Граждански организации: Симеонов да напуска кабинета на Димитър Пешев

Гражданският ред и демократичните ценности са поставени в безпрецедентен риск от избора на Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание, посочват правозащитници

© Георги Кожухаров

Гражданският ред и демократичните ценности са поставени в безпрецедентен риск от избора на Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание, посочват правозащитнициГражданският сектор остро осъжда избора на Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание става ясно от подписка, публикувана от "Маргиналия". Тя е насочена към председателя на 44-ото Народното събрание Цвета Караянчева и председателите на комисии в парламента.


Уважаеми дами и господа!


Гражданският ред и демократичните ценности са поставени в безпрецедентен риск от избора на Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание. Абсолютно недопустимо е в годините до изтичането на мандата на този парламент Симеонов да обитава кабинета на един от най-достойните българи, защитил евреите от депортирането им през 1943 година – Димитър Пешев.
Ние, лидерите на правозащитни организации, защитаващи малцинствата, организации на хора с увреждания, както и на ЛГТБИ общностите и борещи се срещу езика на омраза, сме ставали многократно свидетели на


демонстриране на унизителен, расистки и дискриминационен език от страна на бившия вицепремиер.


През 2017 година Валери Симеонов бе осъден на първа инстанция от Районен съд – Бургас, за антиромската си реч на омразата като народен представител от трибуната на Народното събрание на 17 декември 2014 г. Предупреждавали сме и колегите си от международната общност за необратимите стъпки на властта в България, поставящи страната ни отвъд либералния и демократичен дух на Европейския съюз.


Демокрацията и правата на малцинствата са неразделно свързани. Този избор е


огромна и срамна грешка и ще доведе до дълбоки морални последици.


Призоваваме незабавно да бъде започната процедура по предсрочното освобождаване на Валери Симеонов като заместник-председател и по този начин да бъде даден ясен знак, че сме част от общество, което поставя социалната солидарност и доверие като стратегическа обществена ценност.


Подписали:


Юлиана Методиева, председател на сдружение "Маргиналия"


Румен Петров, член на УС на сдружение "Маргиналия"


доц. д-р Александър Оскар, председател на ОЕБ "Шалом"


Деян Колев, председател на център "Амалипе"


Димитрина Петрова, БОЛД


адв. Даниела Михайлова, сдружение "Инициатива за равни възможности"


Огнян Исаев, журналист, който съди Валери Симеонов в Европейския съд по правата на човека


Юлия Дандолова, изпълнителен директор на ОЕБ "Шалом"


София Коен, председател Централен израелтянски духовен съвет


Васил Хайкин, ОЕБ "Шалом"


Красимира Готева, ОЕБ "Шалом"


Виктор Мезан, ОЕБ "Шалом"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK