Законодателство срещу фалшивите новини ще доведе до смразяваща автоцензура

"Те ни плюят като каруцари. Какво по-свободно от това?" – това е представата на управляващите за свободата на словото.

© Юлия Лазарова

"Те ни плюят като каруцари. Какво по-свободно от това?" – това е представата на управляващите за свободата на словото.Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт е по политически комуникации.


Управляващите вече няколко пъти се опитват да отиграят топката "фалшиви новини". Уж в името на обществения интерес, а на практика в ущърб на свободата на словото. Същевременно истерията около фалшивите новини се използва за вкарване в регулация и на онлайн медиите.


През ноември стана ясно, че някак си полуконспиративно със заповед на шефа на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов е създадена работна група за промяна в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). Той е закърпван многократно през последните две десетилетия и вече е неадекватен на променената дигитална среда. Групата за ревизията му е инициирана от БНТ, която се намира "във фактически фалит". В състава й влизат основно юристи от електронните медии, сегашни и бивши шефове на телевизии и радиа, депутати.
Най-вероятно групата ще изготви предложения за нов модел на финансиране на обществените медии.


Рашидов обаче разглежда работата й и в контекста на необходимостта да се противодейства на фалшивите новини. Още през лятото той и правосъдният министър Данаил Кирилов предложиха евентуалното им криминализиране. Депутатът заяви пред "Свободна Европа", че целта не е просто създаване на закон, а иницииране на "европейско законодателство по европейски стандарт".


Такава амбициозна задача надали е по силите на малка България. На този етап дори Европейската комисия залага повече на натиска върху големите интернет платформи за саморегулация. Най-големият й успех е приемането на Кодекс за добри практики с участието на "Гугъл", "Фейсбук", "Туитър". Страни като Германия и Франция са няколко крачки напред. В тях са приети или са на дневен ред закони, насочени срещу речта на омразата в социалните мрежи. Прословутият Закон "Фейсбук" в Германия задължава социалната мрежа и други от нейния ранг да отстраняват в срок от 24 часа до 7 дни докладвано съдържание, което представлява престъпление. В противен случай се налагат глоби за милиони евро. Критиците на закона са убедени, че вменяването на "Фейсбук" на превантивни съдебни функции води до ограничаване на свободата на изразяване и автоцензура на социалните мрежи. В изказване, в което се привижда реч на омразата на етническа основа например, може да се съдържа легитимна критика.


У нас по всичко личи, че целта на управляващите не е да регулира "Фейсбук", "Туитър", "Инстаграм", които на българска "територия" впрочем се саморегулират доста ефективно, както показва тазгодишен доклад на ЕК, а


онлайн медиите. Те, както и пресата впрочем, не подлежат на законови ограничения,


с изключение на времето на предизборните кампании.


Удобен повод за вкарване в регулация на онлайн медиите би било задължението на България да имплементира в ЗРТ до края на 2020 г. новата европейска Директива за аудиовизуалните медийни услуги. За целта е създадена друга работна група – в Министерството на културата. Директивата прави, макар и деликатно, опит за въвеждане на регулация на аудиовизуалното съдържание в интернет. Тя ще засегне ютуб, стрийминг платформи като "Нетфликс", видеата, споделяни във "Фейсбук" и др. Целта е да се противодейства на "терористично" съдържание, призиви към насилие и реч на омразата, както и да се защитават правата на децата по подобие на валидните задължения за телевизиите. Документът не касае журналистическото съдържание в онлайн медиите, включително и видеоматериалите и радио подкастовете, които са част от него.


Основателен обаче е страхът на критично мислещите журналисти, че властта ще се опита да използва евродирективата, за да вкара рестриктивни мерки в ЗРТ. Поводът може да бъде, че все пак в онлайн медиите понякога се появява и нежурналистическо аудиовизуално съдържание – например клипове, качвани от потребители. По различни поводи напоследък членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) заявяват, че са необходими законови промени, които да позволят интернет сайтовете да бъдат приравнени с електронните медии. "Председателят на СЕМ поиска да регулира и онлайн медите", защото "през сайтовете в момента минавали опасни явления", информира преди година bTV. Друг е въпросът, че регулаторният орган няма ресурси да следи аудиовизуалното съдържание в интернет, към което всъщност се прицелва евродирективата.


Напъните на СЕМ за регулация на онлайн медиите се вписват в опипването на почвата


от малки парламентарни партии да се пишат борци срещу fake news. През лятото на 2017 г. от "Воля" лансираха идеята за законопроект, който да дефинира какво е "фалшива новина" или новина, която наранява личната чест и достойнство. През юли 2018 г. и от ВМРО обявиха, че ще подготвят закон срещу фалшивите новини. Преди време близкият до Борисов депутат от ГЕРБ Красимир Велчев пък подхвърли идеята за създаване на спецзакон срещу клеветата във връзка с предстоящите през 2011 г. президентски и местни избори.


Ако се сбъднат на някой етап от реформата на медийното законодателство, благородните на пръв поглед намерения за борба с фалшивите новини ще ударят най-силно онлайн медиите. Ще бъдат засегнати както сайтовете за фалшиви новини за политици, бизнесмени и вредни за хората "здравни" съвети, така и критичните към управляващите новинарски сайтове, които сега са острови на свободното слово.


Криминализирането на фалшивите новини ще наруши установения от конституцията баланс между свободата на изразяване и защитата на т.нар. конкурентни права. Такива са честта и доброто име на гражданите, недопускане на реч на омразата на база раса, етнос и религия, защитата на държавната тайна и др. Сега обидата, клеветата, проповядването и подбуждането на омраза и др., които де факто имат характер на фалшиви новини, се преследват по Наказателния кодекс.


Специално законодателство срещу фалшивите новини ще доведе до смразяваща автоцензура сред "кучета пазачи" на обществения интерес. На първо място


ще бъде допълнително улеснено наказателното преследване за обида и клевета срещу журналистите,


дори те да си вършат добросъвестно работата.


Преборването на фалшивите новини като панацея срещу "слободията" е рисковано начинание за всяка либерална демокрация. Все още няма убедителна научна или правна дефиниция какво е "фалшива новина". Експертът по дигиталните теми на немската обществена телевизия ARD Денис Хорн се опитва да систематизира какво се разбира под "fake news". Списъкът включва: пропаганда, лъжи, clickbait, измислици, спам, заблуди, сатира, преиначаване на факти, липсващ контекст, слухове, неясни формулировки, полустини, погрешни взаимовръзки, пропуски в (журналистическото) проучване и др. Хорн счита, че "понятието "fake news" все повече се превръща в проблем. За да се избегне размиването на понятията и отговорностите, според него нещата трябва да се назовават с истинските им имена: "лъжите" са лъжи, "пропагандата" – пропаганда, "грешките" – грешки, а "нечистоплътната журналистика" – нечистоплътна журналистика.


На този фон опитът на Рашидов да дефинира що е то "фалшива новина" е доста семпъл. "Непроверената новина, която няма нищо общо с истината, е фалшива новина", каза наскоро той в отговор на въпрос на "Сега". Но контекстът, в който шефът на парламентарната комисия по медии и култура разглежда наболелият въпрос, показва че


самият той има проблеми с разбирането за свободата на словото и критиките срещу властимащите.


Неотдавна Рашидов избухна в ефира на БНТ: "Айде стига с тая свобода, бе! Вие луди ли сте? Полудявате вече с тая свобода! Кое не му е свободно? Те ни плюят всички хора като каруцари. Всеки ден е било свободно словото. Какво по-свободно от това?".


Погледнато от друг ъгъл, макар и за някои да звучи парадоксално, либералната канава на конституцията и законите в България ограничават възможностите за противодействие на фалшивите новини. Конституцията от 1991 г. защитава трите "комуникационни" свободи: правото на свобода на мненията, на информацията и на медиите (чл. 39–41). В рамките на едно по-широко разбиране за конституционно-правната защита на свободата на словото обаче би могло да се твърди, че създаването и разпространяването на фалшиви новини не противоречи на конституцията. Стига тези действия да не засягат репутацията на гражданите, правата на децата или националната сигурност.


Може ли да бъде наказана медия за това, че систематично разпространява дезинформации, които не са престъпление по НК? Например, ако сайт провежда целенасочена кампания "Да излезем от ЕС – съюза на гейовете, лесбийките и "третия пол!"? Или ако жълт вестник твърди, "че "глобалното затопляне" е манипулация на зелената мафия и левите"? А при илюстрирани художествени измислици във фейсбук от рода на: "... туристи са видели следи от марсиански кораби на Рожен и силно изплашени, са офейкали към Смолян."? Мисията е невъзможна!


Вместо да замислят специално законодателство срещу фалшивите новини, политиците трябва да запушат пробойните в действащото.


Законът за електронните съобщения например не позволява разкриване на собствениците на сайтове,


ако не става въпрос за тежко престъпление. Обидата и клеветата, които са най-разпространени в арсенала на фейк сайтовете, не са такива. Друга наложителна мярка е държавата и общините да не финансират медии, които не са подписали и не спазват Етичния кодекс на българските медии. Подобно решение изисква овластяване на Комисията за журналистическа етика да налага ефективни санкции при неспазване на кодекса.


На фалшивите новини може да се противодейства и с работещи fact-checking платформи и инвестиции в журналистически професионализъм и медийна грамотност.


Чудеса обаче не трябва да се очакват. Необходима е смяна на парадигмата: fake news да бъдат разглеждани не като "заговор" срещу демокрацията, а като част от по-сложни процеси. Eдин от тях са спецификите на дигиталния капитализъм, който генерира печалби от кликвания, лайквания и споделяния, отбелязва интернет изследователят Евгени Морозов в "Гардиън". Фалшивите новини няма да изчезнат, както не свърши алкохолът при "сухия режим" в САЩ. Но те трябва да бъдат обозначени ясно на дигиталната лавица и хората да бъдат информирани за рисковете от тях.


Авторът е използвал съдържание от статията си "Борба с фалшивите новини с инструментариума на закона и на саморегулацията – българският случай", публикувана в сп. "Медии и комуникации на 21-и век" (том 2, 2018), издание на ВТУ.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Иначе прилични хора влизайки във властта се самозабравят.Едно такова законодателство може да ги изкуши да воюват с медиите.

  SHADOWS of SOFIA
 2. Тази статия най-добре да я прочетат модераторите откровено дерибействащи понякога тук, особено в частта “ на някои им се привижда......”
  Откровено казано, модераторите тук вършат точно това, което се критикува в горната статия.

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3688 Неутрално

  Версия, че покушението срещу Гебрев е поръчка от България, се появи в ново разследване"

  Типичен пример за фалшива новина, заглавието внушава, че има ново разследване , а то всъщност е журналистическо такова

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3100 Весело

  Ха-ха! На заклетите борци против фейк нюза започват да им узряват пъпешите, че не може и оная работа в рая и душата на онова място.

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3870 Весело

  Това прилича донякъде на брекзит.....
  Кога ще стане ....и въобще дали ще стане...?

  Bukalemun
 6. 6 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  "Или ако жълт вестник твърди, "че "глобалното затопляне" е манипулация на зелената мафия и левите"?"

  Интересно защо Инджев променя твърдението на противниците на глобалното затопляне. Точното твърдение не е и никога не е било, че няма глобално затопляне (или че е манипулация на еди кой си). Твърдението е, че влиянието на човешката дейност в процеса е силно преувеличена. Темата разбира се е много обширна и не искам да задълбавам. Просто искам да посоча, че Инджев понякога леко преиначава фактите, за да паснат на тезата му. Иначе статията му като цяло ми хареса.

 7. 7 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":

  "Ха-ха! На заклетите борци против фейк нюза започват да им узряват пъпешите, че не може и оная работа в рая и душата на онова място."

  Инджев не отрича необходимостта да се борим срещу явлението. Тезата му е, че задкулисието се опитва да се възползва, мимикрирайки закон срещу свободата на словото като закон насочен срещу фалшивите новини.

 8. 8 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 941 Неутрално

  "Ще бъдат засегнати както сайтовете за фалшиви новини за политици, бизнесмени..."

  Напротив. Съдейки по досегашната подкрепа от властта се очаква те да бъдат най-малко засегнати.

  * * *
  "Друга наложителна мярка е държавата и общините да не финансират медии, които не са подписали и не спазват Етичния кодекс на българските медии."

  Мярката е хубава, само че ще засегне и вас. Често публикувате грешна и непроверена информация, имате скрита реклама, все още копирате чужди статии без да посочите автора и т.н.
  Уважаваме ви за това, че сте една от малкото медии критични към която и да е власт, но специално за Етичния кодекс имате много да наваксвате. В някои случаи падате до там, че не се различавате от разните пикове и блицове - примерно с преповтарянето на министерски прессъобщения без да обърнете внимание на лъжите в тях.

 9. 9 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  "Версия, че покушението срещу Гебрев е поръчка от България, се появи в ново разследване"

  Типичен пример за фалшива новина, заглавието внушава, че има ново разследване , а то всъщност е журналистическо такова"

  Колега, знаете ли значението на думата "версия"? Самия факт, че точно Вие, проруския трол, подскачате даже в съседна статия да виете по темата ме насочва на мисълта, че въпросната версия вероятно е вярна.

 10. 10 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Просто искам да посоча, че Инджев понякога леко преиначава фактите...
  —цитат от коментар 6 на George Svinarov


  И ти ги преиначаваш. Този е доцентът ИнджОв. Не е журналистът ИнджЕв.

 11. 11 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#10] от "tamada":

  Неумишлено е моето, даже не бях забелязал.

 12. 12 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#7] от "George Svinarov":


  До коментар [#6] от "George Svinarov":

  Авторът е Иво Инджов а не Инджев.Това са две съвсем различни личности.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9260 Неутрално

  Допълнително може да се използва ракнинг за процента фалшиви новини (след факт чекинг) в изданието и процента на бомбастични заглавия в медията. Гледайте как Фейсбук и Гугъл идентифицират и премахват фалшивите новини...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3688 Неутрално

  До коментар [#9] от "George Svinarov":

  А вие знаете ли значението на "разследване" що се отнася за предполагаемо криминално престъпление? И да версия на оторизирани разследващи органи. Другото е журналистика пък била тя и "разследваща" според нечии представи.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  Интересно, "Версия пеликан" например дали нявява някакви асоциации в главата Ви? Или той Гришам е тъпанар и манипулира за криминално разследване?

 16. 16 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#13] от "penetrating":

  "Допълнително може да се използва ракнинг за процента фалшиви новини (след факт чекинг) в изданието и процента на бомбастични заглавия в медията."

  Би следвало всеки да ползва този метод за подбор на източниците си за новини. Предполагам, че никой тук не чете.. да не посочвам имена.. някои медии.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3870 Весело

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  Страни като Германия и Франция са няколко крачки напред.
  ========
  Ето го и "гринуича" .....на новаторския подход......
  А къде е гаранцията че Джибути не е пред тях......?

  Миналата година ,Дершпигел си разобличи журналист ,съчиняваш фейкове ,даващи огромни тиражи......
  А французите и до момента блокират медийно .....ежесъботния екшън на жилетките....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Автоцензурата ОТДАВНА е налице в медиите- зависи от това кой им е спонсориращият олигарх!

  Изключения няма , като не говоря само за български медии, а и за световните.
  Положението е най- зле в Западна Европа, после в САЩ , а у нас , в Източна Европа, е сравнително най- добре.
  Западняшките класации за " свободата на словото " са изцяло фейк- те никога няма да сложат себе си на първо място!
  За политически некоректен коментар на Запад не само те трият, ами може да си загубиш и работата, заема, да ти откажат кредит и т.н. Полицията те наблюдава.

  Явно управляващите у нас от ГЕРБ искат да изравнят този " пропуск ".

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3688 Неутрално

  До коментар [#15] от "George Svinarov":

  Това сериозно ли? Гришам е с претенции "разследващ"?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#18] от "faeton.":

  "Положението е най- зле в Западна Европа, после в САЩ , а у нас , в Източна Европа, е сравнително най- добре."

  Колега, не си прав. В Русия е още по добре. Там е най най най добре.

 21. До коментар [#13] от "penetrating":

  Четете статията като дявола евангелиеито, всъщност става дума за ЦЕНЗУРА, не за фалшивите новини, които в случая се явяват една от причините, които евентуално биха довели до законодателство налагащо цензура в определени рамки....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 22. 22 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Пак им потъпкват (нео) либералните, либертариански ценности.

  niki
 23. 23 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  Казвам, че Гришам владее боравенето с думи доста по добре от теб. И, че заглавието изобщо не навежда на мисълта за полицейско (криминално, по твои думи) разследване. Къде пък видя, че съм посочил Гришам за разследващ? Що за идиотизъм?

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3688 Неутрално

  До коментар [#20] от "George Svinarov":

  Особена острота струи днес, след осъдени по роман на Гришам , последва и сравнение с Русия. На кого (освен по служба) му идва на ум да се сравнява с враг , а не със съюзник?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#24] от "дерибеев":

  Какъв враг, нали са ти братя?

 26. 26 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#24] от "дерибеев":

  И не си слагай сам плюсове, че е смешно.

 27. До коментар [#26] от "George Svinarov":

  Плюса му е от мен!
  Още въпроси?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 28. 28 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Сус бре, Иво! Нали бяхме на 111-то място по свобода на словото, а пък от статията ти излиза, че всичко ни е на "шест", а гадните управляващи искат да налагат тепърва цензура...
  Нещо на грантаджийско писание ми мяза...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 29. 29 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  НяКОЙ не се доверява на автоцензура. За това е изградена стройна система за ПЪЛНА ЦЕНЗУРА. Такава,че при хипотетичната вероярност да излезе нещо, което не е одобрено от цензурата, се спира националното радио. И така по всички масово гледани, слушани или четени източници на "информация". С това нашите управляващи ( иситнските, от ДпС) не допускат никакви компромиси.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9260 Неутрално

  До коментар [#16] от "George Svinarov":

  Така е. Затова и опитите да вкарат други цели (това което ги мъчи, че нямат 100% контрол на медиите) е предвидим и видим т далеч ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9260 Неутрално

  До коментар [#21] от "Аз прИдложих Гешев и Цацаров нИ бяхЪ бойкУ дУганЪ и пееФски":

  Съгласен, но целта на коментара ми беше да се отнемат инструментите за тази цензура :)
  Вижте моя коментар #30

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  " Законодателство срещу фалшивите новини ще доведе до смразяваща автоцензура"

  Нали това именно е целта на цялото упражнение !

 33. 33 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Критиците на закона са убедени, че вменяването на "Фейсбук" на превантивни съдебни функции води до ограничаване на свободата на изразяване и автоцензура на социалните мрежи. В изказване, в което се привижда реч на омразата на етническа основа например, може да се съдържа легитимна критика.
  *
  Това е най-страшното: дори и изнасяне на безпристрастна статистика може да се тълкува като реч на омразата.

 34. 34 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Книжен плъх разсъждава на тема "фалшиви новини" и "свобода на словото". Една от най-големите беди на България е, че посредствени, откровено неграмотни и зависими писачи /определят се като "журналисти"/, облъчват хората с лъжи и манипулации. Гьобелс само може да им носи вода! И когато някого го настъпят по мазола - врявата е до Бога! Самочувствие на непогрешими и на последна инстанция!

 35. 35 Профил на juk35625824
  juk35625824
  Рейтинг: 956 Неутрално

  "Най-вероятно групата ще изготви предложения за нов модел на финансиране"
  "Най-вероятно" означава. че Инджев все още не знае какво точно ще става, но вече е убеден, че това е краят на демокрацията.

 36. 36 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Читателят трябва да се научи САМ да филтрира фалшивите новини.
  По подобие на обучението на едно дете в училище. Или на възпитанието.
  Това е етап, който не трябва да прескача.
  Не се ли научиш да го правиш сам - ще плащаш цената за мързела си.
  Налагането на цензура над фашивите новини, е чисто и просто налагане на ЦЕНЗУРА.
  А последствията от цензурата са по-тежки и от атомен взрив (в дългосрочен план).
  Онези, които помнят "социалистическите" средства за масова информация имат престава за какво става въпрос.

 37. 37 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Статия тип неолиберален турлюгювеч , за пред дойче веле! Не успяхме да бъдем убедени от кое се бои автора - от задушаваща медийна свобода или от това, че един честен издател трябва да доказва колко е честен.Марко ван Бастен каза Зиг хайл в ефир снощи , но българите сме най големите расисти и фашисти. Във Лондон плюят и бият ,в метрото лесбийки, но ние сме най големите хомофоби- нали дичеффф, искат със сила отново да наложат ИК , отхвърлена от Конституционният съд , обаче ЕС не е съюз на да ьжендъри и ЛГБТ нали - колко фейк има по този свят боже

 38. 38 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2503 Весело

  Колко смразяваща? Като тая при която единствените ПРАВИЛНИ гледни точки са че Тръмп е лош, Баце е прост, Грета е академик и снежните бури в Щатите са глобално затопляне, Гешев яде деца които Цацаров му приготвя алангле и клета Майка България единствено шъ съ управи когато Дай България на БСП земе цялата власт ли?

  Use your Illusion
 39. 39 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Например, ако сайт провежда целенасочена кампания "Да излезем от ЕС – съюза на гейовете, лесбийките и "третия пол!"? Или ако жълт вестник твърди, "че "глобалното затопляне" е манипулация на зелената мафия и левите"?
  *
  Авторе, не манипулирайте! Аз лично нямам нищо против хора с нетрадиционна сексуална ориентация, но не смятате ли, че в някои либерални европейски държави има фрапиращи случаи на пропаганда на нетрадиционната сексуалност и то сред деца? Затова трябва да има закон според който обучението на децата да се извършва според възрастта им, а сексуалните ориентации да се изучават чак в последните класове на гимназията.
  А относно климатичните промени едва ли има човек, който да ги отрича. Но имаме право да се съмняваме дали и доколко те са причинени от човека, както и в адекватността на предприетите мерки и най-вече тяхната всеобхватност. Не може Европа да налага всякакви данъци и ограничения на гражданите си, а другите държави да не предприемат почти нищо по въпроса.
  В САЩ се завръща маккартизмът, но с обратен знак. Дори и най-невинно изказване на мнение се изкарва расистко или насочено срещу гей общността. На публично поругаване са подложени известни личности, като са принуждаване да подават оставки или са уволнявани от работа.
  В парламента на една европейска държава един депутат защити колегата си, който го бяха емнали отвсякъде да подава оставка с думите: "Ако ние в парламента не можем да говорим свободно, то къде тогава?"
  Либералите да не се чудят на нарастващата популярност на националистите. За съжаление в България тази ниша е заета от неподходящи лидери с нисък обществен авторитет. Е, то в България това е валидно за всяка политическа партия...

 40. 40 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 841 Весело

  До коментар [#38] от "Saint of Me":

  Точно. Как пък веднъж не ни представиха друга гледна точка по отношение на политиката в САЩ освен тази на демократите? Или пък друго мнение отностно климатичните промени освен това на Гретето?

 41. 41 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#38] от "Saint of Me":

  "Дай България на БСП " е култово.Вярно и точно...

 42. 42 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2503 Весело

  До коментар [#40] от "ckn29372393":

  Феноменът е същият при който оркестър в чалгарница не свири Металика, тия дето ПЛАЩАТ искат жежки гюбеци :)

  Use your Illusion
 43. 43 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  .....Страни като Германия и Франция са няколко крачки напред. В тях са приети или са на дневен ред закони, насочени срещу речта на омразата в социалните мрежи. Прословутият Закон "Фейсбук" в Германия задължава социалната мрежа и други от нейния ранг да отстраняват в срок от 24 часа до 7 дни докладвано съдържание, което представлява престъпление...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  А в България, партиите и хората проповядващи етническа омраза са инсталирани директно в централната власт! Благодарение и с подкрепата на мутрите от герб тези хора разпространяват безнаказано омраза и то директно от БНТ!
  Въобще, БНТ е овладяна тотално от мутрите в герб, а следователно и от мафията!
  А прокуратурата на цацаров, гледа и немее...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 44. 44 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4460 Весело

  Не , не трябва ! Фалшивите новини са същност на обществото и следва да се закрилят законодателно , както е и сега....

 45. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Нямате представа колко добре ще се разберат мутрите и турболибералите, когато целта е да се запуши устата на мислещите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 46. 46 Профил на Mr. Cat
  Mr. Cat
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Докарахме я мулташкото цигане и любовницата на цар Киро да пишат законите в страната.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Кое от двете би било "фалшив новина" ?
  1 . извергът я прелъсти подло и гадно
  2. те голяма любов преживяха

  :-) напоследък мои познати от Украйна ме засипват с вицове за македонци - там много са модерни ... за заобкаляне на цензурата предполагам - имат нещо общо явно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  # Да Спасим Руките Тролове От Лошия Закон Срещу Добрите Фалшиви Новини

 50. 50 Профил на lzk53314446
  lzk53314446
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Е, нали фалшивите новини бяха враг номер едно на прогресивното човечество, какъв е този рев сега?!

 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  "Да излезем от ЕС – съюза на гейовете, лесбийките и "третия пол!"? Или ако жълт вестник твърди, "че "глобалното затопляне" е манипулация на зелената мафия и левите"?

  Туй горното може и да е истина. Обаче ако някой постоянно твърди, че в България няма Свобода на словото - кво ще го правим? ;)

  За него няма ли да важи закона за фалшивите новини? :)

 52. 52 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Не разбирате ли че това е целта?

 53. 53 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Що за опекунство? Всеки решава сам на какво да вярва и на какво не! А това лицемерие става вече тотално нетърпимо. Под маската на борба с фалшиви новини искат самите те да могат да лъжат необезпокоявани от никого.

  Мърфи е оптимист!
 54. 54 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 841 Весело

  Като стана дума за фалшиви новини и манипулации се сетих как либералните медии ни убеждаваха, че нелегалните мигранти били високообразовани с дипломи на инженери, лекари и ИТ специалисти.
  След време изоставиха тази опорка след като действителността категорично ги опроверга.

 55. 55 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 748 Неутрално

  "Непроверената новина, която няма нищо общо с истината, е фалшива новина" - Рашидов."
  - Предлагам да се създаде закон срещу глупостта на властимащите. Непроверена, но фалшива. Непроверена и същевременно не отговаря на истината. Определението може да послужи за поставяне на диагноза. Закон съществува! Ако пълнолетно лице прикрепи към името на създателя на горното определение подходящ епитет, може да му бъде потърсена съдебна отговорност, ако определителя по някакъв начин се е почувствал засегнат. Ако някой каже, че г-н Рашидов има ментални проблеми, тази новина фалшива ли е? Не е, и това се подразбира от факта, че цялото човечество е имало, има и ще продължава да има подобни проблеми. Ако някой твърди обратното, означава, че отрича възможността за развитие на човешките общества, което е абсолютна фалшива новина. Силната страна на г-н Ращидов е чука и длетото. Това не е фалшива новина. Идеята, че от главата на г-н Рашидов и подобията му може да се роди дефиниция, е подчертано, фалшива новина. Мъдрият ни, но нещастен народ е казал ясно:"Всяка жаба да си знае гьола".

 56. 56 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#49] от "rdb41527334": "Да Спасим Руките Тролове От Лошия Закон Срещу Добрите Фалшиви Новини" ,
  - като дадем точно определение на понятието фалшива новина. "Всяка навина, която идва от Русия и може да се ползва в интерес на Русия, е фалшива! Всяка новина, която разкрива същноста на управлението на Бочко и разкрива, по какъвто и да е начин, интелектуалната недастатъчност на бойковите "калинки", е фалшива!". Могат да се измислят безброй дефиниции с подобно съдържание. По този начин ще осигурим безкрайно щастие за антируските тролове. Амин!

 57. 57 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#49] от "rdb41527334": "Да Спасим Руките Тролове От Лошия Закон Срещу Добрите Фалшиви Новини" ,
  - като дадем точно определение на понятието фалшива новина. "Всяка навина, която идва от Русия и може да се ползва в интерес на Русия, е фалшива! Всяка новина, която разкрива същноста на управлението на Бочко и разкрива, по какъвто и да е начин, интелектуалната недастатъчност на бойковите "калинки", е фалшива!". Могат да се измислят безброй дефиниции с подобно съдържание. По този начин ще осигурим безкрайно щастие за антируските тролове. Амин!

 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  "....целта не е просто създаване на закон, а иницииране на "европейско законодателство по европейски стандарт"....... властта ще се опита да използва евродирективата, за да вкара рестриктивни мерки в ЗРТ."

  Рибата мирише откъм главата. Европейският съюз вече не просто прилича на Съветския съюз, а го превъзхожда. Както го е предвидил Оруел, тъй ще бъде. Но както казва Димитър Маринов, трябва да се подчиняваме на закона такъв какъвто е, а не да пострадаме заради неразбиране на закона. Най-лошото нещо е илюзията. Илюзията за свобода и демокрация, например.

 59. 59 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 636 Неутрално

  От две години говоря че ГЕРБ и Бойко Борисов създават диктатура в Б-я,ама кой да чуе.И за това трябваше да се гласува на всички избори срещу тях.Трябва да се обединят леви и десни за първи път,защото това ще завърши много зле!

 60. 60 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 387 Неутрално

  От две години говоря че ГЕРБ и Бойко Борисов създават диктатура в Б-я,ама кой да чуе.И за това трябваше да се гласува на всички избори срещу тях.Трябва да се обединят леви и десни за първи път,защото това ще завърши много зле!
  —цитат от коментар 59 на gembirdkz
  +++++++ Няма кой да Ви чуе,тук ,основно са платени тролове, или несмислени ултраси/едно си баба знае,едно си баба бае/,рядко можеш да срещнеш интересни мисли,повечето са обикновенни ретранслатори на чужди идеи. От 2008 год.следя този форум и никога не бил толкова безличен.

  НЯМАМ БРАТУШКИ И НЕ СЪМ ОСВОБОЖДАВАН
 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Дневник пък ги е изтипосал един до друг при коментарите. Два брата- ренегата, както казваше писателят Илф и Петров. Разликата е една буква в имената им, иначе са на еднакъв акъл. Т.Е. нямат го.

 62. 62 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  За да отстранят дадено съдържание платформите трябва да могат да преценят дали представлява нарушение на закона или не. Ако не греша, това е задача единствено на съда. Само съдът може да каже дали дадено действие/съдържание представлява нарушение на закона или не.
  1. Защо на интернет платформите им се вменява такова задължение да преценяват кое е нарушение на закона под страх от глоби?
  2. Ако някой смята, че дадено съдържание е лъжа или обида за него да подаде иск в съда срещу този, който е публикувал съдържанието. Тук опираме до момента как е регистриран даден сайт: като издател (напр. Дневник) или като публична платформа. Издателят може да бъде държан отговорен за съдържанието на неговия сайт, публичната платформа - не може да бъде държана отговорна.

  Изобщо смятам че принципни постановки са омешани накуп и се създава предпоставка за процъфтяване на цензура и автоцензура.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK