Търси се съчувствие, а не възмездие. Как се държим, когато почине дете

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Дори и когато си вади хляба с дрънкане на менчето, понякога е по-добре човек да замълчи.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 2. 2 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  за да не дрънка глупости от рода на

  "отогава всички ние, страничните наблюдатели, сред които е дори премиерът,"

  .. когато той правилно се чувства отговорен.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 3. 3 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Оставам с впечатление, че основният проблем е отношенито, което потърпевшите са получили. Няма значение, че ситуацията е клоняла към безнадеждна. Родителите са останали с впечатление, че случаят им не е взет присърце. Това е недопустимо за мен.

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Поредното пустословие по въпроса.

 5. 5 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Имам лицхен опит с детските клиники в Германия и у нас. Сравнение няма. там от първия момент оставаш с впечатление екипът ще направи всичко възможно нещата та стигнат до щастлив карй. Тук те посрещат и изпарщат като нежелан натрапник.
  Детето чакаше с нетърпение да отидем на за 24 часа на процедури - системи , спинални пукции и др. подобни , тук с рев не бяхме да да го заведем. повече няма да споделям. одобено на какво се подлагаше майкат за да може да е около тригодишното си дете .

 6. 6 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всичко е резултат от количественото и качествено съдържание на черепа на българина.
  Олелията е за ден-два и после я караме по старому.А трябва да започнем с въпроса -Къде сбърка Създателя с нас?

 7. 7 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "naskom44":

  Айде, айде, преди година в Германия почина дете на български емигранти. Горе долу същия случай като сега починалото детенце в България - прегледано, върнато, влошило се, чак тогава прието в болница и т.н. Тогава други неща се изписаха за здравеопазването в Германия. Но какво направиха тогава германските власти, въпреки опитите за протести страна на нашенци по нашенски тертип - казаха - като всеки друг и този случай ще бъде проучен и затвориха темата. Да сте чули в Германия да се излива тонове жлъч по лекари - не сте, нали?

  И сравненията какво и как е "там" и "тук" ги правете, когато стандартите се изравнят, дори оставете заплащането, нека се изравнят по условия и възможности за лечение и наличие на консумативи.

 8. 8 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хм то аккто е тръгнало у анс скоро един читав лекар няма да остане. Първо се краде като за световно и ако не си корумпиран тук е птровна среда. После системата не работи защото няма система и всичко се прави ан парче съответно като няма система работиш като ожарникар ( може да не е случайно че висшия чиновник у нас е пожарникар по професия). Посел културата на хората, здравна, комуникационна и прочие е тотално деградирала и смятат че като отидат на лекар и са решили проблема. А и после всички се чуватват компетентни ама като са толкова компетентни защо ходят на лекар? Да си се лекуват сами или да ходят при Тиквата да ги лекува като знае кох е виновен и кой не. А децата умират защото се разболяват умират и в САЩ и в Сомалия и ще умират защото така е създаден живота. Някои болести се лекуват , други не. А като нямаме организация имаме просто по висока смъртност, но не значи че доктора непременно е виновен. А отношението е взаимен процес - след като пациентите не уважават лекарите защо тях да ги уважават?

 9. 9 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "zenola":

  Ми разликата е че там има система а тук има башибозук. Всеки прави нещо на парче мотивиран много често от нищо друго освен от личната си изгода. И така не е само в здравеопазването ами навсякъде. Съответно накрая нищо не работи нормално и пак почват едни безумни дебати които гонят мухите след като не решават нищо. Затова в Германия колкото и да си протестират - все тая = просто системата си работи и добро или лошо никой няма да е променя заради частен случай. А у нас поради това че няма система защото всичко е субективно и затова хората се пробват с протести - така си въобразяват че нещо се променя.

 10. 10 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Благодарение на Ицо Хазарта ми идва следното предложение:
  Почти всеки зрял българин има доверен автомонтьор, водопроводчик, катаджия, общинар... Би им доверил и жена си... Ми направете малка крачка - намерете си лекар. Тогава ще разберете проста истина - лесно се доверявам на себеподобни, трудно - на различни. Като с мигрантите и обратните. Докато не се промените вътре, няма да дочакате промяна отвън... Сори.

  roo
 11. 11 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "...общуването между медицинския екип и пациентите трябва да се припознае като значима тема."
  Тоест :да се спечели не само пациент, но и доверието му .Сам по себе си никой не е перфектен специалист,но когато ИСКАШ да направиш нещо, ТЪРСИШ начини да го сториш.Важно е пациентът да е уверен,че лекарят ИСКА и ще ТЪРСИ начини да помогне.

 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Първо се търси съчувствие - когато виновника е социално слаб.

 13. 13 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Чудесен текст по темата - смислен, целенасочен, право във фокуса на проблема - очевидно комуникацията между лекар и пациент у нас куца. И има какво да се работи в тази посока и от лекари, и от родители/пациенти.
  Реакциите - дузина. Няма достатъчна база за оплюване / текстът не размахва окончателни смъртни присъди/ и аудиторията не изпитва почти никакъв интерес. Тя си пада по други работи, идеите да избесим докторите, например. Нищо, че за тази седмица, която изтече от злощастната смърт на детето, в българските болници са спасени стотици животи на наши сънародници - това не е важно, важно е лекарите да се обесят, защото на глутницата й се е сторило нещо мургаво в трагедията на покойното вече детенце. Любимо забавление на пролетариата, какво да го правиш...

  Мараба, С-ДС доносници!
 14. 14 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Комуникацията и безсърдечното отношение е традиционен проблем на българската медицина.

  В българската медицина просто няма понятие "bedside manner": http://bit.ly/2s64ugl

  Не съм сигурен дали това е единственият проблем в случая, но този проблем е безспорно налице. Съдя по обясненията на интервюираните лекари СЛЕД инцидента. Страшно неадекватни. Не искам да си мисля какво е било докато детето е било живо.

  С тези обноски и нагласа тези хора нямаше да издаянят на Запад - пък камо ли кариера да направят.

 15. 15 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  По-брутално разрушаване на държавността от грандиозните глупости изречени по този случай лицето Бойко Методиев Борисов няма. И простотиите за "експертизата на военно медицинската академия" беше върхът. Откъде се научиха военните лекари да лекуват деца - в поделенията, в които не останаха войници ли! И оттук нататък лавината от демотивирани и лекари и изобщо кадърни българи. Как да работиш съвестно, като на главата ти седи един Лайномет Борисов, и всекидневно руши и насажда омраза, простащина, наглост.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 16. 16 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Ние очакваме от служителите в магазина да са учтиви и любезни - и това, за щастие, все по-често е факт в БГ.

  С още по-голяма сила това следва да важи за лекарите - защото пациентът освен клиент е ЧОВЕК. И става дума не просто за услуга за която на лекаря му се плаща - а става дума за доверено онтношение което е дори още по-съществено от това между клиент и обслужващ персонал. Т.е. медикът трябва да показва дори по-висока емоционална култура отколкото продавача в магазин.

  За съжаление в БГ тази емоционална култура е силно дефицитна всред лекарското съсловие. Обясненията на лекарите по този случай са нагледна илюстрация за това. И, това, уви, не е единственият случай. Такива случаи (имам предвид на неадекватно и бездушно отношение) стават редовно.

  Помня преди няколко месеца имаше едно новородено дето го бяха уморили. А шефът на болницата след това вдига рамене и казва "Еми, стават такива неща". Даже не се усеща как изглежда отстрани. Или просто не и пукаше.

  Е това е ключът от палатката - в "пукането". В българската медицина много често го няма. И за тази липса на емоционална култура, уви, все още няма никакви последствия.

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2232 Весело

  До коментар [#13] от "Манчо":

  "Нищо, че за тази седмица, която изтече от злощастната смърт на детето, в българските болници са спасени стотици животи на наши сънародници "

  Аз се чудех защо България е на първо място по смъртност в Европа.
  http://ncphp.government.bg/files/nczi/zdr.statistika/health_G_2.pdf
  А то било защото търговските дружества "Болница" вдигат (от легло) кръвното на сънародниците (http://ncphp.government.bg/files/nczi/zdr.statistika/health_A_5.pdf ) и то достига висините на св. Петър и … се шмугва в Рая.

 18. 18 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#16] от "Николов":

  И как ще я оправиш тази емоционална бездна. Като изтъпанчиш ПРЕМИЕРА, от когото всъщност зависи да се направят реалните реформи, за да се наместят отношенията пациент лекар, да крещи за възмездие към лекарите като брадат талибан? А 10 години в които съратниците му от ДПС източват здравната система с измислените чатни болници? Защо това семейство не си заведе детето в тези частни болници, там вероятно ще има повече "емпатия". Знаеш ли защо?????

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 19. 19 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#13] от "Манчо":"Нищо, че за тази седмица, която изтече от злощастната смърт на детето, в българските болници са спасени стотици животи на наши сънародници "Аз се чудех защо България е на първо място по смъртност в Европа.http://ncphp.government.bg/files/nczi/zdr.statistika/health_G_2.pdf А то било защото търговските дружества "Болница" вдигат (от легло) кръвното на сънародниците (http://ncphp.government.bg/files/nczi/zdr.statistika/health_A_5.pdf ) и то достига висините на св. Петър и … се шмугва в Рая.
  —цитат от коментар 17 на wanderer


  Дали сте в състояние да осмислите връзката между демографията на едно общество и равнището на смъртност? Май не?

  Мараба, С-ДС доносници!
 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  До коментар [#19] от "Манчо":

  То, връзки има много за осмисляне, включително и средната продължителност на живота
  http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=sp_dyn_le00_in&idim=country :BGR:SRB:BEL&hl=en&dl=en#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sp_dyn_le00_in&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:BEL:AUT:TUR&ifdim=region&hl=en_US&dl=en&ind=false
  Затова се правят сравнения със страни с подобна демография (Австрия, Белгия) и други с различна демография (Турция). И тогава се осмисля дали един живот е спасен, без да се налага веднага след "спасяването" невъзможна реанимация или пожизнена инвалидност.
  И тези данни със "спасените"
  http://ncphp.government.bg/files/nczi/zdr.statistika/health_B_7.pdf
  няма как да ги осмисля.

 21. 21 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Не знам до колко може да се вярва на лекарката приела детето в болницата че е направила всичко възможно ,но аз не се съмнявам,че ако това дете,бе нейно внуче или на нейни близки хора,щеше да направи много повече и надали щеше да се стигне до фатален случай.Съгласен съм с експертизата че детето е починало от двустранна инфекциозна пневмония,но това е само констатация след аутопсията.Нека експертите,до колкото ги има в системата,чия е вината за да се стигне до фаталния край.Точно това е и болката на родителите,че детето им е починало поради неработещата система и че като цяло в системата се говори само за пари ,от министъра че чак до санитарката,но не и за лечението на пациента,за грешките на лекарите,за йерархията и израстването в системата,за търговията в нея и най-вече за милоърдие.Вина има,защото е очевидно че тази система от 30 години не е ефективна,но виновни няма а наказани изобщо.Ама какво друго може да се от
  очаква от човек не прочел ни една книга пък е на върхът на държавната пирамида.Може би си ги ,аслужаваме всички тези неразбории щом се правим,че не ги забелязваме.

 22. 22 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "zapp":

  ++++
  трябва също така да си зададем въпроса какво можем да променим в мисленето си. аз съм песимист, но промяна в манталитета не е невъзможна.


 23. 23 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#14] от "Николов":

  комуницията и безсърдечното отношение на лекарите е следствие на този подход в пбщото население. българите са безсърдечни към всички, освен към собствените си деца, и то невинаги - защо очаквате лекарите да са нещо различно? нямали обноски лекарите - ами нямат, откъде да ги имат, те и останалите - от родителите, към учителите и после колегите - нямат и цялатас реда е груба, невъзпитана и коравосърдечна.
  моята теза е че трябва да си дадем сметка за проблемите в манталитета ни и липсата на елементарно възпитание, което прави ежедневието на всички ни трудно и да ги адресирме, както е модерно да се казва. мисия невъзможна вероятно.

 24. 24 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  хубава статия, смислени наблюдения -за липсата на доверие в системата, за патерналистичното отношение на лекарите - всички сме го изпитали, а често хоарата го и споделят, включително и за своя сметка. веднъж зададох въпроса защо лекаря смята че трябва да ми разширява зениците, и бяха шокирани и беше възприето като че оспорвам, а аз просто питах. в друга ситуация лекарка доста възмутено оспори идеята, че жените решават как да раждат, това се решава от лекарите. в този случай с детето, лека му пръст, всички сме на страната на родителите, но в тези дребните случаи, които правят планина, повечето хора ще се съгласят с лекарите - къде е тръгнала тая сега да има мнение или да пита.

 25. 25 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Изгледах интервюто при Цветанка Ризова на лекарката, уморила 3 годишното дете, и мога с чиста съвест да заявя, че този боклук, наричащ себе си лекар, не само, че трябва да е в затвора, а и всички боклуци като него. Аман от политкоректност и криворазбрана подкрепа. Това са едни откровенни крадци и измамници, в чиите "болници" потъват по над 4 милиарда лева всяка година само от здравната каса, да не говорим за събирането на такси и "лекуването" на неосигурени пациенти, а нямат един анестезиолог или елементарни условия за реакция при кризисна ситуация. Има 100 болници в София, а трябва реално всички животоспасяващи манипулации да се правят в Пирогов, щото само там има специалисти, останалите измекяри са търговци, влезли в храма, за да ограбват нашето здраве и пари.
  И имаше наглостта тази мъстия да хвали Бойко, колко бил дал, какво бил направил! Жалък престъпник, който чака милост от св.св. ЦацарOff и Гешев! Ако съм на родителите на това дете, със собствените си ръце ще изгтръгна гръкляна на тая!

  No Pain No Gain
 26. 26 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#7] от "zenola":

  такава безрезервна подкепа на най корумпиранаата и бездушна каста , ме ара да си мисля че сте една от тях. не искам да се впускам в безплоден спор. от хора милосърдни се превърнахте в безкрупулни бездушни чиновници.Вие сте го прочела аз съм го преживял!
  Има разлика нали???

 27. 27 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#13] от "Манчо": "в българските болници са спасени стотици животи на наши сънародници"
  - "Тайната на медицината е в разсейването на пациента, докато Природата се самолекува”- Волтер. Между лекар и медицинска сестра, ще избера сестрата. Изключвам хирурга. Не са виновни лекарите, това ги учат. Докато се оправдават с невинните "вирусии", не искат или не им дават да вникнат в истинските причини на болестите, така ще бъде. И в Германия и във Франция и в Русия и в Америка. Кой не им дава? Ами за какво са "Лекарските съюзи". На кого мислиш, че служат?
  Никой не попита родителите, какво се е случило с детето, какво е преживяло, за да стане проблема нерешим. Когато се осъзнае, че всичко започва от главата и се спре безсмислената война с микробите, ще намалеят с пъти леталните изходи.

 28. 28 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#24] от "owen": "в друга ситуация лекарка доста възмутено оспори идеята, че жените решават как да раждат, това се решава от лекарите."
  - Това е принципа на диктатурата. "Некомпетентните"не могат да решават. Ние сме учили, за това, ние знаем най добре. Какво са учили и какво знаят няма как да се провери. По същия начин се действа и при "Агенцията за отнемане на деца". Родителите не са психолози, не са педагози, не знаят как се възпитават деца и не могат да осигурят най доброто за децата си. Ние единствено знаем! И пропускат, че на детето не му трябва нищо друго, освен ЛЮБОВ. А кой може да му даде любовта, всички знаем. Бездушните ще му дадат пари, а ще му отнемат майчината обич. „За едно дете няма по голям ужас от това, да не го обичат" - Стайнбек. Претенциозната глупост, съчетана с невежеството и лакомията на политиците, е в основата на всички престъпления. Четете хора, образовайте се! Не оставяйте живота и здравето си в ръцете на недоучили търговци.

 29. 29 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  комуницията и безсърдечното отношение на лекарите е следствие на този подход в пбщото население. българите са безсърдечни към всички, освен към собствените си деца, и то невинаги - защо очаквате лекарите да са нещо различно? нямали обноски лекарите - ами нямат, откъде да ги имат, те и останалите - от родителите, към учителите и после колегите - нямат и цялатас реда е груба, невъзпитана и коравосърдечна. моята теза е че трябва да си дадем сметка за проблемите в манталитета ни и липсата на елементарно възпитание, което прави ежедневието на всички ни трудно и да ги адресирме, както е модерно да се казва. мисия невъзможна вероятно.
  —цитат от коментар 23 на owen


  Не сте прав.

  Да, българите са доста по-безсърдечни от западняците.

  Но ако за обикновения българин можеш , че има липса на ВЪЗПИТАНИЕ при българския лекар бездушното отношение е липса на ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ.

  Схващате ли разликата?

  Не може да слагате един лекар под един знаменател с бай Пешо от Лесидрен.

  Щото в българския лекар държавата е инвестирала десетки хиляди лева да го изучи и всеки месец му плаща заплата доста по-висока от тази на бай Пешо.

 30. 30 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#25] от "Умнокрасив":

  Чудя се просто как подобен коментар не е цензуриран.

 31. 31 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#25] от "Умнокрасив":

  Чудя се просто как подобен коментар не е цензуриран.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK