Невидимото страдание, на което са жертва и децата

Кампанията "Извърви километър в нейните обувки" през 2015 г. беше в подкрепа на жените, жертва на насилие

© Юлия Лазарова

Кампанията "Извърви километър в нейните обувки" през 2015 г. беше в подкрепа на жените, жертва на насилиеНационалната мрежа за децата е обединение на граждански организации и съмишленици, работещи с и за деца и семейства в цялата страна. Обединяват ги насърчаването, защитата и спазването на правата на детето. Текстът е от страницата на мрежата в интернет и е по повод 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Датата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо. В София по този повод се провежда шествие "Докато има насилие, борбата продължава".


"И през 2019 г. жени бяха убивани от бивши и настоящи партньори, понякога дори и след потърсена помощ в полицията, от която не следва нищо. Сред убитите имаше и деца. Въпреки това не са открити нови кризисни центрове, в които жертвите на домашно насилие да потърсят убежище – напротив, някои от тях бяха закрити. Не са въведени обучения на полицейски служители за това как да реагират в подобни ситуации. Не са въведени програми за намеса и работа с извършителите на домашно насилие, които да предотвратят бъдеща ескалация. България все още се държи сякаш насилието, основано на пола, домашното насилие и насилието от интимен партньор не са проблеми, изискващи целенасочени действия от институциите. Все още няма мерки за превенция. Все още не се разпознава свръхуязвимата позиция, в която се намират жертвите на тези типове насилие. Докато това е така, борбата не е приключила", се казва в съобщението за протеста.


Насилието над жени расте, сочат данни, обсъдени в Страсбург по повод Международния ден през 2018. Една на всеки три жени в света е претърпяла някаква форма на физическо или сексуално насилие, казва Фериде Акар, председател на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие "Има много повече информираност относно насилието срещу жените, отколкото преди десет години или само за близките две години. Но имайки предвид бързо настъпващите промени в световен мащаб, сме свидетели на форми на насилие, за които не знаехме, че съществуват в Европа. Трябва да признаем, че нарастващото напрежение и насилие изостри конфликтите и като верига от взаимозависими реакции се увеличи насилието над жените и едновременно с това и това над децата", казва още Фериде Акар.
Обществото трябва да прогледне


Сексуалното и домашното насилие все още твърде често се толерират от обществото. Не достигат и средствата за ефективната борба с този вид насилие, заявяват правозащитници и политици. Насилието срещу жените не е частен въпрос и именно това е най-често срещата форма на нарушение на човешките права.


Исканията на протеста в София не са насочени само към властимащите, но и към цялото общество на страната, в което женомразството, расизмът, хомофобията и трансфобията са нормализирани вместо осъждани. Общество, в което да биеш децата си е изконна семейна ценност. В което на жени им се казва да се върнат при насилника си, да си мълчат и да търсят вината у себе си. В което всички социални услуги са в разпад, оставящ най-уязвимите – бедните, тези в неравностойно положение, малцинствата – в още по-опасна позиция. В което спадът на раждаемостта се разглежда като следствие на "недоразумението" жените да имат телесна автономия вместо като следствие на здравеопазване в криза, стагниращи доходи, увеличаващо се социално неравенство.


Невидимото страдание


Насилието срещу жените и момичетата все още твърде често се премълчава, тушира и омаловажава. И това е така в цял свят, дори в развитите страни. Жертвите за домашно насилие трудно споделят за проблема – заради емоционалната си или икономическа зависимост от насилника, заради общата отговорност за децата, заради желанието да съхранят връзката си. Страхуват се, че ако потърсят помощ, това ще бъде нежелан за тях край на брака им; че ще останат неразбрани; че ще бъдат обвинявани, че са предизвикали насилието; че ще останат без средства; че ще бъдат преследвани от насилника; че ще загубят все пак значим човек; че няма къде да отидат, че никой не може де им помогне.


Децата също са жертва


Освен върху жените домашното насилие се отразява и върху децата, дори и когато те не са пряко засегнати. Скандалите между родителите, изблиците на агресия и насилие рефлектират върху емоционалното и психическото развитие на децата, оставяйки трайни негативни отпечатъци. Учените са установили, че голям процент от децата, станали жертви или свидетели на домашно насилие, отключват т.нар. разстройство с прояви на агресивно поведение в зряла възраст. Те несъзнателно копират модела на поведение на своите родители и на свой ред стават агресори.


Как да потърсим помощ


Жертвите на домашно насилие могат да търсят защита на правата си по реда на бързото гражданско производство, като подадат молба в районния съд по местоживеене, припомнят от МВР. Производството по издаване на заповедта може да се образува по молба на пострадалото лице или по искане на директора на дирекция "Социално подпомагане". В случаите на пряка и непосредствена опасност за живота или здравето молбата (или искането за защита) се подава в съответното РПУ , като в този случай тя може да бъде подадена и от брат, сестра или лице, което е в родствена връзка по права линия с пострадалото лице. При такива случаи жертвите на домашно насилие могат да получат защита от съда до 24 часа.


Помощ може да се потърси и на Националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, която е 24-часова услуга на Фондация "Асоциация Анимус" – 0 800 1 86 76 и 02 981 76 86.


По повод 25 ноември "Зонта клуб Света София" за поредна година ще освети емблематични сгради в София в оранжево: Омбудсманът на Република България, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", НДК, Софийската опера и балет, Националният музикален театър "Стефан Македонски"

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Сексуалното и домашното насилие все още твърде често се толерират от обществото.

  От кое общество се толерират, от ислямското ли?
  Така може, но моля не бъркайте България с тези страни.

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4840 Неутрално

  "Насилието срещу жените и момичетата все още твърде често се премълчава, тушира и омаловажава."

  Често малтретираните не смеят да подадат сигнал, а МВР как се справят е друга бира

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1335 Весело

  А, ден за елиминиране на насилието над мъжете кога? Или то не е насилие?

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Срещу насилието има закони.
  Не бъдете жертви!

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Има още една форма на насилие, която остава извън вниманието на медиите.
  Насилието над деца в училище от страна на съучениците им.
  Този вид насилие се среща десетки пъти по-често, от насилието над жени в семейството.

 6. 6 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 257 Неутрално

  В ислямския и циганския свят това е норма, но не виждам да се посочват тези две групи, които са доста голям процент от населенито на България.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Ние сме от малкото страни, които подкрепят насилието.

 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1335 Весело

  Ние сме от малкото страни, които подкрепят насилието.
  —цитат от коментар 7 на Роси


  Ние насилието не подкрепяме, ама и политиката на идентичност не подкрепяме. Насилието е насилие за мъже, жени и деца, за българи,цигани и турци, за млади и стари...

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Ами борете се бе! Някой пречи ли ви?

  Или искате държавата да направи нещо, да направи някоя агенция с няколко стотин/хиляди чиновника в нея, дето да се "борят" уж с проблема. :)

 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#7] от "Роси":

  Ние сме от малкото страни, които подкрепят насилието.
  —цитат от коментар 7 на Роси


  Ако си направите труда да прочетете законите ни в тази връзка, няма да правите подобни откровено нелепи твърдения!!!

  Всички граждани са равни пред закона! Жените НЕ са по-равни от останалите граждани. Всички граждани имат и трябва да имат еднаква защита от държавата. Изключваме децата, които не са пълнолетни и зависят изцяло от грижите на родители или попечители!!

 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  #КОЙ е собственика на т.нар. Национална мрежа за децата и защо ни занимавате с неговите интереси!?

 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  Айде пак старата песен на нов глас. Аз лично не познавам хора, които одобряват домашното насилие или го приемат. Като започнат така да си пушат все едно тука всеки си бие жената и леко се изнервям.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9071 Любопитно

  Да очакваме ли "контрапретст" на мачовците, които разбират семейството като финес клуб за поддържане форма на бияч на беззащитни и зависими същества.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9071 Весело

  До коментар [#15] от "LudLustrator":

  Не, избягвам тези "книжарници" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK