България и Северна Македония: какво да правим?

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев на честване на годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград, 2 август 2018 г.

© Георги Кожухаров

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев на честване на годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград, 2 август 2018 г.Две години след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество отношенията между България и Северна Македония отново забуксуваха. Вместо да търсим пътища за сближение пак се сдърпахме за историята. С цялото уважение към делото и личността на Гоце Делчев и неговите съратници, крайно време е двете съседни страни да обърнат внимание на настоящето. Тук има много какво да се направи.


Добросъседството е функция на по-добрата свързаност. Всеки, който е пътувал от София за Скопие, обаче знае много добре в какво лошо състояние е пътят между ГКПП Деве баир до Ранковце. Става дума за отсечка от има-няма 40 км, която божем е част от т.нар. Европейски път Е871 и бъдещия Коридор 8. От четвърт век говорим колко е важно между двете столици да върви железница. Миналата година Северна Македония дори получи финансов грант от ЕС за изграждане на линия до Крива паланка. Но преди по склоновете на Осогово да тръгнат влакове, най-належащият приоритет е да бъде разширено и рехабилитирано шосето, по което се движи основният търговски трафик и пътникопоток между двете страни. Дe да беше в София да хвърляха същата енергия по посока на презграничната инфраструктура, както в историческите баталии. Щяха да спечелят и македонските, и българските граждани.


По-добрата пътна връзка неминуемо ще дадe тласък на търговията, бизнеса и туризма. Пограничните райони в Северна Македония ще придобият по-добър достъп до икономически център като София, а също и до регионални центрове като Кюстендил и Дупница. Софиянци няма да пътуват единствено до Охрид, а и до по-близки дестинации като да речем манастира "Св. Гавриил Лесновски" или гр. Кратово. Местните жители ще са печеливши.
Свързаността има и множество други измерения. Трябва да мислим например как да
интегрираме по-тясно двете енергийни системи. Електроенергийните пазари на България и Македония могат да се интегрират. Този процес започна, но се бави без особено основание. Двете страни, с помощта на Енергийната общност и Европейската комисия могат да го подновят и сравнително скоро да го приключат.


Енергийният сектор в Европейския съюз е сега в центъра на Зеления договор за Европа, който ще бъде основната икономическа рамка на Европейския съюз, предложена от новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. България може да включи поне частично Северна Македония и другите страни от Западните Балкани в преговорите за Зеления договор. Така Западните Балкани ще бъдат значително по-ангажирани с икономическото развитие на Съюза, а потенциалът им за нисковъглеродните цели на Европа ще бъде включен в плановете на фон дер Лайен по начин, който ще облагодетелства в по-голяма степен балканските страни.
Северна Македония може да се включи в Европейската платформа за въглищни региони в преход и така да си отвори нови възможности за развитие на енергийния сектор. Координирана политика за планирано излизане от въглищата, интегриране на енергийните ни пазари и включване в Зеления договор за Европа ще фокусират вниманието и политическата енергия към бъдещето на Северна Македония, икономическия и просперитет и европейската и интеграция. Подобен формат може да отвори възможности за съвместни търгове за нови енергийни мощности, за агрегирани проекти за енергийна ефективност, съвместни инициативи за подобряване на качеството на въздуха - проблем, от който гражданите на Скопие страдат доста по-осезателно, отколкото от неразрешени и подновени спорове за героите на миналото.


Чухме гръмките думи за отпадане на тарифите за роуминг със Северна Македония по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Засега обаче тази цел си остава неосъществена. Колкото по-скоро разговорите и трафика на данни поевтинеят, толкова по-добре. Наред с подобрената инфраструктура това ще помогне и на разгръщането на отношенията в инвестиционната сфера.


Трябва да се вземат и мерки за максимално улеснена циркулация на граждани от двете страни. Това включва ред мерки: облекчени процедури за получаване на разрешително за престой, взаимно признаване на дипломи и квалификации, достъп до трудовия пазар, до здравеопазване и обществено осигуряване. Това не е проста материя разбира се. До голяма степен е свързана и с процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС и евентуалното начало на преговори за членство. Но нищо не пречи на двете правителства да набележат програма и конкретни стъпки за реализирането на тази цел. Ползите от гледна точка на икономическия растеж са очевидни.


Дори и да не намерят общ език по спорните въпроси от историята, България и Северна Македония имат споделени интереси в настоящето. Време е призивите за добросъседство да се реализират.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  " По-добрата пътна връзка неминуемо ще дадe тласък на търговията, бизнеса и туризма. Пограничните райони в Северна Македония ще придобият по-добър достъп до икономически център като София, а също и до регионални центрове като Кюстендил и Дупница. Софиянци няма да пътуват единствено до Охрид, а и до по-близки дестинации като да речем манастира "Св. Гавриил Лесновски" или гр. Кратово. Местните жители ще са печеливши.
  Свързаността има и множество други измерения. Трябва да мислим например как да
  интегрираме по-тясно двете енергийни системи. Електроенергийните пазари на България и Македония могат да се интегрират. Този процес започна, но се бави без особено основание. Двете страни, с помощта на Енергийната общност и Европейската комисия могат да го подновят и сравнително скоро да го приключат."

  Далеч съм от мисълта да си затваряме очите пред великосръбските провокации срещу Българщината в СМ, още по - малко да се съгласяваме безропотно с опитите на част от комшиите да ни пренаписват историята и да плагиатстват от националната ни идентичност, но в настоящия момент единственото възможно решение е да се търси да се акцентира върху новите пътища и мостовете, които може да изградим с българите оттатък Вардар, а поне в това отношение днешната власт мисля, че се е доказала, че може да го прави. В противен случай се затъва в тресавище без дъно, от което само печелят Сърбия и Русия......А действително има много какво да изградим заедно с комшиите като един народ, насилствено и изкуствено раделен от интересите на т. нар велики сили !

 2. 2 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Когато две страни не могат да се разберат дълго време, а имат интерес да се разберат, си викат арбитър - трета, безпристрастна страна. Тези исторически въпроси, по които се спори, не са някаква космическа тема, по която да няма познание в модерната световна наука. Да помолят известни учени-историци от цял свят да излязат с позиция по спорните въпроси и оттам да се гради нагоре.

 3. 3 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  А, защо трябва да правим нещо? Не можем ли просто да живеем в мир и разбирателство?????

 4. 4 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Нямаме нищо общо с макетата от много време,няма и да имаме...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Любопитно

  Поредна статия на Бечев за Македония. Това ли ни е проблемът бе Бечев влизането на Македония в ЕС и НАТО!? И ако не влезе какво ще стане? Ще попадне под руско влияние и ще ни заплашва заедно със Сърбия?! А нещо за турската заплаха ще напишеш ли или ти си по въображаемите заплахи?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  Какво да правим!? Ами ше чакаме инструкции от Вашингтон и Масква!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  "С цялото уважение към делото и личността на Гоце Делчев и неговите съратници, крайно време е двете съседни страни да обърнат внимание на настоящето."

  Двете страни не са две страни. Путинската страна наднича зад тях.

  подпис
 8. 8 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Ние сме братски страни и трябва да се обичаме....... но без излишни комплекси !

 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  А колко обещания се лееха. Само да подпишем договора и всичко ще е наред. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров. Щото си имаме калинки и бръмбарчета в дипломацията, набутани по партийна линия там. Да не говорим за сътвореното от премиера ни. Ех, ако всичко ставаше с прегръдки, Боко щеше да е най - великия политик на света. Ама трябва и акъл (според една реклама).

 10. 10 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#4] от "Котаранц":

  Кои сте вие?

 11. 11 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Шо ке струваме сЕга?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Ако са умни , ще се договорят за форма на обединение !

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Инвестициите в шосейна и ЖП свързаност със СМ са минимални. Гюешево е с удобно КПП, но Ст. Лисичково и изгорялото Златарево са под всякаква критика. Движейки се от Скопие към София по магистралата за Белград, трябва да си много внимателен за да не изтървеш мъничка табела на отклонението към София. Този пътен коридор казва всичко за македонската политика.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Какво да правим ли? Да тропнем по масата и да ги сложим на място наглите
  макета, че без нас НАТО и ЕС ще гледат през крив макарон !!!

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  "България и Северна Македония: какво да правим?"

  Що за въпрос? Да му мислят македонците какво да правят. България няма интерес една открито враждебна страна като Македония да влиза в ЕС. Те да се оправят. Жалко само за малкото останали македонци с българско самосъзнание ,които така или иначе българската държава ги е изоставила на произвола на съдбата открай време.
  Ама руснаците щели да засилят влиянието си в Македония. Глупости на търкалета. В Македония е силно сръбското влияние , не руското, което е силно в България, не в Македония и ние трябва да сме тревожни, че се засилва все повече.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  Баси глупостите!

  Да ма'нем историята, айде, макар че там мАкетата, по-точно Заев, първи почнаха. При това веднага след прословутия Договор. Нейсе ...

  Ама останалото?
  "По-добрата пътна връзка неминуемо ще дадe тласък на търговията, бизнеса и туризма. Пограничните райони в Северна Македония ще придобият по-добър достъп до икономически център като София, а също и до регионални центрове като Кюстендил и Дупница."

  Те мАкетата няма да си избръмкат до Солун, ами ще се тълпят в "икономическият център" София! Да не говорим за Центъра на Просфетата Дупница!

  Аман от нагла пропаганда!
  Защото тази куха, лозУнгаджийска алабалатралала, под която пишем, има смисъл единствено, ако целта е да се отвлече вниманието от "историята".
  Което е и зададено като отправна точка още в началото на писанийцето ...

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  "Дори и да не намерят общ език по спорните въпроси от историята, България и Северна Македония имат споделени интереси в настоящето. Време е призивите за добросъседство да се реализират."

  Типични разсъждения на български нихилист, готов да хариже историята си на една враждебна страна в името на "доброто" бъдеще без да осъзнава , че като си откажем от миналото си , се отказваме и от достойното си бъдеще.
  Паисий Хилендарски се върти в незнайния си гроб като разбере , че напразно е писал своята история. Българските възрожденци, родени в географската област Македония се въртят в гробовете си като разберат как се гаврят с тяхната памет, как посмъртно ги обезродяват и ги правят на етнически македонци.
  Българският нихилизъм действително е придобил уродливи размери.

 18. 18 Профил на Encho B_
  Encho B_
  Рейтинг: 305 Неутрално

  "...отношенията между България и Северна Македония отново забуксуваха. Вместо да търсим пътища за сближение пак се сдърпахме за историята..."

  Ами за какво "сближаване" леете крокодилски сълзи бе, дрОгарЕ, като сами си го казвате, че има "сдърпване" заради историята. Значи една от тия "истории", заради които е това "сдърпване" е менте, нали така? И тук започват разните му там либерасти, комундета, русороби и пр. тъмни субекти да реват за "сближаване" - т.е. майната и на истинската история на България - да я хвърлим в огъня и да припознаем коминтерновската, сръбско-руската. За да стане "сближаване" и пр. дрън-дрън.
  Не знам колко проЗт човек трябва да си, че да не се усетиш за какво става въпрос! Тия неща с "разминаването" на историята се подбуждат от създателите на фалшивата история - Сърбия и Русия. И нека да се знае - те скоро няма да мирясат. А на БЛЕЕЩИТЕ за сближаване на всяка цена трябва да е ясно - кажеш ли веднъж А, ще кажеш Б и после цялата азбука. Направиш ли веднъж компромис, следва втори, трети и т.н.
  ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е ИСТОРИЧЕСКИ - А ПОЛИТИЧЕСКИ - РЪЧКАН ОТ (проклета според Г.Раковски) РУСИЯ и нейния най-верен васал Сърбия. Останалото са празни приказки - дрън, дрън, дрън...

 19. 19 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Не може да се съгласяваме на всичко заради потенциални икономически ползи. Трябва баланс. Ако македонците посмекчат тона, тогава да им правим пътека. В момента са твърде националистически настроени, а няма абсолютно никаква гаранция, че това ще се промени, ако им помогнем за влизането в ЕС. Може и да си вкараме трън в гащите.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  ... Движейки се от Скопие към София по магистралата за Белград, трябва да си много внимателен за да не изтървеш мъничка табела на отклонението към София. Този пътен коридор казва всичко за македонската политика.
  —цитат от коментар 13 на Корки


  Тази политика си е от време оно!
  Магистралата от Белград продължаваше още преди към Солун.
  А и това е основната транспортна и туристическа ос Солун/Гърция към Централна Европа.

  За съжаление географията е неотменима!
  И ние може само да се опитаме да я допълним, но никога няма как коренно да я променим, да не говорим да я отменим ...

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Като паднат границите и се подобри инфраструктурата нещата ще си дойдат на мястото, защото хората и от двете страни на границата ще прогледнат :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Доколкото знам ж. п. линията на македонска територия е пред завършване, но на българска няма даже и проект. Същото е и с пътя. Що се отнася до газа, бял кахър ни е македонския. Защото договор за транзит през Украйна явно няма да се подпише и на софиянчетата ще им замръзнат шушоните. Тук донякъде се трае, но в София студът през зимата е варварски. Но има и добра новина. Македония вече е поканена в ЕАИС заедно със Сърбия.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално
 24. 24 Профил на Irina Stoyanova
  Irina Stoyanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz73":

  Ха ха, представлява човекът още 7 000 000 свой сънародници и 14 века история има зад гърба си допълнително ? Защо да не е смел... 😁

 25. 25 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Авторите генерално са се объркали. България е член на ЕС, а МК я стане такъв след 20-25 години, я -не. България трябва да си гледа интересите в рамките на ЕС. А МК да прави каквото ще. И ако тя не прекрати с лъжите и кражбите на история, просто няма да влезе в ЕС. Това е една абсурдна държава, в която и досега се прославя комунизма. За справка- прочетете повече материали за техния държавен празник 11 октомври. Такова чудо няма и в най-дивата част на Африка.

 26. 26 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#25] от "krf54523578":

  Абсолютно вярно. Особено дразни, съвети да ни дават хора, които са в Англия и Каролина, Сащ. Ние, които сме тук, имаме праг на търпимост към СМ. Свързаност можеш да имаш, с някой, който е нормален. Там, в СМ , ти правят мили очи, а после си говорят за нас пак същото, което им набиха сърбите: татари, К.рви, фашисти и дрипльовци.....
  А и човек, който изостави родителите си, като лицето ДБ, съвети няма как да искаме. Трябва личен морал първо. Поне минимален.

 27. 27 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Освен обединяване на газовия и енергийния пазар, построяване и на жп-връзка Петрич - Струмица, както и още 2 КПП-та: Берово - Клепало и Пехчево - Симитли.
  Трябва да се постави въпросът и за магистрали и жп-линия до Тирана-Дуръс, само това ще спести на българския бизнес стотици милиони от сегашните такси на гръцката магистрала и завишените цени на ферибота при Игуменица, да не говорим, че времето за път ще се съкрати поне с 250 км. България дори има изгода да финансира тези пътища и после да прибира таксите от тях.
  В политически план важно е да не се допуска възраждане на старата ос Атина - Белград и унищожаване на последната идея на Белград за мини балкански шенген като реминисценция на Югославия. Сърбия трябва ясно да разбере, че времето и в Македония е минало и ще се присъедини към ЕС след Скопие и заедно с Косово. На Сърбия трябва да се подскаже, че преди ЕС трябва да стане член на НАТО и да се отърве от аспирациите си към Македония. Изключително важно е сръбското влияние да бъде изкоренено.
  За целта България може активно да работи с албанските партии (които са наш естествен съюзник срещу сърбоманите в Скопие) и с Косово, чиято политика спрямо Белград е единствената правилна.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 28. 28 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  напълно съм съгласна, че трябва да се съсредотчим върху нястоящето. твърде е разумен този подходх обаче за да бъде възприет у нас. пък и изисква усилия, труд, друго си е да се биеш по гърдите с истрояита и да викаш - паднахте ли ми ся ни сме в ес и ще видите вие. иска се акъл за другото.

 29. 29 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  От статията не може да се разбере какво го сърби автора.Общи приказки за сътрудничество,което зависи и от СМ.Не виждам как без отстъпки от СМ,ще се стигне до задоволителен резултат.Ние сме открили картите и нямаме възможност за повече отстъпки.Казваме за историята,че е обща до 44г,а не само наша,както я тълкуват в Скопие-македонско и нищо друго.Не виждам как ще признаем такива лъжи,даже и България да зависеше от СМ за влизане в ЕС,а не обратното.България е 4 пъти по голяма по площ и население и с 6 пъти по-голяма икономика.Имаме излас на море и речни пътища,земята ни е по-плодородна,членове сме на НАТО И ЕС и истината е на наша страна.Та кой трябва да направи отстъпки от историята си?България?!

 30. 30 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Несъмнено Петата колона на Москва и Белград в РСМакедония и на Москва в България "задружно работят" срещу културното и икономическото ни сближаване. Що се отнася до българската история на област Македония, то тя не подлежи на югикомунистическа политическа ревизия със задна дата за времена, в които "македонски" национално самосъзнание, държавност, църква, писмена култура и литературен език не са съществували ! Историята е такава, каквато е била !

 31. 31 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#26] от "grayeagle":

  Специаално Бечев от години е на западни хранилки и дори си измисли, че е професор. Дори вече сборува македонскиотя язик:

  https://www.youtube.com/watch?v=x4SeezvZ3cs

  Бечев е всестранно развита личност - дори и от газ разбира:

  https://www.youtube.com/watch?v=DZbDoisbXqQ

 32. 32 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#31] от "krf54523578":

  Специалист е по Балканите и донякъде руското влияние.
  Енергетиката ще трябва да я провежда/нищо не разбира/, понеже най- после другарите от Сащ разбраха , че политиката и енергетиката са едно цяло.

 33. 33 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 538 Любопитно

  [quote]Нямаме нищо общо с макетата от много време,няма и да имаме...[/quote]
  ?!?!???Сериозно...?!????


 34. 34 Профил на Кулин бан
  Кулин бан
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#18] от "Encho B_":

  Там е работата, че и двете истории в някаква степен са фалшиви.

  Ние имаме интерес да сме добре с Македония.

  Те имат интерес да са добре с нас.

  Но както гледам и тук и на други места, от Охрид до Варна малко са хората, които осъзнават това.

  Разглеждането на историите може да върви паралелно с изграждане на бъдещето. Даже то може да помогне на разглеждането на историите.

 35. 35 Профил на Кулин бан
  Кулин бан
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#29] от "lii07621540":

  Как имаме обща история до 1944 година, като от 1919 до 1941 ние и те живеем в различни, много различни държави? Ако намалим максимализма, ще бъде по-лесно да се разберем.

 36. 36 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Какво да правим ли - ами всичко по примера на Гърция.

 37. 37 Профил на Кулин бан
  Кулин бан
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Какво правим ли?

  Анотинио Димовски го е написал: https://www.facebook.com/antonio.dimovski.71/videos/1111424942326079/

 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Историята се ползва, като "бухалка".
  На Македонците пожелавам да се обединяват с икономики, еднакво силни с тяхната, иначе ще затворят хиляди работни места и ще загубят огромна част от населението си.
  Пожелавам им здрав разум.

  Любовта ще спаси света!!!
 39. 39 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  До коментар [#35] от "Кулин бан":

  Не виждам никакъв максимализъм в българската позиция.Максимализъм има в СМ-ката позиция.Термините може да се уточнят ,но БГ позицията няма да се измени,освен в някои нюанси,които ще бъдат незначителни като цяло.Ако СМ не отстъпи значително от позициите си,няма да влезе никога в ЕС. Македонизмът в сегашната му форма е враждебен на България и ще бъде унищожен.Времето не работи за него.

 40. 40 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#31] от "krf54523578":

  ло лайвс. толкова долно същество е българина, че дай му само някакви лични измислени нападки. нещастници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK