(Номен)клатурчици

Дали главният прокурор вместо във ВСС се избира в Министерския съвет, Банкя, Бояна или хотел "Берлин", дали е Цацаров или Гешев, няма значение.

© Георги Кожухаров

Дали главният прокурор вместо във ВСС се избира в Министерския съвет, Банкя, Бояна или хотел "Берлин", дали е Цацаров или Гешев, няма значение.Калин Манолов е дългогодишен журналист, председател на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм "Атлас". Текстът е от блога му.


Ако не беше тъжна, "изненадата" на партии и анализатори как било възможно изборът на главен прокурор така да се политизира щеше да е смешна. "Изненаданите" прекрасно знаят, че този избор ВИНАГИ е бил политически. Ако не знаят, толкова по-зле за тях. Поне от 75 години главният прокурор на републиката е част от номенклатурата. От Главната номенклатура.


Родените след комунизма може и да не знаят тази дума. То и по време на комунизма не беше много популярна. Съществуването на номенклатурата, тоест на висшия партийно-държавен апарат, който упражнява властта, бе пазено в дълбока тайна. В строго секретния списък бяха изредени най-важните длъжности на режима от Политбюро до заводски партиен комитет, от началник на ДС до оперативен работник, от главен редактор на "Работническо дело" до кореспондент в провинцията. Кандидатите за тези постове предварително се разглеждаха, препоръчваха и утвърждаваха от съответния партиен комитет. Попаднали веднъж в номенклатурния списък, неистово се страеха да останат завинаги в него.
Старанието им се състоеше в потискане.


Номенклатурата бе потисническата класа в уж безкласовото комунистическо общество.


Бе създадена, за да упражнява властта. Крепеше се на терор и налагаше тотален идеологически контрол. Превърна "диктатурата на пролетариата" в диктатура НАД пролетариата. Опияняваше се от властта, беше нагла и безнаказана, издевателстваше над експлоатираните, презираше ги дори. Те я мразеха, но под страх от наказание й се подчиняваха, нагаждаха се към нея, мечтаеха да станат част от нея.


Между номенклатурата и останалата част от обществото зееше бездънна пропаст. Нежните антикомунистически революции в Източна Европа преди 30 години се опитаха да я запълнят.


Поне в България не успяха. Държавата не се промени, нито пък обществото. Член 1 бе отменен, но ръководната роля на БКП бе (пре)разпределена между комунистическата и новопоявилите се "опозиционни" партии. Това не стана изведнъж, нито открито. Стана постепенно и перфидно – чрез запазените за парламента и президента политически квоти в много органи на изпълнителната и съдебната власт. Уж за да са максимално представителни. Така в Конституционния съд, Съвета за електронни медии, Сметната палата, КПКОНПИ, Комисията по досиетата, Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за закрила на детето, Комисията за защита от дискриминация и Господ знае още в какви съвети, агенции и комисии бяха осигурени кресла за разцноцветни партийни апаратчици. Иначе казано – за номенклатурчици.


Да обобщим: "номенклатура" и при комунизма, и в посткомунизма е централната политическа бюрокрация,


партийно-бюрократичният елит, който дърпа всички конци на обществото.


Преди 1989 бюрокрацията беше изцяло съставена комунисти, след това в нея влязоха (пишман) "специалисти". Те са новата експлоататорска класа. Те са по-равните от другите животни.


Но да речем, че днес е демоде номенклатурата да се нарича "класа". Дори да е "само" социална група, тя укрепва властта в ръцете на едни и същи хора. Тя е НАД обществото, тя е самовластна, тя е закрита и най-важното – тя е безконтролна. Това са новите господари. Главният прокурор, без значение #Кой, е сред тях.


Всъщност дори е на върха. При това не от комунистическо, а от посткомунистическо време. След като Партията загуби ръководната си роля и след като бе разпусната политическата й полиция, някой трябваше да контролира номенклатурата. Този "някой" трябваше да бъде толкова безконтролен, колкото разтурените БКП и ДС, взети заедно, но и да се подчинява на сценаристите на "прехода". Сценаристите възложиха на прокуратурата отговорната задача да замени Политбюро, а на мутрите – не по-малко отговорната задача да заменят отдела за мокри поръчки на Държавна сигурност. Мутрите трябваше да вършат черната работа, прокуратурата трябваше да "свива перките" на прекалено развилнели се мутри. Но да остава цялата в бяло.


Колко наивен трябва да си, за да вярваш, че шефът на такава всевластна стрктура се избира от колегите си?


Или колко трябва да мислиш другите за наивни, за да го твърдиш?


Дали главният прокурор вместо във ВСС се избира в Министерския съвет, Банкя, Бояна или хотел "Берлин", дали е Цацаров или Гешев, няма значение. И няма да има, докато има номенклатура.


А номенклатура ще има, докато има посткомунизъм. Посткомунизъм ще има, докато не се извърши посткомунистическа революция. Само хора, необременени от комунизъм, могат да направят това. Млади хора – на години и по дух, които не се страхуват да знаят и не са готови да се предадат.


Тези млади хора трябва не да надграждат, а съзидателно да разрушат посткомунистическата държава, която им оставихме. Първата им работа трябва да е да пренапишат конституцията така, че която и да било група хора да не може да придобие решаваща власт в държавата. Това всъщност значи да нормализират съдебната власт. Сега съдебната власт не се съставя пряко от суверена, а от политически пълномощници в лицето на законодателния орган, президентството,


и което е потресаващо – от представители на самата съдебна власт.


Една власт не може да участва в своето собствено съставяне, освен ако не е самият суверен! В противен случай тя е политически зависима и абсурдна. Политически зависима – защото политически пълномощници участват в съставянето на Висшия съдебен съвет, Конституционния съд и Инспектората. Абсурдна – защото съдебната власт е поставена преди суверена и тя самата се явява източник на власт.


Отговорът на въпроса как ще бъде пренаписана конституцията и преоснована държавата не е лесен. Но ако оставим решението му само на "опозиционните партии", чиито лидери са част от номенклатурата, вечно ще остане такъв.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 2392 Весело

  "От Главната номенклатура"

  Тоя с Главния номер. "Ге6ев"

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  "В строго секретния списък бяха изредени най-важните длъжности на режима от Политбюро до заводски партиен комитет, от началник на ДС до оперативен работник, от главен редактор на "Работническо дело" до кореспондент в провинцията."

  - Точно. Така Гоце инсталира двамата си съветника в прокуратурата и ВКС - Груев и Вилчев.
  Кой е новият "Гоце"? - Докато не го назовете, ще си останете проксита но про- и анти живковисти. Проксита на Шарапов и Решетников - двама генерали на КГБ.

 3. 3 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Прав е автора, понятието "номенклатурен списък" понастоящем е много актуално. По стара комунистическа традиция този списък е актуален и днес под прикритието на управляващата коалиция - герб, дпс, патреоте и в отделни звена и бсп. Посттоталитарен "елит" от некадърни но крадливи синчета...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  Даааа. Дневник стана покрай Гешев орган на Дай България и на зелените ултралевият екстремисти. ДСБ както и очаквах като десни и мислещи хора не излизат на протести заедно с обвинените, Игнатов се изказа Против блокирането на мостове.
  Жалко.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Някой запознат да каже,но ако не се лъжа президентът не участва в подбирането на кандидатите за главен прокурор. Нито има властта да попречи на избирането на г.прокурор за когото смята че не е подходящ. Въобще,президентът няма думата при избора на гл.прокурор.

 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  “ как ще бъде пренаписана конституцията и преоснована държавата,”
  ——
  Хм... Значи имало елит, който крепял привилегированата си позиция с власт, която се упражнявала от, най-вече, бюрократични структури и тук-таме някоя мутра. Те пък се назначавали с политически средства. ... На туй май му викаха “държава” ... и в името на социалната справедливост “младите” трябва да я бутнат и да почнат на чисто. На туй пък, май, му викаха анархизъм. Ма нейсе, да речем туй е пътят. Как да стане цялата работа с бутането на бюрократичните ( номенклатурни) структури? Нали тия млади трябва да се организират ... политически, как другояче? ... т.е. трябва да (пре)създадат това дето трябва да го бутат, т.е.— глупости на търкалета, поне що се отнася до предлаганото решение.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4043 Неутрално

  " Дали главният прокурор вместо във ВСС се избира в Министерския съвет, Банкя, Бояна или хотел "Берлин", дали е Цацаров или Гешев, няма значение. И няма да има, докато има номенклатура."

  Заменете или добавете допълнението номенклатура с корупция и всичко ще изглежда напълно според реалността у нас !

 8. 8 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  “ как ще бъде пренаписана конституцията и преоснована държавата,”——Хм... Значи имало елит, който крепял привилегированата си позиция с власт, която се упражнявала от, най-вече, бюрократични структури и тук-таме някоя мутра. Те пък се назначавали с политически средства. ... На туй май му викаха “държава” ... и в името на социалната справедливост “младите” трябва да я бутнат и да почнат на чисто. На туй пък, май, му викаха анархизъм. Ма нейсе, да речем туй е пътят. Как да стане цялата работа с бутането на бюрократичните ( номенклатурни) структури? Нали тия млади трябва да се организират ... политически, как другояче? ... т.е. трябва да (пре)създадат това дето трябва да го бутат, т.е.— глупости на търкалета, поне що се отнася до предлаганото решение.
  —цитат от коментар 6 на Gretel


  +++++++++++++++++++
  Че нямам време да пиша, но всяко революционно действие вади на бял свят най грозните черти на революционерите. Та продукта от революцията ще бъде по лош от това което е било преди. Най малкото е, че ще се появят веднага нови номенклатурни списъци от средите на 'новите хора'

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия."
 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  А, авторчето било изненадано. Но същото това авторче си води ефирни предавания, изповядвайки и поддържайки ултрадеснофашистките политики.
  Та требе да е наясно, че номенклатурата при посткомунизъма или ерзац-капитализъма е доста по-широкообхватна и има различни проявления. Едно от тях е той самият

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  Така е. Но повечето пишещи пренебрегват това. И се опитват да му в меняват задължения, които не са негови. А после се сърдят, че не правел нищо. Ми, токова му е дадено по конституция.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  Родените след комунизма не знаят и какво е шеф на любимо ловностопанство и какви врати отваря позицията при внезапно настъпила демокрация

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Работата по спасяването на давещите се е работа на самите давещи се.

  Стара истина, точно обратна на преобладаващото у нас разбиране, че "от мен нищо не зависи".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  Номенклатурната класа е изследвана най-добре точно в комунистическите държави. На запад не познават явлението и затова няма изследвания по въпроса. У нас Бешков ги популяризира с термина "червена буржоасия". Героят в карикатурата е като протоип на ШиШковците.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 15. 15 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  Така е, но не му е и работа да се бърка в съдебната власт. Не съм съгласен с голяма част от доводите и изводите на г-н Манолов за "номенклатурата". Не това термина, който трябва да се използва. По-скоро има някакви кукловоди, а останалото са марионетки. Включително Гешев. Според мен негодноста на съдебната ни власт се дължи по-скоро на меркантилността, посредственоста и глупоста на нейните представители, отколкото на някакви по-висши причини, партии или тайни организации.

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Много му е сбъркана тезата на Манолов. Щял да чака някакви млади, луди да направят нещо си. Чекай да цъфнат налъмите, те младите живеят в глобализиран свят, няма да седнат да се занимават с проектите за нова конституция и прочие глупости.

  На младите конституцията им е през оная работа... буквално.

 17. 17 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 918 Неутрално

  " Опияняваше се от властта, беше нагла и безнаказана, издевателстваше над експлоатираните, презираше ги дори. Те я мразеха, но под страх от наказание й се подчиняваха, нагаждаха се към нея, мечтаеха да станат част от нея."

  Разликата между достойните хора и мършите е, че първите мразят престъпниците заради делата им, а вторите ги мразят, защото им завиждат. При нас втората група е много по-многобройна, което е предпоставка за перманентна тиня.

 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Пишеш унифициращи обобщения понеже никога не си бил млад.
  Не познаваш младите. И стар не си бил май.

  Разумно чека човекът.
  Стратегията е правилна ;)

  До коментар [#16] от "niakoi_si":

  Много му е сбъркана тезата на Манолов. Щял да чака някакви млади, луди
  да направят нещо си. Чекай да цъфнат налъмите, те младите живеят
  в глобализиран свят, няма да седнат да се занимават с проектите за
  нова конституция и прочие глупости.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Неутрално

  МНого вярно...
  Докато няма меритокрация, ще има номеклатура и автокрация.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  До коментар [#4] от "Да вярваме на истината":
  "Даааа. Дневник стана покрай Гешев орган на Дай България и на зелените ултралеви екстремисти."
  =========
  Затова няма да напише за зависимостите на борбената съдийка.

  Еретик
 21. 21 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Лакардиите за Конституцията и конституиранетп на отделните власти са напълно неграмотни. Българската уредба на ВСС например е заимствана от Испанската Конституция, чл. 104 и сл. Съдиите избират част от членовете на Съвета, друга част се избира от парламента. Този модел е възприет и от други държави. Ако авторът има някаква оригинална идея за съдебната власт нека я сподели.

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4402 Весело

  До коментар [#21] от "jgu46589028":

  Аз имам оригинална идея, сегашната съд система се унижтожава до корен, следва радиоактивно обеззаразяване и конструиране отново! Приемаш ли я?!

  klimentm
 23. 23 Профил на Stanislav Andreev
  Stanislav Andreev
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Справка : Михаил Восленски - “Номенклатурата” . Велика книга !

 24. 24 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Хахахаха! Добра игра на думи. Това ни прави всички нас ИзКлатени.

 25. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6609 Неутрално

  Имаме си мафия с номенклатура

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK