В Германия болният взема 100% от заплатата си шест седмици

При ограничение на болничните все повече хора ще ходят болни на работа, излагайки на опасност не само себе си, но и колегите си

© Анелия Николова

При ограничение на болничните все повече хора ще ходят болни на работа, излагайки на опасност не само себе си, но и колегите сиТекстът е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Управляващите в България лансираха идеята от 1 януари 2020 година обезщетението за първия ден отсъствие от работа заради заболяване да не се плаща както досега от работодателите. После стана ясно, че това няма да важи за майки с болни деца (за бащите информация все още няма), както и за претърпелите трудова злополука. Спорните реакции по темата принудиха премиера Бойко Борисов да обяви, че подобно предложение засега няма да бъде внасяно в Народното събрание, а темата ще бъде обсъдена в Тристранната комисия със синдикатите и работодателите.


Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България подкрепи предложението, синдикатите декларираха готовност за протести, а от лекарското се показаха обидени от твърдението на управляващите, че имало множество злоупотреби с болничните, заради което се налагала мярката. Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че предложението цели "да се възпитава съзнание" у лекари и пациенти. И заключи: "Не можеш да искаш да работиш като в Албания, а да получаваш заплата като в Германия."
Всъщност в Албания първите 14 дни от болничните се плащат от работодателите,


което много повече се доближава до германската, отколкото до българската методика. Но очевидно не това има предвид въпросното сравнение. Това ли е решението?


Броят на наетите лица и този на издадените болнични в България действително не нарастват пропорционално. От 2013 до 2018 година наетите са се увеличили с 20 хиляди – до 2 милиона и 238 хиляди. През 2018 г. обаче са били издадени със 156 хиляди повече болнични, отколкото пет години по-рано. Средният брой дни, за които НОИ е изплатил обезщетения, са били 6.13 през 2013 година и 7.86 през 2019 година на наето лице.


Подобна практика – работещият да плаща сметката за първите дни от боледуването си – съществува в Европа, например в Испания. Там през първите три дни работодателят не е длъжен да плаща за болничните. В много компании обаче има вътрешни регламенти, недопускащи работникът да бъде ощетяван. От четвъртия до 15-ия ден от боледуването работодателят е задължен да изплаща обезщетение, което се равнява на процент от дохода, а след 15-ия плащанията се поемат от социалната система. Само в три държави от Европейския съюз – Кипър, Ирландия и Португалия – нито един от платените дни за отпуск по болест не е за сметка на работодателите, припомня по този повод "Офнюз".


Как е в Германия?


В Австрия и Германия работодателят се грижи за обезщетяването на служителите си през първите няколко седмици от боледуването. И в двете държави за първите три дни дори не е необходимо предоставянето на медицинско удостоверение или болничен лист. В Германия работодателят изплаща 100% от дневното възнаграждение през първите шест седмици, като този срок може да бъде и удължен при второ, различно заболяване. Ако заболяването е настъпило през първите 4 седмици от назначаването на работника или служителя, обезщетението се покрива от здравната каса. Съществува възможност в договора да бъде посочена друга методика за изплащане на обезщетение при болест, но тя не може да поставя наетия в по-лошо положение в сравнение с посочените в закона правила.


В Австрия задължението за изплащане на обезщетение е обвързано със стажа при конкретния работодател. Ако наетият работи от по-малко от пет години, има право на шест седмици 100% обезщетение от работодателя и 50% през следващите четири. Останалите 50% се покриват от здравната каса. Броят на седмиците, в които отговорността за обезщетението е на работодателя, нараства с годините стаж. Независимо кой плаща сметката, в Австрия важи принципът, че наетият трябва да получава по време на боледуването си същите суми, които би получавал и ако работеше.


За ограничаването на злоупотребите с болнични могат да бъдат предприети и други мерки, които да не удрят по джоба на работниците. Една от тях е въвеждането на електронна здравна карта, което се отлага от години. То би дало възможност да се проследява лечението на всеки пациент.


Рисковете – финансови и здравни


Не е сигурно, че предложената от правителството мярка ще доведе до положителен резултат. Както припомни пред bТВ бившият социален министър Ивайло Калфин, преди 2010 година, когато НОИ е покривал всички болнични, е имало обвинения, че работодатели се договорят с работниците си да взимат обезщетения за боледуване, без да са болни.


Решението на правителството крие както финансови, така и здравни рискове. Най-вече за хората с ниски доходи, които в България са особено уязвима група. Минималната брутна заплата в страната през 2019 година е 560 лева. След удръжките сумата спада до около 430 лева нето. Прагът на бедността в България през 2020 година ще е 363 лева. Така съществува реалната опасност с няколко дни болнични работещите на минимално заплащане да паднат под екзистенц минимума. Или с други думи – за много наети лица неплащането на този първи ден от болничния е непосилно.


Съвсем логично е и опасението, че все повече хора ще ходят болни на работа, излагайки на опасност не само себе си, но и колегите си.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Весело

  мда, кога ще ги настигнем ... германците !
  няма го Тодор Колев да ни каже !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Само че никой лекар в Австрия и Германия не дава болничен без болест. Пак казвам, започнете да им взимате правата при фалшификация и нещата ще надобреят.

 4. 4 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 653 Любопитно

  Докато държавните служители не започнат да внасят осигурителни вноски, така ще е.

  Колко служители на държавна работа са използвали болничен и колко от частни фирми ???

  769 000 държавни служители !!!!!!!

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Ми то затва Германия има 65% дълг към БВП, па ние сме под 30%. :)

  Горното е ирония и показва нивото на анализа от т.н. анализатори. Ех, анализаторе, викам ти анализатор, щото не ти знам името. :)

  Но, анализаторе, замисли се над връзката между болничните и дълга спрямо БВП - може и да намериш. :)

 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Знаем, че Австрия и Германия ги тресе социализма, нямаше нужда да ни осветлявате.

  "И в двете държави за първите три дни дори не е необходимо предоставянето на медицинско удостоверение или болничен лист."

  И така всеки работодател е в плен на добрата воля и съвест на работниците си. Всеки може да не ходи на работа три дена и после да разправя че е бил болен, дори без да носи болничен. А работодателя е длъжен да му плаща.

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Само че никой лекар в Австрия и Германия не дава болничен без болест. Пак казвам, започнете да им взимате правата при фалшификация и нещата ще надобреят.
  —цитат от коментар 3 на dasho


  И там лъжат яко. Какво източване на здравната каса върви, бедна ти е фантазията. Винаги, коато някъде има много пари и слаб контрол, средата се коримпира. Просто са много богати и могат да си позволят да плащат на симуланти и доктори. Имаше един филм как зъболекарите им лъжат на едро. И правят пломби без нужда, извършват манипулации без ужда ама всичко се плаща щедро от касата.

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Весело

  Защото сме социалисти. (с)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Неутрално

  И в двете държави за първите три дни дори не е необходимо предоставянето на медицинско удостоверение или болничен лист
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  До коментар [#3] от "dasho":
  "болния" си го дава сам !


  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 10. 10 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 437 Любопитно

  Шкембе войвода си направи голям PR протестирайки срещу изказването на Макрон за българските емигранти ,с какви очи сега слага Албания в абсурдното сравнение който прави за работа и възнаграждение. Ти какво свърши г-н министър освен факта че увеличаваш личното си тегло? Заслужаваш ли си възнаграждението?

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Любопитно

  ...Кипър, Ирландия и Португалия – нито един от платените дни за отпуск по болест не е за сметка на работодателите...
  —цитат от коментар 0 на Дневник

  Правилно, така и трябва да бъде. Работодателя да не е дойна крава и да намира парите по улиците. За какво са тези платени осигуровки?
  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Гневно

  В България, обикновените работници, са най-прецакани в сравнение с колегите им по целият свят. Най-прецакани и от чорбаджиите си и от правителството си.

  мурзилка
 13. 13 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Любопитно

  До коментар [#7] от "Няма Фандък за лиляви и червени комунисти":

  Имаше един филм как зъболекарите им лъжат на едро. И правят пломби без нужда, извършват манипулации без ужда ама всичко се плаща щедро от касата.
  —цитат от коментар 7 на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти


  филм?
  имаш ли линк ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 14. 14 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 691 Неутрално

  В Германия нито данък общ доход и корпоративния данък са 10%, нито осигуровките които внася работодателя и работника са жълти стотинки както е у нас. Та ако искаме и у нас да е така първата крачка е прогресивно подоходно облагане и 30% данък печалба и след като съберем 50% от БВП в бюджета да го разпределяме. Плаченето по принцип доникъде няма да доведе. За социална държава се искат високи данъци, за див капитализъм може да се поддържат 10% данъци и да се преразпределят 35-37% от БВП през бюджета. Ама нали сме десни и умни и красиви даваме пример на цяла Европа.

 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А да, естествено държавните служители, са в по-особено положение, щото поне за разлика от частният сектор, не плащат на ръка процент осигуровки.

  мурзилка
 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  В България ще взима 2 стинки цяла година. "Стига толкоз", рекоха работодателите.

 17. 17 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В Германия нито данък общ доход и корпоративния данък са 10%, нито осигуровките които внася работодателя и работника са жълти стотинки както е у нас. Та ако искаме и у нас да е така първата крачка е прогресивно подоходно облагане и 30% данък печалба и след като съберем 50% от БВП в бюджета да го разпределяме. Плаченето по принцип доникъде няма да доведе. За социална държава се искат високи данъци, за див капитализъм може да се поддържат 10% данъци и да се преразпределят 35-37% от БВП през бюджета. Ама нали сме десни и умни и красиви даваме пример на цяла Европа.
  —цитат от коментар 14 на tda10501756


  Айде стига с тая лъжа за 10те процента! Като вземе човек да си сметне всички данъци и осигуровки и преките и косвените и акцизите, май излиза, че дава поне половината от брутната си заплата на държавата. 50%+ данъци. Тия уж 10%, са мижи да те лъжат, че са само толкова.

  мурзилка
 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#14] от "tda10501756":

  Така е. Плоският данък и ниските заплати ни направиха икономическия тигър на ЕС. Е, случва се да сме последни в повечето класации, но това са подли стъкмистики.

 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Стига глупости, бе хора. Я автора да провери в историята с колко Х 100% Германия е преди нас в развитието си във всички показатели. Второ, и там не всичко е идеално, но понеже има за всички, никой не писка.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  До коментар [#11] от "DDR":

  За каквото е и ГО

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#6] от "Няма Фандък за лиляви и червени комунисти":

  "И в двете държави за първите три дни дори не е необходимо предоставянето на медицинско удостоверение или болничен лист."

  Направо вятър и мъгла...тежка мъгла.. Дневник, не публикувайте подобни неистини. В Австрия , щом си се разболял си длъжен незабавно да уведомиш работодателя си. Разбира се, че има едни три дена буфер за представяне на болничния лист. Защото се предполага, че човек като прясно заболял не може да се разкарва до работата си, за да представи такъв. Както не е и длъжен да има принтер, факс и пр за да го изпрати. НО...болничния трябва да е от дата първия ден на неработоспособността. Иначе касата/работодателят НЕ изплащат обезщетение. Божкее...

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  "Една от тях е въвеждането на електронна здравна карта, което се отлага от години. "

  Благодаря на авторите но тази за тази електронна карта вече са изписани хиляди предназначения и задачи. Значи от всяка задача задача ще бъде изпълена само по една хилядна.

  подпис
 23. 23 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Болничният огромния проблем на икономиката. То си е проблем за работодателите, защото като кадрите вече са кът и се работи с численост на ръба, един болничен може да скапе графика. Пък и след това счетоводителите изчисляват загуби.
  Само че крушката си има опашка. Не се говори за задържане на работниците, 1000 лв са огромна заплата. Никой не се сеща, че има начини да ги мотивираш да не ползва болничен, ама струва пари.

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#23] от "anton83":

  ”Никой не се сеща, че има начини да ги мотивираш да не ползва болничен, ама струва пари.”
  Моите наблюдения са, че много бързо се свиква на хубавото и това, което в началото е мотивирало работниците, с течение на времето започва да се приема за нормално. А пък достигайки до определено материално ниво —забрави за стимули, за да си строши хатъра работника ... Надвил ли си е на масрафа, решил ли е че заслужава болничен, нищо не може да го спре.
  Другата крайност са ”гладните” —ходи болен на работа за да не изтърве часовете, натиска се за извънреден труд, прави компромиси със сигурността.
  Сложна материя, няма угодия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 532 Неутрално

  От текста излиза, че в Германия може да звъннеш едно телефонче до фирмата и да си останеш 3 дни вкъщи, правейки се на болен. Това не е вярно. Длъжен си още същия ден да уведомиш, че си болен и най-късно на следващия ден да предоставиш болничен лист. Ако не си в състояние да го занесеш лично, пращаш го по някой друг или по пощата.

  http://rodenivbg.com
 26. 26 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#24] от "DDR":

  За второто- знам за конкретно предприятие, което по принцип е технологично и с продукция с висока добавена стойност, но със заплатите, които дават привличат само закъсали хорица, които работят във вредни условия. Те не смеят да си вземат болничен, а всеки болничен се оспорва от работодателя.
  А начинът за справяне си се прилага в някои предприятия. Дават се накрая на месеца/ шестмесечието/ годината...допълнително, като бонус, пари за всеки отработен ден. Но излиза скъпичко, а на работодателите не им се/нямат възможност/ дават 300-400 лв. допълнително на месец само щото си ходил на работа. Идеята е заплатата плюс извънредния труд, плюс ваучерите, плюс бонусите да не надвишава 1000 лв. Това за реалните производства в страната.

 27. 27 Профил на simko4
  simko4
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Не разбирам, защо се дава за пример Германия или Австрия! Ние сме си ние.

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Никой не се сеща, че има начини да ги мотивираш да не ползва болничен, ама струва пари.
  —цитат от коментар 23 на anton83


  Има начин и той доста масово се ползва от българските работодатели. Особено тея дето наемат роми или други не много работливи и съвестни служители.

  Дават ти ниска заплата и приличен бонус, ако нямаш отсъствия през месеца - било болнични, било неплатена отпуска. Така ако си изпълнил графика си, ти се събира прилична сума.

 29. 29 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#28] от "realguru":

  Нали това казвам, с всичко е към 1000 лв. Което за много работодатели е прилична сума. Но не и за работещите, та затова след това имаме оплакване от ниска производителност.

 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#3] от "dasho":
  Сигурен ли си?

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1119 Разстроено

  Видяла жабата каква е социалната система в Германия и Австрия и тя вдигнала крак.
  Къде се бутаме, бе, льохмани?!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Четиво за Борисов и Редник Киро :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Нашите "работодатели" тотално разкриха некомпетентността и наглостта си с лъжливите си опорки. Тоя казус им махна очилатите маски!

 34. 34 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Има ли начин изобщо да се хване лекар, който дава болнични без човека да е болен? Такива бележки обикновено дават на познати, едва ли ще дадат на някой непознат, току-що регистрирал се при тях. Иначе имах колеги, които много често се възползваха от тия неща.

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  "В Германия болният взема 100% от заплатата си шест седмици"

  Крайно време да се спре с това безумие у нас!

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  "........................Всъщност в Албания първите 14 дни от болничните се плащат от работодателите........................."

  Бг работодателите да се засрамят малко от малко поне!

 37. 37 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#7:"Няма Фандък за лиляви и червени комунисти"][/quote]

  Не са "просто" много богати. Не е просто така.
  Да, правят манипулации, но касата поема само определени неща - минимума. Ако искаш бяла пломба например, си доплащаш. Но болничен на здрав няма да издадат. Защото има контрол и зверски санкции - за издаващия, не за мнимия болен. Той не е лекар да се самодиагностицира.

 38. 38 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#30] от "султана глаушева":

  напълно

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Това никой не го казва. Напротив , цитират Португалия, Ирландия и още една дътжава. Останалите са различни, но нас не ни интересува.

 40. 40 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  въпрос на време е и Германия да си промени законодателството особено трудовото

  гошо
 41. 41 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 586 Любопитно

  До коментар [#37] от "dasho":

  Само така да те попитам ,кои ще е тоя лекар дето няма да даде болничен на пациент с ниво на кръвна захар ,да речем 15 ,което се постига с едно сиропирано сокче

  гошо
 42. 42 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В България, работодателите ще са доволни, ако и заплати не плащат, камоли осигоровки и обещетение за болничен!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 43. 43 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#14] от "tda10501756":

  Така така. Ако тук брутна заплата е 7к, а нетната 2.8к, колкото е да кажем средна рз в Германия, ще можем да си позволим всичко. Но не е, няма и да е. Защото българина удар ще получи, ако му взимат толкова данъци и осигуровки - как ще плаща за другите, от къде на къде.

  Жената е покана за щастие
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK