Управляващите не се колебаят да лъжат населението

Протест срещу правителството. Ако "българинът гледа на държавата като на чуждо тяло", то е защото разбира, че управляващите гледат на нея като на своя бащиния.

© Юлия Лазарова

Протест срещу правителството. Ако "българинът гледа на държавата като на чуждо тяло", то е защото разбира, че управляващите гледат на нея като на своя бащиния.Текстът е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Заради отделни българи, които понякога взимат болнични, за да си слеят празниците в малка отпуска, тези дни министърът на финансите стигна до обобщението, че "българинът не е готов на солидарност, защото гледа на държавата като на чуждо тяло" и има "желание да я измами".


Чувствата са взаимни
Министърът е сведущ по въпросите на солидарността – както се разбра неотдавна, години наред живее безплатно в луксозен апартамент на своите кръстници бизнесмени, проявили солидарност със семейството му след пернишкото земетресение. Но за другото не е съвсем прав. Да, мнозина българи наистина не възприемат държавата като своя и при случай са склонни да я мамят – явлението е старо и добре описано в класическата литература. Но не се дължи само на народопсихологията (която, според министъра, не се е променила през годините). Дължи се и на дълбока взаимност – държавата (или по-точно онези, които по стечение на обстоятелствата я олицетворяват) често гледа на населението като на досаден натрапник. И ако се налага, не се колебае да го лъже и мами (в това отношение и тя не се е променила кой знае колко). Примерите са изобилни. Ето два от последните дни.


Болничните


За първия вече стана дума. За да реши проблема с (предполагаемо) мнимите болни по празниците, държавата се закани да спре плащането на първия ден от болничните. Тоест да накаже целогодишно и "солидарно" всички. Включително мнозинството съвестни граждани, които чинно си плащат съответните осигуровки, без да мамят никого.


Проблемът си има предистория, която започва с измама. Преди повече от 10 години държавата, която иначе прибира парите от осигуровките, наложи на работодателите да плащат вместо нея първите три дни от болничните. Уж само за една година - за да помогнат за преодоляване на кризата. Кризата отдавна мина, но тази "антикризисна" мярка продължава да действа и до днес.


Предлаганото сега "решение на проблема" също е измамно. Не само защото е несправедливо, но и защото не би решило нищо. Освен да позакърпи коалиционните отношения в управлението и да позапуши устата на бизнеса, като му спести няколко десетки милиона лева годишно. За да намалеят фалшивите болнични, има нужда от други решения – например най-после да бъде въведен ред в здравеопазването.


Впрочем и в много други сфери държавата мами по същия начин, като се прави, че "решава проблемите". А всъщност само поддържа батака в тях.


Прокуратурата


Вторият пример е с така наречения избор на главен прокурор. Разиграно бе всъщност поредното представление за заблуда на публиката. Целта е тя да повярва, че за високите постове в държавата по един честен и прозрачен начин се избират хора с "високи професионални и нравствени качества". Драматургията обаче е слаба, а режисьорите (убедени в своето всесилие) отдавна не си дават много-много зор. И затова театрото се получава доста посредствено и грозно (с мутренски агитки, ругатни и заплахи по сцената). Тъй че накрая публиката остава с впечатлението за дирижирано иззад кулисите инсталиране на лица, които блестят с всичко друго, но не и с "високи професионални и нравствени качества".


Въобще ако "българинът гледа на държавата като на чуждо тяло", то е защото разбира, че управляващите гледат на нея като на своя бащиния. И че вместо да работят в негов интерес, възловите държавни институции са впрегнати да изпълняват желанията на своите видими и невидими повелители.


Парадоксът


Парадоксалното в тази ситуация е, че мнозинството българи силно се възмущават в случаи като първия, когато държавата им бръкне в джоба за някой и друг лев. Но си мълчат и кротуват, когато им отмъква правата и свободите и ги замества с произвол. Въпреки че цената във втория случай е несравнимо по-висока.


При държавата приоритетите са точно наобратно. Само заради шума, който се вдигна, тя по всяка вероятност ще се откаже от предложението за болничните. Каквото и да става обаче, новият главен прокурор ще поеме 7-годишния си мандат. Междувременно бе намерена подходяща работа и за стария – тези дни предстои поредният спектакъл.


А българинът ще си отмъщава, като си пуска фалшиви болнични


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  българинът не е готов на солидарност, защото гледа на държавата като на чуждо тяло" и има "желание да я измами".

  Този път съм анпълно съгласен с министъра.

  Обратното твърдение обаче също е вярно.

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2854 Разстроено

  "най-после да бъде въведен ред в здравеопазването." - болничните да са критерий за спокойно ОПравление?!? Когато примирението е с мото - "Да сме живи и здрави", то води до живуркане, което е причина за изчезване на нацията. Но пък светлите планове за преодоляване на демографската криза, така са проповядвани, че ТЕ самите не си вярват. Въпреки, че ред в менталното им здраве ниКОЙ не може да въведе...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Българската държава още от създаването си след освобождението е враг на народа. От там произтича и желанието на народа да мами държавата. Свидетел съм как работодатели карат целите си колещтиви за вземат болнични за да не плащат! Но решението на този проблем не е да не се плаща първия ден! Трябва яко да се стегнат тия, които издават болничните! А това, първите три дни болнични да ги плаща работодателя, при условие, че работниците си имат осигуровки е противозаконно и неморално!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2871 Весело

  Много масов този протест на снимката.....
  Иначе, добре отпечатан плакат, професионална изработка.

  Еретик
 5. 5 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Последното изречение е тъпо и разваля иначе що-годе сносната статия.
  Представящите фалшиви болнични не са никакви отмъстители, а най-обикновени дребни мошеници, и това, че държавата в много случаи се явява най-крупния мошеник не е нито оправдание за измамниците на дребно, нито повод да сме към тях търпими.
  Всъщност, най-тежкото поражение от управлението на мутрите ГЕРБ е превръщането на кражбата в нещо "част от играта", почти нормално, с което трябва да свикнем и да се примирим, а мотото на премиера : "Аз съм прост, и вие сте прости, затова се разбираме ", "Аз крада, но и вие крадете, затова ме търпете и ме подкрепяйте" е пагубен за държавата, за формирането на манталитета на нацията (който уви, вече е увреден необратимо). Пагубен за младите хора, които израстват с него и го мултиплицират.

 6. Рибата се вмирисва от към главата .......

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  А защо трябва да се стегнат тези дето издават болничните ,те може би са ви роби ,имат да ви дават или са ви длъжни ,ами аз да ви кажа , като потърпевш ,който всеки ден среща агресията на искащите болнични ,над 80 % от тях са абсолютно здрави ,много агресивни и бесни и обикновено отказа да им се издаде болничен приключва с отписани цели фамилии ,след бесни разправии ,което не е страшно ,но е унизително да им слугуваш по 20 години и да се отписват или да те мразят и хокат ,защото ти не щеш да им дадеш болничен и то фалшив ,от който те изкарват стотици без да работят .,Никой не го смята това за фалшив документ и ,че някой носи отговорност за него ,пациента те тъпче и те мрази ,при това ти си му спасявал всеки един близък ефективно и точно .Затова , вече над година не издаваме почти никакви болнични на никого , вкл на никакви близки и роднини , най настъпателни апропо са държавни служители , хора от съдебната система , адвокати и тарикати ,които искат да работят на няколко места едновременно , други за да пътуват ,много рядко болничните се ползват по право ,че човек е наистина болен,тази експертиза трябва да се махне от работата на личните лекари и да се прехвърли към експерти на НОИ .Без това от години това води само до неприятни емоции за всички участващи ,докторите са охулвани като престъпници ,при това никой не плаща дефакто нищо ,за тази рискова експертиза , а най малко са доволни пациентите ,създава се огромни възможности за глоби от страна на администрацията ,да не говорим за тормоза ,на който са подложени много лекари ,вкл да ги съдят и да ги влачят по разследвания , трябва да се сложи край ,тази експертиза да си я прави НОИ ,там отиват парите на осигурените.Лекарят ще преглежда и ще дава амбулаторен лист с преглед ,без да дава заключения кой и как трябва да почива , да отиде на експерт в НОИ и те да си правят това и да си ги пишат ,изпращат , глобяват ,проверяват ,да хокат тях ,не им щем нито 1 ния лев ,нито 3 те лева ,нито нищо ,лекарите в страната ще приемат консенсус да не се издават никакви болнични щом е такова отношението на всички от властта до най обикновения пациент ,всеки сам да се оправя .

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  “...накрая публиката остава с впечатлението за дирижирано иззад кулисите инсталиране на лица, които блестят с всичко друго, но не и с "високи професионални и нравствени качества".”

  Тази констатация е пряко свързана със съседната тема от днес: защо способните хора бягат от България.

  Ами защото тя е овладяна от агресивната посредственост и откровено криминалния контингент.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  Пробвайте веднъж да наложите теза без да завивате към Гешев. Може пък поне веднъж да бъдете разбрани и още няколко избирателя да ви заслужат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Бай Ясен е пропуснал, че и за коритото на река Вит е виновен изборът на Гешев, а също и за 10-те декара на Витоша, а тоже и защо анархолибералитш не могат да долазят до властта, отново Гешев е виновен.

 11. 11 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1294 Весело

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Ти искаш да провалиш ежесутришната статия за Гешев.
  Гешев е универсалното зло.
  Вчера ми пробутаха студена баничка и не виждам кой друг може да е виновен.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 12. 12 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ясен много точно е напипал отношенията и чувствата на "дълбоката взаимност". В превзетата държава, управлявана от слабоумни но крадливи мутромилиционери с манталитет на мазен правешки селски хитрец, какво друго да се случи... Чувствата са взаимни - какво друго да е?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 13. 13 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Един голям български поет е написал;......без чест ли, прави ти чест....За това сме на това положение.

  5ar8
 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  Държавната администрация лежерно си живурка и си взима големите заплати. Без да решава проблемите с които се сблъсква обикновения човек. В най - добрия случай, имитира работа, обърквайки всичко допълнително. После, виновен е филанкишията. Но с калинки и неграмотници е така. "Ако е спешно, ще го свърши друг. Ако не е, защо да бързам?"

 15. 15 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  българинът не е готов на солидарност, защото гледа на държавата като на чуждо тяло" и има "желание да я измами".Този път съм анпълно съгласен с министъра.Обратното твърдение обаче също е вярно.
  —цитат от коментар 1 на Big Muzzy


  Защо не довърши изречението като си съгласен? Защото управляващите гледат на държавата кото на бащиния.

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  "Управляващите не се колебаят да лъжат населението"

  - "Свободна Моника Веле" не се колебае да лъже читателите си.
  - Крадецът вика "дръжте крадеца". :)

  „Бончева: Моника прилапа наследника на „Свободна Европа”, затвориха ни устите заради Първанов

  - Какво беше за вас „Свободна Европа”?

  - Покани ме Румяна Узунова. Това беше период в живота, в който се чувствах много свободна. Там всеки си беше сам радио, нямаше цензура, одобряване на събеседник, налагане на мнение. Даже със свободата можеше да се злоупотреби, но никой не го правеше. Въпреки че се появиха някой имена и зависимости, но общият дух остана свободен. За съжаление американците 1994-та намалиха бюджета, а малко по-късно решиха, че България е свободна и такова радио не е необходимо. Това беше грешка, защото виждате каква е ситуацията сега и колко са малко медиите, където може да кажеш, каквото искаш. Няколко човека продължихме след това и създадохме радио „Нова Европа”, което загина скоропостижно. Имената на преките виновници са Георги Стойчев – председател на „Отворено общество” и Петко Георгиев. Срещу определена сума, направиха така, че честотите минаха в ръцете на Моника Станишева, а след това от нейните ръце – в притежание на Гергов. Според мен имаше и някакъв политически мотив – случи се преди първия мандат на Георги Първанов. Бяхме критични не само към него и може би това беше причина да искат да ни затворят устата. Ако Управителният съвет не беше подменен с хора, близки до Моника Станишева, процедурата щеше да е много по-трудна. Това беше срам за българската журналистика. Но за мен остава радостта, че все още ни припознават като хора от „Свободна Европа”…“
  http://www.vlastta.com/displaynews/74257

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Какво е това противопоставяне управляващи-народ?
  Ако Българинът не чуства държавата, като своя, за това не са виновни "политиците", а избирателят, който е гласувал за тях. Получава се малко като с гаджето, което си завел на ресторант, което час чете 5-те страници на менюто, накрая поръчва салата и вегетарианска манджа, веднага оплюва и се разграничава от избора си и накрая омита поръчаната от тебе пържола. А когато платиш сметката и си тръгнете, именно ТИ си виновен, за това, че си е нарушила диетата!

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4479 Неутрално

  —цитат от коментар 16 на plebs


  Душа,

  КАчи си флашките дето ни ги подхвърляш на час по лъжичка на твой сайт

  и който иска да си ги чете.

  НЕ ЗАДРЪСТВАЙ и НЕ СПАМИ Форума с тях !!!!

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  Снимката - "Протест срещу правителството. Ако "българинът гледа на държавата като на чуждо тяло", то е защото разбира, че управляващите гледат на нея като на своя бащиния."

  . Това и протеста на Славиту - "няма такава държава". Точно това характеризира точно и "Дойче Веле", и Дневник, и "Дума". Което пък е новото старо ОФ.

  - "Народната власт" направи хората муулузи.

  Аре.

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  За съжаление тази порочна практика има много дълга история- около 140 години...
  Това е една от основните причини ние българите да обичаме Отечеството и да мразим държавата...

 21. 21 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Последните няколко пъти, когато се провеждаха избори, реших да си направя един интересен експеримент - гласувах за някакъв незнаен кандидат. След края на изборния ден, отидох до секцията и с изненада установих, че въпросният кандидат има 0 (нула) гласа.

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  "Управляващите не се колебаят да лъжат населението"
  Ясен Бояджиев
  Дойче веле
  ----------------------------------------------------------------------------

  А беше време когато честно служеха на Народа.

  Точно.
  Без последния ред на публикацията
  (звучи несправедливо саркастично И песимистично).

  Въобще, добре е да се избегват неграмотно диви обобщения
  като "европеецът", "германецът", "българинът", "руснакът" и т.н.
  (дори ако обобщението e взаимствано от див министър).

 23. 23 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Пробвайте веднъж да наложите теза без да завивате към Гешев. Може пък поне веднъж да бъдете разбрани и още няколко избирателя да ви заслужат
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  А ГЕРБ и ДПС защо не пробват да управляват, без да имат контрол над главния Прокурор и КОНПИ? И защо Борисов/ГЕРБ обяснява, че не се меси в /изборите в/ съдебната власт, а министрите депутатите му, както и троловете тук до един са ЗА Гешев, а вече и ЗА Цацаров като компир.

 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Много точен коментар. Преди време (да се похваля) по повод опита на министър Каракачанов да върне идиотското безумие казарма, предположих че българина ще се вдигне и ще защитити родината си, ако бъде нападната не дай Боже. Но няма да си мръдне и пръста да защити въпросния министър или началника му - министър председателя.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Възможни са и по-раншни изненади...

  Гласуваш в стая с 1 или 2 private кабинки за гласуване.
  Сред сокойствие и непринуденост.
  Връщаш се (в същата стая) да си получиш личната карта.
  Оказват се 4 лични карти.
  Служителят рови рови и отдолу накрая намира Вашата твоя.

  пп
  Изборните секции не са добре защитени
  против белотаджии, комарджии и измамници.
  За съжаление.

  До коментар [#21] от "yph43590585":

  Последните няколко пъти, когато се провеждаха избори, реших да си направя един интересен експеримент - гласувах за някакъв незнаен кандидат.

  След края на изборния ден, отидох до секцията и с изненада установих, че
  въпросният кандидат има 0 (нула) гласа.

 26. 26 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Политиците не решават проблемите на хората - те ги създават!

 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Последните няколко пъти, когато се провеждаха избори, реших да си направя един интересен експеримент - гласувах за някакъв незнаен кандидат. След края на изборния ден, отидох до секцията и с изненада установих, че въпросният кандидат има 0 (нула) гласа.
  —цитат от коментар 21 на yph43590585


  За това има едно нещо, наречено "наблюдател", излъчен от дадена партия/кандидат, който да следи за честността на провеждането на изборите. Вярно, губиш цяло денонощие, но пък ще можеш да се увериш, че няма да има манипулации.
  Аз също правя така - симпатизант съм на голяма партия, но почти никога не съм съгласен с подредбата на кандидатите. И винаги размествам. До сега, да ми се загуби преференция, не съм имал случай.
  И изобщо - изборите НЕ СА място за правене на експерименти. Човек може да експериментира със заплатата си, ако от нея зависи само той. Но да експериментираш със съдбата на съгражданите си, през следващите 4г (че и повече, предвид финансовия ресур, който ще натрупа спечелилия), е меко казано незряло.

 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Пак се уреди, матряле.
  Вэрата ти в партия неверница е непокътнато здрава в гърдите.
  Тя задкулисно държи и движи държавата.
  Партията.
  Значи е реална.
  Значи, и ти.

  До коментар [#19] от "plebs":

  Снимката - "Протест срещу правителството. Ако "българинът гледа на държавата като на чуждо тяло", то е защото разбира, че управляващите гледат на нея като на своя бащиния."

  . Това и протеста на Славиту - "няма такава държава". Точно това характеризира точно и "Дойче Веле", и Дневник, и "Дума". Което пък е новото старо ОФ.

 29. 29 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Дневник, анализаторите ви си противоречат. Ако непредубеденият читател внимателно чете материалите, които му поднасяте, ще се обърка. Днес Бояджиев анализира, че заради Малцина мошеници с фалшиви болнични, ще страдат големия % честни хора. Вчера обаче проф. Ники Слатински анализира, че българинът предпочита да живее в Блатото, като не протестира срещу Бойко, както правят чехите. Начи, голям % постъпват неправилно, а малкият %, дето скача срещу Гешев и правителството, те са правилният %. Това е правило в анализите, не изключение. Стига да ги чете някой, като мен.

 30. 30 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#5] от "припознах Литекс":

  Кражбата е част от играта от столетия.Лъжеъе се дълбоко,че се епоявила сега.Или,чр я има само в България.Ни най-млко оправдавам ГЕРБ(те просто се примириха с положението) но далеч не почва от тях.

 31. 31 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "ivanpopov":

  Точно изборите са мястото за правене на експерименти, иначе статуквото ще продължава. Въпросният експеримент го направих, само за да потвърдя едни мои съмнения и те се затвърдиха.
  Не съм съгласен, че експериментирам със съдбата на 80-те %, по-скоро те експериментират с моята.
  Ако трябва да бъда честен, от известно време вече не ми пука кой ще е на власт и т.н. С времето осъзнах, че проблема не са те, а проблема е в манталитета на племето, населяващо територията.
  Работя за чуждестранна компания в ИТ индустрията, заплатата гони 5 цифри, никога не закъснява. Предпочитам да влагам времето си в професионалното си развитие, вместо да хейтя във фейсбук или по форумите колко ни е зле държавата и точно заради това, мога да си позволя да не се интересувам от съдбата на 80-те %.
  Най-вероятно сега хейтърите ще ме изядат с парцалите, но не ми пука.
  П.С. Едно време и аз вярвах и имах надеждата, че нещо може да се промени, но уви.

 32. 32 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Осигуряващите се работещи в България са малко над 2 млн. души.

  Неосигуряващите се, които държавата уж осигурява са близо 4 млн.
  Само дето държавата ги осигурява на минимума и то нередовно.

  На един работещ се падат двама неработещи, като трендът е низходящ!

  Така самата държава ощетява социалните фондове и НОИ.

  От този факт следват важни подробности- държавата пести от здравеопазване, което обрича болниците на постоянен фалит.

  В края на финансовата година държавата дотира дълговете на болниците за милиони с пари от бюджета, т.е. пак с парите на самоосигуряващите се!

  И на този фон държавата претендира, че самоосигуряващите се взели някой ден болнични в повече?!?

 33. 33 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2873 Весело

  "българинът не е готов на солидарност, защото гледа на държавата като на чуждо тяло" и има "желание да я измами".
  Че това е манталитет, упорито насаждан по време на соца- "Аз ги лъжа, че работя, те ме лъжат, че ми плащат".
  И още- да си спомним 8-те милиона факири на Тато, с които се хвали пред Индира Ганди и които получават 100 лв. заплата, а живеят на 1000.
  Сигурен съм, че ако някой се заема да прегледа болничните листове в някое що-годе голямо предприятие, ще намери странна склонност на някои служители в течение на годината да боледуват от еднакви или близки болести и още по-странна особеност- че болничните са издавани от едни и същи лекари.
  Не, че намеквам за нещо, де...

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vlado Nikolov":

  Вярно, че една част от държавната администрация живее много добре и лежерно. Но това е една много малка част от администрацията, естествено в София. По високите нива заплатите са по 3-4-5 хиляди лева, а бонусите са десетки хиляди на тримесечие.
  Останалата част са със заплати от МРЗ до около 1500 лева. Искат им образование, квалификация и така нататък, защото все някой трябва и да работи. Вярно, че е пълно с партийни калинки и некадърници, но малкото работещи ги носят на гърба си, нямат друг избор.

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#32] от "faeton.":

  "... На един работещ се падат двама неработещи, като трендът е низходящ! ..."!

  На това му казват прогресираща стабилност. Освен това на управляващите въобще не им дреме, нито се вълнуват за демографските проблеми.

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  "... Управляващите не се колебаят да лъжат населението ..."!

  Както се казва: Ахмак човек и вързано куче го хапе. Или иначе, как управляващите да не се възползват от този Божи дар, глупостта и наивността на електората? Даже не е необходимо да се измисля нещо ново, като лъжат. Хората с готовност настъпват една и съща мотика!

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Браво, Яшо! Точно в десетката!

 38. 38 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Той самия българин е враг на народа по природа. :)

  Андрешко Балкански е егоист с нулево общностно чувство.

 39. 39 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  До коментар [#31] от "yph43590585":

  Подобно мнение мога да приема само ако е изказано от 7 годишно дете, на което родителите са внушили, че "всички са маскари" и "нищо от никого не зависи", с едничката цела - да не дрънка навън за това, което си говорят мама и тати вшъщи.

  Изказано от пълнолетен гражданин, дееспособен, с право да избира и да бъде избиран, подобна теза ми звучи като заявлението на една жена "не ме интересува кой ме е#е, важното е, че винаги имам пари". Ако я притиснеш, се аргументира с това, че изкарва повече от тебе...

  Ще ти посоча поне три аргумента защо управлението на държавата ТРЯБВА да те интересува:
  1. Човек и добре да живее, се разболява. И се оказва, че дори и да имаш пари, просто няма кой да ти помогне в страната, а в чужбина цените са х10 или даже х50. Още по-лошо е, когато заболяването се оказва лечимо, стига да си диагностициран правилно и навреме, което си проуснал заради идиотската организация на приема при личния лекар и изпращането на специализиран преглед или анализи.
  2. Рано или късно опираш до нотариуси, ЕСГРАОН, община, нотариуси, а в по-лошия случай, до МВР, съд, съдии-изпълнители. И как една калинка-деловодител, по веригата, назначена по полов път, може да ти прецака живота за десетилетие напред. Тогава ще разбереш много болезнено защо именно е необходим контрола на гражданското общество.
  3. Дори да живееш с единия крак в друг, по-добър и уреден свят, той е по-добър, защото там има хора, на които, за разлика от тебе, им пука какво става с държавата им.

  Всичко това важи не само когато им многопартийна система, но дори и когато цялото управление на на Партията. Защото дори при тоталитаризма имаше възможност да се изказва мнение и да се тласка решаването на едни въпроси в определена посока. Когато обаче всеки почне да мисли как да се спасява поединично, всички отиват на дъното на казана (знаеш защо, предполагам).

 40. 40 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 576 Неутрално


  До коментар [#31] от "yph43590585":

  "Ако трябва да бъда честен, от известно време вече не ми пука кой ще е на власт и т.н. С времето осъзнах, че проблема не са те, а проблема е в манталитета на племето, населяващо територията."

  Ами правилно. Не трябва да ти пука кой е на власт. Мрънкането на умнокрасивци и неудачници и без това е малко в повече.
  Ако управлението беше толкова катастрофално както обясняват хейтърите по форумите, нито чуждестранната фирма щеше да е в БГ, нито други подобни компании биха търпяли "диктатурата", а заплатата ти "гонеща 5 цифри" щеше да стига за 10 килограма картофи.

 41. 41 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Никой не е лъгал токова много хора, толкова дълго време, колкото Борисов!

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  Чуждата държава...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Некоректно.Първия ден от болничните ,както и следващите два нямат общо със солидарността и осигуровките,защото се плащат от работодателя,или се оспорват,като се оспорват малка част,оспорването е увежено при ощее по малка.Това е въпрос на трудови,а не на осигурителни отношения.

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  "...Преди повече от 10 години държавата, която иначе прибира парите от осигуровките, наложи на работодателите да плащат вместо нея първите три дни от болничните. Уж само за 1 година ...."

  Тъй, хората били некоректни, а ГЕРБерастията честна и коректна !? Работодателите удържат част от възнаграждението като осигуровки, внасят ги в НОИ бюджета), и от този момент ГЕРБерастията и Рапон смятат тези пари за техни, и си ги харчат както си искат. Май ако не се бе взело това решение за първия ден, всичко щеше да си продължи тихо по старому, и никой нямаше да клати стабилността....

 45. 45 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "ivanpopov":

  Ти май вярваш, че живеем в демократична държава? Май също вярваш, че има многопартийна система? Предполагам вярваш все още и в Дядо Коледа...
  Не те ли притеснява резултата от експеримента ми? До кога ще сте евтини на брашното и скъпи на триците? Мързи ме да обяснявам на дълго и на широко, няма голям ефект. Дори напротив, когато обясниш на хората как реално стоят нещата, те не желаят да знаят истината, защото не им изнася, предпочитат да си заровят главите в земята, като щраус, докато премине опасността.
  Ти осъзнаваш ли въобще, че ако все пак дойде на власт някой читав и започне да прави адекватни неща, народа ще го свали от власт много бързо. Защото средностатистическия българин е свикнал да пие 2-3 ракии и да се прибере с колата и знае, че дори да го спрат КАТ, няма да има ядове, срещу определената почерпка. Защото същият средностатистически българин иска да си кара стария замърсяващ дизел, но да плаща 20лв данък. Ако случайно се затегне също ГТП, че то 90% от автопарка няма да е в движение.
  Надявам се, че ми хвана мисълта.

 46. 46 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 8 Неутрално

  П.С. Как така доктора няма да му даде болничен, че той вече е платил резервацията в Гърция!

 47. 47 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  До коментар [#45] от "yph43590585":

  И по този случай, ти си решил и ти да правиш като тях? БРАВО!

 48. 48 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  ...Ако управлението беше толкова катастрофално както обясняват хейтърите по форумите, нито чуждестранната фирма щеше да е в БГ, нито други подобни компании биха търпяли "диктатурата", а заплатата ти "гонеща 5 цифри" щеше да стига за 10 килограма картофи.
  —цитат от коментар 40 на z_axis


  Много добре казано! Да добавя само, че ЕК свали мониторинга от България!

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  "Въобще ако "българинът гледа на държавата като на чуждо тяло", то е защото разбира, че управляващите гледат на нея като на своя бащиния."
  Силно се съмнявам, че българите разбират. Иначе нямаше да прави едни и същи грешки.

 50. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  До коментар [#45] от "yph43590585":
  "ако все пак дойде на власт някой читав и започне да прави адекватни неща, народа ще го свали от власт много бързо. "

  Случаят с Костов е показателен. Единствения читав до сега властник , който направи важни реформи за развитието на държавата като просперираща пазарна икономика , беше оклеветен , охулен и захвърлен не само от властта , но и от политиката.
  Некачествен материал.


 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  Последните няколко пъти, когато се провеждаха избори, реших да си направя един интересен експеримент - гласувах за някакъв незнаен кандидат. След края на изборния ден, отидох до секцията и с изненада установих, че въпросният кандидат има 0 (нула) гласа.
  —цитат от коментар 21 на yph43590585


  Експериментът ти е показал , че резултатите от изборите се манипулират в избирателните комисии. Всяка партия би следвало да има застъпници и наблюдатели на броенето на бюлетини , но магиналните нямат. Тогава техните гласове се поделят от по-големите партии, което едва ли ще повлияе на резултата от изборите.
  Открил си топлата вода. На по-горно равнище стават по-големи манипулации, но доминацията на главните партии на статуквото остава. В България това е целта на изборите. Да се запази статуквото.

 52. 52 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  "А българинът ще си отмъщава, като си пуска фалшиви болнични"

  Българинът "отмъщава" на себе си като мнозинството продължава да гласува на избори за сегашните управляващи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 53. 53 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всеки гледа да лъже и по възможност да манипулира другия себеподобен (до себе си), типично човешко "качество", какво да се прави. А какво остава за общите отношения - държава и (нейното подопечно) население - пак всеки лъже другия, разбира се, НАВСЯКЪДЕ е така!!! (естествено по възможност и от "нивото на своята камбанария" извършва този процес) и стига с тия евтини пиар номера и фотошопски трикове "аз крада...", "аз лъжа...", "аз нищо не правя..." и други подобни на тях. Не свършихте ли вече с тях? - може и да хващат декиш пред някои слоеве на населението (за да не изпозвам друго определение), но пред по-интелигентните хора този номер отдавна не върви, другарю Бояджиев. Времената са други. Четете обща психология, помага също и народопсихология.

 54. 54 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#50] от "tacheaux":

  Чиста клевета е,че щерка Му взимаше по 30 000 на месец от Цветан Василев.И,че обикаляше като цветарка през 2014--та да спасява паричките в КТБ.И кара на млекце и хлебец...

 55. 55 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2873 Весело

  До коментар [#50] от "tacheaux":

  "Случаят с Костов е показателен. Единствения читав до сега властник , който направи важни реформи за развитието на държавата като просперираща пазарна икономика , беше оклеветен , охулен и захвърлен не само от властта , но и от политиката."

  По-охулен властник от ББ след 89-та в България не е имало! Само в "Дневник" са изляти тонове помия върху него.
  Но странно- той не е изхвърлен нито от властта, нито от политиката. Да знаеш причината?
  И да я знаеш, няма да я кажеш! Затова ще го направя аз, без да откривам топлата вода, щото всички го знаят.
  Причината е проста- Костов дебело подчерта, че не може, ББ дебело подчерта, че може да управлява!
  Костов едва докрета до пълен мандат, на следващите избори народът му остави само 52 депутата от 137, които имаше в началото на мандата, а на по-следващите съвсем угасна. За десет години ББ на два пъти подава оставка, за да даде възможност на хората да изберат по-добър от него. А те пак му гласуват мнозинство на изборите.
  Ще кажеш, дебили... Само че не ги търсиш, където трябва. Но това е друг разговор!
 56. 56 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Когато българската държава третира българите като някакви натрапници и ги прекарва по всички точки, не може да се очаква някаква лоялност и добро отношение от българските граждани. Тук изключвам ромите, които получават от държавата много повече от това, което допринасят.
  Същите тези българи могат бързо да се пренастроят и държат почтено в нормална държава, в която не те третират като натрапник. Разбира се има и определен процент българи, които не подлежат на промяна.

 57. 57 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Дневник, в 21 век сме, вие отдавна се само онлайн издание, моля научете се да пишете коректно - "Текстът е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник". Какво сте "препечатали" в интернет ми е интересно? Правилния термин е copy-paste. Грант даден - грант приет.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 58. 58 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":Той самия българин е враг на народа по природа. :)Андрешко Балкански е егоист с нулево общностно чувство.
  —цитат от коментар 38 на niakoi_si


  Тия, дето хвалите бирника и му правите евала, а плюете по Андрешко не се различавате много от бирника. И нищо не сте разбрали от разказа на Елин Пелин. Ето един цитат от бирника, върни се и прочети разказа отново безроднико.
  "Е, ама чакай, жено селяшка — властта се лесно не лъже! Пипа тя — здраво пипа! За вас камшик, руски камшик — така ще се оправите…"

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3815 Весело

  До коментар [#54] от "yanne":

  Аз си спомням един ваш министър искаше да се беси че му изгорели едни 2/3 милиона лева?!

  klimentm
 60. 60 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Желанието да се лъже държавата не е от 30 години, а още от соца. Издползването на фалшиви болнични е модификация на социалистическото "те се правят, че ми плащат. а аз се правя, че им работя". "ТЕ" и "ИМ" носи в себе си чувтвото за чуждост. Тази чуждост не е продоляна и днес, защото работодателят е мутирал, но на практика в голяма част от случаите е същият. Само дето иска повече работа,

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK