Кои и колко са работещите бедни

Протест на останали без работа работници в чистотата – професиите на работещите бедни са сред най-застрашените от влошаването на икономическата ситуация.

© Георги Кожухаров

Протест на останали без работа работници в чистотата – професиите на работещите бедни са сред най-застрашените от влошаването на икономическата ситуация.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


В социалната политика, едно от понятията, с които се спекулира най-често, е "работещ беден", най-вероятно поради обяснимата несправедливост някой да работи, а да не може да свързва двата края. Към объркването около това понятие се добавя и обстоятелството, че битуват няколко различни определения, според които броят на работещите бедни в България варира в рамките на стотици хиляди души. По тази причина ще разгледаме основните характеристики на работещите бедни въз основа на последните достъпни данни за 2017 г. от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC) на НСИ и Евростат.


За да попадне някой в групата на работещите бедни, е необходимо да отговаря на две условия – да работи на пълно или непълно работно време и да е част от домакинство с доход под 60% от медианния за определената година (повече за бедните домакинства и техните особености тук). Към 2017 г., от когато са последните достъпни микроданни на EU-SILC, на това определение отговарят около 378 хиляди души (16+ години), или около 12% от всички заети, в това число и работещи хора извън трудоспособна възраст.
На първо място,


много повече работещи бедни са мъже, отколкото жени – 230 хиляди мъже и 150 хиляди жени.


Този дисбаланс е до голяма степен обясним, тъй като в бедните семейства много често само единият от възрастните работи и това много по-често са мъжете, докато жените са безработни или неактивни и се грижат за зависимите деца или възрастни. Този извод до голяма степен се потвърждава и от разпределението на работещите бедни според размера на домакинството (графика 1). Повечето са концентрирани в домакинства с поне трима членове, което насочва към домакинство с един работещ (най-вероятно заплата около минималната), безработен възрастен и зависими деца. При домакинствата с един човек, който е работещ беден, става дума за зает на непълно работно време, а при тези с двама – за съжителство на зает и безработен/неактивен, или един зает със зависимо дете или пенсионер.


Кои и колко са работещите бедни

© НСИ, EU-SILC, изчисления на ИПИ


Също като при бедността като цяло, работещите бедни имат ясно изразен образователен профил (графика 2). Почти всички са завършили някаква форма на училищно образование, най-често осми или 12-и клас. Малкият дял на работещите бедни с начално или по-ниско образование е до голяма степен очакван, тъй като за тях е много вероятно да са бедни, но да останат изцяло извън заетост, т.е. да са неактивни или безработни. Обратно, висшето образование (и до известна степен професионалното) често дава достъп до по-добри работни места, които извеждат домакинствата от групата на бедните.


Кои и колко са работещите бедни

© НСИ, EU-SILC, изчисления на ИПИ


Профилът на работещите бедни е доста по-различен от този на заетите като цяло по своята етническа структура. Малко над 1/4 или 100 хиляди от работещите бедни са роми, 200 хиляди са българи. Това е следствие най-вече на образователната структура – много малко роми имат висше образование, което се отразява на достъпа им до по-добре платени работни места. В ромските домакинства е и много по-голяма вероятността да има само един зает, чийто доход да се разпределя и между останалите му членове, а и в тях често има повече деца.


Обратно, възрастовата структура на работещите бедни (графика 3 )до голяма степен отговаря на този на цялата работна сила. Мнозинството от тях са концентрирани между 30 и 49 години, където са и най-многото заети като цяло. Броят работещи бедни в пенсионна възраст е относително по-нисък.


Кои и колко са работещите бедни

© НСИ, EU-SILC, изчисления на ИПИ


Накрая, струва си да разгледаме и разпределението на работещите бедни между различните професии. EU-SILC позволява детайлната им разбивка според Международната стандартна класификация на професиите (графика 4 включва всички професии, в които в България има поне 10 хиляди работещи бедни).


Повечето от професиите, в които са концентрирани работещите бедни, не предполагат висока квалификация – много от тях са


чистачи, строители, продавачи, шофьори, сервитьори и земеделски работници.


Очаквано, това са и сред професиите с най-ниско заплащане в страната, както и най-голям сив сектор и недекларирана заетост. Много от тях са и различни форми на сезонна заетост, а и те са сред най-застрашените и несигурните в случай на влошаване на икономическата ситуация, тъй като нискоквалифицираните най-често са сред първите уволнени, строителната дейност се свива чувствително, а търсенето на много услуги намалява.


Кои и колко са работещите бедни

© НСИ, EU-SILC, изчисления на ИПИ


Прегледът на характеристиките на работещите бедни разкрива доста особености, които биха могли да бъдат полезни при дефинирането на политики, насочени към тях. От една страна, видно налице са проблеми при издържането на по-големи семейства с дохода на един зает, но от друга, много работещи бедни са с ниска квалификация, което възпира насочването им към професии с по-високо заплащане.


На преден план отново излиза обстоятелството, че бедността е непропорционално голям проблем сред ромите, дори и за относително ниския дял от тях, които работят. Професиите на работещите бедни пък са сред най-застрашените от влошаването на икономическата ситуация, което поставя настоящите им недостатъчни доходи в риск в случай на криза.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. Отговора е изключително прост - МНОГО!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Весело

  последните достъпни микроданни
  ========
  Ех тия макро статистики.....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  Дори и по професии размерът е непропорционално и неприемливо голям.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  99% от работещите бедни просто се осигуряват на "беден" праг, а другото под масата.

 5. 5 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Либертарианските експерти отричат бедността. За тях всички са богати, защото Десният Капитализъм, познат днес още като Неолиберализъм и Либертарианство, произвежда само богати. За тях, ако искаш да си богат, си богат.

  niki
 6. 6 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Неолибералната и либертарианската догми са основани на идеализирани, опростенчески, елементарни икономически модели, които изключват Реалността.

  niki
 7. 7 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 441 Неутрално

  От 1989 година неолибералните и либертарианските икономически идеи са основно течение у нас. Плачевният резултат се вижда - най-бедната и най-окаяната страна в Европа е България.

  niki
 8. 8 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Изводът от "изследването" на либертарианския тинк-танк, който не е никакъв институт, защото не прави никаква наука, е, че ако си беден значи си мързелив, защото чакаш саюо на една работа. Демек, ако парите ти не стигат, то си намери още 2работи, за да ти стигнат. Тинк-танкът стигматизира ромите, защото знае как Народа се отнася към тях. Пропаганда без ниво е този либертариански "анализ".

  niki
 9. 9 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1886 Любопитно

  И как да се "мотивират" тази хора да се образоват и те, и децата им?

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Работещите бедни са практическо доказателство, че нищо в социално-икономическата структура на обществото ни не е наред...

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4761 Неутрално

  До коментар [#4] от "Да вярваме на истината":

  Тук съм съгласен с Вас! В България всеоще си струва да се укриват доходи. И то не заради плоския данък (укриването на доход струва почти 10% от тях), а заради осигуровките. Пенсионната вноска се ппиема повече за данък, отколкото за спестяване и осигуряване!

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  До коментар [#8] от "niki":

  Пич, ти си беден! Познах, нали? 🤣😂

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4761 Неутрално

  До коментар [#9] от "PisnaMi":

  Там е проблемът! Бедността много често се наследява! Заради ограничени възможности за добро образование, а и заради наследен манталитет!

 14. 14 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Да се образоват или преквалифицират! Ако им изнася положението- да не мрънкат!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз прИдложих Гешев и Цацаров нИ бяхЪ бойкУ дУганЪ и пееФски":

  твърде много

 16. 16 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#14] от "С Стоянов":

  как и къде точно си го представяте преквалифицирането - от сторителен работник на къщи на трителен работник на апартаменти? ама много ви знае плямпалото.

 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4194 Неутрално

  100 хиляди от работещите бедни са роми, 200 хиляди са българи

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Този термин е валиден само за нас от целия ЕС !!!

 19. 19 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Бедни? Със сигурност бедните от третия свят биха искали да бъдат като бедните във Франция - компютър, 4К TV, таблет, смартфон, Интернет, електричество, вода... Това имат европейските бедни!

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 20. 20 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Бедни неработещи има по целия свят.Но в България и работещите са бедни.Какво означава минимална заплата,при която след отдръжките да ти остава доход под необходимия жизнен минимум.Е това са работещите бедни с чист доход под чертата на минимума за оцеляване. ИПИ са си манипулатори и блюдолизци.инкакъв институт са след като само констатират но не разработват концепции и модели за практическото им приложение. Да го духат.

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#4] от "Да вярваме на истината":

  Ама... Те по собствено желание ли го правят или защото контрол няма на практика?!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#14] от "С Стоянов":

  Вместо това повечето, които стават за нещо си хванаха чантите и заминаха.
  След 10-15 години на работодателите, като не им изнася, да сменят бизнеса или да си внасят по-хубави. ;)

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1599 Любопитно

  Сив сектор виждам, а не "работещи бедни". Първо, щото работещите могат да работят същия труд ма мнооооого по-добре заплатен някъде в ЕС, и второ, щото в големите български градове има търсене на работници на заплати като за голям град, което ще рече, че който не е поискал, той не си е намерил свястно заплатена работа. Липсва ми и съответствие с манталитета, ма ще излезем от статистиката и ще минем към голите предположения...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на Rosicams
  Rosicams
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#14] от "С Стоянов":
  Говорим за работещи бедни, а не за неработещите. И да се квалифицират тези, нали все някой трябва да върши и неквалифицираната работа?

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2336 Любопитно

  До коментар [#14] от "С Стоянов":

  "Да се образоват или преквалифицират!"

  Сиреч, предлагате като тоя "умник" - автора,
  "чистачи, строители, продавачи, шофьори, сервитьори и земеделски работници. " да са с висше образование и докторантура по икономика!?
  Апропо, тия "гении" пробити от фондация "(Прост)ститут за пазарни излъгвания" дуднеха (в синхрон с Иван Костов) как туризмът и селското стопанство са "ракетата" за българската икономика като изначало е ясно, че това са сезонни дейности. Многократно доказваха как (електрическия и екологичен) ЖП транспорт е неефективен и трябва да се затрива за сметка на автомобилният (чиито застраховане и инфраструктура се поема от простите граждани).
  Сега, сметката както винаги им е излезнала крива, ама те пак меродия на вече спуканото гърне.
  Та в тоя просташки дух на тая измислена фондация, не е ли по-добре да се закриват слабоплатените дейности - земеделието, туризма, автомобилните превози, почиставенето? И да си тънеме в мръсотиите и простотиите на фондации, хванати от улицата?

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2336 Любопитно

  "В социалната политика, едно от понятията, с които се спекулира най-често, е "работещ беден", "

  Как е направен този извод, че най-често се спекулира с понятието "работещ беден", когато цялото общество се тресе от понятието "отрицателна доходност" - от пенсиите (1% от пенсията отива за "банково обслужване" дори и да не се пипат парите), през банковите депозити и пенсионните фондове (5% загуба от обслужване) до "инвестициите" "къщи за гости" и "Златния век" на ГЕРБ и Артекс.

 27. 27 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#26] от "wanderer":

  риъли? един процент от пенсиите? алчни мизерници

 28. 28 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Вижте как харчи парите си бедният - купува си готова храна, не си готвят по къщите, а ходят на дюнери. Просто объркани хора. Аз гладувам по 4-5 дни - не щото заради св. Георги - ми ето така, да не се мина и да изхарча за глупости. Веднага може да свиеш разходите - е не е лесно с деца като имаш - ма - такава е природата. И в какво инвестират бедните - в цигарки и алкохол. Има толкова пари по улицата - дето има една фраза - само да се наведеш и си готов.

 29. 29 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2731 Весело

  Има толкова пари по улицата - дето има една фраза - само да се наведеш и си готов.

  Пък що пари падат от небето, но не стигат до земята, щото се закачват по клоните! Земай един прът и брули, брули!

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#27] от "owen":

  "риъли?"

  Месечна банкова такса между 2.00 лв. до 4.00 лв. (след седмица ще актуализирана на 2.50 до 5.00 лв.) за поддръжка на сметка, по която НОИ да преведе "патриотичната висока" пенсия от 200 лв. (средната е 364 лв.).
  Без да броя 20-те стинки при "ликвидирането" пенсията на банкомат при все че бабата ползва "правилният банкомат" (на издателя на картата).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK