съм скептичен,че ще се касират изборите там. Интересното е това,че малодушието на съдиите не е само в България,когато има диктаторски режим. Това се видя как Ердоган касира изборите в Изтамбул, но народът си каза отново думата . При нас само,че ще е обратното ,Герб ще накарат съдиите да не касират изборите.

 55. 55 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  ВСС да се разпусне, а главния прокурор и главните съдии да се избират на избори. Същото важи и за конституционните съдии. Системата в САЩ работи. Като има избори редовно, всеки се напъва и старае да отчита резултати
  —цитат от коментар 52 на Darcas

  В САЩ всичко работи. Тук и изборите са като назначенията – почти няма разлика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK