Искра Владова-Недкова: Изборът на Гешев е наистина безпрецедентен, но с отрицателен знак

Искра Владова-Недкова

© Георги Кожухаров

Искра Владова-НедковаОт няколкото университетски преподаватели, към които се обърна "Дневник" да коментират повторното избиране от ВСС на Иван Гешев за главен прокурор, се осмели само д-р Искра Владова-Недкова, преподавател по криминалистика в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Тя е доктор по право, преди това е работила като разследващ полицай и има пряка представа за значението на прокурорския професионализъм и компетентност, за да бъде доведено до успешен край пред съда досъдебното производство.
Процедурата за избора не доведе до дебат за преодоляване на слабостите, посочени от президента, смята д-р Искра Владова-Недкова.


Избраният за главен прокурор Иван Гешев нарече процедурата за избора му безпрецедентна, вие как бихте я определили?


- Да, наистина е безпрецедентен този избор, вероятно и в световен мащаб. Но с отрицателен знак. Начинът, по който се разви процедурата, остави усещане за най-обикновено прегласуване, тоест по-скоро формална загуба на процедурно време, която не доведе до качествено нов дебат или до опит за преодоляване на слабостите, изтъкнати от президента.


Трудно ми е да приема, че в цялата правораздавателна система не се идентифицира нито един магистрат, който да отговаря на изискванията за заемане на тази длъжност наред с Гешев.
Изтъкнаха във ВСС, че законът не предвижда да има състезателност?


- Липсата на състезателност, макар формално да не е законова пречка, не е целесъобразна. Ако трябва да направя аналог с разследването, в която област се чувствам по-компетентна, отколкото в областта на избора на главни прокурори, там наред с изискванията, които предявява законът - т.нар. процесуални изисквания, има нещо, на което казваме тактически препоръки. Несъобразяването с тях в редица случаи влече след себе си резултати, не по-малко опасни от неспазването на предписаното в закона.


Още по-опасно е това, когато касае избора на толкова ключова фигура в толкова ключово звено на съдебната система - това, което има поглед и влияние върху целия наказателен процес и се явява свързващата брънка между двете му фази. Личното ми мнение е - но този въпрос е отделна тема - че концентрацията на такъв обем влияние в една фигура е винаги опасно, а в условията на демокрация и правова държава е и несъответстващо. На практика нямаме друга такава фигура в никоя от трите власти. Така например имаме министър-председател, а не премиер-министър, т.е. той е пръв сред равни, а не ръководи министрите си. Еднолична е фигурата на президента, но пък неговите правомощия в условията на парламентарна република са силно ограничени.


Изборът предизвика обществен отзвук, но Гешев го оценява като политическо говорене?


- Ето още един факт, който заслужава определението безпрецедентен. Логично беше да се смята, че изборът на главен прокурор ще предизвика отзвук преди всичко в професионалните среди. А той се проведе в условия, наподобяващи гражданска война. В този смисъл съм озадачена най-вече от протестите, организирани от подкрепящи Гешев.


Защо?


- Защото смятам, че ако, за да излезеш с позиция "против", е необходима стройна и сериозна мотивация, то за да си готов да вложиш енергия в публична подкрепа, мотивацията и аргументацията трябва да бъдат десетки пъти по-силни. А за да имаш аргументи за подкрепа, следва да си имал професионален досег с кандидата, да си убеден в професионалните му и нравствени качества и в това, че с тях превъзхожда колегите си, за да е номиниран именно той и само той. А подкрепящите се криеха от камерите на съпътстващия избора митинг.


Имали ли сте професионален досег с г-н Гешев като прокурор, когато сте били разследващ полицай, и какви са впечатленията ви?


- Работила съм с Гешев по няколко досъдебни производства, по които аз съм била водещ разследването, а той - наблюдаващ прокурор. Не бих си позволила да коментирам конкретни наказателни производства и техния ход, нито професионалните качества на г-н Гешев. Да се произнесат за качествата му беше задължение на членовете на Висшия съдебен съвет, и то да го направят въз основа на конкретни факти.


Считам обаче, че в хода на процедурата по избора му Гешев следваше да се въздържа от някои по-остри и с възможност да бъдат разчетени като двусмислени изказвания. Мога да посоча съвсем произволно като пример това, че ще отвърне с всички позволени средства на критиците на избора, както и репликата към Атанаска Дишева в една от почивките по време на дебата. Смятам подобни непремерени реплики, независимо дали в шеговит формат, за напълно неприемливи предвид настоящата му позиция. Той не следваше да допуска и сянка на съмнение за възможен реваншизъм срещу критиците си, за да няма и сянка на съмнение, че ще си имаме главен прокурор, който ще отговаря на високите изисквания, които отправят конституцията, законът и обществеността към него.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  На Гешев му докладват за такива мнения и той попълва списъците за опраскване.

  Кой я държи тая Владова-Недкова бе?! Кой я курира? Той СУ "Климент Охридски" кой го държи? На чия издръжка е?

  Я властите да си свършат работата и немедленно да закрият това дисидентско гнездо!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Не съм фен на Гешев. Нито за, нито против. Не съм се интересувал. Струва ми се обаче, че хората са против него, защото са против. Не виждам изказвания че е некомпетентен или ако има такива, то не са много адекватни.
  Защо бил сам? Ами Христо Иванов да беше помислил по казуса и да беше предложил вариант.
  По скоро , поне според мен, е използване на случая за нагнетяване на обстановката.
  Очаквам сега да бъда заклеймен като гробар, гербер и какъв ли не.
  Е само да кажа, че от интервюто на Радан с изказването за бай Х.. съм потресен от тази формация и не съм им повече фен.

 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  В една нормална държава, университетите , със студенти и преподаватели, би трябвало да са винаги "контра", коректив на всяко едно управление. Дет се вика, това би трябвало да е каймака, но в нашта мила родна кочинка, нещата са различни. Налегнала ги е друга болест нашите елити - да угодничат и да се мазнят - нещо познато от близкото ни минало, квото каже бащицата Слънце , значи е правилно.
  То затова е и трагично положението в БГ..

 4. 4 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2417 Весело

  Гешев/ф/тът да започне сега...

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  До коментар [#3] от "SSS":

  "В една нормална държава, университетите , със студенти и преподаватели, би трябвало да са винаги "контра", коректив на всяко едно управление."

  Не просто университетите - ОБРАЗОВАНИТЕ КЛАСИ са корективът на властта в демокрацията. Бидейки избрана от мнозинството, което в огромната си маса е необразовано и немислещо, властта се самозабравя.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4502 Любопитно

  "Мога да посоча съвсем произволно като пример това, че ще отвърне с всички позволени средства на критиците на избора, както и репликата към Атанаска Дишева в една от почивките по време на дебата."  И аз не бих си позволил да коментирам конкретни наказателни производства и техния ход, нито професионалните качества на г-н Гешев, но ако не беше жалбата на Дишева, интересно, кой пример "съвсем произволно" щеше да посочи?!
  Отделно, само Гешев ли от досегашните главни прокурори е бил единствена кандидатура?! И къде бяха протестите, критикуващите, че идвало "края на света"?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Бидейки избрана от мнозинството, което в огромната си маса е необразовано и немислещо...

  Браво бе, всички са глупаци, само бутиковата партия Да България мисли.
  Верваш ли си?

 9. 9 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Гешев е избран и целенасочено наложен за защита. Сега седем години определени кръгове ще са спокойни и ще имат време да заметат следите. И да се разбягат, като хребарки при идването на нова власт. Казвам определени кръгове, а не партии, защото те са пеплетени, като свински черва. Има хора които цоцат от всички цветове на дъгата. Сега изпуснаха въздух облекчено радвайки се на отсрочката. Само че, не са наясно с породата на кутрето, дето са прибрали от улицата. Кой знае какъв злобен питбул ще се пръкне, като отрасне малко. Може и техните задници да нахапе.

 10. 10 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Юристите избраха милиционер. Това е !
  Самия факт породен от присъствието на ПИКлювците пред ВСС буди недоумение.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#6] от "НеКой":
  Не е вярно, тук има публикация и за препоръката от библиотекарския в целия и текст, потърси щом те интересува, а и не само.
  Или предявяваш претенции да публикуват всички хвалебствени писма на трудовите колективи?
  Ти и Гешев как си го представяте да няма критични коментари?
  Гешев да не се цани за пастир на село от 60 къщи, че да не ни пука много ако се напива всеки 2 ден и губи козите?

 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3989 Неутрално

  Браво ! И показателно , какво ще последва.....

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#11] от "linard":

  Ма вие не избирате главен прокурор, не го ли разбрахте?
  Няма ви в процедурата, дори и Бойкикев не е написал, че трябва да сте там.

 14. 14 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#13] от "НеКой":

  И като ни няма в процедурата да нямаме право на мнение ли или какво?

 15. 15 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Браво ! И показателно , какво ще последва.....
  —цитат от коментар 12 на Николай Бучков


  Нищо няма да последва. Всички ресурси за влияние са във библиотеката. И да се съпротивляваме хората с критично мислене не са достигнали критична маса.

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4715 Любопитно

  До коментар [#2] от "hunt":

  Нещо за публичния арест на Иванчева да кажете!? За прангите при явяването в съда на тази закоравяла престъпничка, която вероятно е 50 кила с мокри дрехи, но може да избяга!? А нещо за свършеното от Гешев като заместник главен прокурор?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4715 Любопитно

  До коментар [#13] от "НеКой":

  Може ли да имаме мнение? Или и това ни е забранено?

 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Не смеят да коментират. Ще си загубят работата. Гешев ще ги упъти към общинския съвет. Но местни избори ще има чак след 4 години. А и от устата на Гешев "предстои ти кариера в ОС" звучи не като пожелание за кариерно развитие, а като заплаха за съсипване на кариерата.

 20. 20 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#13] от "НеКой":Може ли да имаме мнение? Или и това ни е забранено?
  —цитат от коментар 18 на vassilun


  Още ли го отразяваш? Нека си хортува.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Гешев/ф/тът да започне сега...
  —цитат от коментар 4 на nsa17624486


  Гешефтът започна , но защо "Дневник " не ни осведомява за този "майцепродавец - евродепутат " от най- демократичната партия - в случая БСП ????

  Петър Витанов натопи България в Брюксел за "машинации и безпрецедентен натиск" в местния вот

  Евродепутатът не пропусна обаче да се похвали с "успеха" на БСП
  Петър Витанов

  Петър Витанов
  15 NOV 2019
  Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов запозна Групата на социалистите и демократите с нередностите на провелите се местни избори в България, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

  Той сподели и личните си впечатления, тъй като взе участие в кампаниите в няколко региона. Според него, условията, в които са се провели тези местни избори, са свързани с безпрецедентен натиск, купуване на гласове и машинации при отчитане на резултатите.

  Той припомни и намалената на един лев държавна субсидия за политическите партии, което допълнително е затруднило българската левица. Въпреки това, по думите му БСП е спечелила изборите в 59 общини, 4 областни града, а също така е увеличила броя на своите общински съветници и подкрепата си спрямо 2015 г.

  „След няколко изключително трудни години в местната власт, БСП направи крачка в правилната посока към връщането на доверието на ляво мислещите и прогресивни хора в страната“, завърши Витанов!
  Сега очаквам и Радан Кънев !

 22. 22 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  [quote#21:"doroteus"][/quote]

  Раданчо пък "чепикът го стяга " на тема ГЕШЕВ и споделя "притесненията си в Европарламента ! Колко "достойно "!
  Радан Кънев
  10 OCT 2019
  „В България предстои избор на главен прокурор, с практически неограничени правомощия и седемгодишен мандат, без възможност за предсрочното му прекратяване. Единственият кандидат за тази позиция атакува в своята програма принципа на разделение на властите и заплашва независимостта на съда. Този предизвестен избор ще бъде знак за институционална криза“. Това заявява българският евродепутат Радан Кънев в свое изказване в Европейския парламент.

  Кънев е очевидно е във възторг със словото си, защото го сподели в профила си във Фейсбук.

  В същото време сме свидетели и на безпрецедентен натиск върху медиите, смята той.

  „Аз съм силно разтревожен, че България ще пропадне в беззаконие. И тази тревога не трябва да е само българска, но и общоеврпейска“, казва Кънев

 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1389 Любопитно

  Вече всякакви констатации са безполезни.
  Освен една - Милиционерите, маскирани като полицейски продукт, тотално завзеха Безконтролна държавна институция!

  И без значение е вече това, че либералните десни /каквото и да означава това/ в обсесията си за "демократични реформи" практически създават затворени феодализирани държавни институции. В частност прокурори да избират прокурори... Създава се Франкенщайн. Вече Е!

  Сега е времето да излизаме от тази ситуация на Безнаказаност и Безконтролност на главния прокурор. Има едно единствено решение:

  Военна прокуратура се отделя като самостоятелен орган, подчинен на Президента. Президентът Назначава и Уволнява Главен военен прокурор по усмотрение. Без мандат. Той, главният военен прокурор придобива правото да Контролира Главния прокурор Гешев. Включително с ресурса на Военното контраразузнаване, Военното разузнаване и военна полиция
  Тоест Армията застава над завладялата Родината полиция!
  Иначе казано време е да вменим на армията да е Пазител на демокрацията.
  За една Натовска армия това ще е въпрос на чест.
  И никой не би могъл да се усъмни в лоялността към евроатлантическите ценности на демокрацията на една Натовска армия!
  Милиционерите не могат да бъдат озаптени по никакъм друг начин освен със сила!
  !

 24. 24 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  [quote#21:"doroteus"]
  —цитат от коментар 22 на doroteus
  Раданчо пък "чепикът го стяга " на тема ГЕШЕВ и споделя "притесненията си в Европарламента ! Колко "достойно "!Радан Кънев10 OCT 2019„В България предстои избор на главен прокурор, с практически неограничени правомощия и седемгодишен мандат, без възможност за предсрочното му прекратяване. Единственият кандидат за тази позиция атакува в своята програма принципа на разделение на властите и заплашва независимостта на съда. Този предизвестен избор ще бъде знак за институционална криза“. Това заявява българският евродепутат Радан Кънев в свое изказване в Европейския парламент.Кънев е очевидно е във възторг със словото си, защото го сподели в профила си във Фейсбук.В същото време сме свидетели и на безпрецедентен натиск върху медиите, смята той.„Аз съм силно разтревожен, че България ще пропадне в беззаконие. И тази тревога не трябва да е само българска, но и общоеврпейска“, казва Кънев[/quote]

  А ето и Костов - "гузен негонен бяга "! Материалът е от "Капитал "
  Иван Костов се опасява от атака на прокуратурата в разгара на местните избори
  Данъчната ревизия на семейството на бившия премиер в НАП все още не е приключила и няма подаден сигнал до прокуратуратурата.

  Иван Костов

  Иван Костов
  © Георги Кожухаров
  В НАП действително се извършва проверка за доходите на бившия премиер Иван Костов и съпругата му, но тази проверка все още не е приключила и засега няма изпратен сигнал от приходната агенция към прокуратурата. Това споделиха неофициално източници на "Капитал", след като по-рано днес и НАП, и прокуратурата отказаха да коментират посоченото от Костов в интервюто му пред bTV тази сутрин.

 25. Абе тази жена е само един университетски преподавател! Колко струва нейното мнение пред това на беззъбите експерти от криминалния контингент, които излязоха да изразят подкрепата си за Гешев на улицата?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Случващото се за някои е уродливо, арогантно, вулгарно, с характеристики на азиатски феодализъм от времето на най-варварския му период! За други - неизбежна необходимост за възстановяване на държавата, разрушена от Иван Костов и неговите последователи. Голяма част от вторите придобиват мнение срещу 20 лева, гарнирани с обещание да ги направят милиционерите на новия ред със съответните осигуровки, понеже за друго не стават.

 29. 29 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Какво странно съвпадение, всички статии и коментари на Дневник описват Гешев негативно? Не би ли трябвало да можем да прочетем и друга гледна точка....то да си строихме комаунизъма още, там беше така.

 30. Какво странно съвпадение, всички статии и коментари на Дневник описват Гешев негативно? Не би ли трябвало да можем да прочетем и друга гледна точка....то да си строихме комаунизъма още, там беше така.
  —цитат от коментар 29 на tug16553936


  Ти нормален, авторитетен човек, който да подкрепя Гешев знаеш ли?

 31. 31 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Породата българска дебелоглава овца е най-издръжливата животинска порода. Може да ходи и гласува десетилетия наред при безводие, монополи, ръст на цените и глупаво управление, без да разбутва кошарата. Това е, щото този демографски застрашен вид си няма инстинкт за самосъхранение и в името на спокойствието ще бъде след половин век балкански ендемит.

 32. 32 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1348 Любопитно

  До коментар [#13] от "НеКой":Може ли да имаме мнение? Или и това ни е забранено?
  —цитат от коментар 18 на vassilun


  Може, естествено.
  Забранено е като партия/НПО/"граждани" да го налагате на ВСС, особено с крясъци, каруцарски обиди по "цензурираните/репресираните" медии и мятане на яйца и мляко.
  Викат му разделение на властите, основен принцип за върховенството на закона.

  Между другото, основна движеща сила е "БОЕЦ", финансирани от Цветан Василев и Прокопиев, докато Бойкикев и Хаяско се крият в миша дупка.
  Вие одобрявате ли БОЕЦ?

  Знанието е сила, информацията - власт

 33. Забранено е като партия/НПО/"граждани" да го налагате на ВСС, особено с крясъци, каруцарски обиди по "цензурираните/репресираните" медии и мятане на яйца и мляко.
  —цитат от коментар 32 на pag


  Забранено е в твоята глава, щото ако ви оставят, ще изпоарестувате всички протестиращи. Защото сте с комунистически манталитет.

 34. 34 Профил на svk47542114
  svk47542114
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Няма ли кой да налее малко логика и разум в главата на НЕКОЙ. Хайде, другарче, коментирай действията на прокуратурата на Цацаров/Гешев срещу Недялко Йорданов, но с логично обосноваване на тези действия, а не с разкашкване на терена със споменаване на "Бойкикев", "умни красиви" "рада дълбоката" и други речови пособия за липса на обосновка.

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3731 Неутрално

  До коментар [#2] от "hunt":

  Да заявиш пред цяла България, че си против разделението на властите е хем простотия, хем наглост!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3731 Неутрално

  Бидейки избрана от мнозинството, което в огромната си маса е необразовано и немислещо...Браво бе, всички са глупаци, само бутиковата партия Да България мисли.Верваш ли си?
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  Ми като те гледам теб,.....вервам му!


  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3731 Весело

  ....Гешев е избран по перфектна процедура....
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  Ъ?
  Избран?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Случващото се за някои е уродливо, арогантно, вулгарно, с характеристики на азиатски феодализъм от времето на най-варварския му период....
  —цитат от коментар 28 на Анти Шишковци


  Ами да, за всеки нормален мислещ и цивилизован човек е така.
  Мутрите си направиха голям шлем - заеха всички важни ръководни постове в държавата. Няма мърдане вече.
  Завзеха държавата, без съмнение.
  Как ще я отвоюваме, не знам.
  Взе наистина да става зловещо (и защото е безнадеждно).
  Все пак имаме претенции да не сме (?) бананова република.
  Но на много хора не им пука. Даже и уж интелигентен човек като Явор Дачко не вижда особен проблем:
  http://glasove.com/categories/na-fokus/news/geshev-ima-kachestva-za-glaven-prokuror-v-mutrenska-sreda

 39. 39 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#30] от "mbf22628701":

  Ти за мислещ ли се имаш???? Но коментара е за друго, как медиите представят една новина. Защо Дневник е толкова пристрастне, има ли нещо общо с това че собственика му е разследван от Прокуратурата? Коректността и професионализма изисква под всяка една статия за Гешев да пише "Медята е заинтересована да го злепостави"

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  "концентрацията на такъв обем влияние в една фигура е винаги опасно, а в условията на демокрация и правова държава е и несъответстващо. "
  Дали обаче сме демокрация и правова държава е много спорно.

 41. 41 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#23] от "AzDebil":

  И кат се събуди, контакта ли ближеше?

  Зелените чорапки, нямат думата. Включително президента.

 42. 42 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1141 Весело

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Наистина им се ще, да могат да си правят каквото си искат. Но гешеф и прасето са скачени съдове. Отсвирят ли бистека, прокурорчето е чао...
  Като за начало и двамата ДГД!

 43. 43 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1141 Весело

  До коментар [#10] от "К2":

  Докато пърдялко организира митинг в подкрепа на гешеф, баща му вече проплака от същия този милиционер...
  Както е писано в дебелата книга, "всеки ще си получи заслуженото".

 44. 44 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Имам чувството, че някои от коментиращите и кликващите с минуси на негативно-обективните коментари за недоразумението Гешев са просто платени тролове. Една реплика, поглед към визията и това, ако не е достатъчно да разбере образован и културен човек, че Гешев и за портиер в полицията не става, то явно нивото е толкова ниско, че ганьовците са приемани за еталон

  malart.blog.bg
 45. 45 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7794 Неутрално

  Плачевно състояние на институциите управляващи съдебната власт

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 46. 46 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 291 Неутрално

  мъка мъка

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 47. 47 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Предозирате отново! Образованите са против Гешев!?!? Глупости на търкалета. Да си образован в днешно време, въобще не означана да си умен. Още по-малко - да можеш да мислиш. Мислещите си задават въпроси. Например - вярно ли е, че съпругът на една от съдийките "против" Гешев във ВСС, е кандидат-депутат от "да, България"? Само питам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 432 Гневно

  Кога всички тези „честни и неподкупни“ съдии ще възстановят на държавата милионите от наказателните присъди на съда в Страсбург заради техните порочни и неправилни присъди. ДИСЦИПЛИНАРКА за всеки съдия, чиято присъда е опровергана от Страсбург и връщане на данъкоплатците присъдените суми. Също така проверка на имотното състояние на съдиите и покрай „съпругите-нотариуси". Не случайно днес мафиотите казват, че е по-евтино да си купиш съдия, отколкото добър адвокат!

 50. 50 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz": "Кой я държи тая Владова-Недкова бе?! Кой я курира? Той СУ "Климент Охридски" кой го държи? На чия издръжка е?"
  - Тука съвсем се изпусна. Сюргюнът доста те е налегнал.

  "Не просто университетите - ОБРАЗОВАНИТЕ КЛАСИ са корективът на властта в демокрацията. Бидейки избрана от мнозинството, което в огромната си маса е необразовано и немислещо, властта се самозабравя."
  - Сега се усети и за компенсация олиза изпуснатото. Бравос.

 51. 51 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#38] от "neadekvaten": "Мутрите си направиха голям шлем - заеха всички важни ръководни постове в държавата. Няма мърдане вече. Завзеха държавата, без съмнение. Как ще я отвоюваме, не знам."
  - Аз знам. Не можем да я отвоюваме!, Докато не разберем и приемем, че засега БСП е единствената реална сила, без която статуквото не може да бъде променено. Че БСП не е БКП, нито е неин наследник. Че комунизъм няма, не може да има, защото няма обективни условия в света и в Бг. Ако някой иска да сваля ГЕРБ от власт, трябва да подкрепи БСП. Ако не иска - конфронтира се с БСП, напада ръководството, използва обидни епитети към лидера и, гласува за ГЕРБ или въобще не гласува. Пример за негласуване е Баба Дора, която изля океан сълзи и изрече безброй клетви, на въпрос на журналиска дали е гласувала отговори: "Имам мнение, но не гласувах". Това значи, че е гласувала за тези, които и убиха стадото. Е, как искате да си отвоюваме държавата, като най засегнатите от действията на държавата не изразяват протестен вот.
  А Явор Дачков е прав. Няма критична маса от недоволни. Ситите не искат промяна, гладните чакат промяната да дойде от небето. "Господ помага, но в кошара не вкарва". И едните и другите, според думите на професор Иво Христов, не знаят какво им се случва, а изглежда, че и не искат да знаят. А ни се случва нещо много неприятно - Българите изчезват. Напускат историческата сцена. Напускат Земята на която са се родили и за която дедите им са лели морета от кръв. И не им пука.
  Ако в близките години се появи друга партийна структура, която да заеме мястото на БСП като основна опозиционна сила, щях да напиша същото, но със смяна на абревиатурата.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK