Избор като всеки друг и всичко друго

В концепцията на кандидата и в съпътстващите негови интервюта се прокламираше идеята за борба с битовата престъпност.

© Георги Кожухаров

В концепцията на кандидата и в съпътстващите негови интервюта се прокламираше идеята за борба с битовата престъпност.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Тази есен безспорно е изборна. Населението избра местна власт. Политиците избраха властта над тях. Има такава власт и това е безграничната, безконтролна и безотчетна власт на главния прокурор. Ако политиците се страхуват от някого, това е именно от него, затова предпочитат на този пост да стоят сговорчиви и зависими хора. И двата вида избори преминаха като просташко потупване в гърдите кой е по демократ от другия. А зад тези афиши стоят празните приказки на лидери, най-вече лишени от държавническа мисъл и познание. Налага се да им припомним, че демократичните избори, били те и на главен прокурор, не се изчерпват с формална процедура, а най-вече със съдържание.


Игра на демокрация
Налага се и на себе си да припомним три много важни условия, за да бъде класифициран един избор като демократичен от гледна точка на съвременната политическа философия. На първо място това е политическото равенство, казано с думи прости – гласовете на всички страни да тежат еднакво. В този избор от една страна стояха гласовете на тоталната власт, контролираща целия държавен апарат, държавни и частни медии, както и огромен икономически ресурс. Тази власт има 20 единни гласа във Висшия съдебен съвет (ВСС), който избира главния прокурор. Процесът на индивидуално решение сред двадесетимата беше даден накъсо – никой от тях не възприе мотивите, с които президентът Радев върна първия избор на кандидата Гешев. Изказванията се сведоха до това има ли правен характер изявлението му или не. Срещу задругата на двадесетимата стояха няколко личности – без синхрон помежду си, без гърба на медии и икономически ресурси, уповаващи се само на аргументите си.


Второто условие за демократичен избор е отсъствието на тирания. Това се възприема като липса на сурови ограничения спрямо основни права на гражданите и спрямо взимащите решения. В този ред на мисли всички ние като общество трябва да решим дали мутропротестът в подкрепа на кандидата пред сградата на ВСС иманиерът при водене на заседанието на Висшия съдебен съвет са или не са тирания.


Третата предпоставка за демократичен избор е процесът на обмислено обсъждане на всички гледни точки от всички заинтересовани страни преди произвеждането на избора. По време на цялото заседание единението на двадесетимата плюс председателстващия ги министър на правосъдието отправяше недопустими агресивни нападки спрямо личността на малцинството гласове срещу Гешев.


Сами можем да преценим кои и какви условия за провеждане на демократични избори за главен прокурор бяха налични.


Население без политическо представителство


Реален политически говор и спор в българския парламент по въпросите на българския съд и прокуратура липсва. Нещата се свеждат до постоянни промени на съдоустройствения закон, за да бъде обезсилен и крехкият напредък от измененията на конституцията от 2015 г. и Закона за съдебната власт през 2016 г. Но обществените процеси не могат да бъдат спрени и необходимостта да бъде чута тази част от обществото, която иска независимо правосъдие и борба с престъпността и корупцията, превръща малцинството във ВСС в публични говорители на тези български граждани. Непредставените имат глас, но монолитното политическо единство, на което служат двадесетимата във ВСС не е свикнало да се чуват други гледни точки. Така ВСС се превърна на практика в политическа говорилня поради липсата на такава в Народното събрание, но политическа в смисъл на отстояването на важни гледни точки.


И тези липси си имат своето обяснение – няма политически лидери, които да ги защитят. Почукайте на вратата на дясното и ги питайте защо това е така. Но после почукайте и на вратата на добре познатото ляво и също ги питайте. БСП, в този ѝ формат, се е превърнала в казионна притурка на ГЕРБ. По време на целия процес по инсталирането на Гешев не обелиха и дума, а уж са опозиция. Видимо не подкрепят и Радев в отстояване на силна позиция при връщане на назначението на Гешев и отваряне на въпроса за ролята и функциите на прокуратурата. Така на практика остават срамно подобие на някогашната силна политическа партия.


Монолитните 20 в съдебния съвет


При промените на конституцията през 2015 г. спорът беше да се намали политическото влияние във ВСС. През 2017 г., когато се избираха сегашните членове на съвета, влязоха доминиращо анонимници както за обществото, така и за самата съдебна власт – хора без позиция, готови да действат по указания. А изборът на квотата на Народното събрание се проведе по същия почин, като този за главен прокурор, под демократичното ръководене от сегашния правосъден министър, тогава председател на правната комисия. Да не забравяме, че и тогава управляващите от ГЕРБ и т.нар. патриоти, уж опозиционерите от БСП и опозиционният коалиционен партньор ДПС си се разбраха кои са техните хора. В залата при гласуването се наложи да се вдигат химикалки как да се гласува да не стане грешка. В този си вид правилата на играта за избори във ВСС и висши постове в правосъдието позволяват да вземете някой анонимник, да го поотупате, после да го направите член на съдебния съвет, главен, върховен и всякакъв съдия или прокурор. Преди време клишето беше, че съдиите трябва да говорят с актовете си, демек да си пишат там и да си затварят устата. Сега я докарахме дотам, с едно-две изключения, че е цяла възхита, ако станалите висшестоящи от магистратурата могат въобще да говорят ясно.


Заседанието по избора


Форматът на самото заседание беше открит урок по тирания. Някогашният общински съветник от БСП и действащ министър на правосъдието от ГЕРБ Данаил Кирилов запази пълно пристрастие спрямо кандидата и мнозинството на двадесетимата и изпадна в скандално водене на заседанието спрямо неудобните нему членове на ВСС. Изкарваха се дори неща от личния живот на съдия, член на ВСС (виж тук).


Всеки, гледал или по-лошото, участвал в ръководено от него заседание знае, че място за смях няма. Ако не сте, опитайте се да изгледате едно ръководено от него заседание. А после се опитайте да участвате в заседание, в което да отстоявате тезата си по конкретна политика или законопроект. След това назначение всичко е възможно и приемливо. Юридическа общност на адвокати, нотариуси, университетски преподаватели, която може да изтърпи това за нормално поведение, явно ще има висок праг на търпимост и за последиците от избора на главен прокурор.


Борбата с престъпността и корупцията на бъдещия главен


В концепцията на кандидата и в съпътстващите негови интервюта се прокламираше идеята за борба с битовата престъпност. Новоизбраният ще трябва да се изправи срещу лидерите ѝ, които бяха участници в протестите в негова подкрепа (виж тук). Но тогава остава да бори корупцията по високите етажи на властта, ала тя обезпечи избора му, значи и нея няма да бори. Остава му тогава да бори враговете на народната власт, която държи властта, а все някой друг ѝ е виновен за некадърното ѝ управление.


Конституция и закон бетон


Нито решение № 2 от 2002 г. на Конституционния съд , с което се признава правото на ВСС как да постъпи при връщане на избора на главен прокурор от президента, е висше достижение на правото, нито ние сме държава, в която практика е тълкувателните решения да допълват законите и конституцията. Редица важни конституционни решения са като написани за конкретния случай и да им оставяме живот за 20-30-50 години напред е нелепо. Вие представяте ли си да си сложите временно простора в хола и да остане там завинаги? Пренаписването и изчистването на такива конфликтни точки ще дадат яснота и сигурност. А и ще се почисти от съмнение колко овластена президентска институция искаме да имаме.


Но засега това не са важни работи, щото Сорос и норвежците дотогава ще изядат българските деца и яйцата във всичката майонеза, имаме за какво да мислим.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Тъй, тъй! От 24 човека, само четери са праведни. За другите има всякакви епитети. Дикатура на малцинството. Болшевизъм от съвитски тип.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Ами г-н Брегов, явно Христо Иванов е изработил скапана процедура за избор. Променете я щом толкова ви вълнува изборът на Главен Прокурор.
  Апропо не са ли съдиите важните в съдебният процес, а не Прокуратурата. Виж ако Съдът е поставен в опасност вече е лошо.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3925 Неутрално

  " Да не забравяме, че и тогава управляващите от ГЕРБ и т.нар. патриоти, уж опозиционерите от БСП и опозиционният коалиционен партньор ДПС си се разбраха кои са техните хора. В залата при гласуването се наложи да се вдигат химикалки как да се гласува да не стане грешка. В този си вид правилата на играта за избори във ВСС и висши постове в правосъдието позволяват да вземете някой анонимник, да го поотупате, после да го направите член на съдебния съвет, главен, върховен и всякакъв съдия или прокурор."


  Когато пребоядисаните комунисти заедно с турците управляват, народа ни плаща кръвен данък на престъпността, корупцията и, което е най - лошото, пълната посредственост и некадърност, прогонила 2 милиона българи навън, които видяха, че в подобни условия нямат никакъв шанс за личностна реализация и развитие у нас !
  А посредственият човек няма капацитета да схване, че реже клона на който седи, мислей си , че след него и потоп......

 5. 5 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Политиците ТОЛКОВА ги било страх от главния прокурор, че за това избирали послушна и сговорчива фигура на този пост?!?

  Явно целият Институт за пазарна икономика се е трудил месеци, за да стигне до това гениално прозрение!

  А как беше издигнат Игнатов за кмет?

  Демократичната процедура беше ли приложена, дали някой член на ДСБ въобще беше чувал за злополучния архитект, освен Радан Кънев?

  А самият Радан как беше издигнат за евродепутат?

  Май демокрацията свършва до прага на ДСБ.

 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 807 Весело

  Откак г-н Гешефт се справи блестящо с делото за фалита на КТБ и #Кой си напълни сметката, се разбра, че е дялан камък и има потенциал за главен прокурор. Чакаме продължение...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 7 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 986 Неутрално

  В България за съжаление всичко е предрешено, изборите и изборът е направен предварително, кандидатът е удобен(угоден) и ще може да раздава справедливост за останалите.

 8. 8 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Откак г-н Гешефт се справи блестящо с делото за фалита на КТБ и #Кой си напълни сметката, се разбра, че е дялан камък и има потенциал за главен прокурор. Чакаме продължение...
  —цитат от коментар 6 на stein


  Да бе, Гешев фалира КТБ- БСП, ДПС, Цветан Василев и Пеевски нямат нищо общо!

  Добре , че беше Гешев!

 9. 9 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Очевиндо Гешев не е удобен за подсъдими бизнесмени и такива с повдигнати обвинения.
  Не си спомням кой беше казал още пролетта, че привидно враждуващи бизнесмени ще се обединят срещу кандидатурата на следващия главен прокурор.И точно така стана.

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  Налага се и на себе си да припомним три много важни условия, за да бъде класифициран един избор като демократичен от гледна точка на съвременната политическа философия".
  ========
  "според съвременната политическа философия"....?
  Това майтап ли е?
  Политическите условия преди 30 години бяха различни.....а през 1789.... съвсем различни......
  А през цялото време се е говорило за някаква демокрация....
  Днес отново се говори за демокрация.....
  А утре какво......?
  За утрешната политическа хава ..... застрахователния термин да не е отново същия ?
  Демократичния избор е нещо повече от пластелин.....дори много повече.....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Два милиона казваш. Егати как сме се размножили. У в България няма място за реализация казваш.
  Странно догодина белият БВП се очаква даже 127 милиарда лева:) Това с миене на задници и бране на нарциси не става.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Известните крадци се опасяват,
  сериозен Гл.Прокурор назначават.

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#8] от "faeton.":

  Добре, че беше Гешев! Вярно е. След гръмкото начало на делото, всичко утихна и беше сметено под килима. ДП е чист, като сълза. ДПС е доволно, а Боко се задържа във властта. Е, лъсна договорката между ГЕРБ и ДПС, ама какво от това. Властта, властта е важна. А после - студен резерв, пристанище. За благодарност.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 318 Неутрално

  20:4 - съотношението е точно 80% към 20%. А Иво Христов твърди, че ние сме били 80% дебили. И ИПИ, и Дневник плътно го следват. И в буквалния, и преносния смисъл:

  "Иво Христов – от съветник на сините до рупор на руското лоби в БСП"

  "Съпругата на Иво Христов - съдружничка с бос от митичната фирма-държава „Мултигруп“"

  https://faktor.bg/bg/articles/ivo-hristov-ot-savetnik-na-sinite-do-rupor-na-ruskoto-lobi-v-bsp
  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13/saprugata-na-ivo-hristov-sadruzhnichka-s-bos-ot-mitichnata-firma-darzhava-multigrup


  До коментар [#1] от "lz2":
  До коментар [#5] от "faeton.":
  До коментар [#9] от "tosho_toto":

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  На избор, като на избор, особено добре за тези,коиото са си "добре послали ".
  Искаше Христо Иванов и (уж) имаше подкрепата лично на ББ и какво стана -оставиха цялата власт над кариерното развитие на всички в системата в ръцете на главния прокурор и в конкретния случай на Цацаров. Защо, с какви мотиви е отделен въпрос.
  Но при това положение и доколкото работата (синекурата в голяма степен, с широки възможности за създаване на връзки или губене на такива) във ВСС е временна какво ще се случи после с отделния член ще зависи от ....дали е слушкал през този мандат или не. И малкото проявили характер и позволили си различно от мнението на онези в "двете сгради" по Цацаров, остава след това да станат "образцови общински съветници" например.
  Та такива ми ти работи и всичките приказки, за болшинство и малцинство са си ала-бала - може да вървят пред индивиди, като тези които бяха докарани на 'контрапротеста в защита на Гешев. А как него не го е срам от таква подкрепа, оставам на вашето въображение.

 18. 18 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 333 Неутрално

  "И тези липси си имат своето обяснение – няма политически лидери, които да ги защитят. Почукайте на вратата на дясното и ги питайте защо това е така."

  Хр. Иванов знае отговора, но кой знае защо си затрая и не пое политическата отговорност. Въобще липсата на читави лидери вдясно е отчайваща. Десните избиратели не само не са представени в Парламента, но и много от тях смятат, че ДБ не отговаря на техния политически профил и не гласуват за нея.

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4836 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Не се учудвайте! Прочетете какво са написали тримата преди Вас. Едва ли са прочели статията, но и да са я прочели, нищо не са разбрали! Кой е праведен и кой не е, спазена ли е процедурата и кой "чопли семки". Това е, което са разбрали. А те са 80%!

 20. 20 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1157 Любопитно

  Ох, камък ми падна от гърба! Така се бях затъжил, че няма материал от Иванчо, Бреговчето де, хеле пък за омразния кръволок Гешев, че ми идеше да се напия от мъка! Слава Богу, Иванчо е прописал и напиването се отлага за друг повод! Ама ч как хубаво го е написало Бреговчето: „…няма политически лидери, които да ги защитят. Почукайте на вратата на дясното и ги питайте защо това е така. Но после почукайте и на вратата на добре познатото ляво и също ги питайте“. Ашколсун, Иванчо, машалла! „…няма политически лидери…“ – нито в ляво, нито в дясно! Ами защо са тогава тези кански писъци и деня, и нощя, че някой друг ви е виновен и безкрайните въпроси „Кой ми се изтропка в гащите“? айде тези в ляво да ги оставим, ама какво чакате вие, Иванчо, поне в дясното, което ти е на душата, да си изберете „политически лидери“? Ние ли да дойдем да ви изберем? Нали сте умни, че и красиви, че и кресливи? Какво ви пречи да си изберете тези „лидери“? Малко хора във файтона? „Лидерите“ са се окопали? „Лидерите“ при вас не се избират, а се назначават? Къде точно е спънката, Иванчо? Ти си ачигьоз момче - я какъв обширен материал си написал - па ха задай си тези и други въпроси, които ние, тромавите „герберунгели“, не ни идва на акъл да ти зададем? Па и не само си ги задай, ами и отговори на тях – така, както си изсипал тук един самосвал констатации, машинации и инсинуации! Давай, Иванчо, какво чакаш – дясното да се сурне в киреча ли – с тези лидери!

 21. 21 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  За създалото се положение трябва първо да се благодари на царя и обезумелите му царедворци, после на Хр. Иванов и П. Москов.
  И ето - дойде времето, когато всеки свестен човек се гнуси да се забърква с това обкръжение...

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5964 Неутрално

  Мисля си, че постът Главен прокурор стана династичен. В смисъл слизащият цар избира своя наследник (както и хората, които управляват текущия и бъдещия главен прокурор). Затова "..предпочитат на този пост да стоят сговорчиви и зависими хора..." а аз бих добавил и вече и неинтелигентни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#18] от "ckn29372393":

  "Въобще липсата на читави лидери вдясно е отчайваща"

  В дясно лидери са тези които имат пари. В случая това са Костов със заграбеното през премиерстването му и Христо Иванов с полученото от американското посолство. Там идеалисти няма.

 24. 24 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4003 Весело

  Нещата трябва да се гледат само от позитивната им страна , защото негативната е …….Колкото до първата , то по-добре не може да стане , което е …..както се твърди от някои - колкото по-зле , толкова по-добре !

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  ВСС бил независим. Какъв независим, щом парламентът и президентът имат квота. Това независими хора ли са.

 26. 26 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Очевиндо Гешев не е удобен за подсъдими бизнесмени и такива с повдигнати обвинения.Не си спомням кой беше казал още пролетта, че привидно враждуващи бизнесмени ще се обединят срещу кандидатурата на следващия главен прокурор.И точно така стана.
  —цитат от коментар 9 на tosho_toto


  Не знам кои са тези "привидно враждуващи бизнесмени", май са някакво супер малцинство, ако изобщо ги има. На за сметка на това , видяхме как реално различни хора и организации застанаха зад Гешефт - цигани до ултраси, БСП до ГЕРБ, Патриоти до ДПС, Парламент до Правителство, скоро ще видим и Президента до тях, полицаи, медии, следователи, прокурори и кой ли още не. ВСИЧКИ СЕ СТРАХУВАТ ДА НЕ ПРОПУСНАТ ДА ИЗРАЗЯТ СВОЯТА РАДОСТ ОТ КАНДИДАТУРАТА НА ГЕШЕФТ.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#25] от "Роси":

  А когато съдиите имат квота, това независимост ли е?

 29. 29 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  диктатурата на малцинството е Баце и Герб, защото вече 10 години той управлява с гласовете на има-няма 15% от имащите право на глас..

 30. 30 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Статия от - "Институт за пазарни изследвания". Ами да ви кажа честно, нищо общо, дори намек за пазари, пазарни и изследвания не прочетох! Нищичко! Нула! Зеро! Прочетох една гнусна политическа манипулация и долен гьобелсовски бълвоч!

  Та по-подходящо ще е да се преименувате на "Институт за политически гнусни и долни гьобелсови бълвочи", или нещо подобно!

  Аре! У лево!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK