"Лявото" след 1989 г.

Корнелия Нинова

© Велко Ангелов

Корнелия НиноваОписанието на (пост)прехода е като уравнение с много неизвестни: всички са убедени, че са наясно "как" са (били) нещата, но винаги се изплъзва по някое и друго "защо", има подмяна на желания и цели. И няма как хаосът да не е голям, предвид множеството пертурбации в последните трийсет години и то на неща, които и до днес си остават неясни или неизяснени.


Затова и поредното "писмо на 50-те" в БСП за съдбата на "лявото" не е новост. Твърдя, че е поредното, тъй като се сещам за поне няколко такива "червени писма" през последните седем години, изпълнени с едни и същи констатации за "предаването на левите идеи" и "отказа от автентично лявото в България". С тази разлика, че ако първото бе насочено срещу Сергей Станишев като председател на БСП, последното е подписано от самия Станишев като лидер на ПЕС, но интересното е, че твърденията вътре са почти идентични. През юни 2015 г. пак 50 видни социалисти написаха "червено писмо" в дома-музей "Димитър Благоев", че "БСП не води идеологически дебат, а всичко е само пиар; че лявата идеология е отдавна подменена с фразеология; че всяко мнение, различно от това на ръководството, е запушвано, даже наказвано; че на видни позиции се издигат хора с дясно мислене и антисоциалистически идеи; че има корпоративно и бизнес обвързване на БСП с оглед на нечии цели". Сега повечето от тези хора (като Кирил Добрев и други) са зад Корнелия Нинова и твърдят противоположни неща.


И обратното, в новото писмо на 50-те (подписано от Сергей Станишев и Михаил Миков четем следното: Неуспешната кампания от изборите за европейски парламент, както и току-що преминалата за местни органи на самоуправление, показват, че не става дума за случайни грешки, а за цялостно сгрешен политически курс на партията. Този курс се характеризира с подменените автентични ценности на левицата, подмяна наречена "ляв консерватизъм".
Подмяната "Нови лица" доведе до разбиване на партийни структури, до концесиониране на партийни листи, с цел бизнес интереси и задкулисни договорки с други политически сили. Налаганата линия на "разтваряне на БСП" към и сред неясни политически, а често и бизнес общности, доведе до обезличаване и неразпознаваемост на самата партия.


Оставям този анализ на бъдещите историци на БСП, защото целта ми в случая е по-различна. И тя е по-скоро да използвам "лявото" като политически маркер за "прехода", колкото и в тези понятия да се влагат коренно различни съдържания. И то поради няколко причини.


Първо, заради пряката връзка на "обновената БСП" с "бившия режим" на БКП ("реален социализъм" по терминология и "комунизъм" по идеология"). Вкоренеността в "светлото минало на соца" (заменило "светлото бъдеще" на утопията") беше една от константите на политическия сблъсък в България (поне до първите години на XXI в.), довела до противопоставянето "комунисти-антикомунисти". В което е и българската "ретро-утопия" или специфика спрямо останалите източноевропейски страни, където "комунистическата идея" сравнително бързо се "социалдемократизира". У нас лидерите на БСП направиха всичко възможно, за да задържат носталгичния си електорат, да се "разминат с времето" (оттук и битката им с БСДП на д-р Детлиев, което е отделна тема).


Ако се вярва на Димитър Благоев, утопията е неизменна специфика на родния "социализъм". Доколкото по неговото признание "социалистическото движение в България представлява това особено, че се яви, преди да се яви движението на пролетариата" ("Принос към историята на социализма в България", 1906 г.). Да повторим: в България след 1881 г. е привнесен "социализъм", още преди да е имало пролетариат, което му осигурило един вид "изпреварващо отражение" (по Тодор Павлов). И то под грижите на "научния социализъм".


По сходен начин след 1989 г. "комунизмът" в България се превърна в поле на идеологически сблъсък, след като беше слязъл от сцената навсякъде в Източна Европа (дори в бившия СССР). И докато другите бивши "социалистически страни" извършваха промени, у нас "социалистите" спечелиха (или манипулираха) изборите през 1990 г. с обещанията за "плавен преход", вместо с "шокова терапия". С което подготвиха истинския "шок" (без терапия). Но по-късно, извършен от други (от "десните"), и то на много по-висока социална цена.


Второ, пак "вляво" дойде и разломът Лилов-Луканов, основополагащ за "прехода". Докато "стратегът Лилов" държеше на "идеологическата кабала", тоест на "демократичния социализъм" (каквото и да означаваше това), Луканов и съмишлениците му бързаха да "преразпределят собствеността" и да наложат своя версия на "пазарната икономика". По Андрей Райчев – власт и собственост са двете лица на една и съща монета, които задават нормализацията, тоест така преходът бива осъществен. Поради което "лукановистите" бяха склонни на игра със Запада и поддържането на модерна лява фасада, докато "лиловистите" държаха на "перестройката" и дирижиран "социализъм с човешко лице". В същото време новосъздадената демократична опозиция се чудеше как да "демонтира системата" – чрез нова Конституция и демократични институции, гарантиращи "върховенство на закона". А междувременно "някой" (кой ли?) създаде първите "организирани групировки" и мутрите, които завзеха улицата, "застраховайки" всичко наред. Натрупаният бърз капитал на тези "честни частници" радикално промени правилата на играта.


Трето, някъде от средата на 90-те в БСП започна идейна дискусия каква партия е "столетницата" – "модерна лява" (с "път към Европа") или традиционно лява (неокомунистическа). Едни и същи лица влизаха и излизаха от БСП, което не е най-важното в случая, доколкото неколцина от тях дори при Корнелия Нинова са "гурута" зад кадър, тяхна е и тезата за "орбанизацията" на БСП.
И тук някъде изниква "патриотизацията на БСП". Тя е пряко свързана пак с наследството на БКП – с "възродителния процес", разбира се, но и с честванията на "1300 години България" през 1981 г., върнали целия идеологически регистър на национализма, който в момента е на употреба не само в БСП, но и при "обединените патриоти". Тъкмо в тази "патриотизация" е и идейното наследство на Тодор Живков или Пенчо Кубадински от последното десетилетие преди 1989 г. Онези, които са го живели, няма как да го забравят.


А иначе в десетилетията на прехода БСП извърши най-различни експерименти. Включително със съдбата на държавата и, уви, с всички нас.


При Жан Виденов (дошъл с подкрепата на идеолозите-"лиловисти") БСП проведе "неокомунистически експеримент", уникален за Източна Европа. Експеримент на "антипазарното ляво". И крахът – в мащабите на малка България – ни върна, но на наш гръб, към хиперинфлацията на Голямата депресия от 1929-1931 г.


При Георги Първанов – националистически опонент на "лиловистите" от началото на 90-те, противник на връщането на имената на българските турци – БСП се върна към идеологическия регистър на "живковизма", склонявайки обаче за членство в НАТО.


За останалото, включително за едно пълноправно членство в ПЕС, обаче бе потребно ново и по-модерно лице. Така, след като Първанов ненадейно стана президент, на хоризонта изникна "идеалната кандидатура" на Сергей Станишев – "дете на Политбюро", но с европейска визия и международни амбиции. Сергей Станишев бе въплътената мечта на "лукановистите" – европейска фасада, широка (тройна) коалиция, пълноценно разпределяне на бизнес-интересите, че и "плосък данък". Пълен ужас за "лиловистите".


Разцеплението на десницата (СДС-ДСБ) и появата на популизма в центъра (в лицето на Бойко Борисов) обаче доведоха до нови времена, в които удобната формула за "лявото" като "червено в ядрото и националистическо в периферията" просто спря да работи.


БСП започна да губи от ГЕРБ. Не проработи нито европеизираният "лукановизъм" на Сергей Станишев, нито осъвремененият "лиловизъм" на Михаил Миков. Загуба след загуба. И спорове, спорове – къде и какво е "лявото"


За да се стигне до появата на Корнелия Нинова и "орбанизацията на БСП", която си е чист "неоживковизъм", без каквито и да било външни идеологически примеси. "Правешки популизъм" с неприкрита националистическа реторика. Неслучайно мандатът на новата лидерка на БСП започна с поклонение пред паметника на Живков в Правец. А ще завърши как – се питат мнозина. В "лява коалиция" с "Възраждане" на Костадин Костадинов или (заедно с ВМРО) на "Луковмарш"? След един дебат в "Панорама" между Ангел Джамбазки и Калоян Паргов, в който последният си замълча след остра реплика за "Луковмарш", дори това не изглежда чак дотам невъзможно.
Късото съединение между времената ражда каква ли не история, обичал да повтаря немският социолог Георг Зимел. Миналото лесно става настояще, но и настоящето се пробужда във вид на най-неподозирано минало.


Текстът е от портала "Култура"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  Мен по ма кефи афтентично дясното с цвят на люляк.Лявото не е на мода, ако не е афтентично дясно.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 835 Весело

  След съюза между БСП и умнокрасивците които се строиха под знамената на Маяма воевода и коленичиха пред Бащицата Радев групирането на политическия терен е оформено, досега умнокрасивците играеха с фалшиви фланелки върху червения екип но този път бяха принудени и въпреки отчаяното им отричане на очевидното ги махнаха.

  Тази година ще остане паметна с официалното разкриване на умнокрасивците чиято 'прозападна' 'дясна' дегизировка беше най-голямата политическа измама на прехода. Велика година.

  Иначе в така офомения ОФ БСП са консервативното крило а умнокрасивците крайното 'либерал' неомарксистко

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Най-смешното е, че на обяеството се втълпява, че
  така нареченото "ляво" е всъщност "ДАШНОТО"
  "ДАШНОТО" обещаващо да "ДАВА" всичко на всички,
  и зад касър ДАВАЩО реално само на ТЕСЕН КРЪГ ХРАНТУТНИЦИ

  НЯМА "ляво", няма "дясно",
  няма "горно" няма "долно"
  няма "вътрешно и външно"
  няма "диагонално и странично"
  ИМА само КОНКРЕТНИ ИМЕНА с КОНКРЕТНИ ИДЕИ
  КОЛКО
  ОТКЪДЕ
  ЗА КЪДЕ и НА КОГО
  да се ДАВАТ
  ВЗЕМАТ или
  ОТКРАДНАТ

  Това трябва да настоява обществото да му бъде казано

 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  Нема такова нещо като ОФ БСП!
  ДеБъ БСП е новата афтентична формация на либерално прогресивните българе.Тя е "Ляво-дясна" според случая.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Весело

  Точно това ляво на снимката след 1989 получи подарък от едно дясно което пък през комунизма преподавало политикономика

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  Това са някои данни за Унгарската и Българската икономика. Ако , Орбан е социалист, той е доста добър.
  ------------------------------------------------------------------------

  Минимална заплата: 464,20 EUR на месец (07.2019 г.) Евростат/286

  Брутен вътрешен продукт: 139,1 милиарда USD (2017 г.) Световна банка/57

  БВП на глава от населението: 14 224,85 USD (2017 г.) Световна банка /8031

  Коефициент на безработица: 3,4% (08.2019 г.) Евростат/4,1

  Държавен дълг като процент от БВП: 70,2% от БВП (2018 г.) Евростат/22

  Темп на нарастване на БВП: 4,0% годишна промяна (2017 г.)

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Гневно

  До коментар [#6] от "hope":

  Не ми фали Орбан,той е агент на Путин!
  Осен тва е лев, а не е афтентично десен!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Весело

  До коментар [#7] от "Платон Фъшкиев":

  И е ученик на Сорос

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  Е?! къде беше България, къде беше Унгария 1997 година, а днес Брутната среда заплата в Унгария е със 100 лева само по-висока от българската 240 000 форинта. И като сложим с 18% по-голяма черна икономика в България и 16 милиарда лева сива икономика и сложим природните дадености не съм сигурен, че в момента България е по&зле от Унгария.
  За Румъния пък вече е ясно, че съм прав. Леята започна ежедневно да пада.

 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Весело

  Опитите на Тонито да врачува как "орбанизираното" ляво щяло било да се съеши с националистите са в рязък дисонанс с реалностите на Мая Манолова и коленичилите на паважа пред Решетников. Но за това ни вопъл, ни стон! Е-ееех, мъка, мъка. И кал по ушите.

 13. 13 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Аутсайдери водат могъща борба срещу лузъри.

  Каква драма.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Весело

  " С тази разлика, че ако първото бе насочено срещу Сергей Станишев като председател на БСП, последното е подписано от самия Станишев като лидер на ПЕС, но интересното е, че твърденията вътре са почти идентични. "

  Докъде го докараха комунистите след поредната " изборна победа" ! А може би винаги са си били там, просто временно се сплотяват преди изборите в радостно очакване на " чудото да стане" - те пак да вземат в една добра мяра властта, а после....ах какво светло време ще настане ! Ама не би и пак сме в цикъла на ежбите и другарския огън....

 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":Е?! къде беше България, къде беше Унгария 1997 година, а днес Брутната среда заплата в Унгария е със 100 лева само по-висока от българската 240 000 форинта. И като сложим с 18% по-голяма черна икономика в България и 16 милиарда лева сива икономика и сложим природните дадености не съм сигурен, че в момента България е по&зле от Унгария.За Румъния пък вече е ясно, че съм прав. Леята започна ежедневно да пада.
  —цитат от коментар 11 на Да вярваме на истината


  -----------------------

  Покажи някаква статистика, така с общи приказки за числови показатели да спорим....
  Минималната в Унгария е по-висока с 356 лева.

  "Средната брутна заплата за работници на пълен работен ден в Унгария се повиши с 10,6 процента на 364 799 форинта (1,100 евро) през юни, съобщиха от Централната статистическа служба (KSH), пише електронното издание Hungary Today."


  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1924 Неутрално
 17. 17 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Какво ляво? Нали техният пиар Алгафари ги нарече феодали. Не капиталисти, а феодали.:)

 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2242 Весело

  Е, вече си имаме ляво-либерално-затоплистка формация така, че няма какво да се тревожим за съдбата на българското ляво.

 19. 19 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Преди години БСП осъществяваше управление на държавата при централна банка с неправилен начин за емитиране на пари.
  При наличие на фаталната грешка на централната банка, при всякакъв начин на работа на управляващата партия е с нарастващи щети.
  По време на своето управление, колкото по-добре БСП работеше за постигане на икономически растеж – толкова повече са нанесените щети. Тези щети подсигуриха провалът на правителството на БСП. Много хора още страдат от нанесените щети по време на управлението на БСП и не желаят БСП отново да участвува във властта.
  За успешна партийна дейност за устойчив държавен просперитет е необходима централна банка с правилен начин за емитиране на пари.

  Преди години членове на БСП са били съгласни с грешката на централната банка за неправилен начин за емитиране на пари, а сега обвиняват ръководството на БСП за понасяни недобри политически резултати от изпълнението на тяхното желание.

  Иван Митев - икономист
 20. 20 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Колкото и да не харесвам и двамата - и Станишев и Нинова, мога да кажа че все пак Сергея е с класи над Ниновица, докато той е про-европейски настроен и има що годе социалдемократични разбирания то Ниновица е просто една празна кратуна пълна с национализъм, русоробство и някакъв Живковски социализъм, наистина при Нинова БСП се изпразни тотално откъм съдържание.
  А иначе лявото в БГ е - дайте да дадем другари, безплатно това, безплатно онова, а откъде ще дойдат парите никой не знае. :)))

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Че БСП лява партия ли е?

 22. 22 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1603 Разстроено


  Че БСП лява партия ли е?
  —цитат от коментар 21 на Роси


  ++++++++++++++.........енергетици , свиневъди , КЛИЕНТЕЛА........ииии......чакаш теа нещо да """свършат" за хорицата............ВЕТЕРРР и МЪГЛААА........!!!!????!!!!!.....колкото Карлович и ДМИТРИЕВИЧ "" мислат """ за плебеса /...сън не ги ЛОВИ...../

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 23. 23 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Колкото и да не харесвам и двамата - и Станишев и Нинова, мога да кажа че все пак Сергея е с класи над Ниновица, докато той е про-европейски настроен и има що годе социалдемократични разбирания то Ниновица е просто една празна кратуна пълна с национализъм, русоробство и някакъв Живковски социализъм, наистина при Нинова БСП се изпразни тотално откъм съдържание.А иначе лявото в БГ е - дайте да дадем другари, безплатно това, безплатно онова, а откъде ще дойдат парите никой не знае. :)))
  —цитат от коментар 20 на oak17621787


  Какво от това, другарите ако можеха да мислят нямаше да са в тази непопулярна партия. Корни е биткаджийка, което допада на манталитета на електората на БСП. На Мая й предстои да покаже, че е по-голяма биткаджийка за да я измести.

 24. 24 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Докато тая престъпна партия не бъде разпусната със закон (те сами няма да го направят) и на нейно място не се сформира нова левица е безсмислено да се водят дискусси за съдбата на "лявото". Остава болезнено валиден единствено въпросът за престъпленията на комунизма. Докато съществува продължител на БКП обществото ще тъпче на едно място и ще продължава да дискутира комунизъм и антикомунизъм.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 25. 25 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Нека не забравяме, че тази партия ни доведе до два фалита за последните 30 години.
  Това трябва да се помни.

  Мирослав Владимиров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK