Нищо не може да заличи последствията от смъртта на едно дете

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Заради такива некъдърни статии се насъскват хората срещу лекарите.
  Борисов отстрани директорите не защото са виновни ,а за да не могат да влият на разследването.

 2. 2 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 473 Любопитно

  Бих искал да помоля автора да разясни:
  2. Архаичната система на специализация, която отблъсква младите лекари, превръща ги в черноработници, която ги заробва, но не ги обучава добре, а ги взема за еничари, пълнеж на кадрови дупки.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 3. 3 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Този човек от професор по медицина се превърна в медиен драскач от типа на докторчето Михайлов Н., складажия на думи, които периодично изсипва като товар на разкапал се дървен сандък... Кой си ти, Костов?

 4. 4 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3325 Любопитно

  Аз цял живот живея с легендата (разпространявана предимно от самите тях), че нашите лекари са върха на тази професия в световен мащаб. Сега какво излиза? Според думите на този абсолютно непознат за мен човечец (и слава Богу - да познаваш лекари не е признак на добро здраве, освен ако не си от тях) изкарва, че те са някакви размазани от живота занаятчии, които бъхтят нещо на ишлеме на принципа ден да мине, друг да дойде и се на...рат само като чуят името Тиквониево. Нещо не ми се връзва.
  Иначе Дневник са трогателни за пореден път. Ако беше умряло някое индо-европейче, а не българче (с родители, които не приличаха на гласували за ДеБъ), още щяха да се редуват Дичев, Бравопетя, Смилов, Спас от Варна и Радан Кънев да пишат статии на тема "България уби дете!".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Ами малко пресилено може би, но в никой случай и невярно е казаното.
  Садо-мазохист ли е българина?
  Да.
  (макар и не само той)

  Вдигна ли се шум до Бога като че ли не се разиграват такива неща всяка седмица с онко-болни, с такива с нужда от трансплантации и всякакви други?
  Вдигна се.

  Доволни ли са всички, като бяха свалени няколко директора, като че ли са били на пост и са допуснали това да мине под носа им?
  Доволно мучат повечето.

  Никой не мучи за онова недоразумение министъра на правосъдието.
  Никой не мучи (или почти никой) за наказанието на Пацо Терасата да става консул в Испания.

  Само искам пак да кажа, че това не е специално българска черта.
  поради историческата и икономическа специфика на България е особено видно.
  Но човешката природа си е на стадно животно и това е навсякъде по света, където има диктатура и/или застой.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 849 Неутрално

  И най-перфектната система не може да помогне, когато няма човечност и желание да се помогне. И обратното, колкото и да е бъгава една система, ако лекарят има сърце и желание да помогне, ще го направи въпреки всички спънки.
  Всичко друго са извинения. Да системата е грешна и това се повтаря от всички, от пациентите до лекарите. Да, държавата никаква я няма. И ако за смърта на възрастен можем да вдигнем ръце и да кажем "ми системата е виновна", то за смъртта на дете нямаме това право.

 7. 7 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Заради такива доктори с поетични души се появяват настроенията срещу съсловието. А политиците ги използват при нужда, както в случая. Щото, иначе, докторът е прав.

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Колега ,
  Пишете много добре и не казвте нищо !
  Огромното мнозинство редови български медици (лекари, медицински сестри, лаборанти и фармаколози), са спонсори на държавата и го твърдя от позицията на моя 40-годишен опит по всички нива на българската медицина, от лекар в малко периферно градче, през градска и областна болница, до ръководител на клиника, с цялата отговорност на професионалната си чест и морал."
  Най-важното е ДАЛИ ВИЕ , С ВАШАТА ДЪЛГОГОДИШНА И НАПОИТЕЛНА "ЕКСПЕРТИЗА" бихте ВЪРНАЛИ КЪМ ЖИВОТА АЛЕКСАНДЪР !
  Достатъчно с анализи и "картата ВЪОБЩЕ "!

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  За съжаление всичко отново опира до съдебната система. Ако, не се наказват /не с уволнение/, докторите които с арогантността си погубват човешки живот, то хората ще ги поставят всички под общ знаменател.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8688 Неутрално

  "..Необразованите мнозинства изливат гнева си върху образованите малцинства..."
  защото жадуват за "възмездие"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Все пак здравеопазването ни не е чак толкова зле.
  Вземи една Германия - децата ходят със седмици сополиви и кашлящи на градина/ясла. Сиропчета и капчици - това е най-популярното лекарство. За специалист се чака минимум 3 месеца. За повечето болници да си запишеш час за специалист онлайн системата дори не ти отваря менюто по-нататък ако нямаш допълнителна частна мед. застраховка. И ако си получиш евентуално час - седиш кротичко пред кабинета докато ти дойде реда. Спешната помощ е добра, но хора също умират.
  Както казваше един мой чужденец - основния проблем на България са българите - знаят само да мрънкат и да се оплакват.

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  До коментар [#11] от "georgi_ww":

  "Все пак здравеопазването ни не е чак толкова зле. "

  Важното е в медиите постоянно да се рекламира, колко по-добре е в Германия.
  Според мен им плащат, за да пишат подобни неща, защото им трябва работна ръка.
  А в Германия може и да е по-добре, само че както казвате, ако имаш допълнителна застраховка в частна застрахователна компания или си с добър финансов статус.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  "..Необразованите мнозинства изливат гнева си върху образованите малцинства..."защото жадуват за "възмездие"
  —цитат от коментар 10 на penetrating


  -------------------

  Историята показва, че периодично тези малцинства увисват на въжетата.
  Явно не си взимат поука.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Цялото възмущение и медийна буря се породиха от факта, че детето НЕ Е БИЛО ПРИЕТО И ЛЕКУВАНО още при първото посещение в болница. Ако нещастието се беше случило само в първата болница, едва ли щяхме и да разберем за него. НО е ясно е на всички, че родителите са били размотавани и отговорността прехвърляна. И не системата ( колкото и да се оправдават с нея лекарите) ,а човешката професионална намеса е била решаваща. Не чух никой от замесените да покаже съчувстивие към родителите или поне едно "Извинявайте, можехме повече да направим"

 15. 15 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Българите сме мазохистичен народ. Благи домашни животни сме. Преживяме и мучим удоволствено, докато дерат кожата на ближния. Крещим само като ни стиснат болезнено за вимето или топките. Иначе се оставяме да ни доят перфидно и системно, по всички начини и до последната капка, без да ни е еня за млякото в държавния гюм, ако имаме обор и сено в яслата. Животът си е наш и ще го живеем така, както каже господарят."

  Много хубаво е написал, че са бая кърлежи има сред лекарите, но защо му е това тъпо интро? Защо толкова мазохистично трябва да се отнася към себе си като българин? Сякаш някой друг, дето се бъхти от сутрин до залез, за да свържи двата края, трябва да дойде да им оправи корумпираната система, вместо те да се захванат самите да се организират и да си изчистят гнидите сред тях. Кой е господарят, бе докторе? Родителите имат болно дете, при кого да го доведат? От кого друг зависи да му осигурите адекватна грижа?

  over the under
 16. 16 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":
  Милиционери срещу лекари - рунд пореден. Ти разбира се заставаш до въжето на ринга и викаш "блъскай, блъскай", въпреки, че падналата здравна система отдавна е в нокаут.
  Е, като опреш до врачките и чакръкчиите , ще разбереш може би , но ще е късно.

 17. 17 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Търси се съчувствие, а не възмездие. Надежда Цекулова е изчерпателна по темата https://www.svobodnaevropa.bg/a/30284099.html

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Доста крайна позиция, изказана по много краен, точно в духа на критиката на автора към медийното отразяване.
  Напълно съм съгасен с това, че медиите, без значение за какво нещастие става дума се държат като мародери и няма сила (това за етичния кодекс за тях ала-бала) която да ги озапти.
  Че системата на здравеоопзване има нужда от много сериозен ремонт е факт, но такива системи са и образовнаието, правосъдието и въобще всички, които са под управление на държавата и общините. Как да ги разбитат ( а те и не искат) след като всяка партия която се отърка около властта гледа да нареди свои хора на синекурни длъжности, та белким има по-силна подръжка на изборите.
  Но от автора, човек който яко критикува точно самата система и тези, на които плащаме за да я управляват, не казва и една дума кои елементи и в каква посока да се променят, та нещата да се подобрят.
  Иначе на глава от населението имаме повече болници и учебни заведения от много по-напредмали страни, парите с всеки бюджет се увеличават, а какво става от тук натам, на никой не му пука.
  И за това вина имат освен политиците ( поне тези от тях които са реално във властта) и самите медици, особено тези оттях, които така или иначе вече се занимават и с управленса дейност.

 19. 19 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Въросът е не дали малкия Алекс е починал заради невъзможно за лекуване състояние или не, а защо по познатия до болка начин са го размотавали от болница в болница и са пропилени толкова много часове ценно време, през което е можело да бъде направено нещо!? Това е въпроса! Оправданията на педиатърката, че го е върнала, защото не показвал сериозни симптоми, и че не системата, а болестта го убили, показват в пълна степен манталитета на мнозинсттвото от българските лекари, които определят въпросната система - никой не иска да поема отговорност.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7847 Неутрално

  Тука винаги биват наказани най-малко виновните. Другите са недостижими.

 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Браво! Най-после една свястна приказка сред обшия хор на пълни идиотщини и оше по-идиотски коментари! Що касае лекарите, които, волю или неволю наливат вода във воденицата на тази абсурдна система, дето превърна здравеопазването в бакалия за ширпотреба, и аз съм се учудвала. Защо се примиряват с абсурда, наречен “клинични пътеки”? Защо болниците теглят разноските на здравно неосигурените, вместо социалното министерство? Защо не съдихте дянковчето за експроприирания милиард? Защо безропотно търпите факта, че точно държавата е най-лошия платец? Въпреки че това са въпроси, които първо ние трябва да си зададем. А не да ги прехвърляме към лекарите, както правя аз в момента. Султано, не така! Ама на, това е инерцията да тръгнеш по линията на най-лекото съпротивление!

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":
  Историята показва, че когато образованите " увиснат" на въжетата, необразованите попадат в клоака, от която измъкване няма!
  Пример:
  Русия след преврата, Китай след културната революция, и /уви!/ България след 9-ти септември!
  Но необразованите не си вземат поука и това е!

 23. 23 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  От петтях причини в нито една не видяхме лекарското безхаберие, алчност, пренебрежение към хората и живота им.

  Поне малко. Като една под-точка...

  Онзи ден в Габрово починала жена от инфаркт. Лекувана за гастрит.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 24. 24 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#9] от "hope":

  Арогантно е тъпоумието ти да твърдиш,че това дете не е спасено заради лекарите. А не защото състоянието му се е влошило с минути и е развивло фудроянтен септичен шок и синдром на Waterhouse-Friderichsen , който е със смърнтост 68 % в развитите ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ с 30 пъти по-висок бюджет за здравеопазваен. А колко ли е процентът в твоята герберастка кочинка? Един нискочел и малкочел човек станал по случайност премиер се произнесе с присъди и простите овце повярваха защото така е най-лесно. А както Сенека е казал 'Vulgus pessimus rerum interpres - Тълпата е най-лошият съдия. А няма факти да, които да показват ,че плюващитер по лекарскот съсловие без мисъл сте нещо различно от тълпа. Преди тълпата от Народия съд, сега от герберокомунистическия такъв

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 25. 25 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#19] от "Росен съм аз и голем капут":

  Глупости. Детето е прегледано най-малко два пъти за един ден и към момента на прегледа не е имало тревожни симптоми, които да накарат който и да е лекар да го приеме в болница. Ето аз днес съм прегледал 3 бебета и всичките са със изписана терапия и не са насочени в болница ,а са в къщи. Обаче при един нулев имунитет всичките тези 3 деца могат през нощта да се влошат за часове , не ами за минути. И какво да не искаш да ми кажеш ,че аз съм виновен да не ги засиля за болница А ? Защото алооо никъде в Германия или Дания или САЩ не приемат бебе с хрема и покашляне само заради тези оплаквания. Това нито е технически възможно и в най-богатите страни, нито има медицинска логика , нито ще е адекватно и за родителите. Айде не се изказвайте за професии ,които не разбирате и материи ,които са ви мътни и с впечатления само от филмите. Колкото може да станеш от мястото си в пътническия самолет и да отидеш да казваш на пилота кое копче и кога да натиска и как да кара, толкова можеш и да анализираш принципи ,алгоритми и стратегии при поведение на лекаря . То затова тази професия е най-високоплатената професия в нормалния западен свят . Защото се изисква определен образователен ценз. Само в страната на тиквите където образованието не се смята за нещо, прости милиционери могат да казват какво е трябвало да направи лекаря.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dr_Doolittle":

  Това, че заболяването е било сериозно, не оправдава доктора, който не го е приел. И 1% шанс да оцелее да е имало, а според вас са били 38%, е трябвало да го приемат и лекуват.

  Спрете да дълбаете, защото смърди все повече.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK