Нужен е значителен напредък за върховенството на закона в България

Посланик Херо Мустафа и Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България

© Цветелина Белутова

Посланик Херо Мустафа и Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в БългарияХеро Мустафа, посланик на САЩ в България, обясни в първата си програмна политическа реч, откакто пристигна в София преди месец, трите водещи приоритета на посолството за следващите 3 години. Това стана на бизнес закуска на Американската търговска камара в България (AmCham) и в самото навечерие на среща в Белия дом между президента Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов.


"Това не е възнаграждение за покупката на бойните самолети F-16", изтъкна Мустафа предстоящото посещение на българската делегация във Вашингтон следващия понеделник, 25 ноември.


Предлагаме ви официалния вариант на словото ѝ, както и звуков запис на речта пред AmCham в София:

Г-н президент на Американската търговска камара Оливие Маркет,
Г-да членове на борда,
Колеги, членове на Американската търговска камара,


Уважаеми дами и господа,


За мен е удоволствие да бъда тук днес. Оценявам вашето топло посрещане. В България съм малко повече от месец, но вече се чувствам добре приета тук. Досега прекараното тук време беше изпълнено с много работа, а и с много удовлетворение. Срещнах се с множество партньори от правителството и с граждани, с удоволствие се запознавам с българската култура. Ако първите ми седмици могат да се смятат за показателни, мандатът ми като посланик на САЩ в България ще бъде много вълнуващ.


Бих искала да поздравя Американската търговска камара в България за многото успехи през тази година. Знаем, че България и САЩ стават по-силни заедно чрез търговските връзки помежду си. Президент Оливие Маркет и изпълнителен директор Петър Иванов – вашите визия и лидерство заедно с тези на членовете на борда на камарата служат за пример за други американски камари по света.


Горда съм, че американските компании осигуряват важни за българската икономика инвестиции и нови работни места. Американските компании са инвестирали доста над 2.5 милиарда щатски долара в българската икономика, като са създали над 30 хиляди високоплатени работни места за висококвалифицирани специалисти, което пък поставя САЩ сред шестте най-големи инвеститори в страната.


Търговският обмен между двете ни страни през 2018 г. възлиза на 1.2 милиарда щатски долара и продължава бързо да нараства. Вносът от САЩ дава на България високотехнологични продукти от последно поколение, като особено голям е ръстът при електронните устройства, автомобилните части, оборудването на електроцентрали и медицинската техника.


И това не е всичко. Ако положим още повече усилия и ако бъдем още по-целенасочени, можем да сме сигурни, че това ще е само началото. Комбинирането на американски капитал и ноу-хау с българската динамична, висококвалифицирана и пълна е енергия работна сила обещава да се създаде добавена стойност от двете страни на Атлантическия океан.


Горда съм и с това, че американските компании задават стандарта за корпоративна социална отговорност и принос към общността. Американките фирми в България инвестират милиони долари за опазването на околната среда, за развитието на образованието и здравеопазването.


Знам, че всички се интересувате какво ще се случи във Вашингтон следващия понеделник, когато президентът Тръмп ще посрещне премиера Борисов в Белия дом. Разбира се, аз трябва да оставя нашите ръководители сами да говорят, но съм убедена, че това ще бъде една много положителна и ползотворна визита. Тази среща представлява възможност не само да се изтъкне силата на нашите стратегически взаимоотношения, тя е също така възможност те да преминат към следващото по-високо ниво. Очаквам президентът Тръмп и премиерът Борисов да обсъдят ползотворното сътрудничество, което имаме в областта на сигурността, двустранната търговия и инвестиции, подкрепата за върховенството на закона и правоприлагането, както и енергийната сигурност на България.


Трябва да се възползваме максимално от този етап в развитието на българско-американското партньорство и заедно да вървим към постижими цели. С обединените визии и лидерство на частния сектор и правителството, можем да подготвим идните поколения за професиите на бъдещето и да изградим по-силни общности и семейства тук, в България. Можем за създадем икономически връзки през Атлантическия океан, които да донесат ползи, както за американците, така и за българите.


Към какво трябва да се стремим в съвместната ни работа за изграждане на по-стабилна и просперираща България? Нека за момент се спра на моята визия за идните три години.


Първо, нека създадем една България, която да е истински енергиен хъб. България има потенциала да се превърне в добре развит пазар за природен газ и електроенергия в региона. Трябва да подкрепим усилията на страната за постигане на енергийна независимост и устойчивост, така че тя да не бъде повече зависима от един доставчик на енергия. Съединените щати ще работят с нашите български приятели и партньори, както и с другите страни в региона, за да отворят пътя за идването на втечнен природен газ на Балканите. По-голямата конкуренция ще доведе до по-ниски цени за българските компании и потребители. САЩ ще изпратят също така екип от технически експерти, който да проучи възможностите за развитие на ядрено-енергийния сектор в България, като направи посещения и в Белене и Козлодуй.


Второ, след три години България трябва да е на път да се интегрира още по-добре с водещи икономически институции, включително ОИСР и еврозоната. България е лидер в интеграцията на Балканите, но тя има потенциал да стане важна, активна членка в ключови регионални и световни институции.


Трето, България трябва да постигне значителен напредък в установяването на върховенството на закона и борбата с корупцията. След три години България може да бъде най-атрактивната дестинация в региона за американските компании. Напредъкът на България измерваме чрез конкретни показатели. Понастоящем докладът "Правене на бизнес" на Световната банка поставя България на 59-а позиция. В класацията на "Прозрачност без граници" страната е 77-а. И двете позиции са твърде ниски. Нека се стремим да помогнем на България да се издигне и в двете класации.


Сега му е времето. Налице са съвкупност от фактори: политическа воля, нация; готова да действа, за да види качествено повишаване на жизнения стандарт; регион, изискващ българско лидерство, и стабилна макроикономическа картина с много възможности за растеж. Отключването на пълния потенциал на българско-американските икономически отношения изисква плодородна почва. Тя изисква подобряване на инвестиционния климат, на регулаторната предвидимост, на тръжните процедури и на надеждността на съдебната система. Тя изисква свободни, динамични и жизнени медии, които внимателно наблюдават всички тези процеси, принуждавайки всички участници – частни и държавни – да играят честно и отговорно. Колкото по-добри са тези условия, толкова по-добри ще бъдат рейтингите за България – и толкова повече възможности ще имате, за да разширите дейността си, постигайки печалба и стойност и укрепвайки нашите трансатлантически икономически връзки. Това също така ще създаде условия за българите, които са потърсили възможности извън страната да се завърнат със своите знания, опит и капитал, за да насърчат по-бързия растеж у дома.


Тези положителни развития изискват откровени и открити дискусии за това, какво сме направили добре и къде трябва да търсим подобрение. Тези дискусии ще се нуждаят от вашия принос, тъй като вие сте на терен и можете най-добре да посочите съществуващите пропуски и да предложите начини за тяхното подобряване. Ще разчитам на вас и с нетърпение очаквам този диалог.


От своя страна аз планирам да съсредоточа работата на посолството върху приоритетите, които обичам да категоризирам като трите С: свързаност, сътрудничество и справяне с корупция.


Първо относно свързаността: Ще работя за задълбочаване на връзките между България и Запада на всички фронтове, включително икономически, военни, търговски, културни и връзки между хората. Това обхваща гражданското общество, включително жените и младежите, както и малцинствените общности в неравностойно положение. Този приоритет се отнася не само до задълбочаване на връзките, но и до уважението. Уважението към културите и народите означава по-голямо разбиране, а по-голямото разбиране обикновено означава по-добра комуникация и сътрудничество.


България е силен съюзник в НАТО от 15 години. Изборът на българското правителство на многофункционалния изтребител F-16 ще сближи нашите страни, тъй като като част от това споразумение Lockheed Martin ще инвестира в България и българите. Но това е само началото на пътя на България към военна модернизация и по-нататъшна интеграция в НАТО. Правителството трябва да поддържа нивото на разходите за отбрана до поне 2 процента от БВП. Също така трябва да се съсредоточим повече върху Черноморския регион и военноморския капацитет.


Второ за сътрудничество: Бих искала да работя с всички мои колеги в региона за насърчаване на регионалното сътрудничество. България е конструктивен участник в региона и лидер в процеса за европейска интеграция на Западните Балкани. Например, страната е била стратегически партньор за подобряване на контрола върху сигурността на границите и миграцията по външните граници на ЕС, както и за обмен на информация в рамките на Балканите. Като пример за своята лидерска роля България се съгласи да бъде един от домакините на регионален форум, фокусиран върху противодействието на насилието и екстремизма на Балканите следващия месец в София.


Енергийната сигурност също е важна част от националната сигурност. България внася по-голямата част от енергията си от Русия, включително цялото си ядрено гориво и почти целия си природен газ. Ще работя, за да подкрепя усилията на България за диверсифициране на енергийните доставки, включително интерконектора Гърция - България (IGB) и участието на България в плаващата платформа за съхранение и регазификация в Александруполис, Гърция. Този месец пътувах с моя гръцки и с моя азербайджански колега, с министъра на енергетиката, с министър-председателя и със съответните ръководители от частния сектор до област Хасково, за да инспектираме напредъка в строителството на IGB. Но нека не спираме дотук. Трябва да продължим да изграждаме връзки със съседните страни, като вертикалния маршрут към Румъния, Унгария и Австрия и хоризонталния към Сърбия и може би Северна Македония. Трябва също така да гарантираме и честен, недискриминационен и прозрачен пазар, което е ключово за диверсификацията.


Трето – по въпроса за справянето с корупцията: Ще работя с българското правителство и гражданското общество в борбата с корупцията и за подобряване на върховенството на закона, което е от ключово значение за постоянния растеж на България. Изграждането на силна демокрация изисква постоянна работа в защита на върховенството на закона и свободата на медиите. Само когато могат да бъдат чути всички гласове и когато гражданите вярват в своето правителство и неговите институции, една държава и една икономика могат да достигнат пълния си потенциал.


Благодаря ви за поканата да бъда тук днес и за възможността да представя моята визия като посланик на САЩ в България. Изпълнена съм с въодушевление и надежда за посоката, в която се развива българско-американското партньорство като цяло. Също така съм уверена, че двете ни страни ще постигнат много през идните години. Но можем да успеем само, ако правителствата, компаниите и гражданите работят заедно за постигането на общите ни цели. Защото заедно сме по-силни.


Благодаря ви.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  Започва тричането за тези, които не са разбрали !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  Или край на "баланса" !
  Или мигом в миманса !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Борисов беше осветен :)
  Сега ще му е по-трудно да шикалкави с прегръдки и целувки за да се откопчи от несвършената работа ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Тааа па. У нас наще ора закон не ги бърка, те просто си правят каквото са си решили. Е, разбира се, че си плащат за това, но ... .

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  "България трябва да постигне значителен напредък в установяването на върховенството на закона и борбата с корупцията."

  Хем я цуна по бузата...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Хората се мъчат да се борят и за своите интереси и за нашите интереси , да можем и по вертикала и по хоризонтала да не зависим само от един единствен доставчик на енергия , защото виждаме какво става ,продават ни най скъпите горива в света ,разсипват ни икономиката ,за да си прокарват червените другари революцията и идеите ,е да ,ама не .

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Явно не е сработило. Обратен ефект.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 703 Разстроено

  Не е лесно да си министър, или друг вожд с България. Защото колкото и да са смислени предложенията откъм свободния свят, портретът на Путьони гледа строго от стената... И тези предложения ще бъдат обсъждани и мъдрени десетилетия, само и само да НЕ се приемат, по обясними причини. Вече никой не си и помисля за реална диверсификация, това ще доведе до сбогуване с властта на цели династии. Енергетиката в страната може и да се нормализира и модернизира някой ден, но малцина от тук пишещите ще доживеят.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 9. 9 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 504 Разстроено

  "Понастоящем докладът "Правене на бизнес" на Световната банка поставя България на 59-а позиция. В класацията на "Прозрачност без граници" страната е 77-а.И двете позиции са твърде ниски. "....

  За всички е ясно на какъв хал сме, колкото и да се хвали премиерът!

 10. 10 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Иронията е, че сделката за Ф16 на която умнокрасавците толкова се радваха им изкопа гроба. Приета с гласовете на Борисов и Пеевски в парламента, тази сделка им даде пълен картбланш да правят каквото си поискат с когото си поискат в България. Унокрасавците протестират срещу Гешев и Цацаров а официален Вашингтон ги кани на посещение. По-ясно от това – здраве му кажи!

 11. 11 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1191 Разстроено

  Още много прегръдки ще трябва да се случат...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 291 Весело

  Споко г-жо Мустафа, нали избраха Гешев за ГлавПрок и Цацаров за шеф на КПКОНПИ! Те, двамата титани на правото, ако трябва, ще го хванат всеки за една ръка това върховенство и ще го доведат, ако трябва насила, у нас .... :):):) Върховенството на закона ей го де, зад ъгъла е и идва ли, идва насам .... :):):) И така вече цели 30 години ... :):) Аха да дойде и все нещо го спира и не идва, мамка му, това върховенство на закона ... :):):) А министъра на правосъдието джурка файловете и тайминга и гледа "умно, умно" там, където аха да дойде върховенството на закона и то все не идва ... :):):)

 14. 14 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  ..... "напредък за върховенството на закона в България" .......... Във Финландия при регистрирани 425 хил. престъпления за 2018 г. прокурорите са 402-ма, докато в България при регистрирани 120 хил. престъпления са 1977 прокурори и 540 следователи. И няма нито един осъден от високите етажи на властта за корупция, от как са Цацаров и Гешев ..... В България няма корупция, а само усещане за такава.... По данни на Европейската комисия, България е на първо място в целия ЕС по публична дотация на съдебната власт като процент от БВП – 0.6%. Отделно към бюджета отиват съдебните такси и други приходи. Данните на ЕК ни дават друг интересен факт – България е на 5-то място от целия ЕС по брой съдии: на всеки 100 хил. души от населението се падат по 30 съдии. 

 15. 15 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Онзи светско-дипломатически момент, в който Херо стисва дебеловратите без прегръдка.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 679 Неутрално

  ...Хем я цуна по бузата...
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  Хм, Кубрат Пулев едва не го осъдиха за подобно нещо.

  Eddie lives... somewhere in time!
 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  Абе важното е, че в понеделник Баце е в Овалния кабинет. А льотчика и коленичещите пред него ще подсмърчат и давят от злоба и безсилие.
  Кеф!!!

 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#17] от "tigervi":

  Ами нямаше нищо подобно в нещото.

 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 564 Весело

  Две неща трябва да се случат за да има напредък в правосъдието:
  1. Конпирите да бъдат освободени, а развъдникът им официално закрит.
  2. Праскуратурата в правителството. Обвинението е държавно. Гласували сме на правителството да управлява държавата, значи да си поеме отговорността за обвиненията.
  3. Праскурорите нямат работа в съдебната власт. Прости принципи.

  Не че пак няма да сме олигархична държава, просто ще е по-трудно да се управлява като мафиотски картел.

 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  Логото, на чиито фон са снимани посланичката и шефа на АмЧам докарва до бяс всички врагове на България.
  Кеф!!!

 22. 22 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  "България трябва да постигне значителен напредък в установяването на върховенството на закона и борбата с корупцията."

  Още малко. После за върховенството на закона ще се погрижи милиционер Гешеф, а с корупцията на Шишко номер 1 и Шишко номер 3 ще се пребори лично Шишко номер 2.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  Две неща трябва да се случат за да има напредък в правосъдието:1. Конпирите да бъдат освободени, а развъдникът им официално закрит.2. Праскуратурата в правителството. Обвинението е държавно. Гласували сме на правителството да управлява държавата, значи да си поеме отговорността за обвиненията.3. Праскурорите нямат работа в съдебната власт. Прости принципи.Не че пак няма да сме олигархична държава, просто ще е по-трудно да се управлява като мафиотски картел.
  —цитат от коментар 20 на puknatastotinka


  Всъщност, това са проблемите на прокуратурата, а не дали Гешеф е достатъчно симпатичен.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Трябваше да го каже на Борисов, докато я разхождаше с джипката. Но не е сигурно, дали това зависи от него.

 26. 26 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alarmstufe: Rot":

  "Абе важното е, че в понеделник Баце е в Овалния кабинет"

  Напълно заслужено Баце получи тази награда. Толкова пари платихме, оставаше и да не го поканят.

 27. 27 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1052 Весело

  Май някой пак ще вдига кръвно...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 28. 28 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1052 Весело

  Май някой пак ще вдига кръвно...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  ...... "върховенството на закона в България" ... При ГЕРБ корупцията се дисциплинира !!! Днес, за да дадеш рушвет, не е достатъчно да пожелаеш, а трябва да благоволят, да позволят да го дадеш. Такава е еволюцията.........Едно време поне всички имаха демократичен достъп до корупцията, а сега обикновеният гражданин отново е "отрязан" ...... а Цацаров и Гешев бдят ..... за спазването на "новите правила" и за "целесъобразността"...... И е съвсем логично когато "прасетата" избират "здравен инспектор" който да казва "кое прасе е чумаво"..... да няма нито един обвинен висш действаш представител на властта, от страна на спец. прокуратура и съд.....за 7 год. и 10 г. управление на ГЕРБ........

 30. 30 Профил на Няма Фандък за лиляви комунисти
  Няма Фандък за лиляви комунисти
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Започва тричането за тези, които не са разбрали !
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Последни надежди. За винаги неразбралите.

 31. 31 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 985 Любопитно

  Май някой пак ще вдига кръвно...
  —цитат от коментар 28 на не на безразличието


  Кой, Бой Кики ли? Или Хаяско?

 32. 32 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 284 Гневно

  "Трето, България трябва да постигне значителен напредък в установяването на върховенството на закона и борбата с корупцията. След три години България може да бъде най-атрактивната дестинация в региона за американските компании. Напредъкът на България измерваме чрез конкретни показатели. Понастоящем докладът "Правене на бизнес" на Световната банка поставя България на 59-а позиция. В класацията на "Прозрачност без граници" страната е 77-а. И двете позиции са твърде ниски. Нека се стремим да помогнем на България да се издигне и в двете класации.

  Отключването на пълния потенциал на българско-американските икономически отношения изисква плодородна почва. Тя изисква подобряване на инвестиционния климат, на регулаторната предвидимост, на тръжните процедури и на надеждността на съдебната система. Тя изисква свободни, динамични и жизнени медии, които внимателно наблюдават всички тези процеси, принуждавайки всички участници – частни и държавни – да играят честно и отговорно."

  Казаха ли ти го Баце, казаха ли ви го герберастя - и то от най-високо ви го казаха, дано скоро да започнат и да ви дърпат ушите...
  Колкото и Ганя да фамилиарничи и да се гушка с американката, вземи тая критика-шамар...да го видим що ще отговаря, ако има достойни журналисти да му зададат въпроси де...надявам се.


  www.commcrime.blogspot.com
 33. 33 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Скоро Мустафа ще осъзнае, че тези хора - Борисов, Цацаров, Гешев, са сложени там именно за да няма напредък във върховенството на закона и няма как да работиш с тях за такава цел. Работи се с хора, които имат същата цел и желание като теб. На тях не им пука, че България може да стане привлекателна дестинация за инвестиции. На тях им пука Шопара и подобните му да имат неограничен и безнаказан достъп до каквото си поискат.
  —цитат от коментар 12 на bzb22629834


  О, ти ако си мислиш че Гжа. Мустафа не го знае това ... много се лъжеш. Както виждаш остави нашия бабит да я накатери яката и да я нацалува само и само да се покаже верен. Не си мисли че тези селски номера ще и минат на нея. Тя много добре знае защо е в България, знае какво трябва да се направи и ББ затова се чуди как да и се подмаже.

  California Über Alles
 34. 34 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 511 Неутрално

  На мен ми се струва че тази "женица" не е случайно в Б-я,или поне на мен много ми се иска да е така.Маа..му стара,защо все чакаме някой друг да ни свърши работата,а не си изчистиме обора сами?

 35. 35 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1260 Весело

  Трето, България трябва да постигне значителен напредък в установяването на върховенството на закона и борбата с корупцията.

  Толкова нежна прегръдка получи Херо и пак недоволна, иска напредък.

 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alarmstufe: Rot":

  Не си разбрал...! Лошото е, че нямаме върховенство на закона и имаме проблеми с корупцията! Иначе, дали Баце ще се пъчи в Белия дом или ще иска извинение от Путин - все тая! Проблемите си остават едни и същи, а парата е в свирката.

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мондиана":

  Аз, като го гледах с клипчето се зачудих, как американският посланик не го излющи наш Баце с опакото на ръката...?! Има здрави нерви жената. Все пак е дипломат...

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#26] от "moreee":

  Тебе ти е кеф да плащаш само руски самовари.

 39. 39 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Скоро Мустафа ще осъзнае, че това ...... с "върховенството на закона в България" .. всич не е лесно...... защото, дори и на Тодор Живков, не му хрумна, да направи следователите магистрати .......

 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  До коментар [#38] от "Alarmstufe: Rot":

  Руските самовари ги плаща Баце. Имаме си два. Стоят завити в найлон и чакат инвеститорите. А инвеститорите са на опашка... То не бяха от Китай, от Корея, Иран, Русия, Катар и къде ли не...! :)))

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#34] от "jto30589660":

  И на мен ми се струва, че за разлика от някои други това не е случаен човек и има ясна исея какво я очаква и какво трябва да прави.

 42. 42 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alarmstufe: Rot": "Абе важното е, че в понеделник Баце е в Овалния кабинет"
  - Това ще бъде върховен момент, сбъдната цел, абсолютно щастие. Най после ще се отървеш от запека, който те е налегнал. Радвам се за теб и подобията ти. Бог да ти прости!

 43. 43 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1185 Весело

  Баце се надяваше награбвайки я(като мангал бакър) да и затвори очите ... пък тя сега к'ви ги плещи за върховенство на закона и борба с корупция... неблагодарница :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 44. 44 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 864 Весело

  Ако първите ми седмици могат да се смятат за показателни, мандатът ми като посланик на САЩ в България ще бъде много вълнуващ.
  ...........
  Вълнуващ ще е, ами как иначе ! Още не си дошла и да те награби мечтата на всяка българска журналистка !

 45. 45 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 864 Весело

  САЩ ще изпратят също така екип от технически експерти, който да проучи възможностите за развитие на ядрено-енергийния сектор в България, като направи посещения и в Белене и Козлодуй.
  ...........
  И резултатът ще е - изхвърляме руските реактори и купувате два от Уестингхаус - като за наши хора евтинко - по 3 милиарда парчето.
  За държавните гаранции и изкупуването на тока - виж договора за МИ-3, само ще пипнем оная клауза за срока да я докараме до 35 години.

 46. 46 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1185 Весело

  Абе важното е, че в понеделник Баце е в Овалния кабинет. А льотчика и коленичещите пред него ще подсмърчат и давят от злоба и безсилие.Кеф!!!
  —цитат от коментар 18 на Alarmstufe: Rot


  Радев отдавна се срещна с Тръмп... а Баце тепърва ... ще се спиятелява с него де :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Сега остава да дефинираш понятието върховенство на закона и ще ти повярваме. :)

  А иначе знаем, че ще поведеш гей парада. Последните години американския посланик винаги участва. :)

 48. 48 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Тази приятелска, дълбокомислена, оптимистична и нравоучителна реч, не казва нищо по въпроса, ще вкарат ли Бочко в курсовете за превъзпитание.

 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4416 Весело

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  А може би поради това?

 50. 50 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 864 Весело

  след три години България трябва да е на път да се интегрира още по-добре с водещи икономически институции, включително ОИСР и еврозоната.
  ...........
  Ваше Превъзходителство, уволнете консултанта си който ви е написал този параграф - не познава добре съвременната история на България. Имахме вече едно Величество което обеща да ни оправи за 800 дни - да бяхте предложили друг срок, че този навява едни неприятни асоциации :-(
  То ние истината си я знаем, но дайте да е поне като в тотото - знаеш че няма да спечелиш, но пускаш фиш и два дена до тиража кроиш варианти за харченето на джакпота :-)

 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4416 Весело

  До коментар [#3] от "penetrating":

  Борисов е позната картинка за американската дипломация, а и на други служби от отдавна, там няма изненади. В крайна сметка той се справя нелошо, особено при натиск, за сметка на националните приоритети и възможностите на страната. Огромните ни проблеми са демографията на застаряващото население, наличието на квалифицирани и активни работници и осигуряването на работни места по по-отдалечените региони, например Северо-Западния. И там е проблемът с инвестициите , работната ръка , а и съотносителността на мащабите на икономиките. Може би в това отношение насоката към магистрални газо- и нефтопроводни системи кръстосващи страната Изток-Запад и Север-Юг ще помогне поне частично .

 52. 52 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":Борисов е позната картинка за американската дипломация, а и на други служби от отдавна, там няма изненади. В крайна сметка той се справя нелошо, особено при натиск, за сметка на националните приоритети и възможностите на страната. Огромните ни проблеми са демографията на застаряващото население, наличието на квалифицирани и активни работници и осигуряването на работни места по по-отдалечените региони, например Северо-Западния. И там е проблемът с инвестициите , работната ръка , а и съотносителността на мащабите на икономиките. Може би в това отношение насоката към магистрални газо- и нефтопроводни системи кръстосващи страната Изток-Запад и Север-Юг ще помогне поне частично .
  —цитат от коментар 51 на daskal1


  Даскале, личи си системния подход !
  +++++

 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Трето, България трябва да постигне значителен напредък в установяването на върховенството на закона и борбата с корупцията. Толкова нежна прегръдка получи Херо и пак недоволна, иска напредък.
  —цитат от коментар 35 на Мондиана


  Баце тоя номер го знае и преди го е казвал. :)

  Начи растем 3-4%, обаче приходите в бюджета растат да кажем с 10%. Борим се със сивата икономика, имаме най-малък дял сива икономика, следователно се борим с корупцията. Какво искате вие повече при нас всичко е законно. :)

  И западните политици нищо не могат да кажат, щото Баце им предоставя числа за увеличение на събираемостта на акцизите и ДДС.

 54. 54 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 288 Неутрално

  [quote#46:"ь"][/quote]

  Срещна се в коридора. Само болен мозък може да сравни срещата в коридора с официално посещение в САЩ.
  Смешни сте ми всички умни и красиви ОФ дейци. Подхвърлиха ви едно нищо не значещо словосъчетание и веднага настъпва една луда радост. Защо забравихте колко глупости изписахте за Пеевски и Борисов и закона Магнитски? Повече от две години ви топли тази мантра, сега ще си имате друга. Хахаха, че и от закона Рико чакахте страшни резултати. Ще има да чакате, лошото е, че Вие не знаете да чакате и ви се налага да плащате със собствените си нерви за това.

 55. 55 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1185 Весело

  Поредно доказателство че да си гербер е диагноза :)
  https://nova.bg/news/view/2019/09/26/263771/радев-и-тръмп-обсъдиха-облекчаване-на-визовия-режим
  Та значи в коридора казваш :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 56. 56 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Мустафа, какъв закон бе? Законът на джунглата ли? А това че данъкоплатците плащаме разходите на бат Бойко да прелети океана и да види Дончо хич не е постижение. Бас ловя че ако попитат дедо Доньо на следващия ден кой е бил дебелакът дето е гледал умно няма да оцели от три пъти!

 57. 57 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  Я виж ти...! Не позволява да я вземат за посланик на " добра воля " …..

 58. 58 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Весело

  До коментар [#51] от "daskal1":

  Изненади няма за САЩ. Няма и за мислещите в България. Борисов е осветен тук :)
  Речта на американския посланик е насочена към България, не е за САЩ. Тя оссветява тук, не там. Тя говори на България за България. Това е програмна реч, за това какви задачи трябва да решава Борисов :)
  За медиите тук ще е по-трудно да игнорират речта и.
  Колкото за инвестицията в тръби, това е доказано най-неефективната инвестиция в работни места и развитие, затова Севрозападът ще продължи да чака пари от ЕС, не от нечии тръби, без значение дали са руски или не.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 59. 59 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Херо, да мируваш, че оня като те награби следващия път, нема да ти прОсти1

  без подпис!
 60. 60 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Ако такива приказки беше произнесъл руския посланик, какъв вой щеше да се дигне, малеее! Тази дама май нещо си бърка функцията. Ако дипломат започне да поучава приемащата страна, то той нарушава най-грубо оравомошията си! За такава длъжност има друга дума - генерал-губернатор!

  Мърфи е оптимист!
 61. 61 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Ако такива приказки беше произнесъл руския посланик, какъв вой щеше да се дигне, малеее! Тази дама май нещо си бърка функцията. Ако дипломат започне да поучава приемащата страна, то той нарушава най-грубо оравомошията си! За такава длъжност има друга дума - генерал-губернатор!

  Мърфи е оптимист!
 62. 62 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Херо им рови кошера.
  Боко, Цоко, Доко и Мръневски не харесват това.
  Глава си дават, България на право и справесливост не дават...
  😉😄

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 63. 63 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Пълни глупости. Ако посланичката държеше много на върховенството на закона в България можеше по много елегантен начин да осуети избирането на Гешев. Отнема му американската виза, дискретно съобщава това на медиите и с него е свършено. Вместо това те го поканиха на официално посещение в САЩ.

 64. 64 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1448 Любопитно

  Днес, цял ден, разни отвъдокеански посланници, настоящи и бивши, се занимават с нашето блато...
  https://thehill.com/opinion/white-house/471659-trump-and-bulgaria-attacks-on-free-media-damage-democracy
  И с тяхното си, но с нашето са се заели по-чевръсто.. :)

  Ecrasez l’infâme
 65. 65 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Само с красиви приказки и пожелания не става.
  С АЕЦ Белене и Турски поток, никаква независимост от Русия няма да се постигне, а напротив ! И никакви замазвания с интерконектори в необозримо бъдеще или платформи за втечнен газ няма да бъдат в състояние да намалят решително зависимостта от Русия.
  А да вярваш, че върховенство на закона може де се постигне чрез марионетки на Правешкия клан в съдебната система, чиито кандидати се подкрепят от платени агитки от лумпени и криминали е да вярваш в съществуването на Дядо Коледа.

 66. 66 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  "Комбинирането на американски капитал и ноу-хау с българската динамична, висококвалифицирана и пълна е енергия работна сила обещава да се създаде добавена стойност от двете страни на Атлантическия океан."

  Това е в сферата на научната фантастика. Къде я видя тази динамична, висококлафицирана и пълна енергия работна сила в България ?

 67. 67 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 748 Неутрално

  То пък едни закони, че да им търсиш върховенството!? Закони, които позволяват България да е на първо място по броя на казината, по всички ТВ канали да текат най- вече реклами на всякакви хазартни игри, а стадионите на републиката да са опасани също с реклами за хазарт! Хазартът е онова неописуемо зло, което опропасти живота на стотици хиляди Българи и ги прогони далеч от родината! Закони, които позволяват лесен достъп до пари на абсолютно неплатежоспособни младежи, без работа, без собственост, средства с които купуват наркотици и талони за хазартни игри. Боже спаси България! Американците ни завличат още по- дълбоко към дъното!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK