Какъв е проблемът с вторите (частните) пенсии?

Държавните пенсии на сегашните пенсионери се изплащат чрез вноските, които постъпват от работещите.

© Георги Кожухаров

Държавните пенсии на сегашните пенсионери се изплащат чрез вноските, които постъпват от работещите.Анализът е препечатан от ЕКИП – Експертен клуб за икономика и политика. Георги Вулджев е главният му редактор и член на управителния борд на Българското либертарианско общество. Работил е като икономист в Института за пазарна икономика и заема позицията на икономически анализатор в CEEMarketWatch.


Тази седмица се развилня огромна истерия в общественото пространство във връзка с изплащането на "вторите" пенсии от задължителните частни пенсионни фондове. Стана ясно, че сумата на комбинацията от държавна и частна пенсия може да се окаже по-малка, отколкото ако взимаш само държавна. И понеже никой не обясни на какво всъщност се дължи това, из медиите веднага се появиха истерични материали, в които частните фондове бяха нарочени за финансова пирамида и измама. Някои даже започнаха да твърдят, че надежда за достойна пенсия има само единствено в НОИ, а от втория стълб няма никакъв смисъл. Това са пълни глупости. Сега ще обясня защо.


Защо частна плюс държавна пенсия излиза по-малко?
Това, което трябва да се знае е, че комбинацията от държавна и частна пенсия излиза по-малка от само държавна пенсия не защото частните фондове не работят, а защото политиците така решават да структурират системата. В момента всеки, който се осигурява в задължителен частен фонд, ще взима по-ниска пенсия от НОИ, отколкото би взимал иначе. По закон, ако се осигуряваш и в задължителен частен фонд, пенсията ти от НОИ се намалява с 20%. Това на практика означава, че пропускаш последните няколко увеличения в държавните пенсии.


Тази специфика на пенсионното законодателство целенасочено ощетява всички, които се осигуряват и в първи, и във втори стълб на пенсионната система. С подобно правило всъщност е нереалистично да очакваме, че комбинацията от държавна и частна пенсия може да е по-голяма от само държавната. Това е така поради няколко причини. Първо, вноската към държавното осигуряване е много по-голяма. Конкретно, тя е 3 пъти по-голяма от вноската към частните фондове за най-ниската (трета) категория труд. Напълно естествено е тогава, че държавната пенсия формира по-голям дял от цялата пенсия, в сравнение с частната.


Сметката не е толкова праволинейна, но нека кажем, че говорим за около 3 пъти по-голям дял. Иначе казано, ако 75% от общия размер на осигуровките ни отиват в НОИ, логично е и при пенсиониране 75% от пенсията да идва от НОИ. Поради този факт, всякакво съкращаване в размера на пенсията от НОИ би имало много по-голямо влияние върху цялостната пенсия, отколкото вариациите в сумата, която получаваме от частните фондове. Очевидно е, че 20% от 75% е повече от 20% от 25%. Като прибавим и това, че, особено през последните няколко години, ръстът на държавните пенсии далеч изпреварва доходността на частните пенсионни фондове, няма нищо изненадващо, че при съкращаването на тези 20% от държавната пенсия цялата пенсия излиза по-ниска.


Колко пари влизат в държавния фонд и колко в частните?


Но дори това не разкрива цялата картина. Както знаем от изчисленията, които бяха оповестени по-рано тази година, очаква се минималната пенсия от частните фондове за хората, които са се осигурявали в тях за последните около 20 години, да е между 35 и 40 лв. Много хора бяха скандализирани от това число, защото то е с пъти по-малко дори от минималната пенсия. Но всъщност то въобще не е толкова скандално. Минималната пенсия в момента е 220 лв. Грубо казано 5-6 пъти по-високо от въпросните 35-40 лв. Но не забравяйте каква е разликата във вноските към държавния и към частните фондове. Номиналната разлика е 3 пъти, в държавния фонд повечето от нас внасят 15% от брутния доход, а в частен фонд едва 5%, след последните покачвания на вноската към НОИ.


Но разликата е още по-голяма, ако отчетем, че в държавния фонд има 50% дефицит, който се дофинансира от други данъци и такси чрез държавния бюджет. Това означава, че грубо казано, средностатистическият данъкоплатец внася около 30% от дохода си към държавния пенсионен фонд. Пропорционално това е 6 пъти повече от вноската към частен фонд. Все още ли ви изненадва, че държавният фонд е способен да отпуска 5-6 пъти по-високи минимални пенсии от частните? Особено като се има предвид, че в държавния фонд пенсионерите са се осигурявали около 40 години, а в частните едва 20?


Разбира се, самите частни фондове също имат сериозни трески за дялане. Но инсинуациите през последните дни, че те са едва ли не финансова пирамида и е по-сигурно да внасяш всичките си вноски в НОИ, не само са напълно необосновани, но са и пълна лъжа. Истинската пирамида е именно в държавния пенсионен фонд, защото там пари не се спестяват и натрупват. Държавните пенсии на сегашните пенсионери се изплащат чрез вноските, които постъпват от работещите. За да има финансово устойчив ръст на пенсиите, държавният фонд разчита на все повече и повече нови участници в схемата да внасят пари. Това е типичната структура на финансова пирамида.


Кое е финансовата пирамида всъщност?


Да се твърди, че не това било пирамида, а частните фондове, където парите на всеки работник се натрупват индивидуално и са само негови (и на наследниците му), са е долна лъжа. Направете си един много прост експеримент. Свържете се с частния си пенсионен фонд, в който се осигурявате задължително, и помолете за информация относно това какво се случва с вашата индивидуална партида. Ще ви се даде точна информация колко пари са спестени там, до последната стотинка. А след това пробвайте да зададете същия въпрос на НОИ. Какво мислите ще се случи?


От НОИ дори няма да ви върнат отговор. Най-много да ви се изсмеят за въпроса. Всичко това, разбира се, не означава, че всичко при частните фондове е цветя и рози. От ЕКИП всъщност често сме коментирали, че и там има сериозни проблеми, които имат нужда от спешно решение. Но на първо място всички трябва да проумеем, че това каква пенсия ще получиш от втория стълб зависи само и единствено от това колко си внесъл. Частните пенсионни фондове оперират на принципа "колкото повече, толкова повече". И в математически смисъл той е напълно буквален, с оглед на това, че в дългосрочен план те успяват единствено да запазят покупателната стойност на спестяванията внесени в тях, но не и да я увеличат.


Ще запитате – това не е ли проблем? Да, донякъде е проблем. Със сигурност е желателно доходността на тези фондове да е по-висока. Но това, че данните сочат, че засега те успешно предпазват стойността на нашите спестявания само по себе си е успех, и то голям. Успех, с който държавния фонд въобще не може да се похвали. Там разчитате единствено на политическо обещание. Което засега може да се изпълнява, но дефицитът в НОИ вече е 50%. С течение на времето ситуацията няма да се подобри, просто защото демографията е такава, че старите ще стават все повече, а младите все по-малко.


Проблемите с доходността във втория стълб са свързани с неадекватната регулаторна рамка. Тя е прекалено рестриктивна и неефективна. Не позволява необходимата гъвкавост на частните фондове да предлагат пенсионни продукти с по-висока доходност. Да не говорим, че лицензионният режим в момента сериозно ограничава конкуренцията в сектора. Накратко, държавната регулация ограничава потребителския избор на всички нива. Това убива конкуренцията, което убива и доходността на тези фондове. Елементарно е.


Заключение


От тази статия искам да проумеете три неща. Първо, комбинацията от частна плюс държавна пенсия е по-ниска от само държавната пенсия, защото самата система така е структурирана. Да се твърди, че е по-ниска, защото частните фондове са "пирамида", а НОИ не, е пълна лъжа.


Второ, ако ще се сърдите на някого, че втората ви пенсия (от задължителен частен фонд) е ниска, на първо място трябва да се сърдите на себе си. Защото в сегашния модел, колкото пари внесете там, толкова ще изкарате. Ако се осигурявате на минимална заплата, ще имате нищожна пенсия.


И трето, системата има нужда от реформа. Първият (държавен) стълб не издържа под демографския натиск и е на практика фалирал, а вторият страда от сериозни проблеми в регулаторната рамка.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  а дали ще се изсмеят като попитат и евентуално получат отговор каква е доходността на инвестираните им средства в частните фондове? Най-вероятно ще се разплачат.
  Няма нищо лошо да се инвестира в частни фондове. Въпроса е че в БГ тези фондове обслужват личните амбиции и политическите игрички на управителите/собствениците на тези фондове - вижте даниела петкова от Доверие и ще разберете за какво сатава дума.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  Осигурявам се в три фонда, но въпреки това не съм оптимист за пенсията си. В страна, в която икономиката не върви, заможни пенсионери не може да има.

  Еретик
 3. 3 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  икономиката върви, доходността на частните фондове не върви - те си взимат такси и комисионни независимо от резултатите. Единственото което осигуряващия може да направи е да отиде в друг фонд, но става като от трън та на глог, че е по-висок.

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Факта че влагаш в повече от един фонд .....е достатъчно доказателство за опасенията ти.

  Bukalemun
 5. 5 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Доходността на пенсионните фондове за момента, в най-добрия случай покрива таксите който ти взеат всеки месец и част от инфлацията. Но ако излезе нова финансова криза ще си тотално на загуба, но не и те, таксите си вървят без значение доходността положителна ли е или отрицателна.

 6. 6 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 796 Неутрално

  ако живееш в настоящето - немаш тоз псевдопроблем.

 7. 7 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Как така ангро решиха да намалят с 20% пенсията от НОИ за тези, които са внасяли в допълнитеното ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пенсионно осигуряване?
  Първо, защо държавата не престане да дотира НОИ? Т.е. да лъсне истината, че НОИ може да плаща само 50% от сегашните пенсии.
  Тогава ще може да се сравнява по-обективно първия стълб със втория стълб и разликата няма да е 6 пъти, а ще е 3 пъти, т.е. колкото е разликата във вноските.
  Ако държавата прецени, че е социално неприемливо пенсионерите да получават толкова малко (наполовината от сегашното), да създаде адекватна социална пенсия за гарантиране на минималния доход в размер горе-долу на сегашната дотация и да се знае, че тя идва от данъците, а не от НОИ.
  Държавата се е провалила в усилията си да създаде заможна средна класа, която да пълни и хазната, и пенсионните фондове. Оттам пенсионната система е фалирала. Това, че българската пенсионна система не е единствената в света изтърбушена, фалирала пенсионна система, не я прави добра! Тя е неуспешна.
  Формулата, която работи добре е - ако 35 години се внасят 8-10% от заплатата в добре инвестиран пенсионен фонд, на 65 годишна възраст почваш да получаваш от този фонд доживотна пенсия, равна на около 60-70% от последната си (най-висока) заплата.
  В България уж се внасят много повече от 10% за ДОО, а накрая няма достатъчно пари за прилични пенсии. Защото при разходно-покривните пенсионни системи парите за пенсии трябва да дойдат от днешните вноски на работещите хора, а не от инвестираните през годините пари1ни вноски на пенсионираното лице.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Няма втора пенсия (дефакто) няма проблем.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Нема проблем.Просто тея фондове не са направени, за да взема бай Иван по-висока пенция а,за да се краде на ръба на закона.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 735 Гневно

  "Експертът" Вулджев пропуска да обясни защо в зората на частното пенсионно осигуряване компаниите обещаваха един коефициент на заместване, а сега се вижда че той е съвсем друг. Истината е че и частното пенсионно осигуряване е като държавното, т.е. и двете са на дефицит (а това е така и в доста други страни).

  Уж е либертарианец, а пропуска и друго: защо спестяванията ни за пенсия трябва да бъдат само и единствено в пенсионно-осигурителни компании. В доста страни пенсионните сметки могат да са във сякакви други финансови институции (банки, взаимни фондове и прочие) и въпреки това да вършат работа.

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Вече не е никак чудно....че старци хвърлят пари от балконите.....
  Частната пенсия е много по блаприличен метод.....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "И понеже никой не обясни на какво всъщност се дължи това, из медиите веднага се появиха истерични материали, в които частните фондове бяха нарочени за финансова пирамида и измама."

  - ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО осигуряване в частни фондове дали е пирамида???

  - Един пример: Дружества за управление на ВАШИТЕ пари от ДЗПО, които по същество са инвесниционен посредник, "инвестират" в ... инвестиционен посредник. АБСОЛЮТНО сбъркана логика! Вие задължително инвестирате в посредник, подчинен на редица специални разпоредби, той пък в инвестиционен посредник, който не е длъжен да се подчинява на на същите тези разпоредби.

  Конкретният пример е от "Певските медии". Фондовете "Съгласие", "ДСК Родина" и "Доверие" "инвестират" във фонд "Скай" съответно 3, 2 и 0.5 милиона лева...

  Фонд "Скай" пък еднозначно е свързан със Владислав Панев, шефът на "зелените" от ДеБ. Следва обичайната фиксация на "Певските медии" върху Алфа Финанс и Прокопиев. Но не това е важното. Същото важи и за практически всички фондове от ДЗПО-то.
  https://trud.bg/от-пари-за-пенсии-към-нова-партия/

  Винаги съм твърдял, че всички фондове от ДЗПО-то са пар екселанс олигархична схема. Защото вноските в тези фондове БЯХА задължителни до към 2010-11г. Реакциите на предложението за ликвидиране на втория стълб бяха показателни:
  „Сини и червени бранят пенсионните фондове" - https://news.bg/politics/sini-i-cherveni-branyat-pensionnite-fondove.html

 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Весело

  Според мен поне, всеки трябва да си направи собствен пенсионен стълб, извън и държавната система, и частните фондове.
  Иначе .....

 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  А, би ли обяснил, г-н Вулджев, защо от събраните накуп и добре "разджуркани" в осигурителния фонд удържани доброзорно пари, се раздават за т.н. "социални"пенсии, и извършват други, също социални плащания?! Вместо да си отиват по предназначение, а социалните плащания, да са в друг фонд, перо или както искате го наречете!
  Нали никой не е длъжен да плаща несвойствените разходи?!

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Всичко частно не е свястно !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Младежи, прехвърляйте се в НОИ, да не съжалявате после....

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Проблемът е, че няКОЙ е откраднал парите!!!

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Как така ангро решиха да намалят с 20% пенсията от НОИ за тези, които са внасяли в допълнитеното ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пенсионно осигуряване? ...
  —цитат от коментар 7 на vankata1  До коментар [#7] от "vankata1":

  - Вноската в НОИ е 14.8%, а в ДЗПО - 5% от осигурителния доход. Затова 5% в ДЗПО са по-близо до 25% от общата осигурителна тежест за работника. Държавата прави компромис като намалява пенсията от НОИ само с 20%.

  "Размери на задължителните осигурителни вноски:
  за фонд „Пенсии”:
  14,8 % за лицата, родени след 31 декември 1959 г.
  5 % за ДЗПО - Универсален пенсионен фонд за лицата, родени след 31 декември 1959 г.;" /НОИ/

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ...Първо, защо държавата не престане да дотира НОИ? Т.е. да лъсне истината, че НОИ може да плаща само 50% от сегашните пенсии. ...
  —цитат от коментар 7 на vankata1  До коментар [#7] от "vankata1":

  - Смислената критика към държавата трябва да третира отказът и за осигуряване на държавните служители. Ако такива вноски се правят, може да се окаже, че НОИ е на плюс. Без вноските за държавните служители, всякакви приказки за дотации на НОИ са ала-бала.

 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#19] от "plebs":

  Кой те е излъгал, че няма вноски на държавните служители?

 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И автора да не бърка "втора пенсия" с "добавка"...

 22. 22 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#21] от "Велков":

  Да не мислиш, че му е лесно?

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#19] от "plebs":Кой те е излъгал, че няма вноски на държавните служители?
  —цитат от коментар 20 на Велков  До коментар [#20] от "Велков":

  - Може и да съм излъган:
  "Защо държавните служители не си плащат осигуровките?" - https://duma.bg/?go=news&p=detail&nodeId=103609

  "II. Осигуряване на държавните служители по Закона за държавния служител
  ...
  Бюджетните организации не внасят осигурителни вноски по сметките на ДОО и ДЗПО, тъй като това се извършва централизирано чрез Министерство на финансите." - https://www.nssi.bg/benefits/insurance/1914-onnl
  Въпросът е да се разделят тези вноски от фактическите дотации. На мен такава информация ми липсва.

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs": - продължение

  "Чували ли сте "Велграф асет мениджмънт"? Тя е едно от дружествата, привлекли най-големи по обем инвестиции от български пенсионни фондове. Към края на 2014 г. само универсалните фондове на двете пенсионни компании около групата "Химимпорт" - "Съгласие" и "ЦКБ-Сила", са вложили в негови акции близо 25 млн. лв. А освен това инвестиции имат и другите им типове фондове (професионален и доброволен), като те са влагали и в публичната му емисия облигации."
  https://www.capital.bg/biznes/finansi/2015/02/06/2467553_opleteni_v_nevidimi_vruzki/

  Капитал пък е фиксиран върху КФН и Мавродиев по това време.

 25. 25 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Пенсионните фондове губят пари. Не защото не могат да печелят, а защото е трудно да се намеси нов участник в този пазар и всички взимат максималната такса от 3.5%, а доходността им е около 2%. Това донякъде е заради активите в които могат да инвестират по закон. НОИ обаче със сигурност е далеч по-неефективно. Не за друго ами първо парите за пенсия на повечето пенсионери са били откраднати и второ размерът на пенсията е въпрос, който сменя правителства и почват едни нереалистични обещания.

 26. 26 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#25] от "Batezuzi":

  Неефективно е мисленето на съгласните да бъдат осигурявани на минимума, а да получават реалните си възнаграждения на ръка. Един ден ще искат висока пенсия, но ще се сетят как са излъгали себе си...

 27. 27 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Пичове, тази година дохдността е около 5-8%, и това е след такси...

 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#27] от "Грую":

  Ъхъ....
  Само се чудя, защо първо вземат таксата и после работят с вноските ти, а не вземат таксата от "огромната" доходност...

 29. 29 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#18] от "plebs":

  Това хубаво, но след осигурителните вноски, в ДОО се вливат още от парите на осигурените през бюджета. Тези прикрити осигурителни вноски, защо пак не ги разпределят 3 към 1, за да се запази съотношението между ДОО и ДЗПО? Ако ли пък не, то нека не лъжем, че съотношението между ДОО и ДЗПО е 3 към 1, когато през данъците и бюджета то достига до 6 към 1.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#24] от "plebs":

  Тоест няма никакви проблеми пенсионните фондове, да прехвърлят огромни суми към свързани с тях дружества. Естествено мотивите са благородни. Търси се по-висока доходност. Такава обаче май няма да има и осигурените ще получават някакви дребни левчета. Ако изобщо получат. Някои от пенсионните дружества имат отрицателна доходност. Тоест ръководството им прибира всичко, като си раздава тлъсти бонуси и захранва свързани лица. Естествено, надзор няма или ако има, той не вижда нищо...!

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#30] от "Petleshev":

  - Проблемът е един - ЗАДЪЛЖИТЕЛНОСТТА за участие, която беше в началото на ДЗПО.
  - Доброволно осигуряване - кой както и където си реши.
  - Задължително осигуряване - докато сме солидарни ДА. Докато си избираме "държавата", само държавно.

 32. 32 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#5] от "Гадьо":

  Това твърдение не е вярно. Ако има криза и пазара тръгне надолу ще си на загуба, ако направиш обратно изкупуване. Ако изчакаш пазара да тръгне отново нагоре, като в същото време продължаваш да инвестираш (купуваш) ще спечелиш от усреднената стойност.

  Фондовете са страхотен инструмент за осигуряване на енсионни средства, но просто не трябва да влизате в български такива. В ЕС има достатъчно адекватни мучуал фъндс, на които може да се има доверие.

 33. 33 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#7] от "vankata1":
  До коментар [#29] от "russian78":

  Точно така! Поздравления и за двамата.

  Въпросът е защо от Пенсионните фондове продължават да си мълчат, както си мълчаха и през 2014 г. при предната мощна атака срещу тях от страна на държавата, а не разяснят това.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 34. 34 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Под такава статия трябва да има 1000 коментара! Това е сериозен проблем!

 35. 35 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Може ли някой да ми обясни какво представлява пожизнената пенсия при втория стълб? Ако той работи на принципа „каквото си внесъл, това получаваш” за какъв период разпределят вноските при изплащане на пожизнена пенсия? Може би има някаква зададена средна възраст и ако това е така, и е примерно 80 години, но човекът доживее до 90, то последните 10 години от живота си ще получава пенсия само от НОИ?

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Моделът на втората пенсия трябвате да се следва само от тези, които са влезли в тази схема от първия си работен ден. За останалите тя е неприложима защото е капиталова схема.
  А още повече в България, къдеот осигурителните вноски са скрит данък, а не реално осигуряване.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#35] от "Офелия Груева":

  Няма механизъм и яснота по този въпрос. Още не е измислено как ще се процедира.
  Носят се слухове за двадесетина години изплащане...

 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#36] от "penetrating":

  Да, тогава ще е втора пенсия, ако е 50 процента в НОИ и 50 - втори стълб. Сега е добавка - неясно колко...

 39. 39 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#18] от "plebs":

  Да, но в НОИ сме внасяли 40 години (20 г. 100% и 20г. 75% и повече, защото ДЗПО почна от 2%), а в ДЗПО 20 г. Дори и по твоята сметка намалението трябва да е наполовина 12.5%! Да не говорим, че държавата внася допълнително още 50% в НОИ от нашите данъци! Затова намалението трябва да е още по малко! Някъде Лилия Шулева беше сметнала, че за първите пенсионери трябва да е 8% и постепенно с годините за новите пенсионери да се увеличава например с 0.5% на година. Но НОИ изглежда не иска да плаща!

 40. 40 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Още преди години тук съм писал следното:
  В УПФ-тата НЯМАШ "натрупани еди-колко си лева по партидата", защото УПФ-то не е банка и левовете ти не са там в кеш, а са "инвестирани" в акции и пр. За да си получиш "натрупаното", УПФ-то трябва да продаде акциите и да ти даде кеш. И сега най-важното: колко струват тези акции? Според УПФ-то, което прави врътки на борсата с по 1-2 акции (обикновено в свързани дружества), имаш примерно 5000 лв. Добре, ама ако реши да ги продаде на истински купувач, може да се окаже , че имаш не 5000, а... 500 лв, защото акциите са надценени и въртяни. Така че няма да получиш 20 % от УПФ-то, а един голям, чепат... подарък.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Весело

  До коментар [#38] от "Велков":

  Съгласен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#40] от "gun":

  Абсолютно.... и може и да не ти ги дадат накуп, щото чакали падеж/примерно/ и други подобни врътки...

 43. 43 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До кога може да се прехвърля в НОИ ?

 44. 44 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Доходността на пенсионните фондове за момента, в най-добрия случай покрива таксите който ти взеат всеки месец и част от инфлацията.
  —цитат от коментар 5 на Гадьо


  Негатив. Пример с 1000 лв вноска
  1. Входна такса 4% = 40 лв
  2. Доходност от дцк - 0,37%
  https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/aukcion-na-dck-sybra-parite-za-f-16-pri-niska-dohodnost-286596/
  (1000 - 40) * 0,37% = 3,60 лева доходност
  3. Такса "правене на доходност" 0,8% * 960 лв = 7,70 лв

  След 1 година от внесени 1000 лева имаш 960 + 3,60 - 7,70 = 956 лева
  Следващите години няма входна такса, а само такса "правене на доходност" , така че сумата намалява само с по 4,10 лева годишно

  Последната годишна инфлация е 2,4% , ако искаш може си сметнеш и нея.

 45. 45 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#43] от "Marin Petrov":

  До 5 години преди пенсия или... докато това още важи... Ще добавя само още едно нещо: Ако днес продадеш 100 акции средно по 50 лв, за да дадеш на някой "натрупаните" му 5000 лв, то като дойдат още 100 човека с "натрупани" по 5000 лв и трябва да продадеш още 100х100 от същите акции - познай акциите вече по 50 лв. ли ще се купят или... Та не, не става дума за пирамиди, просто бизнес, Уили.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 46. 46 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#28] от "Велков":

  Ако се замислиш, таксата от вноските ти се връзва 5% или колкото е там за 40 години, което не е много - 0.125% средно на година. Другата такса е по-сладка за фондовете, но доходността се изчислява след нея. По-хубаво ли ще е, ако си надуват изкуствено доходността, само и само за да изкарат повече печалбица за тях?
  А дали е сладък бизнеса - ще се разбере, когато почнат да се плащат пенсии - да не се окаже, че всички доброволно ще си върнат лицензите. Всяка една гаранция си идва с цената - няма луд, който да ти обещава доживот пари, без да си е сметнал риска.

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Пак Костов бил виновен, нищо, че системата влиза в сила 2002 година.

 48. 48 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#32] от "koalarevolution":

  Аз ако се пенсионирам по време на криза, нали се сещате, че няма да чакам още 4-5 години за да се възстанови доходността, защото до тогава я съм жив, я не, а ще трябва да ми изплащат пенсия т.е. ще пия една студена вода.

 49. 49 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1485 Весело

  Едно не разбрах, в момента съотношението НОИ/частен фонд е 3:1, а НОИ намалява с 20 %, което е 4:1 и пак излиза по-изгодно в НОИ....
  Не е ли правилно, поне в писмата които всяка година фондовете пращат да има тотал. Удържани такси от началото на осигуряването и доходност от началото на осигуряването. Да видим каква такса управление плащаме за дадената доходност.

 50. 50 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#47] от "Роси":

  Измисли я Костов и Нейков. Факт, или фак - ти реши...

 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#9] от "Платон Фъшкиев":

  Тези фондове са направени,всъщност едни големи работодатели да спестяват от осигуровки.Които уж внсят във СОБСТВЕНИ фондове.И от там пак си ги изкарват.

 52. 52 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Проблемът е, че всичката работа е бюрократска. Тя е мислена от бюрократи, така че да има едни хора да прибират едни пари, а тези дето плащат - кучета ги яли.

  Ако нямаше пенсии и бюрократи нещата щяха да са по-добре.

 53. 53 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#49] от "stoiank":

  Проблемът е ,че държавата налива пари в НОИ, за да няма бунтове, а в частните фондове няма кой да налива....

 54. 54 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не само ни задължават да плащаме за втора пенсия,ами ни посочват и в кои частни фондове трябва да внасяме парите си. Това определено е лобизъм и принуда. Нормално е хората да смятат, че фондовете са пирамиди, които обслужват нечии интереси. Така че трудно ще бъде да ни убедите в противното, вижда се с просто око, че статията е грантаджийска и се старае да оправдае грабежа от страна на тези хиени.

 55. 55 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Що не пише платена публикация? Ало редакцията. Говорим за държавно гарантиран грабеж. Въведен със закон.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 56. 56 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 735 Весело

  До коментар [#49] от "stoiank":Проблемът е ,че държавата налива пари в НОИ, за да няма бунтове, а в частните фондове няма кой да налива....
  —цитат от коментар 53 на Кольо Христов


  Как така няма, ние (родените след 1959) и онези диванета, що доброволно внасят, какво правим?

 57. 57 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#56] от "john_3volta":

  Държавата налива допълнително пари извън тези, които внасяме по закон в НОИ, за да финансира дефицита на НОИ. Ако не налива, НОИ да е фалирало до сега или да плаща много малки пенсии. Тези пари идват от всички нас от другите данъци - основно ДДС и акцизи. В частните фондове се внася само определеното по закон и ако то не стига, държавата не добавя.....

 58. 58 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#53] от "Кольо Христов":
  .... Проблемът е ,че държавата налива пари в НОИ, за да няма бунтове, а в частните фондове няма кой да налива....

  С две думи НОИ дава “прекалено големи“ пенсии и по този начин подлива вода на частните фондове.....
  Цялата структура на ДЗПО е измислена за крадене, това е проблемът. Ако не беше таква идеята, щеше да бъде наистина доброволно и тогава всеки сам ще реши каква част да заделя за осигуряване. Но да не може да направиш бизнеса си така, че поне да си на нивото на Държавното НОИ си е успех за Гинес.

 59. 59 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Едно не разбрах, в момента съотношението НОИ/частен фонд е 3:1, а НОИ намалява с 20 %, което е 4:1 и пак излиза по-изгодно в НОИ...
  —цитат от коментар 49 на stoiank

  До коментар [#49] от "stoiank":

  На всеки лев, който осигуряващите се заделят в ДЗПО, те дават средно по 6 в ДОО директно през осигуровки и опосредствано през държавния бюджет. Т.е. ефективното съотношение не е 3 към 1, а 6 към 1 между двата пенсионни стълба. В тази светлина е видно, че намалявайки основната пенсия с 20%, държавата извършва кражба в размер на 1/3 от ефективните вноски на настоящите работещи за да си "купи" с откраднатото гласовете на настоящите пенсионери.
  За да се сбъдне твърдението Ви, че "в НОИ е по-изгодно, държавата не само трябва да продължи да краде 1/3 от ефективните вноски (осигуровки плюс бюджетна субсидия), но и да увеличи делът на кражбата спрямо бъдещите работещи. Задайте си въпроса, колко дълго може да продължава да съществува тази държавна финансова пирамида и ще установите, че "кучето е заровено" другаде, а не в изпращаните от частните фондове справки.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 60. 60 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#59] от "russian78":

  Осигуряването за пенсия в НОИ е около 15%, а за ДЗПО се плаща 5%, така че си е чисто 1:3. Останалите вноски са за болнични, злополука и т.н., което Пенсионните фондове не покриват. Не защитавам НОИ, но се оказва че те са по-изгодни което е абсурд.

 61. 61 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#53] от "Кольо Христов":.... Проблемът е ,че държавата налива пари в НОИ, за да няма бунтове, а в частните фондове няма кой да налива....С две думи НОИ дава “прекалено големи“ пенсии и по този начин подлива вода на частните фондове.....Цялата структура на ДЗПО е измислена за крадене, това е проблемът. Ако не беше таква идеята, щеше да бъде наистина доброволно и тогава всеки сам ще реши каква част да заделя за осигуряване. Но да не може да направиш бизнеса си така, че поне да си на нивото на Държавното НОИ си е успех за Гинес.
  —цитат от коментар 58 на stoiank


  Никой не може да се бори с държавата, особено ако тя играе нечестно! Тя притежава неограничения ресурс на всички нас + законодателната власт. Въпросът е колко може да издържи държавния бюджет? При тази структура на населението и развитието на икономиката сривът е неизбежен. Затова и се опитват да вдигат пенсионната възраст. Положението е трагично, защото броят на осигуряващите се постоянно намалява по най-различни причини. В момента се крепим само на европейските фондове и преводите на работещите и живеещите в чужбина.

 62. 62 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Любопитно

  Проблема е в евфемизма "държава пенсия". Всъщност е държавна, но не е точно пенсия, а социална помощ за старост, защото системата е РАЗХОДОПОКРИВНА И СЕ ПОКРИВА ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ. Втория стълб е друга бира и в него няма държавнобюджетна разходопокривност. Все едно да се състезават спортист и допингист.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 63. 63 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#60] от "stoiank":

  Абсурдно е, защото не е истина. Вярно е, че осигуровките, които плащаме за ДОО са 15% срещу 5% за ДЗПО, но е също вярно, че в ДОО се вливат още толкова пари от нашите данъци през бюджетна субсидия. Това че официално са данъци, а не осигуровки, не е причина да изключвате тези скрити осигурителни вноски, когато изчислявате "доходността" на НОИ.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 64. 64 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "комбинацията от частна плюс държавна пенсия е по-ниска от само държавната пенсия, защото самата система така е структурирана."

  Системата правилно е структурирана за тези, кжито ограбват труда ни

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 65. 65 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#18] от "plebs":

  А това, че в НОИ си внасял 40 години, а в ДЗПО 20 г. няма ли значение? Тогава тия 20 трябва да ги разделиш на 2 - 10%!

 66. 66 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Цялата структура на ДЗПО е измислена за крадене, това е проблемът. Ако не беше таква идеята, щеше да бъде наистина доброволно и тогава всеки сам ще реши каква част да заделя за осигуряване.
  —цитат от коментар 58 на stoiank

  Ехе, че то ако беше доброволно, щях ли да давам аз пари на ТИМ, Ковачки, и други родни олигарси, които държат фондовете? Защо няма тук Венгард, Фиделити, Блекрок - всъщност, не че няма, никой не ми пречи да си превеждам пари в чужбина и да си инвестирам там, няма обаче да ми ги приспадат от данъците и няма да ме освободят от задължението да спонсорирам родните олигарси.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK