Те си отиват. Къщи, музеи, фабрики, станции, бани

С тях си отиват парчета история, съдби, архитектура и култура.

© Юлия Лазарова

С тях си отиват парчета история, съдби, архитектура и култура.Радина Ралчева има богата експертиза в областта на мениджмънта и публичните комуникации. Работи в EMEA Communications Manager в американската глобална корпорация Corning в Берлин и отговаря за комуникациите за целия регион. Носител е на грамота за принос към правозащитността и човешките права "Човек на годината" 2014.


"....че и ний сме дали нещо на светът..."*


Иван Вазов, "Епопея на забравените"
Ние сме нация културна. Така ще си каже човек, ако се зачете в българските социални мрежи. Редовно текат мини войни за и против книги, изложби, концерти и изпълнителни, а напоследък дори за илюстрации на книги.
Човек ще помисли, че това са важни теми, щом ангажират общественото внимание.


Важни те са. А дали и доколко всъщност са наистина важни за българите, освен за да ги ползваме за повод да блеснем с мнение, това не знам.


Културата е едно такова голямо, комплексно, многолико нещо, в което има както трациции, така и непрестанна промяна и развитие. На мен ми струва, че ние нито традициите в културата разбираме, нито й даваме шанс да се развива и променя, но това е една много широка тема и не знам дали ми е по силите. Затова ща кажа няколко думи за едно мъничко парченце от културата – културното наследство. Недвижимото.


По данни на Сметната палата


декларираните недвижими културни ценности в страната са 39 476,


от които 19 438 са архитектурно-строителни. Бюджетът на Института за опазване на културните паметници за 2019 г. е 6 558 900 лв.


"В периода 2015-2018 г. не е осъществяван мониторинг на състоянието на недвижимото културно наследство, в т. ч. на архитектурни обекти в градска среда, с изключение на няколко обекта с категория "световно значение" - старинен град Несебър, Ивановски скални църкви, Мадарски конник, Рилски манастир. И финансирането на дейностите по опазване на недвижимото културно наследство е значително по-малко от необходимото. Например, заделените по бюджета на министерството средства за програма "Опазване на недвижимото културно наследство" са едва 14 на сто от необходимите." – това четем в доклада на Сметната палата за извършения от нея одит на изпълнението "Опазване и поддържане на обекти на архитектурното наследство в градска среда" за периода януари 2015 г. - юни 2018 г.


Тези дни в медиите се появиха снимки. Тъжни до болка.


Снимките на разрушена къща. В нея Йордан Йовков е написал "Жетварят".


Тази къща във Варна вече я няма. Както ги няма тютюневите складове и банята в Пловдив, царските конюшни, захарната фабрика, двойната къща на Митови и къщата с кулата в София, къщата на Иларион Драгостинов в Арбанаси и много от защитените къщи в стария град на Търново. Както ги няма десетки други сгради, за които сигурно дори не сме чули.


Административни батаци, документални неразбории, пълен хаос в нормативната база и регистрите, остарели и неадекватни закони и наредби, които не отчитат реалността и нуждите на тази материя, променени статути (не питайте защо и как, защото ще отворим кутията на корупционната Пандора), най-обикновено чиновническо и човешко безхаберие, алчност и пълна незаинтересованост заедно и поотделно са само част от причините за ставащото с тези изчезващи сгради. А те си отиват. Къщи, музеи, фабрики, станции, бани Отиват си една по една. Заедно с наследството на построилите ги или обитавали ги хора, дърворезбите, арките, орнаментите, релефите, цветовете, скъклописите, плочките, оградите, кулите Отиват си. И с тях си отиват парчета история, съдби, архитектура и култура.


Отиват си парчета от канавата на нашата обща картина


и там остават дупки, които не могат да бъдат запълнени.


С 6 млн. и половина и с наличната нормативна база и човешки ресурси изглежда непостижимо да видим значителна промяна в досегашната практика. А времето е критичен фактор.


И още нещо си мисля. Парите следват приоритетите. Културата не е приоритет за държава, в която целият бюджет за култура е около 195 млн. лв, а този на МВР е над 1.5 млрд. лв. И се чудя дали да не започнем да събираме капачки, за да финансираме спасяването на старите сгради? Или да правим дарителски кампании, концерти и тн. Така, както финансираме участието на децата в олимпиади и състезания и спасяването на живот. Не можем да правим жива верига пред всеки багер, не можем да изгасим всеки "случайно запален" пожар, не можем да спрем всяко престъпно човешко деяние. И какво да правим тогава? Да стоим безучастно? Вероятно си струва да помислим над това.


На брега не Сена, точно срещу Notre-Dame, в може би най-скъпата част на Париж, се намира


едно знаково място. Книжарница. "Shakespeare & Co".


Основана е през 1951 г. от Джордж Уитман. Още с откриването й писатели, артисти, интелектуалци и творци можели да нощуват в там. Смята се, че досега над 30 000 изкушени от изкуството хора са отсядали в "Shakespeare & Co" срещу ангажимента да четат книги всеки ден, да помагат в книжарницата и да дадат своя автобиография за архива. В момента този архив съдържа хиляди такива биографии, уловили мигове, мисли, мечти и думи на поколения творци и мечтатели.


Дъщерята на Джордж Уитман, която сега притежава това наповторимо място, е получавала стотици предложения да го продаде. Можела е да стане много богата. Обаче книжарницата, в която са гостували, творили и отсядали Алън Гринсбърг, Уилям Бъроуз, Хулио Кортасар, Хенри Милър, Уилям Сароян, Джеймс Болдуин, Итън Хоук, Дарън Ароновски, Джефри Ръш и много други, все още е там. Безценна, извън времето. Огромен културен притегателен център не просто за любителите на книгите, а изобщо за вечния човешки стремеж да се докосне до необятните възможности на ума и сърцето. Милиони туристи посещават това място, за да го разгледат, да си купят книга или да поседят в кафенето.


Просто за да са част от магията му.


За своето творение Джордж Уитман казва: "Създадох тази книжарница така, както човек би написал книга, създавайки всяка стая като отделна глава. И бих искал хората да отварят вратата на книжарницата така, както отгръщат корицата на книга. Книга, която води в чудния свят на тяхното въображение."


Предполагам с това искам да кажа, че някои сгради не са просто сгради и някои парцели не са просто парцели. И че са нужни определени културни и ценностни наслагвания, за да правим разликата между тях и да ценим не цената, а стойността им. И докато частни наследници, общини, инстуции и държава нямат манталитета да работят в посока на това разграничение и на стимулиране и защита на недвижимото културно наследство на страната, ще ни остане да следваме само горестната следа на разрухата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "И че са нужни определени културни и ценностни наслагвания, за да правим разликата между тях и да ценим не цената, а стойността им. "


  И като говорим за културни ценности от 18-19в. какво ли остава да се каже за тези от 20в- 21в. ? Ще има ли такива ? При днешното строителство....

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  поддържането на старини е скъпо начинание ,изисква средства ,време и специалисти , държавата нехае за тези неща , само създава закони ,но не и организация ,правила и все пак програми и достъп до средства ,обществото иска културни ценности , но не и да участва в разходите за поддръжка и реставрацията им .

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Законово трябва да се намери златната среда между интереса на собственика и този на обществото. За сега собственика има предимно задължения, разходи и ограничения. За мен най добър е белгийският модел —запазва се фасадатс с се изтърбушва от вътре (освен ако и вътре не е шедьовър) и се пригажда към съвременните изисквания за живот.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Не е само държавата. Всеки един човек има дял в създаването и опазването на тези културни ценности, било то паметници, къщи, картинни галерии, читалища и.т.н. Всеки може да има позиция и принос към това.

 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "...чиновническо и човешко безхаберие, алчност и пълна незаинтересованост заедно и поотделно са само част от причините..."

  Догато не порутят всичко и заграбят парцелите няма да се спрат.
  И няма да бъдат спряни. Не и от този "материал"...

 6. 6 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Не знам за вас, но аз смятам паралела между Ивановските скални църкви и къщата, в която Йовков е написал Жътваря за безумен.
  Църквите са паметник, тази къща е просто място.

  Като Яворовата къща, за която се дадоха бесни пари. Тази къща не е била негова, живял е там под наем известно време. А другите къщи не са ли ценни? А любимата му кръчма? Бельото на любовницата му? С парите за къщата, можеше да се популяризира творчеството му сред децата.
  "Великият Гетсби" (тъпа за мен книга) дължи популярността си на това, че е раздавана безплатно на американските войници, а не защото някой е направил музей на автора...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Тъжно е , че дори и комунизма ги опази

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#1] от "Radosveta Koleva":

  Небостъргача на "Артекс" ще е новото чудо на 21 век. Пример за корупция, далавери, беззаконие, мошеничество, политическа протекция. Казано накратко - келепир. Какво значат някакви стари постройки с историческо и културно значение, пред възможността да спечелиш сега, на момента, едни бързи пари? А после завиждаме на хората, запазили своето културно - историческо наследство. Привличащ милиони туристи и печелейки милиарди приходи от туризъм. Вярно е казано - "народ, който не познава историята си, няма бъдеще". И е обречен да повтаря същите грешки.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  А Тимерманс все още зове ...
  '' Нека забравим минало .....нека гледаме към бъдещето''....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  В общество управлявано от овчари,пожарникари и колибари...опазването на архитектурата е буржоазна приумица!Бедни духом човечета имат едн стремеж-да напълнят търбуха....Културното наследство е за бюргегска Европа.....а не за лумпени!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Айде пак държавата.
  А защо обществото не си пази сградите, уважаеми авторе. Това е темата. Докато обществото не се чувства, че то е Общината и Държавата как ще се опазва каквото и да било наследство.
  И за радост наблюдавам, че обществото се справя все по-добре Поддържат се все повече и повече сгради, разкопки, църкви и къщи.

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  Обществото е склонно да дава пари за църкви —защото е модерно пък и може да получи помощ свисше.
  Опитайте се да накарате обществото, да даде пари за реставрация на чадтна къща, собстврниците на която не могат да изпълнят ремонта според изискванията за паметник на културата.Няма да даде. Защо ли? Това за домашно 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Отдавна не беше имало хленч за стари съборетини. Скоро да се очаква и панелките някой да обяви за културни паметници

 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  В България няма декомунизация и от там всичко тръгва надолу.
  Някак си в чужди медии виждам повече защита на България и българите от колкото в български медии. Чужденците не че са българофили, но просто истината пишат. Българите са забравили и историята си и всичко. Сега са едни нихилисти (като на първо място сред тях са "националистите" - тези "батки" с мускули дето само казват и крещят, че обичат България. какво точно ѝ обичате на България?) дето нищо не знаят и само могат да мразят.

  ДБ=БКП
 15. 15 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Стига сме живяли с миналото. Русия още живее със Втората световна война и я виждаме докъде я е докарала.
  Американската история е кратка, ама никой не ще да иде да живее в хилядолетния Вавилон (Ирак), нали?
  Живейте тук и сега, наслаждавайте се на живота и стига сте търсили повод да се направите нещастни.
  Старите къщи принадлежат на собствениците им. Ако много ви харесват, ами откупете ги и ги реставрирайте. Всичко останало е помен с чужда пита.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#15] от "Athanatos":

  ”Старите къщи принадлежат на собствениците им. Ако много ви харесват, ами откупете ги и ги реставрирайте. Всичко останало е помен с чужда пита.”
  +++

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Така е и в Италия. Поне в историческите градове на Северна Италия. Фасадите да старите сгради не може да бъдат променяни, освен при някакви особени случаи и само след получаване на съответните разрешения.

  без подпис!
 18. 18 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Какъв виц само-в България почти 40 000 паметника,във Франция 44000!Нерде Ямбол,нерде Стамбул?!Защото през 80-те години на миналия век местни чиновници-натегачи вървят по улиците с тефтер и де що има по-стара керемида,давай-паметник на културата!За да угодят на Людмила Живкова.Ама,каква култура е имало там,когато освен собствениците,никой друг не е влизал,няма градски каталози,общината не е поставила указателни табелки и пр.?!Разбира се,че всяка епоха е имала своите богати българи,които са строили отличаващи се от общата сивота къщи и сгради,но по тази логика и мутродворците по Бояна,Княжево,Драгалевци трябва ли да бъдат обявени за паметници?Държавата и общините хем нямат кадри и пари за поддръжката им,хем продължава тази простотия.Народът казва в такъв случай:"Хем голи,хем непрани"!

 19. 19 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ами затова просто държавата трябва да си избере определен краен брой паметници - културни, архитектурни, исторически, които са ценни или представителни за еди какво си и за които да се грижи и да спрат жалбите за "десетки други, за които сигурно не сме и чували".

 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2359 Весело

  Първо - да си изберем разбиращи от култура и от културно наследство....щото само с общи приказки не става !

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Какво значи "държавата нехае"? Да погледнем от кого и от какво се представлява държавата? По-точно, кои си избираме да представляват държавата? Ами откровени простаци и неграмотници си избираме, които ако няма лична далавера за тях не я разбират културата. Стига само да погледнем кичозните бутафории по стари крепости и повече няма какво да говорим.

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Очаквам в най-скоро време сградите по Графа и Витошка да ги сменят с нови, тип Артекс, постройки

 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "Athanatos":”Старите къщи принадлежат на собствениците им. Ако много ви харесват, ами откупете ги и ги реставрирайте. Всичко останало е помен с чужда пита.”+++
  —цитат от коментар 16 на DDR


  Никой не е длъжен да остава в притежание, на върнат му по знайни и незнайни реституционни фалшификати, примерно без документи, а с няколко измислени "свидетеля", които да потвърдят че дадена сграда е била нечие притежание, на имот обявен за културен паметник, който не е в състояние, или с желание да поддържа така , както е разписано...

  мурзилка
 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#6] от "kilgore":

  ++++++ А статията е поредната халтура!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  "ези дни в медиите се появиха снимки. Тъжни до болка.


  Снимките на разрушена къща. В нея Йордан Йовков е написал "Жетварят".


  Тази къща във Варна вече я няма. Както ги няма тютюневите складове и банята в Пловдив, царските конюшни, захарната фабрика, двойната къща на Митови и къщата с кулата в София, къщата на Иларион Драгостинов в Арбанаси и много от защитените къщи в стария град на Търново. Както ги няма десетки други сгради, за които сигурно дори не сме чули."

  Когато квадратният метър земя под тези културни паметници струва хиляди евра, а самите паметници стоят безпомощно като съборетини пред срутване, просто защото хората ценят повече блясъка на новото пред оригиналността на майсторската, пък макар и вече позавехнала, изработка на тези обекти, единствените на които трябва да се сърдим сме самите ние ! Строителните предприемачи са просто като лешоядите - появяват се там, където има трупове, другото е ясно....

 26. 26 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Мдаа.... Тая статия ми рипомни какво съм писал по темата преди две години. Предупреждавам, че няма да се хареса на много хора. Особено на разбирачите от културните предавания от телевизора.

  https://e-vestnik.bg/29193/kolko-pametnitsi-na-kulturata-mozhem-da-ponesem/

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  възможно ли е да съществува в България такава книжарница?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Половината работоспособни българи се изнесоха в чужбина, а ние искаме някой да поддържа културно-историческите ни светини. С какви пари? Почти цялата печалба от търговията на едро и дребно, на банките, телекомуникациите, електроразпределението, добивната промишленост, производството на петролни продукти и голяма част от търговията с тях, че и от Софийска вода заминава за чужбина. За комунизма да не говорим, но такова чудо не е било при цар Фердинанд и цар Борис. Банкерът Атанас Буров сигурно се върти в гроба. Плащали сме репарации, но все някога сме се издължавали. Сега няма край - в бюджета остава едно ДДС и един минимален корпоративен данък , останалото - навън. През последните години повече от 250 милиона евро годишно български капитал също се евакуира, заради "добрия" инвестиционен климат у нас. И покрай капитала и роднините си, управляващите ни ако не с двата, поне с единия крак са също навън.

 29. 29 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  На партия ГЕРБ и нейните избиратели, културни ценности не им трябват!
  Трябва им само чалгия, евтина бира, кебапчета и кюфтета.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 30. 30 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  "Радина Ралчева има богата експертиза в областта на..."
  Аха.
  А бекграунд има ли?
  Щото не е съвсем окей с темата.
  Дали често участва в случването на проекти?

  ... защо бе, да го...

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Простотията не е част от културата. Помним преди години, как ислямска държава стреляше и взривяваше хилядолетни ценни за човечеството сгради и музеи.

 32. 32 Профил на gaq09398612
  gaq09398612
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Да,но пари за поддръжка на МОЧА, бургаски и пловдивски Альошовци и прочие спомени ,ще. Имаааааа

 33. 33 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Ако чисто архитектурно е възможно такова нещо, в много случаи не е.
  Все пак зависи как е била строена сградата, за всяка сграда е различно.

 34. 34 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 787 Разстроено

  възможно ли е да съществува в България такава книжарница?
  —цитат от коментар 27 на penetrating


  С министър председател прочел една книга, а Венета Райкова пък написала книга- надали :)

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  "Те си отиват. Къщи, музеи, фабрики, станции, бани"

  Преди това си отидоха техните собственици , избити или прогонени от комунистите след 9.9.1944 г. Оцелелите бяха маргинализирани и след реституцията нямаха средства да поддържат върнатите им порутени имоти. Тези , които им отнеха имотите са същите , които управляват днешна България. Тяхната грижа за съхранение сградите с някаква архитектурна и историческа стойност са лицемерни. Целта е те да бъдат съборени и на тяхно място да изградят кичозните си жилища в мутробароков стил.

 36. 36 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Разруха... Това е думата която 2019г. Описва добре България... Само се загледайте в селата и малките градове... Тъжна и жалка история...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 37. 37 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#23] от "Маршалов":

  Той вика да купиш паметника, ти викаш, че не е длъжен да си го държи за себе си и накрая само купувач нема, та да стане работата.

 38. 38 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Весело

  Да,но пари за поддръжка на МОЧА, бургаски и пловдивски Альошовци и прочие спомени ,ще. Имаааааа
  —цитат от коментар 32 на gaq09398612


  Ми и те са исторически паметници, или кво, за кучета и котки може, а за прасета не може.

 39. 39 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#33] от "areta":

  Всичко е възможно да се нарисува, пита се, що требва да е върху сграда, като може да си го запишеш некъде файла.

 40. 40 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#26] от "stoil_stoilov":

  Хубаво е, че си се регистрирал във форума, за да се запознаем с мнението ти въпроса... Въпреки че, текстът ти е циничен и грубоват, все пак стои най-близо до действителността. Лошото е, че и от двете страни на барикадата стоят архитекти, които се мислят за солта на земята. Едните казват - дайте да опазим, да спасим, не правят разлика между консервация и реставрация и пр. Другите смятат, че на мястото на старото и рушащото се, непременно трябва да се появи нещо в съвременен стил, максимално рационално и продаваемо. Резултатът е разностилие, което придава на централните градски части в БГ облик на цигански катун, където всяка постройка стои сама за себе си. Може и сама по себе си да е красива и яка и за яд на строителните инженери да е върхът на сладоледа според архитектите, но изглежда толкова тъпо, че човек го е срам "да се излага пред чужденците". Не са много пари, държавата просто да консервира такива стари сгради (стига да не се краде) и да остави собствениците да правят с тях отвътре, каквото искат, стига да не ги рушат. Изсипаха се милиони за популистки проекти като саниране на панелки и ПК-та, при положение, че това най-спокойно можеше да се покрие от собствениците на самите апартаменти. Всичко е въпрос на закон, възможни са държавни безлихвени заеми и желание на т. нар. "граждани", които ги обитават.

  CONTADOR GRATUITO!
 41. 41 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Държавата можа да даде милиарди за "саниране" на панелните блокове, но не можа да намери пари за една програма ,която да съхрани тези исторически и културни паметници, носещи в себе си история,култура и дух на различни епохи и които са неизменна част от атмосферата на градската среда. Но от управници със селяндурски произход, без елементарна култура и слуги на перачниците на пари, наречени строителни фирми, не може да се очаква друго.

 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#36] от "alehandro77":

  Днес дадоха къща от едно село от Пернишко, нямащо вода. Стара ,мизерна ,окъртена къща.А достатъчно е да се тръгне из България и да се премине през села и градове, за да се почувства човек все едно , че е в третия свят.

 43. 43 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  Ами как да си пазят сградите собствениците с тия доходи ? Да не говорим, че някои от тях им бяха отнети в продължение на десетилетия и върнати в окаяно състояние.

 44. 44 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#35] от "tacheaux":

  Точно !!!

 45. 45 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#41] от "antonio_vivaldi":

  Ако консервацията ще е от същите фирми, дето санираха, по-добре да не пипат старините.

 46. 46 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#30] от "Приказки от шипковия храст":

  "Авторката" не само не е ок с темата, ами си въобразява, че статиите се пишат като статус във ФБ. Прочетох, че е емигрантка, сигурно е много закъсала, завалийката, та приятели я спасяват с некой и друг лев.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 47. 47 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#26] от "stoil_stoilov":

  Много добра статия, точно за такива общественици като авторката на въпросната халтура си я написал. Като се сети човек, че се обажда отнякъде си, за да ни командва какво да правим с нашите пари, към невежеството й трябва да добавим и наглост.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK