Съдебната система изглежда все по-зависима

Главният прокурор Сотир Цацаров се опита да се измъкне от капана, в който сам се вкара с репликата, че изборът се решавал "в две други сгради"

© Георги Кожухаров

Главният прокурор Сотир Цацаров се опита да се измъкне от капана, в който сам се вкара с репликата, че изборът се решавал "в две други сгради"Текстът е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Изненада няма: Висшият съдебен съвет (ВСС) прегласува решението си в подкрепа на Иван Гешев. Добрата новина от днешния ден е, че във ВСС все пак имаше дебат по мотивите на президента Радев да наложи вето върху решението за Гешев. Очаквано, разбира се, балансът на силите бе в полза на единствения кандидат за главен прокурор, а заседанието премина във взаимни обвинения в политическа пристрастност. Кой тогава носи отговорност за избора на Гешев?


"В две други сгради"
Главният прокурор Сотир Цацаров се опита да се измъкне от капана, в който сам се вкара с репликата, че изборът се решавал "в две други сгради". Това се отнасяло само до процедурата за избор на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, поясни днес Цацаров.


И все пак - зад решението за Гешев се крият конкретни политически интереси. Има подозрения, че от ДПС са упражнявали натиск върху ръководството на БНР да свали от ефир Силвия Великова заради това, че си позволява да отразява критично избора на главния прокурор. Но Гешев е фаворит не само на ДПС. Правосъдният министър Кирилов, а чрез него и ГЕРБ имаха възможност да предложат свой кандидат, но не го направиха. И така дадоха зелена светлина за избора на Гешев. Не можем да пропуснем и БСП, която по никакъв начин не се опита да спре единствения кандидат - под претекст че не иска да се меси в съдебната власт.


Що се отнася до президента, неговото решение да не подпише указа за назначаването на Гешев показва недвусмислено, че за него кандидатът не е подходящ за поста на главен държавен обвинител. Оттук нататък най-вероятният сценарий е президентът да издаде в кратък срок указ за назначаването на Гешев. Причините: ако искаше да сезира Конституционния съд (КС) и да бави решението си, Радев щеше вече да го е направил. Освен това от КС се долавят индиректни сигнали, че според преобладаващото там мнение законът е ясен и затова тълкуване не е нужно. И не на последно място: ако президентът не се съобрази с решението на ВСС, срещу него може да започне процедурата по чл.103 от конституцията за нарушение на основния закон. Или както днес е популярно да се казва – импийчмънт.


И като заговорихме за импийчмънт – на базата на всичко, което Гешев е показал досега като поведение, не е изключено да не довърши седемгодишния си мандат като главен прокурор. В чл.129, ал.3 от конституцията са изброени случаите, в които мандатът на обвинител №1 може да бъде прекратен. Потенциално опасни за Гешев са най-вече обстоятелствата по т.5: "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт".


Публикуването на "доказателства" по текущи производства, личните нападки към опоненти ("десните екстремисти" и пр.), арогантният тон към колеги - всичко това е само част от "запазената марка Гешев", която бъдещият главен прокурор по всяка вероятност ще продължи да разработва по време на мандата си. Този стил, както изтъкнаха уважавани юристи, противоречи на фундаментални принципи на правовата държава.


На днешното заседание на ВСС съдия Атанаска Дишева заяви, че Гешев си е позволил да я заплашва. Според Дишева, кандидатът за главен прокурор ѝ предрекъл блестяща кариера. Но не като съдия, а като общински съветник. Всички знаем, че подобно говорене е характерно за престъпния свят. Рядко се заплашва директно – заради опасността от повдигане на обвинения. Вместо това се използват красноречиви изрази като "ще ти стане мнооого смешно" например. Така се шегуват престъпниците.


Според конституцията президентът освобождава главния прокурор по предложение на една четвърт от народните представители, прието с мнозинство две трети от народните представители. Разбира се, при сегашната конфигурация на интересите е малко вероятно процедурата да бъде завършена. Но дори инициирането ѝ би делегитимирало Гешев.


"Аз нямам съмнение, че"


Сградата на ВСС се намира в сърцето на т.нар. клише на мултикултурализма в центъра на София, сочено като символ на българската толерантност. Става дума за намиращите се в непосредствена близост синагога, джамия, православна черква и католическа катедрала. Но както реалността все по-безмилостно опровергава валидността на това клише, така и независимата Темида все повече помръква.


С всеки изминал ден българската съдебна система изглежда все по-зависима от политически и корпоративни интереси. "Аз нямам съмнение, че политическата власт има участие в избора на тримата големи", посочи на заседанието на ВСС съдия Олга Керелска. Днешното решение изглежда като потвърждение на тези думи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Известно е, че настоящия гл. прокурор може да влияе върху членовете на прокурорскаат колегия във ВСС. Известно е също така каква масивна и енергична подкрепа даде Цацаров на кандидата за гл. прокурор Гешев, вкл. като направи така, че неговата кандидатура да е единствена.
  Във връзка с появилите се информации, че Цацаров е спряган за председател на антикорупционната комисия ( длъжност, избирана от мнозинството около ГЕРБ в парламента), изниква обосновано предположение дали избора на Гешев не е резултата на търговия с влияние? Цацаров дава рамо на ГЕРБ са избора на техния човек за гл. прокурор, а мнозинството около ГЕРБ избират Цацаров за шеф на антикорупционната комисия?

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Весело

  Единия кръг плюе постоянно по Л. Панов и сие, другия - по Гешев и сие...
  Нормална, българска, следприватизационна история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Очаквано без изненади, но никога не е късно да се появят такива.
  Този човек, освен че е преценен като удобен от хората във властта има и качеството да приказва и върши неща, които работят срещу него, така че не е ясно дали и доколко ще се задържи. А ще има и порднеите избори, така че предстои да видим. какво ще се случва.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  ГЕРБ са изпълнители на Доган Сопола

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Уви, с всеки изминал ден съдебната система става все по-опасна за българския гражданин.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 39 Любопитно

  Хора, какво мислите за приватизация на прокуратурата?

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5269 Неутрално
 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Не, не изглежда. Доказа се, че вече е напълно зависима. Каквато не беше дори при Филчев. И каквато все още не беше дори при Цацаров. Вече подчинението на главния прокурор и там който стои зад него е пълно. А Радев просто изигра една сценка, която никак не попречи на назначаването. Той е също част от тази порочна система на превзета държавност.

 9. 9 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  "Всички знаем, че подобно говорене е характерно за престъпния свят. Рядко се заплашва директно – заради опасността от повдигане на обвинения. Вместо това се използват красноречиви изрази като "ще ти стане мнооого смешно" например. Така се шегуват престъпниците." Много ме кефят такива обощения - всички знаем .. Кои всички и от къде знаем? Имаме си вземане-даване п оцял ден с пресъпния свят ли, или от филмите, където стрелят по 50 пъти без да сменят пълнителя и от там знаем, че пистолетът стреля лесно ако го държиш с една ръка. Аз деца съм чувал да се заплашват с "ще ти стане много смешно" и учителки са ме заплашвали като не внимавам в час и се смея, че щяло да ми стане много смешно, но нито съм чувал нито съм гледал по филмите мафиоти да се заплашват, че на някой щяло да му стане смешно ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Ай честито. Следващите 7 год. е той. Проблемът отдавна не е Гешев, а системата, която избира такива. При други обстоятелства това лице не би помирисал такъв пост.
  БГ отдавна е обречена

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Уви, с всеки изминал ден съдебната система става все по-опасна за българския гражданин.
  —цитат от коментар 5 на penetrating


  За оня гражданин с червените бузки ли? Става, доста опасна става!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Съдебната система изглежда все по-зависима"

  - Тяа беше такава, когато там се разпореждаше "Свободна Моника Веле". :)

  Рицар Попова последователно говорител на главпрока Велчев, министърка или зам. при ГЕРБ, вице на Плевнелиев и т.н.

  Родата сарафов - фактор в прокуратурата, а Танчев покрай Бареков - в НС.

  Днешното продължение - Атанаска Дишева във ВСС с ведомствено жилище в сградите на УБО срещу руското посолство от първата тройна на Станишев. Съпрегът - в Дай България.

  Аре.

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Любопитно

  До коментар [#1] от "Росен съм аз и голем капут":

  "Във връзка с появилите се информации, че Цацаров е спряган за председател на антикорупционната комисия ( длъжност, избирана от мнозинството около ГЕРБ в парламента), изниква обосновано предположение дали избора на Гешев не е резултата на търговия с влияние? Цацаров дава рамо на ГЕРБ са избора на техния човек за гл. прокурор, а мнозинството около ГЕРБ избират Цацаров за шеф на антикорупционната комисия?"
  ========
  Много е възможно да е така. В същото време бих попитал: Очаквате ли някое мнозинство, което и да е то, да тури човек на опозицията? Особено ако такъв човек не е предложен?

  Еретик
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Весело

  До коментар [#11] от "lz2":

  За такива като Вас и мен. Мутрите не подбират :)
  Справка Дишева.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Какво налага да се цитират сайтове като Дойче веле и ПИК!?

 16. 16 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Изборът на Гешев е отличен избор.
  Да, той е абсолютно непробиваем както за пробутващо някого лобиране, така и за нарушителите на закона.
  Който има проблеми със закона, ще има още по-тежки проблеми с Гешев.
  Който е нормален гражданин, няма и да запомни името на главния прокурор.
  Това е положението, дами и господа....

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Хора без срам и морал.

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Хора без срам и морал.
  —цитат от коментар 17 на Роси


  Кои? Протестиращите против Гешев ли? Прав си! Такива са!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  А как изглеждат невинните добри?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  По-голямата част от обществото още няма мнение дали нови главен прокурор ще върши работа или не. Обществото просто иска осъдени и вкарани в затвора олигарси и високопоставени държавни служители.
  Ако Гешев окошари тези в момента по арестите и с повдигнати обвинения ще спечели симпатиите на обществото , респективно доверието в ДеБъ и НПО-тата около тях ще се срине.

 21. 21 Профил на NoMerci
  NoMerci
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Може даже / чисто хипотетично/ Гешев да е свестен човек и кандидат с качества. Може даже да е обект на несправедливи нападки, а всъщност да е идеалния кандидат.Но със сигурност е нагъл и невъзпитан простак с поведение и изказвания, несъответни на времето и мястото. Никой не може да ме убеди, че с такъв изказ и поведение има качества за подобен пост.Това е.

  Трябва ли при толкова графомани...И аз...
 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Цацаров изнервен повече от Борисов на 3-ти вечерта

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на Miloslava Emilova
  Miloslava Emilova
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Защо под съдебна система се разбира прокуратурата?
  Не е здравословно от страховете и паник атаките на една шепа хора, които имат проблеми със закона и с миналото си, да бъде в постоянен стрес едва ли не цялото общество, предимно чрез медиите!
  Кой каквото е надробил, да си го сърба! Или да връща!

 24. 24 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Единия кръг плюе постоянно по Л. Панов и сие, другия - по Гешев и сие... Нормална, българска, следприватизационна история...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Има и малко нюанси - единият кръг няма почти нищо, като власт и ресурси, а другият - почти всичко.

 25. 25 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Българската съдебна система има сериозни проблеми. Първо, очевидно е, че системата се оглавява и ръководи от назначени от изпълнителната власт персони, нещо, което упорито се отрича, но е безспорен факт, който ярко блести във висшите съдилища и при кадровиците от ВСС. Второ, очевидно е, че наред с честни и почтени професионалисти в системата са инфилтрирани и стотици зависими от мафията следователи, прокурори, съдии, адвокати, които работят за "търговците от храма". Трето, очевидно е, че законите все повече се превръщат в колажи от правни недомислия писани на коляно, добавяни почти панически към преходни и допълнителни разпоредби, касаещи много други закони и опити за ползването им със задна дата. Четвърто, очевидно е, че нашата съдебна система е "Ало, Ваньо". Пето, очевидно е, съдебните зали са само тежест за режийните, защото правосъдие вече се раздава предимно в медиите и презумпцията за невиновност докато няма съдебно решение е само досадна подробност. Шесто, съдебната върхушка става все по-арогантна, нагла и газеща дори самите закони. Седмо, законите се подготвят по поръчка вън от НС, а в него се приемат формално от неподготвена за същността на парламентаризма, но послушна пасмина от самодоволни блюдолизци - палци. Та, какво за Гешев? А-а, Гееешев! Ами да ни е честит поредният, меко казано чешит!

 26. 26 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#15] от "svoboden":

  “Какво налага да се цитират сайтове като Дойче веле и ПИК!?”
  ——
  Липсата на собствени ресурси?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мърмор":
  Да, така е. Съдия Керелска е изрекла очевидното за всеки с 20гр. пипе в главата.
  С този избор и процедурата по него разломът, пропастта между съдебна система и обществото. Ясно е като бял ден какъв заместник на Панов ще изберат, защо да не е и Цацаров дори.
  Адвокатите може би ще паднат последни, като ще бъдат подложени на натиск и остракизъм, какъвто е бил след 9-ти 44та.
  Сега, има малко разлика от ония времена - няма ги "съветниците" от КГБ и репресивния им апарат на терена. България все пак, макар и формално е член на ЕС и НАТО.
  Този факт поставя гешефци, цацаратори и магдалинчевци заедно с всички тия дето ги натресоха в кофти положение между чука и наковалнята.
  Не мога да ги мисля, да си се оправят щом сами са си избрали да се набутат така.
  От тук нататък всяка, буквално всяка магария, дори и от най-дребните ще рефлектира върху "управляващите", колкото и да се опитват да избягат и се крият зад някаква "независимост".
  И така, докато обществото узрее и един хубав ден ги измете по най-демократична процедура. Добре и ББ да си пуща от време на време ония кадри от Пленума с висналото чене на патрона си и така както е тръгнал да го имитира по стил на управление, да знае, да бъде готов какво го чака на стари години.
  Отбележете какво се случи в Несебър. На маса народ, хиляди хора не им пука от прокурорите! Не ги е страх, подиграват се с тях, обикновени хора буквално ги псуват по улици и кръчми публично.
  Кога е било това у нас? Така ще стане навсякъде.

 28. 28 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това е вярна констатация. Нека само да си припомним два примера от последните месеци - пускането на руския шпионин от корумпиран съдия и освобождаването на рецидивистът убиец от друг корумпиран съдия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  Не е зависима. Тя е инсталирана и роботизирана. Както го е предвидил Биг Брадър. Подозирам и участие на Брюксел.

 30. 30 Профил на iaat
  iaat
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Според конституцията президентът освобождава главния прокурор по предложение на една четвърт от народните представители, прието с мнозинство две трети от народните представители".
  Авторът, като претендира за компетентност по темата, би могъл да положи минимално старание, за да провери, че тази разпоредба (чл. 129, ал. 4 от Конституцията) е обявена за противоконституционна още през 2006 г. Ерго, тя не действа повече от 13 години.

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Весело

  До коментар [#14] от "penetrating":

  Ееех,що и на мене не ми дадат един многостаен ведомствен апртамент,като за "обикновен гражданин" ,като Дишева...

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Весело

  До коментар [#15] от "svoboden":

  Грантът..

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Весело

  До коментар [#24] от "ltq22310954":

  Капитал ли няма влст и ресурси?!Шегаджия!Само един Огнян Донев има Софарма,няколко вериги аптеки и "Доверие".Това са над милиард активи.И в кръга Капитал не енай-големия...

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Весело

  До коментар [#31] от "yanne":

  Нима нямате? #Кой има, а Цацаров дори ги получава като подарък :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на Марин Маринов
  Марин Маринов
  Рейтинг: 8 Весело

  Днес е прекрасен слънчев ден във гр. Варна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK