Неравносметка на една лична политическа практика

Желю Желев /вдясно/, Петър Берон и Петър Слабаков - също на преден план

© Капитал

Желю Желев /вдясно/, Петър Берон и Петър Слабаков - също на преден планОткъсът от книгата "УЧАСТНИК. Неравносметка на една лична политическа практика" /под печат в издателството РИВА/, е предоставен на "Дневник" от автора Деян Кюранов. Той разказва за Националната кръгла маса - преговорите между управляващите от БКП, която междувременно се прекръства на БСП, и опозицията - СДС, от януари до май 1990 г. На кръглата маса се решава да се произведат избори за Велико народно събрание, на което да бъде приета нова конституция. Философ и политолог, Деян Кюранов е от основателите на Клуба за гласност и преустройство, създаден по идея на Желю Желев през ноември 1988 г., и говорител на "Екогласност".


Кръглата маса


Комунистите явно бързаха да започнат Кръглата маса; ние осъзнахме това, въпреки че те го криеха (благодарение най-вече на Петър Дертлиев, който ги познаваше добре и, за разлика от нас, с лекота разгадаваше такъв тип ходчета). Възползвахме се от тази им зависимост от нас, за да поставим ред предварителни условия: да се предават разискванията пряко по БНР и БНТ; да дадат една сграда на СДС; да ни дадат вестникарска хартия и достъп до печатница да си направим вестник. От друга страна, ние не можехме да сме сигурни, че комунистите наистина ще се решат да направят такова нещо – те, чиито портрети висяха във всеки завод, учреждение, училище - да предадат абсолютната си власт така, мирно, публично, на някакви практически неизвестни на България хора.
Очевидно в тази част от мисленето си сме се движели със скоростта на живковистите в БКП – превратаджиите бяха изпреварили и тях, и нас в осъзнаването на новите реалности. Дори поеха риска да започнат Кръглата маса преди (евентуално) да са утвърдили победата си над живковистите на предстоящия конгрес на БКП. Ние не можехме да бъдем сигурни, че превратаджиите ще удържат диктатурата достатъчно дълго, че да смогнат да я заменят с демокрация. Затова в края на краищата се съгласихме на компромис: за нас лош, за превратаджиите – добър, за живковистите, както се оказа – пагубен. Съгласихме се обсъждането на нашите предварителните условия да стане публично, вече в определената за Кръглата маса зала в НДК (Първите три срещи бяха на 16, 17 и 19 януари 1990). Така превратаджиите се показаха на България като хората, които контролират партията – защото нали срещу нас, обединената опозиция, публично седеше Българската комунистическа партия, представена от превратаджията Луканов - не "някакви си" хора, несигурно бутнали Живков!


Освен това – мисля си сега – сигурно са предвидили, че поради нашата публична неопитност с поведението си ще доминират дебата (както и стана). Иначе, по същество те отстъпиха по всички пунктове – очевидно "на предварително подготвени позиции". Съгласиха са на публичност – но не на пряко предаване, а двустранна комисия да решава всеки ден какво да бъде излъчено вечерта. (Тук опасенията ни излязоха напразни – имаше практически пълна видео и аудио информация за всичко що-годе значимо.) Обещаха ни дом. (Това не изпълниха, почнаха да ни мотаят, поради което след третата среща ние станахме и си тръгнахме; те осъзнаха, че губят имидж заради някаква си сграда, която не даваха по всевластническа инерция; дадоха я - и до ден-днешен в тази сграда живее нещо под името СДС (е, както Прасчо от Мечо Пух живее под името Сондърс).


На 23 януари тръгна същинската работа; на 30 те прекъснаха да си направят конгрес; направиха го, антиживковистите победиха и на 3 февруари аз отидох само да кажа, че напускам. Затова и разказът ми на очевидец ще бъде до тази дата. И, както и досега, ще говоря само за политически най-важните според мен моменти.


Страни и присъстващи


Колкостранна да бъде уж "Кръглата" маса, стана предмет на един от първите спорове: комунистите се направиха на луди и обявиха, че масата трябвало да бъде тристранна: на БКП, на БЗНС и на опозицията. Та да са две към едно. Ние казахме, че "не е честно", и те отстъпиха: БЗНС седна от тяхната страна и Кръглата маса стана двустранна. Разбрахме се, че освен равен брой преговарящи делегати двете страни имат право да си поканят и равен брой "експерти" (помня, че Красимир Кънев беше там като експерт). Между другото, по някои ключови спорове впоследствие земеделците – представени от милата и неефективна Светла Даскалова и Виктор Вълков, с излъчване на ефективен хитрец – нееднократно не подкрепяха комунистите, а един-два пъти направо подкрепиха нас против тях! За наше изумление велико (още имаше да ги учим тия науки).


Подозирам, че редом с неколцината антиживковисти нарочно бяха избрали Живко Живков да седи непомръдващ като паметник и с неверие да се звери в нас (ама точно това е думата, за което правеше човекът - и през цялото време прави́ само това). Иначе ние-ясно: пуловерчета, бради, неуверено говорене (с редки изключения.) За говоренето ни – срам и позор, нали бяхме уж учени хора срещу партийните простаци, а то; за външния вид – и тогава и сега мисля, че той беше правилен: трябваше хората да видят, че сме други! (Спомнях си – спомням си и сега една снимка от Пражката пролет: от едната страна на важноизглеждаща маса насядали Дубчек и неговите хора, с гладените костюми и гледаните лица, а насреща им – някакви брадати-очилати студентчета; и си говорят. Беше снимана една промяна. Та и у нас така!)


Ахмед Доган не поиска създаваното от него мюсюлманско движение да влезе в СДС. СДС от своя страна не покани Ахмед Доган в делегацията си като представител на мюсюлманското малцинство...


Експерт откъм БКП беше и директорът на социологическия институт Кръстьо Петков, когото скоро направиха шеф на "комунистическите" профсъюзи (КНСБ). Да кажа изрично: аз бях там като член на "Координационния" съвет на СДС в качеството си на говорител на "Екогласност". И – ще го разкажа като характерен куриоз – гледам, на първата сесия, пред вратата се върти Ивайло Знеполски. Знаех го покрай Дома на киното – минаваше за човек от по-просветените киноведи, пък ми импонраше и като фигура: интелектуалец отвсякъде! Питам го – ами, искал, ако може, да влезе! И аз реших да се направя на връзкар – казах на Желю да го пуснем като наш експерт, Желю се съгласи и Знеполски се оказа присъстващ.


Моята работа – няколко момента


Първо, като писач на наши становища – пълно фиаско. Възложиха ни с Берон да напишем какво искаме по етническите отношения. Отивам у тях, милата му жена мило ме посреща, сядаме, аз почвам да пиша, той помага – и след три часа аз станах и си тръгнах без нищо написано. Помощта на Берон беше, че така или иначе не се съгласяваше с нищо, което предлагах в полза за нашите турци и помаци. Първоначално мислех, че е просто от неопитност – аз вече бях писал доста текстове на тая тема, на него му беше първица. После започнах да подозирам, че несъгласията му са политически – и накрая си отидох с увереността, че си е криптонационалист. (Криптото беше тогава, после национализмът се показа.) Така и отидохме двамата на "масата" сутринта без домашно.


Второ, измислих си да не се тикам на първа линия (там и без това беше станало тясно от лакти), а да седна точно зад Желю и "да му пазя гърба" – почти буквално. Постоянно някой идваше и го дърпаше за рамото за нещо си. Желю е бавен и без публичен опит, както съм отбелязвал неведнъж, Луканов – обратното. И в началото Луканов доминираше напълно над своя колега съ-председател на Кръглата маса: стана вече дума, че не по същество, но като поведение и телевизионно внушение – безусловно. И човек може да си представи какво ставаше, когато отгоре на всичко Желю трябваше да понася и анархичната активност на своите!


А Желю - внимателен, като го дръпнат за рамото – обръща се, изслушва, размисля, отговаря – а през това време над масата си господства БКП. Та се разбрах с него и той обяви на всички: вече никакво говорене с него по време на сесия; всичко, каквото искат да му кажат – на едно листче и листчето го предават на Деян, той ще му го даде. Не злоупотребих с така получената властчица: само подреждах листчетата по важност (според мен, според авторите им тяхното беше свръхважно) – и му ги давах, когато можеше да им отдели внимание, без да страда съпредседателстването му. Подир ден-два и той се оборави, и листчетата помогнаха, така че вече партнираше наравно на Луканов, а срещу Пирински понякога и печелеше. (Пирински беше също много добър водещ, но по-безцветен от Луканов, по- не хващаше окото и ухото.)


Трето, станах водещият представител на СДС в т. нар. контактна група с БКП (мисля дори, че аз предложих да създадем такава група, но не съм сигурен). Идеята беше - всичко, за което през деня се е видяло, че не се разбираме на Кръглата маса – да го обсъждаме подир и да търсим някакъв консенсус. Мисля, че тази форма свърши добра работа. Подробности не помня. Когато напуснах "масата", представих на тази комисия Димитър Луджев като мой заместник. Запознах се с него баш на Кръглата маса, беше ми харесал; той пък силно се учуди, че освобождавам – за него - това място.


И четвърто: от разни заседания (на Екогласност, после на СДС) притичвах до Социологическия институт на "Московска", където Кръстьо Петков беше пуснал Цветозар Томов и Йорданка Качакова в една стаичка в мазето с един компютър, за да направим първото свободно проучване на политическите нагласи у нас. Въпросите измисляхме заедно с него, с Данчето - и с който се завъртеше там!; извадката направи Цветозар, не помня кой даде пари за отпечатване на въпросника и плащане на анкетьорите – (може би пак Кръстьо Петков - пари от Института), нито пък как сме намерили анкетьори; накрая Данчето, подпомогната и от Цецо, качи данните на допотопния "Правец" с една допотопна програма. (Току се чуваше: "Изчезна ми файла! Пак ми изчезна файла!" – а пък един достопочтен сътрудник на Института по навик, като излизаше вечер последен, въпреки всички предупреждения, на два пъти дръпна шалтера на сградата, унищожавайки часове работа. Разсеяности.)


Разбирахме главните теоретични рискове на такова проучване. По същество: българи никога не бяха питани за политическите им възгледи. Шегувахме се, че у нас политиката е по-интимно нещо и от секса - но отпосле стана социологически ясно, че не било шега, ами баш така! Дали щяха да преодолеят страха – и липсата на привичка – и да отговарят що-годе искрено? По техниката на изследването: никой не знаеше какъв брой респонденти правят една представителна извадка за България. Тук Цецо Томов прояви направо гениална интуиция – оказа се, че сме улучили почти идеално! (Целта ни беше 1600 интервюта, направихме към 1300, после при логическия контрол отхвърлихме още стотина; 1200 се оказа чудесен представителен брой. Днес този брой е около хиляда – но и българите намаляха.)


Резултатите бяха – малко е да кажа интересни. Помня един рейтингов списък - бяхме дали за подреждане БКП, БЗНС, официалните Профсъюзи, няколко партии от СДС и една измислена партия – за контрол. Далече-далече пред всички беше Екогласност! Следваха партиите от СДС, БКП, измислената партия – и официалните Профсъюзи последни, след измислената партия дори.


Когато получихме резултатите, Кръглата маса вече вървеше, и в една почивка аз с много кандърми едва успях да събера десетина души от нашите, за да им прочета най-интересното. Изслушаха ме горе-долу, посърнаха, като обясних, че това не значи автоматично, че при едни избори след месеци картината ще бъде същата – и това беше целият ефект. На политиците ни им трябваше около година (далеч след първите избори), за да научат що е личен рейтинг (но друго – нищо) и ревниво да се интересуват от тези подредби в проучванията; май повечето и до днес, ако е за политсоциология, са си останали на тоя етап на разбиране. Опитът от това изследване ни позволи да предвидим победата на (вече) БСП на първите свободни избори. (Което не ми попречи след тая победа да направя първата депресия в живота си: една седмица просто не можах да изляза от къщи и дори помислих за "морална емиграция". Но това е друга история.)


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Лидерите на СДС в началото на така нареченият "преход" бяха 50 % наивници и 50 % посети от ДС ченгета!
  Резултата, 30 години по-късно е очевиден и плачевен...

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  " А Желю - внимателен, като го дръпнат за рамото – обръща се, изслушва, размисля, отговаря – а през това време над масата си господства БКП. Та се разбрах с него и той обяви на всички: вече никакво говорене с него по време на сесия; всичко, каквото искат да му кажат – на едно листче и листчето го предават на Деян, той ще му го даде. Не злоупотребих с така получената властчица: само подреждах листчетата по важност (според мен, според авторите им тяхното беше свръхважно) – и му ги давах, когато можеше да им отдели внимание, без да страда съпредседателстването му. Подир ден-два и той се оборави, и листчетата помогнаха, така че вече партнираше наравно на Луканов, а срещу Пирински понякога и печелеше. (Пирински беше също много добър водещ, но по-безцветен от Луканов, по- не хващаше окото и ухото.)"

  Трагедията на това време беше не в детинската неопитност на хората, наречени опозиция срещу тогавашния комунистически режим, не в листчетата, които се подаваха на покойния вече Желю Желев, не в битките срещу Луканов по телевизията ! Проблемът беше, че всички т. нар. опзиционери бяха просто едни подставени на режима лица, свързани с него по безкрайно много начини, които предадоха поривите на хората за едно свободно и проспериращо общество, като оставиха същите комунисти да се пребоядисат в капиталисти, после в царисти, после, както е и днес, в ГЕРБ - ери......Трагедията е, когато един предател претендира да те представлява и защитава спрямо тези на които те предава, когато куп безлични сенки остават в историята само с компромисите, демагогията и провалите, които са извършили, когато 2 милиона гласуват вот на недоверие на цялата тази престъпна клика от национални предатели......

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 392 Неутрално

  "Страни и присъстващи..."

  Про живковисти и анти живковисти - все протежета на ЦК и ДС. Еле пък Берон агента...

  "​Имплантите на ДС в СДС - най-големите антикомунисти се оказаха ченгета
  ...
  Архивите все още не са отворени докрай. Сега излизат данните от военното разузнаване. Прокрадва се и информация за митичния план „Възраждане“ на ДС. Според него супер секретни сътрудници на тайните служби са прехвърлени на отчет в КГБ, а досиетата им в България са прочистени. И сигурно ни предстои да научим още горчиви истини. За тези, които се биеха в гърдите като първи антикомунисти и пламенно громяха бившия режим от митинги и протести. По-интересно е дали сме си научили урока и знаем ли как да продължим и как да се освободим от имплантите. И дали като общество ще оставим поколенията след нас без да сме им разкрили жестоката истина за дългата ръка на Държавна сигурност, която все още не е останала в историята."
  https://faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/-implantite-na-ds-v-sds-nay-golemite-antikomunisti-se-okazaha-chengeta-59620

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Унас "10 ноември беше революция, но наопаки"
  "И обратното - събитията в Полша, Чехия, Унгария бяха “революции от долу”. Те бяха от народа, на народа и за народа. Е, и тук-там заради далаверата. Но все пак главно за хората."
  "Днес Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения са най-егалитарните (равни в социално отношение) държави в ЕС, докато България е европейски рекордьор по неравенство. Кой ви излъга, че сме правили един и същ преход?"
  "Москва го бе назначила, Москва го уволни. Може да се каже, че Москва ни освободи от Москва."
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7860334

 5. 5 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Другарите ни излъгаха още от кръглата маса. Все още плащаме ценаата за нашата наивност.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Сега разбирате ли защо не пиша книги със спомени?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5512 Любопитно

  Опозицията беше ПОДМЕНЕНА С ЧЕНГЕТА.

  Хора като ИЛИЯ МИНЕВ бяха ПОДМЕНЕНИ

  с ДС прислуга като Румен Воденичаров.

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Когато синът на Искра Панова и Чавдар Кюранов на всеки трети ред псува "комунистите", даже стари и обръгнали хора като мен получават уртикария. Иначе почти във всяко изречение виждам по нещо интересно, ама не казвам.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един вампир броди из Европа":

  Не се прави на луд ;-) Казвай! Казвай!

  Всеки от нас има своя, субективна, но все пак неподлежаща на оборване с аргументи истина. На Деян Кюранов истината може да е една, твоята друга: щом е друга, сподели я. В този смел нов свят, в който ни натикаха, донякъде насила, никой индивид няма монопол върху фактите. Но само тези, които говорят, получават парченце контрол над истината. Затова, казвай смело.

  Иначе просто седим и си шляпаме по клавиатурите така за спорта.

 10. 10 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един вампир броди из Европа":

  От чисто практическа гледна точка, щом една статия е публикувана във публична медия, медията е длъжна да даде право на отговор, ако имаш основания. Така че дерзай.

 11. 11 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  "Опитът от това изследване ни позволи да предвидим победата на (вече) БСП на първите свободни избори"
  "другарите" продължават митологията , че са победили на първите свободни избори.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 12. 12 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1357 Любопитно

  Може ли др. Кюранов да кае от първа ръка къде седеше др. Костов на Кръглата маса?

  И също кой го предложи за кандидат за депутат във ВНС?
  И от коя партия го предложиха ?

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  "Желю Желев /вдясно/, Петър Берон и Петър Слабаков - също на преден план"

  И още: ФД, който единствен има вид да слуша, бъдещият главен редактор на Дума Стефан Продев, генералският син Каракачанов и Джеки Вагенщайн, който не се нуждае от представяне. Оглеждат се, ослушват се, а агент Бончо е бръкнал с ръчичка под шлиферчето, като да извади некоя бонба. Пак с изключение на ФД -- всичките антикомунисти.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Абсолютно. Виж само снимката. Алекс. Каракачанов и Берон. Тоя вляво на заден план на Стафан Продев ми прилича. Реално и Костов си го посочи Луканов. Искаха Желю и Костов, а не искаха Дертлиев. Така и стана.

  ......В началото на 90-те 3000 юридически лица са взели към 1 млрд. 700 млн. долара. 547 от тази сума бяха върнати. Наистина бяха в левове, но процесът спря. Аз тогава внесох един законопроект – за преизчисляване на валутните задължения. Той казваше, че всички валутни кредити трябва да бъдат върнати по курса на деня. Иван Костов излезе от трибуната и каза: „Такъв проблем няма пред държавата“. И опрости... не мога да кажа колко пари. Така че сега като си прави пиар за кредитните милионери, да излезе и да каже защо опрости парите. Това каза Александър Каракачанов.........

 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един вампир броди из Европа":Не се прави на луд ;-) Казвай! Казвай!Всеки от нас има своя, субективна, но все пак неподлежаща на оборване с аргументи истина. На Деян Кюранов истината може да е една, твоята друга: щом е друга, сподели я. В този смел нов свят, в който ни натикаха, донякъде насила, никой индивид няма монопол върху фактите. Но само тези, които говорят, получават парченце контрол над истината. Затова, казвай смело.Иначе просто седим и си шляпаме по клавиатурите така за спорта.
  —цитат от коментар 9 на nocomnet


  Шляпам клавиатурата за развлечение и защото смятам, че в този свят, доминиран от платени и неплатени тролове, откровени лъжи и абсурдно прости обяснение е наш дълг да присъстваме. Но да седна да пиша мемоари и да се ръчкам отново с този тип хора при положение, че си имам по-достойна професия и още какво да правя в нея -- няма как да стане.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Този е голям шегаджия. Говори за комунистите, а самият той е син на Чавдар Кюранов - виден комунист по ония години. Да се смея ли или да плача ? Дори тези от този клуб толкова ги бе хванало шубето, че забележете името на клуба им - "Клуб за гласност и преустройство" ! Даже и така не се наричаше клуба, ами "Клуб за подкрепа на гласността и преустройството". БКП беше подела такава линия и тия им бяха нещо като присъдружна организация. Сега се правят на дисиденти. Нищо дисидентско нямаше в този клуб. Явно авторът се срамува от оригиналното наименование на клуба, но не бива да се манипулира, Деяне !
  Едва през 1990 г. го прекръстиха на "Клуб за гласност и демокрация".
  Един прокомунистически клуб, чиято членска маса бе от комунисти и активни борци. И те подкрепяха преустройството, което уж БКП правеше. А по-голяма пародия от Кръглата маса едва ли имаше през тези 30 години преход - от едната страна официалните комунисти, а от другата - пребоядисаните. Даже по време на Кръглата маса Петко Симеонов беше още член на БКП. Тогава в. "Дума" му извади червената партийна книжка и тоя стана за смях, заедно с цялото им СДС внимателно организирано от ДС и БКП.

 17. 17 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1649 Разстроено

  ......големо ТЕАТРО бешеее..........!!!!!!.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 18. 18 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 650 Весело

  Другарите ни излъгаха още от кръглата маса. Все още плащаме ценаата за нашата наивност.
  —цитат от коментар 5 на haq30626233


  Да, бе. То се някой се ни лъже нас, щото сме едни наивни, едни доверчиви такива ха-ха-ха :)

  over the under
 19. 19 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тук е добре описана истината за този клуб и за митинга на 18 ноемви, когато не дадоха думата на Илия Минев:

  http://www.politika.bg/article?id=51064

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Този е голям шегаджия. Говори за комунистите, а самият той е син на Чавдар Кюранов - виден комунист по ония години.
  —цитат от коментар 16 на krf54523578


  Чавдар беше по-скоро опортюнист, направил кариера покрай съпругата си -- много приятна жена, литераторка, с железни позиции в компартията и убедена комунистка. За нея си мисля, когато този театрал обижда на комунист.

  ФД и Костов бяха единствените, които се опитаха да противостоят, и е болно да гледаш как тролове с половинсантиметрови чела се опитват да ги цапат и до днес. Темерутинът Костов по онова време не искаше да е политик, раздаваше го експерт. Отишъл при мумчйету ут Вислинуу и му казал, аз ще ви напиша икономическата програма и моят хонорар е еди колко си. А онзи -- гуспудини, смятъйти разгуура за приключин. Пише го в спомените си. И така дойдоха онези безкористни помагачи като Спас Русев.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4270 Весело

  Браво Деяне, много добре написано!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 22. 22 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2992 Разстроено

  Винаги е така -истинските радетели за демокрацияи честните хора биват изместени от нагаждачите и внедрените ченгета!Мимикрията на БКП и ДС за съжаление успя...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2992 Разстроено

  Винаги е така -истинските радетели за демокрацияи честните хора биват изместени от нагаждачите и внедрените ченгета!Мимикрията на БКП и ДС за съжаление успя...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 24. 24 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Аз бих се въздържал да публикувам мемоари, в които описвам какъв безотговорен глупак съм бил.
  Деян Кюранов определено не е глупав, значи има някакъв мотив да се излага сам по такъв начин.
  Не че има някакво значение, на всички ни тези неща отдавна са ни известни.
  И малките деца знаят, че "кръглата маса" беше театро между "живковисти" и "перестройчици" за забавление на народонаселението, докато зад кулисите се основаваха първите частни банки и се подготвяше "смяната на собствеността".

  Знанието е сила, информацията - власт
 25. 25 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 650 Весело

  Но да като гледам, кои са били лидерите на "промяната", добре че руснаците натиснаха бай Тощо да си ходи, та ни осводиха за трети път :)

  over the under
 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4270 Весело

  Ето как Илия Минев описва митинга на 18 ноември 1989 г.:
  „На 18 се събира огромен митинг. И ние бяхме изненадани... Казвам си - това е прекрасно. Почнаха да говорят ораторите. Гледам плакат: „Искаме Илия Минев”. Наши приятели се подготвили, а аз нищо не зная. Търсят ме хората и ме заведоха на трибуната. Тъкмо да стъпя пред микрофона, който беше на по-висока платформа, гледам Кюранов . Вперил в мен един поглед, не ти е работа! А аз не го познавах добре. Вика ми да не мърдам, така било наредено. И ми препречва пътя с коляното си. Казах си - уж общественик, журналист, а се занимава с работа на долнопробен полицай! Аз не исках да го слушам, но техните хора ме избутаха. Ако не бяха моите щях да си счупя главата... Георги Спасов и Петър Берон в очите ми го казаха: демокрацията е за нас, не за тебе! И Каракачанов, Петко Симеонов - същото!...Така и не ме пуснаха до микрофона. Андрей Луканов бил наредил това.” (Ив. Гаджев, „Непримиримият Илия Минев”,С., Институт по история на българската емиграция и Изд. къща „Гутенберг”, 2003, стр. 134-136)."

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 27. 27 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Гледам снимките: ДС ченгенцата преоблечени като протестъри......
  Управляваха плоцеса, искаха МИРЕН ПРЕХОД И РАВЕН СТАРТ. С тез две оръжия убаха майката на промените. Те стартираха с куфарчета от лежанка и сато избегнаха навременно възмездие се оградиха с мутри, да ги пазат.
  Книгите са за алиби и за оплитане в още лъжи. Играй играта и не гледай назад. Там вече те обезчестиха.

 28. 28 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#15] от "Един вампир броди из Европа":

  Да де, така е. Но въобще не става въпрос за мемоари. Достатъчно е дори тука във форума да изплякаш няколко коментара по същество, като коментари 13 и 20: точно това имах предвид. Много малко хора имаха възможността да видят със собствените си очи тези събития (аз не съм от тях), и е срамота например Деян Кюранов да получава трибуна, а другите не.

  Но и само да седим отстрани и да викаме, "ах, не, не мога...." също е някак си нелепо.

  Пък и изборът не е само между коментарче във форума до мемоари в 5 тома.

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  До коментар [#12] от "faeton.":
  "Може ли др. Кюранов да кае от първа ръка къде седеше др. Костов на Кръглата маса?"

  Не може , защото Костов не е участвал в кръглата маса.

 30. 30 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4054 Весело

  Е нека се признае най-после , че комунистите сами си спретнаха "революция" и амсалаците се вързаха....

 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  Може ли др. Кюранов да кае от първа ръка къде седеше др. Костов на Кръглата маса?И също кой го предложи за кандидат за депутат във ВНС?И от коя партия го предложиха ?
  —цитат от коментар 12 на faeton.


  Прочети книгата на Костов "Свидетелства за прехода" и ще получиш отговор на въпросите.

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  Писателят Илия Троянов нарече революционните промени , които настъпиха в България след 10 ноември 1989 година революция менте. Така нарече и книгата си в която описваше тази революционни промени. Заслужава да се четат подобни книги , а не разни спомени на подставените лица , действащи герои на фалшивия спектакъл, който беше поднесен на наивния български народ.

 33. 33 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един вампир броди из Европа":

  ПИШЕТЕ! Имате всички данни за това, а и нужната информация.
  Колкото и да ни излъгаха с кръглата маса не можаха да спрат някои неща като свободната инициатива, свободната информация и да кажеш това което мислиш, свободата на пътуване. В настоящето другарите поспечелиха, но в далечен план, ако са некадърни са обречени на неуспех. Справка - Банев.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 34. 34 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#16] от "krf54523578":

  взе ми думите от устата. кюранови като паси – единият държи фронта в бкп, другият в екологията...

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8076 Неутрално

  Желю Желев за мен е един от виновниците да се влачим 30 години и да не можем да излезем от този преход.

 36. 36 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#29] от "tacheaux":

  " Не може , защото Костов не е участвал в кръглата маса. "

  Аз не питам дали е участвал , а къде, по- скоро ЗАД КОЙ стоеше и му даваше съвети?

  И кой го поредложи за депутат от ВНС?

 37. 37 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  ...............до ден-днешен в тази сграда живее нещо под името СДС...............

  аФторчето! Ало!

  Това "нещо" е единственото оплюло овреме И.КонФекция.
  Това знаеше ли го?

  След тоя анонс губя интерес към книгата и препоръчвам НЕкупуването и.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#35] от "Роси":

  Викаш умело е ръководил Държавна Сигурност Желю Желев?
  Човек, чиято книга е издадена при империалистите.

  Читать надо больше, писать надо меньше.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#36] от "faeton.":

  В началото на 1990-та не стоеше никъде.
  В "Разбойническо дело" беше вече описал "какво недонсче е социализЪма"....по бай Тодор.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#39] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  На Кръглата маса Костов първоначално е консултант на тогавашния казионен профсъюз, като е предложен за депутат във Великото народно събрание, като експерт на левицата, но кандидатурата му не е приета. Впоследствие се пренасочва към Съюза на демократичните сили, като според някои източници това става по препоръка на Андрей Луканов.

 41. 41 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  На Кръглата маса, Иван Костов е нещатен експерт на казионната КНСБ, която участва в преговорите с групата на БКП. Като такъв той иска да седне на местата определени за БКП, но Луканов не разрешава, казвайки: ”Абе не сме изпаднали до асистенти, разполагаме с професори по политикономия”. Това пише Желю Желев в своя книга.

 42. 42 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2309 Весело

  До коментар [#40] от "faeton.":

  Не знаех, че комуноидите са пробвали да го ползват.
  Излиза, че са по-умни, отколкото ги мислех, но пък не са го издигнали, което значи, че са такива за каквито ги смятам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK