Защо президентът може да сезира КС за избора на главен прокурор

ВСС направо ще прегласува номинацията, върната от президента, обяви Цацаров.

© Дневник

ВСС направо ще прегласува номинацията, върната от президента, обяви Цацаров.Текстът е препечатан от "Капитал" със съкращения.


Президентът Румен Радев има всички основания да поиска тълкуване от Конституционния съд (КС) за това как трябва да реагира Висшият съдебен съвет (ВСС) след връщането на избрания за нов главен прокурор Иван Гешев. Това е мнението на конституционалисти, до които "Капитал" се допита по въпроса, като някои от тях смятат, че президентът вече даже е закъснял с питането.


Един от сериозните аргументи, че КС трябва да бъде питан, преди да продължи процедурата, е фактът, че допреди три години законът предвиждаше, че когато президентът върне кандидатурата (на избрания за главен прокурор или председател на върховен съд), ВСС задължително започва отначало нова процедура по избор. През август 2016 г. законът бе променен точно в обратния смисъл, макар и с доста усукана и неясна формулировка - върнатата номинация само се прегласува и само ако не събере нужната подкрепа, се започва нова процедура.
Това преобръщане на закона наопаки е направено, без да има съответна промяна в конституцията,


което поставя редица въпроси за смисъла на процедурата и ролята на президента в нея.


В четвъртък Румен Радев обяви, че отказва да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и върна кандидатурата му на ВСС с мотив, че процедурата по избора му е била формална и практически лишена от прозрачност, а отрицателните становища на гражданското общество са били заглушени с "масирана служебна институционална подкрепа". Две седмици по-рано, веднага след избора на Гешев, представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че ако президентът върне номинацията, съветът направо ще я прегласува отново, без да отваря нова процедура. Подобно становище изказаха и други от мнозинството на съвета, включително главният прокурор Сотир Цацаров.


Указът на Радев беше публикуван в Държавен вестник във вторник, а темата е включена в дневния ред на пленума на ВСС за четвъртък. Очаква се тогава кандидатурата на Гешев да бъде прегласувана.


Според бившия конституционен съдия Благовест Пунев президентът


Радев вече е трябвало да сезира КС – не само за тълкуване на конституцията,


но дори и за евентуално за обявяване на противоконституционност на чл. 173, ал. 13 от Закона за съдебната власт, който допуска върнатата кандидатура просто да бъде прегласувана, без да се отваря нова процедура по избор с нови кандидати.


Според преподавателя по конституционно право доц. д-р Атанас Славов президентът има и още един силен коз: да инициира промени в конституцията, въвеждащи реална отчетност и отговорност на главния прокурор.


Тезата, че президентът трябва да сезира КС, изразяват и други юристи. В петък членът на ВСС Атанаска Дишева, която е и една от четиримата, гласували против кандидатурата на Гешев, заяви пред Дарик радио: "Надявах се, че президентът ще сезира Конституционния съд, защото това щеше да даде една яснота относно това какво трябва да направи ВСС и какво има право да направи". По думите ѝ въпреки че държавният глава не е сезирал КС за тълкуване, той може и трябва да го направи, ако ВСС прегласува избора на Гешев. "За да е последователен в решенията си,


президентът е длъжен, ако ВСС предложи отново г-н Гешев за главен прокурор, той да сезира КС с питане


как да процедира", заяви Атанаска Дишева.


На противоположно становище по въпроса е бившият конституционен съдия, проф. Пламен Киров, като пред Нова тв той направи предположение за институционална криза, ако президентът забави втория си указ, при положение че му бъде върната кандидатурата на Гешев. "Има гласове, които пошепват отново на президента за едно такова бъдещо действие за противопоставяне на Висшия съдебен съвет. Нищо драматично няма да се случи и тогава, но ще влезем отново в една такава криза, която не вещае нищо добро", заяви Киров.


Процедурата


Досегашният зам. главен прокурор Иван Гешев бе издигнат като единствен кандидат за следващ главен прокурор, а при гласуването във ВСС на 24 октомври бе подкрепен с 20:4 гласа въпреки множеството критики и към процедурата по избора, и към самия кандидат. По конституция номинацията на избрания кандидат се изпраща на президента, в чиито правомощия е да подпише указа за назначението на новия главен прокурор. Президентът обаче има право да върне на ВСС кандидатурата, което Радев направи, като се мотивира с формалната процедура, липсата на състезателност и множеството критични към единствения кандидат становища от организации, които по закон имат право на такива.


Проблемът е какво трябва да е дължимото поведение на ВСС, когато президентът върне номинацията на съвета. Дали ВСС е длъжен да започне нова процедура по избор на главен прокурор, в която да участва включително и вече предложения, но невърнат кандидат, или може просто да прегласува кандидатурата и да я върне обратно на президента, без да се съобразява с мотивите му.


Конституцията казва, че "президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение" (чл.129, ал.2). Въпросът е как трябва да бъде формулирано повторното предложение, особено когато президентът е мотивирал връщането със сериозни дефекти на процедурата


и дали действително смисълът на конституционното правомощие на президента се свежда до механично участие.


До 2016 г. законът предвиждаше задължително започване на нова процедура.


През август 2016 г. парламентът приема мащабни промени в Закона за съдебната власт по законопроект, изготвен под егидата на правосъдния министър Екатерина Захариева. В него е включена и въпросната промяна в процедурата, след като президентът върне предложението за назначение на някой от "тримата големи". Новият текст предвижда, че нова процедура се започва само ако ВСС не върне на държавния глава същото предложение, т.е. дава се възможност на съвета да прегласува решението си.


Текстът минава без никакъв дебат в парламента, никоя от парламентарните партии не се противопоставя на предложението на правителството, което на практика обезсмисля участието на държавния глава в процеса по назначаване на тримата големи. Предложението не е коментирано нито в мотивите, нито при обсъжданията в правната комисия и в пленарна зала.


Текстът е публикуван в Държавен вестник през юли 2016 г. и е "изпробван" след година при избора на председател на Върховния административен съд. Тогава в края на мандата си мнозинството в предишния ВСС избра на поста Георги Чолаков, но президентът Румен Радев отказа да подпише указ с мотив, че е редно кандидатурата да бъде "одобрена" и от новоизбрания съдебен съвет, т.е. от сегашния ВСС. При обсъждането на върнатото предложение мнозинството в новия ВСС приема тезата, че изборът не трябва да започва отначало, а трябва да се проведе единствено ново гласуване.


Според Благовест Пунев самият факт на двете коренно противоположни редакции на закона върху един и същ конституционен текст


само по себе си е аргумент за искане за обявяване на противоконституционност


на настоящата редакция, която превръща всичко в един абсолютно формален ритуал. А при положение че сегашната редакция на закона бъде обявена за противоконституционна, това означава автоматично връщане на действието на предходната, коментира Пунев.


Съвсем друг въпрос е, разбира се, на какво е способен настоящият КС и какво може да се очаква от него. В петък Румен Радев отказа да отговори на въпроса дали ще го сезира: "Нека не спекулираме, нито искаме да влияем с прогнозни действия. На ход сега е ВСС."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Едно е да можеш, друго е да го направиш ... Лично аз не вярвам да го направи това фатмака

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Връщането беше безопасно - хем не пречи на Гешев е радост, хем се прави на борец за справедливост ... ама ако сезира КС, може и без радост да останем, а това няма да му го позволят руските му государи.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8223 Неутрално

  За какво ни е такъв ВСС? Който не служи на правото, а на мутрите.

 4. 4 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Гешев е срам и изложи цяла България!

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3870 Весело

  Радев е забравил КОЙ е на власт ,та се е объркал...

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Няма значение , какво е било преди 2016 г. Сега е друго - по желание на Бойкикев ! А преди 1989 г пък БЕШЕ СЪМСЕМ ДРУГО ! Междувпрочем вчера слушах говорителя на "Свободни адвокати " /мисля че беше / - АЛЕКСАНДЪР ПЕЛЕВ , който след около 1 час пелетечене и витиевати псевдо обяснения , накрая заяви в почти прав текст , че не би могъл точно да формулира НАРУШЕНИЯТА В ПРОЦЕДУРАТА , които противоречат на закона за Съдебната власт и Конституцията ! Та питам аз - нали мога поне това - след като водещ юрист като г-н Пелев не знае точно причините , как "протестърите ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ " са наясно за какво протестират ????

 7. 7 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#1] от "danvan":


  Едно е да можеш, друго е да го направиш ... Лично аз не вярвам да го направи това фатмака
  —цитат от коментар 1 на danvan


  Напротив,
  това му дава възможност по-дълго време да тупа топката ,
  да бави играта мислейки си ,
  че той владее положението . . . .
  А и той обича да "показва мускули" . . . . .😀

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Радев е забравил КОЙ е на власт ,та се е объркал...
  —цитат от коментар 5 на Николай Бучков


  Напротив точно защото знае КОЙ е на власт, ще се направи на ударен и ще се сниши по правешки...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Съвсем друг е въпросът - ЗАЩО ПЪК ТОЧНО " КАПИТАЛ " се допитва ???? Не беше ли собственик на медията ПРОКОПИЕВ , който си има "закачка " с ГЕШЕВ ????

 11. 11 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 424 Любопитно

  На Мирела Веселинова майка й беше директорка на Плевенската текстилна модна къща, преди Десети.

 12. 12 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Няма значение , какво е било преди 2016 г. Сега е друго - по желание на Бойкикев ! А преди 1989 г пък БЕШЕ СЪМСЕМ ДРУГО ! Междувпрочем вчера слушах говорителя на "Свободни адвокати " /мисля че беше / - АЛЕКСАНДЪР ПЕЛЕВ , който след около 1 час пелетечене и витиевати псевдо обяснения , накрая заяви в почти прав текст , че не би могъл точно да формулира НАРУШЕНИЯТА В ПРОЦЕДУРАТА , които противоречат на закона за Съдебната власт и Конституцията ! Та питам аз - нали мога поне това - след като водещ юрист като г-н Пелев не знае точно причините , как "протестърите ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ " са наясно за какво протестират ????
  —цитат от коментар 6 на doroteus


  ех троле, селски политагитаторе - Ивано подаде оставка декември 2015

 13. 13 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 92 Весело

  Защо президентът може да сезира КС за избора на главен прокурор
  -----------------------------------------

  Решение на КС от 28 март 2002 г., дело Нр.2 : "обвързана компетентност"
  Толкоз по въпроса за сезиране на КС по ТОЗИ въпрос .

  А по въпроса дали може да сезира КС за самия закон за СВ - да , това може.
  Ама не върши работа на 6-мата бизнесмени, които Гешев страхува , жегата вече е голяма :)

 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  Е само Гешев ли е радост в тази страна? Мен ме радва и Боеко като цалува посланичката, и горанов като защитава моите интереси в Брюксел, сополът и лафката ме радват, абе животът е радост до дупка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 51 Неутрално

  "допреди три години законът предвиждаше, че когато президентът върне кандидатурата "

  А допреди 30 години БКП го избираха !?!?!?

  Съвсем изкукахте в този вестник !!!!!!!!!!

 16. 16 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 372 Весело

  Гешев е срам и изложи цяла България!
  —цитат от коментар 4 на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките :)


  Що бе, лилав, нали беше радост? Бухаха!

 17. 17 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Много ми е интересно, на какво точно се надяват умнокрасифците от последния вот... Дори да сезират КС, дори да обяви процедурата за противоконституционна, дори да извадят от още девет кладенеца вода, предложението за нов главен прокурор пак ще дойде от прокурорите и няма абсолютно никаква пречка, както и никаква логика, след като цялата подопашна банда им лази по нервите вече половин година, дори само за да им направят на пук, да издигнат пак Гешев. И дори да измислят вариант да натикат не един, а десет други в "съревнованието", "журито" е едно и също - ВСС. А ВСС вече сериозно е набрал на прокопиевчетата и само за да им натрие нослетата, ще избере Гешев ЕДИНОДУШНО, с изключение на др. Лозань, който ще е силно възмУтен и огОрчен. Та не ми става много ясно, на какво дължим досадното и втръснало на всички бучене от олигархичната мафия?
  —цитат от коментар 8 на Karanikolov


  Г-н Караниколов, това са фактите. Но да бъдем обективни. Ако аз бях на мястото на Прокопиев, Стайков, Баневи, Арабаджиеви...Цв. Василев , иаз щях да се пробвам "до дупка". Кожа се спасява, разбираемо е. Ето днес най-сетне Цв. Василев е поискал чрез адвоката си най-сетне да свидетелства пред българския съд по делото КТБ. Не че досега /вече пет години/, някой му забраняваше. Ножът е опрял до кокъл.
  ПС. Дневник, кога ще публикувате желанието на Василев да се яви все пак пред съда? Да предположа: след 22 часа???

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 18. 18 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Защо президентът може да сезира КС за избора на главен прокурор
  ====
  Тъпо залавие.
  Президентът може да сезира КС по всяко време и за всяко нещо. В правомощията му е. Обаче, по конкретния казус няма смисъл да го прави.
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7863577

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  По-правилният въпрос е: Защо президентът може, но НЯМА да сезира КС за избора на главен прокурор.
  Отговорът е ясен. Защото президентът е част от мутринския облик на българската държава на пряко подчинение на Москва.
  Ако демиурзите са сигурни, че с този състав КС защитава мутринска България, тогава ще разрешат на Радев да изиграе и този ход за имидж.

  Нека си припомним как демиурзите накараха агент Виктор/Петър Стоянов/ да прати закона за лустрация ,приет от СДС на Костов във КС. Конституционните съдии , които после се оказаха преобладаващо ченгета, върнаха закона и той не беше приет. Сега всички обвиняват Костов защо не направил лустрация като имал пълната?! власт. Костов имаше само изпълнителната власт , но съдебната , президентската и най-вече четвъртата , медийната власт бяха против него и воюваха срещу него. Костов беше в кръгова отбрана , защото на всичко отгоре се появиха "сини мравки" в парламентарната група на СДС и той едва изкара мандата, а някои твърдят , че имал пълната власт.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":

  "Сега е друго - по желание на Бойкикев !"

  Една лъжа няма да стане истина колкото и да я повтаряте!

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Любопитно

  На Мирела Веселинова майка й беше директорка на Плевенската текстилна модна къща, преди Десети.
  —цитат от коментар 11 на zidar


  Е, и? Това прави ли Мирела Веселинова лоша? Или я прави добра?

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Любопитно

  До коментар [#13] от "NoBrainNoPain":

  "Ама не върши работа на 6-мата бизнесмени, които Гешев страхува"

  Вие никога не изпитвате болка, нали NoBrain?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Ало Нинова . Ало колежке

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":

  Силно сте се объркали г-н Трол. Хр. Иванов подаде поставка през декември 2015 г. Натоящият текст е разработен и предложен от ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА, тогавашен министър на правосъдието през август 2016 година и тихомълком приет. За благодарност е "издигната" на поста вицепремиер и министър на външните работи.
  Та те така те

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 28. 28 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#4] от "Другари, дамските въшки са срам за комсомолките :)":
  Същото като Пееф шев на ДАНС, че и по-зле.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 29. 29 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1239 Неутрално
 30. 30 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Ало колежке Нинова , нещо да те уредим

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#17] от "tolkoli":

  ....Ето днес най-сетне Цв. Василев е поискал чрез адвоката си най-сетне да свидетелства пред българския съд по делото КТБ. Не че досега /вече пет години/, някой му забраняваше.....
  —цитат от коментар 17 на tolkoli


  Уважаема, Цветан Василев много пъти досега е изявявал желание да свидетелства. Не, че някой му е забранявал, ама никой не го е призовавал. А нали знаете кой е наблюдаващият прокурор по делото за КТБ? Точно така - Иван Гешев. А нали знаете защо Цветан Василев все още е в Белград? Точно така - защото след като искането на прокуратурата за неговата екстрадиция беше одобрено от всички съдебни истанции в Сърбия и стигна до последния подпис на вътрешния министър да бъде натоварен за България прокуратурата промени обвинението, с което прати цялата процедура от самото й начало. А нали знаете защо от самото й начало? Точно така - защото един обвиняем може да бъде екстрадиран ако бъде съден само за това, за което е поискана неговата екстрадиция. Вие го знаете, а мислите ли, че Иван Гешев не го знае? А знаете ли кой промени обвинението? Точно така - Иван Гешев. Та последно - кой не иска Цветан Василев да бъде разпитан - самият Цветан Василев или някой друг? Точно така - вече знаете отговора.

 32. 32 Профил на thegift
  thegift
  Рейтинг: 289 Неутрално

  На Мирела Веселинова майка й беше директорка на Плевенската текстилна модна къща, преди Десети.
  —цитат от коментар 11 на zidar


  И от това следва какво?

 33. 33 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 841 Гневно

  До коментар [#13] от "NoBrainNoPain":"Ама не върши работа на 6-мата бизнесмени, които Гешев страхува"Вие никога не изпитвате болка, нали NoBrain?
  —цитат от коментар 22 на vassilun


  Мен ме "сърби" левата пета, като се замисля за "драмата" на шестимата.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 34. 34 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#27] от "serafin":

  Я пак помисли чий е текста и от кого е внесен. Само е приет по времето на Захариева.
  Точно Христо риформата е автор на текста позволяващ състезанието с един кон. Подаде оставка защото не се съгласиха с квотите му във ВСС.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#27] от "serafin":

  До коментар [#6] от "doroteus":Силно сте се объркали г-н Трол. Хр. Иванов подаде поставка през декември 2015 г. Натоящият текст е разработен и предложен от ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА, тогавашен министър на правосъдието през август 2016 година и тихомълком приет. За благодарност е "издигната" на поста вицепремиер и министър на външните работи.Та те така те
  —цитат от коментар 27 на serafin


  Та какво стана с всички, които твърдяха, че главният прокурор се избира по правилата на Христо Иванов? Е, как какво - лъснаха им червените задници!

 36. 36 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 291 Неутрално

  няма да го сезира
  защото неможе, и не иска

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 37. 37 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 841 Гневно

  До коментар [#31] от "Един препатил":
  Продължавай да защитаваш крадеца на 21 век. Ако имаше топли и беше малко от малко мъж, досега да се е отзовал на поне дузината опита на прокуратурата да го върне в България . за да свидетелства. Покри се като мишок. При братята си сърби, които също са се пблажили с тежък кредит за стъкларски завод/невъзвращаем сега/ орт джоба на българите!
  От какво на какво е променено обвинението...дума не обелваш. В нета не пише. Явно си имаш твоя-виртуална информация. от извънземните?!

  "Скандалните цифри от КТБ Фактите са следните – проверени са детайлно 66 кредитополучатели, с взети заеми на стойност 2,481 млрд. лева. За 54% от тези получатели са липсвали документи какво е официалното им финансово състояние и с какво са обезпечили взетите заеми. Всички тези проверки са направени върху кредитни досиета, които са били обект на последната надзорна инспекция от БНБ. С други думи – през 2013 година надзорът на Централната банка е пропуснал на кого са дадени почти 2,5 млрд. лева кредити и с какво са обезпечени тези пари. Направена е и проверка на 91 кредитополучатели, взели 208 кредита на стойност 3,710 млрд. лева. Това е 67% от общия размер на кредитния протфейл на КТБ (5,4 млрд. лева). През юни тази година за 28% от тези кредити са сключени анекси да се отложат плащанията на вноски по тях с три месеца (1,067 млрд. лева). За всички тях няма обосновка защо е позволено отлагане на връщането. Така КТБ укрива от БНБ качеството на въпросните кредити.

  Прочети още : https://www.actualno.com/business/bnb-jasno-ocherta-sjankata-na-peevski-v-skandala-ktb-news_57563.html
  © Actualno.com

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 38. 38 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1433 Весело

  До коментар [#31] от "Един препатил":

  Цветан Василев много искал да свидетелства...
  Ама нямал желание...

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 39. 39 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#31] от "Един препатил":

  Едно нещо не ми стана ясно от вашето изложение,та ще помоля за разяснение.Вие пишете"Цветан Василев много пъти досега е изявявал желание да свидетелства."Ако това наистина е така,то кой му е пречил да го направи?Качва се на влака,връща в България и свидетелства.Къде е проблемът?

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Защото в БГ демокрацията има нужда от един невинен със заплашена свобода на словото

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 744 Весело

  Какви ходове ще предприеме държавният глава тепърва предстои да видим. Историята, обаче помни и по-драматични събития, свързани с избора на главен прокурор. В Словакия, например, благодарение на упорството на президента Иван Гашпарович от 2011 г. да не даде зелена светлина на избора на Йозеф Чентеш за главен прокурор, заради съмнения в неговите нравствени и професионални качества, се стига дори до политическа криза. Любопитното е, че Гашпарович удържа фронта и повече от две години отказва да издаде указ. През това време той е подложен на заплахи, политически натиск и дори импийчмънт.

  Самият Чентеш пък сезира КС за това, че макар и избран, не може да влезе във функциите си след толкова време. В крайна сметка Гашпарович принуждава с упорството си парламента, който междувременно се е сменил, да направи ново предложение за обвинител №1 в лицето на Яромир Чижнар. Така чак през 2013 година Словакия успява да се похвали с нов избор на главен прокурор. Интересно е и, че президентът подписва указа за него веднага след номинацията, преди да е дочакал решението на КС по жалбата на Йозеф Чентеш.

  Не по-малко драматичен е и изборът на главен прокурор в Литва, защото настоящият главен прокуроре всъщност е третото подред предложение на президента за поста. Оказва се, че парламентът е гласувал против първите две номинации

  В Холандия миналия месец се опитаха да прегазят с трактори един корумпиран министър.

  В Молдова пък правителството паднало, защото за главен прокурор бил предложен някакъв боклук.

  В Боливия протести, президентът Моралес си бил камшика и избягал в Мексико. Разярени граждани залели с червена боя кметицата на град Винто и я накарали да върви боса по улиците.

  Няма подарена демокрация !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 42. 42 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":Силно сте се объркали г-н Трол. Хр. Иванов подаде поставка през декември 2015 г. Натоящият текст е разработен и предложен от ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА, тогавашен министър на правосъдието през август 2016 година и тихомълком приет. За благодарност е "издигната" на поста вицепремиер и министър на външните работи.Та те така те
  —цитат от коментар 27 на serafin


  За сведение на колегата :

  Разделяне на ВСС и проверка на прокуратурата залага стратегия за съдебна реформа

  Петимата членове на Съвета, избирани от парламента, да бъдат в съдийската, а останалите шестима - в прокурорската колегия, гласи предложението
  Разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегия, предвижда проектът на актуализираната стратегия за съдебна реформа, представен от правосъдния министър Христо Иванов, предаде БТА.

  Предлага се централизирана комисия към всяка от тези колегии да решава за дисциплинарните наказания, а не както е сега - целият ВСС. Парламентарната квота от 11 души във Висшия съдебен съвет също да бъде разделена в двете колегии, предлага стратегията. Петимата от избраните от парламента да бъдат в съдийската, а останалите шестима - в прокурорската квота.

  Не се обсъжда изваждането на прокуратурата от съдебната власт, коментира Христо Иванов, според когото е необходим дебат за още по-голяма независимост на прокурорите. Актуализираната стратегия залага на възможността международна експертиза да анализира необходимостта от такъв тип промяна в прокуратурата.

  Документът предвижда още ВСС да заседава на сесии и да не действа постоянно. А членовете от професионалната квота да се избират с пряк избор.

 43. 43 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#37] от "tolkoli":

  [quote#37:"tolkoli"]До коментар [#31] от "Един препатил":Продължавай да защитаваш крадеца на 21 век. Ако имаше топли и беше малко от малко мъж, досега да се е отзовал на поне дузината опита на прокуратурата да го върне в България..... ......От какво на какво е променено обвинението...дума не обелваш. В нета не пише. Явно си имаш твоя-виртуална информация. от извънземните?!

  Аз го защитавам? Не, не го защитавам - посочвам само, че прокуратурата не иска Цветан Василев да се яви по делото. Не иска. И прави всичко възможно това да не се случи - Вие също го казвате -"десетина опита на прокуратурата да го върне в България". Много се напънала тази прокуратура, бе, много - дор десет пъти, ама на - ядец! Той не иска да се отзове! Е, как да се отзове - ако се отзове сам няма никакви гаранции какво ще му се случи. Ако бъде екстрадиран официално обаче положението е ма-а-алко по различно? Не го ли знаете? Е, нищо Иван Гешев го знае. Та затова така се получава.
  От какво на какво било променено обвинението? Ама Вие и това ли не знаете? Спокойно - Иван Гешев и това си го знае . От обвинение за източване на 206 млн. лв. (онези в чувалите - майтап бе, Уили!) в обвинение за организирана престъпна група.
  Нямало го в нета? А-а, няма да се лъжем, не са хубави тези работи....:

  https://clubz.bg/40724-pri_promeneno_obvinenie_ne_mogat_da_ekstradirat_cvetan_vasilev

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  " Според Благовест Пунев самият факт на двете коренно противоположни редакции на закона върху един и същ конституционен текст


  само по себе си е аргумент за искане за обявяване на противоконституционност


  на настоящата редакция, която превръща всичко в един абсолютно формален ритуал. А при положение че сегашната редакция на закона бъде обявена за противоконституционна, това означава автоматично връщане на действието на предходната, коментира Пунев.
  Съвсем друг въпрос е, разбира се, на какво е способен настоящият КС и какво може да се очаква от него. В петък Румен Радев отказа да отговори на въпроса дали ще го сезира: "Нека не спекулираме, нито искаме да влияем с прогнозни действия. На ход сега е ВСС.""

  Основание за ангажиране на КС по казуса определено има, въпросът е дали президента ще направи тази стъпка ! Защото след решението на КС може доста неща да се усложнят ! Особено ако се стигне до обявяването за противоконституционен текста на чл. 173, ал. 13 от ЗСВ ! Но като се има предвид кой кадрува и в КС, вероятността за това е доста малка.....

 45. 45 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  До коментар [#41] от "Vrijheid":В Молдова пък правителството паднало, защото за главен прокурор бил предложен някакъв боклук.

  Падна правителството защото премиера искал лично да избира главния прокурор. Дори другото да е истина подобна манипулация не върви.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 46 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#39] от "mvu02435512":

  Основателен въпрос. Защо Цветан Василев просто не си дойде и да свидетелства? Първо защото той не е призован като свидетел. Той е издирван като обвиняем. Той няма да свидетелства (употребяваме "свидетелства" в най-общ смисъл), а ще бъде задържан под стража и ще дава показания. Естествено е той да се стреми да отложи този момент колкото се може за по-късно. И второ - той няма доверие на прокуратурата и въобще на властите в България относно собствената си безопасност. Навярно е чувал за Мишо Бирата и тефтерчето на Златанов. А пък ако е чул думите на Иван Гешев "оставен насаме с чувството си за самосъхранение" съвсем се е разколебал да проявява самоинициатива.
  Положението малко се променя ако той бъде екстрадиран официално. Тогава българските власти поемат международен ангажимент за осигуряване на личната му безопастност и на открит и справедлив процес. Не, че тогава всичко е много сигурно ама все пак - някакъв фал би бил огромен скандал.

 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  До коментар [#37] от "tolkoli":[quote#37:"tolkoli"]До коментар [#31] от "Един препатил":Продължавай да защитаваш крадеца на 21 век. Ако имаше топли и беше малко от малко мъж, досега да се е отзовал на поне дузината опита на прокуратурата да го върне в България..... ......От какво на какво е променено обвинението...дума не обелваш. В нета не пише. Явно си имаш твоя-виртуална информация. от извънземните?!Аз го защитавам? Не, не го защитавам - посочвам само, че прокуратурата не иска Цветан Василев да се яви по делото. Не иска. И прави всичко възможно това да не се случи - Вие също го казвате -"десетина опита на прокуратурата да го върне в България". Много се напънала тази прокуратура, бе, много - дор десет пъти, ама на - ядец! Той не иска да се отзове! Е, как да се отзове - ако се отзове сам няма никакви гаранции какво ще му се случи. Ако бъде екстрадиран официално обаче положението е ма-а-алко по различно? Не го ли знаете? Е, нищо Иван Гешев го знае. Та затова така се получава. От какво на какво било променено обвинението? Ама Вие и това ли не знаете? Спокойно - Иван Гешев и това си го знае . От обвинение за източване на 206 млн. лв. (онези в чувалите - майтап бе, Уили!) в обвинение за организирана престъпна група.Нямало го в нета? А-а, няма да се лъжем, не са хубави тези работи....:https://clubz.bg/40724-pri_promeneno_obvinenie_ne_mogat_da_ekstradirat_cvetan_vasilev
  —цитат от коментар 43 на Един препатил


  Може да погледнете статията от днес:
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/11/13/3991437_cvetan_vasilev_raziasni_s_deklaraciia_roliata_na/?ref=home_mainStory

  Доста интересни неща излизат наяве в тази връзка.....

 48. 48 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#37] от "tolkoli":

  До коментар [#31] от "Един препатил":.....Покри се като мишок. При братята си сърби, които също са се пблажили с тежък кредит за стъкларски завод/невъзвращаем сега/ орт джоба на българите!...
  —цитат от коментар 37 на tolkoli


  Сериозно? Сърбите си го кътат? Ами щом е тъй защо Бойко Борисов не се разбере с Вучич да го натоварва насам? Нали той е много гъст с него - да го цунат от него казва, на крака му ходи да му открива магистралите. Е, то според Вас какво излиза - Вучич не бръсне Бойко Борисов за ..... Леле, леле, леле - язък за резила дето отнесохме из онези дне!

 49. 49 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  [quote#12:"iceto_"][/quote]

  Не тои говоря за Ивано , а за Пелев ? Той трябва час по-скоро да се извини на колегите си - юристи , които меко казано ИЗЛОЖИ !

 50. 50 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7602 Неутрално

  Президентът се прави на "мъж", но ще направи, каквото му наредят.

 51. 51 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  В комунистическата държава,
  всичко е възможно да става.

 52. 52 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  По-правилният въпрос е: Защо президентът може, но НЯМА да сезира КС за избора на главен прокурор.Отговорът е ясен. Защото президентът е част от мутринския облик на българската държава на пряко подчинение на Москва.Ако демиурзите са сигурни, че с този състав КС защитава мутринска България, тогава ще разрешат на Радев да изиграе и този ход за имидж. Нека си припомним как демиурзите накараха агент Виктор/Петър Стоянов/ да прати закона за лустрация ,приет от СДС на Костов във КС. Конституционните съдии , които после се оказаха преобладаващо ченгета, върнаха закона и той не беше приет. Сега всички обвиняват Костов защо не направил лустрация като имал пълната?! власт. Костов имаше само изпълнителната власт , но съдебната , президентската и най-вече четвъртата , медийната власт бяха против него и воюваха срещу него. Костов беше в кръгова отбрана , защото на всичко отгоре се появиха "сини мравки" в парламентарната група на СДС и той едва изкара мандата, а някои твърдят , че имал пълната власт.
  —цитат от коментар 19 на tacheaux


  Проблема е в Костов, другарю! Защото Костов тогава направи закона така, че КС да го върне! Защо след като КС върна закона Костов не го "ремонтира" и да го приеме пак?! Защото не това беше желанието му! Просто искаше да отбие номера!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 53. 53 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 996 Неутрално

  то е ясно-ще прегласуват избора и Резидента ще почне да бави.Ще бави ще бави,докато и той изтъргува гласа си накрая-пак ще подпише до не иска нещо.

 54. 54 Профил на mir29628428
  mir29628428
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предлагам на ОПГ-то ГРОБ да поставят пред Съдебната палата паметник на Вишински,като доказателство,че болшевизма никога не си е тръгвал от Територията!

 55. 55 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 305 Любопитно

  До коментар [#44] от "samoedin":
  Браво на Благо, гениално хрумване! И като възстановим автоматично старата редакция какво правим с избора на Чолаков о всички актове за периода на ВАС?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK