Нарушени ли са правата на починалото момченце

Посещението на няколко лечебни заведения в продължение на два дни и това, че хоспитализацията е извършена едва няколко часа преди смъртта, е основание да заключим, че медицинската помощ не е била своевременна.

© Дневник

Посещението на няколко лечебни заведения в продължение на два дни и това, че хоспитализацията е извършена едва няколко часа преди смъртта, е основание да заключим, че медицинската помощ не е била своевременна.Д-р Стойчо Кацаров е бивш депутат и областен управител, завършил е медицина и право. Той е един от основателите на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и негов председател. Текстът му е препечатан от страницата на организацията. Той е по повод на тригодишното дете, което почина в София от пневмония. Заради случая премиерът Бойко Борисов отстрани директорите на три столични болници.


Има няколко съществени въпроса, свързани лечението на починалото 3-годишно дете. Първият въпрос е нарушени ли са правата като пациент на малкия Александър?


Законът за здравето определя в своя член 86, че всеки пациент има право на достъпна и качествена медицинска помощ. Според чл. 81 на същия закон достъпната медицинска помощ се осъществява на принципите за
своевременност, достатъчност, сътрудничество, последователност и координираност


на дейностите между лечебните заведения.


Оказването на спешна медицинска помощ е безусловно. Чл. 100 на закона гласи, че "Всяко лечебно заведение е длъжно да извърши възможния обем медицински дейности при пациент в спешно състояние независимо от неговото гражданство, адрес или здравноосигурителен статут." Чл. 222 предвижда, че "Лекар, лекар по дентална медицина, медицинска сестра, акушерка и фелдшер, който откаже оказването на спешна медицинска помощ на лице в критично за живота му състояние, се наказва с глоба от 1000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - с лишаване от правото да упражнява професията си за срок от три месеца до една година."


Накрая законът в своя чл. 2 издига в принцип, че "осигуряването на достъпна и качествена здравна помощ се оказва с приоритет за деца, бременни и майки на деца до една година;"


Какво знаем за случая с Александър? Знаем, че след разболяването му родителите са го завели на преглед при неговия общопрактикуващ лекар, който му е предписал лекарства. На следващия ден родителите, виждайки че детето им се влошава, търсят отново медицинска помощ. Денят е почивен и общопрактикуващият лекар не е на работа. Не знаем,


а вероятно и родителите не са знаели кой поема ангажимента за неотложна медицинска помощ.


Детето е заведено за преглед в спешното отделение на педиатричната болница. Оттам е насочено към болница "Лозенец", където е прегледано и са му предписани допълнителни лекарства. Тъй като състоянието му не се подобрява, детето отново е заведено на преглед в детската болница, където впоследствие е хоспитализирано. Няколко часа след хоспитализацията състоянието се влошава и детето е преведено в болница "Пирогов", където след още няколко часа е починало.


Това са фактите, които са известни към този момент. Настъпването на смъртта е достатъчно основание да заключим, че детето се е нуждаело от спешна медицинска помощ. Посещението на няколко лечебни заведения в продължение на два дни и това, че хоспитализацията е извършена едва няколко часа преди смъртта, е основание да заключим, че медицинската помощ не е била своевременна. Няма никакви данни за сътрудничество, последователност и координираност на медицинските дейности между общопрактикуващия лекар и лекарите от детската болница и между тях и тези от болница "Лозенец". Здравната ни система не е осигурила никакви условия, за да се приложи принципът за приоритетно оказване на медицинска помощ на деца – в случая Александър е третиран така, както би бил третиран всеки на неговото място независимо на каква възраст е.


Фактическото описание на обстоятелствата е достатъчно, за да се направи обоснован извод, че


оказаната на Александър медицинска помощ не е в съответствие с принципите на закона


и в нарушения на правата му като пациент.


Вторият съществен въпрос, който следва от така направения извод за нарушени права, е кой е отговорен за това и има ли връзка между нарушените права на пациента и настъпването на смъртта? Отговор на този въпрос могат да дадат единствено компетентните органи – Агенция "Медицински надзор", прокуратурата и в крайна сметка съдът, след изясняване на всички факти и обстоятелства, изслушване на свидетели, експертизи и др.


Лекарите могат да се освободят от наказателна отговорност, ако се установи, че изходът от заболяването би бил един и същ, независимо от вида и времето на положените грижи. Ако в хода на разследването се установи, че фаталният изход би настъпил, независимо от това кога е бил хоспитализиран Александър и че няма медицинска дейност, която ако е била приложена, би предотвратила настъпването на смъртта, то нарушените права ще имат само административен характер. Лекарите ще се освободят от наказателна отговорност и ако се установи, че по независещи от тях обстоятелства (непреодолима сила)


те не са могли да положат повече грижи от направеното.


Административната отговорност от своя страна може да бъде адресирана не само към лекарите, извършили или неизвършили определени дейности. Тя може да бъде отнесена и към ръководителите на лечебните заведения, ако се установи, че не са създали подходяща организация на работа.


Накрая административната отговорност може да бъде адресирана и към министъра на здравеопазването или Министерския съвет, ако се установи, че приети от тях подзаконови нормативни актове възпрепятстват лекарите и лечебните заведения да спазват заложените в закона принципи. Законът обаче не предвижда административна санкция за това. Отговорността тук е само политическа.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 390 Любопитно

  RIP за момченцето!
  ........................
  Моят въпрос е:
  Нарушени ли са моите права, от това непрестанно обливане с помия на лекарите?
  Не се ли подкопава доверието ми към лекарите?

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Ако това е реална снимка от някоя от трите болници е потресаващо.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Завършил медицина и право-голем талант тоя.
  А някога работил ли е медицина или цял живот е разнасял ей такива листчета из канцелариите.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Кариера ама на бюрократ ,не на лекар...

  Така правят някой завършили медицина и после се усетили че има и по-лесно..

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Весело

  До коментар [#5] от "lynyrds":

  Имах предвид "Логика" от форума.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Гневно

  Това дете е починало в страшни мъки, на три години.
  От елементарно уважение, трябва да се стигне до истината и да има максимални наказания, не уволнение.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6164 Разстроено

  Личният лекар е трябвало да прати детенцето в болница още при първия преглед, но белодробните възпаления от такъв мащабен и опасен характер, трудно се установяват със стетоскоп.
  Друг е и въпросът, кога родителите са "изпуснали" детето да се разболее, и кога са го завели на лекар. Нещата не са само заради местенето от една болница в друга, когато вече дробовете на клетото детенце са се пълнели с кръв.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 523 Неутрално
 10. 10 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Какви ли възможности има един лекар примерно на улицата или в домашна обстановка да окаже каквато и да било спешна медицинска помощ без апаратура, без медикаменти, без линейка, ей така само с голи ръце. Че лекарят да не е извън земен титан! И него го боли глава и той се уморява и има нужда от почивка, и той не винаги е в кондиция да помага! Очевидно законът инкриминиращ виновност на лекаря отказал бърза медицинска помощ е хипер тъпо написан, в някое време от историята на човечеството, когато освен констатации и молитви нищо друго не са могли да вършат! При оценката на някакво нарушение, вкл в медицината е важно да се разследва прецизността в спазването на процедурата!

 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Разстроено

  Тук има един доста по-свериозен въпрос.
  Какво ще се промени СЛЕД анализът на случаят.

  Или ще отшумят нещата до следващият път когато отново ще имаме същата организация на дейностите.

  И тук виждаме защо България няма да се подоббри. Никой не протестира, никой не търси отговорност защо системата на задравеопазване във България не функционира,,,

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":


  До коментар [#5] от "lynyrds":Имах предвид "Логика" от форума.
  —цитат от коментар 6 на дерибеев


  Струва ми се че "Логика" беше жена! (Съвсем сериозно!)

 13. 13 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ivan_":

  И тук виждаме защо България няма да се подоббри. Никой не протестира, никой не търси отговорност защо системата на задравеопазване във България не функционира,,,
  —цитат от коментар 11 на Ivan_

  Ха , никой не протестира? Та Банкянджи боко се възмути, отряза главинта на трима дофтури - директори, и призова за възмездие. Сега където видиш лекар, можеш да му удариш един шамар. Какво повече искаш? 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Спрете
  —цитат от коментар 9 на ralita68


  Защо да спираме, за да продължават лекарите безнаказано да ни се подиграват.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Има доста въпросителни - дори и извън леталния изход.

  От педиатрията твърдят, че детето не е идвало при тях сутринта. А то е било там.

  Откъде идва това разминаване? Защо не са го регистрирали, че е потърсило помощ при тях?

  Значи още от тук работата започва леко да мирише.

  И после стигаме до Лозенец дето го връщат да се лекува вкъщи.

  Ако бяха го хоспитализирали от самото начало дори и впоследствие детето да беше починало в болницата поне нямаше да има съмнения за това дали е било адекватно прегледано. А така съмненията са доста осезаеми.

 16. 16 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Спрете
  —цитат от коментар 9 на ralita68


  Що?

  Щото лекарите са прави дори когато пациентите мрат?

  То значи няма значение дали лечението пациентът ще живее или не. Важно е да не разваляме хатъра на учЕните люде.

  А на простолюдието му е разрешено просто да мре - друга функция то няма.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  За съжаление, нарушени или не, вече няма значение.

  Но такава е днешната системата. Може и да умреш, но важното е правата ти да не са нарушени.

 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Разстроено

  До коментар [#13] от "zegi":

  Лекарите и те са потърпевши от системата.

  Искам да има промени във системата, цялата система. Лекарите и те са хора и независимо, че са вътре в тази порочна система и донякъде се облагодетелстват от нея са всъщност и най-големите потърпевши от нея. Те и затова се изнасят масово от тази държава и отиват в по-нормални.

  Лекарите следва да се уважават , а не да им биеш шамари.
  Но за да ги уважаваш, трябва те да са в първата редица на тези протести, защото както вече написах, те са най-потърпевшите...

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vova Josei-ki":

  "Нарушени ли са моите права, от това непрестанно обливане с помия на лекарите?
  Не се ли подкопава доверието ми към лекарите?"

  ---------------
  Ами помислете, дали изобщо трябва да съдим някого? Подкопаваме доверието в хората.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Калинки, турци и цигани избират батбацун.
  По цял ден си драпат дедовия за по 3-5к заплати.
  Накрая искат и здравеопазаване. Да ама не.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 21. 21 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  завършил е медицина и право."Логика?
  —цитат от коментар 4 на дерибеев


  Логика не е завършила медицина, а е клиент на завършилите медицина. Сега се радва на чистият въздух на Карлуково и няма достъп до Интернет.

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#15] от "Николов":

  Родителите са направили запис с телефон, как ги разиграват.

  Тези записи трябва да станат обществено достояние. За да стане ясно как се лекуват обикновените хора.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Детето е заведено за преглед в спешното отделение на педиатричната болница. Оттам е насочено към болница "Лозенец"..............................

  Това са фактите
  ------------------------------------------

  Доколкото си спомням, от педиатричната болница отрекоха да са приемали за преглед малкия Алекс сутринта, както и да са го насочвали към болница "Лозенец".
  Толкова от мен по фактите на г-н Кацаров.

  Мараба, С-ДС доносници!
 24. 24 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Не може медик да има толкова дебилно мислене и на това отгоре да манипулира общественото мнение .Гн Кацаров , вие някога преглеждали ли сте дете ,което има оплаквания от кашлица ,може би температура ,гърло и т н , а преглеждали ли сте по 60 до 80 човека дневно с такива и други оплаквания ,кореми ,порязани ,инфаркти ,инсулти ,болки и т н и т н .Според вашите ценни напътствия всеки един от тези пациенти трябва да се обслужи спешно ,джипито му трябва да виси 24 часа непременно ,някои от джипитата в малките населени райони го пряват вече 19 години без почивка , винаги да реагират веднага ,щото се нарушават правата на пациента ,а ако не го намериш ,видиш ,ли трябва да се разтреля джипито или пък приемащия лека р,които също е прегледал поне 50 души и поне 10 от тях ще се влошат ,ще направят и тежко усложнение ,може би някои ще загинат , та и тях ли веднага трябва да вкараме на реанимация ,щото видиш ли могат да се усложнят.ИМА СИ ПРОТОКОЛ ,който се спазва ,останалото е въпрос на развитие на болестта ,състоянието на човека и правилна преценка от самия човек и близките му и приемащия медик и винаги ще има загинали и винаги ще има обвинения ,че ей това и онова можеше ,ама не се направи ,затова ,хора ,които не работят пряко медицинска дейност да не дават заключения ,ДЕБИЛНО Е .

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  А какво става в провинцията, където има само една болница.

 26. 26 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#16] от "Николов":

  С тези велики мисли в главата ти не знам как отиваш на доктор ,но ако той ги разбере ,няма да може да ти помогне със сигурност и ще те остави да измислиш сам лечението и помоща за себе си ,което е силно фатално , българския пациент мре поради най честа причина ,а именно ПРОСТОТИЯТА СИ , с която никой не може да се пребори .

 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Любопитно

  До коментар [#22] от "hope":

  "До коментар [#15] от "Николов":

  Родителите са направили запис с телефон, как ги разиграват.

  Тези записи трябва да станат обществено достояние. За да стане ясно как се лекуват обикновените хора."

  То на такива критични места трябва да се води съвсем официален запис - аудио, видео, документално, всякак. Да се вижда ясно кой кога пристига, къде, с кой разговаря, какво му се разпорежда, как бива обработен случаят му - секунда по секунда!

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Любопитно

  До коментар [#24] от "edin drug":


  "Според вашите ценни напътствия всеки един от тези пациенти трябва да се обслужи спешно ,джипито му трябва да виси 24 часа непременно ,някои от джипитата в малките населени райони го пряват вече 19 години без почивка , винаги да реагират веднага ,щото се нарушават правата на пациента ,а ако не го намериш ,видиш ,ли трябва да се разтреля джипито или пък приемащия лека р,които също е прегледал поне 50 души и поне 10 от тях ще се влошат ,ще направят и тежко усложнение ,може би някои ще загинат , та и тях ли веднага трябва да вкараме на реанимация ,щото видиш ли могат да се усложнят."

  Който не може да си изпълнава задълженията -да подава оставка!
  В момента, в който си се подписал ти поемаш отговорност да си вършиш работата, така както трябва. Преценил си, че можеш.
  Аз като не мога да карам самолет - не подписвам да карам самолет!

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Любопитно

  До коментар [#24] от "edin drug":


  "ИМА СИ ПРОТОКОЛ"

  Някой ден, някой обезумял от мъка баща ще прескочи "протокола" с нож, брадва или пистолет и ще вземе правосъдието в свои ръце. Вярвайте ми, момента не е далеч.

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на www
  www
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Колко много глупости се изписаха тука. Още не се знае точната причина за смъртта на детето а специалисти много, включително има и лекари дрънкащи простотии. Не се знае все още 1) Вирусна пневмония - кой вирус точно? 2) История на детето, имало ли е проблеми и предшестващи подобни заболявания и т.н. 3) С какво все пак е лекувано?

 31. 31 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 640 Любопитно

  То на такива критични места трябва да се води съвсем официален запис - аудио, видео, документално, всякак. Да се вижда ясно кой кога пристига, къде, с кой разговаря, какво му се разпорежда, как бива обработен случаят му - секунда по секунда!
  —цитат от коментар 27 на Веселин Дечев


  С очите си го видях, в Спешното на "Нова болница" във В. Търново!
  Ето как става:
  Седим ние на пейката и си чакаме реда. Половинката страда от сърдечна недостатъчност. От едната страна на пейката е вратата на дежурния кабинет, от другата страна, отвисоко, в нея се е прицелила камера за която се предполага с огромна вероятност че записва и видео и звук. (По принцип служещите там не трябва да знаят дори и камерата да е повредена с месеци а договорът с поддържащата фирма да не е подновен.)
  Така; излиза дежурен лекар и на крак разпитва поредния пациент или негов роднина (вярно, болният ако се крепи на крака въобще не е за Спешна помощ, нали така). Синхронно под камерата застават две каки от персонала дето уж им приключила смяната, и започват оживено да клюкарят на несъществена тема, ама почти викат! И много бързо говорят, пауза няма, къде 120 думи в секунда, надприказват се. Съответно камерата, и да записва звук и видео, не вижда кои са съответните каки саботиращи държавния шпионаж, камо ли да чуе нещо от разговора на лекаря с пациента. Ние все така си чакаме на пейката и гледаме/слушаме сеир. Даже и аз не разбрах какво си говорят докторът и пациента, какво остава за камерата!...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  На починалите никой не може да им наруши правата и слава богу.

 33. 33 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

  Защо да подавам оставка ,това си е моя работа ,аз я работя тази работа ,на това място 10 години преди да ми наложат да я работя по 24 часа денонощно , след това се пробвах да я работя денонощно ,разбрах ,че пациента не признава правото ми на почивка и живот , разболях се ,за радост не фатално като 90% от моите колеги в общината , в която вече се явявям последен лекар и няма никакви желаещи други да дойдат в последните 25 години , вече с 10 заболявания , защо ли не мога да чуя телефоните на едни и същи другари ,свикнали винаги през нощта да ми звънят ,те имат проблем ,не аз , а и не плащат нищо ,за да им го разреша , по договор е така ,само ,че моето здраве не позволява да го изпълнявам ,да дойде друг .

 34. 34 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#29] от "Веселин Дечев":

  Не се безпокой за това , за обезумелите бащи ,дето обезумяват в 90% от случаите ,щото смятат ,че сме им роби и искат всичко веднага и точно както те го искат , сме се подготвили отлично ,ние също имаме много добра подготовка , също не ходим с голи ръце отдавна на работа ,в кабинети и коли и то не само с паник бутонче ,а и сме парирали такива нападения достатъчно пъти ,включително и цигански тумби , хайде да не се опитвате да скачате на всеки доктор , с агресия ,повярвай ми ,в случай на нужда ,умираш със сигурност на момента и няма сила ,която да ме накара да се хвърля да те спасявам ,а зад гърба ми някой обезумял да ми опира нож или пистолет ,пробва ли са се , не са успели ,зависи кой кого приятелю , в Русия имаше преди години такъв случай с един изрод тръгнал да трепе докторите в спешното ,обезумял ,тръгна да трепе персонала с оръжие ,ама се случи на по якичък доктор ,дето го уби с един удар ,защото оня искаше да убива ,познай на доктора дали му направиха нещо ,защото камерите ясно показваха кой кого напада .Единственото ,което ще постигнете е ,да ходим с охрана навсякъде ,мен са ме пазили на адрес и по 6 полицаи с калашници и никак не ме е страх от никого ,а в центъра на Париж ,бях свидетел как се пази спешно отделение с над 100 души ,чинно чакащи ,кървящи и спешни с десетки часове и никой не скачаше и не обезумяваше ,щото го пазеха трима полицаи с автомати ,има начини да се обуздае агресията ,спокойно ,само да не стане да мрете извън вратите на спешните отделения ,щото няма кой да ви отвори ,докато не пристигне въоръжена охрана ,мазохистите дето да желаят да ги бият и убиват свършиха , отдавана си контролираме достъпа до всеки кабинет с блиндирани врати , видеонаблюдение и строго пускане на пациенти до двама и то ако ни харесат ,ако не висят навън ,докато дойдат други двама полицаи да им помагат .

 35. 35 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#30] от "www":

  Абсолютно си прав , особено за простотиите ,които се дрънкат ,хората се насъскват взаимно и това не е добре за здравето на никого .

 36. 36 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#31] от "Хит®ата Св®ака ;)":

  Интересни мисли , колко ли трябва да си не добре ,за да измислиш цялата тази история , излиза ,че ти си прав ,а видиш ли ,като отидеш на доктор през нощта ,щото не си се лекувал през деня и през останалото време , не си намерил време да си регулираш лечението на сърдечната недостатъчност в нормално време , та ,добре ,случва се и през нощта в спешното се събират мазохисти доктори ,които като те видят там и решават ,че веднага трябва да те убият , да не те изслушат и прегледат още в коридора ,задължително пред камерите , събират агитки за да правят шоу за публиката , как ги измисли тези неща ,много умно наистина !

 37. 37 Профил на vjz16501245
  vjz16501245
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "edin drug":

  Като лекар трябва да се съглася с колегата.
  Много е лесно за хора, които не са изпитали на свой гръб реалностите на здравеопазването в България да критикуват и дават акъли. Моят съвет е завършете медицина и направете нещата, които предлагате.
  Търсете вината в политиците, които вече 20 години говорят едни и същи неща, но не ги правят като въвеждане на електронна система в здравеопазването например.
  За себе си мога да кажа, че работих като педиатър в България от 1991 до 2010 и оттогава съм на запад. Няма сила, която може да ме накара да работя в българска болница отново.

 38. 38 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#23] от "Манчо":

  До колкото четох, няма данни да е приемано сутринта в Педиатрична, защото след дълго чакане родителите се отказват и отиват сами в Лозенец.

 39. 39 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Прави впечатление, че авторът търси вина в лекари, в министри и кой ли не от системата. Но по подразбиране приема, че у родителите няма нужда да се търси изобщо проблем - нищо, че сам споделя как не са знаели кой поема дежурствата на личния им лекар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK