1989 и "танцът на мечките"

Тодор Живков

© Живко Ангелов, Капитал

Тодор ЖивковВ дни като тези, в които връщаме стрелките на времето назад, всеки има шанса да покани на танц историята. При условие, че е живял онова време, че помни и че има какво да разкаже.
Съхранените и преизлъчвани от телевизиите кадри за случилото се около и след 10 ноември 1989 г. провокират паметта, но днес ми се струват някак "обезцветени" – не само заради стареенето на лентата, което е неизбежно, а и заради невъзможността два пъти да видиш с едни и същи очи онази епоха, пораждаща множество днешни въпроси.


Точно така ли е било? Възможно ли беше да бъде иначе? Защо никой не понесе отговорност за престъпленията на комунистическия режим? Как се стигна до онова мъчително разделение в обществото, което разприятели близки хора и дори разпадна семейства? Идеологията ли се оказа по-силна от истината? Или интелигенцията, призвана да бъде алтернатива на Партията-държава, проигра "великото си време" (според метафората на д-р Желю Желев)? Трябваше ли преходът да има такава социална цена? Къде отиде онази небивала надежда на хората, която струи от репортажите?


Сигурно е могло да бъде друго, дори "иначе". Ала тогава и всички ние, живелите по онова време, е трябвало да бъдем "други". А бяхме такива, каквито сме. С онзи хоризонт, жизнен опит, илюзии, надежди, еуфории и бързи разочарования.
За това ли мечтаехте тогава? – попитаха ме онзи ден в двора на Софийския университет двама студенти по история. Какво да им отговоря? Как да им обясня, че това може и да изглежда малко (днес), но е наистина много (спрямо тогава). Спрямо пълния дефицит на соца (на свобода, права, ресурси и каквото се сетите друго). Спрямо задъхването от "застоя", разразил се в неимоверна катастрофа на комунистическата утопия – не само у нас, но и в цяла Източна Европа. Слушаха ме внимателно, но не знам дали свидетелството на един студент трети курс философия през 1989 г. ги е убедило. Затова пиша тези редове.


Наскоро четох едно есе на хърватския философ Борис Буден, който настоява, че комунизмът би трябвало да се разказва през края си, инак е непонятен и пак ще затънем в илюзии. Затова ще се опитам да го разкажа през нахлулите у мен спомени за граничната дата 10 ноември 1989 г. В огледалото за обратно виждане, което със сигурност днес побира много повече, отколкото съм мислил или подозирал навремето.


И тъй, в спомена ми онзи 10 ноември беше ден като всеки друг ноемврийски ден – мрачен, дъждовен и неприветлив. След някакъв ранен семинар по философия бях заседнал над куп книги във втора читалня на Народната библиотека. А библиотеката тогава – по борхесовски – бе много особено място. Не само място на знанието, място за четене (на разрешени – или полуразрешени книги), за което ще разкажа след малко, но и място за срещи и разговори. Именно в коридорите на Народната библиотека или пред нея се запознах с мнозина основни лица през 1989 г., включително с Желю Желев. В свят без мобилни телефони и социални мрежи тъкмо там можеше да бъде открит и търсения от вас човек – след кратка обиколка между втора и четвърта читалня. И тази история на Библиотеката и Университета някой ден също трябва да бъде написана.
Но да се върнем към сутринта на 10 ноември. Спомням си как в предверието с каталозите отново съзрях фигура в синя униформа, която вадеше чекмеджета от публичния каталог, слагаше ги на дървената маса край заемното гише и отбелязваше по фишовете нещо със синя химикалка. Процедура със сигурност непонятна на по-младите, затуй пояснявам: ставаше дума за "спеца" на библиотеката, който попълваше списъка на "забранените" с още "проскрипции", както в древния Рим са наричали обявените вън от закона лица. В предишни дни бях прегледал чекмеджетата, над които бе шарила неговата химикалка, и със смайване установих, че бе вкарал в "забраната" книги на Блага Димитрова, двете стихосбирки на дисидента Петър Манолов, за чиято гладна стачка знаехме от "вражеските радиостанции" и сигурно още немалко други. Кой би могъл да прецени списъка на забраните в огромния архипелаг на каталога? Пак в коридорите на библиотеката позната журналистка по-рано ми разказа, че в редакциите на вестниците имало обаждания "откъдето трябва" до отговорните редактори. Характерен с безапелационността си глас нареждал редакторът да вземе химикалката и да запише имената на "зачеркнатите": Блага Димитрова, Борис Христов, Георги Мишев и т.н. Не, списък с подпис и печат нямало да се разпраща "официално" из пресата, но всеки да си "знаел". Иначе


И пак опираме до онова "иначе", тъй трудно поддаващо се на описания в наши дни. Трябва да си роден с кода на Оруеловото "двоемислие", за да проумееш границата и да схванеш разликата. Лично на мен играта с тази граница и срещата със "спеца" в синята униформа ми се размина на косъм след една младежка наивност от март 1989 г. Докато четях в студентската втора читалня и ровех из разпръснатите по коридорите каталози, непрекъснато се натъквах на иззети фишове с автори, "зачеркнати" от системата. На едно място книгата на Мерло-Понти за комунизма ("Хуманизъм и терор") я имаше (по недоглеждане), на друго я нямаше, от преподаватели пък разбрах, че в "скрития" (служебен) каталог има всички емигрантски книги на Николай Бердяев, да не говорим за Солженицин, Шаламов и какво ли не още. Вратата на този служебен (закрит) каталог бе само на няколко метра от втора читалня, но се заключваше с верига, да не говорим за огромния надпис "Вход за читатели строго забранен!". И не щеш ли на 8 март в късния следобед видях, че заветната врата е отворена, а усмихнати библиотекарки кръжат из етажа за почерпка. Както се казва, сега или никога Минах през входа с бележник в ръка и с треперещи ръце започнах да си преписвам имена и сигнатури Страница след страница. Не можех да повярвам, че "царството на свободата" би могло да е толкова близко. На много от книгите имаше означенията СПФ (спецфонд), за който знаех, че се изисква специално разрешение. И все пак


В следващите дни и седмици направо не излизах от читалнята. За всеки случай пишех името си нечетливо (и с произволно място), ако някой дойде да провери какво чета. И изглежда съм прекалил, щом след няколко седмици видях на няколко от поръчките си резолюции с червен химикал, привикващи ме да се явя в стая номер (забравил съм номера), вдясно от пропуска, където се помещаваше въпросния "спец". Изчезнах от Народната библиотека за седмица с надеждата да ми се размине. И, слава Богу, така и стана.


Ето защо срещата със "спеца" в утрото на 10 ноември обяснимо не ме "зарадва". Едва заех мястото си в читалнята (засядайки над книги от "единия" и "другия" каталог) и някой ме побутна по рамото. Мой състудент от Разград, когото (за мой срам!) знам и до днес само с "новото му име". Но как да попиташ тогава – не само от страх, а от неудобство от причиненото унижение


През лятото бяхме на дълга, извънредна бригада за кайсии и тютюн в Лудогорието и с очите си видях закованите с дъски домове, претрупаните с покъщнина коли, поели към турската граница, изпълненията на "вътрешни войски", мъката на българските турци Та той ми даде знак да излезем за малко. Разговорихме се отвън и ми каза, че след малко отива "за куфари" в ЦУМ Пояснение с днешна дата: на прогонените турци не се продаваха никакви вещи по места – куфари, дрехи, лекарства Затова бяха принудени да пътуват до големите градове и най-често до София, където, разпознаеха ли ги, пак не им продаваха нищо.


Та си спомням как този мой колега излизаше от лекции – с "по-столичен вид" – за да купува от ЦУМ куфари и пътни чанти на близки и познати. Този път ми се стори малко странен и по-особен. Допуши цигарата си, смачка я, после каза, че и той заминава "натам". Някаква буца заседна в гърлото ми. Прегърнахме се и оттогава не съм чул нищо за него. Може да прочете тези редове и да ми се обади, кой знае


Докато се прощавахме, откъм "Шипка" изникна гъдулар с мечка. Двете неща – лицето на И. и изправената на два крака мечка под звуците на гуслата странно са се навързали в спомена ми.


Върнах се в читалнята, но, честно казано, изобщо не ми беше до четене. Отидох да си взема кафе от подземието на библиотеката и по пътя вече не помня кой ми каза, че нещо "май" се случва или вече се е случило. Живков Не беше за вярване. Нали се бяхме родили с телевизионните новини за другаря Живков, а и щяхме да вървим срещу "жълтата пяна на преустройството".


Лицата на хората постепенно се променяха, събираха се на групи, шушукаха си, че има "промяна". И че май няма да чакаме "биологичния фактор да се каже думата", по формулата на един наш преподавател по философия. Спомням си как всички търсихме 2 стотинки за телефона на стълбите, как предпазливо питаме приятели и близки чули ли са нещо. Повечето бяха "чули".
Спомням си и как една голяма група се събрахме да гледаме новините в 20 ч., за да се убедим, че "фактът е факт". Тогава за първи път видях кадрите с "онзи Живков" от пленума, сякаш ударен с гръм, който не знаеше на кой свят живее. Чух и лицемерните речи на неговите "другари", които му изказваха пожелание за "творческо дълголетие" и благодарност от името на партията (която после му отнеха с указ!). Не знам защо, но още тогава в съзнанието ми изникна усещането за някакъв "политически панаир", а кадрите с Живков се сляха в съзнанието ми с образа на мечката, заставена да стои на два крака пред библиотеката.


И този образ на "танцуващата мечка" пак се върна тези дни в съзнанието ми, благодарение на полския журналист Витолд Шабловски. Той в поредица от репортажи за "Газета Виборча" се опита за разкаже преди години трансформациите в Източна Европа през опита на вече свободните "мечешки танцьори" в резервата край Белица. Стигайки до следното заключение:
"Изведнъж си дадох сметка, че в голяма част от посткомунистическите страни се случиха идентични процеси. На даден етап промяната започна да ни измъчва На много места и на най-различни равнища тези промени започнаха да получават неблагоприятен отзвук. Тогава научих историята за Белица, където учат мечките как да бъдат свободни. Учат ги, учат ги, но в определен период те правят крачка назад. Или две или пет крачки назад – и отново започват да играят танца, на който са ги учили от деца. Стори ми се, че тъкмо това се случва с нас, затова и се опитах да го разкажа".


Така и ние тези дни каним историята на танц. Въпросът е в стъпките и накъде водят те.


Текстът е от портала "Култура"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  Само дето през 1989 г. нямаше свобода, имаше един изкуствен преврат и поставяне на обществото в други зависимости - на престъпни банди, структури като Мултигруп, ченгете, превърнали старите канали на ДС в източник на лични доходи, масови убийства, отвличания и саморазправи по улиците на мутри......Това ако е свобода и демокрация.....

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Друг път .....като вярвате на холивудски перестройкаджии .....мислете поне два пъти.

  Bukalemun
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  В ЧОВЕШКАТА история има "ако". Ако нямаше тогава трябва да приемем че съществува някакъв бог,който контролира на 100% хората. Включително и това какво пиша в момента. Затова и Прехода е можел да протече по-иначе ако...

  Метафората с "танцуващите мечки" ме подсети за подобна по смисъл метафора на Ницше с куче. Когато едно куче бъде отвързано след като дълго време е било вързано с верига,му е нужно много време докато дойде на себе си,успокои се и отхвърли озлоблението,което неизбежно е придобило през времето на пленничеството.

 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2767 Любопитно

  "Разговорихме се отвън и ми каза, че след малко отива "за куфари" в ЦУМ Пояснение с днешна дата: на прогонените турци не се продаваха никакви вещи по места – куфари, дрехи, лекарства Затова бяха принудени да пътуват до големите градове и най-често до София, където, разпознаеха ли ги, пак не им продаваха нищо."

  Тони, не те ли е срам да пишеш глупости?! Значи турците хем ги гонели насила хем не им давали да купуват куфари! Просто в смесените райони са изкупили всички куфари и другите стоки затова и трябвало да си ги купуват от София!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Единствената стока за която имаше ограничение и можеше да се купи само срещу документ за самоличност бяха будилниците за да не бъдат използвани за самоделни бомби както на гара Буново!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#5] от "Julian Mall":
  До коментар [#4] от "Julian Mall":
  =======
  Утринната ти мания за робство ....е непоносима.....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":
  Мутрите се появиха малко по-късно. 1989 все още не бяха така известни.. Година-две след преврата се появиха

 8. 8 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":Друг път .....като вярвате на холивудски перестройкаджии .....мислете поне два пъти.
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  ......ми СТУДЕНТИТЕ са му го казали с две ДУМИ......!!!!???!!!!.....""""....за ТОВА ли МЕЧТАЕХТЕ тогава""""".........аз много отдавна съм на мнение , че НАЙ- ДОБРИТЕ УЧИТЕЛИ са Д Е Ц А Т А ..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#4] от "Julian Mall":

  А турците купуваха всичко! Целта им беше да си обърнат парите тук в стока, след което да продадат стоката в Турция. Виждахме празни магазини след тях.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "...в коридорите на Народната библиотека или пред нея се запознах с мнозина основни лица през 1989 г., включително с Желю Желев. ... В следващите дни и седмици направо не излизах от читалнята. ..."

  - Именно това е проблемът на нашия "преход". Докато "умните се наумуваха, лудите се налудуваха"... И не, не сме едни от вишеградци - те направиха преход, ние - "преход".

  Подмяната:
  Вместо бързи валутен борд и приватизация, договор между Луканов и Сорос.
  Вместо търсене на отговорност за фалита на държавата след Виденов, договорки между Костов и Добрев.
  Вместо търсене на отговорност за заменките по времето на първата тройна, амнистията на Станишев
  Вместо лустрация поне на щатните десари, защита на ученика на Димитър Иванов /Гестапото/ -„Иван Костов и Румен Петков защитават шефа на ДАНС“ - https://www.24chasa.bg/Article/784372
  Цветлин Йовчев в последствие сътвори „Червей“…
  Вместо лустриран, Красимир Гергов се оказа /почти/ интервюиращ. ..

  От там и разликите между Унгария и нас по БВП на глава - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7533993

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Както винаги
  точен
  аналитичен
  човешки
  верен дълбок
  текст на Тони Николов!
  УВАЖЕНИЕ!!!

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":Друг път .....като вярвате на холивудски перестройкаджии .....мислете поне два пъти.
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  Вярвам на собствените си учи ! Престани да пишеш глупости !

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  До коментар [#7] от "Зори":

  " Мутрите се появиха малко по-късно. 1989 все още не бяха така известни.. Година-две след преврата се появиха"

  Горе - долу - да. Година! Човек от първо лице, единствено число не ми разказа на какво е бил свидетел през 1990 г. докато е описвал активите на курорта Боровец една вече в един от неговите ресторанти ! Мутрите са просто продължение на силовите структури на ДС, само че представляват бивши спортисти, които видяха, че в спорта " хляб няма" ! след това го знаем продължението......Аз преди си мислех, че са се появили около 1993, но бях в грешка !

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  "А турците купуваха всичко! Целта им беше да си обърнат парите тук в стока, след което да продадат стоката в Турция. Виждахме празни магазини след тях."

  Точно! Даже и току що излезлите цветни телевизори по западен лиценз с дистанционно които бяха дефицитни и се чакаше ред!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Хей, културтрегери, световната българска певица Соня Йончева утре има рецитал в София. Същия, който изнесе с огромен успех в Хамбург и Москва. Чудех се под коя статия да го напиша, но така и не намерих пролука. Всичко е плътно замазано с брекзит, гретето и Пулев, та си рекох -- Тони е културен, там да бъде.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 17. 17 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Хубав текст.
  Ще си позволя само да добавя, че когато се хващаш на танц с мечка, трябва много да внимаваш да не те настъпи, щото много боли.

  Знанието е сила, информацията - власт
 18. 18 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Николов - би ли казал кой антикомунисти те финансират ? По едно време беше на хранилка при Цветелина Бориславова.
  А това, че някой насила е гонил турците как го измисли ? Хайде стига с тая лъжа.

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  Виждахме празни магазини след тях."

  Точно! Даже и току що излезлите цветни телевизори по западен лиценз
  ========
  А милиционерите чакаха пред вагоните и налагаха 100% мито ....на всяка битова вещ ......
  Много изселници се принуждаваха да оставят това което неможеха да доизплатят.....
  Милиционерите се смееха и хвърляха пачките с десетолевките .....в специални малки чувалчета
  Чувалчетата се пълниха , завързваха .....и се поставяха под един брезент .....за да не бие на очи......
  Всичко това ставаше в централната част на вагона ....и съм го наблюдавал около 4....5 пъти.
  На семейство се падаше по един метър от дължината на самия вагон.......
  Всяка педя пространство бе жизнено важна .....и след като подредих покъщнината на няколко семейства .....осъзнах какъв професионалист съм станал ......

  Веднъж (вече се познавахме).....с риск да бъда изгонен ....попитах ,пълнещия чувалчетата , милиционер......." Защо хвърляш парите без да ги броиш...?"....
  Без дори да ме погледне в очите ....и без това смеещия се фатмак ....почна още по силно да се смее.....и в същото време ми каза ...."при вас не става .....вие не умеете да лъжите с пари".....

  Ейтака се появиха .....ония на които им викате ....мутри....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  "В дни като тези, в които връщаме стрелките на времето назад, всеки има шанса да покани на танц историята."

  Че ние вече 30 години ежедневно връщаме стрелките на историята назад- искаме или не искаме. Комунистическото зло, загнездило се в манталитета и обкръжението ни, не иска и не иска да си отиде.
  Все още са много живите, за които този период е най- драматичната част от живота им и няма как това да не се отразява на ежедневието.
  Мосля, че трябва изцяло да си отиде поне още едно поколение, за да станат тези бурни години действително история и да се възприемат като такава, а не като част от личния ни живот.

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  Колко ли от читателите са разбрали това, което Тони е написал?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 459 Неутрално

  След като насила изчетох този поток на мисълта, ще отбележа, че не всеки е длъжен да пише нещо за 10 ноември. Не сте длъжни бе, хора. Като няма какво да кажете, изберете си някоя по-интересна тема, дето ще може нещо по-смислено да кажете поне. Ако е само за хонорара, ще разбера.

  over the under
 23. 23 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  Прав си. Сами тръгнаха и си мислеха, че там е рай. Но забележе - няколко пъти разни наши управници се извиняваха за така наречения Възродителен процес, а от страна на Турция досега нито едно извинение за техните зверства пнад българите. Те дори не признават и такова варварства като геноцида над арменците.

 24. 24 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Единствената стока за която имаше ограничение и можеше да се купи само срещу документ за самоличност бяха будилниците за да не бъдат използвани за самоделни бомби както на гара Буново!
  —цитат от коментар 5 на Julian Mall


  Нека припомним какво стана на гара Буново:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Атентат_на_гара_Буново

 25. 25 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":Виждахме празни магазини след тях."Точно! Даже и току що излезлите цветни телевизори по западен лиценз ========А милиционерите чакаха пред вагоните и налагаха 100% мито ....на всяка битова вещ ......Много изселници се принуждаваха да оставят това което неможеха да доизплатят.....Милиционерите се смееха и хвърляха пачките с десетолевките .....в специални малки чувалчета Чувалчетата се пълниха , завързваха .....и се поставяха под един брезент .....за да не бие на очи......Всичко това ставаше в централната част на вагона ....и съм го наблюдавал около 4....5 пъти.На семейство се падаше по един метър от дължината на самия вагон.......Всяка педя пространство бе жизнено важна .....и след като подредих покъщнината на няколко семейства .....осъзнах какъв професионалист съм станал ......Веднъж (вече се познавахме).....с риск да бъда изгонен ....попитах ,пълнещия чувалчетата , милиционер......." Защо хвърляш парите без да ги броиш...?"....Без дори да ме погледне в очите ....и без това смеещия се фатмак ....почна още по силно да се смее.....и в същото време ми каза ...."при вас не става .....вие не умеете да лъжите с пари".....Ейтака се появиха .....ония на които им викате ....мутри....
  —цитат от коментар 19 на eti mehter


  Кво бе, нали соца бил много добър, какво мрънкаш? Сега ще има втора серия при Ердо, ще си припомняш младостта.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Честно казано не разбирам значението на "сакралността" на датата на този дворцов преврат, който на всичко отгоре постигна целта си да бетонира статуквото на предишните 45 години и руския похлупак ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Разстроено

  Маркс МОЧА имени В.И.Лелина

  Ясно.
  Вместо да купуват стока с восточен лиценз.
  И от тебе демокрацията отне... много.

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  "А турците купуваха всичко! Целта им беше да си обърнат парите тук в стока, след което да продадат стоката в Турция. Виждахме празни магазини след тях."

  Точно!
  Даже и току що излезлите цветни телевизори по западен лиценз с дистанционно
  които бяха дефицитни и се чакаше ред!

 28. 28 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  А турците купуваха всичко! Целта им беше да си обърнат парите тук в стока, след което да продадат стоката в Турция. Виждахме празни магазини след тях.
  До коментар [#9] от "Зори":

  Tях ли вините за празните магазини?
  Щото магазините си останаха празни около десетилетие след като вече бяха напуснали.

 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  А турците купуваха всичко! Целта им беше да си обърнат парите тук в стока, след което да продадат стоката в Турция. Виждахме празни магазини след тях.
  До коментар [#9] от "Зори":

  Tях ли вините за празните магазини?
  Щото магазините си останаха празни около десетилетие след като вече бяха напуснали.

 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2767 Весело

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Затова пък в Турция ви плащаха справедлива цена за стоките. За телевизора се сетих защото един от вашите си беше продал цветният телевизор в Турция за инфлационни лири и като гледал голямата сума изобщо не беше се усетил как яко са го минали турските му братя!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Честно казано не разбирам значението на "сакралността" на датата на този дворцов преврат, който на всичко отгоре постигна целта си да бетонира статуквото на предишните 45 години и руския похлупак ...
  —цитат от коментар 26 на penetrating


  Много просто - тогавашната "опозиция" (а.к.а. "интелектуалци") си бяха пак комунисти, само че "перестройчици", за разлика от "ортодоксалните живковисти".
  За тях дворцовия преврат си беше истинска революция, нали им позволи да си играят на политици и получиха за няколко години илюзия за участие във властта.
  Естествено, за всички тях датата е "сакрална".......

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на Ivan Alexandrov
  Ivan Alexandrov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дон Кихот":

  И Свалиха те Петолъчката и сложиха на нейно място Антени.И започна да гине народа".Приятелю ,не си отива поколение а целия Български народ,в рамките на едно поколение."И пуснаха им честоти ,с такива дължини на вълните ,че да ги разболяват".И носеха телефоните под ръка като заблудени овце,и гледаха в екраните им, да гонят невъзможното щастие.И ги избиваха.Те сами себе си ,с телефон под ръка .И забравиха що е морал,що е чест,що е човешко.Тичаха след парите и така си и умираха .В илюзиите си за живота и празните приказки сред Лъжата"

 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  След толкова "дълбокомъдрени" анализи според мене това, което провали българския преход беше липсата на субективен фактор, т.е. лидери с авторитет, познания и качества, които да осъществят промяната. Опозицията беше бъкана с внедрени ченгета, които гърмяха като бомби в определен момент за да осъществят целите на стоящата зад тях всемогъща ДС.
  След тридесет годими мога да кажа, че просто нямаше начин да се случи нещо друго...

 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#23] от "krf54523578":
  Пълни глупости! Ако на теб ти кажат, че от утре името ти е Ахмед или Лютви, какво ще правиш? Няма ли да тръгнеш?

  Мърфи е оптимист!
 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Тези псевдоелитарни писания даже и не нервят, а само предизвикват уморена усмивка! Виж ги, нещастните робски душици, дето не са дорасли за свободата, трябва да им отворим очите, ама да не ги уплашим, че те са по-низши от нас, но ние сме, видите ли, толерантни....Толкова са ви прозрачни напъните, толкова сте смешни, ама тези, към които си насочвате ехидно-нравоучителните писания, притежават достатъчна доза здрав разум, за да НЕ наричат “свобода” мутренските години и времето на дивото разграбване, наречено “приватизация”!

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  "Или интелигенцията, призвана да бъде алтернатива на Партията-държава, проигра "великото си време".
  Факт. Българската интелигенция в по-голямата си част е продажна и подкупна.

 37. 37 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2336 Гневно

  В последните дни излизат мнения , които очевидно са конюктурни и преследват узаконяване на едно обществено статукво , престъпно по своята същност и търсещо своето приемане по всевъзможни начини , вкл. и създаването на нетърпима обществена нагласа към себе си ! Нищо хубаво не чака нито България ,нито населяващите я !

 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ами за капиталистическа валута... какво ли не прави прост и неук
  соц човек.

  Балкантуристи от социалистическата ера разправят, че комшии купували цигари БТ и чаршафи като топъл леб.
  Плащали с лири. Капиталистически.
  Колкото толква.

  От лагер без инфлация - направо в странство.
  Кой лагерник би очаквал... странности.

  Само опитните професионалисти

  До коментар [#30] от "Julian Mall":
  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Затова пък в Турция ви плащаха справедлива цена за стоките. За телевизора се сетих защото един от вашите си беше продал цветният телевизор в Турция за

  инфлационни лири

  и като гледал голямата сума изобщо не беше се усетил как яко са го минали турските му братя!

 39. 39 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Е как да мразим мракобесния социализъм бе другари? "Съпротивата" ни беше да слушаме под юргана Свободна Европа, и да разкажем някой виц докато сме насапунисани. И сега сме същите "демократи", услушваме се и полягаме на крадливи кметове и министри, подвиваме си опашчиците, мушим се по дупките си.

 40. 40 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Малко след промените (аз все още бях гимназист) имаше един идеалистичен порив именно към свобода. Комунистическите кукловоди на прехода се постараха да отровят по всякакъв начин този идеализъм - в чалга, фалш и мутренска показност. Донякъде успяха.

  Обаче сега светът е прекрасен: всяка книга и музика, сътворени някога, са достъпни за всекиго, срещу минимален финансов ресурс.
  Все по малко хора по света гладуват. Все по-малко умират във военни конфликти.
  Как да не си щастлив?!?

 41. 41 Профил на gkkocev
  gkkocev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Наблюдавам" и харесвам начина по който пишете. Продължавайте. Смятам, че и други като мен.

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#25] от "bobyb":

  Кво бе, нали соца бил много добър
  =======
  Соца е само наименование на една система......
  А страха от етикети е най неизлечимия ......
  Сега плуваш в демократичния период на епохата в която живееш......
  След 30 години ще се види кое как ......

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK