Носталгията, че един ден режимът ще падне и всичко магически ще се оправи

Москва разбра, че не ѝ е в интерес да поддържа източноевропейския лагер, и закри проекта.

© Юлия Лазарова

Москва разбра, че не ѝ е в интерес да поддържа източноевропейския лагер, и закри проекта.Ивайло Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Текстът му е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Онзи ден купихме тостер. Ей така, минавайки покрай някакъв магазин. И се сетих за първия семеен тостер, когато бях дете - за купените на черно долари от нашите, за страха от незаконното проникване в Кореком (и измолване на шоколадово яйце), за удивлението от чудната машинка, която сама изстрелва филийките, наместо да загарят на котлона, възхищението от лъскавия емайл...


Както всеки спомен и този е двусмислен. От една страна, има го стъписването пред онова бедно и диво общество, когато тоалетната хартия бяха нарязаните партийни вестници и много семейни вечери минаваха на свещи заради романтиката на спиращия ток. От друга, той дава идея за емоциите, които съпътстваха модернизацията на тогавашното българско общество, далечни и неразбираеми за съвременния човек - сдобиването с телевизор, нанасянето в панелен блок с парно, появата на първите автомобили в махалата
Откритието на Фройд: новите преживявания променят спомените ни


Този текст не е поредната идеологическа проповед. Комунизмът си отиде завинаги и да се громи днес няма особен смисъл, а обвинението, че един или друг сегашен политик е комунист, е просто обида без особена инвенция. Не знам дали и едно време имаше много идеалисти, които вярваха в светлото бъдеще, но сега по-скоро гледат да изнесат пари в офшорни сметки. Москва разбра, че не ѝ е в интерес да поддържа източноевропейския лагер, тъй както 20-30 години по-рано западните империи бяха разбрали, че колониите не са на сметка. И закри проекта. Та да оставим публичните ритуали за потягане на редиците на една или друга партия – спомените за комунизма сякаш имат свойството да се разбягват в най-различни посоки.


Една причина вероятно е откритието на Фройд, че новите преживявания видоизменят спомените ни, че паметта се променя под влияние на настоящето. Ако е така, какво изживяхме оттогава?


Първо, много българи видяха други страни. Няма да забравя един приятел – тогава пламенен комунист, после либерален капиталист, сега май леко националист – за първи път отиде в Западна Европа точно по промените. "Ами то било много хубаво" каза той искрено удивен. След 60-те ножицата между социалистическите страни и останалата част на Европа започна да се разтяга – просто социализмът, с неговата затворена, бюрократична икономика ставаше все по-неадекватен в новия свят. Витрините със стоки бяха най-непосредственият дразнител. "Влизаш в първата гръцка бензиностанция, а тя – Кореком!", казваха.


По-сериозният проблем беше, че след масовата миграция от селото към града, която завърши към 70-те, позициите вече бяха заети и в малка страна като България, изолирана от света с телени мрежи, вече нямаше много перспективи за индивидуално развитие. А и комунистическата номенклатура беше започнала да става наследствена и беше окупирала всичко. През сравнението с "нормалния" Запад започваше да изглежда ненормално да живееш бедно, несвободно, скучно. Ако бяхме пътували повече в Индия, може би щяхме да си спомняме нещата по-иначе.


Промяната настъпи по съветска команда, а българите не бяха подготвени


Само че междувременно преживяхме и друго – мъчителния преход на 90-те. Защо той беше така тежък у нас? Ами защото едните нямаха желание да отстъпят властта, другите нямаха достатъчно обществена поддръжка, за да я вземат. Защото падането на режима, както и неговото установяване, тук се случи по съветска команда и нямаше нито организирани политически групи, нито подготвено обществено мнение за промяната.


В хода на идеологическото боричкане, в което трябваше да се оформят новите управленски елити, рухна икономиката и настана безработица; цяло поколение деца беше оставено на бабите от родители гурбетчии и всяка година гърмяха по стотина бомби за уреждане на бизнес отношения. Погледнато през това преживяване комунистическото минало започва да изглежда съвсем иначе – дечица играят на светли улици без надзор, работници се пекат на плажа пред почивни станции, работници шляпат карти след смяната, защото се работи само на едно място. Представете си го геометрически: през ужаса на 90-те, 80-те изглеждат идилия, а терорът на 50-те се губи някъде далеч в миналото.


Как беше възможно толкова много хора да харесват онзи диктаторски режим, а сега същото мнозинство да го обругава? Паметта услужливо ни помага да се нагаждаме към новите политически обстоятелства. Откъм неговата историческа гибел режимът почва да изглежда нелеп, обречен – напред излиза геройският политически виц, който сме разказали в кухнята, а някъде потъва изказването ни на профсъюзно събрание. Спомняме си за дядото, минал през Белене, забравяме за активния борец – точно обратното на това, което сме правили преди 89-та.


Има и друго. Обществото, в което живеем, е станало удивително либерално и мирно, не знам дали изобщо някога е било такова. Погледнато с днешни очи, онова време е нетърпимо. Тогава учителката можеше да накара децата на колене в ъгъла с вдигнати ръце върху орехови черупки, защото говорят в час. В казармения арест пребиваха роми, турци или просто хора с очила. За това какво е ставало в лагерите, пострадалите избягваха да говорят, да не бъдели пречка спомените им за бъдещето на децата. Но погледнато с тогавашни очи, това ниво на насилие вероятно е изглеждало нормално, например сравнено с преживяното от дядовците в балканските войни, от прадядовците в османско време.


Два спомена. И двата са верни.


Човек, който днес се чувства декласиран и който не може да приеме социалните разслоения, свързани с уродливия балкански капитализъм, си спомня социализма през еднаквите пасти, които ядяхме, еднаквите пломби, които ни слагаха зъболекарите. Човек, живял с мъката на родителите си, на които са забранили да следват като врагове на народа, социализмът е време на безпросветно, феодално неравенство. И двата спомена са верни, не фактологически, а човешки – защото са пречупени през усещането за несправедливост и унизено достойнство.


Добавете към тази историческа и субективна променливост на спомена неговата функция да захранва разговори. Старият човек, който вече няма с какво друго да събуди емоции у младите, произвежда разкази за чудното време, когато е преодолял невероятни изпитания и оцелял напук на всичко. Любими са разказите за казармата или бригадите, където властта дисциплинира телата, където е тежко, героично, абсурдно. Но значи ли удивлението, което пораждат случките у слушателя, че някой днес е готов да върне подобни преживявания? Май не.


Често тези разкази съдържат истинска носталгия – по салама, нарязан върху вестник в службата, по Москвича, под който лежиш с гаечния ключ, по училищната забава, където съучениците са изпели три песни на английски. Носталгия значи именно болка по нещо, което никога няма да се върне. Тази болка е истинска, дори когато подменя фактите. В най-чистия си вид – това е носталгията, която имахме, че един ден режимът ще падне и изведнъж всичко магически ще се оправи. И той падна, пък нещата май твърде бавно се оправят.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  " И той падна, пък нещата май твърде бавно се оправят."

  Нещата твърде бавно се оправят защото такива като Вас постоянно прокарват диктатура на малцинството и се мъчат да болшевизират държавното управление!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Демокрацията в България трудно ще настъпи ,вече никой не си прави илюзия ,че я няма , просто има свобода на словото и да се махнеш ,ако пречиш на червените другари под едно или друго име да си откраднат каквото искат от теб или държавата .

 3. 3 Профил на │
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  "Нещата твърде бавно се оправят защото такива като Вас постоянно прокарват диктатура на малцинството и се мъчат да болшевизират държавното управление!"

  Всъщност не се оправят защото като теб повечето българи не могат да мислят и само повтарят клишета.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 4. 4 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Очевадно е,че комунизмът е един огромен тумор,чиито метастази са засегнали не малка част от обществото. Много хубаво е написано,че беше време на безпросветност. Доста време трябва да мине,но все пак има някаква надежда,че чрез образование и вкарване на цялата истина в учебниците,че се промени нещо. Жалко е да се разхождат млади хора с тениски на терористи като Че, Ленин, Кастро, Сталин и т.н.

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3973 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  Ще го търсиш онова време ама нанай.....!!!
  Прави си селфита около москвичите по ретро салоните ....дорде западните капиталисти не почнат да ги колекционират....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":"Нещата твърде бавно се оправят защото такива като Вас постоянно прокарват диктатура на малцинството и се мъчат да болшевизират държавното управление!"Всъщност не се оправят защото като теб повечето българи не могат да мислят и само повтарят клишета.
  —цитат от коментар 3 на Ι


  ООО, докторе по климатичните измами,

  Ти и от политика взе да разбираш! Пенкилер сте това затоплистите щом става дума за лъжи и измами!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  И закри проекта.
  =======
  Нищо.....
  Сега има нов проект......по западен.....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3925 Неутрално

  Никога не съм хранел подобни илюзии, напротив - винаги съм призовавал да отстояваме позицията, че ще се случи само това, което си извоюваме като отделни граждани и общество срещу управляващата мафия и никога това разбиране не ме е подвело досега !

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3190 Весело

  Да , ама шпека беше много шпек !

  По соц. стандарт ...

 10. 10 Профил на │
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Не, само завършилите селски рабфак разбирате от политика. Защото гледате Дискавъри.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 318 Весело

  Демокрацията в България трудно ще настъпи ,вече никой не си прави илюзия ,че я няма , просто има свобода на словото и да се махнеш ,ако пречиш на червените другари под едно или друго име да си откраднат каквото искат от теб или държавата .
  —цитат от коментар 2 на edin drug  До коментар [#2] от "edin drug":

  - Точно. Просто трябва да се поправи Нефтохим примерно. Щото "Нефтохим преработва само руски нефт". :)

 12. 12 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":


  До коментар [#7] от "eti mehter":

  А бе явно,че ти е харесало да ти сменят името и да те изгонят,но виждам,че май и пола са успели да ти сменят. Последното явно доста ти допада щом се прекланяш така по строя

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 318 Неутрално

  "Промяната настъпи по съветска команда, а българите не бяха подготвени..."

  - Този материал на Дичев до голяма степен повтаря едно мнение на Валери Найденов. Естествено разводнено, по-лесно смилаемо като за процентите на Иво Христов. А дали е плагиатство - по-добре преценете сами.

  "10 ноември беше революция, но наопаки"
  "И обратното - събитията в Полша, Чехия, Унгария бяха “революции от долу”. Те бяха от народа, на народа и за народа. Е, и тук-там заради далаверата. Но все пак главно за хората."
  "Днес Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения са най-егалитарните (равни в социално отношение) държави в ЕС, докато България е европейски рекордьор по неравенство. Кой ви излъга, че сме правили един и същ преход?"
  "Москва го бе назначила, Москва го уволни. Може да се каже, че Москва ни освободи от Москва."
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7860334

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5993 Неутрално

  До коментар [#12] от "sashobal":

  Стокхолмски синдром. И да добавим теорията на Фройд за промяна на спомените.
  Освен това, доста турци бяха ухажвани по време на соца. Получаваха места в университетите, ставаха директори. Тези, с неефективното семейно ръчно тютюнопроизводство, по технология от средновековието, получаваха добри пари от субсидираните от държаватя изкупни цени и живееха нелошо, вдигаха къщи и караха Лади. Така че разбирам носталгията на Мехтер ефенди по диктатурите, както и телешкия възторг от намръщения геврекчия, който напълни затворите с журналисти и университетски преподаватели.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2908 Весело

  До коментар [#9] от "SS":

  Да бе! Беше корав, а сегашния шпек е мек! 😀

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Комуноидите винаги сая живели, живеят и ще живеят в един имагинерен свят!
  Челният сблъсък с истинският живот ги травмира и потиска.
  Те предпочитат да живеят в кървавата си4 утопия!

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4252 Любопитно

  До коментар [#9] от "SS":Да бе! Беше корав, а сегашния шпек е мек! 😀
  —цитат от коментар 15 на Vlado Nikolov


  Не напразно тогава му викаха КУЧЕШКА РАДОСТ

  Радост за всички кучки и кучици......

  Вън от шегата.
  Младостта и радостите й са едно.
  Друго е мизерията започваща със шпека и кучешката радост
  и обхващаща всичко останало....

 18. 18 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Всяко общество трябва да си измине целия път до своята демокрация.
  Средно-европейските соц. страни си бяха изминали половината дори повече от половината от необходимата им промяна в главите на населението им за демокрация .
  При нас жалко ни трябва още . Можем само да си помечтаем още ! А това вече не е забранено нали ? ?

 19. 19 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Чудесна статия, която ще се превърне в нов повод за разделение между хората. Очевидно не се понасяме по между си и за това измисляме идеологически причини за оправдание. А просто трябва да си признаем, че не сме един народ, а сбирщина егоисти, които се мразим един друг.

  No Pain No Gain
 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Дичев изкара цялото население на България като сополиво дете с окикерени очи, втренчено в нещо лъскаво. Да, имаше хора, които се прехласваха от корекомски стоки, но такава истерия по тостери повечето никога не сме изпитвали.
  Но, човек съди за другите по себе си.

  Еретик
 21. 21 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 648 Любопитно

  "Комунизмът си отиде завинаги и да се громи днес няма особен смисъл..."

  Той и националсоциализмът си е отишал завинаги, но продължаваме с основние да го "громим". Защо едната социалистическа работническа партия трябва да ни плаши още, а към дръгата да се отнасяме със снисхождемие?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  От време на време следя какво се случва в новата партия "Няма такава държава", във ФБ страницата ѝ, 80% от постовете са все на носталгици по стария режим.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4252 Любопитно

  Средно-европейските соц. страни си бяха изминали половината дори повече от половината от необходимата им промяна в главите на населението им за демокрация .
  —цитат от коментар 18 на deutscher._


  Средно-европейските соц. страни векове наред

  са били част от ХАБСБУРГСКАТА КУЛТУРА.....

  Нерде МОЦАРТ, нерде КЮЧЕЦИТЕ, които "ПРИВЛАЧАТ"

 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hawaii":

  "Кучешка радост " казвахме на нещо подобно на варената наденица. Малотраен колбас с цена 3,20лв. Неденицата струваше 4,00лв. Сервилата и сухия шпек почваха от 6,00лв цена

 25. 25 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Да бе, щото не гледах опулен автоматичната пералня - взета с връзки, една съседка работеше в склад за преоценени стоки, та се оборудвахме с Тамат. Или цветния телевизор - Рубин или нещо от сорта, пак от там... Още ме е яд, че не можах да гледам нищо от Световното 1986-та щото баба ми имаше някакъв допотопен черно бял телевизор, а нов от никъде не можеше да се купи... А ти си приказвай...

 26. 26 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  И ние имахме тостер, но от Източна Германия и не беше купен от Кореком-а.
  И какво им е лошото на панелките с парно от едно време? Я питай днес някой като си купи панелка и се чуди - ипотеката ли да плаща по-напред или парното?

 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4252 Любопитно

  До коментар [#17] от "Hawaii":"Кучешка радост " казвахме на нещо подобно на варената наденица. Малотраен колбас с цена 3,20лв. Неденицата струваше 4,00лв. Сервилата и сухия шпек почваха от 6,00лв цена
  —цитат от коментар 24 на Vlado Nikolov


  Така беше.
  И беше много гнусна, дори за онзи "стандарт"
  Бананите и портокалите,които ги "пускаха" само и единствено
  за Нова година бяха с цени 3 после 4 лева.
  При заплата на млад висшист "тогава" 120 лева....
  Руските леки коли струваха от 6 000 лева Москвичите до 11-12 000 лева
  за Ладите. И за тях се чакаше "ред" по НАД 10 ГОДИНИ при внесена
  в Мототехника ЦЯЛАТА ЦЕНА !!!!!

 28. 28 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще цитирам Димитри Иванов: "Аз много обичам соц-а. Тогава бях млад и здрав."
  Мнозина бъркат лекомислието и безхаберието на младостта с нещо, което ни отнето от промяна в строя. Просто си минават годините.

  Тролингер 42-ра категория
 29. 29 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":"Нещата твърде бавно се оправят защото такива като Вас постоянно прокарват диктатура на малцинството и се мъчат да болшевизират държавното управление!"Всъщност не се оправят защото като теб повечето българи не могат да мислят и само повтарят клишета.
  —цитат от коментар 3 на Ι


  В България преход не е ставал.Управлява я корумпиран и продажен политически елит, който краде ежегодно половината обществен продукт за джобовете си и за това България от 30 години тъпче на едно място, не е направила крачка напред, даже нещо повече -две крачки назад, сочена е за най бедната и с най нисък жизнен стандарт в Европа и най пропадналата държава, останала без население, превърнала се в циганизираща се държава, оставена на доизживяване.Аман от любители на 'борци срещу капитализма'' ,които след 89 г отново са на власт,но този път като едри хищни капиталисти-олигарси мултимилионери.

 30. 30 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":До коментар [#7] от "eti mehter":А бе явно,че ти е харесало да ти сменят името и да те изгонят,но виждам,че май и пола са успели да ти сменят. Последното явно доста ти допада щом се прекланяш така по строя
  —цитат от коментар 12 на sashobal


  Смешното е ,че наследниците уж на Аспарух изгониха наследниците на Кубер,каквито се явяват българските ''турци''. Друг е момента,че етнос турци няма.

 31. 31 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Това, че не сме узрели като хомогенен народ за демокрация отвътре го разбирам , а и причините са ясни .
  На мен не ми е ясно и не мога да си обясня становището на много съфорумци , че видите ли каквито и промени да стават у нас - всичко е инициирано и идва от Москва ?!
  Пълна глупост и доказателство за национално самочувствие, абсолютно не съм съгласен !
  А забравихте ли Възраждането и величието на БЪЛГАРИЯ в периода между двете световни войни ? КОЙ го извърши -пак ли Русия и СССР ? ?

 32. 32 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#26] от "Лео":

  Я питай днес някой като си купи панелка и се чуди - ипотеката ли да плаща по-напред или парното?
  —цитат от коментар 26 на Лео


  Моите познати, особено млади хора си купуват основно монолитно строителгтво и си климатизрат жилищата, така че не се чудят как да си платят парното. И си купуват жилищата без да питат партииния секретар и да си вадят бележка, че са "крайно нуждаещи се"...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 33. 33 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Към моя коментар #31:
  С извинение - самочувствие да се чете "самочувствие ".

 34. 34 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1167 Неутрално
 35. 35 Профил на kraa
  kraa
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Аз съм солидно против всичко червено но нещата ще се оправят когато спрем да се правим че Демокрацията има място в съзнането, подсъзнанието и сърцето на Българина.

  Българина си цени силните лидери и формата на управление тип РЕЖИМ. Нормална организация на общество иначе не е възможна. Всичко друго е предрусване с фантазии че този народ желае нещо различно.
  Историята показва успехи по време на Хан Крум и организация по време на Комунизма. Правила не се спазват без бой у нас.

  Другото за което ни бива е война, но не знам за модерна война.

  Може би и разни други неща но демокрация ако наистина желаехме щяхме да я подкрепим последните 30 години. Гледайте действията.. устата може да изговори всичко..

 36. 36 Профил на kraa
  kraa
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И също: Ако българина си ценеше живота щеше да стои настрана от Европа и Византия, но тоя инат и това напомпано величие успяха да пробият тука, далеч от органичната среда покрай държави като Казахстан.

  Сега сме на място където племенните нрави и порядки не вървят. Колко още ще се самозаблуждаваме че това общество иска нещо друго?

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  Дичев лъже и маже като комунист! Още в заглавието има две лъжи. Че българите изпитвали носталгия по соца. И че искали нещата да се оправят веднага като с магическа пръчка.

 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Хубав е текста на Дичев и дори не е никак войнстващ, а събуди у хората, които все още са на мнението, че "хубаво си беше", доста буйни реакции.
  При това, освен на младостта, подобно мнение се крепи и на това, че не малко от този вид наши сънародници са били доста по-добре от останалите в онова време, а сега (завистта е универсална), видиш ли други са по-добре от тях, а те по различни причини изостават в социалната стълбица. И в много случаи тяхното добруване тгава, се е дължало далеч не само и единствено на по-добрите им качества, а най-вече на принадлежността към тогавашните главни източници на сила и власт - партия, милиция и всякакви служби, които контролираха и разределяха материалните потоци.
  А днес не са, как да не им е криво.

 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Хубав е текста на Дичев и дори не е никак войнстващ, а събуди у хората, които все още са на мнението, че "хубаво си беше", доста буйни реакции.
  При това, освен на младостта, подобно мнение се крепи и на това, че не малко от този вид наши сънародници са били доста по-добре от останалите в онова време, а сега (завистта е универсална), видиш ли други са по-добре от тях, а те по различни причини изостават в социалната стълбица. И в много случаи тяхното добруване тгава, се е дължало далеч не само и единствено на по-добрите им качества, а най-вече на принадлежността към тогавашните главни източници на сила и власт - партия, милиция и всякакви служби, които контролираха и разределяха материалните потоци.
  А днес не са, как да не им е криво.

 40. 40 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 680 Неутрално

  И ти ли Бруте. А вие българи се радвайте че оня с двата пръста мустачки под носа не победи,че днес нямаше да има ни български народ ни българска държава.А светът днес щеше да е един голям концлагер и всичко не немско но близко до него щеше да е само прислуга.Забравихте ли и бомбардировките с демократичните бомби над България през ВСВ.Сега даже ми е чудно,как тъй сме оцелели след всичко това което народа ни е преживял през вековете а сега бавно но сигурно сме обречени на изчезване като народи нация с тази демографска криза и прогнозите,че по средата нанастоящия век България ще се населява едва от 3 милиона българи.По малко от тези,който са оцелели след 500 годишното османско иго.

 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  До коментар [#35] от "kraa":

  Били ми посочил страна (с изключение на Швейцария) където народа управлява?! Няма демокрация. Навсякъде властта се държи от елитите.

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  Дичев дава заден. Разбрал, че срещу комунизъм не се рита, срещу посткомунизъм хич. И нито либералната демокрация ще помогне, нито евроценностите. И кво прайм сега? Дичев има професионален проблем.

 43. 43 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  "......за първи път отиде в Западна Европа точно по промените. "Ами то било много хубаво" каза той искрено удивен....."

  Една "златна решетка" от времето на социализма. Зная, че е стар, ама няма стари вицове - има стари хора.

  Та - нали Ленин казва, че империализмът е последен, загниващ стадий на капитализма. Отишъл един нашенец в командировка на Запад и като се върнал приятели го питат "Е, как е, гние ли капиталзимът". "Абе, че гние - гние, ама много хубаво мирише".

 44. 44 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  Не съм съгласен с тезата, че днес няма реално убедени комунисти.
  Комунист не е само човекът мечтаеш за някогашното време. Всеки, който мечтае за икономика управлявана от държавата е чист марксист.
  Обърнете внимание колко много българи инстинктивно търсят държавата при всяка своя трудност.

  подпис
 45. 45 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  Послъгвате малко. Внасяше се вноска за кола от 1500 лева и се чакаше ред. Москвич струваше 5 000 и нещо. Лада 1200 (жигули) 6 000 и нещо. Другите лади - 1500, 1600 2105 2107 6 000 - 7000 и малко.
  На черно обаче стара лада вървеше 9 0000 - 12 000 а може и повече.
  А това при средна заплата 200-300 лева за човек с висше образование беше страшно много

 46. 46 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#43] от "Един препатил":

  Малко по-сериозно. Със сигурност Фройд е прав, че настоящите преживявания променят спомените. За това според скромното ми мнение има две причини. Едната е способността на човешката психика да "чисти" отрицателните спомени и да запазва положителните. И слава Богу, че е така - иначе ще "изпушим" бързо-бързо. Затова от казармата си спомняме само веселите случки - да се чуди човек при такава веселба защо въобще сме се уволнили. А втората е във възрастта. В нашите спомени ние сме млади, а сега в настоящето вече не сме. Затова много хора си спомнят с носталгия за миналото - не, че толкова съжаляват за социализма, а защото съжаляват за своята младост. След 40-тина години днешните млади ще си говорят "Ей, помните ли, имаше един Бойко Борисов, премиер ли беше, какъв беше, ама голям майтап падаше с него. И как хубаво си живеехме, а гледай сега какво стана". А тогавашните млади ще ги слушат с едно ухо и ще им чудят на акъла.

 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  "Москва разбра, че не ѝ е в интерес да поддържа източноевропейския лагер, тъй както 20-30 години по-рано западните империи бяха разбрали, че колониите не са на сметка. И закри проекта."

  Признание , че източно европейските социалистически страни бяха колония на Москва. Най-верният сателит на Москва беше България.

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  Дичев дава заден. Разбрал, че срещу комунизъм не се рита, срещу посткомунизъм хич. И нито либералната демокрация ще помогне, нито евроценностите. И кво прайм сега? Дичев има професионален проблем.
  —цитат от коментар 42 на Judjuk


  Май ти нищо не си разбрал от публикацията на Дичев. Той няма професионален проблем. Проблем имаш ти от когнитивен характер.

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  Чудесна статия, която ще се превърне в нов повод за разделение между хората. Очевидно не се понасяме по между си и за това измисляме идеологически причини за оправдание. А просто трябва да си признаем, че не сме един народ, а сбирщина егоисти, които се мразим един друг.
  —цитат от коментар 19 на Умнокрасив


  Народът е разделен по две линии. Едните са русофили , а другите са българофили. Едните са комплексари , а другите са свободни по дух хора. Всички противоречия в българското общество идва от тези две линии на разделение.

 50. 50 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  [quote#27:"Hawaii"][/quote]

  Е, не беше "цялата цена", а "депозит" от 1500 лева, безлихвен, разбира се.
  През 87-88 година за "Лада 2105" трябваше вноска на поне 13-14 години, сравнително лесно се купуваше само извращението "Москвич Алеко" (досглобено криво-ляво в Ловеч) за скромната сума от 11000 лева.

  Знанието е сила, информацията - власт
 51. 51 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":

  Народът е разделен по две линии. Едните са русофили , а другите са българофили. Едните са комплексари , а другите са свободни по дух хора. Всички противоречия в българското общество идва от тези две линии на разделение.
  —цитат от коментар 49 на tacheaux

  Това е абсолютно вярно, но има един проблем. Комплексарите русофили са монолитен блок. От своя страна свобоните по дух българофили естествено се делят на консерватори, либерали и социалдемократи (използвам думите в истиското им значение) и често припознават другите българофили като враг, пренебрегвайки заплахата към свободата на България...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 52. 52 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Я Дичев можел да пише и нормално. Този материал заедно с този на Калин Янакиев и Валери Найденов от часовете трябва да се повтарят непрекъснато, за д асе види защо още ни яхат и защо дереджето ни е такова....

  Сега поне се сложи край на безпосветните времена (но ни управлява безпросветни м невежи люде) и има свобода да пътуваш и можеш да се спасиш.

  За сттията +++++++

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2433 Любопитно

  До коментар [#4] от "sashobal":

  "Жалко е да се разхождат млади хора с тениски на терористи като Че, Ленин, Кастро, Сталин и т.н."

  Как да отговорят на лъжите Ви, на Дичев и мейнстрима!?
  С тениски с кръстосани (пречупени) кирки или с черепи и кокали? За да се повторят с хипитата от 60-те години?
  Ако тостерът/автомобилът Ви е символ на прогреса, то сега направо се забраняват - предизвиквали затопление, спарвали мозъка на мислители като Дичев. Сиреч, комунизмът се върнал, ама с други обирджии. По-умни - вместо една мандра обират цял народ (такса "кислород" в Букурещ, такса "озон" във Варшава; такса "отрицателна доходност"; такса "празен лист" за фърчила, дето не летят).
  Не ви ли е малко неудобно да се правите на идиоти? Онзи ден влиза един такъв в магазина да търси чушкопек, прахосмукамка 2000 ват, отражател за фар на автомобил - и няма. Комунизмът се е върнал - едната стока не отговаряла на текущата идеология (развращава населението -ще си пече чушки на двора без да плаща ДДС), другата била "демоде" - хората са му създали цял фар, дори кола, "селяндурът" искал да си сменя отражателя. Андрешко ниеден! Вместо да плати ДДС-то за цял автомобил иска да мине с "жълти стонтинки". Ами и грантаджиите са хора. И те хляб трябва да ядат, ако и да са писали простотии като Дичев.

 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2433 Весело

  До коментар [#49] от "tacheaux":

  "Народът е разделен по две линии. Едните са русофили , а другите са българофили."

  Такова разделение се постига само с една линия. Като тая, дето ти седи отзад и всяка от мисловните задни бузи си мисли, че има линия, собствена линия.

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2433 Любопитно

  До коментар [#46] от "Един препатил":

  "Затова много хора си спомнят с носталгия за миналото - не, че толкова съжаляват за социализма, а защото съжаляват за своята младост."

  Що си измисляте глупости!? Носталгия ги тресе тия, които са били облагодетелствани - комунисти, по-преди царски придворни. Едните "носталгици" обвиняват другите "носталгиции", че са обеднели. А днешните лъжци си измислят различни идеологеми за да прикрият днешните несправедливости. Какво общо имат днешните "отрицателна доходност", "отрицателна лихва", трудоспособност (лекарска) при 100% инвалидност (82% за един директор на търговци на стендове) със социализма, с царския режим или с Възраждането или каквото там история си съчените от миналото?

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  "новите преживявания видоизменят спомените ни, че паметта се променя под влияние на настоящето."
  Нашите не се видоизмениха, а просто изчезнаха. Забравихме всичко минало и лошо .

 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5964 Весело

  Какво е социализъм?
  Когато купуването на тостер е непостижимо тайнство, част от семейната история :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на │
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#29] от "log_on":

  "В България преход не е ставал."

  Нямам идея защо си решил с поредните клишета да подкрепиш тезата ми.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 59. 59 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#16] от "selqnin":

  “Комуноидите винаги сая живели, живеят и ще живеят”

  Припознахте се, значи, в текста на Дичев и политически коректната му чуждица и бързате да се проявите с едно обобщение:

  “обвинението, че един или друг сегашен политик е комунист, е просто обида __без особена инвенция.__”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 60. 60 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":


  “Народът е разделен по две линии. Едните са русофили , а другите са българофили. ”
  ——
  Ако има 2 страни, то разделителната линия е само една, ама нейсе. Ако е така, както го представяте, то общото за тия две страни е че са много прости

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 61. 61 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Коментирайки предишния режим, Дичев пак си намери повод да критикува унтерменшите българи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK