България е странна свобода

Държавата се управлява от хора според случая. Случаите пък се управляват от случайни хора.

© Дневник

Държавата се управлява от хора според случая. Случаите пък се управляват от случайни хора.През 1933 г. във вестник "Щурец" излиза сатирична статия на публициста Райко Алексиев, която на моменти звучи така, сякаш описва днешна България. "Дойче веле" я припомни по повод 75-годишнината от убийството на Алексиев на днешния ден през 1944 г.


За България може да се каже, че е свободна страна. Или по-правилно казано – България е странна свобода. По устройство е държава, в която всеки се устройва, както намери. Намира се на кръстопътя на дребните амбиции.


Населението ѝ се състои от бивши, сегашни и бъдещи министри. Занятието на всички се състои в това: сегашните министри да дават амнистия на бившите, а бъдещите – на сегашните.
6 милиона мнения


Страната е разделена на 14 окръга, 60 партии, 600 крила, 6 хиляди групи и 6 милиона мнения, като всяко отделно мнение подлежи на разцепление.


Разположена е между границите си, а разположените в нея не знаят никакви граници.


Снабдена е с железници, чрез които най-лесно се стига до катастрофа.


Има добри и уредени прави пътища, но поданиците ѝ предпочитат да вървят по кривите, защото са по-утъпкани.


Държавата си служи с телефони, а държавниците – с телефончета.


Столицата ѝ има обществени сгради и улици, като улиците са пълни с уличници, а обществените сгради с общественици. Случва се обаче и обратното – уличниците се настаняват в обществените сгради, а обществениците се пращат на улицата.


Страната има държавен строй, но самият строй не върви под строй.


Държавата се управлява от хора според случая. Случаите пък се управляват от случайни хора.


България търгува с всички. Но случва се и обратното – всички да търгуват с България.


"Боже, пази България"


Националният девиз на държавата е "Съединението прави силата", поставен върху разединеното Народно събрание, на което му е нужно да намери една сила, която да му направи съединението.


Държавният девиз на нацията пък е "Боже, пази България". В случая Бог е натоварен да пази България, вероятно защото другите са заети да си пазят частните интереси.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK