Българите си кротуват. Открай време

Протест с искане за мерки за безопасност на колоездачите. Песимизмът по отношение на общото е в рязък контраст с многобройните мобилизации по частни теми, които нерядко носят победи за гражданите.

© Юлия Лазарова

Протест с искане за мерки за безопасност на колоездачите. Песимизмът по отношение на общото е в рязък контраст с многобройните мобилизации по частни теми, които нерядко носят победи за гражданите.Ивайло Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Текстът му е препечатан от "Дойче веле".


Тия дни си спомних онзи соц виц, дето един другар провежда събрание в предприятие: "Партията реши, че трябва по самоинициатива да удвоите трудовите си норми". Мълчание. "А в съботите да садите дръвчета пред завода". Мълчание. "И повече никакви десерти в стола". Мълчание. Чуди се другарят защо няма реакция, решава да провери дали чуват: "Ало, утре всички тук в осем часа, защото ще ви бесим". Чак тогава една плаха ръка се надига от последния ред. "А въженцата ние ли да носим или ще ги осигурят от профсъюза?"


Защо България е на опашката и в тази класация?
Сещате се, че асоциацията ми дойде от последните събития. От необяснимото безразличие, с което жителите на Перник дълго време не реагираха на режим. (Е, вчера най-после излязоха.) От бърборенето, което предизвика предложението да не се плаща първият ден от болничните. В други страни по улиците вече щяха да летят павета и да горят автомобили. В България експерти се чудят кой предложил глупавата мярка и има ли легитимност коалиционният съвет. Да добавим и протеста срещу избора на г-н Гешев за главен прокурор – протест, който си остава доста елитарен, макар че недоволството ни от правосъдната система (и по-специално от прокуратурата, която май целенасочено проваля обвинителни дела) е повече от масово.


Още по-странен изглежда националният ни стоицизъм на фона на вълната от недоволства, заляла планетата през последните месеци. Понякога поводите са смешно дребни. В Ливан всичко пламна, защото властите решиха да обложат с такса телефонирането по WhatsApp, в Сантяго де Чили – защото щяха да вдигнат цената на обществения транспорт с 4%. Ирак и Египет се надигнаха срещу корупцията, Гърция отново гори заради правителствените отстъпки пред частния бизнес, а Франция си е на стенд бай. В Боливия се вбесиха заради фалшифицирани избори, в Барселона се бият за освобождаване на сепаратистките си лидери, а в Хонконг буквално ври и кипи. Да не забравяме и климатичната стачка, поведена от Грета Тунберг из най-различни точки на света.


Няма да се заигравам със сравнения. С това, че ние тук, в София, не се помръднахме при 60-процентово увеличение на билетите. Че за фалшифицирани избори протестират само изгубилите. Че никакви лидери никога не сме готови да подкрепим, а по-скоро ще се радваме всичките да идат в затвора. Че на климатичните промени гледаме да не вярваме, белким да не ни бръкне някой в джоба.


Добре де, защо сме на опашката не само на икономическата, но и на протестната активност?


В перспективата назад към далечната история населяващите нашите земи май не са се отличавали с особено бунтарство. Вероятно причината е, че векове наред, според османското разделение на труда, християните по тези земи не са имали право да носят оръжие и са развили миролюбивост и трудолюбие. В априлските бунтове, станали впоследствие "въстание", а накрая въздигнати в "национална революция", с оръжие в ръка едва ли са участвали повече от няколкостотин човека. Горе-долу колкото бяха дисидентите, дръзнали да застанат открито срещу режима на Живков. Колкото излизат и днес против Гешев, в защита на природата или срещу общинските ремонти. Обяснявайте го както искате – покорство, недоверие, предпазливост – това е положението. По-близо сме до пацифизма на една Индия или до прагматизма на една Германия, отколкото до лесно възбудимите и настъпателни народи на Франция и Гърция. В този национален характер има и нещо хубаво – особено ако съумеем да погледнем с ирония на бронзовата патетика, чрез която се самозалъгваме, че сме бунтари, смелчаци и милитаристи.


В по-близък исторически план българите се опариха поне на два пъти от своето голямо политическо протестиране. Необикновеният изблик на недоволство срещу катастрофата "Виденов" доведе до реформите на Костов – по моему неизбежни и дори закъснели, но изключително болезнени за голяма част от гражданите, които едва много по-късно взеха да усещат позитивните им ефекти и вече не ги свързват с конкретния министър-председател. Вторият – това бяха протестите от 2013 г., започнали вляво срещу цените на тока и преминали вдясно срещу издигането на Пеевски за шеф на ДАНС. Как завършиха те? Благодарение на тях г-н Борисов се върна на власт и досега управлява, поддържан от същия този Пеевски и ДПС.


Нацията се сплотява около носиите, а хората – около малки каузи


Песимизмът по отношение на общото е в рязък контраст с многобройните мобилизации по частни теми, които нерядко носят победи за гражданите. Грандиозната учителска стачка, отчаяната битка за децата с увреждания, смелостта на медицинските сестри – подобни корпоративни акции изглеждат на нашите съграждани по-разумни, защото нерядко постигат реални резултати благодарение на свойството г-н Борисов бързо да отстъпва (както направи и сега с болничните). Няма общонационални цели – има засегнати съсловия, има ощетени професии, има села, които блокират национални пътища. И все пак, защо от частния проблем в България не пламват големи пожари като в Чили и Гърция? Вероятно песимизмът по отношение на партиите, лидерите и изобщо на политическото е стигнал толкова далеч, че подкопава самата идея за обща съдба на нацията. Българското се преживява в бутафорни етнографски ритуали, в исторически възстановки и патетични чествания, в обиждане от поредно изказване на Путин или Макрон – но не в обща борба за по-добър живот тук и сега.


Няма публична сфера, а инфлуенсърите се занимават с "Хари Потър"


Възможно е и друго. Може би националният песимизъм, залегнал в основата на покорството, възниква в резултат от ловки политики на управляващите елити, които благодарение на подръчните си медии успяват да пренасочват протестите народни към несъществуващи мигранти, шумна ромска музика, норвежци, които отвличат децата ни, и други такива забележителни политически битки. В тази страна на практика няма публична сфера, тя е засипана от планини медиен боклук, който буди разнопосочни страсти и не позволява изкристализирането на сериозни дебати по важните теми на нацията. Успоредно с болничните, кризата в БСП и оплакванията от съмнителни изборни резултати, "Фейсбук" беше разтърсен от грандиозно възмущение срещу кориците на "Хари Потър", в които инфлуенсърите видяха спомен за тоталитарното си детство, когато са ги мъчили да ядат мляко с ориз в детската градина.


На всеки протест се противопоставя контра-протест. В демократичния свят това става само при някакви крайни, фашистки прояви, а при нас е всекидневие. Всяко мнение задължително поражда контра-мнение. Върви, че се ориентирай. Удивителен беше дебатът по БНТ между представители на профсъюзите и на работодателите в понеделник – едната казва едно, другият – точно обратното, а медията не се чувства длъжна веднага, с няколко клика, да провери и съобщи как точно стоят фактите (например какъв точно е броят на болничните листове за годината). Това не е изолиран случай, а системна медийна политика, която се представя за демократична. Изказани бяха различни мнения, стана хубаво шоу, макар че не разбрахме нищо.


У нас вече отдавна няма авторитети, няма и безспорни лидери, но това не ни прави по-свободни, тъкмо напротив. Днес хаосът е ключът към съвременното господство: той пречи на гражданите да се организират за съпротива отвъд непосредствения си корпоративен интерес. Така те се разпадат на групички, подозират всекиго, който се опита да ги поведе, и в последна сметка... абе, стабилност.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  На бой, другари! Бой последен е тази, ....с Интернационала, света ще обновим!

  Стига с тоя болшевизъм веее! Писна ни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  Е, не мога да повярвам че Дичев не е чел Тофлър!
  Преподавател по темата е все пак в СУ.
  Ако беше го чел и разбрал нямаше да напише този текст.

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Напоследък в "Дневник" непрекъснато чета какъв мухльо съм, защото не съм се вдигнал да съборя омразната власт и да я дам на ДБ или-най малкото на БСП.
  Ами не искам!
  Така както пишещите тук също не искат да протестират, а само да подкокоросват народа и да им се плаща за това.

  Еретик
 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3981 Весело

  Нали все се отличаваме с нещо положително от себеподобните ни.....

 5. 5 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 585 Любопитно

  До коментар [#2] от "k_":

  Обясни накратко, моля те, тъй като и аз не съм го чел.
  За какво става дума?

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2487 Разстроено

  "за фалшифицирани избори протестират само изгубилите" - е, те тук е същността на проблемата - когато се спасяваме поединично, щото всички сме много велики, но в собствените си очи. Ползата е заради келепира, че за другите нЕма файда... Както е казал един класик: "България е малка страна, но с много, много прост народ"...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Добро утро, Дневник,
  Казвате да не пропуснем Гешев и тази сутрин.
  Представям си какво е в редакцията: "каква статия си ми донесъл, та в нея не пише нищо за Гешев, бягай да пишеш наново."

  Със сигурност щом не се протестира масово, значи че обществото не е оценило важноста на темата по която искате да се протестира.
  Колкото и да го ръчкате по медиите, просто не е назряла такава ситуация, за да излязат масово хората на улицата.
  Народа винаги е по мъдър и от най учения професор по социология.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 8. 8 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Материала,материала.
  Та в този материал мафията направо избуява.
  Съвсем елементарно нещо,престъпници и мутри подкрепят Гешеф,а голямата част от материала гледа тъпо като теле на заколение.
  Типичен случай напоследък е с болничните,да не се изплаща първия или трите дни или отложено прлащане,както е тръгнало ще трябва материала да си плаща за да ходи на работа при олигарсите назначените "бизнисмени" от червената мафия управмаляваща територияна.
  И точно за това България е най бедната и с най нисък стандарт на живота в Европа.
  Материала,материала.

 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 736 Весело

  Ами, Дичев, не протестираме, щот 30 години ни обяснявате, че така било при капитализма! Т.е. че не билетите за транспорта са скъпи, а доходите ни са ниски. А са ниски, щот не сме от умните и красивите.

 10. 10 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2794 Любопитно

  "Така е, защото българите не се обединяват около национални каузи."

  Каква национална кауза е спасяването на кожата на няколко олигарси и вайкането на няколко бездарни политици, на които Космосът им е виновен?
  Всъщност, за това става дума!
  Както и да го въртят и сучат популистите!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Весело

  Как да напишем статия в Дневник:

  Днес температурите ще са средни за сезона ЗАЩОТО ГЕШЕВ Е ЗЛОДЕЙ. Бай чиляк си гледа интереса и кефа и не се впечатлява от смешните революционерски напъни на шепа 'интелектуалци' ЗАЩОТО ГЕШЕВ Е ЗЛОДЕЙ. По португалското крайбрежие имаше десетметрови вълни ЗАЩОТО ГЕШЕВ Е ЗЛОДЕЙ.

  Грета Тунберг. Българинът спи. Грета Тунберг. ГЕШЕВ Е ЗЛОДЕЙ.

  Къде да мина да си зема хонорара?

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1641 Любопитно

  ......аааааа.......!!!!????!!!!!....ЗАЩО ТРЯБВА да ни СТРАХУВА Г Е Ш Е В ......????!!!!????.....да не сме ПРЕСТЪПНИЦИ........??????!!!!!?????.......напротив може би НяКоЙ ВИЖДАМЕ в ГЕШЕВ БАШ ПРОКУРОРА , който ше ИЗРИНЕ АВГИЕВИТЕ ОБОРИ и П Л А Т И на юнаците от ПРЕХОДА ПРОБИЛИ така ЗВЕРСКИ и БЕЗОГЛЕДНО ДЪРЖАВАТА.........!!!!!?????!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1641 Весело

  "Така е, защото българите не се обединяват около национални каузи."Каква национална кауза е спасяването на кожата на няколко олигарси и вайкането на няколко бездарни политици, на които Космосът им е виновен?Всъщност, за това става дума! Както и да го въртят и сучат популистите!
  —цитат от коментар 10 на Дон Кихот


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 15. 15 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 332 Весело

  Щом Ивайло Дичев заговори за национална кауза и Априлското въстание, явно е наистина страшно. Дори космополитите вече не са това, което бяха.

  Успокои ме единствено споменатата грандиозна трагедия с Хари Потър, Фейсбук революцията и млякото с ориз - не знаех за нея, но явно успешно съм се снишил.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 16. 16 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 706 Неутрално

  "Защо България е на опашката и в тази класация?"

  При всички позитивни класации сме на едно от последните три места.
  При всички негативни класации сме на едно от челните три места.
  Недоволните от това положение са малцинство. Повечето от тях си грабнаха шапките и заминаха, а някой тепърва ще го сторят.
  При това положение, естествено и логично е доволните да преобладават. Какви са основанията им да са в състояние на удоволетвореност и задоволство от заеманите места в класациите е друг въпрос.

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Аз пък се чудя защо след като сме в ЕС и българите сме виновни, дебили, простаци Ивайло Дичев и ДБ защо целокупно не се изнесат в Германия например и да си образуват там партията и умните и красиви германци да бъдат ощастливени от грандиозните им идеи, които тъпите българи явно не разбираме.

 18. 18 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Мухльовци и продажници сме всички, още Алеко е описал всичко и се учи в учебниците, а него самия да го убили, както би се случило и днес, ако некой напише подобна книга за Шиши. Нищо не се е променило в България и знам, че ни е срам, ама си е редно да си го признаем. Бай Ганьо е жив 💡

  No Pain No Gain
 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#16] от "gmbh":

  Я да видим в коя негативна класация и в коя позитивна сме напред или назад.
  На трето място сме по държавен дълг. Съотношението Държавен дълг БВП 21%
  На второ място сме по растеж на Брутната работна заплата.
  На първо място сме по валутен държавен резерв на глава от населението.
  Платежният ни баланс ще мине тази година плюс 4 милиарда евро.
  На 5-о място сме по безработица най-ниска.

 20. 20 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  "Защо България е на опашката и в тази класация?"При всички позитивни класации сме на едно от последните три места.При всички негативни класации сме на едно от челните три места.Недоволните от това положение са малцинство. Повечето от тях си грабнаха шапките и заминаха, а някой тепърва ще го сторят.При това положение, естествено и логично е доволните да преобладават. Какви са основанията им да са в състояние на удоволетвореност и задоволство от заеманите места в класациите е друг въпрос.
  —цитат от коментар 16 на gmbh


  Голямата радост ви е, че сме зле в класациите.
  За положителните тенденци и дума не споменавате. (Колегата ги е зачекнал в пост 19)
  Случайно да се сещате защо сме години назад, сегашното ли е причината?
  А и имаше една любима ваша класация, която научихме на чии манипулативни доклади се базира, щото ако нямаше свобода на словото тук с вас въобще нямаше да можем да си говорим.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 21. 21 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Е, не е особено неочаквано, групата тролове да не е съгласна (меко казано) с написаното. Ракийката, салатата, Слави, чалгичката, а балъците да протестират - бай Ганьо не само е жив, той е 80%.

 22. 22 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Защо трябва се призовава към анархия или левичарски бунт? Винаги съм бил поддръжник на дясното, но именно такива марксистки, неолиберални истории отблъскват много хора. Искам реална алтернатива, която да ни качи на следващото ниво, а не палежи и кръв.

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#8] от "anty":

  Егати 99% престъпници и мутри, Василев, Митю Очите, Банев, Уванпева, и РМД птиватизаторите честни и прекрасни. Ти чуваш ли се какво си написал да ме разсмивал сутрин

 24. 24 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 378 Неутрално

  От Априлското възстание до Хари Потър.. Гешев. Защо не сме били протестирали? Гешев. Професора вика да палим и горим. Пак Гешев. Само воеводите за които знаем и са над 400, общи пушките са грабнали няколко хиляди само през Априлското Възстание. Да научите една друга приказка. За заспалият български юнак. Че като се събуди, да не си му насреща. Е чакаме да се събуди, но българина реагира само когато ножа опре до кокала.

  Колкото повече - толкова повече
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Любопитно

  Франция си е на стенд бай. В Боливия се вбесиха заради фалшифицирани избори, в Барселона се бият за освобождаване на сепаратистките си лидери, а в Хонконг буквално ври и кипи.
  =======
  Автора мечтае за оня демократичен хаос на жълтите жилетки , маските ''anonymous' ....и още какъв ли не уличен бардак.....
  Утре може би ще каже .....'' няма да е зле да си имаме една подпалена Нотр'Дам''.....
  Единствено паветата са жълти.....но не и жилетките .....ЛИ Е най голямат мъка. ....на днешната бг интелигенция ?

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#20] от "zz_s":

  Във сериозните класации за Свободата на словото сме преди Австрия например. Наблюдавам, че истерията около Гешев доведе до писането и говоренето не само тука до всякакви безумни статуи и коментари.

 27. 27 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1804 Весело

  Защо трябва се призовава към анархия или левичарски бунт? Винаги съм бил поддръжник на дясното, но именно такива марксистки, неолиберални истории отблъскват много хора. Искам реална алтернатива, която да ни качи на следващото ниво, а не палежи и кръв.
  —цитат от коментар 22 на 4okuto


  Ти чакаш да те разберат. Като за начало ще те нарекат трол, а после ще разбереш че умът и красотата не са достатъчни за да разберат простичките неща които си им написал.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  За съжаление е вярно....

 29. 29 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  Авторът недоволства, че у нас не летят павета и не горят автомобили.
  И това ли е мерилото за будна съвест?
  Да изкъртим улиците и да запалим колата на съседа?
  Да взривяваме църкви, що ли??
  На Велики Четвъртък?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#28] от "selqnin":

  За съжаление е вярно....
  =========
  Гледам .....си в траур. .....
  Ама знаеш ли ......той Сорос е виновен ......!
  Свидят му се на човека , едни по големи пари ....за бунтове и въстания ....а е и ракиево време .....;).....
  Съберете се с автора .....пийнете по нещо и си поплачете взаимно .....
  Ще ви улекне.....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Аз като чуя: "Всички трябва да бъдат изметени" се сещам за октомврийската революция. Като взели власта изведнъж 'революционерите' изпаднали във вакуум, не знаели какво да правят, понеже основната идея е била всички да бъдат изметени. Съвземат се и продължават с измитането: селяни, интелигенция, бивши другари, народчета населявали империята....

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 32. 32 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Липсва политическа култура и е пълна мъгла в съзнанието на средния българин как функционира една държава като система от институции, следващи някакви политики. За всяка неуредица се упреква субектът “държава”. Държавата трябва да ти асфалтира пътя до селото и да ти пази децата от джендърите.

  Дълбоко нерационален, аполитичен и аисторичен народ, който не осъзнава времето и света в който живее.

 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  "В перспективата назад към далечната история населяващите нашите земи май не са се отличавали с особено бунтарство. Вероятно причината е, че векове наред, според османското разделение на труда, християните по тези земи не са имали право да носят оръжие и са развили миролюбивост и трудолюбие. В априлските бунтове, станали впоследствие "въстание", а накрая въздигнати в "национална революция", с оръжие в ръка едва ли са участвали повече от няколкостотин човека."

  Не става въпрос за разделение на труда а затова, че в Османската империя като неверници сме бели поставени в подчинено положение и тове се е изразявало още в куп забрани които е трябвало да смазват самочувствието ни! А за Априлското въстание си прав това са бунтове и то само там където турската власт е представена с 2-3 заптиета и няма турска махала! От което следва извода че при никакви обстоятелства не сме могли да се освободим сами!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#2] от "k_":Обясни накратко, моля те, тъй като и аз не съм го чел. За какво става дума?
  —цитат от коментар 5 на kilgore


  Вероятно колегата има предвид "Третата вълна" от Тофлър. Теорията на Тофлър е че сега се намираме в постиндустриално общество (третата вълна) и се обяснява точно това фрагментиране в обществото и множество разнородни групи обединени около различни интереси.

 35. 35 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1804 Весело

  Е, не е особено неочаквано, групата тролове да не е съгласна (меко казано) с написаното. Ракийката, салатата, Слави, чалгичката, а балъците да протестират - бай Ганьо не само е жив, той е 80%.
  —цитат от коментар 21 на Chung Kuo


  Аз пък си представям друго: шофьорите в колоните от автомобили, които бяхте запушили на орлов мост да си бяха спретнали една фейсбук групичка и да се бяха вдигнали да ви изметат от там. Представям си как щяхте да ги наричате, ако това се беше случило, е все пак хората уважават првото на протест и проявиха търпение.
  Добре, че вие на третия ден усетихте, че горното може в крайна сметка да се случи и се разкарахте от там.
  Трябва ли да ви подсещам за заглавията които щяха да кичат статиите тук.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#31] от "zz_s":

  В България няма революционна обстановка и със всяка година ще намалява по икономически причини. Същото е било и при Старозагорското въстание 1875 година. Стамболов пиле "Дай му на българина да работи и богатее. Такъв човек не мисли за въстание". Същото е и в Априлското въстание, но тогава поне има национална кауза-сиреч да защитим българските занаятчии от навлизането на евтини буржоазни стоки от Европа. И това се използва от революционерите ни да прерасне в национална кауза за Свобода. Един вид Буржиазно-демойратична революция.

 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#33] от "Julian Mall":

  Какво, какво?! Християните не да имали право да носят оръжие ли?!
  Хахаха. Две трети са били въоръжени до зъби. След 1678 година обаче християните не да могли да служат в Османската армия.
  В Габрово правим пушки откакто се е появил барута. Затова са най-добрите в света.
  Днес явно е ден за хумор сатира и забава във форума. Релаксиращо е.

 39. 39 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1308 Весело

  Дойче Веле, Свободна Европа и Фейсбук - трите кита на "свободната журналистика".

  Е, авторите все едни и същи, ама карай да върви, важното е да има единомисл....., ааааа, лапсус лингва, "плурализъм на мненията".......

  Знанието е сила, информацията - власт
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  Вероятно причината е, че векове наред, според османското разделение на труда, християните по тези земи не са имали право да носят оръжие и са развили миролюбивост и трудолюбие.
  =========
  Ааааа , ето къде е била причината .....!!!

  Само че историческите анали говорят друго. ....
  Тогава , почти във всяка къща е имало поне по една пушка .....

  Ха ха ......докъде се стига .....
  Да се вини османското ''разделение на труда''....че генерирало ''миролюбивост и трудолюбие'' .....:)).....ето до какво води липсата на демокрация.....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 608 Неутрално

  По темата следва анализ на Е. Дайнов. Вероятно ще направи паралел със Септемврйското възстание.

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#36] от "Julian Mall":

  Вероятно причината е, че векове наред, според османското разделение на труда, християните по тези земи не са имали право да носят оръжие и са развили миролюбивост и трудолюбие.
  ========
  Четеш ли ,Mall .....?
  Това не го казва ети .....а самия автор ....и то от трибуната на DW. ...
  Значи ....образно имаш четири опции за избор .....
  Зло ....по малко зло .....още по малко зло ....Ердоан. ....
  А ти докато избираш .....аз ще си направя едно турско кайве.....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Аз Дичев не съм го видял на един протест. За да пише такива неща, той най-малкото трябва да е на първа линия и да вее знамето. Само с писане от Германия няма да стане Дичев.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 44. 44 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  към автора, ако нямаш какво да кажеш, не го прави тук. Аз не бих ти платил за тая тъпотия

 45. 45 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  към автора, ако нямаш какво да кажеш, не го прави тук. Аз не бих ти платил за тая тъпотия

 46. 46 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Явно доста хора бъркат понятието "гражданско общество" с някакви въстания за "смяна на режима"... Гражданското общество трябва да бъде ГРАДИВНО и ЦИВИЛИЗОВАНО, да има позиция, но да не се ръководи единствено от омраза. И нещо много важно - да спазва рамките на закона.

 47. 47 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#16] от "gmbh":Я да видим в коя негативна класация и в коя позитивна сме напред или назад.На трето място сме по държавен дълг. Съотношението Държавен дълг БВП 21%На второ място сме по растеж на Брутната работна заплата.На първо място сме по валутен държавен резерв на глава от населението.Платежният ни баланс ще мине тази година плюс 4 милиарда евро.На 5-о място сме по безработица най-ниска.
  —цитат от коментар 19 на Да вярваме на истината


  а като погледнеш в кесията си последен в ЕС!
  Много ли те топлят макроикономическите "успехи", плод на писалката на ГЛ. СЧЕТОВОДИТЕЛ?
  Само гледай какво ще стане с връхницата в бюджета – както всяка година отива в правилните кесии!

 48. 48 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Ети, ама много ти убягва историята...
  След бисера за някаква салфетка в Ялта сега леко пропускаш кога точно султана разрешава на християните в българските земи да имат оръжие и защо. Я проучи темата...

 49. 49 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":


  До коментар [#16] от "gmbh":Я да видим в коя негативна класация и в коя позитивна сме напред или назад.На трето място сме по държавен дълг. Съотношението Държавен дълг БВП 21%На второ място сме по растеж на Брутната работна заплата.На първо място сме по валутен държавен резерв на глава от населението.Платежният ни баланс ще мине тази година плюс 4 милиарда евро.На 5-о място сме по безработица най-ниска.
  —цитат от коментар 19 на Да вярваме на истината


  И това въпреки правителството и комунягите...ами ако всичко си вършеха работата?

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#33] от "Julian Mall":

  А за Априлското въстание си прав това са бунтове и то само там където турската власт е представена с 2-3 заптиета и няма турска махала!
  =======
  Това е цяла тема .....
  Можеш да посъветваш автора .....да развие няколко статии по нея ....
  Няма да е скучно , повярвай.....:))..... ЦЕЛИ ''2...3 заптиета''...:))

  Bukalemun
 51. 51 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 704 Неутрално

  ВНИМАНИЕ: КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА В СТАТИЯТА!!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 52. 52 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До плюващите под статията:

  Дичев е прав за всичко, дрОгари. В тази статия той описва и дава отговори и на вашите словоблудства и овча привързаност и възхищение към мутромилиционерската червена олигархия, превзела държавата. Тва направо си е Стокхолмски синдром... или просто каша в главата... Трудно е за проумяване, ако го правите безплатно...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Сега се сетих за един друг умно-красив соросоид, дето пак в някакво ...веле беше написал:

  Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме...
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни...
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни...
  Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
  а всякому мерамът е развала...

  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша.

  Айде да го оплюем задружно щото клати стабилността...

 58. 58 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#8] от "anty":

  Анти, Анти, на 10 реда имаш 20 правописни грешки, много си блял на времето в час и за това си останал недоучен и неграмотен!
  Смешно е неграмотник , като теб, да дава акъл, оценки и мнения по каквато и да е тема.
  Най- смешното е, че дори не съзнаваш колко си смешен!
  В една нормална среда щеше да си последна дупка на кавала и нямаше дори да посмееш да наричаш хората " материала ".
  Тук пак си последна дупка на кавала, но понеже няма коректив за такива лумпени, какъвто си ти, за това оставаш с впечатлението, че не разбираме какъв илитерат си.

 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Весело

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Затова пък по време на Балканската война ядете як бой от нас и даже не можете да повярвате че това са бившите ви раи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Що се отнася до статията- не бъркайте революционните марксисти с неомарксистите, какъвто е Дичев!

  Ако хипотетично се вдигнем на бунт и поставим Дичев и неомарксистите му на власт, първото нещо, което ще направят те , е да потушат всякакви бунтове. Второто нещо ще е да наложат цензура и диктат.

  Не вервате?

  Вижте как се справят във Макронова Франция с протестите.
  Вижте как се справят в Меркелова Германия с различните мнения във форумите.

  И това ще е само началото!
  Следва цялата неомарксистка радост с ликвидиране на националната държава, традиции, религия, образование, култура и т.н.

  Тогава Дичев ще стане горещ привърженик на социалната стабилност , мир и спокойствие.
  Никакви протести, стачки и бунтове повече!


 61. 61 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Кога Бойкики гушна милиона от Американската Амбасада не ни викна да го делнем а ся аз трябва да въргалям по Орлов мост и да протестирам щото на ДеБъ не им харесвал новия глав.прокурор. Не е ли малко нагло?!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Народа не протестира, щото няма кой да го поведе, няма нови идеи. Колкото и да ми се иска, ДБ не са и скоро не виждам как могат да бъдат алтернатива на Герб, останалите партии са си по-зле от Герб, нищо чудно тогава че народа си иска още от същото. И да няма революционна ситуация в страната. :)))

 64. 64 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#61] от "moreee":

  Абе знам аз, че ти и такива като теб ходите на протести само срещу заплащане...

 65. 65 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":Затова пък по време на Балканската война ядете як бой от нас и даже не можете да повярвате че това са бившите ви раи!
  —цитат от коментар 59 на Julian Mall


  Затова пък по времето на ПСВ заедно с турците бием руснаци и румънци, чиито родители са проливали кръв за нашата свобода. Историята е голяма прост.тутка, който и плати повече с него ляга.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#59] от "Julian Mall":

  ... даже не можете да повярвате че това са бившите ви раи!
  ========
  Така излиза ......
  Докато с векове сме ви присъствали с....." 2...3 заптии"..... изведнъж някой ви внушава че може и без тях.......
  После.....гоните милиони хора от родните им места.....
  Не е ли за учудване....?!

  Bukalemun
 67. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  Прав е :)
  Такива са ни и вицовете, и поговорките (преклонена главица, сабя не сече). Сече, и то как сече.
  Българинът обаче е намерил цаката - спасяване поединично, вътрешна или външна емиграция, тиха съпротива (включва и кражба от държавата), отказ от авторитети
  И общество няма...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 68 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  А на нас ни писна от стабилността на мутрокрацията.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 69. 69 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#66] от "eti mehter":

  Защо говориш във второ лице мн.ч.? Вие българските турци сте българи, които приемат исляма и турския език в един момент, същото е и с турските цигани.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#69] от "zo":

  Аха ....така е .....
  Татарите в Казан са също потурчени българи ,нали 😊.....
  А един бг професор отива още по-далеч...... твърдейки че в северна Индия има над 160 милиона индуси които са забравили че са българи.....
  Само дето е нямало кой да ги убеди .....😁......

  Bukalemun
 71. 71 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 300 Неутрално

  „Българското се преживява в бутафорни етнографски ритуали, в исторически възстановки и патетични чествания, в обиждане от поредно изказване на Путин или Макрон – но не в обща борба за по-добър живот тук и сега.“

  Така и не разбрах защо Дичев се гнуси от народните традиции, обичаи, празници и носии, както не веднъж е анонсирал. Друг голям проблем, разбира се, е ракията и салатата на българската трапеза. Тръгнал да дава примери с Гърция и Франция, това, което правят там, не са просто протести за каузи, а вандалщини - въпрос на манталитет, Дишев, няма нужда да се „показваме“ пред чужденците.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 72. 72 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 300 Неутрално

  *Дичев, разбира се

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 73. 73 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Така и не разбрах защо Дичев се гнуси от народните традиции, обичаи...
  —цитат от коментар 71 на frisky

  Гнуси се от бягството от реалните проблеми в нещо бутафорно, наричано евфемистично "традиции" и "обичаи", докато в същото време същият тоя народ с готовност прекланя главица пред всеки днешен велможа и тарикат.
  Не знам кое е толкова трудно да се разбере.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 74. 74 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Много пъти съм казвал, нашият т.нар. "национален празник" чества победата на чужда държава. Това не е някакво постижение на НАШИЯ народ, а на ЧУЖД.
  Това е много, много показателно - от нас никога и нищо не зависи, затова "снишаването" е национална черта.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 75. 75 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 672 Весело

  "Фейсбук" беше разтърсен от грандиозно възмущение срещу кориците на "Хари Потър", в които инфлуенсърите видяха спомен за тоталитарното си детство, когато са ги мъчили да ядат мляко с ориз в детската градина.'

  Тази поредна тъпотия на т. нар. "инфлуенсъри" за щастие ме е подминала :)

  over the under
 76. 76 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2219 Весело

  "В други страни по улиците вече щяха да летят павета и да горят автомобили."
  *
  Ако на господин Дичев група протестиращи му запалят колата и му счупят прозорците и изкъртят външната врата ще се възмущава, че няма полиция. За горките собственици на коли и малки магазини никой не мисли. Не мога да си представя разумен човек да оправдава безчинствата и вандализма на побеснелите тълпи, след които остават загуби за милиони... Във франция загубите се изчисляват вече и в милиарди.
  *
  "Да не забравяме и климатичната стачка, поведена от Грета Тунберг из най-различни точки на света."
  *
  Да ми дават малкото Грете за пример, че трябва да си зарежа работата да протестирам срещу сушата, кишата и Гр... , а пардон, Гришата вече го няма, но идиотъзмът придобива нови затоплистки измерения.
  Българинът е доста земен и рационален в действията си. Вдигна се срещу правителството на Виденов и срещу назначаването на Пеевски.
  Във Франция се вдигнаха копгато им бръкнаха в джобовете било с пенсионната реформа или с новите климатични данъци. Французите не се солидаризираха с малкото Грете да плащат допълнително за борба срещу слънчевото греене и протестират точно срещу възхвалявания от либералите Макрон. Tака, че по-полека с възхваляваната политическа активност на другите народи.

 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#71] от "frisky":

  Така и не разбрах защо Дичев се гнуси от народните традиции, обичаи, празници и носии, както не веднъж е анонсирал.
  =======
  Тях ги има навсякъде......даже и в Анадола.....
  Само че пишат от мястото на големи западно европейски градове като Париж , Цюрих, Лондон,......
  Финансирания интелектуален интернационал не признава граници.......

  Bukalemun
 78. 78 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 672 Весело

  " едната казва едно, другият – точно обратното, а медията не се чувства длъжна веднага, с няколко клика, да провери и съобщи как точно стоят фактите (например какъв точно е броят на болничните листове за годината). Това не е изолиран случай, а системна медийна политика, която се представя за демократична. Изказани бяха различни мнения, стана хубаво шоу, макар че не разбрахме нищо."

  Медията трябва да даде равен достъп на двете страни. Грижа на двете страни е да подготвенни с факти да оборят аргументите на опонента. Не сте разбрали нищо, заради качеството двете страни, не на медията.

  over the under
 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#76] от "pamela":

  В други страни по улиците вече щяха да летят павета и да горят автомобили."
  *
  Ако на господин Дичев група протестиращи му запалят колата и му счупят прозорците и изкъртят външната врата ще се възмущава.....
  ======
  Едва ли ....
  Ще му подарят нова кола и дом.....но няма да кажа кои .....
  Неща да ме баннат точно в средата на седмицата.....

  Bukalemun
 80. 80 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "У нас вече отдавна няма авторитети, няма и безспорни лидери, но това не ни прави по-свободни, тъкмо напротив."

  Такова животно няма никъде, не само у нас, и Дичев трябва да го знае това. Може да има авторитети и безспорни лидери в конкретна област, не във всичко. Това наивно вярване, че може да има някой безспорнен лидер, който да поведе хората към светло бъдеще и да им реши всички проблеми, е по-скоро корен на проблема у нас, а не решението.

  over the under
 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#76] от "pamela":

  Във Франция се вдигнаха копгато им бръкнаха в джобовете било с пенсионната реформа или с новите климатични данъци.
  ======
  През 2013 година , в Истанбул се вдигнаха само заради 25 дървета ......

  А в Гренландия им е трудно да вдигат .....там има поводи ,но няма много народ за вдигане ....
  Там матриала е кът.....
  Като задуха оня студен вятър.....и най топлата демокрация се скатава....

  Bukalemun
 82. 82 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Не разбрах идеята на автора. Какво иска да ни покаже и какви изводи е извел. Ако иска да ни каже че мнозинството Българи са овчедушни, направил го е много витиевато. Ако ли пък призовава към масови протести, едва ли има необходимите условия за такива.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 83. 83 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 300 Весело

  [quote#73:"keen"][/quote]

  Не виждам как едното противоречи на другото. Спокойно, идва Йордановден, Дичев ще громи мъжкото хоро, ми така де, коскоджам ти мъже, вместо да запалят парламента, ще ми пеят кротко песни в Тунджа. :))))))))

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 84. 84 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 502 Весело

  До коментар [#77] от "eti mehter":

  "...Финансирания интелектуален интернационал не признава граници......"
  :)))) Ети,страхотно попадение,благодаря ти !

  Дневник-токсичният сайт
 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#82] от "tsyrvulan":

  Не разбрах идеята на автора.
  =======
  Ако си искрен ,ще го ядосаш .....и то много.....
  И ще напише още една статия....по радикална от тази.....

  Bukalemun
 86. 86 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 338 Неутрално

  А? За протестите ли? Ами те умряха. Превърнаха се в собственото си отрицание. Полезните идиоти пък взеха, че се осъзнаха. И не искат повече да я играят тая игра.

  Мърфи е оптимист!
 87. 87 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 338 Неутрално

  А? За протестите ли? Ами те умряха. Превърнаха се в собственото си отрицание. Полезните идиоти пък взеха, че се осъзнаха. И не искат повече да я играят тая игра.

  Мърфи е оптимист!
 88. 88 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Любопитно

  Затова пък по времето на ПСВ заедно с турците бием руснаци и румънци, чиито родители са проливали кръв за нашата свобода. Историята е голяма прост.тутка, който и плати повече с него ляга.
  —цитат от коментар 65 на Darcas


  Не знам защо си получил само плюсове пък на мен минусите са ми в повече. Сигурно трябва да се срамуваме от това че сме били вековният поробител, а да се гордеем с безсмислени братоубийствени войни?? Историята е таква каквото е! Проститутки са тези които я нагаждат към конюктурните си интереси!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 89. 89 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Любопитно

  Много пъти съм казвал, нашият т.нар. "национален празник" чества победата на чужда държава. Това не е някакво постижение на НАШИЯ народ, а на ЧУЖД.Това е много, много показателно - от нас никога и нищо не зависи, затова "снишаването" е национална черта.
  —цитат от коментар 74 на keen


  Ти предпочиташ съдбата на арменците но не и да признаваме че сме се освободили с чужда помощ????!!! Пет века под робство че и горди на всочкото отгоре????

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 90. 90 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7509 Неутрално

  Когато трябва българите протестират - справка 2013-2014 г.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 91. 91 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Любопитно

  До коментар [#59] от "Julian Mall":... даже не можете да повярвате че това са бившите ви раи!========Така излиза ......Докато с векове сме ви присъствали с....." 2...3 заптии"..... изведнъж някой ви внушава че може и без тях.......После.....гоните милиони хора от родните им места.....Не е ли за учудване....?!
  —цитат от коментар 66 на eti mehter


  Кой е гонил милиони хора?! По време на руско-турската война когато наистина бягат около милион турци България я няма на картата! Когато тези милиони са се заселвали тук никой не ги е канил!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 92. 92 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#5] от "kilgore":

  До коментар [#34] от "Веселин Петров":
  Благодаря на Веселин. Много добро обяснение накратко.
  Млако повече за Алвин Тофлър.
  "Третата вълна" излиза в Щатите около 1980-та. Има и други книги, ама тази се смята най-влиятелната. Тофлър се води "футурулог", каквото и да означава това, но от висока класа. Работи за най-високите нива на Щатската администрация. Нещо от ранга на Маркс на 20ти век, но много по-задълбочен, аналитичен и проницателен ум.
  Та, на базата на анализа си прозрява и дава негово си обяснение за развитието на обществото за десетилетия напред. Предвижда с достатъчна точност влиянието на интернета, например (1980-та е!), фрагментацията на обществата в постиндустриалното общество и пр.
  Има глава в която директно казва, че СССР ще се разпадне първи. Колко тогава (1980та) са го мислили. Говори за подобен разпад и в Щатите (Тексас и Калифорния), Каталуния, Баските, Корсика и Сардиния, Обединеното Кралство и пр.
  Изчезването на масовите "революции" които ще бъдат заменени от много малки патаклами.
  Световна Война няма да има, но ще има много малки войни. Световна Криза няма да има, но много малки кризи и пр. и пр.
  Чувал съм, че тогава задълбочено са го изучавали в АОНСУ (партийната школа у нас) и по-дебелите кегебистки университети в СССР.
  На български Третата Вълна излезе веднага след промените 1990-та.
  Не възможно Дичев да не познава Тофлър.
  И тогава въпросът е защо ги каканиже тия антрефилета в стил Маркузе от средата на миналия век?
  2020-та чука на вратата, а ние се занимаваме с фантасмагориите на философ от края на индустриалното общество в Европа, опитал се да вдъхне живец на още по-мухлясалия Маркс.
  Не им завиждам на студентите на Дичев в СУ.
  А дори през соца, през най-тежките времена на диктатурата във Философския на СУ бяха отворени за новите полети на мисълта, макар и да беше опасно.
  Жалко е че, сега (2020та!)в главите на някои преподаватели още им кънти залпа на Аврора в главите.
  Тъжна история...


 93. 93 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Не разбрах идеята на автора. Какво иска да ни покаже и какви изводи е извел. Ако иска да ни каже че мнозинството Българи са овчедушни, направил го е много витиевато. Ако ли пък призовава към масови протести, едва ли има необходимите условия за такива.
  —цитат от коментар 82 на tsyrvulan


  Ами когато протестират, авторът си задава въпрос защо не протестират.
  Защо беше този странен протест в София?
  https://www.dw.com/bg/защо-беше-този-странен-протест-в-софия/a-45516479
  Като не се протестира, защо не се протестира. Важното е да се пише нещо :) хонорара си върви.

 94. 94 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Ами то е ясно – поредното очевадно доказателство за Дичевата интелектуална немощ!

 95. 95 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Ти предпочиташ съдбата на арменците но не и да признаваме че сме се освободили с чужда помощ????!!!
  —цитат от коментар 89 на Julian Mall

  Не става въпрос за признаване или непризнаване. Става въпрос, че ние точно това сме решили, че е НАЙ-ГОЛЯМОТО постижение на народа ни и сме го фиксирали като национален празник.
  И това само по себе си е говорящо за манталитета ни на "нищо незначещ народ".

  Дичев ясно се аргументира с примери от историята ни - в априлското въстание, което е връх в борбата ни за национална свобода, участват реално няколкостотин човека. С други думи, "един файтон хора" - горе долу толкова, колкото участваха и в протестите срещу Гешев.
  Според мен народ с подарена свобода така действа - той не може да оцени подаръка си. Подарък ни е и освобождението от комунизма. Това е проблем, защото много лесно можем да загубим правата си, за които не се грижим.
  Не мога да го обясня по-добре от Дичев.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 96. 96 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  То вече не се знае, имаме ли национална кауза. Май за различни групи, има различна национална кауза.

 97. 97 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Според мен народ с подарена свобода така действа - той не може да оцени подаръка си. Подарък ни е и освобождението от комунизма. Това е проблем, защото много лесно можем да загубим правата си, за които не се грижим.
  Не мога да го обясня по-добре от Дичев.
  —цитат от коментар 95 на keen


  Тук бих се съгласил с тебе че човек никога не оценява това което му е подарено и даже му се струва че е малко и иска още - направо да ни бяха подарили СанСтефанска България! Но ако се откажем от честването на датата когато се отново се появяваме на картата на света съвсем ще престанем да ценим свободата си и държавата си която започва Възраждането си именно от този дата!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 98. 98 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Отлична статия с много точни попадения.

  А под нея пълно с разгрухтели се тролове още от 1. Да не забравяме обаче, че на прасето му харесва да живее в мръсната кочина, защото там е родено и там е свикнало.

 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4022 Неутрално

  До коментар [#95] от "keen":

  До коментар [#95] от "keen":

  Стоян Михайловски пише почти същото в есето си “Философко политически трактати” той цитира още по древни мислители” Мечтата на роба е да се сдобие с роб, а не със свобода”
  Очевидно и пределно ясно е народопсихологията ни е повредена!

  klimentm
 100. 100 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Весело

  До коментар [#92] от "k_":

  Тровенето на студентите от леките хуманитарни фалултети (щото при бъдещите техничарчета и дохтуря с малки изключения не върви или върви до време и се усещат) с всякакви неомарксистки глупости така че да са потенциални бойни отряди на разни ДОБРИ олигарси и гранторазпределители е ключова стратегия на умнокрасивите комунисти.

  Ориентират се и към децата както се вижда в домогванията да се проповядва джендъризъм ако може още от яслите и безсрамното ползване на такива като Грета за 'благородни каузи'.

  Старата еничарска стратегия в модерен вариант

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK