Мафията си изпусна нервите

Мачкането на жени тези дни е масов спорт във властта,.

© Валдес Радев, "Фейсбук"

Мачкането на жени тези дни е масов спорт във властта,.Вчера мафията си изпусна нервите и се освети доста неприятно.


Нe става дума за мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), то е само изпълнител. Както сполучливо казва Тео Ушев за ситуацията в България пред "Клуб Z": политическият спектакъл е на плейбек, тези на сцената само си отварят устата.


Така че изпълнителите, които имаха за задача да изпълнят бързо поръчка, станаха нервни и припряни и с поведението си издадоха нетърпението на поръчителите.
Какво видяхме на сцената на ВСС? Синтетично изкуство – солистите, кордебалетът, суфльорите, сценографите бяха в синхрон. Мнозинството даде всичко от себе си на дебатите и повторното гласуване на кандидата Иван Гешев за главен прокурор. Публиката се впечатли от прекрасното партийно събрание, от безпогрешния другарски съд срещу малцинството, от изключителното поддържане на "правата линия". След 30 години се бяхме затъжили за тези носталгични неща от младостта ни, които демокрацията ни "отне".


Заседанието на ВСС започна припряно, защото шеф-диригентът – главният прокурор Сотир Цацаров, още преди седмица обяви, че след ветото на президента кандидатът просто ще бъде прегласуван. Така парира всяка възможност някой от мнозинството във висшия кадрови орган на съдебната власт


да си позволи да упражни мисловна дейност върху забележката на Румен Радев,


че изборът на Гешев поражда само съмнения, че няма никаква състезателност и че кандидатът не се ползва с обществено доверие. А конферансието Данаил Кирилов се разбърза да прокара двете точки от дневния ред до степен, че обяви режим на гласуване за или против Гешев, без да даде думата за изказвания, та се наложи неговите сподвижници да го коригират, че е редно да им даде думата. И гласуването спря.


Опитът за дебати по процедурата и качествата на кандидата предизвика злостен отпор. Средностатистическият зрител, който не следи излъчванията от обичайните заседания на ВСС, остана потресен от тона, нападките и липсата на колегиалност, на които са изложени броящите се на пръстите на едната ръка членове на съвета, които търсят отговори и не действат под строй. Водещият Данаил Кирилов влезе в тона на чакащия в кулоарите кандидат Гешев и взе на мушката си две от трите упорито питащи дами от ВСС.


Мачкането на жени тези дни е масов спорт във властта,


независимо дали става дума за посланик на САЩ или за дългогодишни върховни съдии, превъзхождащи по авторитет, ранг, опит и ценз мачкащите ги мачовци. Махленският език и грубостите спрямо Олга Керелска и Атанаска Дишева, както и някои реплики към Цветинка Пашкунова издадоха огромното напрежение, натрупано покрай злополучната кандидатура за главен прокурор. Кирилов им даваше думата след иронични подмятания по техен адрес, прекъсваше ги, правеше им забележки за какво могат да говорят и за какво – не. Тонът му загрубя, след като Керелска обяви изключителното си притеснение от думите на главния прокурор на предишното заседание, че изборът на съдебните началници се прави "в две други сгради", както и от репликата на Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, че бившият му колега Румен Ненков казал, че няма съмнение, че политическата власт има участие.


Искането на Керелска Цацаров и Магдалинчев да обяснят думите си предизвика силно нервно напрежение у тях и у Кирилов. Но не за изясняване на скандалния факт, а за прикриването му. Министърът на правосъдието е поставен да ръководи заседанията на пленума на ВСС, за да има постоянна чувствителност към работата и проблемите на звената от съдебната власт и да акцентира върху важните въпроси. Но какво от това?


Мнозинството от съдии, прокурори и следователи никак не се трогна. Дори последваха клетви от няколко души, че никой политик не им бил влиял. Зависимостите впрочем се издават от праволинейността, а деклариращите се клеха само, че не се били срещали с политици.


За финия (и не толкова фин) служебен натиск неслучайно не стана дума.


За заплахата да станат "прекрасни общински съветници" – също. Такава "шега" беше подметната от бъдещия главен прокурор в кулоарите към Атанаска Дишева – авторитетен съдия, излъчена от колегите си за член на ВСС. Огласеният от нея конфузен факт трябва да е смразил мнозинството на ВСС точно преди прегласуването. Защото никой не обели и дума за това, че е недопустим натиск. Всички си спомниха, че общински съветник стана Методи Лалов – районен съдия доскоро, напуснал огорчен, мачкан от същия този ВСС, особено след признанието му, че лично Делян Пеевски го е оглеждал, преди да бъде избран за председател на Софийския районен съд. Никой предпазлив магистрат не би се поставил на мястото му. С изключение на шепата смелчаци, малцинство във ВСС.


Тонът на Гешев впрочем бе зададен от ментора му Цацаров: "Знам много и помня много. Това не е заплаха", обърна се той към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Така в добре започнал, но за жалост останал недовършен, диалог публиката чу, че Цацаров е ходил два пъти да кани Панов да се кандидатира за председател на съда. След това обаче изборът му, както и на всички останали ръководители, включително на Цацаров и Гешев, дори и на шефа на Върховния административен съд Георги Чолаков, се е решил "в две други сгради", като Висшият съдебен съвет не е между тях. Така ни увери главният прокурор, а той наистина знае много и няма причина да не му вярваме.


"Не, не си готов!", изпусна се Цацаров към Лозан Панов, който обяви, че е готов да обсъжда двете сгради и избора си. След този страховит диалог не можем да очакваме участниците в назначаването на кандидата за най-безнаказания пост в държавата да проявят воля, смелост и неблагоразумие. Всички те имат семейства, кариера и път в живота, пресякъл се поради определени обстоятелства с този на мафията. Какво да изберат?


Така разбрахме абсурдните възгледи на мнозинството във ВСС:


1. То смята, че е провело избор само защото два дни са текли спорове в конферентната му зала


2. За него конституцията не означава много, а Етичният кодекс на магистратите – нищо


3. Мнозинството във ВСС е готово да се разправя с колегите си, които са неудобни на другите власти


4. То смята за нормално главният прокурор да не зачита презумпцията за невинност и разделението на властите


5. ВСС смята гражданските организации за грантаджии и враг – така му подсказа и главният прокурор


6. Мнозинството смята, че


главният прокурор има право да заплашва независими издатели от тв екрана и на частни срещи в ЦУМ


7. Мнозинството е на мнение, че издателите, които пропагандират властта, могат да бъдат спасявани с "чадър" от дела като това за източването на КТБ.


Списъкът може да бъде продължен още. Затова последно: 20 души във ВСС смятат за законно да бъде заплашван и президентът на републиката с подканяне да подпише бързо-бързо указа на новоизбрания "от 3 до 7 дни". Та да може напускащият главен прокурор да не изпусне процедурата за шеф на антикорупционната комисия.


ВСС е радост...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK