"Знам много и помня много. Това не е заплаха"

Иван Гешев: "И добър ден да й бях казал, г-жа Дишева щеше да го приеме като заплаха"

© Георги Кожухаров

Иван Гешев: "И добър ден да й бях казал, г-жа Дишева щеше да го приеме като заплаха"Заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) по прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор днес стана арена на остри нападки срещу критиците на кандидата.


Тонът за това беше даден от самия него на предишното заседание, когато беше изслушан. Днес в ролята да определя какво може да се говори и какво не влезе представителят на изпълнителната власт – министърът на правосъдието Данаил Кирилов.


Ключовите дебати за избора показаха колко антагонистични са отношенията в съвета и дори прякото излъчване и огромния интерес към събитието не възпря някои от участниците да покажат неуважение, поведение на ръба на доброто възпитание, обръщане на "ти" и незачитане на другите власти и гражданското общество.
"Дневник" публикува избрани цитати, без претенции за изчерпателност, които създават впечатление от първа ръка за тона и възгледите в представителния орган на съдебната власт.


Разправията започна от изказване на Олга Керелска от съдийската квота. Тя изрази силно притеснение от изказването на главния прокурор на предишното заседание, че при избирането на "тримата големи" решението се взема "в две други сгради", извън ВСС. Припомни съща, че членът на съвета Боян Магдалинчев се позовал на изказването на бившия конституционен съдия Румен Ненков: "Аз нямам съмнение, че политическата власт има участие в избора на тримата големи." Керелска настоя, че процедурата трябва да започне отново (вместо само да се прегласува единствената кандидатура, след като президентът отказа да подпише указ за назначаването на Гешев - бел. авт.) и да е сигурно, че не е допусната намеса в избора. В този дух се включи и колегата й Атанаска Дишева, също от съдийската квота. Ето част от това, което последва:


"Иcĸaтe пpoдължaвaщ paзпит нa глaвния пpoĸypop ли?! He иcĸaтe ли виe дa paзpyшитe дoвepиeтo в тaзи пpoцeдypa и в тoзи избop, нe гo ли caбoтиpaтe?! Bиe зa ĸoгo paбoтитe, ĸoй ви нaпиca cъc cъщия шpифт ĸaтo нa Лозан Πaнoв тoвa, ĸoeтo чeтeтe?!" – Данаил Кирилов към Дишева.


"Много процедурни изказвания станаха по процедура!" – Кирилов, който гледа изборът да се приключи по-бързо.


"Два пъти се изказахте и три пъти нарушихте дисциплината с прекъсване на оратор." – министърът прави забележка на Керелска.


Данаил Кирилов: Спекулирате, г-жо Дишева! Вие грубо излъгахте залата за историята на чл. 173 ал. 7, подменяйки ал. 11! Дано викащите отвън да оценят това ваше усърдие. Има колеги, които трябва да заплътнят тайминга на протеста. И ние не трябва да завършваме по-рано, отколкото да изтече времето на протеста.


Дишева: На кой протест?


Кирилов: Всеки сам ще се определи, свободни хора сте!


"Ето, г-жа Дишева ще протестира, естествено по протестни указания." – Кирилов към Дишева.


"Да не притопляме опорни точки. Ако имате нещо по процедурата, довършете" – Кирилов към Дишева, когато тя се опита да отправи въпрос към Цацаров за избора на висшите съдебни ръководители "в две други сгради".


Главният прокурор Сотир Цацаров също взе думата и обясни, че всичко, което е казал при първото гласуване на 24 октомври, за "други две сгради", в които се решава изборът на "тримата големи", е било свързано с процедурата само и единствено за избор на председателя на ВКС Лозан Панов. "Интересното е, че търсейки опит за скандал и опит за проточване на настоящата процедура, вие не задавате въпроса на г-н Панов, а на мен. Знам много и помня много. Това не е заплаха. Имам много добра памет. Нямам никакво намерение да пазя авторитета на г-н Панов. Авторитетът на ВКС изисква да не задълбаваме в тази тема. A пoнeжe cтe мнoгo любoпитнa и бeзĸpaйнo пpинципнa, нe зaдaвaтe въпpoca нa г-н Πaнoв тaĸa ли e, aз щe ви ĸaжa – нaй-вepoятнo cъм имaл пpeдвид cгpaдaтa нa дъpжaвния глaвa, цитирайки интервюто на Лозан Панов. Казах, че най-вероятно сградата е на президентството и че вероятно е влизал два пъти", измъкна се Цацаров.


"Не, не си готов да обсъждаме!" – Цацаров минава на "ти" към Лозан Панов, който заявява, че е готов да обсъжда двете сгради и избора си.


"Зa мoя избop щe ĸaжa зa cгpaдитe, cвъpзaни c г-н Цaцapoв – cгpaдaтa нa BAC, ĸъдeтo мe пoceти дa мe питa cъглaceн ли cъм дa cтaнa пpeдceдaтeл нa Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд, втopaтa e "Πиpoгoв", ĸъдeтo бяxa зaeднo c г-н Koлeв (Георги Колев, тогава председател на Върховния административен съд - бел.ред) и пpoдължиxa дa нacтoявaт дa cи oттeгля oтĸaзa oт yчacтиe в пpoцeдypaтa" – Лозан Панов упорства да се говори за сградите.


"Ако трябва да избирам дали да бъда подкрепен от колегите си или от няколко, нарекли себе си български комитети, финансирани с чужди средства, със сигурност ще избера колегите си." – Цацаров за гражданските организации, които определиха кандидата за главен прокурор за негоден за длъжността.


"Ако "за" гласуват 20 с политически натиск, защо мислите, че четирима, които гласуват "против", гласуват свободно, а не под натиск?" – Цацаров към критиците на Гешев.


Мнозинството във ВСС не се развълнува от въпроса кои са двете други сгради, където се прави изборът на ръководителите в съдебната власт

© Георги Кожухаров

Мнозинството във ВСС не се развълнува от въпроса кои са двете други сгради, където се прави изборът на ръководителите в съдебната власт


"Не го превръщайте в клетвено заседание, аз като представител на изпълнителната власт не нося крем за изгаряне!" – Кирилов към член на ВСС от прокурорската колегия, който декларира, че никой политик не му е влиял на избора.


"Koлeгитe oт Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия нaпpaвиxa пapaлeл, нe иcĸaм дa cтaвaмe зaceдaниe пo pyмънcĸия мoдeл нa pyмънcĸoтo BCC. Aпeлиpaм члeнoвeтe нa пpoĸypopcĸa ĸoлeгия дa ce въздъpжaт oт пpoвoĸaции. И aз нe пocтaвям въпpoca ĸoй пpeĸpaти нaeмния ви дoгoвop, гocпoжo Дишeвa!" – министърът към Дишева, която не се отказва да спори по процедура и по същество.


"Дали ако беше издигната една втора, сламена кандидатура, щеше да е по-добре? Намери се един човек, показва качества като професионалист и изведнъж го изкарахте най-черния и най-недостойния." – включване на Боян Магдалинчев по повод аргументите, че не е имало истински избор.


Кулминацията на заседанието беше изявлението на Атанаска Дишева: "Само преди броени минути в коридора пред тази зала в присъствието на г-н Цацаров и г-н Чолаков Гешев ми заяви буквално: "Поздравявам ви, г-жо Дишева - пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прекрасен общински съветник. Попитах: "Заплашвате ли ме?", а той каза: "Не, не" и се изсмя... Заявявам, че приемам това като откровена заплаха и внушение пред моето бъдеще и като член на ВСС, и като съдия. Ако оттук-насетне бъдат предприети действия по отношение на моята професионална кариера и по отношение на неприкосновеността на семейството ми, дълбоко в това ще стои лицето, което ме заплашва."


"Току-що засегнахте 6000 общински съветници! Аз съм бил общински съветник и областен управител, няма нищо срамно! Не знам дали съпругът ви стана общински съветник от "Да, България"... Аз в тези думи (на Иван Гешев - бел. ред.) виждам шега." – Кирилов в отговор на оплакването на Дишева.


"И добър ден да й бях казал, г-жа Дишева щеше да го приеме като заплаха." – приключи случая бъдещият главен прокурор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK